Met
fotografie kun je een afbeelding van de werkelijkheid maken. Maar je kunt de
werkelijkheid er soms anders uit laten zien dan ze is. Wat zijn de
belangrijkste ingrediënten voor een goede foto?
Dankzij
compacte digitale cameraatjes kan iedereen foto's maken. Maar het maken van een
goede foto, zelfs onder moeilijke omstandigheden, vereist bepaalde kennis en
vaardigheden. Een fotograaf moet dan ook op veel dingen letten.
Digitaal fotograferen
Vroeger
maakte je foto's met film en negatieven. Tegenwoordig gaat het allemaal
digitaal. Digitale camera's gebruiken zogenaamde Charge Coupled Devices om
licht om te zetten in elektrische stroom. Je krijgt dan een elektronische foto,
die je in de computer kunt laden en bewerken. Op die manier kun je helemaal
gemakkelijk de foto gebruiken om de werkelijkheid op een speciale manier voor
te stellen.
Sluitertijd en diafragma
Voor
een goede belichting van je foto zijn 2 dingen belangrijk: de sluitertijd en
het diafragma. Het diafragma is een opening in de lichtbaan van de lens die je
groter of kleiner kunt maken. De grootte van het diafragma bepaalt hoeveel
licht er door de lens naar binnen valt. Hoe groter het diafragma, hoe lichter
de foto. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang het diafragma open staat. Hoe
langer de sluitertijd, hoe meer licht er naar binnen valt. Maar ook hoe groter
de kans is op een bewogen of korrelige foto, helemaal in donkere
omstandigheden.
ISO-waarde
In
donkere ruimtes is het moeilijk om een duidelijke foto te maken die niet
bewogen is. In zon geval kun je ook de ISO-waarde opkrikken. De ISO-waarde is
de lichtgevoeligheid. Bij een hoge lichtgevoeligheid heb je een kortere
sluitertijd nodig en zal de foto scherp zijn, ook in donkere ruimtes als kerken
of musea. De standaard ISO-waarde van digitale cameras is 100. Op de meeste
digitale cameras en spiegelreflexcameras is de ISO-waarde handmatig aan te
passen. Vroeger had je daarvoor fotorolletjes met verschillende ISO-waardes
voor nodig.
Fotobewerking
Met
fotobewerking worden veel fouten gemaakt.
Heb
je een foto gemaakt, maar ben je niet helemaal tevreden over het resultaat of
wil je hem gewoon nog mooier maken? Dan zijn er talloze fotobewerkingsprogramma
waarmee je de foto kunt retoucheren. Met bepaalde filters kun je de foto
bijvoorbeeld scherper of lichter maken, of er een zwart-wit- of sepiafoto van
maken. Je kunt ook een collega van verschillende fotos of afbeeldingen maken
en die laten afdrukken. Zodra je dingen gaat wegpoetsen of dingen mooier maakt
dan ze zijn, verteken je de werkelijkheid: dan is het fotomanipulatie.
Geluid
Nog
een andere manier om een afbeelding te maken is met geluid, zoals dat gebeurt
bij echografie. Nog weer anders gaat het bij MRI. Dan werk je met de invloed
van magneetvelden op de tollende atomen in iemands lichaam. Zo maak je in de
geneeskunde afbeeldingen die je met een gewone foto nooit zou kunnen krijgen
Het loont zeker de moeite om deze vaak vergeten groente geregeld in je
winkelmandje te leggen. Zowel man als vrouw hebben baat bij een dagelijkse
dosis waterkers, de groente zou de kans op borst- en prostaatkanker namelijk
aanzienlijk verminderen. Waterkers is uitzonderlijk rijk aan beschermende
stoffen en voorziet je van flinke porties vitamine A, C en E.
Er
zijn veel organismen die je niet met het blote oog kunt zien. Ze worden
micro-organismen genoemd. Van sommige kun je behoorlijk ziek worden. Het is dan
ook belangrijk dat deze niet in je lichaam komen.
Bacteriën
Een
bacterie is maar één cel groot en heeft geen celkern. Ze zijn zo klein, dat ze
nog net met de lichtmicroscoop te zien zijn. Ze zien er uit als kleine
bolletjes, staafjes of spiraaltjes.
Voorkomen
Ze komen overal voor: op tafel, toilet, kleding, huid... noem maar op. De
meeste zijn niet schadelijk. Maar van sommige kun je doodziek worden. De MRSA
bacterie bijvoorbeeld. Dit is de beruchte ziekenhuis bacterie. Om te voorkomen
dat deze verspreid wordt, wordt in het ziekenhuis alles goed schoongemaakt.
Vermenigvuldigen
Er zijn geen mannelijke en vrouwelijke bacteriën nodig om nieuwe te krijgen.
