Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

10-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Beste bloggers,

Neen ik ben niet ziek en ook niet op verlof.

Het is een computerprobleem, ik hoop een oplossing te vinden waar ik misschien heb
overgekeken, maar ik blijf verder zoeken.

Dus verontschuldig me, maar het komt van diep uit men hartje:

De groeten aan iedereen.

Fjak@

Categorie:geen categorie
» Reageer (87)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neen echt waar zo groot was die vis....

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (14)
09-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte oorsprong van thee.

 

De echte oorsprong van thee.


Waarschijnlijk ligt de ware oorsrpong van thee bij de inwoners van Zuid-Oost Azië, waar de thee vandaag nog altijd in het wild groeit. Thee wordt voor het eerst schriftelijk vermeld in 350 Voor Christus door Kuo P’o, die bezig was met het bewerken van het Chinees woordenboek.

Kuo P’o omschreef thee als een drank gemaakt uit het koken van theeblaadjes in water. Thee werd gezien als een geneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen en goed voor het bevorderen van het zenuwstelsel. Theeblaadjes werden ook extern toegepast om reuma tegen te genezen.

Wanneer de vraag naar thee steeds maar bleef stijgen, maar de lokale productie ervan niet kon voldoen aan de vraag begon men met het aanplanten van theestruiken in grote getalen.

Thee werd voor het eerst geteeld op de heuvels van Szechuan in Midden-China. In de 5e eeuw na Christus, werd thee de primaire drank in China en hielden de boeren meestal een stuk grond vrij voor het telen van hun eigen thee.

Soorten thee

In totaal zijn er 6 verschillende soorten thee. Elke thee komt echter van dezelfde plantenfamilie, de Camellia Sinensis. Het grote verschil tussen de soorten thee is het verwerkingsproces.

 

Zwarte thee

Zwarte thee, de meest populaire soort thee in Europa, biedt een stevige smaak en heeft een diep rode kleur die het gevolg is van een uitgebreid fermentatieproces. Bij het maken van zwarte thee worden de theeblaadjes lang blootgesteld aan de lucht tot ze volledig droog zijn.

Groene thee

Groene thee is een mild brouwsel met een zachte smaak. Er is geen oxidatie bij de verwerking ervan. Integendeel, de bladeren zijn gewoon verwelkt en worden meteen daarna gebrand of gedroogd. Groene thee wordt vooral in China en Japan gedronken. De laatste jaren is groene thee aan een forse opmars bezig binnen Europa.

Witte thee

Witte thee, de zeldzaamste soort thee, wordt verkregen uit blaadjes en knoppen die nog niet volledig geopend zijn. De thee heeft een delicate, zachte smaak en lichte kleuren. Witte thee wordt nauwelijks bewerkt, enkel even gestoomd en gedroogd. Hierdoor behouden ze veel van hun vitaminen en positieve eigenschappen.

Oolong thee

Oolong thee is een kruising tussen een zwarte en groene thee. Oolong heeft en wat fruitigere smaak. De bladeren worden even geoxideerd warna ze gisten en uiteindelijk worden gedroogd.

Gele thee en Puerh

Dit zijn 2 minder bekende soorten thee. Gele thee heeft een bloemgele kleur en een uitgesproken milde en frisse smaak. Gele thee is vrij zeldzaam en wordt op kleine schaal geproduceerd.

Puerh thee heeft een krachtige smaak. Dit komt door het lange fermentatie- en rijpproces. Puerh thee krijgt wel eens de bijnaam 'aflsankthee', daar het vaak aanbevolen wordt bij het afslanken en hoog cholesterol. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

 

 

 3000 variëteiten thee

Wereldwijd zijn er maar liest 3000 variëteiten thee. Elke thee is echter afkomstig van dezelfde plantenfamilie, namelijk de Camilia Sinensis. Het grotendeel van de theeplantages ligt overigens in bergachtige streken, welke het meest geschikt is om thee te telen.

