Een proteïnerijk, koolhydraat- en caloriearm
dieet heeft een positieve impact op je lichaamssamenstelling, dit vermindert je
buikvet en maakt dat je meer spieren kweekt. Uit onderzoek blijkt dat dit
vooral het geval is wanneer de proteïnes uit zuivelproducten
Voor de studie
vergeleken onderzoekers drie groepen dames met overgewicht en obesitas, maar ze
hadden wel een goede gezondheid. De proefpersonen werden ingedeeld volgens hun
opname van zuivelproducten, in combinatie met hoge of lage hoeveelheden
proteïnes en koolhydraten. Ze sportten dagelijks gedurende vier maanden. Alle
groepen verloren evenveel kilo's, maar degenen die veel proteïnes opnamen,
verloren meer vet, vooral aan de buik, kwamen meer bij qua spieren en werden
steviger. Dit verschil was groot, deze personen speelden zelfs dubbel zoveel
buikvet kwijt.
Niet opnieuw verdikken
"100 procent van hun gewichtsverlies was in vet, hun spiermassa nam ook
toe, wat een belangrijke verandering betekende voor de lichaamssamenstelling
van de deelnemers", aldus auteur Andrea Josse. "Dit is namelijk
belangrijk voor een goed metabolisme en om gewichtstoename te voorkomen, wat
een groot probleem is bij velen die gewicht zijn verloren." Wie weinig
proteïnes en weinig zuivel at, verloor meer spiermassa.
Gezondheid Dit gewichtsverlies had belangrijke gevolgen voor de gezondheid van de
dames op lange termijn. "Vet aan de buik is zeker slecht voor de
gezondheid van de hart- en vaatziekten en het metabolisme. Hoe minder je hier
van hebt, hoe beter voor je lichaam", besluit Josse
Lenzen dragen in plaats van een bril
is gemakkelijk, maar heel wat lensdragers doen dat niet op de juiste manier.
Uit een recente Britse enquête bleek namelijk dat 90 procent zijn lenzen 's
nachts inhoudt, wat nochtans sterk afgeraden wordt door de opticien, omdat het
je ogen aantast.
De gegevens komen uit een rondvraag
bij 2.000 volwassen, die uitgevoerd werd in opdracht van lenzenspecialist
Bausch & Lomb's Biotrue.
Draagtijd
Meer dan 50 procent gaf toe dat ze hun lenzen regelmatig zeven uur langer
dragen dan de opticien aanbeveelt. Bovendien houdt één vijfde zijn lenzen zelfs
langer 24 uur langer in dan eigenlijk mag.
"Het is niet goed voor je ogen, maar de meeste lensdragers verlengen hun
'draagtijd' wel eens", weet opticien Brian Tompkins. "Tijdens de
feestdagen kan dat bijvoorbeeld zeker gebeuren. De mensen blijven later op voor
Kerstmis of Nieuwjaar, en vergeten voor het slapengaan hun lenzen uit te
doen."
Gevaren
In die gevallen leg je misschien beter een briefje op je hoofdkussen om je
eraan te herinneren, want te lang lenzen dragen kan je ogen ernstig
beschadigen. Veelvoorkomende symptomen zijn jeukende ogen, een wazig zicht en
bloeddoorlopen ogen.
In de enquête klaagden de deelnemers vooral over ooginfecties, contactlenzen
die blijven kleven aan het oog en zelfs letsels aan het oog. Bijna de helft van
de lensdragers zeiden dan ook dat ze geïnteresseerd zouden zijn in een product
dat ervoor zorgt dat je je contactlenzen langer kan dragen. Jij ook?
Een Pimpelmees sprak: 'Pimpelen'
Doet mensen vaak versimpelen,
Hetgeen, als ik mij niet vergis,
Des mensen geest onwaardig is.
Bij Pimpelmezen echter hoort
Het pimpelen bij 't behoud der soort.
Wij zouden zonder gin of wijn
Gewoon maar simpel mezen zijn...'
10 dingen die honden graag eten (en het is geen voeding)
10 dingen die honden graag eten (en
het is geen voeding)
Artsen bestudeerden de magen van
honden en ontdekten dat ze heel wat bizarre dingen inslikken. Omdat de dieren
hierin kunnen stikken, kan dt gevaarlijk zijn. Daarom leren we ook hoe je dit
kunt vermijden.
10. Stokken Dit is een populair
speeltje om te gaan vangen, maar zorg ervoor dat je puppy ze achteraf niet
opeet.
9. Haarlintje
Een rekker om de haren samen te binden slingert vaak rond in huis. Wees hier
dus in toekomst wat voorzichtiger mee.
