Foto
Categorieën
  • aftelrijmpjes (6)
  • Allerlei (5)
  • Filmpjes (2)
  • gedichten (15)
  • kinderliedjes (27)
  • recepten (58)
  • Versjes (9)
  • Weerspreuken (4)
  • Dank je wel voor uw bezoekje! Geniet van mijn blog... en kom gauw eens terug!
    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 10-2017
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 08-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Nieuws HLN
  • KIJK. Deze robotaxi’s komen naar Europa: “Fabrikant maakte eerder al snelste auto ter wereld”
  • Op vakantie: hoe vergroot je de opslagruimte van je smartphone?
  • Apple onthult over twee weken nieuwe iPhones en smartwatches
  • REVIEW. De compacte e-reader Boox Palma getest: “Net een smartphone, maar dan met zwart-witscherm”
  • Elon Musk sleept bedrijven voor de rechter omdat ze niet meer wilden adverteren op X
  • REVIEW. Clicks is fysiek toetsenbord voor je iPhone, maar is dat ook handig?
  • Google gaat strijd aan met plooibare telefoons van Samsung: Pixel 9 Pro Fold vanaf september te koop in België
  • KIJK. Peperduur, maar toch hebben miljoenen mensen hem al besteld: deze nieuwe smartphone plooit in drie
  • KIJK. Miljoenen mensen willen geschifte smartphone die in drie plooit
  • GETEST. Vier plooitelefoons vergeleken: legt Motorola het vuur aan de schenen van Samsung?

     



    MIJN FOTO'S

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • recepten: pompoensoep
  • recept: luchtige chocolademousse
  • liedjes: Sinterklaasje kom maar binnen...
  • versjes: Halloween; op een donkere avond
  • Allerlei: zandtekening uit Oekraine, winnares 2009
  • versjes: Halloween
  • Liedjes: Vogeltje gij zijt gevangen
  • recepten: varkenshaasje in een lekkere mosterdroomsaus
  • Recepten: Witloofpuree met gemalen kaas
  • recepten: varkenshaas in een mosterddragonsaus
  • Liedjes: O kom maar eens kijken
  • versjes: Halloween... nog slechts 2 dagen!
  • versjes: Halloween; Vandaag nog drie dagen
  • versjes: Halloween; Vandaag...Vier dagen
  • recepten: Stoverij met bruine Leffe (recept van oma Lili)
  • recept: Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (uit de oven)
  • recept: knapperige wafels
  • recept: Courgettesoep
  • recept: Witloofroomsoep
  • recept: Ardeens gebraad
  • filmpje: The skeleton dance
  • recepten: Kabeljauw met groentenkaassaus
  • Recept: zelf gekookt hammetje, honingzoet afgewerkt onder de grill
  • recepten: macaroni carbonara
  • recepten: chocoladebekertjes zelf maken
  • gedicht: Moeder, oud gedicht voorgedragen door kinderen op moederdag
  • recepten: varkenshaas met Leffesaus
  • gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
  • recept: Kabeljauw met courgette en paprika
  • recepten: Gestoofd konijn
  • recept: surimi-(lunch)slaatje
  • recept: gegratineerde aardappelen uit de microgolf/grilloven
  • liedjes: reuzenlied
  • recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
  • allerlei: gedichtje voor Fien
  • recepten: Kabeljauwhaasje met krokant korstje uit de oven
  • recept: gehaktbrood met rundsbouillonsaus
  • allerlei: creaties van Fientje op oudejaarsavond
  • recept: Tagliatelle met scampi en garnalen in een kruiden-roomsaus
  • recepten: kipfilet met romige bieslooksaus (ovenschotel)
  • recept: aardappeltaart
  • recepten: kip in een overheerlijke pikante saus, met rijst (ovenschotel)
  • recepten: cannelloni, met hartige gehaktvulling
  • recepten: stoofpotje van rundsvlees (ovenschotel)
  • allerlei: voor jou
  • versjes: Heksjes dansen rond hun ketel,
  • recepten: Stoverij uit den oven
  • tienergedichten: voor één moment...
  • versjes: Eén brak zijn been
  • Kortfilmpje: Roodkapje
  • weerspreuken oktober: kakelkip
  • recept:: dikke soep van verse tomaten en vermicelli
  • tienergedichten: Ik mis je!
  • versjes: Grote klokken zeggen bim-bam
  • tienergedichten: mijn lief
  • recept:: gehaktballetjes in tomatensaus
  • versjes: weet je wat de bomen zingen?
  • recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
  • recepten: gratin van knolselder
  • recept: Capellini met scampi en champignons
  • Liedjes: Hinkel de pinkel
  • recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
  • Liedjes: knaapje zag een roosje staan
  • liedjes: twee emmertjes water halen..
  • recepten: Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
  • gedichtje: Mama en de kleintjes...
  • recepten: Scampi in een pittige tomatensaus met pasta
  • recepten: marinade voor varkenshaasje
  • weerspreuken mei: zwaluwen
  • gedichten: mijn moederken
  • tienergedichten: Blijf nog even
  • recepten: Scampi met wokspirelli
  • recepten: Deze salade valt heel erg mee wat de smaak betreft.
  • versjes: appelsien
  • tienergedichten: Ben ik zwak?
  • Weerspreuken: april
  • Liedjes: De boer die zaait het graan...
  • Liedjes: onder moeders paraplu
  • recept: romige kipblokjes uit de wok..., met penne
  • recepten: opgevulde (paas)kip
  • recepten: gewone chocolademousse
  • recepten: gegratineerd voorgerechtje met garnalen en appel
  • weerspreuken: februari/zingt de lijster...
  • recepten: spiegeleitje gevangen in toast
  • Liedjes: Zeg kwezelke wilde gij dansen...
  • recepten: gehaktschotel (ovenschotel)
  • liedjes: mijn moeder is een bakkerin...m.mm
  • recepten: kabeljauwhaas in bladerdeeg
  • liedjes: pannekoeken bakken...
  • recept: konijn langzaam gegaard in een tomaat- tuinkruidensoepje
  • recepten: gegratineerd gehaktbrood (ovenschotel)
  • Liedjes: Driekoningen
  • allerlei: Beste wensen
  • liedjes: kijk daar staat een witte man
  • recepten: witte chocolademousse
  • Liedjes: Vier weverkes
  • gedichtje: schoolgangertje
  • Liedjes: roodborstje tikt ..
  • recepten: risotto van gehakt en groenten
  • gedicht: Jantje op stelten
  • recepten: voorgerechtje met paté en brie
  • gedicht van Alice Nahon, mij altijd bijgebleven...
  • aftelrijmpje: Zakdoekje leggen..
  • Liedjes: Wel Anne-Marieke...
  • recepten: pasta met scampisaus
  • recept: kipfilet in een kruidige champignonsaus
  • Liedjes: vlokjes... eentje voor de wintermaanden
  • Liedjes: Vriezeman
  • allerlei: de zaadjes van liefde...
  • allerlei: voor jou...
  • aftelrijmpjes: Uutje beschuutje...
  • aftelrijmpjes: in het straatje..
  • recepten: Varkensmignonette met zongedroogde tomaatjes
  • aftelrijmpjes: onder de piano
  • aftelrijmpjes: iene miene mutte
  • aftelrijmpjes: onder de toren
  • versjes:Tweebeen zit op driebeen....Ra, Ra, waarover gaat dit hier?
  • Liedjes: Ik zou zo graag een koeike kopen
  • Liedjes: Mieke hou je vast...
  • recepten: Gevulde paprika's in de microgolf
  • recepten: pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
  • Liedjes: Ju'tje peerdeke..
  • liedjes: In het bos daar staat een huisje...
  • Liedjes: Daar vaart een man op zee
  • liedjes: Liedje van mijn moeder
  • liedjes: heel apart liedje van mijn moeder
  • Proficiat!
    Foto
    LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
    Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
    21-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: luchtige chocolademousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Luchtige chocolademousse




    Ingrediënten:


    -  3 eiwitten
    -  3 ei-gelen
    -  50 gr griessuiker
    -  100 gr pure chocolade
    -  150 ml opklopbare room


    Bereiding:


    1.  de chocolade au bain marie smelten.  (smelten kan ook in de microgolf gedurende 1,5 à 2   
         minuutjes, wel regelmatig kijken en omroeren)

    2.  eiwitten stijf kloppen

    3.  room half opkloppen

    4.  ei-gelen samen met de griessuiker opkloppen tot een lichtgele romige massa

    5.  de gesmolten chocolade onder het eigeel-suiker mengsel roeren

    6.  het stijfgeklopte eiwit er beetje bij beetje doorheen spatelen

    7.  Als laatste de half-opgeklopte room eronder mengen

    8.  De chocolademousse in kleine porties verdelen en minstens 4 uur laten opstijven
         in de koelkast


    Categorie:recepten
    28-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Pompoensoep








    Ingrediënten:

    -  1 kg pompoenvlees

    -  1/2 rode, 1/2 groene en 1/2 gele paprika in blokjes gesneden

    -  1 ui en 2 sjalotten, grof versneden

    -  1 grote wortel, grof versneden

    -  2 aardappelen in stukjes

    -  beetje boter

    -  2 liter lauw water

    -  2 laurierblaadjes

    -  4 groentenbouillonblokjes



    Bereiding:

    Snij de pompoen, de ui en de sjalot in grove stukken en stoof glazig in boter. 