Thee vermindert de kans op een hartaanval

Uit recent Nederlands onderzoek kwam men tot de conclusie dat mannen die zwarte thee dronken 50% minder kans hebben op een hartaanval.

Thee verhoogt de vruchtbaarheid

Tests hebben aangetoond dat het drinken van een halve tot twee kopjes thee per dag de vruchtbaarheid bevorderd bij vrouwen. Bij de test dronken 250 vrouwen elke dag een kopje thee. Bij de theedrinkende vrouwen lag het aantal zwangerschappen dubbel zo hoog dan bij de vrouwen die geen thee dronken.

Thee als luchtverfrisser

Wist je dat je onaangenaame geurtjes in de koelkast kan bestrijden met zwarte thee? Leg hiervoor een zakje zwarte thee in de koelkast, na enige tijd zul je merken dat de slechte geuren verdwenen zijn en je koelkast zelfs lekker en fris zal ruiken.

Wratten bestrijden met zwarte thee

De stof genaamd looizuur, die van nature voorkomt in thee helpt tegen het bestrijden van wratten. Breng een vochtig theezakje op het besmette gebied aan voor ongeveer 15 minuten, herhaal dit 3 maal per dag. Je zal merken dat de wrat langzaam aan begin te krimpen en geleidelijk aan helemaal verdwijnt.

Genees opgezwollen ogen met thee

Leg een vochtig theezakje of vochtige theeblaadjes op je ogen om opgezwollen ogen te genezen of te voorkomen. Doe dit gedurende 20 minuten. Nadien zullen je ogen er weer helemaal normaal en goed uitzien.

Nederlanders als theepionier

Het waren de Nederlanders die voor het eerst thee importeerden in het Westen. Dit gebeurde begin 17e Eeuw. Niet veel later werd thee geaccepteerd als ruilwaar en massaal ingevoerd in Europa.

Thee voorkomt prostaatkanker

Het percentage mannen met prostaatkanker ligt in Azië veel lager dan elders ter wereld. Volgens specialisten is dit vooral te danken aan groene thee. Groene thee bevat krachtige anti-oxidanten en bevat kankerwerende stoffen en word in Azië, na water, het meest gedronken.

Zwarte thee verlaagt risico op huidkanker

In recent onderzoek naar het ontstaan van huidkanker kwam men tot de vaststelling dat muizen bij wie zwarte thee werd toegediend de kans op huidkanker veel lager lag. Wetenschappers denken dat dit door de polyfenolen in de thee komt, een sterk anti-oxidant.

Turk is de grootste theedrinker

Je zou misschien denken dat Turkije een volk is van hoofdzakelijk koffiedrinkers, maar Turkije is nu 's werelds nummer als het gaat om thee consumptie per hoofd. De Turken drinken dagelijks maar liefst vijf tot tien kopjes thee!

 

Wanneer je echt van thee wilt genieten, kies je best voor losse thee. Voor wie weinig tijd heeft of niet veel werk wilt hebben aan het klaarmaken van thee drinkt beter thee uit zakjes. Losse thee is van veel betere kwaliteit, hier leggen we u uit waarom.

Geschiedenis van het theezakje

De eerste theezakjes werden per ongeluk gemaakt uit handgenaaide zakken uit de zijdemousseline. Het was Thomas Sullivan, een thee- en een koffiehandelaar uit New York, die probeerde kosten te besparen door middel van losse thee in kleine zijdezakken te transporteren. Er werd toen vooral tin gebruikt voor goederen te transporteren, een materiaal dat zeer duur was in die tijd.

De klanten, die verward waren door deze nieuwe verpakking, gebruikten de volledige verpakking voor de thee te drinken.

Voor losse thee worden grote bladen gebruikt. De kleine bladen, meestal, van mindere kwaliteit, gaan in theezakjes.

Thomas kreeg vele verzoeken naar deze zakjes. De theezakjes werden gecommercialiseerd en gingen al snel de hele wereld rond. Jammer genoeg, was aan het gebruiksgemak van het theezakje één groot nadeel, namelijk het verlies van smaak.

