Waarom kunnen we
zo moeilijk stoppen na dat eerste glaasje bubbels en zeggen we dronken dingen
waar we spijt van hebben? Wij analyseerden wat alcohol doet met je lichaam en
hoe je een stevige kerstkater vermijdt.
Het eerste drankje
Het eerste glas
is het leukst: de alcohol komt in je bloedstroom terecht en bereikt vrijwel
onmiddellijk de pleziercentra in je hersenen. Het gehalte van vier belangrijke
chemicaliën (dopamine, serotonine, opioïden en gamma-aminoboterzuren) krijgt
een opstootje, waardoor je je ontspannen en euforisch voelt.
Geniet van dit
gevoel, want het zal in de loop van de avond niet meer geëvenaard worden: na
enkele drankjes raken de receptoren in de hersenen verzadigd, dus meer alcohol
zorgt niet voor een grotere euforie. Wat wel helpt: een stevige maaltijd eten
voor je begint te drinken, waardoor de alcohol trager in je bloedstroom
terechtkomt, of alcohol afwisselen met frisdrank.
Het moment waarop je dingen zegt waar je daarna spijt van hebt?
Na twee uurtjes
drinken komt het moment waarop je de dansvloer onveilig maakt of dingen zegt
waar je de volgende dag spijt van hebt. De schuld is uiteraard- de alcohol,
die de communicatie tussen de zenuwcellen in de hersenschors beïnvloedt. Dit
gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor informatieverwerking en
bewegingen van de spieren. Resultaat: je voelt je zeker van jezelf, maar
eigenlijk maak je verkeerde inschattingen, je coördinatie is weg en je hebt een
hogere pijngrens.
Als je blijft
drinken, raakt je lever overbelast, waardoor hij de alcohol niet kan verwerken.
De concentratie alcohol in je lichaam wordt dan zo groot dat je gedesoriënteerd
raakt en misselijk wordt. Bovendien worden de hippocampus en het septale gebied
in de hersenen aangetast deze zijn verantwoordelijk voor emotionele reacties
en het opslaan van informatie. Anders gezegd: je wordt agressief of gaat huilen
en de dag erna weet je van niets meer.
Whisky is zelden een goed idee.
Op een bepaald
moment wordt de wijn geruild voor sterkere dranken om de benevelde toestand
constant te houden. Een goede raad: blijf van de whisky, porto of cognac,
waarvan de onzuiverheden tot 24 uur in je lichaam kunnen blijven hangen. Wodka
bevat minder schadelijke verontreinigingen uit het gistingsproces.
Naar huis? Of nog ééntje?
Op een gegeven
moment winnen de beschermende signalen van je lichaam het van de
overgestimuleerde hersencellen: dit is wanneer je wil gaan slapen. Niet
iedereen bereikt dat punt op hetzelfde moment: sommige mensen hebben meer
enzymen die de lever nodig heeft om alcohol af te breken en kunnen dus langer
doorgaan. Wanneer je regelmatig drinkt, ontwikkelt je lichaam meer van deze
enzymen. Vrouwen kunnen doorgaans minder lang doorgaan dan mannen omdat hun
lichaam meer vet en minder water bevat en de alcohol dus niet kan 'verdunnen'.
Tijd voor kebap
Waarom je in
benevelde toestand een kebap gaat halen? Omdat de pancreas insuline in je lijf
pompt in een poging de alcohol in je bloed af te breken. Resultaat: je
bloedsuikerspiegel keldert en doet je verlangen naar vet voedsel met veel
caloriën. Helemaal ongevaarlijk zijn die nachtelijke vreetbuien niet: als je
daarna moet overgeven, riskeer je de overgang tussen je maag en je slokdarm te
scheuren.
Waarom je niet goed slaapt
Je valt dronken
als een blok in slaap omdat te veel alcohol je verdooft in hetzelfde
hersengebied dat eerst de euforie veroorzaakte. Maar je slaapt niet diep: de
REM-fase wordt niet bereikt waardoor je je de dag erna uitgeput voelt. Een
volle blaas of een vreselijke dorst halen je snel weer uit je lichte slaap.
Hoofdpijn en dorst
Alcohol voert
vocht af uit je lichaam: de vreselijke hoofdpijn de volgende ochtend is dus het
gevolg van dehydratatie. En van de chemische stof acetaldehyde, waarin je lever
alcohol in eerste fase omzet.
Stevig ontbijt?
Je nog steeds
lage bloedsuikerspiegel doet verlangen naar vet voedsel. Geen goed idee: je
maag zou dan te veel zuur produceren en van streek raken. Je bent beter af met
trage koolhydraten die een lage glycemische index hebben, zoals volkorenbrood
of lichte zuivelproducten, bijvoorbeeld magere yoghurt.
