Aardappelwafels. Worteltaart, uit
die absurde mop van het konijn en de bakker. Verder gaat de gemiddelde kennis
van groentedesserts vaak niet. En toch zetten steeds meer restaurants ook aan
het eind van de maaltijd groenten op het menu. Maar is het ook lekker? Welke
combinaties zijn mogelijk? Laat u inspireren.
Opvallende vaststelling: serveert
een chef vlees in zijn voorgerecht, in combinatie met een schijfje peer of een
stukje meloen, dan vindt niemand dat echt vreemd. Worden er rode bieten in de
chocoladecake gegooid, of als apotheose van het menu zoete erwtjes geserveerd,
dan gaan de wenkbrauwen van het tafelgezelschap wel gemakkelijk de hoogte in.
Toch zetten koks tegenwoordig steeds vaker groenten op hun dessertkaart. In
Amerikaanse sterrenzaken wordt panna cotta met sluimererwten geserveerd, net
als nagerechten met gekaramelliseerde mais en combinaties van venkel met witte
chocolade. Niet eens zo vreemd, vinden ze aan de Italiaanse Amalfikust, waar al
honderden jaren gesmuld wordt van de combinatie chocolade en aubergine, onder
de prachtige naam melanzane con la cioccolata all'amalfitana. Ook in
Thailand duiken groenten op na de maaltijd, in de vorm van een soort marsepein
die gemaakt wordt uit bonen. Ook online vind je massa's recepten voor
courgettebrownies, tomatencake met olijfolie en kaneel of kaastaart met
bloemkool en frambozen. Bij ons blijft het dan weer opvallend stil.
ONBEKEND IS ONBEMIND
Het is een strijd die chef Frank Fol, die al meer dan twintig jaar bezig is met
groenten in al hun facetten, sinds jaar en dag voert. 'Groenten lijken in onze
eetcultuur niet bij desserts te horen', zegt hij. 'We kennen hier nu eenmaal
geen klassieke nagerechten waarin ze worden verwerkt. Zelfs nu, in een tijd
waarin steeds meer mensen terugkeren naar hun moestuin en beseffen hoe
belangrijk het is om veel groenten te eten, blijft er een drempel als het over
desserts gaat. Toen ik twintig jaar geleden spinazie-ijs begon te serveren,
trouwens een overheerlijke combinatie, merkte ik dat het ofwel grote liefde
ofwel grote weerstand oproept. De helft van de klanten wilde er niet eens van
proeven en stuurde een gesmolten bolletje ijs terug naar de keuken. Tegelijk
waren er ook veel klanten die jarenlang terugkwamen voor mijn dessert met gekaramelliseerd
witloof en een appelsausje'.
Het is dus niet helemaal onlogisch dat chef-koks in deze tijden van economische
onzekerheid eerder voor vaste waarden kiezen, en niet te gek doen aan het eind
van de maaltijd. 'Tegelijk is dat jammer', vindt Fol, 'want vaak is het echt
een kwestie van "onbekend is onbemind". Aardappelijs is even lekker
als vanilleijs, alleen schrikt de naam mensen af. Hetzelfde met groentesauzen
met combinaties als spinazie-peer, of gebakjes met groenten zoals courgettecake.
Mensen halen er al de neus voor op nog voor ze ervan hebben geproefd, omdat het
niet logisch klinkt. Laat je hen proeven, dan blijkt vaak dat ze het heel
lekker vinden, omdat het overdreven zoete van veel desserts wordt
uitgebalanceerd.'
ERWTJESCAKE
Daarnaast is het dessert ook een goed moment om extra groenten in je dagmenu te
verwerken, weet Fol. Dat kunnen we best gebruiken, als we de cijfers mogen
geloven. 'Recent onderzoek heeft uitgewezen dat slechts één Belg op de vijf
elke dag 400 gram fruit en groenten eet, zoals aangeraden door deskundigen',
zegt hij. 'Eigenlijk moet je vijf porties van 80 gram per dag eten, verdeeld
over drie porties groenten en twee fruit. Nochtans denken veel mensen dat ze
die hoeveelheid gemakkelijk halen: zeventig procent van de ondervraagden meent
dat het perfect goed zit met zijn inname.'
