Inhoud blog
  • Afscheid
  • Bezoek Albert
  • Zondag in Kinkole
  • Bezoek aan de familie 18/10
  • Roger en Micheline
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Congo-kronkel-fonkel-weg
    Reis naar Congo
    23-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid

    22/10/2013

     

    In rodeostijl gaan we terug naar Selembao om de Mama een laatste keer te bezoeken. Pablo, overgekomen uit Congo-Brazzaville is er ook bij.  Gelukkig heeft het niet meer geregend.  Maar de modderplekken zijn er nog wel.  Zo’n drie keer moeten we allemaal uit de auto, zodat Koko, na een grondige taxatie vooraf van het te volgen spoor, zich door de modder slingert. Nog een klimmetje en we zijn er.



    Aangekomen, zien we dat er weer vooruitgang geboekt is met de verbouwingen aan het huis. 



    Mama zit buiten te wachten, en heel de familie, en nog veel meer,  zijn present.
    We verhuizen naar de ‘voortuin’, en zetten ons samen met Mama onder de parasol.






    Ze weten dat het de laatste keer is dat we op bezoek komen, en willen allemaal nog iets uit de brand slepen.  Hoe zou je zelf zijn als je niets hebt. 
    Drankjes worden aangerukt, en Marie-Christine zegt dat onze bezoeken de enige gelegenheden zijn dat zij nog eens iets anders drinken dan water.  De buren krijgen ook een drankje.  De solidariteit in deze wijk is zeer belangrijk.  Er mag geen jaloezie ontstaan, want dit zou het voor de familie heel moeilijk maken.  In tegenstelling tot de andere wijken in de stad, staan hier geen muren ronde de huisjes.  Iedereen weet, en ziet wat er bij de anderen gebeurt, en is voor wat de veiligheid betreft, afhankelijk van de ander.
    Binnen, in huis, zitten de mannen.  Christian probeert duidelijk de grenzen van onze liefdadigheid aan te geven, en legt nog een keer uit hoe een wisselwerking de enige manier is om voor de toekomst iets op te bouwen, zodat zij toch in de eigen behoeften kunnen voorzien.  Maar in een stad vol chaos, waar miljoenen mensen te veel zijn en waar iedereen maar z’n plan moet trekken is het echt niet makkelijk.


    Afscheid nemen doet pijn.  Mama en Marie-Christine hebben veel verdriet.  Maar de hoop op een weerzien, en de belofte hen niet te vergeten,  geeft troost.



    Met een sliert mensen achter ons aan dalen we terug af naar de plek waar de auto staat en we laten Selembao achter ons. 
    Thuis gekomen, krijgen we nog bezoek van Bibi, die graag nog wat wil meegeven voor haar ouders, die in Brussel verblijven.  De gedroogde rupsen en een zak met vruchten gaan mee in onze valies.




    Ook Réjette heeft nog wat avocado’s en een papaya laten afgeven, om mee naar Vrasene te nemen.
    En Albert laat nog mango’s en dergelijke afgeven om mee te nemen.  Hij is woensdag heel de dag in een vergadering en President Kabila komt hen toespreken.
    We kruipen vanavond voor de laatste keer onder het muskietennet.

    23-10-2013 om 10:18 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Albert

    21/10/2013

    Vanmorgen is Albert Mpeti even langs geweest.  Hij nodigde ons uit om ’s avonds, bij hem te aperitieven. 



    Rond 16.30u kwam hij ons afhalen, vergezeld van Valentin, een député uit de streek van de familie van Christian, ook iemand van de stam van de Mongo’s.  Dit was een mooie verassing.  Leuk om iemand van dezelfde stam te ontmoeten.  Ik ben, door met Christian getrouwd te zijn, ook een Mongo!  Valentin stelde voor aan Christian om een Congolees paspoort te nemen, en mee te doen aan de verkiezingen in zijn geboortestreek. 
    J




    Albert nam ons mee naar zijn huis, waar hij ons gastvrij heeft ontvangen.  Er was Cava, witte wijn, Leffe, enz…  Het is er gezellig, met de mooi bewerkte meubelen in het donkere hout van ginder.  



    De wijk, met asfaltwegen,  waarin hij woont is wat hoger gelegen, en geeft een mooi zicht over de stad.  Voor Christian was het ook een herkenning van zijn logeeradres, en van de buren, van zo’n 30 jaar geleden.