8. Beenderen Dit ruikt vaak nog naar het eten dat er ooit aan vast zat, waardoor het erg
aantrekkelijk is voor je viervoeter. Velen zorgen voor stikgevaar of kunnen
vastraken in de darmen.
7. Mais Honden hopen soms dat je een stukje bent vergeten bij een afgekloven maïs,
maar ze kunnen hier ook in stikken. Zorg dus dat ze niet aan de vuilbak kunnen.
6. Kauwspeeltjes Hoewel ze bedoeld zijn om op te kauwen, kunnen honden deze beter niet
inslikken. Zorg ervoor dat je een speeltje koopt waarvan geen kleine onderdelen
los kunnen geraken.
5. Ballen Dit speeltje is goed om je hond goed te laten rondrennen. Zorg ervoor dat
je eentje kiest die niet in de keel van je huisdier past.
4. Stenen Ze zien er als bal uit, daarom slikken honden ze vaak in, denk dus twee
keer na als je een stenenpartij in je tuin wil.
3. Panty's Het is niet echt fijn voor een vrouw om te ontdekken dat haar panty's
opgepeuzeld werden. Deze kunnen ook nog eens gevaarlijk voor je hond zijn, laat
ze dus niet rondslingeren.
2. Slipjes Waarom een hond dit zou willen opeten, is ons nog niet duidelijk, maar onze
harige vrienden zijn er blijkbaar wel verzot op.
1. Sokken Het voorwerp dat het vaakst in de maag van een hond gevonden werd, zijn
sokken.
Gegrilde aubergines en paprika's, pesto met amandelen en Passendale
.
Gegrilde aubergines en paprika's, pesto met amandelen en Passendale .
Ingrediënten
voor 4 personen stokbrood 4 takjes basilicum 100 g volledige en gepelde
amandelen 2 dl olijfolie 100 g parmezaan 1 knoflookteentje 4 sneden Passendale
Classic peper en zout.
Bereidingswijze
Meng de amandelen, de parmezaan, het schoongemaakte knoflookteentje en de
basilicum.
Voeg er olijfolie aan toe om een gladde pasta te verkrijgen.
Snijd het stokbrood in de lengte door. Rooster het en besmeer het met de pesto,
leg hierop de Passendale en de gegrilde groentesoorten.
Je kan zelf de aubergines en paprika's grillen in een grillpan, maar je vindt
ze ook terug in alle grootwarenhuizen in de koelrekken. Soms zelfs in de
diepvriesafdeling.
Voorbereidingstijd: 25 min.
Bereidingstijd:
15 min.
Serveertip: Als je dit gerecht warm wil eten, mag je het niet te lang in
de oven steken, anders verliezen de groenten hun stevigheid.
Waarom kunnen we
zo moeilijk stoppen na dat eerste glaasje bubbels en zeggen we dronken dingen
waar we spijt van hebben? Wij analyseerden wat alcohol doet met je lichaam en
hoe je een stevige kerstkater vermijdt.
Het eerste drankje
Het eerste glas
is het leukst: de alcohol komt in je bloedstroom terecht en bereikt vrijwel
onmiddellijk de pleziercentra in je hersenen. Het gehalte van vier belangrijke
chemicaliën (dopamine, serotonine, opioïden en gamma-aminoboterzuren) krijgt
een opstootje, waardoor je je ontspannen en euforisch voelt.
Geniet van dit
gevoel, want het zal in de loop van de avond niet meer geëvenaard worden: na
enkele drankjes raken de receptoren in de hersenen verzadigd, dus meer alcohol
zorgt niet voor een grotere euforie. Wat wel helpt: een stevige maaltijd eten
voor je begint te drinken, waardoor de alcohol trager in je bloedstroom
terechtkomt, of alcohol afwisselen met frisdrank.
Het moment waarop je dingen zegt waar je daarna spijt van hebt?
Na twee uurtjes
drinken komt het moment waarop je de dansvloer onveilig maakt of dingen zegt
waar je de volgende dag spijt van hebt. De schuld is uiteraard- de alcohol,
die de communicatie tussen de zenuwcellen in de hersenschors beïnvloedt. Dit
gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor informatieverwerking en
bewegingen van de spieren. Resultaat: je voelt je zeker van jezelf, maar
eigenlijk maak je verkeerde inschattingen, je coördinatie is weg en je hebt een
hogere pijngrens.
Als je blijft
drinken, raakt je lever overbelast, waardoor hij de alcohol niet kan verwerken.