Meer groenten in onze desserts dus. Is het dan enkel een kwestie van een
kommetje erwtjes in het beslag voor de quatre-quarts, of moeten we op andere
zaken letten? 'Het is vooral een kwestie van experimenteren en je buikgevoel
volgen', zegt Fol, 'maar erwtjes kunnen perfect in een cake, net als
paprikasnippers. Probeer wel zo veel mogelijk vocht uit de groenten te
verwijderen voor je ze bij het beslag doet, anders kan het te nat worden. Voor
de rest kan heel veel. Combinaties als rode biet en chocolade zijn heerlijk,
net als gele paprika met vanille.'
FOODPAIRING
Systemen als foodpairing, waarbij de componenten van producten wetenschappelijk
worden vergeleken om te zien of ze bij elkaar passen, kunnen helpen bij het
combineren, maar het blijft toch een kwestie van testen en proeven. Soms blijkt
een combinatie tegen te vallen, ook al zou ze lekker moeten zijn volgens het
systeem.
'In Nederland heeft de ijsbereider Theo Clevers vorig jaar nog de culinaire
innovatieprijs van Smaakvol gewonnen met zijn ijs van oranje paprika. Alleen
bleek uit testen dat de markt er nog niet helemaal klaar voor is', vertelt Fol.
Ook in het Brusselse ijssalon Comus Gasterea vind je heel wat groente-ijsjes.
Aubergine-, wortel-, venkel- en witloofijs gaan er over de toonbank, al lijkt
het ons sterk dat dat soort gekke smaken ook nog maar een gooi zou kunnen doen
naar de populariteit van een bolletje vanille of chocolade.
Toch geeft Frank Fol niet op. 'Vorige week heb ik nog een paar groentedesserts
voorgeschoteld op een diner in Zuid-Afrika, en de reacties waren lovend. Geen
beter moment dan nu, daar geraak ik steeds meer van overtuigd.'
Omdat het crisis
is. Omdat er eigenlijk nog zo veel in de koelkast ligt. Omdat het een gedroomd
excuus is om te experimenteren in de keuken. Of omdat het gewoon een goed
gevoel geeft. Restjeskoken brengt rust.
Afval bestaat
niet is de leuze van een groot afvalverwerkend bedrijf. Dat is een mooie.
Natuurlijk bestaat afval wel en geen klein beetje. Alleen al in de keuken gooit
elk huishouden fortuinen weg. Niet alleen bokaaltjes en bloemkoolbladeren, maar
ook zon tien procent van al ons kostbare eten.
Zo hard bestaat
afval.
En tegelijk
blijft elk bokaaltje perfect bruikbaar, zijn de bladeren konijnenvoer of
compost en is het kostbare eten een overschotje waar nog aardig wat van te
koken valt. We noemen het afval omdat we er niks meer mee willen aanvangen.
Waarom eigenlijk niet?
Restjeskoken is
relaxed. Doe gewoon boodschappen voor de helft van de dagen en kook op de
andere dagen met de overschotjes. Het helpt om altijd wat lang houdbare
smaakmakers in huis te hebben: peterselie, knoflook, olie, oude kaas, eieren,
gedroogde tomaten en broodkruim (ook een restje). Het helpt ook om af te
stappen van de dwanggedachte dat eten altijd vers moet zijn. Mensen klagen
weleens dat de soep in hun bedrijfsrestaurant sporen draagt van de spaghettisaus
van gisteren. Dat pleit voor hun bedrijfsrestaurant, vind ik. Er wordt weinig
verspild en de soep heeft tenminste smaak.
Veel dingen zijn
veel lekkerder als ze al even gestaan hebben, of als er iets in zit wat al even
geleefd heeft. Maar zelfs van een miezerig bakje gekookte aardappelen kun je
nog iets smakelijks maken. Kijk maar.
10 RESTJES-TIPS
Aardappelschillen:
maak ze schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips.
Kookwater van
groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon
voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van
gedroogde paddenstoelen bewaard hebt.
Over
risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide
groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges,
tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.
Nog zon
Italiaanse toverformule is minestrone, een maaltijdsoep waarin allerlei
stukken groente gaan die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en
selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je
kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een
compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege,
nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst
in de soep gooien en even laten meesudderen.
Oud brood kun
je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat
het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood
in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom
doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.
Het groen van
prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van
kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de
diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus
te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater
wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.
Steeltjes van
verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en
verwerk ze, fijngehakt, in currys of in hummus.
