Welkom op de blog van klas 2Aa van de Hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.Vorig jaar kon je op deze blog de avonturen van klas 2THc volgen, maar deze leerlingen werkten zeer hard en zitten nu in het derde jaar! Proficiat!
Een nieuw schooljaar en dus ook heel wat nieuwe leerlingen! Als klastitularis van 2Aa ben ik dan ook trots om de leerlingen de komende week aan jullie voor te stellen via deze blog. Veel leesplezier!
Eten is toch zo een leuke bezigheid! Of niet? Kijk eens rechtsonder op deze blog, daar zie je een leuke poll. Wat is het lekkerste van een dier? Of spreken we hier van slachtafval? Wat mij betreft, het klinkt allemaal overheerlijk... en dat is het ook! Smek smul smul...
Dit is al een oude die voor bijna alle beroepen geldig is, maar die toch vooral in de keuken van kracht is. Dus beste bengels, let op!
Le chef a toujours raison! 1) De chef heeft gelijk. 2)De chef heeft altijd gelijk. 3)Ook als een mindere in rang gelijk heeft, gelden de eerste twee regels. 4)De chef slaapt niet, hij rust! 5)De chef eet niet, hij voedt zich. 6)De chef drinkt niet, hij degusteert ? 7)De chef komt nooit te laat, hij was elders weerhouden. 8)De chef heeft geen relatie met zijn ondergeschikten, hij voedt ze op. 9)De chef verlaat de dienst niet, hij heeft een reünie buitenshuis. 10) De chef leest de krant niet, hij informeert zich. 11) Men komt in het kantoor van de chef met zijn ideeën en men gaat er buiten met de ideeën van de chef. 12) De chef blijft steeds de chef, zelfs in onderbroek. 13) De chef denkt in de plaats van iedereen. 14) Bij twijfelgevallen, zie punt twee !
Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er te beleven valt op onze school.
- zaterdag 9 en zondag 10 december: studiereis Gran Canaria voor 7BH en 7TH
- dinsdag 12 december: leerlingen van 4BHA en 4BHC verzorgen een maaltijd in Poverello
- woensdag 13 december: banket mini-onderneming van 7BT
- donderdag 14 december: 1BH bezoekt het rusthuis 'De Potterie' (verzorgen van een koffietafel) + Nest Magazine organiseert een kookles in de hoeve Cortvriendt
Woensdag 29 november zijn we met heel het tweede naar het toneel geweest. Het toneel ging over pesten. Het was een heel leuk toneel en we konden veel lachen. Er was niet echt een einde aan. Het verhaal dat ze hebben vertelt tijdens de bespreking vond ik heel erg. Het is zoals het boek 'Spijt' van Carry Slee. Ze hebben ons ook het verschil tussen pesten en plagen uitgelegd.
Als we terug op school waren moesten we een paar vraagjes oplossen. Als we dat hadden gedaan moesten we naar de clubzaal. We moesten ons in een grote kring zetten. We wisten totaal niet wat we moesten doen... Ineens riep mevrouw iemand in de kring en begon die te 'pesten'. Natuurlijk lieten wij dat niet toe!
Het was heel anders dan het toneelstuk! Bij het toneelstuk kon je nog eens lachen, maar bij de leerkrachten niet! Natuurlijk was het een grap. Ze zouden dat nooit doen...
Dinsdag 21 november zijn we fruitsalade, koekjes en alcoholvrije coctail gaan uitdelen aan de patiënten van het AZ Sint-Lucas. Natuurlijk hebben we het allemaal zelf gemaakt. We moesten bij de mensen binnengaan en zeggen: wij zijn van de Hotel- en toerismeschool Spermalie en omdat het de week van de smaak is bieden wij u gratis een fruitsalade, koekjes en alcoholvrije coctail aan. Het was een groot succes, want wie staat er nu niet open voor zoiets lekkers! Spijtig genoeg mochten we zelf niet proeven van onze kunsten. het was weeral iets anders dan altijd maar les te hebben...
Reporter van dienst: Liese!
We zijn op 21 november naar het AZ Sint-Lucas ziekenhuis geweest. We zijn in alle kamers koekjes & fruitsalade & een alcoholvrije coctail. De meeste mensen waren heel blij dat je eens kwam. En als we gedaan hadden kregen we iets om te drinken. Het was heel leuk om te doen!
Dag bengels van 2thc! Ik heb hier een ooooooverheerlijk receptje gevonden dat je misschien eens in het weekend voor de ouders kan uitproberen! Het recept komt van Pierre Wynants. Je weet wel, van de Comme Chez Soi in Brussel! Lekker lekker...
