Ik wilde je heus
niet haten
maar het kwam vanzelf bij mij
'k voelde me nooit uitgelaten
geen seconde een beetje blij
of het jou fout was ?
vast en zeker, daar bestaan geen twijfel aan
ook al won je nooit een beker
'k stuur je morgen naar de maan.
Onze reporter volgde een workshop eten zoeken in de vuilbak'uit de krant Het Nieuwsblad
Onze
reporter volgde een workshop eten zoeken in de vuilbak'uit dekrant Het Nieuwsblad
ANTWERPEN
- Jaarlijks gooit Vlaanderen 500.000 ton voedsel weg. Een verspilcultuur die
niet goed te praten valt, vinden dumpster divers'. Hopend op een lekkere
maaltijd, riskeerde onze reporter lijf en leden tijdens een workshop
containerduiken.
Uit
economische noodzaak of uit protest: het snuffelen in vuilnisbakken is
duidelijk aan een opmars bezig. Het dumpster diven' of skippen' is vooral
populair bij Amerikanen en Britten, maar ook bij ons duiken mensen in
containers. Op de website Trashwiki staat zelfs een heuse dumpster diving
guide, met de beste adresjes. In het spoor van onze cursist Jimmy waagden
wij onze kans.
Uit
één container haal je soms een maaltijd voor tien personen, maar net zo goed
een fonkelnieuw koffiezetapparaat', verzekert onze instructeur vanachter zijn
blitse zonnebril. Stevige stapschoenen, een hoofdlampje en zwarte kledij maken
zijn outfit compleet. Containerduiken is nog steeds niet helemaal toegelaten.
Daarom ga je het best bij nacht en ontij.'
Dat
ik niet aan zijn vestimentaire voorwaarden voldoe, heeft hij dan al in de
smiezen. Toch wil hij dat zijn cursisten zelf hun boodschappen' doen. Niet in
kraaknette gangen met rustgevende achtergrondmuziek, maar in een vervaarlijk
uitziende container. Normaal zijn die vergrendeld en staan ze achter hoge
muren. Jullie hebben dus nog geluk', verzekert hij.
Muren
of geen muren, de rand van de container zorgt voor de nodige drempelvrees.
Iedereen heeft zijn eigen stijl om erin te klauteren. Het hoeft niet elegant
te zijn', sust Jimmy, die wel aanraadt om nooit alleen op pad te gaan. Als je
in je eentje op een verlaten terrein in een container valt, dan heb je een
probleem', klinkt het droog. Voor we aan boord gaan, peilt een vrouwelijke
medecursiste nog snel naar het ongedierte. Ratten? Hooguit een paar
fruitvliegjes en een verdwaalde mier', knipoogt de leraar.
Enkele
acrobatische toeren later zit ik eindelijk waar ik moet zitten: op een berg van
broccoli, melk en conserven. Sommigen al over datum, anderen nog net op het
randje.
Blauw-groene
vlekken
Een
containerduiker eet altijd op eigen risico. Maar met gezond verstand kom je al
een heel eind. Een pizzabodem met blauw-groene vlekken kan je het best laten
liggen', adviseert Jimmy. Dan al staat vast dat het vanavond geen
biefstuk-friet wordt. Vlees is bedrieglijk en bederft heel snel', waarschuwt
de ervaringsdeskundige, met wat geluk vind je een groenteburger.'
Een
halfuurtje later zit onze rugzak afgeladen vol en wordt de buit eerlijk
verdeeld. Met de ingrediënten voor een aparte maaltijd trek ik huiswaarts: een
blikje tonijn, een bloemkool en een pak spaghetti. Maar heb ik nu zonet een
supermarkt beroofd? De winkels moeten betalen om hun afval kwijt te raken. Wij
bewijzen hen dus een dienst', stelt Jimmy me gerust.
De
Belgische herfst is volop aan de gang, waardoor veel mensen in een najaarsdipje
sukkelen. Maar tijdens deze vijf trips, geselecteerd door de Britse krant The
Telegraph, kan je alle sombere gevoelens makkelijk van je afschudden.
Lichtfestijn
in India
Voor wie tijd en zin heeft om wat verder te reizen, is India een fijne
herfstbestemming. De temperaturen zijn er minder drukkend dan in de zomer, en
nog aangenaam genoeg om op verkenning te gaan in Rajasthan of naar het strand
in Goa te trekken voor een sessie zonnebaden. Leuk detail: vanaf 13 november
start het Hindu festival Diwali, een lichtfestijn waar je prachtige lampen,
kaarsen en vuurwerk ziet.