Gekookte
aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook
minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of
soep verwerkt.
Stap af van
het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels
pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje
soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord
nasi goreng.
Een restje
verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of
met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes,
maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt
gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.
Er verschijnen weer overal berichten dat kleine hondjes met kouder weer
een jasje aan moeten.
Nu wordt dit door velen verkeerd opgevat en zie je met temperaturen van 10
graden boven nul honden als jack Russels en boomers e.d. met jasjes aan. kleine
hondjes hoeven niet per definitie kledij aan. Het gaat ook niet om de grootte
van de hond, dat deze het daardoor eerder koud zou hebben. Veel (z.g.n.
juffershondjes ) bibberen altijd. Van spanning, opwinding of ingehouden
frustratie. Het bibberen van een hond duidt dus niet altijd op het koud hebben!
Een hond gaat mee met de seizoenen. Wanneer het kouder wordt, maakt de hond een
dikkere vacht aan. Honden die altijd buiten in een kennel verblijven, hebben
een dikkere vacht dan honden die altijd binnen zitten. Het is dus van belang
dat je gewoon veel met de hond naar buiten gaat. Zo went hij aan de kou en kan
zijn vacht zich aanpassen. Er zijn uitzonderingen, zoals b.v. de naakthondjes,
die vanzelfsprekend wel een jasje nodig hebben als het kouder wordt.
Ook honden zonder ondervacht; Korthaar of Gladhaar, honden met deze vachtsoort
hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht. Doordat de onderwol afwezig
is kan het voorkomen dat er bij dit soort honden tijdens de ruiperiode kale
plekken ontstaan. Deze bevinden zich dan bijvoorbeeld in de hals of de
borststreek. Maar als de kou is ingetreden, is de vacht doorgaans ook goed door
de rui heen en ook kort haar kan voldoende isoleren!
Toch wil het niet zeggen dat honden met deze vacht het altijd koud hebben!
Wanneer je een hond al vroeg gaat wennen aan jasjes etc. , geef je de hond niet
de kans aan kou te wennen en aan te passen. Ga er dus niet vanuit dat, omdat
jij denkt dat het te koud is, de hond een jas aan moet. In extreme
weersomstandigheden, b.v. bij regen, hagel of sneeuw in combinatie met koude
wind, kan het soms noodzakelijk zijn de hond een dekje aan te geven. Maar je
zult merken dat wanneer je de hond niet zo snel iets aan geeft, deze ook geen
tekenen van kou vertoont.
Een hond, die van zichzelf al een dikke jas aan heeft, is echt niet blij met
die extra jas die vaak ook nog belemmerend strak zit! En kleine hondjes hebben
het niet per definitie kouder dan grote honden. Er zijn grotere rassen met
eenzelfde vacht als de kleine rassen, maar die niet zo snel een kledingstuk aan
krijgen als de kleintjes.
Het stimuleren van het dragen van jasjes (hondenkleding) komt voornamelijk
vanuit de commerciële hondenhoek! Kijk dus eerst of het wel noodzakelijk is
voor jou hond voor je deze iets aan trekt. Hoe schattig of stoer je het ook kan
vinden, je hond is niet altijd blij met kleding!
Soms denk ik: ik zeg u, zolang ik je al ken, hoewel ik heel gewoon geliefde van je ben en je nooit doet alsof je ouder bent dan ik, daarbij: het geldt ook andersom. Voor jou ben ik geen jij. Laatst zei je: ik zeg u, zolang ik je al ken, hoewel ik heel gewoon geliefde van je ben en het normaal zou zijn als ik je altijd joude. Maar ik vind u erg mooi. U is het kortste woord om van elkaar te houden.
Gedaan met niezen: bestrijd allergie met deze voeding
Gedaan met
niezen: bestrijd allergie met deze voeding
Het
hooikoortsseizoen staat aan de deur, uit een recente studie blijkt dat steeds
meer Britten hun symptomen met pillen proberen te verzachten. Er bestaan echter
tal van natuurlijke middeltjes om de klachten te verzachten.
Eerder deze week
kondigden experts al aan dat we voor het ergste hooikoortsseizoen ooit staan,
de verkoop van allergiemedicatie lijkt dit nu te bevestigen. De Britse
supermarktketen Sainsbury merkte een stijging van 45 procent op sinds het begin
van dit jaar. Dit betekent dat ontzettend veel mensen nu al met symptomen
kampen. Vooral dames lijken last van hooikoorts te hebben, 72 procent van de
pillenslikkers zijn vrouwen.
