Een kip uit het Engelse Huntingdon is langzaam van geslacht veranderd.
Kip Gertie verraste eigenares Jeanette Howard en haar man Jim toen ze plots stopte met het leggen van eieren, een grotere kam kreeg en als een haan probeerde te kraaien. "Ik hoorde hoe ze probeerde te kraaien. Eerst lukte het niet goed, maar ze maakte goede vooruitgang en nu gaat ze er echt voor", aldus Howard.
Hormonen
Volgens gevogelte-dierenarts Marion Ford is een geslachtsverandering bij kippen niet ongebruikelijk. Volgens haar zouden mycotoxines (giftige stofwisselingsproducten van schimmels) in het eten hetzelfde effect als synthetische hormonen kunnen hebben en daarmee aan de oorzaak van de plotse geslachtsverandering liggen. "Een toename van de hoeveelheid testosteron zal resulteren in het groeien van de kam, grotere lellen en haan-achtig gedrag, inclusief pronken en kraaien", aldus Ford.
Wijn vraagt niet alleen dat we hem de nodige rust geven, hij wil ook dat we hem royaal, niet gehaast schenken en hem de ruimte en de tijd geven om te ademen. Daarenboven kan het schenkritueel de tafelgeneugten met een factor vergroten.
Op welke temperatuur schenk ik wijn?
Niets kan wijn meer beïnvloeden dan hun temperatuur. Wijnen moeten geschonken worden op hun ideale temperatuur zodat geur en smaak ten volle tot hun recht kunnen komen. In het algemeen worden witte wijnen te koud geschonken en rode wijnen te warm. Een wijn die te koud geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in het geval van tanninerijke rode wijn zelfs stroef en bitter smaken . Kouder dan 6°C proef je eigenlijk niets meer, onze smaakpapillen worden licht verdoofd en van enig genot is hier echt geen sprake meer. Opletten dus met wijnen waar op het etiket vermeld staat servir très très frais! Te warm geschonken wijn lijkt wat wee en de alcohol zal snel overheersen. Het klassieke chambreren stamt nog uit de tijd van vóór de centrale verwarming, toen het in de betere huiskamer een frisse 18°C was. Zeker in deze tijd, met fruitgedragen wijnen met vrij veel alcohol, mag u de wijn niet te warm schenken. Opgelet : als het heel warm is in de ruimte waar de wijn geschonken wordt, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen!
Tip : serveer de wijn beter een graadje (of twee) frisser dan de ideale schenktemperatuur. De wijn warmt snel op in het glas. Wijn kan snel gekoeld worden in de koelkast of in een koelemmer gevuld met ijsblokjes. De volmaakte emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook koelzakjes die rond de fles passen.
Hoe open ik een fles wijn? Hoe kan u de capsule het best verwijderen? Neem een scherp mesje u vindt dit meestal in uw kurkentrekker - of een speciale capsulesnijder en snij rondom de flessenhals de capsule los. Wel de capsule net ónder deze verdikking de druppelrand van de fles wordt losgesneden (zo vermijdt u elk contact tussen de wijn en de folie) Eenmaal de capsule is verwijderd doet u er goed aan om de top wat af te vegen omdat er wat schimmel op de kurk kan zitten.
Hoe ontkurk ik een fles wijn?
Met de echte sommelier-kurkentrekker, klein model .De goede kurkentrekker bestaat uit een stevige spiraal, gemaakt van glad materiaal met twee horizontaal verlopende snijvlakken. Tijdens het openen van een fles wijn is soms zelfs een trekkracht van 5 bar nodig, dus de stevigheid is wel belangrijk. Draai de spiraal van de kurkentrekker in de kurk en draai, trek of hef de kurk uit de hals.
Vleesvervanders zijn niet zo gezond als dat sommige denken !
Moeten vleesvervangers vlees vervangen?
Bijna elke soort vlees kan je tegenwoordig krijgen in vegetarische variant. Vegetarische paté, salami of gehaktballen, allemaal smaken en ruiken ze naar hun origineel. Bovendien zijn ze snel klaar te maken. Maar moet vlees wel vervangen worden? Welke soorten vleesvervangers zijn er tegenwoordig al? En zijn ze wel gezonder dan vlees? De term 'vleesvervanger' impliceert dat vlees moet worden vervangen door iets anders. Dat is niet zo. Mits een evenwichtige en gevarieerde voeding kan iedereen zonder problemen vlees bannen uit het dieet.
