Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

05-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op een zondag namiddag

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (26)
04-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimpelmees auteur Alexander Pola.

Pimpelmees

Een Pimpelmees sprak: 'Pimpelen'
Doet mensen vaak versimpelen,
Hetgeen, als ik mij niet vergis,
Des mensen geest onwaardig is.
Bij Pimpelmezen echter hoort
Het pimpelen bij 't behoud der soort.
Wij zouden zonder gin of wijn
Gewoon maar simpel mezen zijn...'



 


Categorie:Gedichten
» Reageer (22)
03-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja ik ben zeker dat ik dat boek heb maar waar heb ik het gelegd.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (25)
02-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 dingen die honden graag eten (en het is geen voeding)

10 dingen die honden graag eten (en het is geen voeding)

 

Artsen bestudeerden de magen van honden en ontdekten dat ze heel wat bizarre dingen inslikken. Omdat de dieren hierin kunnen stikken, kan dt gevaarlijk zijn. Daarom leren we ook hoe je dit kunt vermijden.


10. Stokken
Dit is een populair speeltje om te gaan vangen, maar zorg ervoor dat je puppy ze achteraf niet opeet.

9. Haarlintje

Een rekker om de haren samen te binden slingert vaak rond in huis. Wees hier dus in toekomst wat voorzichtiger mee.

8. Beenderen
Dit ruikt vaak nog naar het eten dat er ooit aan vast zat, waardoor het erg aantrekkelijk is voor je viervoeter. Velen zorgen voor stikgevaar of kunnen vastraken in de darmen.

7. Mais
Honden hopen soms dat je een stukje bent vergeten bij een afgekloven maïs, maar ze kunnen hier ook in stikken. Zorg dus dat ze niet aan de vuilbak kunnen.

6. Kauwspeeltjes
Hoewel ze bedoeld zijn om op te kauwen, kunnen honden deze beter niet inslikken. Zorg ervoor dat je een speeltje koopt waarvan geen kleine onderdelen los kunnen geraken.

5. Ballen
Dit speeltje is goed om je hond goed te laten rondrennen. Zorg ervoor dat je eentje kiest die niet in de keel van je huisdier past.

4. Stenen
Ze zien er als bal uit, daarom slikken honden ze vaak in, denk dus twee keer na als je een stenenpartij in je tuin wil.

3. Panty's
Het is niet echt fijn voor een vrouw om te ontdekken dat haar panty's opgepeuzeld werden. Deze kunnen ook nog eens gevaarlijk voor je hond zijn, laat ze dus niet rondslingeren.

2. Slipjes
Waarom een hond dit zou willen opeten, is ons nog niet duidelijk, maar onze harige vrienden zijn er blijkbaar wel verzot op.

1. Sokken
Het voorwerp dat het vaakst in de maag van een hond gevonden werd, zijn sokken.

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (33)
01-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde is...

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (32)
31-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde aubergines en paprika's, pesto met amandelen en Passendale

 .

 

 Gegrilde aubergines en paprika's, pesto met amandelen en Passendale .

 

 

Ingrediënten voor 4 personen stokbrood 4 takjes basilicum 100 g volledige en gepelde amandelen 2 dl olijfolie 100 g parmezaan 1 knoflookteentje 4 sneden Passendale Classic peper en zout.

Bereidingswijze

Meng de amandelen, de parmezaan, het schoongemaakte knoflookteentje en de basilicum.

Voeg er olijfolie aan toe om een gladde pasta te verkrijgen.

Snijd het stokbrood in de lengte door. Rooster het en besmeer het met de pesto, leg hierop de Passendale en de gegrilde groentesoorten.

Je kan zelf de aubergines en paprika's grillen in een grillpan, maar je vindt ze ook terug in alle grootwarenhuizen in de koelrekken. Soms zelfs in de diepvriesafdeling.

Voorbereidingstijd: 25 min.

Bereidingstijd:

15 min.

Serveertip: Als je dit gerecht warm wil eten, mag je het niet te lang in de oven steken, anders verliezen de groenten hun stevigheid.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (24)
30-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doet alcohol met je lichaam?

 

Wat doet alcohol met je lichaam?