De concentratie alcohol in je lichaam wordt dan zo groot dat je gedesoriënteerd
raakt en misselijk wordt. Bovendien worden de hippocampus en het septale gebied
in de hersenen aangetast deze zijn verantwoordelijk voor emotionele reacties
en het opslaan van informatie. Anders gezegd: je wordt agressief of gaat huilen
en de dag erna weet je van niets meer.
Whisky is zelden een goed idee.
Op een bepaald
moment wordt de wijn geruild voor sterkere dranken om de benevelde toestand
constant te houden. Een goede raad: blijf van de whisky, porto of cognac,
waarvan de onzuiverheden tot 24 uur in je lichaam kunnen blijven hangen. Wodka
bevat minder schadelijke verontreinigingen uit het gistingsproces.
Naar huis? Of nog ééntje?
Op een gegeven
moment winnen de beschermende signalen van je lichaam het van de
overgestimuleerde hersencellen: dit is wanneer je wil gaan slapen. Niet
iedereen bereikt dat punt op hetzelfde moment: sommige mensen hebben meer
enzymen die de lever nodig heeft om alcohol af te breken en kunnen dus langer
doorgaan. Wanneer je regelmatig drinkt, ontwikkelt je lichaam meer van deze
enzymen. Vrouwen kunnen doorgaans minder lang doorgaan dan mannen omdat hun
lichaam meer vet en minder water bevat en de alcohol dus niet kan 'verdunnen'.
Tijd voor kebap
Waarom je in
benevelde toestand een kebap gaat halen? Omdat de pancreas insuline in je lijf
pompt in een poging de alcohol in je bloed af te breken. Resultaat: je
bloedsuikerspiegel keldert en doet je verlangen naar vet voedsel met veel
caloriën. Helemaal ongevaarlijk zijn die nachtelijke vreetbuien niet: als je
daarna moet overgeven, riskeer je de overgang tussen je maag en je slokdarm te
scheuren.
Waarom je niet goed slaapt
Je valt dronken
als een blok in slaap omdat te veel alcohol je verdooft in hetzelfde
hersengebied dat eerst de euforie veroorzaakte. Maar je slaapt niet diep: de
REM-fase wordt niet bereikt waardoor je je de dag erna uitgeput voelt. Een
volle blaas of een vreselijke dorst halen je snel weer uit je lichte slaap.
Hoofdpijn en dorst
Alcohol voert
vocht af uit je lichaam: de vreselijke hoofdpijn de volgende ochtend is dus het
gevolg van dehydratatie. En van de chemische stof acetaldehyde, waarin je lever
alcohol in eerste fase omzet.
Stevig ontbijt?
Je nog steeds
lage bloedsuikerspiegel doet verlangen naar vet voedsel. Geen goed idee: je
maag zou dan te veel zuur produceren en van streek raken. Je bent beter af met
trage koolhydraten die een lage glycemische index hebben, zoals volkorenbrood
of lichte zuivelproducten, bijvoorbeeld magere yoghurt.
Ik drink nooit meer
Je kater lijkt
erger te worden tijdens de dag: je lever, nieren en andere organen zijn de
afgelopen nacht druk bezig geweest met het verwerken van alcohol. Pas wanneer
je alcoholgehalte weer helemaal nul is, worden de ergste symptomen voelbaar. De
chemicaliën die je gisteren euforisch maakten, blijven vandaag op laag niveau,
waardoor je je geïrriteerd en ongelukkig voelt.
Herstellen
Tegen de avond
herstelt je lichaam zich, al zullen je slaapgebrek en je zwakke maag je nog
even achtervolgen: daar kan je tot twee dagen last van hebben. Ben je één van
de gelukkigen die geen last heeft van katers? Leuk voor jou, maar je lichaam
ondervindt wel dezelfde schade dan dat van wie de hele dag afziet.
Of de geiten van
oud premier Leterme hem veel kaas bezorgen, weten we niet. Wat we wel weten is
dat de jongste jaren er steeds meer en betere soorten geitenkaas op de markt
komen. Naar schatting komt 10 tot 20% van de totale kaasproductie van
geitenmelk, de rest is van koemelk. De meeste geitenkazen komen uit de
Ardennen, al begint Vlaanderen zijn deel op te eisen. Officieel zijn er drie
Belgische geitenkazen: de Chevrin, de brandnetelkaas en de neteling. Uit andere
landen komen er natuurlijk heel wat meer soorten.
Voor de eerste
bereiding van geitenkaas moeten we een paar duizend jaar terug in de
geschiedenis. Grieken en Romeinen waren uitstekende kaasmakers. Qua bereiding
is er sinds die tijd niet veel veranderd. Eerst laat de kaasmaker de melk
stremmen. Zo wordt de wrongel gevormd die rijk is aan eiwitten, vet en water.