De meeste vleesvervangers bestaan voor het grootste deel uit eiwitten, iets wat we volgens studies al meer dan genoeg binnenkrijgen. Wie toch extra eiwitten wil, kan die halen uit peulvruchten, noten, zaden en veel groenten. Ook alle andere voedingsstoffen uit vlees kan je elders halen.
In het hoofd Iemand die gewoon is om een traditioneel voedingspatroon te volgen waarbij een bord altijd gevuld wordt met vlees, aardappelen en groenten, kan in het begin het gevoel hebben iets te missen. Het kan zelfs zijn dat hij zich na de maaltijd niet voldaan voelt. Dat gevoel zit vaak in het hoofd, maar is toch van een niet te onderschatten belang. Vleesvervangers die sterk naar vlees smaken en er ook zo uitzien en die bovendien ook gemakkelijk en snel klaar te maken zijn, kunnen de overstap naar een vleesloze dag gemakkelijker maken.
Tegenwoordig is het aanbod vleesvervangers erg uitgebreid, hoewel er in de VS en in Azië nog veel meer op de markt is dan in België. In onze supermarkten kan je meestal quorn, tofu, tempeh, seitan en andere plantaardige producten, al dan niet verwerkt in bereidingen, vinden.
Zout Over het algemeen bevatten die producten eiwitten en ijzer, maar vaak wordt er nog eens extra ijzer en vitamines (zoals B12) aan toegevoegd. Vleesvervangers bevatten vaak evenveel of zelfs meer vet dan vlees, maar het aantal verzadigde vetten is wel beduidend minder. Teveel verzadigde vetten zorgen ervoor dat onze cholesterol stijgt.
De vier meest courante vleesvervangers zijn: Quorn: Gemaakt van een schimmeleiwit. Het is een deegachtige substantie (45 procent eiwitten, 13 procent vet) dat gebonden wordt met het eiwit van kippeneieren. Het schimmeldeeg wordt op smaak gebracht met plantaardige smaakstoffen en soms worden ook plantaardige kleurstoffen toegevoegd.
Seitan: Gemaakt van tarwegluten en water (daarom soms ook tarwevlees genoemd). Het heeft een sponzige op vlees gelijkende vleesstructuur en smaakt kruidig.
Tofu: Gemaakt van sojabonen. Tofu smaakt neutraal, maar neemt zeer gemakkelijk andere smaken over. Meestal wordt het water eruit gedrukt en dan wordt het gemarineerd. Het is calorie-arm en bevat alle essentiële aminozuren, mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink) en vitamines (B1, B2 en B3). Het bevat geen vitamine B12.
Tempeh: Gemaakt van sojabonen. Het is een soort witte schimmelkoek die ietwat zurig smaakt. Net zoals tofu neemt het goed de smaak op van kruiden. Omdat tempeh -in tegenstelling met tofu- gemaakt wordt van de hele sojaboon, zit het product vol vezels.
Kant-en klare vleesvervangers zijn verkrijgbaar in alle mogelijke vormen: kebab, gehakt, balletjes, hamburhers, nuggets, cordon bleu,... De meeste producten bestaan uit een mix van smaakmakers met een eiwithoudende plantaardige grondstof (bijvoorbeeld soja). Kant-en-klare producten zijn wel niet altijd optimaal. Vaak zijn ze gepaneerd en slorpen dus veel vet op. Bovendien bevatten ze vaak redelijk veel zout.
De duurste hond op deze planeet luistert naar de naam 'Big Splash'. Het is een Tibetaanse mastiff van elf maanden oud. Een Chinese industrieel viste zowaar 1,2 miljoen euro uit de buidel op voor de viervoeter. De kweker sprong uiteraard een gat in de lucht.
"Toen ik tien jaar geleden in dit vak stapte, had ik nooit verwacht dat er zo'n hoge bedragen mee gemoeid waren", aldus Lu Liang van de Tibetan Mastiff Garden in Laoshan. "Maar Big Splash is het zeker waard. We hebben er zelf veel geld en tijd in gestopt
."
De Chinezen menen dat de baasjes van een Tibetaanse Mastif van een gezond en een veilig leven genieten.
Big Splash weegt momenteel 80 kilogram. Dat gewicht kan nog oplopen tot 130 kilogram eens het dier volgroeid is.
Baasje denkt dat hij zijn centen snel weer terug kan verdienen. "Het dekgeld voor zo'n exemplaar kan al snel oplopen tot 15.000 dollar per beurt", klinkt het.
Langs de 500 km lange kustlijn wisselen zandstranden af met woeste kliffen.