In de theezakjes kregen de blaadjes te weinig ruimte om zich te ontplooien en hun smaak vrij te geven. De smaak werd ook tegengehouden door het zakje.

De laatste jaren verbetert de kwaliteit van theezakjes. Het materiaal van de theezakjes is meer poreus, waardoor de smaak zich beter verspreidt.

Wat was de oplossing? Kleinere theeblaadjes en overblijvende gruis gebruiken waardoor minder ruimte nodig was voor de theeblaadjes. Maar kleine theeblaadjes en gruis zijn van een veel lagere kwaliteit dan losse thee.

Losse thee is van betere kwaliteit

De thee van superieure kwaliteit wordt gewoonlijk verkocht als losse thee. Bovendien wordt de thee in zakjes sneller oud en is het mogelijk dat het zakje geuren van omringend voedsel opneemt.

Theezakjes zijn meestal een mix van verschillende theesoorten, dit om dezelfde smaak te behouden.

Een theezakje kan uit wel 7 à 8 soorten thee bestaan om dezelfde smaak te behouden.

Goede thee hoeft helemaal niet duur te zijn; en is zelfs goedkoper dan je denkt. Wanneer je thee in zakjes koopt, is de grootste kost hiervan het verwerkingsproces om de thee in het zakje te krijgen, en natuurlijk ook de merknaam.

De betere thee wordt over het algemeen los verkocht, en de prijs per kop is vaak lager dan commerciële zakjesthee. De prijzen van losse thee beginnen al bij een 3-4 euro per 100 gram. Dit komt neer op een prijs van 3 tot 8 cent per kopje voor 1 à 2 gram.

Het grote nadeel aan losse thee, is dat deze meestal niet of in weinig variëteiten te koop is in de gewone supermarkt. Meestal zal je al naar een speciaalzaak moeten gaan of je thee online moeten kopen.

 

Iedereen drinkt zijn thee zoals hij of zij zelf wil. Maar de basis voor en goed bereide thee zijn goede ingedriënten, het nodige materiaal maar ook de nodige oefening. Laat je thee helemaal tot zijn recht komen met onze tips en werkwijze voor een perfect kopje thee.

Een goed bereid kopje thee kan hemels smaken, maar een slecht bereid kopje kan een onaangename of bittere smaak als resultaat geven. Meestal komt dit omdat de thee niet op de goede manier wordt klaargemaakt.

Zo kan onder andere het water veel te warm zijn, of heeft men de thee te lang laten trekken in de theepot waardoor de thee een bittere smaak krijgt. Hieronder de volledige handleiding over hoe je het perfecte kopje thee klaarmaakt.

 

Benodigheden

Allereerst de benodigheden. Wat heb je zoal nodig voor een perfect kopje thee?

·         Theepot, liefst uit porselein of klei. Liever geen glas, zink of metaal.

·         Porseleinen of kleien kop, zink of metaal is af te raden. De thee komt het best tot zijn smaak in een brede, niet diepe kop.

·         Ketel voor het water te koken.

·         Bronwater. Bij voorkeur Spa Blauw.

·         Een goede losse thee.

·         Eventueel een filter om de losse theeblaadjes op te vangen.

Werkwijze

1.Breng meer dan voldoene water aan de kook in de ketel

Des te beter het water, des te aangenamer de smaak van de thee. Het beste water is gebotteld (niet gedestilleerd). Indien je leidingwater gebruikt, laat het water eerst gedurende 10 seconden stromen, zo ben je zeker van vers en nieuw water.

2.Verwarm de theepot met water

Dit doe je door een beetje kokend water uit de ketel in de theepot te schenken. Laat vervolgens gedurende één minuut de theepot warm worden. Draai het water lichtjes rond in de theepot.

Wanneer de theepot voldoende warm is giet je het water weg. De reden waarom je best een kleien of porseleinen theepot gebruikt is dat deze heel goed warmte bijhouden en geen smaak afgeven.

