Tussen kool en raap Een vreemde snuiter, die koolrabi. Hij behoort tot de koolsoorten, maar zijn steel zwelt op tot een raapachtige vorm. Vandaar natuurlijk de naam koolrabi, van het Duitse kohlrabi, dat letterlijk kool-raap betekent. Je komt hem in de winkel tegen als een grote groen-gele raap met bladeren. Er bestaat ook een paarse variant, en één met diep ingesneden bladeren die vooral als siervrucht geteeld wordt. Purple Vienna, White Vienna, Prague Special en Triumph of Prague zijn enkele van de klinkende variëteiten.
Koolrabi is een relatief recente groente. Ze werd wellicht voor het eerst geteeld in Europa in het begin van de 16de eeuw. Een paar honderd jaar later zien we haar opduiken in de Nieuwe Wereld. Echt populair is de groente nooit geworden. Toen ze in het begin van de negentiende eeuw voor het eerst op grote schaal werd gekweekt, was dat om haar aan het vee te voederen. Wellicht vonden ze hier dat ze al knollen genoeg aten. In de klassiek groentenboeken zijn de auteurs er niet bijzonder opgetogen over. Zo schrijft Jane Grigson in haar Vegetable Book: Er zijn betere groenten dan koolrabi. En slechtere. In Oost-Europa is men er enthousiaster over. Niet onterecht, want deze groente heeft heel wat in haar mars. Niet alleen qua vorm maar ook qua smaak doen koolrabis aan de raap denken. Koop ze wanneer ze niet groter dan een flinke tennisbal zijn. Een grote, oudere koolrabi smaakt vaak te bitter. Hoe jonger en kleiner de groente, hoe milder en zoeter ze is. Je ontwaart dan de smaken van tamme kastanje met een lichte toets van radijs en knolselder.
Zoete radijs Verwijder de bladstelen en schil de koolrabi enkel daar waar het nodig is of pas na het koken. Reken op ongeveer één knol per persoon. De koolrabi wordt dikwijls gebruikt in soep of in een stoofpotje, met bijvoorbeeld tomaat, ui, paprika en marjolein. Ook het jonge blad kan je op het einde fijngesneden aan je gerecht toevoegen. Je kan koolrabi natuurlijk ook solo gebruiken. Laat hem dan vooral niet te lang koken. Stomen is nog beter om de smaak fijner te houden. Koolrabi laat zich ook bereiden zoals bloemkool, met een witte saus. Een decoratiever recept krijg je als je de koolrabi eerst halfgaar laat koken, het hoedje verwijdert en hem dan opvult met seitan- of tofugehakt (met of zonder tomaat). De gevulde koolrabis leg je op een bedje van ui in een vuurvaste kom. Overgiet ze met het kookvocht en doe er naar wens wat (soja)room bij. Laat ze dan ongeveer 15 minuten verder gaarstoven in de oven. Heb je eens zin in een andere soort frietjes? Dan kan je de koolrabi in flinterdunne schijfjes of lucifertjes snijden en ze goudbruin frituren. Als rauwkost heeft de koolrabi iets van een zoete radijs. Sommigen vinden geraspte koolrabi erg lekker over salades, samen met geraspte appeltjes. Je kan de groente ook eerst licht blancheren en na het afkoelen mengen met een lekker sausje.
Nu ook in jouw tuin? Het telen van koolrabi is eenvoudig, zowel in open lucht als onder glas. De grond moet goed doorlatend zijn. Is dit niet het geval dan kan je hem wat verbeteren met turf of gemalen houtschors. Koolrabi is een oppervlakkig wortelende plant. De knol wordt boven de grond gevormd en is in feite een verdikking van de stengel aan de voet van de plant waarop de bladeren zijn ingeplant. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kan die knol een diameter van 5 tot 15 cm krijgen. Als je ze zelf kweekt, kan je ze best ook oogsten voor ze te groot, te oud en dus te bitter worden.
Eet meer kruisbloemigen De koolrabi behoort net als alle koolvariëteiten - zoals mosterdzaad, broccoli en tuinkers - tot de kruisbloemigen. Kruisbloemigen eten kan het risico op kanker verminderen, dus in het winkelmandje, die koolrabi! Vitamine C zou de heilzame werking van de kool versterken, en bijgevolg is het geen slecht idee om er bijvoorbeeld het versgeperste sap van twee sinaasappelen bij te drinken. Verder is koolrabi ook heel rijk aan vezels en is het een goede bron van foliumzuurvitamine B, caroteen en ijzer.