Tintagel Castle, waar Arthur geboren zou zijn.
Vissersdorpjes geven de regio kleur. De hele kust van Cornwall werd beschermd als 'Outstanding Natural Beauty'.
In het Eden Project is de flora van het Aards Paradijs nagebouwd.
Watergate Bay Hotel in Newquay.
Het Cliff Head Hotel in St. Austell.Engeland altijd nat en kil? Dan vormt Cornwall hierop de uitzondering. Het graafschap in het uiterste zuidwesten heeft het beste klimaat van Engeland. De zomers zijn aangenaam warm en de winters mild. Allemaal dankzij de warme Golfstroom.
Cornwall is dus prima geschikt voor een vakantie in de lente en in april kan het er heel aangenaam zijn. De exotische tuinen liggen er dan schitterend bij en ook de vissersdorpen geven de regio kleur. Je waant je bijna aan de Azurenkust. Genieten van die weelderige vegetatie kan in de zowat zeventig tuinen die open zijn voor bezoekers. De historische tuinen van Heligan, in Mevagissey, zijn bekend voor hun camelia's. Dankzij het massale aantal rododendrons krijg je in de lente een wondermooi panorama. In de Trebah Gardens in Falmouth is het spectaculair wandelen tussen de bladeren van de reuzenrabarber.
Aards Paradijs De topper onder de tuinen is het Eden Project in St. Austell. Hier werd op het domein van een immense kleigroeve de flora van het aards paradijs nagebouwd. Tussen de bloemenvelden in de open lucht staan talrijke kunstwerken. En onder twee enorme koepelvormige kassen van staal en plastic maak je zowel kennis met het regenwoud als met de flora van de Middellandse Zee. Het futuristisch ogende Eden Project diende al vaker als filmlocatie. Cornwall, zo groot als een Belgische provincie, heeft 500 km kustlijn waar zandstranden - heel geliefd bij surfers - afwisselen met woeste kliffen. Vroeger was Cornwall een smokkelaarsnest, met zijn inhammen die soms diep in het binnenland doordringen. De smokkelgeschiedenis leeft nog in Polperro, dat wel een prentbriefkaart lijkt. Je kunt hier zelfs twee smokkelaarsmusea bezoeken en er is een ouderwets snoepwinkeltje.
Koning Arthur Vissersbootjes deinen op het water in het haventje dat uitmondt bij de kliffen. Hier in de buurt ligt ook Torquay, wereldberoemd dankzij het hilarische Fawlty Towers. Cornwall heeft nog meer verrassingen in petto. Op een hoge rots aan zee in Tintagel staat Tintagel Castle waar de legendarische King Arthur geboren zou zijn.
Het belangrijkste stadje aan de kust is St. Ives, het Saint-Tropez van Cornwall en een toevluchtsoord voor kunstenaars. Je vindt er het ene naast het andere galerietje. En natuurlijk mag je in Land's End, de uiterste punt van Cornwall, St. Michael's Mount niet missen. Het is een getrouwe kopie van de Mont Saint-Michel, gebouwd door benedictijnen nadat de Normandiërs in 1066 Engeland veroverd hadden. Bij laagtij kan je over het strand naar deze opvallende heuvel wandelen.
Logeertips Voor het uitzicht Watergate Bay Hotel in Newquay werd een paar jaar geleden vernieuwd. Dit hotel oogt mondain, maar het panorama vanuit de bar over de oceaan verovert alle harten. Vanaf 145 pond/ nacht (164 euro) voor een tweepersoonskamer.
Voor service en keuken Het Cliff Head Hotel in St. Austell is een charmant hotelletje. De keuken en service zijn prima. Aan de overzijde van de straat is er een prachtig panorama van Carlyon Bay. Vanaf 65 pond/nacht (74 euro) per persoon, in kamer met ontbijt.
Praktisch Hoe erheen: vliegen naar Londen Heathrow en verder met de huurauto. Met de auto: ferry vanuit Calais/Duinkerke. Tot Land's End is het dan nog 590 km. Gallia biedt ontdekkingsrondritten aan in Cornwall en Devon met eigen wagen. Een negendaagse reis met overnachting in B&B's met Engels ontbijt kan al vanaf 388 euro/persoon (reisagent of http://www.gallia.com).