Gegrilde steak, raketsla met tomatenpesto en gebraden grenailles
Ingrediënten voor 2 personen:
400 g steaks eerste kwaliteit, in 2 gesneden
1 pakje schoongemaakte raketsla
1 schaaltje met 100 g rode pesto van zongedroogde tomaten 'Delhaize'
1 pakje met 425 g grenailles bistro 'Delhaize'
Een beetje olijfolie
Een beetje citroensap
Zout en peper uit de molen
Bereiding:
Bestrijk de steaks aan beide kanten met peper en zout. Haal ze door een schotel met een beetje olijfolie in. Maak een ruitenpatroon aan beide kanten door ze op een hete gril te leggen. Laat het vlees verder in een oven gaar worden. Braad ondertussen de grenailles aan alle kanten in een antiaanbakpan met een beetje olijfolie, en voeg zout toe. Doe de raketsla in een kom en voeg naar smaak zout, peper, olijfolie en citroensap toe en meng voorzichtig alles door elkaar.
Als Hotel- en toerismeschool Spermalie kunnen we natuurlijk niet ontbreken op een horecabeurs. Heel wat leerkrachten en leerlingen hebben dan ook hun schouders gezet onder de beurs van Horeca Expo. Het was voor de school een belangrijke week. Er was veel belangstelling voor de loungebar en de infostand van de school.
Op zondag 3 december 2006 twee belangrijke concerten! Eéntje om 17uur in Kortrijk en ééntje om 20uur in Torhout. Vroeg slapen is de boodschap, want ik moet mijn edele - o zo jonge sexy - stem sparen! Voornamelijk omdat ik een reeks solostukken moet zingen - dus helemaaaaaal alleeeeen......
Ik breng zeker nog aan jullie verslag uit van het gebeuren.
Trouwens, in de week van 17 december of zoiets heb ik ook nog een productie met Willem Vermandere. En het is voor een goed doel dat we iets doen. Meer info volgt...
Een aantal leerlingen van 7BT verzorgen van 2 tot 4 december een aantal kookdemonstraties op de beurs Kokerello.
Kokerello is een kookevenemt dat je echt op smaak brengt.
Belgische topchefs en nieuw aanstormend talent geven hun keukengeheimen prijs tijdens de ondertussen welgekende kookdemonstraties. Peter Goossens, Yves Mattagne, Quyèn, Bart Desmidt,... ze zullen allemaal van de partij zijn en laten je meekijken in hun kookpotten.
Uiteraard biedt Kokerello opnieuw een culinare ontdekkingstocht door een ruim aanbod van food & non-food producten. Vele enthousiaste exposanten met een voorliefde voor lekker eten en drinken zorgen voor de typische Kokerello sfeer en laten je meegenieten van hun passie.
Wanneer? 2 - 3 - 4 december 2006, tussen 10.00 en 18.00 uur Waar? Flanders Expo, Gent Kostprijs? 10,00 (kinderen tot 12 jaar gratis)
Tot voor kort verzorgden de Koninklijke Gidsenbond en de West-Vlaamse Gidsenkring, de gidsenopleiding in Brugge.
Vanuit Toerisme Vlaanderen is een aantal jaren geleden het initiatief gegroeid om de gidsen- en reisleideropleiding anders te gaan structureren en daarvoor een samenwerking aan te gaan met onderwijsverstrekkers.
Concreet betekent dit dat vanaf nu de opleidingen tot stadsgids Brugge zullen georganiseerd worden door het Centrum voor Volwassenenonderwijs Spermalie. Het is de bedoeling dat de school constructief samenwerkt met de beide verenigingen en Toerisme Brugge, om zo een inhoudelijk sterke opleiding te verzekeren.
De basisopleiding voor gids en reisleider loopt volledig gelijk. Pas op het ogenblik dat de cursist aan de specialisatiemodules begint, maakt hij/zij de keuze voor gids of reisleider.
Vanuit het CVO Spermalie plannen we in eerste instantie een opleiding tot stadsgids Brugge. Dit betekent dat de specialisatie uiteraard op Brugge gericht is. Voorlopig plannen wij geen specialisatie reisleider.
Voila, terug iets nieuws op onze school! Voor meer informatie: www.spermalie.be!
Ben je al aan het aftellen tot de kerstvakantie? Nog eventjes volhouden (je kan het aftellen trouwens volgen op deze blog). En dan volop genieten van de vakantie... Zalig! Laat in ieder geval weten wie op reis gaat en bezorg dan eens een verslagje en een foto voor op onze blog.
Ik bezorg jullie volgende week het examenrooster. In het eerstvolgende klasuurtje gaan we dan samen eens een goed studieschema opstellen zodat iedereen met een glimlach aan de vakantie kan beginnen.
Ja mijn bengels, je leest het goed in de toekomstmuziek. We gaan woensdagvoormiddag naar het toneel. Het toneel dat we gaan zien kaderst in het anti-pestproject, en zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van anti-pestinitiatieven op school! Ik heb namelijk een grondige hekel aan mensen met andere personen spotten en deze kwetsen! Maar na het toneel hebben we nog wel eventjes tijd om hierover te babbelen.