Ik drink nooit meer
Je kater lijkt
erger te worden tijdens de dag: je lever, nieren en andere organen zijn de
afgelopen nacht druk bezig geweest met het verwerken van alcohol. Pas wanneer
je alcoholgehalte weer helemaal nul is, worden de ergste symptomen voelbaar. De
chemicaliën die je gisteren euforisch maakten, blijven vandaag op laag niveau,
waardoor je je geïrriteerd en ongelukkig voelt.
Herstellen
Tegen de avond
herstelt je lichaam zich, al zullen je slaapgebrek en je zwakke maag je nog
even achtervolgen: daar kan je tot twee dagen last van hebben. Ben je één van
de gelukkigen die geen last heeft van katers? Leuk voor jou, maar je lichaam
ondervindt wel dezelfde schade dan dat van wie de hele dag afziet.
Of de geiten van
oud premier Leterme hem veel kaas bezorgen, weten we niet. Wat we wel weten is
dat de jongste jaren er steeds meer en betere soorten geitenkaas op de markt
komen. Naar schatting komt 10 tot 20% van de totale kaasproductie van
geitenmelk, de rest is van koemelk. De meeste geitenkazen komen uit de
Ardennen, al begint Vlaanderen zijn deel op te eisen. Officieel zijn er drie
Belgische geitenkazen: de Chevrin, de brandnetelkaas en de neteling. Uit andere
landen komen er natuurlijk heel wat meer soorten.
Voor de eerste
bereiding van geitenkaas moeten we een paar duizend jaar terug in de
geschiedenis. Grieken en Romeinen waren uitstekende kaasmakers. Qua bereiding
is er sinds die tijd niet veel veranderd. Eerst laat de kaasmaker de melk
stremmen. Zo wordt de wrongel gevormd die rijk is aan eiwitten, vet en water.
Na het laten uitlekken door een fijne doek, wordt de kaas in vormen geperst
waar hij 24 uur mag uitlekken. Vervolgens wordt de oppervlakte gezouten. Dat
geeft smaak aan de kaas en houdt de ontwikkeling van schadelijke bacteriën
tegen. Tenslotte volgt het rijpingsproces dat van enkele weken tot enkele
maanden kan duren.
Hoewel nog heel
wat geitenkaas ambachtelijk wordt bereid, is de tijd van de boer met
geitenwollen sokken voorbij. De kleine kaasmakerij bestaat nog, maar steeds
meer wordt naar grotere productie overgeschakeld. In Nederland zijn er al
bedrijven met 10.000 geiten. De grootste boerderij in ons land werkt met 2000
geiten.
Geitenkaas is
erg gezond. Mensen met allergie voor koemelk stappen graag over op geitenkaas.
Meestal lukt dat maar veel hangt af van bepaalde eiwitten in de melk, de
lactoglobulines, waarvoor men allergisch is. Er zit veel vitamine A in
geitenkaas. Hij is ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk.
Het belangrijkste
is echter de smaak. Van zacht tot pittig, van zout tot gekruid; geitenkaas
neemt een terechte plaats in de keuken. Ongetwijfeld kan dit recept je
overtuigen.
Lauw warme
salade met geitenkaas, honing en spekjes Ingrediënten (voor 2 personen)
100 g geitenkaas 100 g spekblokjes 250 g gemengde sla 1 stevige tomaat
3 eetlepels honing wat pijnboompitten.
Bereiding:
1. Bak de spekjes op een laag vuur (laat ze niet te hard worden!)
2. Verdeel de sla over de borden. Versier met stukjes tomaat en kruimel er de
geitenkaas over.
3. Giet het vet van de spekblokjes, voeg de honing toe en laat goed doorwarmen.
4. Wanneer de honing begint te carameliseren, voeg de pijnboompitten toe en
schep direct over de sla. Meteen serveren.
Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel
Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel
Omdat ik het zeg! We werden er vroeger gek van als onze mama weer eens haar favoriete zinnetje gebruikte. Maar wat blijkt? Als we zelf kinderen krijgen, dan worden we uiteindelijk net als hen en gebruiken we dezelfde afgezaagde antwoorden.
Uit een recente rondvraag bij 2.000 moeders blijkt dat 'wacht maar af', 'omdat ik het zeg' en 'vraag het aan je vader' de populairste antwoorden van een mama zijn op vervelende vragen van haar kinderen.
Grappig Twee derde gaf wel aan dat ze al eens in het midden van deze zinnetjes stopten met praten, omdat ze beseften dat ze net als hun moeder klonken.
Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen zegt dan ook geschokt te zijn door de gelijkenissen met hun eigen moeder. Toch vindt ook 40 procent het 'grappig' dat ze uiteindelijk terugvallen op dezelfde zinnetjes.
Inspiratie Het is ook niet zo dat ouders de afgezaagde antwoorden onbewust gebruiken. De enquête stelde namelijk vast dat ze opzettelijk kiezen voor deze uitdrukkingen, omdat die ook effectief waren bij hun eigen opvoeding.
"Het is natuurlijk dat je inspiratie haalt bij je eigen ouders, zeker als je uit ervaring weet dat hun woorden het juiste effect hebben", zegt de woordvoerster van Mothercare, die de enquête uitvoerde.
Wil je graag een paar kilootjes verliezen of je gewicht behouden zonder onafgebroken te moeten piekeren over een of ander streng dieet?
Begin dan eerst eens met je eetgewoonten aan te passen en vooral met de porties die je naar binnen speelt. Het is nu eenmaal een feit dat je vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft omdat het simpelweg op je bord ligt. Deze 5 trucjes helpen je zeker en vast vooruit!
1. Gebruik kleinere borden Vandaag zijn de porties overal groter geworden en ook de borden hebben zich aan deze trend aangepast. Gezonde porties zien er daardoor helaas al snel mini uit.
Verplaats je eten daarom naar kleinere borden. Het psychologisch effect zal groot zijn want je zal sneller een verzadigd gevoel krijgen en aanzienlijk minder gegeten hebben.
2.Ga voor 50 procent groentjes Vul je bord voor de helft met groenten! De vezels geven je namelijk sneller een gevuld gevoel.
3. Chopsticks Steek meer geduld in je maaltijd en eet met stokjes. Hierdoor beperk je elke hap in grootte en eet je opvallend trager waardoor het "ik heb eigenlijk geen honger meer-signaal" tijdig je hersens bereikt.
4. H2O Kies voor meer waterrijke voeding. Soepen, salades, komkommer, watermeloen, ze bevatten allemaal heel veel water en zorgen met beduidend minder calorieën voor een aangenaam voldaan gevoel. Zo is bewezen dat een slaatje of soep als voorgerecht eten de totale hoeveelheid opgenomen calorieën met 12 tot 20% kan verminderen.
5.Tafelen is belangrijk Stop het multitasken terwijl je eet en neem gewoon plaats aan tafel om rustig en bewust van je maaltijd te genieten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je anders al snel vergeet dat je gegeten hebt en de drang naar snacks veel groter wordt.
Wie is je trouwste kameraad, die altijd op je wacht je nooit verlaat van s morgens vroeg tot dat je s avonds weer naar bed toe gaat of desnoods heel de nacht?
Ja de koopjes of solden zijn er weer. Je moet
dat eens meemaken in een gekende winkel , en dan spreek ik hier van een winkel
in Brussel. Neen bij Harrods zou ik er zeker niet willen bij zijn. Eigenlijk
heb ik ettelijke jaren in postorders gewerkt. Zo dus winkelverkoop was voor mij
vreemd. Een daarvan was in kinderkleding. Daar ik niet in de winkel werkte ,
maar in de postorder wist ik het eerste jaar niet wat me overkwam. Ze vroegen
me, Fjak@ ga gewoon aan de ingang staan , en vraag bijtijds maar achter hun
kasticket. Eerlijk gezegd mijn hart bonsde in mijn keel. In die tijd woog ik
amper 48 kg ,zo dus het was niet dat ik op viel, maar wel zo direct mee naar
buiten kon gesleurd worden met de massa mee. Mensen toch dat moet je meemaken ,
je ziet wat hoor. Vechten voor een kinderkleedje terwijl er nog van dezelfde
maat een heel rek vol hangt. Zal zeker voor de eer zijn geweest dacht ik dan
terwijl ik weer mee naar buiten werd gesleurd. Neen ik heb aan niemand zijn
kasticket gevraagd, ik denk niet dat ik dan hier nog gezellig zat te schrijven.
Normaal ging de winkel open van 9 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds, maar dan
ging de winkel open om 8 uur en sluitingstijd was dan voorzien om 19 uur. Wel
al die jaren dat ik daar ben weg gebonkt, hebben we nooit het sluitingsuur van
19 uur gehaald. Wij wilde wel verkopen hoe meer hoe liever maar... deze
vechtende massa zorgde er telkens voor dat de winkel om 15 uur zijn deuren
sloot !!! Waarom ik zie nog een verkoopster toekomen met een nieuwe lading in
haar kar , ze moest springen of ze was verpletterd .. Ze was dan al klein van
gestalte de kar zo vol mogelijk geladen en dan sprong die massa er onmiddellijk
op, arm kind dacht ik dan . Ik ging hier
dan toch nog met regelmaat eens in de buitenlucht. En daarom moesten wij zo
vroeg sluiten want !!!...de rekken waren zo goed als leeg maar de grond daar
lag die mooie kleding vol van en ze keken niet naar beneden van belangen niet.