Als wijn en gerecht perfect op elkaar afgestemd zijn, ontstaat er een hemels vuurwerk en een explosie van nieuwe smaken. Enkele richtlijnen
Een echt harmonisch samengaan tussen wijn en gerecht zorgt ervoor dat beide componenten elkaar tot een hoger niveau gaan optillen. Dit gaat veel verder dan een goede combinatie van beide, waarbij wijn en gerecht elkaar eerder als het goed zit niet voor de voeten lopen. Dat dit echt harmonisch samengaan niet zo vaak voorkomt mag wel duidelijk zijn.
Er zijn drie scholen met een verschillende visie op het combineren van wijn en gerecht. Een eerste strekking is die van het contrast : wijn en gerecht moeten als het ware lijnrecht tegenover elkaar staan op smaakvlak. Een mooi voorbeeld hiervan is de combinatie tussen het zoute van een blauwschimmelkaas en het zoete van een Sauternes.
De tweede school is die van de complementariteit. Het smaakpatroon van de wijn en van het gerecht moeten in elkaars verlengde liggen. Zo zal bijvoorbeeld een vette, ronde en volle witte Bourgogne zeer goed passen bij een stevige vis met een romige en volle crèmesaus. In het verlengde van deze strekking ligt de vastgeroeste opvatting dat rode wijn bij vlees wordt geserveerd en witte wijn bij vis. In de moderne gastronomie heeft men intussen al door dat men bij vis net zo goed een rode wijn kan geven en dat bij sommige vleessoorten ook een witte wijn past. De gulden regel waarmee rekening moet worden gehouden is vrij eenvoudig : geen van beide componenten mag de andere overschaduwen. De wijn mag niet krachtiger smaken dan het gerecht en omgekeerd. Dus geen everzwijn met een frêle Beaujolais ; geen kaassaus met een Muscadet ; geen Australische shiraz met vitello tonato en geen Le Montrachet bij kip
Zowel bij de contrast als de complementaire strekking gaat het eigenlijk niet enkel over smaak, maar ook over de kracht, textuur en intensiteit van zowel wijn als gerecht.
Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die moeilijk combineerbaar zijn met wijn, omdat ze soms nogal rare bijsmaken geven. Asperges, eieren, artisjokken, spinazie, zuring, azijn en zelfs chocolade kunnen in combinatie met wijn bepaalde elementen naar boven halen die je liever niet had gehad
Oh ja, en die derde school? Heel eenvoudig : doe waar je zin in hebt! Als jij graag een Banyuls drinkt bij gelijk wel gerecht, doe dat dan. Je eigen voorkeur is ook bij het combineren van wijn en gerecht nog steeds het enige wat telt!
Een Australische brouwerij is op zoek naar professionele bierproevers. Die moeten van het vrouwelijk geslacht zijn want die hebben, naar het schijnt, een betere neus voor bier.
De 'New Bluetongue Brewery' is op zoek naar 100 nieuwe krachten. 15 van hen krijgt een droomjob: het proeven van bier. Enige ervaring is niet vereist, wel worden vooral vrouwen gezocht. "Vrouwen zijn gewoon beter om een geur of smaak te detecteren", vertelt brouwer Tim Williams. "Hun ruik- en smaakzin is sterker dan bij mannen. Anders dan bij wijn, moeten bierproevers doorslikken. De bittere karakteristieken kan men immers beter detecteren achteraan de keel".
Chemicaliën De laatste jaren verschijnen er meer vrouwelijke bierproevers. Brouwerijen als Carslberg of SABMiller, werken voornamelijk met vrouwen. Zij proeven bepaalde chemicaliën in bier beter dan mannen. Ongewenste ingrediënten als methyl, butene en thiol, die in het brouwproces kunnen opduiken, worden door vrouwen sneller herkend. Ook onderscheiden zij makkelijker en beter de verschillende smaakstadia.
Controle Bierproevers zijn een belangrijke schakel in het brouwproces. Zij controleren dagelijks of het geproduceerde bier goed is en helpen brouwers bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum of bij de introductie van een nieuw bier.
Als alle Belgen één dag per week geen vlees zouden eten, betekent dat volgens een studie van 'Meat The Truth' een vermindering van 1,8 miljoen ton broeikasgassen. Dat is hetzelfde effect als wanneer we alle gloeilampen in ons land zouden vervangen door spaarlampen. Toch blijft voor velen één vegetarische dag per week een grote stap. "Geen vlees eten, dat is tegen mijn natuur." Maar is vlees eten wel echt een gewoonte zo oud als de mensheid?