    De bedoeling was om nog langs te gaan bij Tom, broer van Albert, om iets te drinken.  Hij heeft een taverne.  Maar de avondspits was zo druk.  Overal files, op wegen die aangelegd worden.  Rood stof , vermengd met uitlaatgassen van auto’s zonder roetfilter, overal.  Iedereen rijdt kris kras door elkaar, je komt tegenliggers tegen langs links en lang rechts, met daartussen nog de brommers en de voetgangers.  Ofwel snij je zelf de pas af van een ander, ofwel wordt je de pas afgesneden.  Met drie tegelijk draai je naar links een straat in.  En zoals het in een echte file betaamd, sta je ook stil, opeengepakt.  Dus naar Tom gaan was geen optie meer.  Dit is Congo, niets gaat zoals je gedacht had.

    23-10-2013 om 10:05 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag in Kinkole

    20/10/2013

     

    Het is zondag, en we gaan Kinkole bezoeken.  Dit is een dorpje aan de Stroom, waar je verse vis kan eten en een trekpleister voor dagjesmensen in de weekend.  Emely en haar twee dochters gaan ook mee.  Dit wordt een verslag met veel foto’s.

     

     

     


    We zoeken ons een plaatsje om te zitten, in de schaduw.  Constant komen er mensen langs om iets te verkopen, of om te bedelen. 
    We krijgen honger en zien enkele suggesties tot voorgerecht voorbij komen.  Ja,  dikke kronkelende larven.  Dat zegt ons wel wat.  We kiezen er de mooiste uit.  Gevoelige kijkers!  Zicht onthouden van deze beelden!  Voor de liefhebbers …. we hebben ook bewegende beelden, op aanvraag te bekijken
    J.  De door ons gekozen exemplaren worden dan in een pannetje klaargemaakt met uitjes en kruiden.  En, het smaakt echt lekker!

     

     

     

     


    Dan is het tijd voor de hoofdschotel.  We kiezen onze vis en deze wordt ter plekke  ‘en papillotte’  op de grill gebakken.  Verser kan niet.  We nemen er nog bakbananen bij en wat shikwane.   En het smaakt.

     

     


    De ambiance begint erin te komen.  De muziek wordt luider gezet en dansers/acrobaten animeren de boel. 

     

     En dan is Justin er.  Hij is de portier van het logement waar we verblijven en woont in Kinkole.  Hij wist dat we naar daar kwamen op zondag, en kwam ons opzoeken.  Heel fier over zijn dorp, gaf hij ons alle informatie.  Na een drankje wou hij ons de plek laten zien waar Mobutu Sese Seko zijn redevoeringen hield, vlakbij.  En dan nam hij ons mee naar de straat waar hij woont, om een watervalletje te laten zien  Ondertussen maakten we ook kennis met zijn kinderen.

     

    22-10-2013 om 10:10 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan de familie 18/10

    18/10/2013

     

    We gaan terug op bezoek bij Mama.  De vorige nacht heeft het geregend.  De weg wordt moeilijk.  We probeerden langs een andere kant er te geraken, maar…. Jean kwam niet opdagen op de plek van afspraak.  Dan maar de bekende weg genomen, want op die andere weg blijkt het niet zo veilig te zijn om de auto achter te laten.
    Ik dacht dat we er nooit zouden geraken.  Maar dat is buiten Koko gerekend.  Hij is een echte acrobaat achter het stuur.  Hij wringt zich overal door, door het drukke verkeer, door de modder, door de plassen, door de hopen afval…  En we kwamen op plekken waarvan ik dacht dat het echt niet zou lukken  (daar reed geen enkele auto meer),  maar Koko lukte er steeds in om de grootste modderplassen door te komen.    Af en toe moesten we uit de auto zodat die zich kon lostrekken uit de modder.  De auto, zoals je kan zien, hing vol.  Ik heb onderweg heel dikwijls mijn ogen dicht geknepen, wanneer de auto weer een modderplas indook.  En, geloof het of niet, Christian heeft nog geen enkele keer ‘let op ‘ gezegd.  Dat belooft voor de toekomst in België.  Want het aantal ‘let op-jes’ die ik al te horen heb gekregen, als ik de chauffeur ben, zijn niet te tellen.