 Waarom kunnen we zo moeilijk stoppen na dat eerste glaasje bubbels en zeggen we dronken dingen waar we spijt van hebben? Wij analyseerden wat alcohol doet met je lichaam en hoe je een stevige kerstkater vermijdt.

 Het eerste drankje

Het eerste glas is het leukst: de alcohol komt in je bloedstroom terecht en bereikt vrijwel onmiddellijk de pleziercentra in je hersenen. Het gehalte van vier belangrijke chemicaliën (dopamine, serotonine, opioïden en gamma-aminoboterzuren) krijgt een opstootje, waardoor je je ontspannen en euforisch voelt.

Geniet van dit gevoel, want het zal in de loop van de avond niet meer geëvenaard worden: na enkele drankjes raken de receptoren in de hersenen verzadigd, dus meer alcohol zorgt niet voor een grotere euforie. Wat wel helpt: een stevige maaltijd eten voor je begint te drinken, waardoor de alcohol trager in je bloedstroom terechtkomt, of alcohol afwisselen met frisdrank. 

  Het moment waarop je dingen zegt waar je daarna spijt van hebt?

Na twee uurtjes drinken komt het moment waarop je de dansvloer onveilig maakt of dingen zegt waar je de volgende dag spijt van hebt. De schuld is –uiteraard- de alcohol, die de communicatie tussen de zenuwcellen in de hersenschors beïnvloedt. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor informatieverwerking en bewegingen van de spieren. Resultaat: je voelt je zeker van jezelf, maar eigenlijk maak je verkeerde inschattingen, je coördinatie is weg en je hebt een hogere pijngrens.

Als je blijft drinken, raakt je lever overbelast, waardoor hij de alcohol niet kan verwerken. De concentratie alcohol in je lichaam wordt dan zo groot dat je gedesoriënteerd raakt en misselijk wordt. Bovendien worden de hippocampus en het septale gebied in de hersenen aangetast – deze zijn verantwoordelijk voor emotionele reacties en het opslaan van informatie. Anders gezegd: je wordt agressief of gaat huilen en de dag erna weet je van niets meer.

Whisky is zelden een goed idee.

Op een bepaald moment wordt de wijn geruild voor sterkere dranken om de benevelde toestand constant te houden. Een goede raad: blijf van de whisky, porto of cognac, waarvan de onzuiverheden tot 24 uur in je lichaam kunnen blijven hangen. Wodka bevat minder schadelijke verontreinigingen uit het gistingsproces.

 Naar huis? Of nog ééntje?

Op een gegeven moment winnen de beschermende signalen van je lichaam het van de overgestimuleerde hersencellen: dit is wanneer je wil gaan slapen. Niet iedereen bereikt dat punt op hetzelfde moment: sommige mensen hebben meer enzymen die de lever nodig heeft om alcohol af te breken en kunnen dus langer doorgaan. Wanneer je regelmatig drinkt, ontwikkelt je lichaam meer van deze enzymen. Vrouwen kunnen doorgaans minder lang doorgaan dan mannen omdat hun lichaam meer vet en minder water bevat en de alcohol dus niet kan 'verdunnen'.

Tijd voor kebap

Waarom je in benevelde toestand een kebap gaat halen? Omdat de pancreas insuline in je lijf pompt in een poging de alcohol in je bloed af te breken. Resultaat: je bloedsuikerspiegel keldert en doet je verlangen naar vet voedsel met veel caloriën. Helemaal ongevaarlijk zijn die nachtelijke vreetbuien niet: als je daarna moet overgeven, riskeer je de overgang tussen je maag en je slokdarm te scheuren.

Waarom je niet goed slaapt

Je valt dronken als een blok in slaap omdat te veel alcohol je verdooft in hetzelfde hersengebied dat eerst de euforie veroorzaakte. Maar je slaapt niet diep: de REM-fase wordt niet bereikt waardoor je je de dag erna uitgeput voelt. Een volle blaas of een vreselijke dorst halen je snel weer uit je lichte slaap.

Hoofdpijn en dorst

Alcohol voert vocht af uit je lichaam: de vreselijke hoofdpijn de volgende ochtend is dus het gevolg van dehydratatie. En van de chemische stof acetaldehyde, waarin je lever alcohol in eerste fase omzet.