Men zegt vaak dat mensen altijd al dieren gegeten hebben, alsof dit een reden is om dit te blijven doen. Volgens deze logica zouden we ook niet moeten proberen voorkomen dat mensen andere mensen doden, aangezien dit ook gedaan wordt sinds mensenheugenis
Isaac Bashevis Singer (Nobelprijs Literatuur 1978) ****
Niets kan onze gezondheid en het voortbestaan van het leven op aarde zoveel helpen als de evolutie naar een vegetarische levenswijze
Albert Einstein ******
Laat je niet in de war brengen wanneer je als vegetariër door je huisgenoten aangevallen, veroordeeld en bespot wordt. Als het eten van vlees een onverschillige zaak was, dan zouden vleeseters het vegetarisme niet aanvallen. Zij worden boos omdat zij zich al van hun schuld bewust zijn, maar nog niet de kracht hebben zich ervan vrij te maken
Leo Tolstoj (Russische auteur) ***************
Het is al jaren een levendige discussie onder wetenschappers. Als onze voorouders carnivoren waren, waar zijn dan onze jagerskenmerken? Ons darmstelsel en onze tanden verschillen van die van roofdieren, we hebben geen klauwen en onze reukzin is niet ontwikkeld. Sommige wetenschappers opperen dat onze voorouders grotendeels vegetarisch leefden. Zij zien bewijs in het feit dat onze naaste verwanten de chimpansees nauwelijks vlees eten.
Maar het mysterie wat onze voorouders aten, mag eigenlijk van geen belang zijn voor onze voedingskeuzes. De hamvraag is simpel: kunnen wij gezond leven zonder vlees? Of bevat vlees toch essentiële voedingsstoffen in die we elders niet vinden?
Evenwicht Een vegetarisch voedingspatroon is niet per se gezonder dan een traditioneel. Dat is het alleen als het verstandig, gebalanceerd en evenwichtig is. Er is een wereld van verschil tussen een vegetariër die leeft van chocolademuffins en vierkazenpizza's of één die bonen en granen in zijn dieet plaatst. Iemand die van de ene dag op de andere vlees schrapt uit zijn dieet, zal essentiële voedingsstoffen missen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12.
Niet compleet Bij de overgrote meerderheid van de Belgen bestaat een maaltijd uit groenten met aardappelen, rijst of pasta en vlees of vis. Neem het vlees of de vis weg en het bord zal voor velen niet compleet lijken. Bovendien kan het zijn dat sommigen zich na een maaltijd van groenten en aardappelen niet voldaan voelen. Dat is de reden waarom vleesvervangers een goede en gemakkelijke oplossing zijn voor mensen die besluiten om één dag in de week geen vlees te eten of voor beginnende vegetariërs. Later ga ik dieper in op deze (evenwel niet onschuldige) vleesvervangers(.zie blog op data van 7 april 2011)
Eiwitten Het hoofdbestanddeel van de meeste vleesvervangers zijn eiwitten. Maar zijn proteïnen wel een reden om je vlees te vervangen? Verschillende recente studies tonen aan we tegenwoordig vaak te veel eiwitten binnen krijgen. Naast vleesvervangers zijn ook peulvruchten (bonen, erwten, linzen), noten, zaden, granen (volle granen, graankiemen, volkorenmeel) en veel groenten een bron van eiwitten.
IJzer Een andere essentiële stof die in vlees zit, is ijzer. Dat mineraal speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit onze longen tot in elke lichaamscel kunnen brengen. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, voel je je futloos en ben je sneller moe. Je ziet vaak bleek, hebt soms hoofdpijn en bent duizelig.
IJzer komt in de voeding voor in twee vormen. De ene vorm komt voor in vlees en vis en wordt door ons lichaam goed opgenomen. De andere vorm is aanwezig in groenten, fruit en graanproducten en wordt minder goed opgenomen. Spinazie bevat bijvoorbeeld zeer veel ijzer, maar er wordt veel minder van opgenomen dan wanneer we vlees eten.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Daarom wordt aan vegetariërs aangeraden om bij elke maaltijd vitamine C te eten, drinken of nemen. Op die manier kunnen zij hun ijzer wel halen uit bladgroenten, noten, peulvruchten, volkoren graanproducten, gedroogde vruchten, bonen of verrijkte ontbijtgranen. Ze kunnen ook ijzersupplementen nemen, maar dat moet altijd gebeuren op aanraden van een arts. Een teveel aan ijzer is giftig.