Trouwens, het klasboek ligt dus niet bij Frederic, wat dus wil zeggen dat het ergens op school moet liggen. Organiseer jullie en zorg dat je het klasboek kan terugvinden! Je weet wat de gevolgen zijn...
Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er te beleven valt op onze school.
- maandag 27/11: 3TT bezoekt AS Adventure i.v.m. wintersport
- dinsdag 28/11: vaccinatie hepatitis B2 voor 1BH en 1TH (brrr...)
- woensdag 29/11: praktijkoefening ontbijtbuffet voor 40 internen door 7BH + 'anti-pestproject' toneelvoorstelling in Aquariustheater, St.-Leo door theatergroep Straff voor 2TH en 2BH (verslag leest u later op onze blog) + bezinning 4BH + banket oud-leerlingen
- donderdag 30/11: bezinning 4TH en 4TT + meegeven rapport permanente evaluatie / dagelijks werk
Ziehier ziehier!! Weet je nog, ik vertelde ooit eens over de verkiezingen in verband met de leerlingenraad. Welnu, hier heb je de foto's van de leerlingen in actie (eerste foto: Mevrouw Vera en ikzelf!):
Zonder oproepingsbrief konden de leerlingen niet gaan stemmen!
De eindejaarsfeesten naderen... Daarom presenteren de leerlingen van 7bt onder deskundige begeleiding u overheerlijke gerechten: tal van borrelhapjes en kant-en-klare gerechten die u maar hoeft op te warmen en te serveren!
Maar toch enkele voorbeelden uit hun lekker repertiore: scampi-egeltjes, mini-garnaalkroketjes, mini-kaaskroketjes, mini-loempia met kingkrab, terrine van ganzenlever met pompoenchutney, terrine van Noordzeevis met een groene dressing, bavarois van geitenkaas met gravlax, kreeftensoep, bouillon van houtduif met boschampignon, tournedos van hazenrug met Grand Veneursaus, lamskroon met wintergroenten en jus van tuinkruiden, fricassee van zeevruchten met een groentenjulienne en wittewijnsaus, kalkoentournedos, gegrilde zalm met witloofsaus, aardappelgratin, knolselderpuree, gebakken gekarameliseerd witloof, peertje in rode wijn, ragout van boschampignons, ragout van wintergroenten, kerststronk, bavarois van witte en bruine chocolade,...
Deze namiddag bezorgden onze jonge spruiten van 2TH hapjes aan de patiënten van het AZ Sint-Lucas. Nieuwsgierig hoe het is afgelopen? Ik in ieder geval wel! Lees het verslag nu vrijdag 24 november op onze blog!
De reporters van 2thc waren terug op stap en konden Meneer Lust, leraar praktijk, aan de haak slaan!!
Hoelang bent u reeds werkzaam op deze school? Ongeveer 20 jaar!
Heeft u nog ergens anders gewerkt? Indien ja, waar? Hostellerie Bruton (1 ster), Au Vigneron (2 sterren), Ter Minnen (1 ster) en 5 jaar op de Amerikaanse ambassade
Wat is het leukste moment uit je carrière? Elke dag is tot nu toe een leuke dag geweest!
Wat is je lievelingseten? Schaal- en scheldieren, visbereidingen, lam en duif.
Wat zijn je hobby's? Gaan wandelen, fietsen,...
Wie is je grootste voorbeeld? Jacques Mariève
Hoe was je als leerling op school? Gedreven, een brave deugniet.
Hoe jong ben je? 45 jaar
Indien je niet in Spermalie zou werken, wat zou je dan doen? Een klein, gezellig en familiaal restaurantje.
Om het weekend goed in te zetten (na een zware week op school mag dat wel ) kan je vanaf vandaag iedere vrijdag enkele leuke moppen lezen! Veel leesplezier!
- Het is wit en staat in de hoek?......................................................... een gestrafte frigo!
- Wat is rood en ligt op het strand?.........................................................Roodkrabje!
- Het is rond en oranje en zegt: ' ik ben een appelsien, ik ben een appelsien'!? Wat is het?
Onder de nieuwe rubriek 'Moet je eens proeven!' kan je met de regelmaat van de klok een overheerlijk recept lezen. We beginnen met een lekkere aardbeienpizza!
Wat heb ik nodig voor 4 personen?
- 1 pizzabodem - 2 dl banketbakkersroom - 2 el advocaat - 250 gr aardbeien - 200 gr mozzarella
Hoe begin ik er aan?
Maak zelf pizzadeeg of gebruik een pizzabodem. Smeer het pizzadeeg in met de banketbakkersroom aangeroerd met de advocaat. Beleg de room met plakjes aardbei. Leg hierop de dungesneden mozzarella. Bak de pizza een half uur in de oven op 235 °C.
Jaja, het is soms moeilijk op school! Zoveel studeren! En al die moeilijke keukentermen! Een mens zou er zo moe van worden!
Maar geen nood, er is hulp op komst! Ga eens naar de volgende blog: http://seniorennet.be/vaktermenkeuken! Daar kan je heel wat informatie vinden over de vakterminologie!