    Doe er de paprikablokjes bij en laat even meestoven.

    Voeg dan het pompoenvlees toe, samen met de wortel en de stukken aardappel.

    Laat alles nog even stoven.

    Overgiet de groenten met 2 liter lauw water. 

    Doe er 4 groentenbouillonblokjes en 2 laurierblaadjes bij.

    Laat de soep een half uurtje koken.

    Haal de laurierblaadjes uit de soep !!!...  en mix de soep fijn met een blender( of staafmixer). 



    Noot:

    Werk af naar wens:

    - met een scheutje room, of ... met een miniportie kruidenkaas en fijngesnipperde peterselie. 


    Categorie:recepten
    21-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.liedjes: Sinterklaasje kom maar binnen...

      Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht...

     
                                       


    Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht,
    want we zitten allemaal even recht.
    Misschien heeft u wel even tijd,
    voor dat u weer naar Spanje rijdt!
    Sinterklaasje kom maar even bij ons aan
    en laat uw paardje buiten staan!
    En we zingen en we springen
    en we zijn zo blij,
    want er zijn geen stoute kind'ren bij!
    En we zingen en we springen
    en we zijn zo blij,
    want er zijn geen stoute kind'ren bij!


    Categorie:kinderliedjes
    30-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Halloween; op een donkere avond



    Op een donkere avond...

    Op een donkere avond

    Als mensen slapen gaan
    Komt duisternis van boven

    Komt de donder er al aan

     

                                                Komen wolken uit de straten
                                                Trekt de mist zich om je heen
                                               Verstikt de adem in je longen
                                                 Gaat de kou door merg en been 


                                              Zweven geesten in de lucht
                                             Dode zielen dansen rond
                                          De kerkhoven zijn stil
                                          Je ziet er nog geen hond

                                          Het onweer klinkt al in de verte
                                         Maar is nog niet te zien
                                         De nacht grijpt om zich heen
                                      Het is bijna halloween


                                           versje van lientjj


    Categorie:Versjes
    10-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerlei: zandtekening uit Oekraine, winnares 2009
     
    Verbazend mooie tekenkunst (met zand) !


    Categorie:Allerlei
    08-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Halloween

          Ik ben voor niets en niemand bang...




    Ik ben voor niets en niemand bang,
    ook niet voor gezichten op 't behang,
    't Is elke avond dikke pret,
    met het skelet onder mijn bed.
    Ook heb ik helemaal geen last,
    van al die monsters in mijn kast.
    En springt er 's nachts om twaalf uur,
    alweer een mummie uit de muur,
    dan zeg ik: Jammer beste vent,
    dat jij zo ingewikkeld bent.




    versje van: lientjj


    Categorie:Versjes
    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liedjes: Vogeltje gij zijt gevangen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vogeltje gij zijt gevangen...





    Vogeltje gij zijt gevangen,
    In een kooitje zult gij hangen
    Gij blijft hier, gij blijft hier,
    Lieve vogel gij blijft hier.

    Waarom houdt ge mij gevangen?
    'k Wil niet in dat kooitje hangen.
    'k Blijf niet hier, 'k blijf niet hier,
    'k Wil veel liever weg van hier.

     


    Categorie:kinderliedjes
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: varkenshaasje in een lekkere mosterdroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaas in een lekkere mosterdroomsaus

     

     

     

     

     


    Aantal personen: 3

    Aantal minuten: 30

     

    Ingrediënten:

    • 750 gr varkenshaas                                        
    • 2 grote dikke sjalotten
    • 1/2 grote ui
    • 200 ml room  30 %       
    • 2 grote koffielepels dijon mosterd
    • 1 eetlepel graantjesmosterd
    • verse of gedroogde rozemarijnblaadjes (afgeritst van een takje van ong 15 cm lang )
    • verse of gedroogde tijmblaadjes (afgeritst van 3 à 4 takjes)
    • zwarte peper uit de molen
    • witte peper en zout
    • solo vloeibaar (of andere bakboter)

     

    Bereiding:

      

    • Pel de sjalotten en snij ze in ringen. Versnipper de halve ui in grove stukken.
    • Kruid het vlees langs 1 zijde met zwarte peper uit de molen en zout. Bestrijk deze zijde vervolgens met een volle koffielepel dijonmosterd. 
    • Verhit de boter in de pan.  Bak de gekruide zijde bruin gedurende een 3-tal minuten.  Kruid ondertussen de bovenliggende zijde van de varkenshaas op dezelfde manier. .
    • Keer na een 3 tal minuten het vlees om.  Vul nu de lege ruimte rond het vlees op met de sjalotringen en de gesnipperde ui.  Bestrooi met de rozemarijn- en tijmblaadjes .
    • Bak 15 à 20 minuten afgedekt verder op een zacht vuur.
    • Haal het vlees uit de pan. Houdt het warm in aluminiumfolie.
    • Voeg graantjesmosterd en room toe aan de saus,  Roer alles goed om en laat  nog enkele minuten doorkoken.  Kruid ev. bij met witte peper en zout.
    • Snijdt het varkenshaasje in sneetjes van 1/2 cm dik en leg het vlees terug in de mosterdroomsaus.  Laat nog even terug opwarmen.
    • Dien op met aardappelkroketten.

     

     


    Categorie:recepten
    29-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten: Witloofpuree met gemalen kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    <color=ooo66>Witloofpuree met gemalen kaas
    ( + bruin gebakken kipfilet)






    Ingrediënten:

    -  6 middelgrote aardappelen
    -  3 dikke witloofstronken
    -  1 eierdooier
    -   mespuntje dragon
    -   mespuntje kippenkruiden
    -   peper en zout
    -  150 gr gemalen emmenthaler
    -   1 kl gemalen parmesaan
    -   een suikerklontje
    -  een hoekje van een kippenbouillontablet
    -  klontje boter

    Bereiding:

    De aardappelen schillen en opzetten in licht gezouten water. Laten koken tot ze gaar zijn en afgieten.

    De harde kern uit het witloof halen en de groente in grove stukken snijden.
    De boter verhitten in een pan en het witloof daarin goudgeel stoven. 
    Zout, peper, een stukje kippenbouillon en een klontje suiker toevoegen. 
    Nog 20 minuuten laten verder garen, met het deksel op de pan.

    De gekookte aardappelen en het gare witloof samen door de roerzeef draaien.
    Een eierdooier toevoegen aan de puree.  Kruiden met peper, zout.
    Daarna de helft van de gemalen kaas, en de parmesaanse kaas door de puree roeren.
    Op smaak brengen met dragon en kippenkruiden.

    De puree in een ovenschotel doen en bestrooien met de rest van de gemalen kaas.
    De schotel even laten bruinen onder de grill.


    Dien op met bruin gebakken kipfilet, die royaal werd gekruid met kippenkruiden.




    Categorie:recepten
    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: varkenshaas in een mosterddragonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaas in een mosterddragonsaus 






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 50

    Ingrediënten:


      
        -        
    500gr varkenshaas
          -     bakboter of  solo vloeibaar
          -        
    3 à 4 kleine wortelen
          -         3 à 4 sjalotjes of 2 à 3 kleine uien
          -         3 stengeldelen  witte selder
          -         
    1 vetarm rundsbouillonblokje opgelost in 300 ml water
          -        
    maizena roux , basis voor verfijnde witte sausen 
          -        
    100 ml room
          -         2 afgestreken kl mosterd met zaadjes
          -         3 afgestreken kl  mosterd zonder zaadjes
          -         1 kl fijngesnipperde dragon (een tiental blaadjes)
          -          peper en zout of saté kruiden

       

    Bereiding:

    -   Snijdt de wortelen, de ui en de witte selder in kleine blokjes, en stoof de groenten even aan in boter.


    -   Breng het water met bouillonblokje aan de kook. Voeg de bouillon bij de groenten en laat die verder gaar stoven.


    -   Kruid het varkenshaasje met peper en zout (of met satékruiden) en bak het in enkele
     minuutjes langs alle kanten bruin. Smeer er wat mosterd op (1 kl) en laat daarna nog zo' n 15 minuutjes verder garen op een zacht vuurtje, met het deksel op de pan.  

    -   Haal de varkenshaas uit de pan,  wikkel hem in aluminiumpapier en laat 10 minuutjes rusten vooraleer te versnijden.


    -   Voeg room en mosterd toe aan de groenten (2 kl zonder zaadjes en 2 kl met zaadjes) en laat dit een vijftal minuutjes doorkoken. Af en toe roeren. Bindt de saus met maizena roux basis voor verfijnde witte sausen.


    -   Voeg op het laatst de fijngesnipperde dragon toe.


    Tip:   Serveer met gekookte aardappeltjes of kroketten.



    Categorie:recepten
    30-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liedjes: O kom maar eens kijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

           O, kom maar eens kijken...











    O, kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind,
    alles gekregen van die beste Sint.
    Een pop met vlechten in het haar,
    een snoezig jurkje kant en klaar,
    drie kaatseballen in een net
    een letter van banket.
    O, kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind,
    alles gekregen van die beste Sint.