Wat eet je best?
Een bestanddeel in hooikoortsmedicatie is anthocyanine, dit vind je echter ook
in heel wat rode groenten en fruit als rode biet, druiven en kersen.
Kurkuma, een geel kruid, is een goede manier om allergieën te bevechten.
Eerder onderzoek toonde aan dat dit sterke antioxidant ontstekingsremmend werkt
en zo een allergische aanval in de kiem smoort.
Citroenen zitten boordevol veel hesperetine, een belangrijk antioxidant.
Daarnaast bestrijdt het ontstekingen, kanker en verlaagt het de slechte
cholesterol.
Quercetine, een stof die je in uien, appels, peterselie, citruvruchten
en zwarte thee vindt, helpt een verstopte en snotneus te bestrijden, ook
voorkomt het jeukende ogen.
Vitamine C is ideaal om je immuunsysteem te sterken. Mango's zijn een
goed alternatief als je niet graag sinaasappelen eet.
Ook omega-3 vetzuren beperken allergische reacties omdat ze een
ontstekingsremmende werking hebben. Je vindt dit in vette vis als zalm en
walnoten.
Duizend
catalogen moesten met de hand geschreven adressen, in een grote witte omslag
,om naar de allerbeste klanten verstuurd te worden. De VIPS noemde ik die.
Okay ,als voorzorg had ik al naar de post gebeld
om zeker te zijn tot welk uur ik ze mocht binnen
brengen. Een vriendelijke dame zei me tot 17 uur
mevrouw. Voor alle zekerheid vroeg ik is er een speciale afdeling of gewoon aan
het loket.
Wel mevrouw zet ze maar midden van de post neer en dan ga je naar eender welk
loket. Beleefd zoals we zijn bedankte ik haar en zette me vlug verder aan mijn
werk.
Tegen 16 uur was ik klaar. Kreeg van de winkeldirecteur een paar van zijn jonge
kerels mee, want op zoiets waren we niet voorzien.
Zo dus alles in papieren zakken van de winkel gestoken, maakte nog wat reclame
ook en dan ja met winkelkarren naar de post.
Moet je weten midden in het centrum van Brussel,
ja we vielen op. Kwam er ook nog bij dat de er
twee hoge roltrappen waren voordat je in de post kon. Mijn toffe kerels die me
hielpen zetten vlug alles midden in de grote post ,namen mijn winkelkar ook
terug mee zo dus alles liep letterlijk op wieltjes.
Ik moest dagelijks in de post zijn en waarom ik weet het zelf niet maar ik ging
altijd naar loket nr 12, zo dus nu ook. Ik dacht oei
die heeft zeker een slechte dag vandaag aan haar gelaat te zien, maar ja wie
heeft dat eens niet...Deze dame sprak enkel de Franse taal maar als je in
Brussel werkt is dat heel normaal. Ze zei me onmiddellijk dat ik daarmee met
zo'n vracht ten laatste om 16 uur moest daar zijn. Neen mevrouw heb voor alle
zekerheid gebeld tot 17 uur met jawel 1000 catalogen.
Neen zei ze en zie maar dat je voor 18 uur met alles hier terug buiten bent.
Ho,ho ...waar is de verantwoordelijke van de post a.u.b. mevrouw, Hier is geen
enkele verantwoordelijke aanwezig zei ze me.
Ik zei wablief een post met 36 loketten en geen enkele verantwoordelijke, neen
zei ze die zijn gaan dineren. Goed zei ik dan wacht ik hier wel.
Plots om 10 minuten voor 17 uur kwamen er drie mannen gezwind de post binnen gestapt.
Mijn eerste gedacht oef ze zijn Nederlandstalig .Ging met een glimlach tot bij
hen en zei:
Is het waar heren dat zelfs jullie me niet kunnen helpen !!!
En waarmee kunnen wij je helpen mevrouwtje ? Ik zei met 1000 catalogen maar
volgens die dame aan loket nr 12 gaat dat niet en dat ik voor 18 uur hier moet
opkrassen met al mijn catalogen.