    Bij Mama aangekomen, zagen we dat er de dag ervoor een partij stenen welke ter plekke gemaakt werden, nu in de zon lagen te drogen.   Het zand wat hiervoor gebruikt werd, werd uitgegraven.   Nog twee dagen en ze zijn klaar voor gebruik, en dan kunnen ze verder werken.  Binnen lagen de betonijzers en de cement klaar .  Eén moedig kereltje bleef nog zand scheppen uit de diepe put.


    Nina (oudste dochtertje van ons Joke) had nog een mooie tekening ingekleurd voor Mama.  Het vertederde haar en ze was er erg blij mee.

     Mama voelt het einde van onze reis aankomen, en kon haar verdriet voor het nakende afscheid niet wegstoppen.  Ja, wat kan je dan doen?  Troosten en moed inspreken.
    Dan werden de drankjes aangerukt, en de Lingale/Franse gesprekjes kabbelde verder, terwijl de jongste telg bleef doorslapen ondanks de verhuis van op de rug van de mama, naar de zetel.  Verhuis is licht uitgedrukt.  Het was eerder van ‘afkippen en in de goeie positie sleuren’
    J.


    Bleek dat Marie-Christine bij de Chinese dokters op consult was geweest.  Volgens hen is er geen operatie nodig.  Ze heeft wel een lijst gekregen met medicatie die ze moet innemen.  Hopelijk met gunstig resultaat.
    De zon scheen fel.  Mireille maakte van mijn sjaal een hoedje om me te beschermen tegen die zon.  Bij thuiskomst kreeg ik veel bijval van de portier omdat ik op z’n Afrikaans getooid was.  Ze vonden het een goed begin, en legden me uit welke de volgende stap is naar mijn inburgering in de Afrikaanse maatschappij: een lange jurk gemaakt van één van die mooie Afrikaanse stoffen, met een extra stuk stof om rond de lende te binden.


    En dan wou Gustave, man van Marie-Jeanne nog op de foto met Oncle Christian.  Op een dag zal hij naar België komen, en hij rekent erop dat we hem dan nog zullen kennen.  Ze willen allemaal mee naar België.  En probeer maar eens duidelijk te maken dat ze het daar ook niet makkelijk gaan hebben. J

    21-10-2013 om 06:29 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roger en Micheline

    19/10/2013

     

    We legden van vandaag nog een bezoekje af.  Ditmaal bij de familie Mguete in Livulu.
    Roger en Micheline wonen er in een mooie wijk, dicht bij de universitaire campus.  Voor Christian en eveneens voor Roger was het een blij weerzien, sinds Christian in de jaren tachtig in Kinshasa was.  We werden hartelijk ontvangen.
    Roger herinnerde zich de steeds wederkerende opmerking van Christian, destijds:  “ c’est terible.”
    Teken van onmacht
    J.  Ondertussen is de wederkerende opmerking van Christian veranderd in  “je ne comprend pas”. Er zit evolutie in.
    Roger werkt voor een Amerikaanse firma hier in Kinshasa.  Micheline  werkt als oogarts in het ziekenhuis van Kintambo.  Spijtig genoeg is het er heel moeilijk om iets te doen, wegens gebrek aan materiaal en ook wegens een slechte organisatie van het ziekenhuis.  Daarnaast heeft ze ook nog wel een privé praktijk, en werk ze voor een Protestantse gemeenschap.  We kwamen te weten dat zij ervan droomt om binnen enkele jaren (als de 2 kinderen oud genoeg zijn), regelmatig naar het binnenland te gaan,  om in het kader van een hulporganisatie, daar mensen met oogproblemen te helpen.  We hebben haar kaartje gekregen, en geven het door aan een Belgische oogarts die momenteel in het binnenland zit, maar nog terug langs komt waar wij logeren.
    We nemen afscheid met de belofte mekaar nog te zien, hetzij in België, hetzij in Kinshasa.

     

     

    In de late namiddag zijn we dan nog even naar het ‘centre commercial’ gewandeld, onder een dreigende wolkenhemel.  We zaten juist op ons terrasje toen de tropische bui losbarste.  Stoeltjes en tafeltjes worden naar achter geschoven , om de slagregen te ontwijken, en komen dicht tegen elkaar te staan.  Uit de boxen klinken de tonen en ritmes van de Congolese muziek.  Direct worden de grote parasols van de verkoopstandjes gebruikt om mensen droog van en naar auto’s te begeleiden, mits kleine vergoeding.  De uitbater van het terras waar we zaten, probeert om het water buiten te houden, met in één hand een aftrekker en met de andere hand zijn broekspijpen omhoog hijsend via een greep in zijn kruis.  Mensen maken de gekste sprongen om van de auto op het terras te komen.  Een auto zakt met z’n rechter voorwiel in de diepe goot (die maar gedeeltelijk wordt afgedekt).  Vier jonge mannen helpen hem uit z’n benarde positie.  Als de regen ophoudt, stappen we terug naar ons logement, terwijl het stilaan donker wordt.