Als klas nemen wij deel aan de 'Wedstrijd Rookvrije klassen' onder het motto: 'Just be smokefree'. Deze wedstrijd is een Europees tabakspreventieproject dat voor de leerlingen heel wat voordelen heeft.
Dat roken ongezond is, weten we allemaal. En toch neemt roken bij jongeren toe. Steeds meer jongeren - vooral meisjes - roken en op steeds jongere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans dat hij/zij nog begint te roken.
De wedstrijd doorprikt het imago van de 'toffe roker'. Bewust neen zeggen tegen de sigaret is niet iets voor 'flauweriken', maar getuigt juist van persoonlijkheid!
Onze school probeert dan ook om niet-roker te blijven en met alle leerlingen samen nemen we dus deel aan de wedstrijd.
We zullen heel wat activiteiten organiseren: - met de klas een tentoonstelling maken - met de klas een lied schrijven - met de klas een gedicht maken - les krijgen over roken - met de klas een slogan schrijven - ...
Meer hierover zal je in de toekomst op onze blog kunnen lezen!
Tijdens het klasuurtje kregen de leerlingen de kans om eventjes een kort interview af te nemen van hun buurman of -vrouw. Je kan hier de resultaten lezen. Veel plezier!
Liese sprak met Emmeline:
Naam: Emmeline Dierickx Verjaardag: 1 oktober Woonplaats: Bellem (Aalter) Broers of zussen: ééntje, namelijk Eben (6 jaar) Karakter: durft veel... Hobby's: sport, chatten, tv kijken,... Lievelingsgerecht: appelmoes met frieten Lievelingsfilm: Superstar Lievelingsmuziek: vanalles, behalve jazz en klassiek Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? ze wilde niet naar een gewone school gaan... Wat wil je later doen? hotel
Charlotte sprak met Lies:
Naam: Lies Van Eygen Verjaardag: 5 augustus Woonplaats: Beveren-Waas Broers of zussen: Pieter Karakter: grappig en durft eigen mening te zeggen Hobby's: paardrijden, turnen, tennis,... Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: humor & thriller Lievelingsmuziek: vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? wil graag koken Wat wil je later doen? weet ze nog niet
Emmeline sprak met Liese:
Naam: Liese Verhulst Verjaardag: 8 november Woonplaats: Tielrode (Temse) Broers of zussen: 2 zussen, Elke en Lore Karakter: durft veel... Hobby's: chatten, tv kijken,... Lievelingsgerecht: pasta en appelmoes Lievelingsfilm: Superstar Lievelingsmuziek: vanalles, behalve klassiek en jazz Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? was een beetje van moeten... Wat wil je later doen? hotel
Lies sprak met Louise Marie:
Naam: Louise Marie Verbrugghe Verjaardag: 12 januari Woonplaats: Roeselare Broers of zussen: 1 broer, Pieter-Jan Karakter: grappig en soms durft ze haar eigen mening te zeggen Hobby's: winkelen, computeren,... Lievelingsgerecht: scampi's Lievelingsfilm: 2 weeks notice Lievelingsmuziek: beetje vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? was ook een beetje van moeten... Wat wil je later doen? weet ze nog niet
Laura H. sprak met Lisa:
Naam: Lisa Logghe Verjaardag: 5 april Woonplaats: Brugge Broers of zussen: 2 broers en 2 zussen Karakter: niet ingetogen... Hobby's: voetbal kijken Lievelingsgerecht: scampi! Lievelingsfilm: Pirates of the Caribbean Lievelingsmuziek: Kelly Clakson Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om later iets in de horeca te kunnen doen Wat wil je later doen? kok of zoiets...