3.Breng de theeblaades in de theepot

Voor de meeste theesoorten varieert dit meestal tussen de 1 à 2 theelepels theeblaadjes per kop. De hoeveelheid verschilt van thee tot thee. Hier is geen gouden regel. Dit is louter persoonlijke smaak, sommigen hebben hun thee graag sterker dan anderen.

Losse thee is van een veel betere en pure kwaliteit dan theezakjes. Theezakjes zijn meestal samengesteld uit verschillende soorten thee om de smaak constant te houden. Theezakjes bestaan meestal uit gruis, de restanten van de losse thee.

4.Voeg het kokende water toe aan de theepot.

De temperatuur van het water hangt af van thee tot thee. Voor groene thee is het aangeraden geen kokend water te gebruiken, maar water rond een temperatuur van 70-85 graden Celsius.

Kokend water brengt de theeblaadjes aan de kook waardoor de thee zeer bitter wordt. Bij zwarte thee wordt meestal warmer (net onder het kookpunt) water gebruikt dan bij groene thee.

Laat bij groene thee het kokende water gedurende minstens één minuut afkoelen. Bij witte thee is 30 seconden voldoende vooraleer het water in de theepot te gieten.

Bij zwarte thee is het aangeraden het water net onder het kookpunt in de theepot te gieten. Het is belangrijk dat het water warm genoeg is bij zwarte thee, zoniet zullen de werkzame stoffen van de thee niet goed oplossen in het water.

Groene thee moet gemiddeld 3 à 5 minuten trekken, bij zwarte is dit 3 minuten en voor witte thee is 5 à 8 minuten ideaal.

5.Schenk de thee in de kop nadat hij voldoende tijd in de theepot heeft gezeten

Laat de thee niet te lang trekken, dit zal een bittere en onaangename smaak geven. Voor het schenken kan je gebruik maken van een vergiet of filter voor de theeblaadjes op te vangen. Enkele blaadjes thee in de kop kunnen geen kwaad maar beperk dit tot een minimum.

6.De thee komt het best tot zijn recht zonder suiker, citroen melk of honing

Wil je toch melk toevoegen aan de thee, giet dan eerst de melk in de kop en pas daarna de thee. Gebruik nooit citroen en melk tezamen. Smakelijk.

Nog enkele Tips

·         Was de theepot niet met schoonmaakmiddel. Reinig deze met koud water en laat hem omgekeerd drogen.

·         Bewaar thee in een luchtledige verpakking in een droge omgeving.

·         Zwarte thee is langer houdbaar dan groene. Andere theesoorten verbeteren met de jaren, zoals de Pu-erh.

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (25)
08-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen leven langer dankzij ... een tuinhuisje.

 

 

 

Mannen leven langer dankzij ... een tuinhuisje

 

 

Veel gepensioneerde mannen zien hun tuinschuur als een toevluchtsoord, waar ze kunnen klussen of gewoon genieten van de stilte. Maar volgens gezondheidsexperten is de nederige schuur nog veel waardevoller voor mannen, want het kan hun leven verlengen.

Mannen voelen zich blijkbaar ontzettend ontspannen in hun tuinschuurtje, waardoor ze hun stress verlichten. Bovendien voeren ze er hun geliefde klusjes uit, die niet alleen hun zelfvertrouwen een boost geven, maar ook hun bloeddruk verlagen. Dat alles leidt volgens gezondheidsexperten tot een langer leven.

Voldoening
Alan White van de Leeds Metropolitan gelooft zelfs dat mannen op die manier jaren kunnen winnen. "Ontspannen is goed voor de gezondheid, maar ook de kleine doe-het-zelfklusjes doen hen goed. Mannen krijgen een gevoel van voldoening als ze zelf iets kunnen maken en dat zien groeien van begin tot einde."

Groepjes
Omdat de gezondheidsexperten er zodanig overtuigd zijn van de voordelen, zien we in Groot-Brittannië al echte 'mannenschuurgroepjes' opduiken. Daar komen gepensioneerden samen en kunnen ze samen wat klusjes uitvoeren.