Stevig ontbijt?

Je nog steeds lage bloedsuikerspiegel doet verlangen naar vet voedsel. Geen goed idee: je maag zou dan te veel zuur produceren en van streek raken. Je bent beter af met trage koolhydraten die een lage glycemische index hebben, zoals volkorenbrood of lichte zuivelproducten, bijvoorbeeld magere yoghurt.

Ik drink nooit meer’

Je kater lijkt erger te worden tijdens de dag: je lever, nieren en andere organen zijn de afgelopen nacht druk bezig geweest met het verwerken van alcohol. Pas wanneer je alcoholgehalte weer helemaal nul is, worden de ergste symptomen voelbaar. De chemicaliën die je gisteren euforisch maakten, blijven vandaag op laag niveau, waardoor je je geïrriteerd en ongelukkig voelt.

Herstellen

Tegen de avond herstelt je lichaam zich, al zullen je slaapgebrek en je zwakke maag je nog even achtervolgen: daar kan je tot twee dagen last van hebben. Ben je één van de gelukkigen die geen last heeft van katers? Leuk voor jou, maar je lichaam ondervindt wel dezelfde schade dan dat van wie de hele dag afziet.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (29)
29-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (17)
28-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is alles zo verward ... auteur Fjak@ Betreft C.V.S.

Waarom is alles zo verward ...  

Waarom is alles zo verward in mijn hoofd...



                                  Zou dit de dood zijn                                    

de kilte in mijn lichaam

al mijn vergeetachtigheden

stomme domme fouten

en er niet uit geraken

Die dwaasheid in mijn hoofd,

of hoe noemt men zoiets.

Je wilt wel,maar je kunt niet...

en toch als ik bedenk moet ik erdoor..

Mijn lieve man en zoon

en de echte dierbare vrienden.

Maar ik voel me niet lusteloos

enkel diep moe..zo moe en kil.

Maar neen ,dit is geen dipje

maar ik wil nog niet gaan

ik..ik wil terug de warme

aangename stemmen horen

neen geen engelengezang

hou me wakker,al mijn

was het... was het

alleen maar voor mijn hond.




Fjak@ eigen gedicht


Categorie:geen categorie
» Reageer (24)
27-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom dus geef ik dat beestje gelijk.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (31)
26-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenkaas.

.


Geitenkaas

 Of de geiten van oud premier Leterme hem veel kaas bezorgen, weten we niet. Wat we wel weten is dat de jongste jaren er steeds meer en betere soorten geitenkaas op de markt komen. Naar schatting komt 10 tot 20% van de totale kaasproductie van geitenmelk, de rest is van koemelk. De meeste geitenkazen komen uit de Ardennen, al begint Vlaanderen zijn deel op te eisen. Officieel zijn er drie Belgische geitenkazen: de Chevrin, de brandnetelkaas en de neteling. Uit andere landen komen er natuurlijk heel wat meer soorten.

Voor de eerste bereiding van geitenkaas moeten we een paar duizend jaar terug in de geschiedenis. Grieken en Romeinen waren uitstekende kaasmakers. Qua bereiding is er sinds die tijd niet veel veranderd. Eerst laat de kaasmaker de melk stremmen. Zo wordt de wrongel gevormd die rijk is aan eiwitten, vet en water. Na het laten uitlekken door een fijne doek, wordt de kaas in vormen geperst waar hij 24 uur mag uitlekken. Vervolgens wordt de oppervlakte gezouten. Dat geeft smaak aan de kaas en houdt de ontwikkeling van schadelijke bacteriën tegen. Tenslotte volgt het rijpingsproces dat van enkele weken tot enkele maanden kan duren.

Hoewel nog heel wat geitenkaas ambachtelijk wordt bereid, is de tijd van de ‘boer met geitenwollen sokken’ voorbij. De kleine kaasmakerij bestaat nog, maar steeds meer wordt naar grotere productie overgeschakeld. In Nederland zijn er al bedrijven met 10.000 geiten. De grootste boerderij in ons land werkt met 2000 geiten.