    21-10-2013 om 00:00 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Bibi en aan Mama Véronique

    17/10/2013

     

    Vandaag hebben we twee bezoekjes afgelegd die al gepland waren van in België.  Eerst zijn we op bezoek gegaan bij Bibi, dochter van Papa Stefan en Mama Antoinette.  Ze woont in Kitambo.  Omdat onze taxi-man nog een andere opdracht had, zijn we vrij laat in de namiddag vertrokken.  Na wat zoekwerk hebben we het huis gevonden.  Bibi kwam juist thuis van haar werk.  We hebben even op het terras van hun huis gezeten, en afgesproken om op zaterdagavond met Bibi en haar man in de stad te gaan.  We kijken ernaar uit om Kinshasa by night te beleven.
    En dan zijn we naar Matonge gereden om Mama Véronique een bezoekje te brengen.  Zij is de mama van Albert Mpeti.  Toen Christian in de jaren tachtig in Kinshasa was heeft zij hem verzorgd toen er een parasiet zich in zijn grote teen genesteld had.  Ook bij de opstand die uitbrak na een voetbalmatch, waardoor men op jacht ging naar alles wat buitenlands was, heeft zij Christian onder haar hoede genomen, en zelfs tegen de oproerkraaiers gezegd dat hij haar zoon was.
    Het was een hartelijk weerzien.  Mama Véronique is ondertussen een kranige dame van 80. 



    Ze had juist een vette eend vast om te slachten, toen we eraan kwamen.  Dat beestje heeft dankzij ons bezoek uitstel van executie gekregen.  Herinneringen werden opgehaald, bij wat aangevoerde drank.  Dit is hier de gewoonte als je een bezoek brengt aan iemand.  In plaats van bloemetjes mee te nemen, zorg je voor wat drank of iets om te eten.  En overal waar je hier bent kan je in de nabijheid frisse drank vinden.  Emelie, dochter van mama Véronique wil ons graag vergezellen op een marktbezoek of/en op uitstap naar Kinkole. 



    Matonge is een hele gezellige wijk, waar het uitgaansleven zich situeert.  De wegen zijn er mooi aangelegd (althans waar wij waren) en er is ambiance op de straat.
    Onderweg zagen we iets wat we nog nergens gezien hadden: een politierobot die het verkeer regelt, midden op een sokkel op een groot kruispunt.  De uiteinden van zijn armen zijn verkeerslichten (groen en rood).  De robot draait zoals ook een agent doet die het verkeer regelt.  Als extra heeft hij een ingebouwde flitscamera om de overtreders te betrappen.  Het blijkt een 100% Congolese uitvinding zijn.



    19-10-2013 om 06:01 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag: Christian Fotographie: Christian Dactylo: Tinne

    16/10/2013

     

    Vandaag is het heet . Heter dan gisteren, het heetst sinds we hier aankwamen op Congolese bodem. Ca. 35° in de schaduw. Dat heeft z’n weerslag op het gemoed van een mens.

    We vertrokken samen met Jos en Koko op weg naar de Mama.



    Onderweg in de auto met de raampjes open, deed Koko een kleine uitschuiver met een modderdouche als gevolg. Dus de raampjes gingen toe (de temperatuur schoot de hoogt in), met de belofte van Koko dat de airco in de auto volgende jaar in orde zou zijn. Dat was een opsteker
    J. We waren goed opgewarmd om aan de klimpartij te beginnen! We hebben het rustig aan moeten doen,en hebben af en toe eens gestopt om in deze hitte op adem te komen.



    Onderweg kwamen we Mireille tegen met de boodschappen voor het ontbijt en middagmaal.
    Alle leed was vergeten toen we bij aankomst zagen, dat de werken aan het huisje gestart waren.