Vitamine B12 Vitamine B12 zorgt ervoor dat onze spieren sterk blijven. Een tekort eraan veroorzaakt vermoeidheid en schade aan het zenuwstelsel. Vegetariërs kunnen voldoende B12 halen uit zuivelproducten, volkoren graanproducten, noten en zaden (vooral pompoenpitten), peulvruchten, wortels, donkergroene bladgroenten en biergist. B12 kan ook als supplement genomen worden.
Cholesterol Vlees bevat niet alleen essentiële voedingsstoffen, maar ook enkele minder wenselijke elementen zoals verzadigde vetten, cholesterol en natrium. Die stoffen worden bij voorkeur niet vervangen, of toch niet in dezelfde hoeveelheden.
Halloumi is een Cypriotische kaas. De kaas is vooral bekend door de goede bak en gril eigenschappen. De kaas smelt niet zo snel in de pan en krijgt een mooi bruin korstje. Uiterlijk/structuur: De kaas ziet eruit als een witte verse kaas in een blokvorm. Het uiterlijk is te vergelijken met dat van Fetakaas. De structuur van de kaas ligt tussen fetakaas en mozzarella in. De kaas heeft het elastische van mozzarella maar het stevige van fetakaas, maar dan veel minder brokkelig. De kaas is vaak vacuüm verpakt waarbij soms wat munt in de verpakking wordt gedaan. Dit is deels voor de smaak maar werkt ook anti bacterieel.
Ingrediënten:
De kaas wordt traditioneel gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk maar soms ook spijtig van koeienmelk. Vooral industrieel geproduceerde halloumi bevat meer koeienmelk dan geiten- en schapenmelk. Dit verlaagt de kosten voor het produceren van deze kaas, wat deels wel ten kosten gaat van de specifieke smaak en textuur.Dus goed uitkijken dat je verse halloumi kaas kunt kopen. Waar in de gespecialiseerde kaaswinkels en in sommige Delhaize winkels meestal te vinden afdeling veggie. Hoe erkent men nu de verse kaas, de kleur moet alleszins wit zijn anders meer geelachtig is met koeienmelk en verliest 50% zijn smaak.Kleur wit en best aankopen in de betere kaaswinkels.
Smaak:
Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij van binnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas. Maar wel goed gekruid.
*De smaak van halloumi hangt sterk samen met de kwaliteit. Net zoals de ene mozzarella totaal niet te vergelijken is met de andere. Zo heeft een mozzarella van 79 cent totaal geen smaak vergeleken met een goede buffel mozzarella van de kaaswinkel. Dit geldt ook voor halloumi, dus zorg dat je een goede verse halloumi te pakken krijgt
Gebruik:
De kaas wordt meestal gebakken of gegrild en kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden, van salade tot broodje pita, van BBQ spies tot in combinatie met watermeloen of varkensvlees. Erg veelzijdig dus. Smakelijk , Fjak@.
Glimlach je voortdurend en vind je jezelf plots veel aantrekkelijker dan een paar weken geleden? Dan is dat wellicht te wijten aan de lente. Het seizoen verandert immers onze hormoonhuishouding en wakkert onze seksuele appetijt aan. Wij leggen je uit wat er precies gebeurt.
Geprogrammeerd brein
Mannen en vrouwen zijn anders, daar is zelfs het kleinste kind zich van bewust. Veel van die verschillen zitten in hun hersenen. De schrijver van The Male Brain, Louann Brizendine, legt uit dat mannen of ze het nu willen of niet geprogrammeerd zijn om naar vrouwen te kijken. Dat komt omdat ze steeds op zoek zijn naar een vruchtbare partner. In de lente zijn veel dames schaarser gekleed waardoor de mannelijke opwinding een absoluut hoogtepunt bereikt. Merk je op dat je vriend naar een toevallige passante gluurt? Begin dan niet te panikeren maar geef de natuur de schuld. Gemakkelijk, toch?
Natuurlijke drang Warme temperaturen zorgen er ook voor dat we meer fysieke inspanningen willen leveren. Combineer sporten met een blootstelling aan zonnestralen en je zal merken dat je humeur verbetert. Dit komt door de toename van vitamine D, een vlottere bloedcirculatie en een stijging van het endorfinegehalte, hormonen die een gelukkig gevoel creëren. Indien je partner op een zonnige dag besluit om een mountainbike te kopen, een dure loopuitrusting aan te schaffen of voorstelt om te vrijen in een maïsveld, hoef je zijn gedrag dus niet te associëren met een (vroegtijdige) midlifecrisis.