En professor White hoopt dat het daar niet bij blijft. "Het is de bedoeling dat mannen de schuren als een comfortabele omgeving zien, waar ze kunnen praten over hun eventuele gezondheidsproblemen en ervaringen met elkaar delen."

Auto
Het idee komt uit Australië, waar het ondersteund wordt door de Men's Health Forum. "Het initiatief werkt goed, omdat de schuren tot de verbeelding van mannen met pensioen spreken. Die generatie houdt ervan om op een zondagmiddag een auto uit elkaar te halen en daarna opnieuw in elkaar te zetten", aldus Peter Baker, de woordvoerder van de liefdadigheidsinstelling.


Categorie: Knipsels
» Reageer (29)
07-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodkruimels . Auteur J.P.Heije

Broodkruimels


Wat pikt er tegen 't vensterglas,
Alsof het vroeg: 'doe open?'
Zo 't eens die kleine vogel was...
Die 'k op de plaats zag lopen!
Och ja! daar zit hij, koud en stram;
Hoe sjilpt hij om wat eten...
Och, dat ik nu mijn boterham
Maar niet had opgegeten!

Of had ik al de krummels maar,
Die moeder weg moest vegen,
Dan was het arme diertje klaar
en stond ik niet verlegen! -
Och, Moeder! Help mij uit de nood...
En 'k zal het nooit vergeten,
Dat ook geen krummeltje van brood
Mag worden weggesmeten
.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (28)
06-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:geen categorie
» Reageer (37)
05-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding met chocoladeglazuur

 .

 .

 

 

Broodpudding met chocoladeglazuur

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen 400 g wit of bruin brood 4 dl melk 3 eieren 3 el rozijnen 2 el ontpitte dadels enkele el amandelschilfers Voor het glazuur 100 g poedersuiker 50 g pure chocolade 1 el citroensap.

Bereidingswijze

Breng de melk aan de kook. Doe er het brood, de eieren, suiker, nootmuskaat, vanillesuiker, rozijnen en amandelschilfers bij.

Vet een taartvorm in en giet het mengsel in de vorm.

Bak de pudding goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.

Maak het glazuur: smelt de chocolade, voeg de suiker en het citroensap toe en strijk het mengsel met een borsteltje uit op de broodpudding.

Maak eventueel nog een wit glazuur van poedersuiker en water en trek daarmee streepjes over het chocoladeglazuur.

Laat de pudding afkoelen en serveer hem. Smakelijk!

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (29)
04-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonde van deze tijd: kinderen bezoeken ouders alsmaar minder .

 

 

Wonde van deze tijd: kinderen bezoeken ouders alsmaar minder .

 

 Meer ouderen voelen zich eenzamer, geïsoleerder en ongeliefder dan ooit. Het hectische bestaan van de kinderen maakt dat velen niet meer de tijd vinden om de ouders te bezoeken. Miljoenen mensen slagen er niet meer in om contact met hun bejaarde ouders te onderhouden. De helft van de ondervraagden geeft wel toe bezorgd te zijn en weet dat ze meer tijd voor hen zouden moeten vrijmaken.

Tijdsgebrek

Het onderzoek, uitgevoerd door de krant 'Mature Times' onder 55-jarigen, geeft aan dat bij de helft tijdsgebrek een grote rol speelt. Ook werkverplichtingen maken het moeilijk de oudere te bezoeken. 40 procent geeft aan te ver te wonen om regelmatig binnen te wippen.

Schuldgevoelens

Het gebrek aan contact eist zijn tol: 1 op 3 voelt zich bijzonder schuldig, 4 op 10 zet de eigen kinderen aan om regelmatig bij de grootouders langs te lopen. Volgens de onderzoekers leggen de resultaten de wonde van deze tijd bloot. Eenzaamheid onder ouderen neemt toe door de toenemende drukte in ons leven. Nochtans spelen vrienden en familie een cruciale rol voor ouderen. Enkel zo blijven ze betrokken bij het leven.

 

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (23)
03-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie heeft daar nu familie wonen !!!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (32)
02-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: je kan echt met het verkeerde been uit bed stappen.