    De metsers waren bezig met de zijmuur op te metsen. Christian zag dat er te weinig mensen aan het werk waren, en dat er teveel aan het kijken waren. Dat liet hij niet gebeuren
    J En op 1, 2, 3 schoten ze allemaal in gang, en het ging vooruit, het ging geweldig goed vooruit. En we hadden ook lol.
    Volgende fase is het gebinte van het dak met de golfplaten . Nadien moet de vloer nog geëgaliseerd worden. Zo zullen ze dan uiteindelijk 5 plaatsen hebben i.p.v. 2. We hopen dat het dak erop ligt voor we vertrekken. Dan hebben we dat ook nog gezien.
    En Jos (architect van Julie van Louis van de schrijnwerker)gaf zijn zegen en viel in’t slaap onder de kleurrijke parasol, naast Koko die ook al in dromenland zat. De warmte hé.



    Een kleine domper op de vreugde, vandaag: Marie-Christine was naar het ziekenhuis , voor een onderzoek. Ze zal waarschijnlijk geopereerd moeten worden. Ze heeft last van een kiste, sinds de geboorte van haar jongste kind (Jeremy), ca.13 jaar geleden.
    En de Mama was er natuurlijk ook. Ze zat te genieten van haar ontbijt (een kop koffie met melkpoeder,en brood met hespenworst). Natuurlijk heeft Jos ook met haar kennis gemaakt.



    Hij heeft haar ook blij gemaakt met een mooie handdoek en nog enkele kledingstukken.
    Terug op weg naar het logement zei Christiaan: ik heb nooit zoveel uitgestoken handen gezien, en we zullen onze valiezen goed moeten controleren, want iedereen wil mee naar België.


    17-10-2013 om 00:00 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunch bezoek

    14/10/2013

    Vandaag bezochten we Mama.  Het heeft 2 dagen niet geregend, dus konden we terug met de auto via de hobbel-bobbel-wiggel-waggel-weg tot op ongeveer 20min stappen van hun adres geraken.  Ik vroeg me wel af: wat als het begint te regenen als we daar zijn?  Geraken we dan nog wel terug?
    Onderweg zijn we even gestopt om een kleurrijke parasol te kopen.  Die komt daar wel van pas.
    Koko, onze taxi-man, weet ons feilloos tot bij de familie te brengen.  Tijdens de tocht werd ik aangesproken als ‘ma soeur’ en Christian vroegen ze of hij missionaris was.  Ook riepen ze :’Mondele is terug en gaat hier de wegen aanleggen, gas en elektriciteit in orde brengen, God zegen hem.  Spijtig genoeg heeft hij zijn schroevendraaiers, nijptangen enz… niet bij.
    Mama zat buiten al te wachten.  Afspraak was dat wij bij hen bleven eten.  Dus met wat geld gingen ze op weg om eten te halen.  Na een tijd kwamen ze terug met een kip, een stuk rundvlees, kruiden, groenten en bakbananen, en natuurlijk ook houtskool.  De twee dochters, met hulp van een ander familielid,  gingen aan de slag om de vuurtjes aan te maken en alles te prepareren.  Het rundvlees en de kip werden in stukjes gesneden, de kruiden (waaronder veel look) werden fijngestampt in een grote houten vijzel en alles werd in een grote pot gestoofd.  De bananen werden gepeld en in stukjes gesneden om dan in hete olie te bakken.  Na een uurtje was alles klaar, en hebben we samen met hen gegeten.
    Het smaakte heerlijk en ook bij Mama, zij heeft een goeie eetlust.  En de nieuwe parasol kleurde het festijn.
    Met Christian werd de prijsofferte voor de verbouwingen bekeken.  Hij begon er nog harder van te zweten.  Er werd afgesproken om de eerste fase van de verbouwingen onmiddellijk te starten. Woensdag moeten we daar al resultaat van zien.  Onze architect ‘Jos van Julie van Louis van de schrijnwerker’ gaat de werf controleren.  Na de werken zouden ze dan over vier overdekte kamers moeten beschikken i.p.v. nu 2. 
    Bij ons volgende bezoek aan Kinshasa doen we dan aan fijnbouw, ipv nu aan ruwbouw.
    Dan werd het tijd om te vertrekken, want er kwamen dreigende wolken aanzetten.  En ja, onderweg begon het stevig te regenen.  Je zag overal dat mensen in allerijl hun kraampjes opdoekten en de brommers probeerden de regen voor te zijn, toeterend en manoeuvrerend in het zand.