    O, kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind,
    alles gekregen van die beste Sint.
    Een bromtol met een zweep erbij,
    een doos met blokken, ook voor mij!
    En schaatsen en  een nieuwe pet,
    een letter van banket.
    O, kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind
    alles gekregen van die beste Sint.





    Categorie:kinderliedjes
    29-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Halloween... nog slechts 2 dagen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Halloween, nog slechts 2 dagen!

     

    Het winteruur is weer van kracht,
    Reeds donker om halfzeven
    Aan 't kerkhof 'n bezoek gebracht,
    'n graf gepoetst, 'n chrysant erneven.


    Nachten kil en dode bla’ren,
    Getuigen stil, van 's hel's verga'ren.
    Ons resten nog slechts weinig uren,
    Voor griezels door de ramen gluren.


    uit:  Lili 's versjes 


    Categorie:Versjes
    28-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Halloween; Vandaag nog drie dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog DRIE dagen...




    Vandaag nog DRIE dagen,
    de spanning die stijgt...
    'k Voel angsten die knagen,
    en onrust die dreigt.
    De sfeer is geladen,
    met duivels doorweekt.
    Nu nog  TWEE dagen,
    voor 't hellevuur breekt.



    uit: Lili's versjes .


    Categorie:Versjes
    27-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Halloween; Vandaag...Vier dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag, nog vier dagen...



    Vandaag...VIER dagen, vóór Halloween.
    Geen mens die bibbert, alles clean,
    Donkere wolken, duistere nacht.
    Nog geen gedonder,
    geen duistere kracht.
    Maar wat brengt ons morgen?
    We zullen zien!
    Morgen... nog DRIE dagen,
    vóór Halloween.




    uit: lili's verjes . 


    Categorie:Versjes
    26-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Stoverij met bruine Leffe (recept van oma Lili)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
     Stoverij met bruine Leffe, graantjesmosterd...
     en een beetje chocolade 
     (dag voordien klaar te maken,recept van oma Lili)





    Ingrediënten:

    -  900 gr mager stoofvlees
    -  2 witte ajuinen
    -  60 gr boter of margarine (3x20 gr)
    -  40 gr bloem
    -  1 bruine leffe (33 cl)
    -  250 ml water
    -  1/2 rundsbouillonblokje (vetarm)
    -  peper en zout
    -  2 kruidnagels
    -  2 laurierblaadjes
    -  1 takje tijm
    -  1 witte boterham ( zonder korstjes)
    -  30 gr graantjesmosterd
    -  1/2 reep fondant chocolade



    Bereiding:


    De uien fijnsnijden en bruinstoven in 20 gr boter. (gebruik een diepe kookpot of pan) 
    De gebruinde ui de pan halen en op een schotel laten wachten tot al het vlees gebruind is.

    Het stoofvlees kruiden met peper en zout en in de bloem wentelen.  
    Het bebloemde vlees verdelen in twee porties, elke portie langs alle kanten goed laten bruinen. (In dezelfde pan als de ui, telkens in 20 gr hete boter, deel 1 wacht bij de ui tot alles gebakken is).

    Alle vlees en de ui terug samenbrengen in de grote stoofpot. 
    Het vlees overgieten met 1 flesje bruine Leffe en 250 ml water + 1/2  rundsbouillonblokje eraan toegevoegd.

    De aanbaksels van de bodem losroeren. 
    De bruine suiker over het vlees strooien. 
    Laurier, kruidnagel en het tijmtakje toevoegen.
    Bijkruiden met peper en zout.

    Breng de stoverij op een hoog vuur tot aan het kookpunt. 
    Besmeer de boterham met de graantjesmosterd en leg die met de mosterd naar beneden op het vlees.

    Zet het vuur zeer laag en laat minstens twee uur zachtjes stoven. 
    Neem van het vuur, haal de laurier en het tijmtakje eruit. 
    Smelt de halve reep chocolade in de nog hete stoofvleessaus.
    Laat het vlees afkoelen. 

    Eens afgekoeld kan je de stoverij in een afsluitbare ovenschotel overbrengen en laten overnachten op een koele plaats.
    De afgedekte ovenschotel warm je de dag zelf op, net vóór de maaltijd.  (ong. 35 minuten in een oven van 150 °C).

    Tip:  Indien de saus nog onvoldoende gebonden zou zijn, kan je dat bijwerken met "maizena roux voor bruine sausen"






    Categorie:recepten
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (uit de oven)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (oven)






    Ingrediënten

    - 1 varkenshaas (700 gr)
    - solo vloeibaar
    - 5 sneetjes ontbijtspek
    - 2 kleine rode uien (ong.120 gr ui)
    - 2 paprika's (1 gele en 1 groene)
    - 2 pruimtomaten
    - 1 takje rozemarijn (ong.10 cm lang)
    - peper en zout
    - paprikapoeder

    Voorbereiding:

    - Oven voorverwarmen op 180° C
    - Uien grof versnijden
    - Rozemarijnblaadjes van het takje plukken en de blaadjes met een schaar fijn versnipperen.
    - Paprika's ontdoen van de zaadjes, het  vel verwijderen (met dunschiller/onder de grill/...)
       en in repen snijden
    - Tomaten pellen, in de lengte in 4 snijden, de zaadjes eruithalen en daarna in repen snijden.


    Bereiding:

    - Varkenshaas kruiden met peper uit de molen en zout. 
    - De boter goed warm laten worden en het vlees aan alle kanten laten bruinen.
    - De uien samen met de versnipperde rozemarijn rond het vlees strooien en even laten meebakken.
    - Het varkenshaasje uit de pan halen en omwikkelen met het ontbijtspek.
    - Repen paprika en tomaat bij de ui voegen en eventjes laten meestoven 
    - De groenten kruiden met peper, zout en paprikapoeder.
    - Een ovenschotel lichtjes inboteren en het omwikkelde varkenshaasje erin leggen
       (de overlappende uiteinden van het spek onderaan)
    - De gestoofde groenten rondom het vlees verdelen.
    - Het vlees in de oven verder laten garen gedurende 20 minuten.
      (de eerste15 minuten enkel ovenfunctie, de laatste 5 minuten met grill)

    Serveertip:  Opdienen met rozemarijn-aardappelen.



    Categorie:recepten
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: knapperige wafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knapperige wafels
    (Bak je ze in een ijzer van 4x6, dan kan je ze Brusselse wafels noemen)







    Ingrediënten voor een twintigtal wafels

    -  5 hele eieren
    -  500 gr vloeiende bloem
    -  500 ml halfvolle melk
    -  350 ml lauw water
    -  25 gr verse gist
    -  300 gr hoeveboter
    -  2 zakjes vannillesuiker
    -  een beetje zout

    Bereiding van het deeg:

    Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden van de bloem. (Neem een zeer ruime kom, want het deeg verdubbeld tijdens het rijzen).
    Breek de 5 eieren in het kuiltje.
    Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles goed door elkaar (tot je een glad deeg krijgt zonder klonters).
    Neem 350 ml lauw water uit de kraan en los daarin de gist op. Roer deze oplossing goed doorheen het deeg.
    Laat de hoeveboter smelten op een zacht vuurtje. (de boter moet lauw zijn, dus niet te warm laten worden.)
    Roer de gesmolten boter doorheen het deeg samen met de 2 zakjes vanillesuiker en een snuifje zout.
    Laat het deeg afgedekt rijzen op een warme plaats gedurende zo'n 3 à 4 uur. ( Het beste leg je een keukenhanddoek over de kom )


    De wafels bakken:

    Laat het wafelijzer zeer heet worden. (Het wafelijzer hoef je niet in te vetten, of enkel invetten bij het eerste paar wafels als het ijzer zeer droog is).
    Neem één pollepel van het gerezen deeg en verdeel dit over de 2 helften van het wafelijzer.
    Sluit het wafelijzer, tel tot 15 en draai het dan rond zijn as, zodat het deeg de keerzijde van de wafel kan vormen.  
    Laat nog zo'n 30 à 45 sec bakken en haal de wafels uit de vorm.

    Opdienen:
    ... met poedersuiker, bruine suiker, opgeklopte gesuikerde slagroom, warme chocoladesaus, schijfjes banaan, zoete mandarijntjes in partjes, stukjes aardbei, enz...

    Tip:
    Wil je dat iedereen gelijktijdig aan tafel kan, hou de wafels dan warm in een oven van 60°C. 
    (Leg ze op één of twee roosters, de wafels niet op elkaar leggen).


    Categorie:recepten
    20-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Courgettesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Courgettesoep




    Aantal minuten: 35
    Aantal personen: 4


    Ingrediënten:

    - 500 gr courgette (zaden verwijderd, geschild en in blokjes)
    - 1 grote ui (gesnipperd)
    - 3 aardappelen (geschild, in blokjes)
    - bakboter
    - 2 bouillonblokjes (runds)
    - 600 ml water
    - 2 puntjes smeerkaas (vb. La vache qui rit )
    - een scheutje room
    - 1 eetlepel fijngehakte peterselie
    - peper uit de molen



    Bereiding:

    Fruit de ui, de courgette en de aardappelen even aan in wat boter. (Laat de ui wat glazig worden voor je de andere groenten erbij doet.)
    Voeg de bouillonblokjes en het water toe.
    Breng aan de kook en laat de soep 25 à 30 minuutjes koken.
    Mix de soep. 
    Doe er de smeltkaasjes bij en roer met een garde tot de kaas volledig gesmolten is. 
    Schep de soep in een bord.   Doe er een beetje room bij en wat gehakte peterselie. ( trek lijnen in de room)
    Geef een draai van de pepermolen over het bord soep en dien op
    .