Ik zou niet graag in de plaats geweest zijn die dag als een kledingstuk. Ze
stapte en trapte daar gewoon weg alles stuk met het vuil van hun schoenen,
gewoon vertrapt, en hetgeen gescheurd was moesten wij paperassen opmaken , ja
die werden verbeurd verklaard.
Wees gerust nu
dat moet ik er ook wel bij vertellen, bij Delvaux het gekende handtassen merk
dat toen nog van Belgische makelei was, wel dat hoort niet aan zon winkel. In
rijen van twee stonden ze daar mooi te wachten en telkens mochten daar dan zes
mensen binnen. Maar wat deed dat schik volk...ze kochten er zoveel, wat
mannenarmen konden dragen .Op een dag vroeg ik , maar sorry Mevrouw je draagt
toch maar één handtas als je op stap gaat en ik zie je hebt er zoveel van
dezelfde kleur gekocht. Ze keek eens goed rondom haar en fluisterde in mijn oor
, "straks hebt ik die al allemaal verkocht, doe er juist 50 bij en ik
doe winst en diegene die ze kopen ook." Ja we zijn weer in de soldentijd.,Nu
niet bij Delvaux die doen dat in schitterende stijl, staat zelfs iemand met
warme drankjes bij, en in de zomer met nog zo'n ijskar maar wel een heel mooie.
Ja tenslotte betalen ze dat na hun bezoek aan de winkel er toch bij.
Herkomst Kappertjes zijn de ingemaakte ongeopende groene bloemknoppen van de kappertjesplant (Capparis Spinosa). Dit is een struikvormige plant met breed uitgroeiende takken tot 1 meter lang. In het wild komt deze plant veel voor in het gehele Middellandse Zeegebied, waar hij met zijn mooie grote witte bloemen de aandacht van de vogels trekt tussen de rotsen waar hij het best gedijt. Zogenaamde top-terroirs voor kappertjes zijn Cyprus, de Rhône-monding en het eilandje Pantelleria (tussen Sicilië en Tunesië) maar Algerije, Spanje, California zijn tevens grote producenten.
Productbeschrijving Kappers kunnen niet vers worden gegeten, en moeten dus bereid worden. Er zijn drie verschillende methoden: op zout, in pekelwater en op azijn. De beide laatste methoden leveren kappertjes op die de smaak van het vocht waarin ze bewaard werden overnemen (pekel of azijn). De fijne smaak van de kappertjes gaat hierbij verloren.
Sinds enkele jaren kan je bij ons ook een grotere variant met een steeltje eraan vinden. Zulke zogenaamde kappertjesaugurken of cornichon de câpres zijn de onrijpe, geplukte vruchten van zon zelfde kappertjesplant.
De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de : Nonpareilles (5 -7 millimeter) - Surfines (7 - 8 millimeter) - Capucines (8 - 9 millimeter) - Capotes (9 - 11 millimeter) - Fines (11 - 13 millimeteren) - Grosses (13 - 14 millimeteren) en Hors calibre (14 millimeter en groter). De nonpareilles kappertjes zijn het fijnst van smaak.
Productiemethode Kappertjes worden geplukt van mei tot eind augustus. De pluk begint s morgens vroeg, voor zonsopgang en is zeer arbeidsintensief. Kappertjes zitten meestal in kleine glazen potjes, maar ook wel in blikjes. Je vindt ze in overvloed in voedingswinkels.
Smaak Kappertjes worden vooreerst afgespoeld onder koud stromend water, om ze van hun zout te ontdoen. In functie van smaak en aanwending kunnen ze verder ontzout worden door ze in koud water te laten weken (een half uurtje is voldoende). Kappertjes en kapperaugurken hebben een intense, zurige smaak en zijn zeer veelzijdig in de keuken.
Gastronomie België is een zeer grote consument van kappertjes omwille van onze grote consumptie van klassiekers zoals américain préparé en uiteraard de rogvleugel met kappertjes, maar ze worden ook gebruikt als smaakmaker in sauzen en salades. In feite passen ze uitstekend bij tal van mediterraans getinte gerechten, zoals pastasauzen, pizzas, vis (tonijn, zwaardvis), tapenades. Bovendien zijn ze absoluut onmisbaar in tartaarsaus, caponata en vitello tonato.