Meer daglicht In de lente schakelen we over naar zomertijd en worden de dagen terug langer. Ons brein reageert op die verhoogde hoeveelheid daglicht. Van zodra de zon meer schijnt, krijgt het lichaam een signaal om minder melatonine (slaaphormoon) aan te maken. Hierdoor worden we vrolijker, blijven we minder lang in bed liggen en krijgen we meer zin om te vrijen.
Vanavond niet schat Het klopt dat mannen in de lente (nog) meer aan seks denken. Meer nog: in dit seizoen zijn ze het vruchtbaarst. Ironisch genoeg komt er van vrijen niet veel in huis, zo blijkt uit een studie aan de universiteit van Texas waarvoor geliefden een seksdagboek moesten bijhouden. Vooral in de herfst piekt de seksfrequentie. Daarnaast hebben wetenschappers ook ontdekt dat aprilse grillen voor problemen in de slaapkamer kunnen zorgen. Door het miezerige weer krijgen velen last van migraine, waardoor hoofdpijn toeneemt en de zin in een passioneele vrijsessie vermindert.
Relatiebreuk Veel koppels besluiten om in de lente uit elkaar te gaan. Dat blijkt uit een recente studie van de Britse schrijver en journalist David McCandless. Aan de hand van 10.000 Facebookstatussen stelde hij een grafiek samen die populaire dumpmomenten weergeeft. De conclusie? Tijdens de 'spring break' willen de meesten hun vrijgezellenleven hervatten. Het mooie weer zorgt dat mensen socialer worden, met alle gevolgen van dien.
Wij zijn de elfde coolste nationaliteit ter wereld ????
Wij zijn de elfde coolste nationaliteit ter wereld
Quoi?! Jawel, CNN vindt ons Belgen blijkbaar heel cool! In hun ranking van de twaalf hipste nationaliteiten zetten de Amerikanen ons op de elfde plaats, net voor Turkije. Winnaars zijn de Brazilianen, en daar valt zeker iets voor te zeggen. Opvallend én voor heel wat Vlamingen zeer terecht: de Hollanders staan NIET in het lijstje.
Het is een opsteker van formaat, voor ons kleine Belgen. De politici in ons land modderen maar wat aan, zodanig zelfs dat een scheiding niet eens meer tot de taboesfeer behoort. Daar krijgen we wereldwijd geen goede punten voor, tenzij van de hebberige speculanten. We werden ook zwaar getroffen door de pedofilieschandalen, al lijkt dat toch meer een vreselijke smet op het kerkelijke blazoen dan op het landelijke.
Bier en chocolade CNN vermeldt het alleszins: "Oké, het is klein en vochtig en het heeft een grimmige reputatie als thuishaven voor bureaucraten van de Europese Unie en voor seksdelinquenten", luidt het. "Maar een natie die bier, chocolade en vinkensteken tot kunst weet te verheffen, die kan niet helemaal slecht zijn."
Tennis en muziek En de politieke impasse dan? Ook die lijkt in ons voordeel te spelen in de ogen van de Amerikaanse nieuwszender: "In de meeste landen zou dat tot anarchie leiden, tot plunderingen en tot piraterij. Maar de Belgen springen er nonchalant mee om." We voegen er zelf met plezier onze tennismeisjes en onze muziekscène aan toe.
Haiku Herman Verder vindt CNN dat de grijsharige en in grijze kostuums gehesen Herman Van Rompuy een fantastische naam heeft. En ook zijn bijnaam valt in de gratie: 'Haiku Herman'.
Baarden en cowboylaarzen zijn echte' passion killer'.
Baarden en cowboylaarzen zijn echte 'passion killer'
Een (volle) baard en een snor: dat is een gegarandeerde passion killer voor de meeste vrouwen.
Gepiercete oren, haren die over kale plekken worden gekamd en cowboylaarzen scoren ook slecht bij de vrouwen. Eén op tien walgt van behaarde borstkassen en tatoeages.
Wat mannen haten Bij mannen staan tatoeages bovenaan op de lijst van afknappers: een op drie zou een relatie afbreken als de vrouw in kwestie een tatoeage blijkt te hebben. De harembroek vinden mannen ook maar niks, net als gezichtspiercings (25 procent). Ook kauwgom en te veel make-up kunnen mannen zijn bekoren.
Wat willen we? Wat willen mannen dan wel? Vrouwelijkheid, zelfverzekerdheid, energie en dat vrouwen openstaan voor een uitdaging. Vrouwen kiezen voor zelfzekere, gulle en niet té controlerende mannen. Dat laatste blijkt vooral belangrijk voor carrièrevrouwen, zo blijkt uit de bevraging door de datingsite Gorgeous Networks.
