Inhoud blog
  • 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
  • Belg en “entrepreneur” in Frankrijk
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken met Google


    Reisverhalen & tips

    16-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden


    Als u met de auto de grens oversteekt of in een ander land een auto huurt, dan moet u opletten: soms gelden er totaal andere regels en gewoontes als in België of Nederland. Zelfs binnen de Europese Unie zijn er grote verschillen. Hier volgen de voornaamste:




    1. Belangrijk voor senioren: soms is er een maximumleeftijd gelegd om een auto te besturen (tussen 65 en 75 jaar). Dit varieert van land tot land (en van het autohuur bedrijf).


    2. Het klinkt voor ons in Nederland en België ongelooflijk, maar in Portugal is een fietsdrager op de auto verboden.


    3. In bepaalde landen (o.a. Oostenrijk) is het verplicht voor brildragers om een reservebril in de auto te hebben.


    4. In Italië toeteren automobilisten vaker dan in Nederland of België. In de regel is dat gewoon om te laten weten dat ze er zijn. Dit is ook het geval in veel Afrikaanse landen. In Egypte is autorijden zonder toeteren ondenkbaar.


    5. In Griekenland (en soms ook in Italië) wordt de pechstrook als een extra rijstrook gebruikt.


    6.  In Zweden moet men ook overdag met de lichten aan rijden. Naar Scandinavisch voorbeeld zullen dagrijlichten in heel Europa verplicht worden.


    7. In Frankrijk was het verplicht om twee alcoholblaastest bij te hebben. Nu niet meer: De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft beslist dat er in de wagen geen alcoholtester meer moet aanwezig zijn en dat er op niet-bezit ook geen boete zal staan (De Standaard, 26 feb. 20113)


    8. Er wordt niet alleen links gereden in het Verenigd Koninkrijk! In Europa is dit ook zo voor Ierland, Cyprus en Malta. In Zweden werd tot 1967 links gereden (het parlement heeft dit toen gewijzigd omdat er in de buurlanden rechts gereden wordt).


    9.  Binnen de Europese Unie verschillen de maximumsnelheden. Hier kunt u een tabel vinden met de maximumsnelheden per land. Duitsland is gekend omdat bepaalde autosnelwegen geen maximumsnelheid hebben, maar let op: dat zijn niet alle autosnelwegen en soms geldt deze enkel voor bepaalde stukken.


    10. In sommige landen is het verplicht om een reflecterende veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech, soms geldt die verplichting zelfs voor alle inzittenden. Deze veiligheidsvesten kan men in de regel gemakkelijk in tankstations vinden.


    Meer info over wat verplicht is (en wat niet) vindt u in dit bestand van de Nederlandse consumentenbond.


    16-04-2013 om 00:00 geschreven door Ann Verplancke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:auto, reizen, Spanje, Italië, Zweden, Griekenland, vakantie
    >> Reageer (2)
    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg en “entrepreneur” in Frankrijk

    Het is onze grote zuiderbuur, het land van de Eiffel Toren en de heerlijke croissants. Frankrijk is voor Belgen een vertrouwd land, maar als u er zich wilt vestigen als ondernemer zal u toch de nodige informatie moeten opzoeken. Heb ik een verblijfsvergunning nodig? Wat gebeurt er met mijn pensioen? Hier vindt u al de eerste nuttige tips:




    Belgen hoeven niet meer over een Franse verblijfskaart (“carte de séjour”) beschikken om in Frankrijk te gaan wonen. Voor een onderdaan van een lidstaat van de Europese unie volstaat het een geldige identiteitskaart op zak te hebben.

    Om als zelfstandige (travailleur indépendant) in Frankrijk te kunnen werken, is de eerste stap uw inschrijving in het professioneel beroepsregister «Registre du commerce» en «Répertoire des métiers»; en ook de nodige formaliteiten te vervullen  in verband met de sociale bescherming.

    Neem contact op met het Centre de formalités des entreprises (CFE) en het URSSAF (Union de recouvrement des cotisations de sécurité sociale et d’allocations familiales). Daar kan U enkele documenten zoals de “déclaration de début d’activité non salariée” en de “demande d’affiliation au titre d’une activité non salariée ») invullen.

    Zelfstandigen moeten zich  bij een Caisse Maladie Régionale (CMR) aansluiten. Deze inschrijving gebeurt in functie van uw beroepsbezigheid en de streek waar u actief bent. Daarbij kan u ook een bijkomende verzekering afsluiten met een “Mutuelle” (privé-verzekering). Het aansluiten bij een “Caisse de Vieillesse” en/of een “Caisse pour les Allocations familiales” (CAF) is verplicht.

    Zorg dat U de Europese kaart voor ziekteverzekering mee neemt naar Frankrijk. Deze kunt u gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen.

    Pensioen: Normaal zal uw Franse “caisse de retraite” voor de nodige formaliteiten zorgen bij de bevoegde Belgische instellingen. Als u vragen hebt over de reglamentering en het openen van uw dossier contacteert u best de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid.

    Belastingen. Als uw hoofdverblijfplaats Frankrijk is dan bent u  onderworpen aan het Franse fiscaal stelsel. Maar uw Belgische inkomsten (zoals onroerende goederen) dan blijven belastbaar in België. Raadpleeg uw taxatiekantoor (adres op het laatste aanslagbiljet) over uw nieuwe toestand ten opzichte van de Belgische fiscus wanneer u in Frankrijk gevestigd bent. Eenmaal in Frankrijk kan u van het “Centre des impôts” (belastingencentrum)  alle informatie bekomen in verband met de Franse fiscus.



    Nuttige links voor meer informatie: De Ambassade van België te Parijs, Réseau Entreprendre (bedrijfsleiders die helpen bedrijven opstarten), APCE (Agence pour la création d’entreprises), bedrijfsruimtes en kantoren voor zelfstandigen, ADIE (Association pour le droit à l’initiative économique; microkrediet voor zelfstandigen die geen toegang hebben tot een banklening).  

    05-03-2013 om 13:42 geschreven door Ann Verplancke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Frankrijk, wonen, werken, zelfstandigen, entrepreneur, ondernemen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    05-03-2013 om 13:22 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2013
  • 04/03-10/03 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Nieuws Standaard
  • Filipijnse president krijgt kritiek omdat hij met helikopter naar concert van Coldplay vloog
  • Extravagant ‘pre-huwelijksfeest’ van miljardairskoppel lokt Rihanna, Zuckerberg en Gates naar India
  • Danira Boukhriss en Ward Kerremans verwelkomen zoontje
  • In Zeebrugge staan tienduizenden auto’s te wachten op een koper: “Maar dat het hier volstaat met Chinese auto’s, is niet waar”
  • Australië wil ook na 2050 nog inzetten op aardgas. Valt dat te verzoenen met zijn klimaatbeloftes?
  • Hoeveel verdienen uw collega’s? Binnenkort mag u het weten
  • Op IJsland is de grootste “CO2-stofzuiger” ter wereld in gebruik genomen
  • Biden wil nieuwe heffingen voor Chinese elektrische wagens en strategische sectoren
  • Goedkope Belgische nucleaire stroom moet vergroening ArcelorMittal Gent veiligstellen
  • Van 170 kilometer tot 2,4 kilometer: Saudische ‘lijnstad’ moet ambities terugschroeven

    Laatste commentaren
  • 10 regels ... (Ann Verplancke)
        op 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
  • 10 regels ... (jo)
        op 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!