Bewaring Kappertjes bewaren lang, op voorwaarde dat ze altijd onder de pekel blijven en niet uitdrogen. Let op: voeg om uitdroging te voorkomen echter nooit azijn of iets dergelijks toe, want dan vermindert de kappertjessmaak zienderogen.
Waarom je in de winter wat vaker vis of broccoli op het menu moet zetten? Omdat ze stoffen bevatten die je huid steviger en gladder maken, uiteraard.
Een roze pompelmoes krijgt zijn kleurtje van lycopeen, een carotenoïde die goed is voor je huid. Uit een studie gepubliceerd in 2008 bleek dat van twintig testpersonen diegenen met een hogere concentratie lycopeen een gladdere huid hadden. Lycopeen zit ook in tomaten, wortels, watermeloen en rode pepers.
Sojabonen zijn rijk aan isoflavonen, die zich gedragen zoals antioxidanten en voorkomen dat vrije radicalen schade aanrichten aan de huid. Bovendien helpen ze het natuurlijke collageengehalte van onze huid op peil te houden.
In thee en koffie zit cafeïne, dat je huid helpt te beschermen tegen huidkanker. Volgens professor dermatologie Paul Nghiem, blokkeert cafeïne de voorlopers van kankercellen door een proteïne te blokkeren die ze nodig hebben om zich te kunnen verdelen.
Dat wortels voor een stralende teint zorgen, wist onze grootmoeder al. De reden? Ze bevatten de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen, die de huid beschermen.
Vis die rijk is aan omega 3-vetzuren, zoals tonijn en zalm, maakt je huid jonger omdat het eicosapentaeenzuur het collageen bewaart, waardoor de huid stevig blijft. Bovendien zijn deze vetzuren ook goed voor je hart.
Voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals broccoli, helpt om rimpels en uitdroging van de huid te bestrijden. Uit een onderzoek gepubliceerd in 2007 bleek dat vitamine C vrije radicalen bestrijdt en een cruciale rol speelt in de synthese van collageen, waardoor de huid stevig blijft.
Wie spinazie eet, wordt niet alleen sterk, maar krijgt ook een stevige portie luteïne binnen, een carotenoïde die je huid beschermt tegen de schade van UV-stralen.
Een excuus nodig om chocolade te eten? Leer dan het woordje 'epicatechine' uit je hoofd. Uit een onderzoek bij 24 vrouwen gepubliceerd in The Journal of Nutrition is gebleken dat wie dagelijks warme chocolademelk met dit antioxidant drinkt, binnen de twaalf weken een betere huidtextuur krijgt. De epicatechine zou ervoor zorgen dat er meer bloed naar de huid stroomt, waardoor deze een grotere voorraad voedingsstoffen en zuurstof aangeleverd krijgt.
Op een avond steeg uit mijn schoorsteen geen rook Het waren barre tijden, het geld was op, de kolen ook Ik zat met voor mij een paar nieuwe gedichten Toen een vriend mij met zijn gezelschap kwam verlichten.
We praatten wat en dronken, ik had nog wat cognac We schaakten, ik won; alleen de open haard ontbrak We gooiden blokken op het vuur van onze verbeelding En brachten de avond zeker niet door in verveling
s'Nachts in een diepe slaap gezonken ging ik reizen Liep over verwarmde vloeren in romeinse paleizen Een goede drank en aan het spit een everzwijn O waarom kan men alleen in dromen gelukkig zijn.
Ingrediënten (voor twee personen): 200 g pasta, korte vormpjes; 1 aubergine; 0,5 liter tomatensaus (de passata van Cirio is een aanrader, te vinden in de Belgische supermarkten); 1 teentje look; Olijfolie; 1 blokje groentebouillon; 1 ei, hardgekookt; Enkele blaadjes basilicum; Zout en peper; Parmezaanse kaas of gedroogde ricotta (niet makkelijk te vinden).
Bereiding:
1. Snijd de aubergine in kleine blokjes en frituur ze in olijfolie. Laat ze een kwartiertje uitlekken en besprenkel ze met zout.
2. Kook de passata in olijfolie, voeg een teentje look en een blokje groentebouillon toe.
3. Kook intussen de pasta al dente.
4. Plet het ei in stukjes. Voeg ze toe aan de saus. Voeg ook de aubergines toe, enkele blaadjes basilicum, peper en zout.
5. Meng de pasta met de saus en besprenkel de schotel met Parmezaanse kaas of gedroogde ricotta. Giet er voor het opdienen wat olijfolie over. Als wijn kan er een Ciro Rosso of Rosata bij.