NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Raspberry PI 3B+
Inhoud blog
 • nieuw speelgoed is aangekomen
 • Raspberry PI 3B+ finaal naar de knoppen
 • Eerste poging aansluiten HW
 • gebruik van micro SD vermijden
 • Raspbian installeren
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  aan de slag met Raspberry mini computer
  21-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw speelgoed is aangekomen

  De nieuwe Raspberry 3 B+ is aangekomen. 

  Ik heb ook een adapter gekocht voor alle zekerheid en een kit met  kabeltjes, experimenteerbord, LCD display, knoppen, LEDs en weerstanden. Had eigenlijk alleen de kabeltjes nodig maar de kit is goedkoper. Eigenlijk zijn de knoppen, weerstanden, LEDs en display gratis.

  Durf niet goed te beginnen. Twijfel om de micro SD flash te gebruiken omdat de USB boot instructie er nog opzit. 

  Voorlopig zou ik liever vanaf de SD starten (veel rapper), maar dat wil zeggen dat ik opnieuw de SD moet flashen

  Zucht.

  21-05-2019, 14:43 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raspberry PI 3B+ finaal naar de knoppen

  Het opnieuw flashen van mijn USB stick heeft dus niets geholpen. 

  Ben dan met mijn multimeter aan de slag gegaan maar op de pinnen waar ik een spanning zou moeten meten meet ik niets. Enkel het rode LEDje brandt om aan te duiden dat er spanning op het bordje staat.

  Ik vermoed dat de LED die ik heb willen doen branden teveel stroom heeft getrokken.

  Afijn, ik heb een nieuw bordje besteld en kabeltjes om zeker te zijn dat ik geen kortsluiting maak (als dat al het probleem was) en een 2.5A/5V adapter om zeker te zijn dat het bordje voldoende stroom krijgt want tijdens het opstarten kreeg ik een low voltage melding die ik steeds genegeerd heb.

  19-05-2019, 00:00 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste poging aansluiten HW

  Geprobeerd om een LEDje te doen branden met de GPIO (general purpose Input/Output) pinnen en heb vermoedelijk een kortsluting veroorzaakt. Raspberry start in elk geval niet meer op.

  Ik heb ook geprobeerd om terug op te starten met de micro SD kaart, maar dit lukte ook niet.Weet eigenlijk niet of het kaartje uberhaupt nog via de SD kaart opstart omdat ik nu via de USB opstart.

  Als ik de usb aan mijn laptop aansluit krijg ik de melding dat de usb onleesbaar is. Misschien is deze corrupt geraakt. 

  Ben de usb terug aan het flashen en hopelijk lag daar het probleem.  Wait and see.

  18-05-2019, 15:26 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebruik van micro SD vermijden

  Zoals gezegd,flashgeheugen kan maar een beperkt aantal keren gelezen/geschreven worden (read/write cycle limit). Er zit wel SW in voor foutcorrectie en de SD kaartjes hebben meer opslagcapaciteit dan aangegeven om te compenseren voor beschadigde blokken, maar uiteindelijk zal elk kaartje een keer corrupt geraken. Denk hieraan als je foto's neemt en ze op een SD kaart zet!

  Oorzaken van corruptie zijn een onstabiele voeding, het uit het slot halen terwijl er naar geschreven wordt, extreme temperaturen en fysieke beschadiging. Reden genoeg dus om het schrijven naar een SD kaart te minimaliseren.

  Er zijn 2 opties: 

  1) niet naar de SD schrijven maar naar het RAM geheugen. Maar dan ben je de bestanden weer kwijt als je de PI uitschakelt.

  2) booten vanaf een USB stick.

  Vermits ik toch 4 USB slots heb is dit de aangewezen manier voor mij.

  Ik heb nog een paar USB sticks liggen dus dit moet lukken. De meest recente is een verbatim stick van 48GB. 

  Maar er is nog een addretje on het gras: met de PI 3+ kan je onmiddellijk booten met een USB, maar met de PI 3 oet eerst een USB boot bit gezet worden in het OTP (one time programmable) geheugen.

  Hiervoor moet de config.txt aangepst worden door de bit program_usb_boot_mode=1 te zetten. Dit kan via een tektst editor maar ook via het unix commando:

  echo program_usb_boot_mode=1 | sudo tee -a /boot/config.txt

  Dit commando plaatst de echo achteraan config.txt. Met sudo reboot wordt de bit effectief gezet.

  Als dit gebeurd is kopiëer ik de NOOB SW naar de stick, verwijder de SD en plug de USB in en start de PI op. Resultaat: NOPPES.

  NOOB blijkt dus niet te werken op een USB. Maar niet getreurd, dan maar een OS flashen .

  Flashen betekent een image van een OS op de USB plaatsen. Hiervoor heb je wel aparte SW voor nodig: Etcher van Balena SW. (etcher.io).