Lisa sprak met Laura H.:
Naam: Laura Houtman Verjaardag: 7 augustus Woonplaats: Oordegem Broers of zussen: geen broers en zussen Karakter: ingetogen en soms totaal niet Hobby's: dansen, naar de Giro gaan Lievelingsgerecht: pita Lievelingsfilm: geen Lievelingsmuziek: moderne muziek, zuiderse muziek Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor hotel te volgen Wat wil je later doen? ze weet het nog niet
Louise Marie sprak met Charlotte:
Naam: Charlotte Dubrunfaut Verjaardag: 27 september Woonplaats: Anzegem Broers of zussen: 1 broer, Laurens Karakter: lief, eerlijk, oprecht Hobby's: skiën Lievelingsgerecht: scampi's Lievelingsfilm: geen speciale film, voorkeur voor actie en thriller Lievelingsmuziek: beetje vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat deze richting wel leuk leek... Wat wil je later doen? nog geen idee
Arno sprak met Frederic:
Naam: Frederic Dierickx Verjaardag: 8 september Woonplaats: Hamme Broers of zussen: 2 broers Karakter: lief en sympathiek Hobby's: op de computer spelen Lievelingsgerecht: rijs met kip en kurrysaus Lievelingsfilm: geen lievelingsfilm Lievelingsmuziek: vanalles en nog wat Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om voor kok te leren Wat wil je later doen? kok in een restaurant
Frederic sprak met Arno:
Naam: Arno De Potter Verjaardag: 14 mei Woonplaats: Broers of zussen: 2 broers Karakter: speels Hobby's: buiten spelen en op de computer spelen Lievelingsgerecht: pizza en bbq Lievelingsfilm: teveel om op te noemen Lievelingsmuziek: rock Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om voor kok te leren Wat wil je later doen? kok in een restaurant
Didier sprak met Jonathan:
Naam: Jonathan Spillier Verjaardag: 22 juni Woonplaats: Brussel Broers of zussen: zus, halfbroer, halfzus (en een hond, vogel, vissen en poes...) Karakter: kalm en wild Hobby's: zwemmen, computer en playstation spelen Lievelingsgerecht: tiramisu Lievelingsfilm: the gothfather Lievelingsmuziek: Rammstein Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? hij wil kok worden Wat wil je later doen? kok worden
Gert-Jan sprak met Edward:
Naam: Edward Vandorpe Verjaardag: 07 november Woonplaats: Broers of zussen: 1 lieve zus, Justine Karakter: sportief, strijdlustig Hobby's: zwemmen, voetballen Lievelingsgerecht: biefstuk met frietjes en mayo Lievelingsfilm: actiefilms (mission impossible) Lievelingsmuziek: - Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om verder te werken in de feestzaal van mijn ouders Wat wil je later doen? kok worden
Stijn sprak met Gert-Jan:
Naam: Gert-Jan Vermeire Verjaardag: 30 december Woonplaats: Gent Broers of zussen: 1 zus, Delfien Karakter: opvliegend Hobby's: tv en computer Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat ik al van mijn zes jaar droom om kok te worden Wat wil je later doen? kok zijn
Stijn sprak met Ben:
Naam: Ben Zutterman Verjaardag: 19 november Woonplaats: Sint-Andries Broers of zussen: 1 broer van 14 jaar Karakter: vriendelijk en sociaal Hobby's: ksa, éénwieleren Lievelingsgerecht: frietjes met steak en pepersaus of champignonsaus Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor de praktijk Wat wil je later doen? kok worden in een eigen restaurant
Stijn sprak met Ben:
Naam: Stijn Van De Winckel Verjaardag: 10 mei Woonplaats: Sint-Kruis Broers of zussen: 2 jongere zussen van 9 en 11 jaar Karakter: vriendelijk en sociaal Hobby's: zee, scouts Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor de praktijk Wat wil je later doen? een eigen restaurant hebben
Jeroom sprak met Maxine:
Naam: Maxine Gaelens Verjaardag: 26 april Woonplaats: Knokke Broers of zussen: 1 zus en 2 broers Karakter: levendig, blij Hobby's: paardrijden, snowboarden, surfen Lievelingsgerecht: ? Lievelingsfilm: 7 days & 7 nights Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat ze praktijk wilt Wat wil je later doen? zakenvrouw
Laura VDP. sprak met Robbe:
Naam: Robbe Devriendt Verjaardag: 14 mei Woonplaats: Zuinkerke Broers of zussen: 1 broer, Pieter Karakter: de grapjes Hobby's: voetbal, pc spelen, trampoline springen,... Lievelingsgerecht: stoofvlees met frietjes Lievelingsfilm: Scooby Doo Lievelingsmuziek: techno Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om de zaak over te nemen van mijn ouders Wat wil je later doen? de zaak van mijn ouders overnemen
Robbe sprak met Laura:
Naam: Laura Vandeperre Verjaardag: 13 december Woonplaats: Mortsel, Antwerpen Broers of zussen: 1 zus, Maëlle van 17 jaar Karakter: blond van binnen, zot van buiten Hobby's: circus en zwemmen Lievelingsgerecht: frieteuh!! Lievelingsfilm: the grudge Lievelingsmuziek: techno en rap Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om later een restaurant te beginnen... Wat wil je later doen? restaurant beginnen
Maxine sprak met Jeroom:
Naam: Jeroom De Poorter Verjaardag: 16 september Woonplaats: Roeselare Broers of zussen: / Karakter: schattig, lief klein konijntjes... Hobby's: paardrijden, snowboarden Lievelingsgerecht: / Lievelingsfilm: one night in Paris Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat hij toerisme wil doen Wat wil je later doen? de zaak van zijn ouders overnemen
Jonathan sprak met Didier:
Naam: Didier Vanassche Verjaardag: 30 juli Woonplaats: Oostkamp Broers of zussen: 2 zussen Karakter: denkt graag na over het leven Hobby's: skaten, gitaar, drum Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: ali g in da house Lievelingsmuziek: metal Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? wist niet anders Wat wil je later doen? eventueel skateparkhouder
Vanaf volgende week kan je hier de dolle avonturen lezen van de leerlingen en hun leerkrachten. Onder de noemer 'Interview van de maand met...' zal er iedere maand een interview te lezen zijn over een leerkracht die de leerlingen mogen kiezen. Ik dacht om eerst eventjes stil te staan bij de praktijkleerkrachten. Nieuwsgierig wie de eerste leerkracht zal zijn? U leest het volgende week!!!