Geitenkaas is erg gezond. Mensen met allergie voor koemelk stappen graag over op geitenkaas. Meestal lukt dat maar veel hangt af van bepaalde eiwitten in de melk, de lactoglobulines, waarvoor men allergisch is. Er zit veel vitamine A in geitenkaas. Hij is ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk.

Het belangrijkste is echter de smaak. Van zacht tot pittig, van zout tot gekruid; geitenkaas neemt een terechte plaats in de keuken. Ongetwijfeld kan dit recept je overtuigen.

Lauw warme salade met geitenkaas, honing en spekjes
Ingrediënten (voor 2 personen)
100 g geitenkaas – 100 g spekblokjes – 250 g gemengde sla – 1 stevige tomaat – 3 eetlepels honing – wat pijnboompitten.

Bereiding:
1. Bak de spekjes op een laag vuur (laat ze niet te hard worden!)
2. Verdeel de sla over de borden. Versier met stukjes tomaat en kruimel er de geitenkaas over.
3. Giet het vet van de spekblokjes, voeg de honing toe en laat goed doorwarmen.
4. Wanneer de honing begint te carameliseren, voeg de pijnboompitten toe en schep direct over de sla. Meteen serveren.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (30)
25-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIJ EISEN SNEEUW...OF WE GAAN IN STAKING.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (30)
24-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel

Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel

 

Omdat ik het zeg! We werden er vroeger gek van als onze mama weer eens haar favoriete zinnetje gebruikte. Maar wat blijkt? Als we zelf kinderen krijgen, dan worden we uiteindelijk net als hen en gebruiken we dezelfde afgezaagde antwoorden.

Uit een recente rondvraag bij 2.000 moeders blijkt dat 'wacht maar af', 'omdat ik het zeg' en 'vraag het aan je vader' de populairste antwoorden van een mama zijn op vervelende vragen van haar kinderen.

Grappig
Twee derde gaf wel aan dat ze al eens in het midden van deze zinnetjes stopten met praten, omdat ze beseften dat ze net als hun moeder klonken.

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen zegt dan ook geschokt te zijn door de gelijkenissen met hun eigen moeder. Toch vindt ook 40 procent het 'grappig' dat ze uiteindelijk terugvallen op dezelfde zinnetjes.

Inspiratie
Het is ook niet zo dat ouders de afgezaagde antwoorden onbewust gebruiken. De enquête stelde namelijk vast dat ze opzettelijk kiezen voor deze uitdrukkingen, omdat die ook effectief waren bij hun eigen opvoeding.

"Het is natuurlijk dat je inspiratie haalt bij je eigen ouders, zeker als je uit ervaring weet dat hun woorden het juiste effect hebben", zegt de woordvoerster van Mothercare, die de enquête uitvoerde.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (30)
23-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s mening dit is kunst zo'n foto .


.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (38)
22-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hou je porties gezond!

 

 

Zo hou je porties gezond!

 

 

Wil je graag een paar kilootjes verliezen of je gewicht behouden zonder onafgebroken te moeten piekeren over een of ander streng dieet?

Begin dan eerst eens met je eetgewoonten aan te passen en vooral met de porties die je naar binnen speelt. Het is nu eenmaal een feit dat je vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft omdat het simpelweg op je bord ligt. Deze 5 trucjes helpen je zeker en vast vooruit!

1. Gebruik kleinere borden
Vandaag zijn de porties overal groter geworden en ook de borden hebben zich aan deze trend aangepast. Gezonde porties zien er daardoor helaas al snel mini uit.

Verplaats je eten daarom naar kleinere borden. Het psychologisch effect zal groot zijn want je zal sneller een verzadigd gevoel krijgen en aanzienlijk minder gegeten hebben.

2.
Ga voor 50 procent groentjes
Vul je bord voor de helft met groenten! De vezels geven je namelijk sneller een gevuld gevoel.

3. Chopsticks
Steek meer geduld in je maaltijd en eet met stokjes. Hierdoor beperk je elke hap in grootte en eet je opvallend trager waardoor het "ik heb eigenlijk geen honger meer-signaal" tijdig je hersens bereikt.