    Categorie:recepten
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Witloofroomsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Witloofroomsoep




    Ingrediënten:


    -  50 gr boter
    -  500 gr ajuin
    -  500 gr witloof
    -  1,5 liter water
    -  2 groenten-bouillonblokjes
    -  2 dl culinaire room
    -  ev. peper en zout
    -  wat fijngesnipperde peterselie


    Bereiding:

    Snijdt de ajuin en het witloof in grove stukken. 
    Stoof  de groenten een 10-tal minuten in de boter.
    Voeg 1,5 liter water toe samen met de 2 bouillonblokjes.
    Breng terug aan de kook en laat de soep nog een 10-tal minuten doorkoken.
    Mix de soep fijn in de blender. 
    Kruid indien gewenst bij met een weinig peper en wat zout.
    Warm de fijngemaakte soep terug op tot ze kookt. 
    Draai het vuur uit en roer de room doorheen de hete soep .
    Werk af met wat peterselie. 





    Categorie:recepten
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Ardeens gebraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ardeens gebraad





    Ingrediënten

    -  1 stuk ardeens gebraad van ong. 1 kg
    -  1 grote ui
    -  1 grote wortel
    -  solo vloeibaar
    -  peper, zout, nootmuskaat
    -  2 kruidnagels

    Bereiding

    Vlees aan alle kanten laten bruinen op een hoog vuur.
    Ui en wortel in grove stukken snijden en rond het gebraad verdelen.

    Vuur laag draaien en 25 minuutjes zachtjes laten stoven.
    Na 25' het vlees kruiden met peper, zout en nootmuskaat, het stuk gebraad daarna omdraaien en de keerzijde eveneens kruiden.
    Voeg 2 kruidnagels toe en laat het gebraad nog 25 minuten op een zacht vuurtje verder garen.

    Na 50 minuten het vuur uitdraaien en het vlees nog een 10-tal minuten laten rusten in de braadpan.
    Het gebraad na de rusttijd in dunne sneetjes snijden.
    Opdienen met puree, worteltjes en erwten




    Categorie:recepten
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.filmpje: The skeleton dance
    The Skeleton Dance


    Categorie:Filmpjes
    13-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Kabeljauw met groentenkaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kabeljauw met groentenkaassaus






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 40

    Ingrediënten:

    Ingrediënten om vis te stoven:

    -  500 gr kabeljauwfilets (diepvries of vers, kan ook met andere visfilet vb. Tilapia of Alaska Polak)
    -  1 groentenbouillonblokje
    -  600 ml water

    Ingrediënten voor kaassaus met groenten:

    - 20 g margarine (vloeibaar)
    - 20 g bloem
    - 125 ml halfvolle melk
    - 125 ml visbouillon (of kookvocht waar de vis in gaarde)
    - 20 g geraspte Emmentaler light  (of 1 sneetje ZIZ light smeltkaas)
    - 100 g witte selder in kleine blokjes (2 afgebroken stengels)
    - 100 g wortel in blokjes (2 kleine wortelen)
    - zout en peper

     

    Bereiding:

    Vis:
    -  1 groentenbouillonblokje oplossen in 600 ml water
    -  de groentenbouillon aan de kook brengen.
    -  de (bevroren) visfilets in de groentenbouillon leggen en laten gaar worden.

    Saus
    -  sausgroenten in kleine blokjes snijden (wortel, witte selder)
    - e
    en beetje van de bouillon (waarin vis stooft) afnemen en daarin de wortel- en selderblokjes
       gaarstoven.  
    - een witte saus bereiden met boter, bloem, melk en visbouillon
       (benodigdheden: zie hoger, ingrediënten kaassaus),
    - eerst het sneetje light kaas in de saus verbrokkelen (of er de gemalen kaas indoen), de saus terug
       gladroeren en daarna de gestoofde wortel- en selderblokjes doorheen de saus mengen. 
       (kookvocht afgieten van de groenten vooraleer ze onder de kaassaus te mengen.)
    - peper en zout toevoegen naar smaak.


    Serveertip:

    Opdienen met aardappelpuree.
    Wil je extra groenten? Serveer er gestoofde prei bij (beste is het wit van de prei). 


    Categorie:recepten
    01-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: zelf gekookt hammetje, honingzoet afgewerkt onder de grill
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hammetje uit de snelkookpan, met honing gegrild







    Ingrediënten:

    -   een snelkookpan half gevuld met water
    -  1 groentenbouillonblokje (om op te lossen in dat water)
    -  1 hammetje van ong. 1 kg  (liefst in een netje, Colruyt)
    -  2 kleine wortelen in grove stukken
    -  1 grote ui (in 4-en)
    -  2 laurierblaadjes
    -  1 afgestreken KL. grilladekruiden
    -  1 of 2 EL honing
    -  15 à 20 kruidnagels

    Bereiding :

    Het hammetje koken in de groentenbouillon met wortel ,ui ,laurierblaadjes en grilladekruiden (30 minuten vanaf het stoomsignaal)
    Na de kooktijd het hammetje uit de bouillon halen, het netje verwijderen en de bovenkant inwrijven met honing. De kruidnagels daarna gelijkmatig verdelen over de ham (kruidnagels erin prikken)
    Het hammetje bruin laten kleuren onder de grill, versnijden en opdienen.


    Tip:

    Lekker met ananasschijven, gekarameliseerd met honing en gebakken aardappeltjes, puree of kroketjes.
    Sausliefhebbers kunnen een bechamelsaus maken van de bouillon waarin de ham is gekookt, verrijkt met 1/4 groentenbouillonblokje, een eierdooier, wat room, een eetlepel honing, ev. peper en zout.



    Categorie:recepten
    06-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: macaroni carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Macaroni Carbonara
     
    (kan ook met spaghetti)







    Ingrediënten: (2 pers)

    -  120 gr macaroni (kort geknipte)
    -  1 eetlepel solo vloeibaar
    -  1/2 ui gesnipperd
    -  1 teentje knoflook, hartje eruitgehaald en fijngesneden
    -  100 gr spekjes, natuur Herta (de hoeveelheid spek kan naar behoefte aangepast worden)
    -  1 ei
    -  125 ml culinaire room
    -  20 gr geraspte Sovrano (Italiaanse harde kaas met buffelmelk, verkrijgbaar bij Colruyt)
    -  15 gr  gemalen parmesaanse kaas 
    -  peper uit de molen
    -  zout


    Bereiding:

    De pasta gaarkoken in gezouten water

    De ui, knoflook en spekjes bruin bakken.

    Het ei loskloppen met een vork, al kloppend de room eronder mengen en als laatste de 2 kaassoorten er doorheen spatelen. Kruiden met peper uit de molen en een beetje zout.

    De macaroni afgieten en goed laten uitdruipen.

    De pasta onder de gebruinde spekjes mengen. Als laatste het room-ei-kaas mengsel eraan toevoegen.  Alles goed dooreen roeren. 

    De pasta terug op het vuur zetten en gedurende korte tijd warm laten worden vooraleer op te dienen.

    Eventueel enkele schilfers buffelkaas of parmesaan over het bord strooien als garnering.


    Categorie:recepten
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: chocoladebekertjes zelf maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Bekertjes uit chocolade
     (om bv. te vullen met chocolademousse)





    Ingrediënten en benodigdheden:


    -  Chocolade naar keuze (wit, melk of puur)  Reken per bekertje één regel of reep chocolade.
    -  Plastiekfolie (of diepvrieszakjes) waaruit je vierkante stukjes snijdt van zo'n 15 op 15 cm.
    -  Kleine glaasjes waarop je de folie met chocolade kan laten opstijven.
    -  Microgolf om de chocolade te smelten (kan ook au bain marie).

    Bereiding:

    -  Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de microgolf (zonder toevoegingen, op volle kracht: ong. 1 minuut 30 sec. voor 4 à 5 repen bruine chocolade.  Witte chocolade iets minder lang, ong. 1 minuut 20 sec) 

    - De chocolade zal gedeeltelijk gesmolten zijn.  Roer dan met een garde tot alle chocoladebrokjes verdwenen zijn en een blinkende gladde massa overblijft. 

    -  Per bekertje neem je een soeplepel chocolade.  Strijk deze uit op het folievelletje,  in cirkelvorm met een diameter van ong. 10-11 cm .

    -  Leg  dan het midden van het velletje op een omgekeerd aperitiefglaasje, zodat het chocoladebekertje zijn vorm krijgt en de chocolade terug kan opstijven.

    -  Zet de vormpjes op een koele plaats tot de chocolade terug helemaal hard geworden is.

    - Maak de opgesteven vormpjes los van de glaasjes en trek de folie voorzichtig uit het bekertje.