Tijdens de week van de smaak kunnen wij als hotelschool natuurlijk ook niet ontbreken. Hier leest u wat wij allemaal doen. Meer informatie kan je ook terugvinden op www.spermalie.be!
- Duister-dis, culinair menu in het duister: Duister-Dis is een gastronomisch diner in de complete duisternis. met puike blindelingse bediening die jij en het daglicht niet zien. 35 (driegangenmenu met aperitief, wijn en koffie inbegrepen) 17 november - 19u
- De smaak van de wijn: wijnproeven in het donker: Een gezamelijke wijnproefavond met vrienden, slechtzienden en blinden. Het spelen met zintuigen. Wij proeven acht wijnen via een 'Tour de France'. 15 20 en 22 november - 19 tot 22u
- De Zwitserse topchef Herr Wagner kookt samen met de zesdejaarsleerlingen van Spermalie: Deze unieke Zwitserse gastronomie vindt plaats in Restaurant Hoeve Cortvriendt. 40 (lunch) of 50 (diner) 20 t.e.m. 24 november - 12 tot 15u
- Met al je zintuigen tafelen in Spermalie: Zintuigenparcours: tafelen als een gast met bediening door de leerlingen. De etiquetteregels worden toegelicht. 10 22 november - 15 tot 19u30
Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er allemaal te beleven valt op onze school.
- maandag 6/11: vijfdes en zesdes banket Prosper Montagné in het Casino van Oostende
- dinsdag 7/11: eerstes bezoeken het Tillegembos
- donderdag 9/11: hotelbezoek aan Best Western Navarra voor de zevendes
Leestip Prosper Montagné:
Prosper Montagné werd geboren op 14 november 1865 te Carcassonne (Frankrijk). Door zijn ouders tot het bouwmeesterschap voorbestemd, studeerde hij aanvankelijk architectuur.
Toen zijn vader echter te Toulouse een hotel opende, betekende dit een ommekeer in zijn bestaan. Onder de zuiderzon wordt een ware roeping geboren die later tot een echt apostolaat zal uitgroeien: de kookkunst.
Reeds dan is hij bewust van de taak die hem te wachten staat en verdedigt hij met de vurigheid van zijn jeugd wat men 'L'art de bien manger" pleegt te noemen.
Na een stageperiode in de keukens van het "Grand Hotel" te Parijs, gaat hij naar het "Hotel d'Angleterre" te Cauterets waar hij zich onder leiding van de vermaarde Adolphe MeilIon vervolmaakt.
Na Cauterets vinden wij hem terug in de lichtstad waar verschillende restaurants van de Parijse Boulevard hem om zijn medewerking vragen. Vervolgens verblijft hij in San Remo (Italië) en in het befaamde "Hotel de Paris" in Monte Carlo waar hij vele jaren onderkeukenchef is.
In het jaar 1900 leidt hij de keukens van het alom bekende "Pavillon d'Armenonville" (Parijs) en daarna die van het "Pavillon Ledoyen" op de Champs Elysées.
Nadien wordt hij voor een tiental jaren de chef van de keukens van het "Grand Hotel" waar hij destijds zijn stage volbracht.
Op dat ogenblik start hij met zijn litteraire werken over de kookkunst. In samenwerking met Prosper Salles publiceert hij zijn eerste groot gastronomisch werk "La Grande Cuisine Illustrée". Onmiddellijk daarop verschijnen talloze bijdragen waaronder "Les Bulletins du Ministère de la Guerre", handelend over de militaire keukens.
In diezelfde periode wordt hij tot commissaris-generaal benoemd en gelast met de organisatie van internationale gastronomische tentoonstellingen en culinaire wedstrijden. Hij wordt tevens medewerker aan verschillende Parijse dagbladen waarin zijn kronieken zeer geprezen en gelezen worden.
Tijdens de oorlog 1914-1918 sticht hij de "Cuisines Centrales des Armées" en richt de school op voor keukenpieten van het 4de en het 8ste leger. Hij verleent ook zijn medewerking aan de oprichting van de dienst voor "beschermde eetwaren" van het leger en wordt in dit verband naar de slachthuizen van Chicago gestuurd om er zijn werkmethodes te onderrichten.
Na zijn terugkeer uit Amerika opent hij het befaamde restaurant "Montagné" rue de l'Echelle, waar hij gedurende een tiental jaren zelf achter het fornuis, middenin de grote eetzaal opgesteld, zijn gerechten klaarmaakt voor de fijnproevers die uit alle hoeken van de wereld komen opdagen.
In 1939 wordt hij culinaire raadgever van het restaurant "La Reine Pédauque" te Parijs.