Na het laten uitlekken door een fijne doek, wordt de kaas in vormen geperst
waar hij 24 uur mag uitlekken. Vervolgens wordt de oppervlakte gezouten. Dat
geeft smaak aan de kaas en houdt de ontwikkeling van schadelijke bacteriën
tegen. Tenslotte volgt het rijpingsproces dat van enkele weken tot enkele
maanden kan duren.
Hoewel nog heel
wat geitenkaas ambachtelijk wordt bereid, is de tijd van de boer met
geitenwollen sokken voorbij. De kleine kaasmakerij bestaat nog, maar steeds
meer wordt naar grotere productie overgeschakeld. In Nederland zijn er al
bedrijven met 10.000 geiten. De grootste boerderij in ons land werkt met 2000
geiten.
Geitenkaas is
erg gezond. Mensen met allergie voor koemelk stappen graag over op geitenkaas.
Meestal lukt dat maar veel hangt af van bepaalde eiwitten in de melk, de
lactoglobulines, waarvoor men allergisch is. Er zit veel vitamine A in
geitenkaas. Hij is ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk.
Het belangrijkste
is echter de smaak. Van zacht tot pittig, van zout tot gekruid; geitenkaas
neemt een terechte plaats in de keuken. Ongetwijfeld kan dit recept je
overtuigen.
Lauw warme
salade met geitenkaas, honing en spekjes Ingrediënten (voor 2 personen)
100 g geitenkaas 100 g spekblokjes 250 g gemengde sla 1 stevige tomaat
3 eetlepels honing wat pijnboompitten.
Bereiding:
1. Bak de spekjes op een laag vuur (laat ze niet te hard worden!)
2. Verdeel de sla over de borden. Versier met stukjes tomaat en kruimel er de
geitenkaas over.
3. Giet het vet van de spekblokjes, voeg de honing toe en laat goed doorwarmen.
4. Wanneer de honing begint te carameliseren, voeg de pijnboompitten toe en
schep direct over de sla. Meteen serveren.
Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel
Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel
Omdat ik het zeg! We werden er vroeger gek van als onze mama weer eens haar favoriete zinnetje gebruikte. Maar wat blijkt? Als we zelf kinderen krijgen, dan worden we uiteindelijk net als hen en gebruiken we dezelfde afgezaagde antwoorden.
Uit een recente rondvraag bij 2.000 moeders blijkt dat 'wacht maar af', 'omdat ik het zeg' en 'vraag het aan je vader' de populairste antwoorden van een mama zijn op vervelende vragen van haar kinderen.
Grappig Twee derde gaf wel aan dat ze al eens in het midden van deze zinnetjes stopten met praten, omdat ze beseften dat ze net als hun moeder klonken.
Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen zegt dan ook geschokt te zijn door de gelijkenissen met hun eigen moeder. Toch vindt ook 40 procent het 'grappig' dat ze uiteindelijk terugvallen op dezelfde zinnetjes.
Inspiratie Het is ook niet zo dat ouders de afgezaagde antwoorden onbewust gebruiken. De enquête stelde namelijk vast dat ze opzettelijk kiezen voor deze uitdrukkingen, omdat die ook effectief waren bij hun eigen opvoeding.
"Het is natuurlijk dat je inspiratie haalt bij je eigen ouders, zeker als je uit ervaring weet dat hun woorden het juiste effect hebben", zegt de woordvoerster van Mothercare, die de enquête uitvoerde.
Wil je graag een paar kilootjes verliezen of je gewicht behouden zonder onafgebroken te moeten piekeren over een of ander streng dieet?
Begin dan eerst eens met je eetgewoonten aan te passen en vooral met de porties die je naar binnen speelt. Het is nu eenmaal een feit dat je vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft omdat het simpelweg op je bord ligt. Deze 5 trucjes helpen je zeker en vast vooruit!
1. Gebruik kleinere borden Vandaag zijn de porties overal groter geworden en ook de borden hebben zich aan deze trend aangepast. Gezonde porties zien er daardoor helaas al snel mini uit.
Verplaats je eten daarom naar kleinere borden. Het psychologisch effect zal groot zijn want je zal sneller een verzadigd gevoel krijgen en aanzienlijk minder gegeten hebben.
2.Ga voor 50 procent groentjes Vul je bord voor de helft met groenten! De vezels geven je namelijk sneller een gevuld gevoel.
3. Chopsticks Steek meer geduld in je maaltijd en eet met stokjes. Hierdoor beperk je elke hap in grootte en eet je opvallend trager waardoor het "ik heb eigenlijk geen honger meer-signaal" tijdig je hersens bereikt.