Marokkaanse
zonnesessies
Hunker je alweer naar zwoele temperaturen en leuke strandsessies, dan moet je
absoluut naar Marokko. Daar is het momenteel nog zon 32 graden. Als je graag
shopt, ga dan zeker naar Marrakesh. Lig je liever aan het strand, dan moet je
in Agadir zijn. Extra voordeel: op amper drie uur vliegen van Zaventem sta je
op de zonovergoten bestemming.
Cultuurtrip
naar Parijs
Zin in een herfstreisje, maar niet veel tijd? Trek dan naar Parijs. Je staat er
in een mum van tijd en de Franse hoofdstad weet je keer op keer te verbazen.
Vanaf 21 november loopt er trouwens een fascinerende expo over Salvator Dali in
het Centre Pompidou. Leuk voor mensen die een surrealistisch vleugje cultuur in
hun trip willen verwerken.
Skiplezier
in Zermatt
Of je wil skiën of niet: in het Zwitserse Zermatt valt er ook veel te beleven
naast de piste. Je kan er bijvoorbeeld heerlijk gaan dineren in restaurants die
een prachtig uitzicht bieden op de besneeuwde landschappen. Uiteraard vind je
er ook tal van knusse hotelletjes ideaal als je een romantisch tripje voor
ogen hebt.
Relaxen
op Cyprus
Heb je het meer voor temperaturen onder de dertig graden, dan is Cyprus een
goede keuze. Momenteel haalt het kwik in Paphos, in het zuidwesten van het
eiland, nog vlotjes 25 graden. Cultuurliefhebbers moeten dan weer in Limassol
of Larnaca zijn.
Met
fotografie kun je een afbeelding van de werkelijkheid maken. Maar je kunt de
werkelijkheid er soms anders uit laten zien dan ze is. Wat zijn de
belangrijkste ingrediënten voor een goede foto?
Dankzij
compacte digitale cameraatjes kan iedereen foto's maken. Maar het maken van een
goede foto, zelfs onder moeilijke omstandigheden, vereist bepaalde kennis en
vaardigheden. Een fotograaf moet dan ook op veel dingen letten.
Digitaal fotograferen
Vroeger
maakte je foto's met film en negatieven. Tegenwoordig gaat het allemaal
digitaal. Digitale camera's gebruiken zogenaamde Charge Coupled Devices om
licht om te zetten in elektrische stroom. Je krijgt dan een elektronische foto,
die je in de computer kunt laden en bewerken. Op die manier kun je helemaal
gemakkelijk de foto gebruiken om de werkelijkheid op een speciale manier voor
te stellen.
Sluitertijd en diafragma
Voor
een goede belichting van je foto zijn 2 dingen belangrijk: de sluitertijd en
het diafragma. Het diafragma is een opening in de lichtbaan van de lens die je
groter of kleiner kunt maken. De grootte van het diafragma bepaalt hoeveel
licht er door de lens naar binnen valt. Hoe groter het diafragma, hoe lichter
de foto. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang het diafragma open staat. Hoe
langer de sluitertijd, hoe meer licht er naar binnen valt. Maar ook hoe groter
de kans is op een bewogen of korrelige foto, helemaal in donkere
omstandigheden.
ISO-waarde
In
donkere ruimtes is het moeilijk om een duidelijke foto te maken die niet
bewogen is. In zon geval kun je ook de ISO-waarde opkrikken. De ISO-waarde is
de lichtgevoeligheid. Bij een hoge lichtgevoeligheid heb je een kortere
sluitertijd nodig en zal de foto scherp zijn, ook in donkere ruimtes als kerken
of musea. De standaard ISO-waarde van digitale cameras is 100. Op de meeste
digitale cameras en spiegelreflexcameras is de ISO-waarde handmatig aan te
passen. Vroeger had je daarvoor fotorolletjes met verschillende ISO-waardes
voor nodig.
Fotobewerking
Met
fotobewerking worden veel fouten gemaakt.
Heb
je een foto gemaakt, maar ben je niet helemaal tevreden over het resultaat of
wil je hem gewoon nog mooier maken? Dan zijn er talloze fotobewerkingsprogramma
waarmee je de foto kunt retoucheren. Met bepaalde filters kun je de foto
bijvoorbeeld scherper of lichter maken, of er een zwart-wit- of sepiafoto van
maken. Je kunt ook een collega van verschillende fotos of afbeeldingen maken
en die laten afdrukken. Zodra je dingen gaat wegpoetsen of dingen mooier maakt
dan ze zijn, verteken je de werkelijkheid: dan is het fotomanipulatie.