Steeds in samenwerking met Prosper Salles publiceert hij bij Flammarion "Le Grand Livre de Cuisine".
Onvermoeibaar geeft hij nog talrijke voordrachten over de kookkunst.
Verder dienen nog volgende belangrijke boeken vermeld: "BONNE CHERE, PAS CHERE", "LA CUISINE DIETIQUE", "LES DELICES DE LA TABLE", LE LlVRE DES CUISINES MILITAIRES", "MON MENU", "LE FESTIN OCCITAN", "LE LAROUSSE GASTRONOMIQUE", enz.
Zijn artikelen en kronieken in "L'Oeuvre", "L'Echo de Paris", L'Art Culinaire", "Paris Soir", "Grand Gousier", "La France à Table", "L'Eventail" (Brussel), "La Revue Culinaire", "Boumier" (Stockholm), enz. zijn de zovele getuigen van de werkkracht van Prosper Montagné die zich steeds zonder ophouden heeft ingespannen om de kookkunstlitteratuur in het bijzonder en de kookkunst in het algemeen, zowel in Frankrijk als in het buitenland, te verdedigen en te verspreiden.
Dinsdag 24 oktober 2006, 's avonds na de lesuren en na het oudercontact, was er een heerlijk banket voorzien voor de nieuwe leerlingen én de ouders van de eerste graad.
Het was een zesgangenmenu:
Eerst was er een garnalencoctail voorzien. Als tweede was er een romig pompoensoepje. Daarna was er kreeft en zeeduivel. Als hoofdgerecht was het iets heel lekkers, maar ik weet spijtig genoeg de naam niet meer... (parelhoen, n.v.d.r. ). En dan was het crumble met gedroogde ananas. Totslotte was er thee en koffie met versnaperingen.
Het was heel lekker, gezellig en plezant, en ik zou het niet erg vinden indien het nog een keer zou zijn.
Op 8 oktober 2006 waren er gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Wij wilden onze leerlingen bewust maken van het feit dat inspraak in het bestuur belangrijk is. Daarom organiseerden we op school verkiezingen voor de leerlingenraad.
Iedereen kon zich kandidaat stellen. Iedere klas hield eerst "gemeenteraadsverkiezingen", waarna één leerling naar voor gebracht kon worden voor de "provincieraadsverkiezingen".
De kandidaten moesten een vijfpuntenprogramma voorstellen, ze kregen een lijstnummer en mochten reclame maken met affiches, flyers,...
De verkiezingen vonden plaats op woensdag 18 oktober 2006 tussen 9u en 17u. De week ervoor kregen de leerlingen een net echt gemaakte oproepingsbrief mee, waarop plaats, uur, datum,... stond. De leerlingen hadden ook hun identiteitskaart nodig. Zonder oproepingsbrief konden de leerlingen niet stemmen.
We hadden ook echte stemhokjes, echte stembrieven, echte rode potloden, enz... Met andere woorden, het was echt echt... Voor de leerlingen een leuke gebeurtenis!
En de resultaten? Wel, in de leerlingenraad zijn er zes zetels voor de leerlingen voorzien. Jaar 1: Niels Dedier Jaar 2: Julie De Cock Jaar 3: Linde Houtman Jaar 4: Julie Luypaert
Veel succes, dames en heren van de leerlingenraad! Nu jullie programmapunten erdoor krijgen, want de kiezers geloven in jullie!
Met 20 zijn ze... foto's op komst...... en natuurlijk ook de klassenleraar N. Rubens... daar al een foto van...
1. Jeroom De Poorter 2. Arno De Potter 3. Robbe Devriendt 4. Emmeline Dierickx 5. Frederic Dierickx 6. Charlotte Dubrunfaut 7. Maxine Gaelens 8. Marloes Haelewyck 9. Laura Houtman 10. Lisa Logghe 11. Jonathan Spillier 12. Didier Vanassche 13. Laura Vandeperre 14. Stijn Van De Winckel 15. Edward Van Dorpe 16. Lies Van Eygen 17. Louise Marie Verbrugghe 18. Liese Verhulst 19. Gert-Jan Vermeire 20. Ben Zutterman
Vaak voelen kinderen zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot het beroep van chef-kok of maître d'hôtel. We organiseren in onze school vanaf het eerste jaar secundair onderwijs een technische opleiding en vanaf het prille begin wordt een aantal uren praktijk ingebouwd.
Vanaf de tweede graad gaat ruim één vierde van de tijd naar keuken- en restaurantpraktijk. In onze up-to-date infrastructuur werkt een groep leerlingen in de keuken, onder leiding van de chef. De praktijkgroep restaurant onder leiding van een maître, oefent restaurantvaardigheden en zorgt voor een correcte bediening van een groep medeleerlingen die fungeert als gast in het restaurant.
De leerlingen van het zesde jaar werken in het à la carte restaurant Hoeve Cortvriendt. Hier bereiden ze gastronomische gerechten die op een stijlvolle en vlotte manier aan de bezoekers van ons restaurant geserveerd worden.