     


    Categorie:recepten
    08-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedicht: Moeder, oud gedicht voorgedragen door kinderen op moederdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Moeder  

    (oud Vlaams gedicht dat werd voorgedragen op moederdag,
     vgl. met een nieuwjaarsbrief)



    Wij maken u blij
    Met bloemen en met groen,
    Lijk wij zo vaak in mei
    Ook voor Maria doen


    Wij zeggen u nu dank
    Voor alles wat u doet,
     Het is maar kinderklank
    Maar toch menen wij het goed


    Want 't is vandaag uw feest
    De mooiste dag van 't jaar,
    Zijn wij eens stout geweest
    We vinden het heel naar.


    Wij brengen u zo blij
    Die bloemen en dat groen
    En heel uw kinderij
    Geeft u nog een zoen



    Categorie:gedichten
    20-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: varkenshaas met Leffesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Varkenshaas met Leffesaus






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 45

    Ingrediënten:

    -  een varkenshaasje van ong. 750 gr
    -  solo vloeibaar
    -  twee uien
    -  een teentje knoflook
    -  200 gr wortelen
    -  4 takken van een witte selder
    -  een halve venkelknol  of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder)
    -  20 gr bruine suiker
    -  een afgestreken koffielepel mosterd
    -  peper en zout
    -  200 ml water
    -  een flesje blonde Leffe
    -  een koffielepel maizena

    Bereiding:

    1.  Groenten stoven:  (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus)
    -  De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier)
    -  Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. 
    -  De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven.  Daarna 200 ml water toevoegen.  Kruiden met peper en zout. 
    -  De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel. 
     

    2.  Vlees bakken
    -  Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en  langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje,  het deksel op de pan. 


    3. De saus maken
    -  Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven).
    -  De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur.  Hou het blusvocht klaar.)
    -  De gekaramelliseerde suiker blussen met  200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). 
    -  De saus laten inkoken tot bijna de helft.
    -  Op smaak brengen met mosterd, peper en zout.  Binden met een beetje maizena.


    Tip:
    Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.



    Categorie:recepten
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Van een hond, een kat, en nogal wat      






    De poedel en de kater, de poedel en de kat,
    die lagen bij de kachel die rode wangen had.

    De kater lag te spinnen, die spon een poezelied,
    van dikke vette muizen en een kanariepiet.

    De poedel lag te dromen, hij knorde nu en dan,
    van afgekloven beentjes, daar hield ie zoveel van.

    Toen kwam er een stoute bengel, een kleine spring-in-'t veld,
    Die trok aan 't poezestaartje, toen had je het geweld.

    De kater stond te blazen, en krabte naar de hond,
    die met zijn ruige poten, stoof blaffend in het rond.

    De tafel en de stoelen, de matjes, het karpet,
    geen ding bleef staan of liggen waar 't eens was neergezet.

    Dat was me een spektakel, zo erg was 't nooit geweest,
    de kleine staartetrekker, die schreewde nog het meest.


    S. Franke
     



    Categorie:gedichten
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Kabeljauw met courgette en paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kabeljauw met courgette en paprika 








    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 35


    Ingrediënten:

    -  500 gr kabeljauwfilet
    -  peper en zout
    -  25 gr kruidenboter
    -  150 gr courgette in blokjes (bij grote courgetten de zaden verwijderen)
    -  1 rode paprika in dunne reepjes
    -  1 ui in fijne ringen
    -  100 gr gemalen Mozarella kaas


    Bereiding:

    -  Verwarm de oven voor op 175 °

    -  Smelt de kruidenboter in een ruime pan.
    -  Bak de uiringen, de paprikareepjes en de courgetteblokjes in de kruidenboter.  Schep ze regelmatig om en om. (bak gedurende 5 minuten).
    -  Vet een platte ovenschotel in met boter.  Leg de kabeljauwfilet in de schotel. 
    -  Kruid de vis met zout en peper uit de molen.  Bedek de filets gelijkmatig met het groentenmengsel.
    -  Strooi gemalen Mozarella over de gebakken groenten heen. (laat de kleur van de groenten er nog wat doorheen komen.) 
    -  Zet 20 minuten in de oven tot de vis gaar is en er een goudkleurig korstje gevormd wordt op de bovenlaag.


    Tip: Dien op met gekookte aardappelen in gesmolten kruidenboter.


    Categorie:recepten
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Gestoofd konijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Gestoofd konijn







    Ingrediënten:

    -  1 versneden konijn
    -  bakboter
    -  3 ajuinen
    -  100 gr spekblokjes
    -  200 ml water (x2)
    -  2 laurierblaadjes
    -  2 à 3 takjes tijm
    -  peper en zout
    -  aardappelzetmeel


    Bereiding:

    -  Doe wat bakboter in een ruime kookpot en laat daarin de spekblokjes uitbakken. 
       Voeg er de fijngesneden ui bij en laat zachtjes verder stoven.

    -  Neem een grote bakpan met wat bakboter en bak het konijn aan alle kanten goed bruin. 
       Kruiden met peper en zout.

    -  Voeg  tijm en  laurier toe aan het spek-ui mengsel en leg de stukken konijn erbovenop.  
       
    -  Blus de braadpan waarin het konijn bruinde met 200 ml water.  
       Roer de aanbaksels los en giet het blusvocht - door een zeef - over het konijn.  
       Eventueel  nog wat bijkruiden met peper en zout.

    -  Zet de kookpot op een zeer laag vuurtje en laat in 1uur 45' tot 2 uur zachtjes gaarstoven, 
       met het deksel op de pan.

    -  Haal na de stooftijd de gare stukken konijn uit de pan en houdt ze warm.  
       Verwijder de takjes tijm en de laurier uit de saus.  
       Leng de saus aan met ong. 200 ml water.  
       Bind met aardappelzetmeel en breng de saus indien nodig verder op smaak met peper en zout.

    -  Dien op met gekookte aardappelen en warme peertjes.


    Noot: indien opgediend met aardappelkroketten hoef je geen extra saus te maken.


    Categorie:recepten
    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: surimi-(lunch)slaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Surimi-slaatje




    Ingrediënten:


    -  6 surimistaafjes
    -  een smaakvolle trostomaat
    -  enkele blaadjes ijsbergsla
    -  2 koffielepels mayonaise
    -  peper uit de molen,
    -  zout

    Bereiding:

    De surimistaafjes in blokjes snijden van 1/2 cm breed.
    De tomaat eveneens in kleine blokjes snijden.
    De slablaadjes samennemen en in fijne reepjes snijden.
    Alles samenbrengen in een kom en kruiden met peper en zout.
    Twee koffielepels mayonaise toevoegen en alles mengen, een beetje zout en wat peper uit de molen eroverheen strooien
    Opdienen in een laag kommetje of aperitiefschaaltje.

    Categorie:recepten
    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: gegratineerde aardappelen uit de microgolf/grilloven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aardappelgratin uit de microgolf/grilloven






    Ingrediënten:

    -  500 gr aardappelen. (liefst vastkokende)
    -  300 ml light room (5% -15%)
    -  150 gr gemalen kaas
    -  1 teentje knoflook
    -  peper
    -  zout
    -  nootmuskaat
    -  beetje boter

    Bereiding:

    Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes.  Doe ze in een diepe mengkom.
    Giet de room in een 2de mengkom, voeg er een klein koffielepeltje zout aan toe. 
    Pers het knoflookteentje uit en meng het door de room.
    Kruid het roommengsel daarna met peper en nootmuskaat volgens eigen smaak.
    (Het zout zal domineren, maar de aardappelen slorpen het zout straks op).
    Roer 100 gr van de gemalen kaas onder de room.  Giet het kaas-roommengsel daarna over de aardappelschijfjes.  Meng aardappelen, room en kaas goed door elkaar.
    Beboter een pyrexschotel (een met een deksel) en doe daar het aardappelmengsel in.

    Zet de schotel afgedekt  in de microgolf. 
    (instellen op: enkel microgolffunctie, niveau 9 of ong. 900 watt, tijd: 6 minuten)

    Na 6 minuten de schotel eruithalen en de aardappelen omroeren, dan terug 6 minuten, zelfde energieniveau.  Na totaal 12 minuten het aardappelmengsel een tweede keer omroeren.

    Bestrooi de aardappelschotel met de rest van de gemalen kaas. 
    Stel de microgolfoven nu in op de combinatie microgolf /grill, tijd:12 minuten
    Laat verder garen en grillen.  
    Na de gaartijd nog enkele minuten laten rusten in de microgolf.

    Dien vb.op met gegrilde lamsburgers.

    Categorie:recepten
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.liedjes: reuzenlied
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Vlaams reuzenlied
       
    (enkel de lichtgroene strofes worden gezongen in het te beluisteren deel)




    Als de grote klokke luidt, de klokke luidt,
    de Reuze komt uit.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Al die daar zeidt: De reus die kom, de reus die kom,
    zij liegen daarom.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder zet de pot op 't vier, de pot op 't vier.
    De reus is hier !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder, snijd een boterham, een boterham.
    De reus is gram !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder tap van 't beste bier, van 't beste bier.
    De reus is hier !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder stop al ras het vat, al ras het vat.
    De reus is zat !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Moeder geeft maar kaas en brood, maar kaas en brood
    de Reuze is dood.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.