Bewezen: je kan echt met het verkeerde been uit bed stappen.

Wie wel eens de vraag krijgt of hij met het verkeerde been uit bed is gestapt, kan dat vanaf nu bevestigen of ontkennen met bewijzen. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat er inderdaad een goede en slechte kant is. Zo zou wie aan de linkerkant van een dubbel bed slaapt, gelukkiger zijn dan de partner aan de rechterkant.

De rondvraag bij 3.000 Britse volwassenen toonde aan dat de 'linkerslapers' over het algemeen opgewekter en positiever zijn.

Verband
Zo heeft meer dan een kwart van de mensen die aan de linkerkant slapen het gevoel dat ze positief in het leven staan, ten opzichte van 18 procent van de slapers aan de rechterkant.

Twee derde van de slapers aan de linkerkant stellen ook dat ze beter kunnen omgaan met zware druk en problemen dan hun partner. Ze hebben ook meer zelfvertrouwen en kunnen beter omgaan met het vooruitzicht van een stressvolle dag op het werk.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat 31 procent van de 'linkerslapers' houdt van zijn job, ten opzichte van slechts 18 procent van de 'rechterslapers'. Toch is het niet allemaal slecht nieuws voor deze laatste groep, want zij zouden wel meer verdienen dan de linkerslapers.

Gewoonte
"Het onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is tussen aan welke kant van het bed je slaapt en het humeur waarmee je opstaat", bevestigt woordvoerdster Claire Haigh van Premier Inn, die het onderzoek uitvoerde.

75 procent van de Britten is dan ook niet bereid om te wisselen van kant, omdat ze ervan overtuigd zijn dat er inderdaad een goede en slechte kant is. "Het gaat om gewoontes. Als je altijd aan de rechterkant van het bed slaapt, voelt het omgekeerde gewoon niet goed", aldus de woordvoerster.

Rest ons nog de vraag: aan welke kant van het bed slaap jij?

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (7)
01-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaar 2012.


                                                                                                                                                     .

Een gelukkig en gezond Nieuwjaar 2012

vanwege Fjak@.


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (3)
31-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudejaars avond, Fjak@ denkt in het biezonder aan de eenzame.

                                             

Gast

Doe de lichten uit

steek de kaarsen aan

schenk champagne in

dans de hele nacht

we hebben vanavond

de heimwee te gast.


Categorie:Gedichten
» Reageer (2)
30-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (0)
29-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pucky.

.


Beste bloggers,

Zoals je ziet ligt onze kersverse hond op de foto. Het is een reu het ras is een Lhasa Apso en ze ruiven niet en ze zijn  kindvriendelijk.

Nu waarom zie je mij niet op de blogtourneé.
Wel het is eender welke hond je ook in huis neemt groot of klein de eerste 10 dagen zijn van belang voor zijn verdere opvoeding.En ik verzeker U een hond dat luistert is een plezier.
Nu dat is nu niet moeilijk ik ben honden gewoon maar ik krijg super veel bezoek om die lieve schat te ontdekken.
Groeten van Pucky en Fjak@


Categorie:PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso
» Reageer (77)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte Herve gegratineerd met droge vruchten .

.


Zachte Herve gegratineerd met droge vruchten

 

Ingrediënten voor 4 personen:
150 g gemengde salade
1 Hervekaas
160 g paneermeel van peperkoek
200 g gemengde droge vruchten (amandels, hazelnootjes, pimpernoten, druiven, enz.)
1 soeplepel balsamicoazijn
5 soeplepels olijfolie
Zout
Peper
1/2 gehakt sjalotje
1 koffielepel komijn in poeder


Bereidingswijze

De ovengrill voorverwarmen op maximale temperatuur.

De Hervekaas in 4 sneetjes snijden, met peper kruiden en bestrooien met peperkoekpaneermeel.

Voor de bereiding van het peperkoekpaneermeel, enkele sneetjes peperkoek in een goed verwarmde oven leggen, de verharde peperkoek er na 20 minuten uithalen en dan verbrijzelen en verkruimelen.