De leerlingen krijgen ook een sterke algemene vorming. Heel wat aandacht gaat hierbij naar het talenonderwijs, waaronder de praktische beheersing van 3 vreemde talen. In de hotelsector steekt bovendien een belangrijke economische component en daarom wordt er veel aandacht besteed aan vakken zoals informatica en toegepaste economie.
BSO KEUKEN EN RESTAURANT
Reeds vanaf het eerste jaar secundair onderwijs kan je een keuken- en restaurantopleiding volgen. Voor leerlingen die sterk gericht zijn op de praktijk organiseren wij een eerste leerjaar B hotel - bakkerij - slagerij.
Onder leiding van een chef maak je kennis met de culinaire wereld. De eenvoudige, maar smakelijk bereide gerechten evolueren in de hogere jaren naar een hoogstaande gastronomie en in het zesde jaar ontdek je het échte beroepsleven in het didactisch à la carte restaurant Hoeve Cortvriendt.
De restaurantpraktijk wordt aangeleerd door de maître d'hôtel. Deze leraar leert je de eerste technieken van het tafeldekken, het dragen van de borden en het serveren. Vanaf de tweede graad verzorg je een correcte tafelbediening voor medeleerlingen en de opleiding wordt afgerond met een vakkundige en stijlvolle bediening van onze gasten in Hoeve Cortvriendt.
Er worden in de beroepsopleiding heel wat algemene vakken onderwezen die nauw aansluiten bij de richting die je hebt gekozen. De aanpak van deze vakken is steeds sterk gericht op het praktisch bruikbare. Je oefent intensief in drie vreemde talen omdat een goede communicatie onmisbaar is in de horeca.
TSO TOERISME
Vele jongeren dromen van verre en exotische bestemmingen en voelen zich tot de reissector aangetrokken. Hoewel toerisme studeren veel meer inhoudt dan op reis gaan, moet je toch de reismicrobe een beetje te pakken hebben om je te kunnen verdiepen in reisbrochures, toeristische bestemmingen en kaartmateriaal.
De opleiding toerisme, die vanaf de tweede graad kan gevolgd worden, is een brede richting met een blik op de wereld.
In ons reisbureau Stuvenberghe, dat toegankelijk is voor het publiek, sta je met beide voeten in de praktijk. Onder begeleiding van een ervaren leraar worden brochures vergeleken, prijzen berekend en reserveringen gemaakt.
Tijdens de opleiding is er bovendien veel aandacht voor algemeen vormende vakken zoals talen, toegepaste economie, (kunst)geschiedenis en geografie van toerisme.
Wie toerisme zegt, denkt aan reizen. "Leren reizen" is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding. Jaarlijks helpen de leerlingen bij de organisatie van hun meerdaagse studiereis naar een bestemming binnen of buiten Europa.
TSO HOSPITALITY
De richting hospitality was meteen een schot in de roos. 50 leerlingen met een uiteenlopende vooropleiding, volgen momenteel hospitality. De eerste 22 leerlingen studeren eind juni af en zijn dan klaar voor de arbeidsmarkt, een zevende specialisatiejaar of een bacheloropleidingHet was al snel duidelijk dat dit nieuwe initiatief beantwoordt aan de noden van de moderne, commerciële dienstensector.
Tijdens hun opleiding werken de leerlingen tal van arrangementen uit. In het vijfde jaar bestaat hun eerste opdracht erin dat ze deelnemen aan een incentive voor bedrijven. Zo kunnen ze zich een goed beeld vormen van de verschillende aspecten van een case. Dit arrangement, gericht op teambuilding wordt in samenspraak met een professioneel bureau voor de leerlingen uitgewerkt.
Vanuit deze realiteit ontdekken ze de verschillende onderdelen die in elke case terugkomen:
wat wil de klant
budget, aantal deelnemers, leeftijd, tijdsbestek
presentatie van het arrangement aan het bedrijf
samenstellen van een draaiboek
registratie van de deelnemers
praktische afspraken vastleggen
concrete uitvoering van het arrangement
afsluitende receptie
evaluatie
De vijfdejaars werken verder nog aan volgende cases: een sinterklaasfeest voor 70 personen, een workshop voor de afdeling toerisme en een tweedaagse excursie voor een groep studenten. In het zesde jaar staan o.a. een incentive, een bedrijfshappening, een privéfeest, op het programma. Regelmatig organiseren wij ook bedrijfsbezoeken en gastseminaries.
Hospitality kan gevolgd worden vanaf de derde graad en staat open voor alle leerlingen die de tweede graad ASO of TSO gevolgd hebben en waarbij in hun vooropleiding voldoende aandacht besteed werd aan vreemde talen. Een brede instroom is dus mogelijk.
Welkom welkom welkom op de blog van 2Aa. Hier leest u alles over het leven zoals het is voor de leerlingen van 2Aa uit de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Veel leesplezier!