    Categorie:kinderliedjes
    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's








    Aantal personen: 3-4
    Aantal minuten:  40


    Ingrediënten:


    - 3 paprika's (gele, groene, rode)
    - 1 kleine courgette
    - 1 kleine aubergine 
    - 1 grote (rode) ui
    - 1 el gehakte peterselie
    - 2 teentjes knoflook
    - beetje zachte paprika (poeder)
    - beetje spaghettikruiden
    - beetje kipkruiden
     - zout en peper
    - 2 el olijfolie
    - 500 gr gemengd gehakt
    - 400 gr tomatenblokjes (gebruik liefst verse tomaten, ontveld en ontdaan van de zaadjes)
    - 1 ei
    - 200 ml light room (vb 5%)
    - 100 gr geraspte Emmental light


    Bereiding:


    - Oven voorverwarmen op 180 graden.
    - Een eetlepel olijfolie verhitten in een sauteerpan of andere diepe pan.  De fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten toevoegen en het geheel 6 minuten stoven op een redelijk hoog vuur.
    - De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een ruime ovenschaal scheppen.
    - De rest van de olie in een andere braadpan verhitten en het gehakt daarin goudbruin bakken (goed los maken).
    - Het gebruinde gehakt verder op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden)
    - Schep nu het gehakt bovenop de groenten.
    - Klop het ei los en roer de room en de helft van de geraspte kaas eronder.
    - Het ei-room-kaas mengsel verdelen over de gehaktschotel en de schotel daarna met de rest van de kaas bestrooien.
    - Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden. ( zo'n 20 min afgedekt, de laatste 15 ‘ zonder deksel)
    - Bestrooi de schotel voor het opdienen met peterselie.



    Categorie:recepten
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei: gedichtje voor Fien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor Fien...








    Dartel en speels,
    zingend en springend,
    een wijsneusje klein,
    een meisje zo fijn.

    Knap en charmant,
    soms boos, irritant,
    maar altijd parmantig galant.

    Ons Fientje lief...
    't is een... hartendief.



    © uit Lili's versjes


    Categorie:gedichten
    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Kabeljauwhaasje met krokant korstje uit de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kabeljauwhaasje met krokant korstje, 
         op een bedje van aardappelpuree
                 (ovenschotel)





    Ingrediënten:



    Voor de aardappelpuree:

    -  750 gr aardappelen 
    -  scheutje halfvolle melk
    -  1 eierdooier
    -  25 gr boter
    -  peper, zout, nootmuskaat

    Voor de vis:
     
    -  3 à 4 kabeljauwhaasjes
    -  2 eetlepels olijfolie
    -  2 afgestreken koffielepels provençaalse kruiden
    -  2 ajuinen
    -  2 knoflookteentjes
    -  25 gr boter
    -  3 sneetjes wit brood, (korstjes verwijderen en verkruimelen)
    -  50 gr geraspte kaas
    -  20 cl culinaire light room  
    -  een kwart van een visbouillonblokje
    -  1 koffielepel fijngesneden dille (vers of diepvries )

    Bereiding:

    Puree:
    Kook de aardappelen gaar in water met 1 koffielepel zout.  Steek ze door.  Maak in het midden een kuiltje en doe daarin melk, peper, nootmuskaat, boter en eierdooier.  Meng alles goed dooreen.


    Ovenschotel met vis:
    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Ajuin en teentjes knoflook fijnsnijden (hartje uit de lookteentjes halen.) 
    en samen met de provençaalse kruiden glazig stoven. Verwijder dit mengsel uit de pan.

    Smelt in dezelfde pan de boter en roer de broodkruimels erdoorheen.  Neem de pan van het vuur, laat even afkoelen en roer er de geraspte kaas doorheen.  

    Doe de room in een pannetje, voeg er de dille en de visbouillon aan toe en laat even opwarmen.

    Kruid de kabeljauwhaasjes goed met zout en peper.  Sprenkel er wat citroensap overheen.

    Wrijf een grote ovenschotel in met olijfolie.  
    Breng eerst een laag puree aan.  (dikkere laag in het midden aflopend naar de randen toe.) 
    Leg de gekruide vis op de puree.

    Giet de roomsaus over de vis (saus zal eraf lopen naar de randen toe)
    Bedek de kabeljauw met het ui-mengsel en verdeel daarbovenop de geprepareerde broodkruim.

    Zet  in een oven van 180°C.
    (bij een te vlugge verkleuring van het kruim, de oven verlagen naar 175°)

    Draai de oven na 15-20 minuten uit en laat nog een tiental minuten nagaren in een gesloten oven .


    !! Dit gerecht kan in één grote schotel maar kan ook in individuele ovenschaaltjes worden opgediend.




    Categorie:recepten
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: gehaktbrood met rundsbouillonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gehaktbrood met rundsbouillon-saus








    Ingrediënten voor het vleesbroodje:


    -  1/2 kg gemengd gekruid gehakt
    -  1 ei
    -  3 EL paneermeel
    -  1 EL tomatenketchup
    -  1 EL gesnipperde peterselie
    -  een 1/2 ui zeer fijngesnipperd
    -  een 1/2 ui grofgesneden
    -  een mespunt vleeskruiden (of sate kruiden)
    -  ev. nog wat peper,zout en nootmuskaat (om bij te kruiden indien nodig) 

    Ingrediënten voor de saus:

    -  300 ml water
    -  1/2 rundsbouillonblokje
    -  1 EL maizena roux voor verfijnde bruine sausen (of gewone maizena en wat extra rundsbouillon)


    Bereiding gehaktbrood:

    Alle ingrediënten (behalve de grofgesneden 1/2 ui) samen in een kom doen en alles goed mengen.
    Eventueel nog wat bijkruiden (met peper, zout, nootmuskaat) en er een gehaktbroodje van maken.
    Solo vloeibaar verhitten. 
    Het gehaktbrood daarin aan één zijde goed laten bruinen, dan omdraaien en er de grofgsneden ui  rondstrooien. 
    Verder bakken langs alle kanten tot er overal een bruin korstje gevormd is. 
    Het vuur daarna zeer laag draaien, er enkele eetlepels water aan toevoegen.
    Zet nu een deksel op de pan en laat het gehaktbroodje langzaam garen (gedurende ongeveer 35 minuten)

    Haal het gebakken gehaktbrood uit de pan en laat het een tiental minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het te versnijden  Maak ondertussen de saus.

    Bereiding saus:  

    Neem de pan waarin je het vleesbrood hebt gebakken.  Voeg 300 ml water toe en roer alle aanbaksels los met een garde.  Voeg 1/2 rundsbouilonblokje toe en breng aan de kook.
    Bind de saus met maizena roux voor bruine sausen (of met gewone maizena) tot de gewenste dikte.
    Bijkruiden kan met peper en zout of nog een beetje verkruimelde bouillon naar smaak.
    (Eventueel kan je de saus ziften voordat je ze bindt om een gladdere saus te verkrijgen.)


    Het vleesbrood versnijden in 1 cm dikke sneden en deze in de saus leggen.
    Opdienen met gekookte aardappelen en gestoofde worteltjes.
      

    Categorie:recepten
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei: creaties van Fientje op oudejaarsavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    wat  ViND  jE  leuk   AAn   nieuwjaar   MooI    leuk



    één  vlokje  nog  een  vlokje  nog  meer  vlokjes            Dwarrelen   en   warrelen   het  nieuwjaar  begint  



    Bedankt Fien, om dit op mijn blog te schrijven.    Aan iedereen de allerbeste wensen voor 2010!


    Categorie:Allerlei
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Tagliatelle met scampi en garnalen in een kruiden-roomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tagliatelle met scampi en garnalen in een kruiden-roomsaus






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 15


    Ingrediënten:


    -  500 gr gepelde scampi
    -  50 gr noordzeegarnalen
    -  30 gr kruidenboter
    -  100 ml culinaire light room  5%
    -  30 gr kruidenkaas  (1 miniportie Philadelphia look en fijne kruiden)
    -  een klein scheutje tomatenketchup
    -  peper 
    -  zout
    - 250 gr tagliatelle

    Bereiding:

    Tagliatelle koken in licht gezouten water.
    De kruidenboter verhitten en alle scampi in een paar minuutjes roze bakken.
    Het vuur op een zeer laag pitje zetten en de room en kruidenkaas doorheen de gebakken sampi roeren.  Als laatste de garnaaltjes toevoegen en deze even mee verwarmen.
    Op smaak brengen met een scheutje ketchup, wat peper en zout.

    Serveer met tagliatelle waardoor een nootje kruidenboter gemengd is.


    Categorie:recepten
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: kipfilet met romige bieslooksaus (ovenschotel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Kipfilet in een romige bieslooksaus 





      

     Ingrediënten: 

    -         500 gr kipfilet (3 filets, ong. 160-170 gr ‘t stuk)  
    -         zout en peper (of kipkruiden)
    -         30 gr. bakboter 
          (5gr voor het bruinen, beetje voor de ingeboterde schotel, ong. 20 gr voor saus)
    -         20 gram vloeiende bloem
    -         100 ml lichte room 5 % vg
    -         150 ml kippebouillon  (of 150 ml water + 1/5 van kipbouillonblokje)
    -    
     3 afgestreken eetl fijngesneden bieslook
    -     50 gr geraspte Emmentaler light      

    Bereiding:

     

    Oven voorverwarmen op 200 C. Kipfilets met zout en peper (of met kipkruiden) bestrooien, ze even laten bruinen in een anti-kleef-pan en dan naast elkaar in een ingeboterde ovenschaal leggen.