Een bacterie deelt zich gewoon in tweeën. En dat gaat razendsnel. Als je begint
met één bacterie, dan kunnen er na een halve dag al miljarden zijn. Melk die
buiten de koelkast wordt bewaard, kan dan ook al binnen elke uren zuur zijn.
Penicilline
Tegen bacterieziektes wordt antibiotica gebruikt. Dit medicijn bevat
penicilline, een stofje dat gemaakt door is schimmels. Penicilline doodt de
bacteriën.
Nuttig
Er zijn ook nuttige bacteriën. In de natuur zorgen ze ervoor dat dode planten
en dieren afgebroken worden. Maar ook bij de bereiding van voedsel worden
bacteriën gebruikt. Denk maar aan yoghurt en zuurkool.
Schimmels
Schimmels
kunnen één cel groot zijn. Maar er zijn ook schimmels, zoals paddenstoelen, die
uit heel veel cellen bestaan. Schimmels hebben wel celkernen.
Verborgen
Wanneer je een paddenstoel ziet, zie je maar een klein deel van het organisme.
Het grootste deel bevindt zich in de grond. Vanuit de steel groeien namelijk
heel veel draden de bodem in. Op een beschimmelde boterham of kaas zie je dus
ook maar een klein deel van de schimmel. De draden zitten in het brood of de
kaas.
Diarree
Als je voedsel eet dat bedorven is, kun je diarree krijgen. Voetschimmel kan
huidinfecties veroorzaken.
Nuttig
Bepaalde soorten schimmels worden gebruikt om Franse kaasjes te maken. Ook om
brood en bier te maken wordt een schimmel gebruikt: gist. En net als bacteriën
ruimen schimmels in de natuur dode planten en dieren op.
Virussen
Virussen
zijn veel kleiner dan bacteriën of schimmels. Ze zijn met een lichtmicroscoop
dan ook niet te zien. Onder een elektronenmicroscoop wel. Een virus heeft geen
kern, het is eigenlijk niet eens een echte cel. Het is een eiwitomhulseltje met
daarin erfelijk materiaal.
Veranderlijk
Virussen kunnen alleen overleven in of op andere levende wezens en kunnen zich
snel aanpassen aan de omstandigheden. Het griepvirus verandert bijvoorbeeld
iedere keer een beetje, zodat je steeds weer de griep kan krijgen. Dit is ook
het geval met het vogelgriepvirus en met HIV (het virus dat AIDS veroorzaakt).
Omdat virussen steeds een beetje veranderen, zijn ze moeilijk ze te bestrijden.
Inenting
Bij inenting worden er door een injectie verzwakte ziekteverwekkers of stukjes
van de ziekteverwekkers in je lichaam gebracht. Je lichaam maakt dan
afweerstoffen aan die de ziekteverwekkers vernietigen. Als je het echte virus
in je lichaam krijgt, word je niet meer (zo) ziek. Inenten is helaas nog niet
bij alle virusziektes mogelijk.
Stil zit hij in een hoekje
of ligt te draaien in zijn bed.
Nergens is er voor hem een plekje
waar hij met zijn ellende alleen kan zijn.
Heel veel goed gemeende adviezen
verzachten toch niet zijn pijn.
Wat kan een mens toch overkomen
om zo alleen te willen zijn.
Wie kan dan nog echt troost bieden
zonder opdringerig te zijn
Angst vreet hem op
en zet zijn hele wereld op z'n kop
Wie zou dit toch zijn overkomen
wie vertaalt zo zijn angst
iedereen kan het gebeuren
je hoeft echt niet zielig te zijn
De sterksten onder de sterken
ook zij kennen die pijn.
Ik nam maar één koekje .Vrouw liegt 474 keer per jaar over eten
"Ik
nam maar één koekje": vrouw liegt 474 keer per jaar over eten
At
jij vandaag enkel een lichte salade en wat fruit als tussendoortje? Dat zal
wel! Want wist je dat de gemiddelde vrouw jaarlijks maar liefst 474 leugens
over haar eet- en drinkgewoonten vertelt?
Wekelijks
gaat het dus om bijna negen leugens over de hoeveelheid eten, het soort snack
(chocolade!) en het aantal glazen alcohol. Dat blijkt althans uit een enquête
bij 3.000 Britten, die uitgevoerd werd door Timex.
Klassiekers
De favoriete leugen is 'het was maar een kleine portie', na het eten van een
veel te grote hoeveelheid. Ook 'ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag
niet snacken' is populair, al weten veel vrouwen op voorhand dat ze 's middags
niet zullen weerstaan aan die lekkere cake of hamburger.
Andere klassiekers zijn 'ik trakteer mezelf elke week op iets lekkers' of 'ik
eet altijd mijn vijf porties groenten en fruit per dag', terwijl in realiteit
het tegenovergestelde waar is. Ook het ontkennen ('ik heb dat pak koekjes niet
aangeraakt') of minder erg voorstellen ('ik heb maar één glas wijn gedronken')
van wat je eet, zijn erg populair bij vrouwen.