4. H2O Kies voor meer waterrijke voeding. Soepen, salades, komkommer, watermeloen, ze bevatten allemaal heel veel water en zorgen met beduidend minder calorieën voor een aangenaam voldaan gevoel. Zo is bewezen dat een slaatje of soep als voorgerecht eten de totale hoeveelheid opgenomen calorieën met 12 tot 20% kan verminderen.
5.Tafelen is belangrijk Stop het multitasken terwijl je eet en neem gewoon plaats aan tafel om rustig en bewust van je maaltijd te genieten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je anders al snel vergeet dat je gegeten hebt en de drang naar snacks veel groter wordt.
Wie is je trouwste kameraad, die altijd op je wacht je nooit verlaat van s morgens vroeg tot dat je s avonds weer naar bed toe gaat of desnoods heel de nacht?
Ja de koopjes of solden zijn er weer. Je moet
dat eens meemaken in een gekende winkel , en dan spreek ik hier van een winkel
in Brussel. Neen bij Harrods zou ik er zeker niet willen bij zijn. Eigenlijk
heb ik ettelijke jaren in postorders gewerkt. Zo dus winkelverkoop was voor mij
vreemd. Een daarvan was in kinderkleding. Daar ik niet in de winkel werkte ,
maar in de postorder wist ik het eerste jaar niet wat me overkwam. Ze vroegen
me, Fjak@ ga gewoon aan de ingang staan , en vraag bijtijds maar achter hun
kasticket. Eerlijk gezegd mijn hart bonsde in mijn keel. In die tijd woog ik
amper 48 kg ,zo dus het was niet dat ik op viel, maar wel zo direct mee naar
buiten kon gesleurd worden met de massa mee. Mensen toch dat moet je meemaken ,
je ziet wat hoor. Vechten voor een kinderkleedje terwijl er nog van dezelfde
maat een heel rek vol hangt. Zal zeker voor de eer zijn geweest dacht ik dan
terwijl ik weer mee naar buiten werd gesleurd. Neen ik heb aan niemand zijn
kasticket gevraagd, ik denk niet dat ik dan hier nog gezellig zat te schrijven.
Normaal ging de winkel open van 9 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds, maar dan
ging de winkel open om 8 uur en sluitingstijd was dan voorzien om 19 uur. Wel
al die jaren dat ik daar ben weg gebonkt, hebben we nooit het sluitingsuur van
19 uur gehaald. Wij wilde wel verkopen hoe meer hoe liever maar... deze
vechtende massa zorgde er telkens voor dat de winkel om 15 uur zijn deuren
sloot !!! Waarom ik zie nog een verkoopster toekomen met een nieuwe lading in
haar kar , ze moest springen of ze was verpletterd .. Ze was dan al klein van
gestalte de kar zo vol mogelijk geladen en dan sprong die massa er onmiddellijk
op, arm kind dacht ik dan . Ik ging hier
dan toch nog met regelmaat eens in de buitenlucht. En daarom moesten wij zo
vroeg sluiten want !!!...de rekken waren zo goed als leeg maar de grond daar
lag die mooie kleding vol van en ze keken niet naar beneden van belangen niet.
Ik zou niet graag in de plaats geweest zijn die dag als een kledingstuk. Ze
stapte en trapte daar gewoon weg alles stuk met het vuil van hun schoenen,
gewoon vertrapt, en hetgeen gescheurd was moesten wij paperassen opmaken , ja
die werden verbeurd verklaard.
Wees gerust nu
dat moet ik er ook wel bij vertellen, bij Delvaux het gekende handtassen merk
dat toen nog van Belgische makelei was, wel dat hoort niet aan zon winkel. In
rijen van twee stonden ze daar mooi te wachten en telkens mochten daar dan zes
mensen binnen. Maar wat deed dat schik volk...ze kochten er zoveel, wat
mannenarmen konden dragen .Op een dag vroeg ik , maar sorry Mevrouw je draagt
toch maar één handtas als je op stap gaat en ik zie je hebt er zoveel van
dezelfde kleur gekocht. Ze keek eens goed rondom haar en fluisterde in mijn oor
, "straks hebt ik die al allemaal verkocht, doe er juist 50 bij en ik
doe winst en diegene die ze kopen ook." Ja we zijn weer in de soldentijd.,Nu
niet bij Delvaux die doen dat in schitterende stijl, staat zelfs iemand met
warme drankjes bij, en in de zomer met nog zo'n ijskar maar wel een heel mooie.
Ja tenslotte betalen ze dat na hun bezoek aan de winkel er toch bij.