Haha zegt ze dat ,jawel maar "kunnen jullie me echt helpen". Oeps wat
lawaai met hun vingergeknipt en harde stem, ja zeker onmiddellijk zag ik dat
deze zakken werden naar achter gedragen en de heren verzekerde me dat ze nog
dezelfde dag verstuurd werden.
Wat nog waar was ook. Want als test stuurde ik er altijd eentje naar mij thuis
op.
Ik bedankte de heren ,ze waren zelfs zo vriendelijk dat ze me uitnodigde om een
glas te gaan drinken. maar ik verontschuldigde mij met innerlijke pretjes , dat
ik nu al zoveel tijd verloren had en nog veel werk op het bureel liggen had.
De volgende dag ging ik zoals gewoonlijk naar de post, loket 12 ja .Daar stond
een rij voor mij maar dat was ik gewoon. Maar de dame zei laat mevrouw eens
door en jawel in het Nederlands ze was zelfs Nederlandstalig maar sprak meer
dialect daarom sprak ze liever Frans.
Maar ze beloofde me dat ik altijd direct naar haar moest komen dat ik altijd voorrang
had.
Eerst dacht ik , niet correct ...maar dacht er onmiddellijk bij wel gemakkelijk
.
Als jij de lotto zou winnen, wat zou
je dan als eerste kopen? Een villa, nieuwe auto of diamanten ring? Niets van
dat alles, zo blijkt uit een recente rondvraag. De gemiddelde lottowinnaar
geeft het geld uit aan alledaagse huishoudelijke dingen, zoals een wasmachine
of een nieuwe zetel.
De gegevens komen uit een onderzoek
van online winkel Pixmania.com. Zij vroegen aan meer dan 50 lottowinnaars van
meer dan 1 miljoen pond (of 1.200.000 euro) wat hun drie eerste aankopen waren
na het winnen van de jackpot.
Onbekende wereld
Verrassend genoeg besteedden ze het geld niet onmiddellijk aan luxeproducten of
een wereldreis, zoals je zou verwachten. Ze geven het daarentegen veel liever
uit aan alledaagse gadgets, huishoudelijke apparaten en vrij goedkope kleren.
"Hoewel we er misschien allemaal van dromen om de loterij te winnen,
geloven maar weinig mensen dat het echt zal gebeuren", zegt psycholoog
Mark Coulson. "Financieel kunnen lottowinnaars zich de extravagante items
wel veroorloven, maar psychologisch nog niet. Die bestaan enkel in een
onbekende wereld, de wereld van de rijken", legt hij uit.
Wasmachine
Boven aan de lijst van meest gewilde producten staat de wasmachine, die door
meer dan een kwart van de winnaars gekocht werd. Een zetel was het tweede
populairste item (20 procent), gevolgd door een iPad (17 procent).
Op de vierde plaats kwam een nieuwe handtas, wat één op de zes winnaars als
eerste kochten. Sportkleren kwamen op een vijfde plaats, vooral voetbalshirtjes
bleken populair te zijn.
De rest van de lijst werd aangevuld met make-up, een stofzuiger, nieuwe
televisie en koelkast. Toch waren er ook enkele winnaars die zichzelf wel
verwenden, want een reisje kwam ook in de top 20 voor.
En jij? Wat zou jij kopen als je de jackpot zou winnen?
Vergeet een
kommetje soep en boterhammen: als het aan de Zweden ligt, gaan we binnenkort
een uurtje clubben tijdens onze middagpauze.
Om 12 uur 's
middags een club binnenstappen, een uurtje stevig dansen op techno- en
housebeats en daarna een broodje krijgen: dat is kort samengevat 'lunch beat',
een concept dat uit Stockholm overwaaide naar enkele andere Europese steden.
Het verschil met
het gewone uitgaansleven dat er geen alcohol geschonken wordt. 'Iedereen is
nuchter en omdat je maar een uurtje hebt, gebeurt alles heel snel en intens',
vertelt Daniel Odelstad, een van de bezielers van het concept. Ook aan de
zijkant staan, wordt niet geapprecieerd: 'als je niet wil dansen, moet je je
lunch ergens anders doorbrengen'. Bedoeling is dat je de werkdag doorbreekt met
wat beweging en na de middag weer fris -zij het een beetje bezweet- weer aan de
slag gaat.
De eerste 'lunch
beat' werd georganiseerd in 2010, toen kwamen er maar veertien mensen opdagen.