Thee is lekker als drank maar is voor vele zaken goed , lees maar.
THEE,
Thee komt uit de bladeren van een boom, genaamd Camellia sinensis. De drie belangrijkste soorten thee zijn Zwart, Oolong en Groen. Kruidenthee is niet afkomstig van de bladeren van een plant. Kruidenthee kan dan ook niet worden beschouwd als echte thee. Wortels, stengels, bloemen en delen van planten worden gebruikt voor het maken van kruidenthee. Studies in Nederland hebben aangetoond dat mannen die zwarte thee drinken 50 procent minder kans om te sterven van ischemische hartziekten. Dit vindt plaats wanneer onze slagaders worden verstopt en zijn niet in staat om goed te werken. Om gezwollen ogen te genezen moet u gaan liggen in een horizontale positie en plaats een vochtige theezak over beide ogen en laat het ongeveer 20 minuten liggen. De zwelling rond de ogen zal naar uw verbazing verdwijnen en je ogen zullen terugkeren naar hun oude glorie.
Thee absorbeert geuren. Hier is een tip voor het verwijderen van voedsel geuren uit uw handen. Giet wat thee over uw handen en alle geuren van uw vingers zullen verdwijnen, en laat ze geweldig ruiken. Het werkt zelfs heel goed samen met vis geuren!
Zwarte thee zakken kunnen worden gebruikt voor de behandeling van wratten. Tannine in thee is zuur en kan net zo effectief in het verwijderen van wratten zijn als diverse andere producten! Laat een gekoeld theezak op de wrat ongeveer 15 minuten drie keer per dag en de wrat zal langzaam krimpen en verdwijnen.
Wetenschappers hebben voor de vele jaren gemeld dat mannen in de Aziatische landen die groene thee drinken weinig gevallen van prostaatkanker zijn. Veel prominente onderzoekers zijn van mening dat dit te wijten is aan groene thee met veel krachtige antioxidanten en preventieve anti-kanker agentia.
In recente studies van Australische CSIRO wetenschappers is vastgesteld dat de aanwezigheid van huidkanker in laboratorium muizen sterk werd verminderd wanneer ze zwarte thee toegediend kregen. Er wordt gedacht dat polyfenolen, die zeer sterke antioxidanten en zijn opgenomen in de thee zijn de meest waarschijnlijke reden is voor dit verschijnsel.
Thee kan worden gebruikt om brandwonden en zonverbrandingen te verzachten. Zet natte theezakjes op de getroffen gebieden of houdt het op de plaats met gaas. U kunt ook thee in uw bad water doen. Dit werkt voor andere soorten brandwonden even goed.
Ingrediënten voor 1 persoon 3 velletjes filodeeg 1 rode Flandriapaprika 100 g Flandriachampignons 100 g Flandria-oesterzwammen 2 koffielepels olie 4 eetlepels mascarpone 1 eetlepel light room 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas peper en zout
Bereiding Maak de paprika schoon en snijd ze in reepjes. Borstel de champignons en de oesterzwammen in stukjes. Verhit 1 koffielepel olie en fruit er de groenten in. Laat 10 minuten zachtjes stoven en kruid met peper en zout. Meng de mascarpone met de room, peper en zout. Leg een velletje filodeeg in een kleine rechthoekige ovenschaal en strijk het zeer zuinigjes in met olie. Leg de helft van het groentemengsel en de helft van het mascarponemengsel op het deeg. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop en strijk ook dit zeer zuinigjes in met olie. Schep hierop de rest van het groentemengsel en het mascarponemengsel. Dek af met het derde filodeeg en strijk dit in met de resterende olie. Bestooi de lasagne met de geraspte kaas. Laat 15 minuten bakken in een oven 200 °C. Schep de lasagne op een bord en overgiet met wat bakvocht.