  Etcher werkt probleemloos, alleen had ik niet direct gezien dat er een probleem was met de USB stick. Opstarten met de USB lukte dus niet.

  Opnieuw geflasht en toen zag ik dat de flash mislukt was omdat de controle van de image mislukt was. Dan maar een anderen USB, maar die bleek te klein. Uiteindelijk een 64GB vrijgemaakt en daarop de image van raspbian gezet.

  Hiermee lukt het wel, hoewel het even geduurd heeft voor de PI aan de installatie begon (kwam vragen om aan te loggen, maar na een tijdje ging hij vanzelf verder zonder aan te loggen).

  14-05-2019, 12:21 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  13-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raspbian installeren

  Om met de Raspberry PI aan de slag te kunnen moet er eerst een OS (operating systeem) geladen worden. Standaard is dit een unix versie maar een zijn er meerdere beschikbaar waaronder een windows 10 IoT versie.

  Het OS moet op een micro SD geplaatst worden om te kunnen beginnen. De grootte die je nodig hebt is niet meteen duidelijk maar ergens in een tekst kom je te weten dat je minstens 8GB nodig hebt. 

  De huidige versie van Raspdian is afgeleid van Debian Stretch (genoemd naar een Toy Story figuurtje zoals alle Debian versies).

  Die moet je eerst downloaden via raspberry.org/downloads. Op de pagina zie je naast de Raspbian ook NOOBS (New Out Of the Box Software) staan.

  NOOBS is een handig tooltje dat je toelaat om een OS te installeren via een GUI (Graphical User Interface). Na het lezen van de instructies leek me dit de simpelste oplossing om een OS op de micro SD te krijgen: downloaden, zip bestand uitpakken en kopiëren naar een lege micro SD kaart geformatteerd in FAT32 (iets anders is niet bruikbaar op de PI).

  Kaartje in PI gestoken en aangezet. Als voeding heb ik een laadkabeltje van een oude Samsung smartphone gebruikt en de fastloader adapter van mijn Huawai. Je hebt immers 5V/2,5A nodig om het kaartje te sturen. Als je geen adapter hebt die krachtig genoeg is kan je die extra kopen.

  Werkt van de 1ste keer: NOOBS wordt opgetart en dan kan je kiezen welk OS je wil installeren. Ik heb Raspbian gekozen omdat ik wat ervaring heb met unix en mijn kaartje maar 8GB groot is. 

  Dan kan je een koffietje gaan drinken en daarna heb je een werkend systeem.

  Omdat een micro SD kaartje fragiel is en maar een beperkt aan keer kan beschreven worden raad men aan om het schriijven ernaar te beperken, maar daarover meer in een volgende blog.

  13-05-2019, 19:00 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag online gekocht, zaterdag geleverd

  Beslist om na enkele decinnia met software bezig te zijn geweest, om de HW (hardware) toer op te gaan.

  Er zijn tegenwoordig wat hebbedingetjes te verkrijgen zoals Raspbeery PI en Arduino. Over deze laatste zal ook een blog verschijnen als ik er mee begin, maar voorlopig eerst proberen om de Raspberry onder de knie te krijgen.

  Er zijn verschillende modellen en het is even zoeken welke ik zal kiezen. Uiteindelijk toch maar het top model gekocht €38,95. Dit is geen geld voor een mini computer met de kracht van een goedkope laptop.

  De PI 3B+ heeft dualband wifi (2,4 en 5GHz), ondersteuning voor Gigabit ethernet , bleutooth 2.4, 4 USB poorten, een HDMI connector en een composite video jack 3,5mm om een TV aan te sluiten. Een micro SD slot om het OS (operating systeem) te laden, 1,4GHz ARM processor, 1GB RAM, 40 GPIO (general purpose I/O) pinnen om HW op aan te sluiten of  een HAT (HW Attached on Top) en 4 extra pinnen om middels een HAT het kaartje te voeden via je netwerkkabel (kost geld).

  Ik heb het kaartje aangesloten met een HDMI kabel aan mijn TV, het draadloos klavier en muis aangesloten op een USB poort en een netwerkkabel aangesloten op mijn Telenet modem. Dit laatste is niet strict nodig omdat je als 1 van de eerste configuraties het wifi netwerk opzet (na locatie en klavier).

  Foto's komen later want ik moet ze blijkbaar eerst verkleinen.

  13-05-2019, 18:36 Geschreven door 1TE
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Raspberry
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
  Proficiat!

  Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

  U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/1te

  We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

  U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

  Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

  Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

  Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

  WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
  De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
  - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

  WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
  Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

  WAT IS DE "WAARDERING"?
  Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


  Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

  Met vriendelijke groeten,
  SeniorenNet-team

  13-05-2019, 17:34 Geschreven door
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  Archief per week
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!