Geluid
Nog
een andere manier om een afbeelding te maken is met geluid, zoals dat gebeurt
bij echografie. Nog weer anders gaat het bij MRI. Dan werk je met de invloed
van magneetvelden op de tollende atomen in iemands lichaam. Zo maak je in de
geneeskunde afbeeldingen die je met een gewone foto nooit zou kunnen krijgen
Het loont zeker de moeite om deze vaak vergeten groente geregeld in je
winkelmandje te leggen. Zowel man als vrouw hebben baat bij een dagelijkse
dosis waterkers, de groente zou de kans op borst- en prostaatkanker namelijk
aanzienlijk verminderen. Waterkers is uitzonderlijk rijk aan beschermende
stoffen en voorziet je van flinke porties vitamine A, C en E.
Er
zijn veel organismen die je niet met het blote oog kunt zien. Ze worden
micro-organismen genoemd. Van sommige kun je behoorlijk ziek worden. Het is dan
ook belangrijk dat deze niet in je lichaam komen.
Bacteriën
Een
bacterie is maar één cel groot en heeft geen celkern. Ze zijn zo klein, dat ze
nog net met de lichtmicroscoop te zien zijn. Ze zien er uit als kleine
bolletjes, staafjes of spiraaltjes.
Voorkomen
Ze komen overal voor: op tafel, toilet, kleding, huid... noem maar op. De
meeste zijn niet schadelijk. Maar van sommige kun je doodziek worden. De MRSA
bacterie bijvoorbeeld. Dit is de beruchte ziekenhuis bacterie. Om te voorkomen
dat deze verspreid wordt, wordt in het ziekenhuis alles goed schoongemaakt.
Vermenigvuldigen
Er zijn geen mannelijke en vrouwelijke bacteriën nodig om nieuwe te krijgen.
Een bacterie deelt zich gewoon in tweeën. En dat gaat razendsnel. Als je begint
met één bacterie, dan kunnen er na een halve dag al miljarden zijn. Melk die
buiten de koelkast wordt bewaard, kan dan ook al binnen elke uren zuur zijn.
Penicilline
Tegen bacterieziektes wordt antibiotica gebruikt. Dit medicijn bevat
penicilline, een stofje dat gemaakt door is schimmels. Penicilline doodt de
bacteriën.
Nuttig
Er zijn ook nuttige bacteriën. In de natuur zorgen ze ervoor dat dode planten
en dieren afgebroken worden. Maar ook bij de bereiding van voedsel worden
bacteriën gebruikt. Denk maar aan yoghurt en zuurkool.
Schimmels
Schimmels
kunnen één cel groot zijn. Maar er zijn ook schimmels, zoals paddenstoelen, die
uit heel veel cellen bestaan. Schimmels hebben wel celkernen.
Verborgen
Wanneer je een paddenstoel ziet, zie je maar een klein deel van het organisme.
Het grootste deel bevindt zich in de grond. Vanuit de steel groeien namelijk
heel veel draden de bodem in. Op een beschimmelde boterham of kaas zie je dus
ook maar een klein deel van de schimmel. De draden zitten in het brood of de
kaas.
Diarree
Als je voedsel eet dat bedorven is, kun je diarree krijgen. Voetschimmel kan
huidinfecties veroorzaken.
Nuttig
Bepaalde soorten schimmels worden gebruikt om Franse kaasjes te maken. Ook om
brood en bier te maken wordt een schimmel gebruikt: gist. En net als bacteriën
ruimen schimmels in de natuur dode planten en dieren op.
Virussen
Virussen
zijn veel kleiner dan bacteriën of schimmels. Ze zijn met een lichtmicroscoop
dan ook niet te zien. Onder een elektronenmicroscoop wel. Een virus heeft geen
kern, het is eigenlijk niet eens een echte cel. Het is een eiwitomhulseltje met
daarin erfelijk materiaal.
Veranderlijk
Virussen kunnen alleen overleven in of op andere levende wezens en kunnen zich
snel aanpassen aan de omstandigheden. Het griepvirus verandert bijvoorbeeld
iedere keer een beetje, zodat je steeds weer de griep kan krijgen. Dit is ook
het geval met het vogelgriepvirus en met HIV (het virus dat AIDS veroorzaakt).
Omdat virussen steeds een beetje veranderen, zijn ze moeilijk ze te bestrijden.
Inenting
Bij inenting worden er door een injectie verzwakte ziekteverwekkers of stukjes
van de ziekteverwekkers in je lichaam gebracht. Je lichaam maakt dan
afweerstoffen aan die de ziekteverwekkers vernietigen. Als je het echte virus
in je lichaam krijgt, word je niet meer (zo) ziek. Inenten is helaas nog niet
bij alle virusziektes mogelijk.
Stil zit hij in een hoekje
of ligt te draaien in zijn bed.
Nergens is er voor hem een plekje
waar hij met zijn ellende alleen kan zijn.