     






    15-10-2013 om 09:58 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    13-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gombe

    13/10/2013

     

    Gisteren bracht Koko (taxi-man) ons naar Gombe.  We zijn een kijkje gaan nemen naar de ‘Procure Sainte Anne’, de tweede optie die we hadden om in Kinshasa te logeren, dit bij de Paters van Scheut.
    Gombe is wel anders dan Limete.  Het wegennet is er luxueus, met brede lanen, wijken met grote huizen en nieuwe appartementen. Overal stadsarbeiders/arbeidsters in blauwe overall en geel fluo-vestje, die de straten schoon maken met borstels.  Weinig kraampjes langs de weg, weinig straatverkopers, wel grote supermarkten.  De Stroom is vlakbij en we zijn er een kijkje gaan nemen.  We hadden er graag een fotootje genomen, maar het mag niet.  We stonden er maar een paar minuten of er kwam al een bewapende militair heel dicht bij ons staan, zodat hij kon horen waarover we aan het praten waren.  Aan de overkant van de stroom zagen we duidelijk Congo-Brazzaville liggen.  Jos is er toch in geslaagd om stiekem een foto te nemen, vanuit heuphoogt, m et zijn GSM.   Het was wel de dag van de stiekeme foto’s.  Want in onze straat hadden we zo graag een foto genomen van de Negiriaans kerk, waar eerst een groot spandoek hing met de aankondiging van de ‘Evangelist, Psalmist International’ en er nu een ander spandoek hangt met ‘Double portion’.
    Toen we er een keertje te voet langs kwamen, hebben we gevraagd om een foto te mogen nemen.  De security werd erbij geroepen en bleek dat ze dit niet konden toestaan.  Aan de overkant van deze kerk is er iets van het Congolees gerecht gevestigd, waar ook steeds veel politie rondhangt.  Maar…. toen we vandaag terug kwamen met de taxi, hadden we al afgesproken om, vanuit de auto te proberen een stiekeme foto te maken.   Een paar straten voor we eraan kwamen hadden we het fototoestel al klaar in de aanslag om in volle vlucht af te drukken.   En….voilà, hieronder het resultaat! 




    Deze kerk is puur geldgewin.  De mensen worden opgezweept tot een soort trance die maakt dat ze hun portefeuille open doen.  Hoe groter het bedrag, hoe groter de zegen.   En heel de wijk mag meeluisteren.
    In tegenstelling tot Gombe, zitten wij hier in Limete meer in het echte Kinshasa van de Congolees, met overal mensen die iets verkopen.  Vermits er geen werk is, organiseert ieder z’n eigen mogelijkheid tot een beetje geld verdienen om te kunnen leven.  En ook de mensen die werk hebben verdienen niet genoeg om rond te komen.  Dollars wisselen in Congolese Franc gebeurt enkel op de straat.  Telefoonkaarten worden op straat verkocht.  En dan zijn er de mama’s die dingen klaar maken om te eten, of fruit en vruchten verkopen.  Ook de kapper zit langs de weg met een stoeltje

    en spiegel.  En de rondlopende verkopers leuren met stokbrood mooi rechtop gezet in een plastiek kom op hun hoofd, een soort hespenworst waar ze een sausje op smeren, zakdoekjes, waterzakjes, flesjes drank, mango’s (foute)palmolie, pinda’s, kleding, kettingsloten, zonnebrillen, sigaretten en allumeurs.  Je ziet hier een hele supermarkt voorbijlopen.  Ook kopies laten maken kan hier op straat.

     


    Hun moed en volharding is bewonderenswaardig.  Ja, het is echt wel een kwestie van overleven.






    13-10-2013 om 08:04 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    12-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sainte Trinité Réjette De Winter

    12/10/2013

     

    Dag Annie en Jean. 
    Wij waren gisteren bij Réjette De Winter in Matete. 
    Zij heeft ons heel gastvrij ontvangen en we kregen heel veel uitleg en een rondleiding in jullie project.
    Met weinig aan middelen en met een heel groot hart kan je toch wat bereiken, dat is hier wel bewezen.  Als de tijd ons gegeven wordt gaan we samen met haar op uitstap naar Kinkole, waar we lekkere vis gaan eten.

    Op de foto's zal je zien dat we ook de pastoor ontmoet hebben, en dat we een kijkje mochten nemen in het schooltje, ernaast.



















    12-10-2013 om 08:12 geschreven door Tinne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!