4. H2O
Kies voor meer waterrijke voeding. Soepen, salades, komkommer, watermeloen, ze bevatten allemaal heel veel water en zorgen met beduidend minder calorieën voor een aangenaam voldaan gevoel. Zo is bewezen dat een slaatje of soep als voorgerecht eten de totale hoeveelheid opgenomen calorieën met 12 tot 20% kan verminderen.

5.
Tafelen is belangrijk
Stop het multitasken terwijl je eet en neem gewoon plaats aan tafel om rustig en bewust van je maaltijd te genieten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je anders al snel vergeet dat je gegeten hebt en de drang naar snacks veel groter wordt.


Categorie:Veggie
» Reageer (26)
21-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kameraad. auteur Josephine Banens

Kameraad


Wie is je trouwste kameraad,
die altijd op je wacht
je nooit verlaat
van ’s morgens vroeg tot dat
je ’s avonds weer naar bed toe gaat
of desnoods heel de nacht?

Ja inderdaad,
dat is de vaat!

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (30)
20-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s waargebeurde verhalen.


KOOPJES OF SOLDEN,

 Ja de koopjes of solden zijn er weer. Je moet dat eens meemaken in een gekende winkel , en dan spreek ik hier van een winkel in Brussel. Neen bij Harrods zou ik er zeker niet willen bij zijn. Eigenlijk heb ik ettelijke jaren in postorders gewerkt. Zo dus winkelverkoop was voor mij vreemd. Een daarvan was in kinderkleding. Daar ik niet in de winkel werkte , maar in de postorder wist ik het eerste jaar niet wat me overkwam. Ze vroegen me, Fjak@ ga gewoon aan de ingang staan , en vraag bijtijds maar achter hun kasticket. Eerlijk gezegd mijn hart bonsde in mijn keel. In die tijd woog ik amper 48 kg ,zo dus het was niet dat ik op viel, maar wel zo direct mee naar buiten kon gesleurd worden met de massa mee. Mensen toch dat moet je meemaken , je ziet wat hoor. Vechten voor een kinderkleedje terwijl er nog van dezelfde maat een heel rek vol hangt. Zal zeker voor de eer zijn geweest dacht ik dan terwijl ik weer mee naar buiten werd gesleurd. Neen ik heb aan niemand zijn kasticket gevraagd, ik denk niet dat ik dan hier nog gezellig zat te schrijven. Normaal ging de winkel open van 9 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds, maar dan ging de winkel open om 8 uur en sluitingstijd was dan voorzien om 19 uur. Wel al die jaren dat ik daar ben weg gebonkt, hebben we nooit het sluitingsuur van 19 uur gehaald. Wij wilde wel verkopen hoe meer hoe liever maar... deze vechtende massa zorgde er telkens voor dat de winkel om 15 uur zijn deuren sloot !!! Waarom ik zie nog een verkoopster toekomen met een nieuwe lading in haar kar , ze moest springen of ze was verpletterd .. Ze was dan al klein van gestalte de kar zo vol mogelijk geladen en dan sprong die massa er onmiddellijk op, arm kind dacht ik dan .  Ik ging hier dan toch nog met regelmaat eens in de buitenlucht. En daarom moesten wij zo vroeg sluiten want !!!...de rekken waren zo goed als leeg maar de grond daar lag die mooie kleding vol van en ze keken niet naar beneden van belangen niet. Ik zou niet graag in de plaats geweest zijn die dag als een kledingstuk. Ze stapte en trapte daar gewoon weg alles stuk met het vuil van hun schoenen, gewoon vertrapt, en hetgeen gescheurd was moesten wij paperassen opmaken , ja die werden verbeurd verklaard.