Imago
"We leven in een land van ontkenning, waar het imago belangrijker is dan
eerlijkheid. Niemand wil gezien worden met ongezond eten, waarvan iedereen dat
het niet goed is", zegt chiropractor dr. Cassandra Maximenko.
"Maar door te liegen tegen anderen, liegen vrouwen ook tegen zichzelf.
Daardoor begrijpen ze niet hoe het komt dat ze verdikken en beseffen ze de
schadelijke gevolgen voor hun gezondheid niet", aldus de experte.
De 20 meest voorkomende leugens 1. Het was maar een kleine portie
2. Ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag niet snacken
3. Ik trakteer mezelf maar af en toe op iets lekkers
4. Ik eet altijd vijf porties groenten en fruit per dag
5. Ik heb die koekjes niet aangeraakt
6. Ik heb maar één glas gedronken
7. Ik heb het laatste koekje niet opgegeten
8. Na deze maaltijd eet ik voor de rest van de dag niets meer
9. Ik had het te druk om te lunchen
10. Ik kan ze even goed nu opeten, voor ze slecht worden
11. Ik at een gezonde salade
12. Ik raak nooit fastfood aan
13. Rode wijn is gezond
14. Ik neem maar een half suikerklontje
15. Ik beperk het aantal opgenomen koolhydraten
16. Ik ben aan het voorproeven
17. Ik heb enkel een glas alcohol gedronken omdat we wilden toasten
18. Ik drink alleen light frisdranken
19. Ik heb enkel de restjes van de kinderen opgegeten
20. Ik drink geen koffie of thee na vijf uur 's middags
Interieurdesign
is 'hot'. Interieurprogramma's op televisie worden goed bekeken en er zijn
verschillende goed lopende interieurtijdschriften.
De
modegevoelige, goedverdienende Belgen en Nederlanders hebben in de loop van de
jaren hun huis aan de nieuwste stijlen aangepast, maar de meeste mensen creëren
al dan niet naar aanleiding van de heersende mode hun eigen woonstijl. Vaak
rustiek en vooral gezellig.
Ikea
Mensen met minder financiële middelen laten zich inspireren door winkels als
IKEA, die betaalbare, op grote schaal geproduceerde producten aanbieden als
design. Op deze manier is 'interieurdesign' voor iedereen bereikbaar geworden.
Binnenhuisarchitect
Voor bedrijven is het heel normaal om een binnenhuisarchitect in de arm te
nemen bij het ontwerpen van hun panden. Er zijn in Nederland verschillende
voorbeelden te vinden van dit soort projecten. Denk bijvoorbeeld aan het
Interpolis gebouw in Tilburg en het prijswinnende ontwerp van de Lairesse
apotheek in Amsterdam
Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro
Française krijgt
telefoonrekening van 11,7 biljard euro
Solenne San Jose geloofde haar ogen niet toen
ze haar telefoonrekening zag. De Française, die niet ver van Bordeaux woont,
moest volgens telecombedrijf Bouygues Telecom een bedrag van
11.721.000.000.000.000 euro, ofwel 11,7 biljard euro, betalen.
De vrouw nam
meteen contact op met het bedrijf. Haar verbazing was nog groter toen een
medewerker haar vertelde dat de rekening door een computer was opgesteld en dat
er niets meer aan veranderd kon worden. Volgens de man kon oko de incasso bij
haar bank niet meer gewist worden.
Na nog een
aantal telefoontjes erkende Bouygues Telecom kreeg de vrouw toch een nieuwe
rekening. Nu moest ze nog maar 117,21 euro betalen. Om de schrik te verzachten,
werd dat bedrag kwijtgescholden.
De eerste regel is om te beginnen.
De tweede is de elfde van beneden.
De derde is om wat terrein te winnen.
De vierde moet weer rijmen op de tweede.
De vijfde draait u plotseling een loer.
De zesde heeft het twaalftal gehalveerd.
De zevende schijnt zwaar geouwehoer,
De achtste bloedserieus. Of omgekeerd.
De negende vertelt nog eens hetzelfde.
De tiende is misschien een desillusie.
De elfde is niets anders dan de elfde.
De twaalfde is van niets de eindconclusie.
Hete pepers
Deze pikante groente bezorgt je een gezond hart en kan de strijd tegen kanker
ondersteunen, want het bestanddeel dat pepers zo pittig maakt heeft een
ontstekingswerende werking. Daarnaast helpen ze je ook om op gewicht te
blijven: Spaanse pepers onderdrukken de eetlust en verhogen tijdelijk je
metabolisme waardoor je meer vet en suikers verbrandt.