Onder de grill in de oven plaatsen tot men een mooie kleur bekomt en de kaas goed warm is.

De gemengde salade in een slakom mengen met de olie, de azijn, het 1/2 sjalotje, de komijn, de stukjes gedroogde vruchten, zout en peper.

Over de diepe borden verdelen en de gegratineerde kazen er bovenop leggen.


 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (15)
28-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nuttige tips voor de tandverzorging bij je huisdier

 

Nuttige tips voor de tandverzorging bij je huisdier

 

 

Net als bij mensen, zijn ook de tanden van onze huisdieren gevoelig voor gaatjes en tandplak. Dat kan bij hen ook ongemak of zelfs pijn veroorzaken en vereist een (dure) trip naar de dierenarts. Tand- en tandvleesproblemen kunnen je huisdieren ook meer vatbaar maken voor bijvoorbeeld hartziekten, infecties en tast het immuunsysteem in z'n geheel aan. Met andere woorden: nog meer pijn en ongemak voor je lieveling (én je portemonnee). Hoe verzorg je de tanden van je huisdieren zodanig dat dit bijna niet voorkomt? Met deze vijf gewoontes!

1) Voeding
Geef je huisdier de geschikte voeding voor zijn soort. Katten en honden zijn vleeseters, en zijn daar ook voor gebouwd. Geef ze bij voorkeur rauw vlees of laat ze knagen aan botten: dit kuist hun tanden vanzelf.

2) Speeltjes en snoepjes
Wil je je hond of kat toch verwennen, geef ze dan snoepjes die erop gericht zijn de tanden schoon te maken en aan te sterken. Voor honden betekent dat ook bijtspeeltjes waar ze uren, zoniet dagen zoet mee zijn. Deze zijn veiliger dan botten, omdat ze niet splinteren en omdat honden met zwakkere tanden hun tanden er zeker niet op breken.

3) Poetsen
Het poetsen van de tanden van je hond of kat? Jazeker! Vooral bij katten niet bepaald vanzelfsprekend, maar met wat geduld en wat tijd kan je de gezondheid van je liefste viervoeter wel vooruit helpen. Liefst elke dag, minstens enkele keren per week.

4) Inspectie
Kijk regelmatig in de mond van je huisdier. Zoek naar gezwellen, uitslag of roodheid. Als je kat of hond uitzonderlijk tegenspartelt als je in de buurt van de mond komt, dan is er zeker iets niet pluis.

5) Dierenarts

Normaal kijkt de dierenarts automatisch het gebit na bij de jaarlijkse vaccinatie van je huisdier. Indien dit niet zo is, kan je er best om vragen.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (17)
27-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week en jou mening !!

.

  Estaminet-Brasserie-Brussel .


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (24)
26-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje

 .

Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje

 

Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, wordt dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen.

Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde blaaderen zijn bruikbaar.

Suikerziekte en gezondheid

Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten.
Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.

Kooktips

Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

Bye rimpels

Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (29)
25-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prettige Kerstdag voor iedereen.

.


Hallo ja Kerstman ik zal de boodschap doorgeven:

"Een mooie Kerstdag voor iedereen."


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (15)
24-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstrecept - Auteur Josephine Banens.

Kerstrecept

Neem het licht van een ster
schijn er mee in het rond
zie hoe dichtbij en dagreizen ver
de tol van vernieling en oorlog, alles
kapotmaakt wat mensen ooit bond.

Ga mee met de wind
diep in de woestijn
en bekijk daar tienduizenden sporen;
stappen van hen die verdwenen zijn
of als vluchteling alles verloren.

Drijf dan weg op de zee
hoor hoe eb en vloed gaan,
en de golven maar eindeloos spoelen
als de kinderen die, gewond of verdrukt,
levenslang doodsangst zullen voelen.

Is dit alles gebeurd, kom dan mee in de nacht
om samen het kerstfeest te vieren.
Laat de boom en het eten dit jaar maar staan,
je gedachten naar al die anderen gaan,
en medeleven de kerstnacht versieren.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (28)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!