De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi. Meer kans Een keer per week een reeks oefeningen, gebaseerd op de eeuwenoude Chinese gevechtssport tai chi, uitvoeren kan een depressie verlichten, energieniveaus verhogen en zelfs je geheugen verbeteren, dat blijkt uit een recente studie. Zestigplussers, zeker degenen die in verzorgingstehuizen leven, lopen zes keer meer kans op een depressie dan de algemene bevolking. Medicatie kan slechts een derde van de patiënten helpen, aldus psychiaters.
Maar een wekelijkse sessie bewegingen gebaseerd op een afgezwakte westerse versie van deze gevechtssport gedurende tien weken kan een duidelijk verschil maken. De resultaten van het onderzoek tonen een duidelijke daling in de symptomen van depressiviteit. Professor Helen Lavretsky: "Dit is de eerste studie die de voordelen van tai chi bewijst op vlak van depressie."
Ontrafel de mysteries van Stieg Larsson in Stockholm
Ontrafel de mysteries van Stieg Larsson in Stockholm
De hoofdstad van Zweden maakt zich op om heel wat liefhebbers van de boeken van Stieg Larsson te verwelkomen. Stockholm is dan ook jarenlang een grote inspiratiebron geweest voor de auteur die postuum succes kreeg. Bezoek Stockholm en treed in de voetsporen van Larssons personages.
Ook al heb je de trilogie van Stieg Larsson misschien niet gelezen, toch zal het fenomenale succes van deze auteur niet aan je voorbij gegaan zijn. De populaire 'Millennium' boekenreeks is in vele landen in de top van de verkoopcijfers terug te vinden en twee verhalen zijn al verfilmd.
Geen 'tourist traps' De misdaadromans van Stieg Larsson, die in 2004 plots op vijftigjarige leeftijd overleed, spelen zich allemaal af in Stockholm. Boekenworm of niet, deze stad bekijken door de ogen van de schrijver en diens personages is een must. Je zal zo de ware ziel van Stockholm ontdekken, ver weg van de 'tourist traps'.
Södermalm De dragende personages van de Millenniumreeks zijn journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander. Stieg Larsson situeerde hun leefwereld niet toevallig in het prachtige stadsdeel Södermalm, waar hij zelf woonde. De eclectische buurt vol cafés, bars en restaurants vat de levensstijl van Larsson en zijn personages perfect samen.
Beter dan een reisgids Voor de auteur nog maar een letter op papier zette, verkende hij de straten van Södermalm om geschikte locaties te vinden voor zijn verhalen. De boeken van Larsson zijn op die manier haast betrouwbaarder dan reisgidsen. Je kan exact de route volgen die Lisbeth Salander aflegde van de synagoge naar de kerk. De schrijver heeft nooit zijn eigen woonplaats in Södermalm onthuld, net zoals ook zijn begraafplaats niet gekend is. Die adressen kan je dus niet bezoeken maar de volgende locaties uit de trilogie geven wel hun geheimen prijs:
Mellqvist coffee bar, Hornsgatan 78 In dit koffiehuis tokkelde Larsson vaak op zijn laptop. De personages uit zijn boeken ontmoeten elkaar hier vaak.
Kvarnen, Tjärhovsgatan 4 Kvarnen is een zeer gekend restaurant waar je traditionele Zweedse schotels met rendier kan eten. Het komt meermaals voor in de trilogie.
7-Eleven, Götgatan 25 Hier komt het personage Lisbeth Salander zich telkens volproppen met 'junkfood'.
Mosebacke Square In het tweede boek van de trilogie, 'De vrouw die met vuur speelde', wandelt computerhacker Salander over dit plein dat gekend is omwille van het nachtleven en het theater uit de 19de eeuw (Södra Teatren). De Mosebacke Square bevindt zich vlakbij Fiskargatan waar Salander een appartement heeft.
Kerk en synagoge De synagoge in de straat met als naam St Paulsgatan is de plaats waar het Joodse personage Bublanski vaak komt bidden. Maar wanneer hij wil nadenken, wendt hij zich tot de kerk vlakbij zijn huis in de Folkungagatan.
Praktisch De Zweedse toeristische dienst heeft een Stieg Larsson wandeling uitgestippeld van anderhalf uur. Elk weekend worden liefhebbers door een Engelstalige gids rondgeleid in het Stockholm van de misdaadauteur.