Wees gerust nu dat moet ik er ook wel bij vertellen, bij Delvaux het gekende handtassen merk dat toen nog van Belgische makelei was, wel dat hoort niet aan zo’n winkel. In rijen van twee stonden ze daar mooi te wachten en telkens mochten daar dan zes mensen binnen. Maar wat deed dat schik volk...ze kochten er zoveel, wat mannenarmen konden dragen .Op een dag vroeg ik , maar sorry Mevrouw je draagt toch maar één handtas als je op stap gaat en ik zie je hebt er zoveel van dezelfde kleur gekocht. Ze keek eens goed rondom haar en fluisterde in mijn oor , "straks hebt ik die al allemaal verkocht, doe er juist 50 € bij en ik doe winst en diegene die ze kopen ook." Ja we zijn weer in de soldentijd.,Nu niet bij Delvaux die doen dat in schitterende stijl, staat zelfs iemand met warme drankjes bij, en in de zomer met nog zo'n ijskar maar wel een heel mooie. Ja tenslotte betalen ze dat na hun bezoek aan de winkel er toch bij.

Fjak@

 


Categorie:Fjak@'s waargebeurde verhalen.
» Reageer (34)
19-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er nu mooier dan de liefde.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (34)
18-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt lieve bloggers voor jullie geduld en de vrolijke groeten van Fjak@

..


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kappertjes

 
.


Kappertjes

 

Herkomst

Kappertjes zijn de ingemaakte ongeopende groene bloemknoppen van de kappertjesplant (Capparis Spinosa). Dit is een struikvormige plant met breed uitgroeiende takken tot 1 meter lang. In het wild komt deze plant veel voor in het gehele Middellandse Zeegebied, waar hij met zijn mooie grote witte bloemen de aandacht van de vogels trekt tussen de rotsen waar hij het best gedijt. Zogenaamde top-terroirs voor kappertjes zijn Cyprus, de Rhône-monding en het eilandje Pantelleria (tussen Sicilië en Tunesië) maar Algerije, Spanje, California zijn tevens grote producenten.

Productbeschrijving

Kappers kunnen niet vers worden gegeten, en moeten dus bereid worden. Er zijn drie verschillende methoden: op zout, in pekelwater en op azijn. De beide laatste methoden leveren kappertjes op die
de smaak van het vocht waarin ze bewaard werden overnemen (pekel of azijn). De fijne smaak van de kappertjes gaat hierbij verloren.

Sinds enkele jaren kan je bij ons ook een grotere variant met een steeltje eraan vinden. Zulke zogenaamde kappertjesaugurken of cornichon de câpres zijn de onrijpe, geplukte vruchten van zo’n zelfde kappertjesplant.

De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de :
Nonpareilles (5 -7 millimeter) - Surfines (7 - 8 millimeter) - Capucines (8 - 9 millimeter) - Capotes (9 - 11 millimeter) - Fines (11 - 13 millimeteren) - Grosses (13 - 14 millimeteren) en Hors calibre (14 millimeter en groter). De nonpareilles kappertjes zijn het fijnst van smaak.

Productiemethode

Kappertjes worden geplukt van mei tot eind augustus. De pluk begint ’s morgens vroeg, voor
zonsopgang en is zeer arbeidsintensief. Kappertjes zitten meestal in kleine glazen potjes, maar ook wel in blikjes. Je vindt ze in overvloed in voedingswinkels.


Smaak

Kappertjes worden vooreerst afgespoeld onder koud stromend water, om ze van hun zout te
ontdoen. In functie van smaak en aanwending kunnen ze verder ontzout worden door ze in koud water te laten weken (een half uurtje is voldoende). Kappertjes en kapperaugurken hebben een intense, zurige smaak en zijn zeer veelzijdig in de keuken.


Gastronomie

België is een zeer grote consument van kappertjes omwille van onze grote consumptie van klassiekers zoals américain préparé en uiteraard de rogvleugel met kappertjes, maar ze worden ook gebruikt als smaakmaker in sauzen en salades. In feite passen ze uitstekend bij tal van
mediterraans getinte gerechten, zoals pastasauzen, pizza’s, vis (tonijn, zwaardvis), tapenades. Bovendien zijn ze absoluut onmisbaar in tartaarsaus, caponata en vitello tonato.


Bewaring


Kappertjes bewaren lang,
op voorwaarde dat ze altijd onder de pekel blijven en niet uitdrogen.
Let op: voeg om uitdroging te voorkomen echter nooit azijn of iets dergelijks toe, want dan vermindert de kappertjessmaak zienderogen.

 

 


Categorie:Veggie
» Reageer (3)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!