    In dezelfde braadpan de vetstof smelten, bloem erdoor roeren, bouillon er beetje bij beetje  bijschenken en al roerende aan de kook brengen, dan room erbij voegen. Saus terug even laten doorkoken. Bieslook erdoor roeren. Met zout en peper op smaak brengen. Saus over de kip schenken en er gemalen kaas over strooien. Kip in het midden van de oven (180°) in ca 30 minuten gaarbakken.

    De schotel de eerste 15’ afdekken met alu-folie (te droog worden vermijden), de laatste 15 minuten onafgedekt laten om te kleuren.

     

    Bevindingen:


    Aangenaam met een tomatensalade en een goed gepeperde puree. 
    Kan opgediend worden met kroketten of gekookte aardappeltjes.
    Tomatensalade: tomatenschijfjes of -blokjes van vb. 2 tomaten, met een vinaigrette van: 2 kl olijfolie, 1 à 2 kl azijn (naar smaak), peper en zout, en wat fijngesnipperde ui.


    Categorie:recepten
    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: aardappeltaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappeltaart, gratin 
    (wordt daags voordien klaargemaakt en de dag zelf in de oven opgewarmd)






    Aantal personen: 6


    Ingrediënten:

    -  1 kg geschilde aardappelen (vastkokende)
    -  2 eieren
    -  100 ml halfvolle melk
    -  200 ml room (mag light room zijn, maar dan gebruik je 100 ml volle melk)
    -  1 teentje knoflook
    -  nootmuskaat
    -  peper en zout
    -  80 gr gemalen kaas

    Bereiding:

    Oven voorverwarmen op 175° C
    Een ruime, ronde ovenschotel bekleden met bakpapier. (maakt het gemakkelijker om de gratin later te ontvormen)

    De eieren loskloppen met slagroom, melk, een uitgeperst teentje knoflook,  peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak. (mag goed gekruid zijn, vooral genoeg zout gebruiken want tijdens het bakken trekt het zout voor een groot deel in de aardappelen)
    De aardappelen in zeer dunne schijfjes snijden (met de keukenrobot gaat dat het snelst) en ze doorheen het room-eiermengsel scheppen.
    Alles overbrengen in de ovenschotel en goed aandrukken.
    Geraspte kaas erover strooien en 50 minuten laten garen in de oven.
    Na 50' de aardappeltaart uit de oven halen en laten afkoelen in de schotel.

    Na afkoeling, de taart ontvormen en in  "taartpunten" verdelen.
    De taartpunten in een platte ovenvaste schaal leggen. (vb: deksel van een grote ronde pyrexschotel)
    De aardappeltaart afgedekt bewaren in de koelkast tot net voor het gebruik.  

    Aardappeltaart opwarmen:

    Verwarm de oven voor op 175° C.
    Laat de aardappeltaart in 15-20 minuten terug warm worden.



    Categorie:recepten
    22-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: kip in een overheerlijke pikante saus, met rijst (ovenschotel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Kip in een overheerlijk pikante saus... 
       



    Aantal personen:  2 à 3
    Aantal minuten:  60

    Ingrediënten:

    -   1 braadkip van ongeveer 1 kg
    -   250 gr champignons
    -   1 ajuin
    -   2 teentjes knoflook
    -   1 eetlepel tomatenpuree
    -   1/2 kippenbouillonblokje
    -   1 mespunt saliepoeder 
    -   1 mespunt gedroogde rozemarijn
    -   1 eetlepel sterke paprika in poedervorm
    -   1 koffielepel zout
    -    peper
    -   50 gr boter
    -   50 gr bloem
    -   250 ml water
    -   50 cl porto (5 EL)
    -   80 cl witte wijn (8 EL)

    Bereiding:

    -  Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn ( haal het hartje uit de
        lookteentjes)

    -   Verdeel de braadkip in 4 stukken  en droog deze goed af. (2x borst + vleugel en 2x bouten +
         onderste deel)
         Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime kom met goed  
         afsluitend deksel. ( je kan ook een stevige plastiek zak gebruiken die je afklemt met een clip).

    -   Breng de stukken kip in de kom met bloem, sluit goed af en draai ermee rond in alle richtingen
        (tot alle stukken kip goed bestoven zijn met de gekruide bloem)
    -  Haal nu de kip uit de kom.  Zet de resterende bloem even opzij.

    -   Verhit  40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin en krokant. 
         Vet een ovenschotel in met boter en leg de gebruinde kipdelen  in de ovenschotel.

    -    Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten
         de champignons samen met ui en knoflook. 
    -   Voeg 250 ml lauw water, tomatenpuree, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en
         breng zachtjes aan de kook.

    -   Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje. 
        De saus al roerend met dit papje binden.

    -   De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. 
    -   Zet 45 minuten in de oven op 180°C.

    -   Dien op met gekookte rijst.


    Variatie: 

    Haal de champignons en de tomatenpuree uit het recept.


    Categorie:recepten
    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: cannelloni, met hartige gehaktvulling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cannelloni, met hartige gehaktvulling







    Ingrediënten voor 20 rolletjes (= 5 cannelloni/pp)

    Voor de pastarolletjes:
    -  1 doos cannelloni (vb. Agnesi cannelloni n.85, Delhaize)
    -  1 EL solo vloeibaar
    -  2 kleine uien
    -  1 gele of oranje paprika
    -  350 gr gemengd gehakt
    -  400 gr gepelde tomaten in stukjes
    -  1 klein blikje tomatenpuree (70 gr)
    -  1 blokje Knorr kruidenbouquet provencale (tijm, marjolein, rozemarijn)
    -  1 mespunt gedroogde oregano
    -  1 mespunt gedroogde basilicum
    -  peper uit de molen
    -  zout

    Voor de bechamelsaus:
    -  50 gr boter
    -  50 gr bloem
    -  750 ml halfvolle melk
    -  peper en zout naar smaak

    Voor de afwerking:
    -  100 gr gemalen light kaas


    Bereiding:

    Oven voorverwarmen op 180 graden.

    Snij de ui en de paprika in kleine stukjes en bak ze aan in solo vloeibaar gedurende een 5 tal minuten.
    Voeg het gehakt toe en laat alles samen verder bakken.  ( Maak het gehakt voordurend los met een vork of pureestamper)
    Voeg tomatenstukjes, kruidenblokje, tomatenpuree, oregano en basilicum toe. Bijkruiden met peper en zout naar smaak.
    Laat alles nog een vijftal minuten sudderen en draai het vuur dan uit.

    Terwijl het gehaktmengsel afkoelt maak je de bechamelsaus.

    Neem de cannelloni en vul ze op met het gehakt mengsel. (een spuitzak met brede mond of een trechter maakt dit werkje gemakkelijker)
    Leg de gevulde cannelloni naast elkaar in een grote ovenschaal. (of gebruik vier individuele ovenschaaltjes)
    Overgiet met bechamelsaus en bestrooi met gemalen kaas.

    Zet in de oven gedurende 25-30 minuten op 180°- 175 C.

    Dit gerecht kan je de dag voordien klaarmaken om s'anderendaags te serveren.  Zet het dan zolang in de koelkast.


    Categorie:recepten
    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: stoofpotje van rundsvlees (ovenschotel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)






    Aantal personen:  5 à 6
    Aantal minuuten:  120


    Ingrediënten:

    -  1kg mager rundsstoofvlees
    -  3 grote uien (of 4 kleinere)
    -  1 eetlepel solo vloeibaar (15 gr)
    -  25 gr bloem 
    -  700 ml lauwwarm water
    -  1,5  rundsbouillonblokje, vetarm
    -  1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn)
    -  1 klein blikje tomatenpuree
    -  2 koffielepels azijn
    -  25 gr paneermeel
    -  peper en zout


    Bereiding:

    Oven voorverwarmen op 180 ° C.

    In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten gedurende 5 minuten.  Het stoofvlees daaraan toevoegen en  nog 5 minuten meebakken op een hoog vuur.  Strooi er daarna de bloem over en meng deze goed onder het vlees.  Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje.  Roer af en toe.

    Neem 700 ml water en los daarin op: 1,5 rundsbouillonblokje, het kruidenblokje en de tomatenpuree.  Giet deze oplossing over het stoofvlees en kruid bij met peper en zout.
    Zet een deksel op de pan en laat een 20-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.

    Breng het rundsvlees over in een grote diepe pyrexschotel.  Roer er 2 koffielepels azijn onder.  Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 50 minuten in de oven (35 minuten afgedekt laten garen, de stoofschotel even uit de oven halen en omroeren, dan nog 15 minuten terugzetten zonder deksel.)  

    Draai daarna de oven uit, roer eventueel de aanbaksels los van de bodem en dek terug af.  Laat nog 45 à 60 minuten nagaren in de uitgedraaide, nog warme oven vooraleer op te dienen (met gekookte aardappeltjes of kroketten)

    OF:... 
    Serveer 's anderendaags na opwarming in de oven.