Ondertussen is het concept populair in Stockholm en werden ook in Finland,
Zweden en Portugal al middagfeestjes georganiseerd.
Natuurlijke schoonheidsmiddeltjes die de huid kunnen schaden
Natuurlijke
schoonheidsmiddeltjes die de huid kunnen schaden
BeautyU kent
het vast en zeker: de efficiëntie van de zogenaamde "wondermiddeltjes van
oma". Deze natuurlijke remedies blijken vaak veel betere resultaten op te
leveren dan professionele cosmetica en bovendien kunnen we deze middeltjes ook
gemakkelijk thuis vinden of bij een drogist verkrijgen.
Er zijn
uiteraard natuurlijke remedies die een goedkoop alternatief bieden. Al is het
wel belangrijk te weten welke bijwerkingen bepaalde producten hebben en op
welke manier ze op de huid moeten worden aangebracht. Het is bovendien niet
moeilijk om een passende remedie te vinden. Het volstaat om een kwaaltje te
'googlen' en honderden (natuurlijke) oplossingen verschijnen op het scherm. En
daar schuilt het gevaar. Het internet staat namelijk vol met foute tips en
trucjes die ons het gehoopte resultaat niet opleveren en vaak zelfs het
probleem erger maken door ons onnodig veel tijd en geld te laten verspillen.
Enkele fabeltjes ontrafeld:
1. Aloë vera
Veel cosmeticaproducten bevatten aloë vera. Het is dan ook logisch dat er op
het web veel aanbevelingen te vinden zijn die het rechtstreeks aanbrengen van
deze plant aanraden. Het is echter essentieel om te weten wat de ideale dosis
is en in welke gevallen het kan worden aangebracht.
Bovendien is het aan te raden de plant eerst te verdunnen in water en het blad
niet rechtstreeks op de huid te wrijven. Het gebruik ervan kan in bepaalde
gevallen zelfs het tegenovergestelde effect opleveren. De aloë vera plant wordt
door zijn bijtende effect vaak gebruikt om wratten te verbranden. Een kleine
hoeveelheid aloë vera kan problemen zoals acne behandelen, maar doseren is dus
belangrijk.
2. Olijfolie
De voordelen van extra virgen olijfolie zijn alleen bekend in de voeding en
niet de lichaamsverzorging. Een van de grootste leugens is dat je het beste je
kapsel kan inwrijven met olijfolie voor extra hydratatie. Maar opgepast, want
deze techniek kan zorgen voor vet haar.
Het is namelijk zo dat wanneer je je ingesmeerde haar wil afspoelen met water,
een mengsel van deze twee componenten ervoor zorgt dat het moeilijk uit het haar
te krijgen is. Sommigen proberen dan met veel shampoo de olijfolie uit hun haar
te krijgen, wat alles alleen maar erger maakt.
3. Citroen
Het gezicht insmeren met citroensap is volgens verscheidene websites de ideale
remedie tegen huidaandoeningen zoals acne. Andere bronnen raden aan citroensap
met water te vermengen en vervolgens met een watje aan te brengen. Alweer
nonsens. Er zijn mensen waarvan de huid aanzienlijk kan worden geïrriteerd als
ze gebruik maken van een droge citroen in plaats van een crème of lotion met
citrus.
4. Tomaat
Het gezicht inwrijven met een tomaat of tomatensap is ook af te raden. Een
tomaat heeft een hoge zuurtegraad, wat een agressieve reactie op de huid kan
veroorzaken. Het is beter het sap te mengen met yoghurt of room, ingrediënten
die de zuurtegraad van het product verminderen.
5. Zout
Ook met zout ga je het best voorzichtig om. Scrubben met zout kan kleine
huidwondes veroorzaken. Het is een te agressief en gevaarlijk product. We
kunnen gebruik maken van andere middelen, zoals gemalen koffie, om hetzelfde
effect te verkrijgen.
We kunnen dus besluiten dat het interessant is eerst een huidspecialist te
raadplegen of de werking van het product na te gaan alvorens de producten aan
te brengen.
Fjak@ weet niet welk weer het vandaag zal zijn daar ik alles op voorhand op men blog zet. Maar dit weet ik zeker ik was er toen bij, 66 jaar terug was het heel warm. Thuis geboren zullen ze direct geweten hebben dit is een natuurkind.