Heel veel goed gemeende adviezen
verzachten toch niet zijn pijn.
Wat kan een mens toch overkomen
om zo alleen te willen zijn.
Wie kan dan nog echt troost bieden
zonder opdringerig te zijn
Angst vreet hem op
en zet zijn hele wereld op z'n kop
Wie zou dit toch zijn overkomen
wie vertaalt zo zijn angst
iedereen kan het gebeuren
je hoeft echt niet zielig te zijn
De sterksten onder de sterken
ook zij kennen die pijn.
Ik nam maar één koekje .Vrouw liegt 474 keer per jaar over eten
"Ik
nam maar één koekje": vrouw liegt 474 keer per jaar over eten
At
jij vandaag enkel een lichte salade en wat fruit als tussendoortje? Dat zal
wel! Want wist je dat de gemiddelde vrouw jaarlijks maar liefst 474 leugens
over haar eet- en drinkgewoonten vertelt?
Wekelijks
gaat het dus om bijna negen leugens over de hoeveelheid eten, het soort snack
(chocolade!) en het aantal glazen alcohol. Dat blijkt althans uit een enquête
bij 3.000 Britten, die uitgevoerd werd door Timex.
Klassiekers
De favoriete leugen is 'het was maar een kleine portie', na het eten van een
veel te grote hoeveelheid. Ook 'ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag
niet snacken' is populair, al weten veel vrouwen op voorhand dat ze 's middags
niet zullen weerstaan aan die lekkere cake of hamburger.
Andere klassiekers zijn 'ik trakteer mezelf elke week op iets lekkers' of 'ik
eet altijd mijn vijf porties groenten en fruit per dag', terwijl in realiteit
het tegenovergestelde waar is. Ook het ontkennen ('ik heb dat pak koekjes niet
aangeraakt') of minder erg voorstellen ('ik heb maar één glas wijn gedronken')
van wat je eet, zijn erg populair bij vrouwen.
Imago
"We leven in een land van ontkenning, waar het imago belangrijker is dan
eerlijkheid. Niemand wil gezien worden met ongezond eten, waarvan iedereen dat
het niet goed is", zegt chiropractor dr. Cassandra Maximenko.
"Maar door te liegen tegen anderen, liegen vrouwen ook tegen zichzelf.
Daardoor begrijpen ze niet hoe het komt dat ze verdikken en beseffen ze de
schadelijke gevolgen voor hun gezondheid niet", aldus de experte.
De 20 meest voorkomende leugens 1. Het was maar een kleine portie
2. Ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag niet snacken
3. Ik trakteer mezelf maar af en toe op iets lekkers
4. Ik eet altijd vijf porties groenten en fruit per dag
5. Ik heb die koekjes niet aangeraakt
6. Ik heb maar één glas gedronken
7. Ik heb het laatste koekje niet opgegeten
8. Na deze maaltijd eet ik voor de rest van de dag niets meer
9. Ik had het te druk om te lunchen
10. Ik kan ze even goed nu opeten, voor ze slecht worden
11. Ik at een gezonde salade
12. Ik raak nooit fastfood aan
13. Rode wijn is gezond
14. Ik neem maar een half suikerklontje
15. Ik beperk het aantal opgenomen koolhydraten
16. Ik ben aan het voorproeven
17. Ik heb enkel een glas alcohol gedronken omdat we wilden toasten
18. Ik drink alleen light frisdranken
19. Ik heb enkel de restjes van de kinderen opgegeten
20. Ik drink geen koffie of thee na vijf uur 's middags
Interieurdesign
is 'hot'. Interieurprogramma's op televisie worden goed bekeken en er zijn
verschillende goed lopende interieurtijdschriften.
De
modegevoelige, goedverdienende Belgen en Nederlanders hebben in de loop van de
jaren hun huis aan de nieuwste stijlen aangepast, maar de meeste mensen creëren
al dan niet naar aanleiding van de heersende mode hun eigen woonstijl. Vaak
rustiek en vooral gezellig.
Ikea
Mensen met minder financiële middelen laten zich inspireren door winkels als
IKEA, die betaalbare, op grote schaal geproduceerde producten aanbieden als
design. Op deze manier is 'interieurdesign' voor iedereen bereikbaar geworden.
Binnenhuisarchitect
Voor bedrijven is het heel normaal om een binnenhuisarchitect in de arm te
nemen bij het ontwerpen van hun panden. Er zijn in Nederland verschillende
voorbeelden te vinden van dit soort projecten. Denk bijvoorbeeld aan het
Interpolis gebouw in Tilburg en het prijswinnende ontwerp van de Lairesse
apotheek in Amsterdam