    Categorie:recepten
    01-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei: voor jou
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor jou...


    Twinkelende ogen en 
    blozende wangen.
    Een roos zo mooi, 
    door niets te vervangen
    Een ziel wijs en oud,
    ...een moeder van goud.   



    © uit: Lili's versjes


    Categorie:Allerlei
    28-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Heksjes dansen rond hun ketel,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Heksje, heksje klein maar fijn...






    Heksje, heksje, klein maar fijn.
    Wat is het toch leuk om een heks te zijn.
    Keteltje, keteltje rond en groot.
    We dansen samen in de goot!
    Pompoen, pompoen, wat moet ik met je doen?
    Zal ik een soepje van je maken of...
    geef ik je een dikke zoen.


    Categorie:gedichten
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Stoverij uit den oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stoverij uit den oven  
    (de dag voordien of  's ochtends klaar te maken, om 's anderendaags of 's avonds te serveren)







    Ingrediënten:


    -  1 kg mager rundsstoofvlees
    -  3 grote uien (of 4 kleinere)
    -  1 eetlepel solo vloeibaar 
    -  25 gr bloem 
    -  700 ml lauw tot warm water
    -  1 rundsbouillonblokje, vetarm
    -  1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn)
    -  2 koffielepels azijn
    -  2 eetlepels paneermeel
    -  1 sneetje peperkoek (vb. Vondelmolen, zonder parelsuiker)
    -  peper


    Bereiding:


    In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten.
    De gestoofde ui uit de pan halen en in dezelfde pan het stoofvlees goed laten bruinen.  
    Voeg daarna de uien terug bij het vlees, strooi er bloem over en meng deze goed onder het vlees. 
    Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje.  Roer af en toe.

    Neem 700 ml warm water en los daarin op: het rundsbouillonblokje en het kruidenblokje. 
    Giet dit mengsel over het stoofvlees en kruid ev. bij met peper.
    Zet het vuur hoog tot het kookpunt bereikt is en draai daarna het vuur zeer laag. 
    Zet een deksel op de pan en laat nog een 20-tal minuutjes sudderen.
    De oven ondertussen voorverwarmen op 180 ° C.

    Schep het rundsvlees (en de saus) daarna in een grote diepe pyrexschotel.  
    Roer er 2 koffielepels azijn onder. 
    Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 30 minuten, afgedekt, in de oven op 180°C.
    Na 30 minuten de schotel uit de oven halen, de peperkoek erin verbrokkelen en alles eens goed van de bodem losmaken.  Daarna terug 30' , nu onafgedekt, in de oven van 180°C zetten.  (Na 15' best nog eens omroeren.)  

    Haal de schotel (na totaal 60 minuten) uit de oven, roer alles nog eens goed door elkaar en dek af.  Zet terug in de uitgedraaide, nog warme oven en laat de stoofschotel daarin helemaal afkoelen.

    Serveer 's anderendaags, na 15 minuten opwarming in een oven van 180° C.




    Categorie:recepten
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tienergedichten: voor één moment...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor één moment...



    Voor één moment
    liet ik de teugels vieren.
    Voor één moment
    gaf ik je mijn vertrouwen.

    Voor een leven lang
    zal dat mijn leven verzieren.
    Voor een leven lang
    zal mij dat berouwen

    © Alin


    Afbeelding: Madonna, Edward Munch



    Categorie:gedichten
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.versjes: Eén brak zijn been
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1     Eén brak zijn been
    2     Twee-e moest hem leen  
    3     Dreie kakt op de kaseie
    4     Viere zit op de deuvepiere 
    5     Veuve pakt een deuve
    6     Zesse gaat naar de messe
    7     Zeven gaat er neven
    8     Achte stond te wachte
    9     Negen komt hem tegen
    10   Tiene ed 't geziene

    Categorie:gedichten
    10-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kortfilmpje: Roodkapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sprookjes voor herfst- of winteravonden,



    Roodkapje  (animatiefilmpje)


     .
    Bron van dit filmpje: http://www.digitips.be/digitips/12ta-Luisterverhalen.html

    Hou je van Griezelen?

    Kijk dan ook eens naar het winnende filmpje "Beste Animatie" Knock Out Shorts 2007:  van Stijn Van Elst uit Wilrijk.

    (link best niet openen in het bijzijn van kleinere kindjes)

    Wie is er bang voor de boze wolf? 


    Categorie:Filmpjes

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    josc
    blog.seniorennet.be/josc
    Blog als favoriet !

    Foto

     

     studio Brussel


    Foto


    Foto

    Berichtje achterlaten?


    Foto

    mij een mail sturen?


    Foto

    Wijze Uitspraken en Humor


    Foto

     


    Geluk is de kunst
     een boeket te maken
    met de bloemen
    waar je bij kunt.




    Foto



    Prof. :

    "Geef  mij eens
    een voorbeeld van
    tijdsbesparing!"

    Student:
    "Liefde op
    het eerste
    gezicht!"




    Foto


    Die 't kakelen
    niet kan verdragen
    en moet
    achter geen eieren vragen.

    Guido Gezelle





    Foto



    Toen was ik gelukkig.
    Daar was ik gelukkig.
    Dan was ik gelukkig.
    Ginds zou ik gelukkig zijn.
    Waarom nooit eens
    hier en nu?

    Pol Vanhaverbeke




    Foto

     
    Juf.:

    " Hoe vaak wisselt
    het menselijk gebit?

    Leerling:

    Twee keer!
    Na het melkgebit
    komt
    het blijvend gebit.
    En daarna
     volgt
     het kunstgebit!





    Foto


    Oktober

    Ik was de achtste,
    als meert de eerste was.
    En dus kwam toen mijn naem
    October van pas:
    Ik kom met regen
    en groot gedruis van winden.
    Pas op uw dijk en dak,
    eer ik het kom verslinden.




    Foto


    Wie het kleine
     niet eert,
    is het grote
     niet weerd!




    Foto



    Wat baten kaars
     en bril,
    als den uil
     niet zien
     'n wil.



    Foto


    Geen liefde
     zonder tranen,
    ...
    tranen van
     verdriet of...
    parels
     van geluk.



    Foto



    Ontdek
    eerst jezelf,
     ...en dan de
    wereld.




    Foto

     


    Wie weet
    wat een parasiet is?

    Ik juf,
    Dat is zo'n ding
    waarmee ze uit
    een  vliegtuig
     springen!




    GOE GEZELSCHAP
    KORT DEN WEG

    Guido Gezelle




    Foto


    Gevangenisdirecteur
    aan terdoodveroordeelde:


    "Wat wenst u
    voor uw laatste
    maaltijd?"

    Terdoodveroordeelde:

    Ree met
    een fles wijn
    uit het jaar
    2040



    Foto



    Menig wijs woord
    wordt schertsend
    uitgesproken

    Dat is nog niet
     te vergelijken met
    het aantal dwaasheden
    dat in alle ernst
    wordt gezegd.




    Foto


    Echtelijke ruzie

    Vrouw

    Ik zou
    op je graf
    kunnen dansen,
    zo erg haat ik je!

    Man

    Dan wil ik
    in zee begraven
    worden.




    Foto


    Een nul
    kan bestaande
    problemen
    vertien-
    voudigen.




    Foto


    Wie niet tevreden is
     met wat hij heeft,
    zal ook niet
    tevreden zijn
    met wat hij krijgt. 

    Socrates




    Foto



    Het voordeel
    van verstand is
    dat men
    zich dom kan houden;
    het omgekeerde
    is moeilijker.

    Tucholsky






    Foto


    Gezond verstand
     en
    gevoel voor humor
     zijn hetzelfde,
    maar in
    verschillend tempo.

    Gevoel voor humor
     is gewoon
     gezond verstand
     dat danst.



    Foto


    De meeste mensen
     worden
    als 'origineel'
    geboren
    en sterven
    als
     'kopie'.




    Foto


    Wie iets wil doen,
     vindt een middel.

    Wie niets wil doen,
    een excuus.




    Foto


    - Ik heb m'n hele vermogen
    in een
    petroleumbron
    gestopt
    en ik ben daarvoor
    tot 5 jaar gevangenisstraf
    veroordeeld.

    - Hoe is dat mogelijk?

    - Mijn hele bezit
     bestond toen uit
    één brandende
    lucifer.






    Foto


    In het restaurant


    KLANT:

    Kelner, wilt u
    het venster even sluiten?

    KELNER:

    Tocht het, meneer?

    KLANT:

    Ja, mijn biefstuk is
    al drie keer
     van mijn bord gewaaid.





    Foto

    MEESTER:

    Weet iemand
    waar Napoleon
    gestorven is?

    JANTJE ROEPT:
    (heeft stiekem in zijn
     geschiedenisboek gekeken)

    Op pagina 88, meester!







    Foto

    Op een volle buik
    staat meestal
    een vrolijk hoofd


    Guido Gezelle





    Foto


    Een kring
    om de zon
    geeft water
    in de ton




    Foto

    Als er geen water
    meer is,
    kent men de waarde
     van de put




    Foto

    Wie in de
    wijngaard werkt,
    kan van
    de druiven eten




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Vindictus Mouse Pointer
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!