Voorheen was het gebruikelijk om ieder hondenjaar te vermenigvuldigen met 7. Echter: rekening houdend met allerlei fysiologische verschijnselen blijkt dit niet te kloppen. Immers: een hond van 1 jaar zou dan pas 7 jaar zijn, terwijl een teefje van deze leeftijd al pups kan werpen! Kijken we nu naar bovenstaande tabel dan zien we direct dat ook 15 jaar wel wat jong is om kinderen te krijgen voor de mens! Echter, qua ontwikkelingen in de hormoonhuishouding, skelet en spierstelsel benadert de tabel het beste een "mensenleeftijd".
De Romeinen en Grieken waren er al dol op en in Zuid-Europa leeft de faam van de kardoen nog altijd voort. In onze streken is hij uit het collectieve geheugen verdwenen. Vreemd, want deze veelzijdige groente zou met zijn bitterzoete smaak liefhebbers van spruitjes en lof toch zeker moeten aanspreken.
KARDOEN is qua smaak een mix van artisjok, selderij en schorseneer. Bitter en toch ook een beetje zoet. De kardoen lijkt uiterlijk op bleekselderij, maar ligt qua smaak dichter bij de artisjok. De smaak is volgens anderen een kruising tussen artisjok en asperge. Het is een frisse naar bleekselderij zwemende smaak, maar veel milder.
Neem van de kardoen de binnenste stengels, naarmate je het binnenste van de kardoen benaderd worden de stengels zachter.
Verwijder het blad en de buitenste vezels (te bitter) met een dunschiller en snij de toppen van de kardoenstengels tot je ongeveer 40 cm overhoudt. De bovenste delen zijn te taai. Snijd de stengels in vingerlange stukken.Ter voorkoming van verkleuring even onderdompelen in water met een scheutje azijn of citroensap.
Recepten:
2 personen
- 4 a 5 kardoenstengels - 3 looktenen - 2 dl tomaten passata - 2 el tomatenpuree - bosje bladpeterselie (Marrokaanse) - olijfolie - 250 g penne
Bereiding:
Kook de kardoen in gezouten water tot 2/3 gaar ongeveer.
Snipper ui en snij look fijn, pluk de blaadjes van de bos peterselie stoof ui en look aan in en voeg peterselie toe en fruit verder tot de ui goudgeel tot lichtbruin is voeg tomatenpuree toe en stoof verder, voeg erna de passata toe stoof kardoen aan in olijfolie tot licht bruin in een andere pan voeg kardoen bij de tomatensaus en laat nog even goed inkoken tot gewenste dikte serveer met penne
Kardoen gratin
De kardoen eerst in een bouillon afkoken.
In een vuurvaste schotel doen. Bestrooien met geraspte parmezaanse kaas. Onder een hete grill zetten. Men kan gekookte kardoen verwerken met : een bechamelsaus, een simpele botersaus, een mousselinesaus, kaassaus, enz.
1 op 4 vrouwen heeft nog nooit haar behamaat laten opmeten, zo blijkt uit een recente enquête. 70 procent van alle vrouwen loopt daardoor met de verkeerde beha rond. Een regelmatige check-up van de lingeriegarderobe is echter onontbeerlijk want ook uw boezem durft al eens te wijzigen. Enkele tips om de juiste behamaat te vinden.
1. Neem zelf niet je maat. Elke winkel beschikt over gediplomeerde verkoopsters die perfect weten welke beha best bij je past. Het verschil tussen een A,B,C cup is vaak miniem en scheelt vaak enkele centimeters. Om te vermijden dat er een maatje te klein of te groot wordt genomen, is het belangrijk dat de maat wordt genomen door professionele handen.
2. Eens gekend, moet je niet denken dat die behamaat ongewijzigd blijft. Door meer of minder te sporten, na een zwangerschap, dieet of na extra feestkilootjes, veranderen vooral de borsten. Bij ieder bezoek aan een lingeriespeciaalzaak, laat je beter de maat nemen.
3. Heb je een mooie beha gevonden? Pas hem altijd en beweeg ermee. Waarom? Borsten bewegen en als je stilstaat, kan je niet met zekerheid vertellen of die wel goed zit. Bij een goed zittende beha bewegen de borsten niet. Wandel enkele stappen, draai eens van links naar rechts, buig voorover, ga zitten en sta weer recht. Blijven je boezem mooi zitten, mag je gerust zijn.
tijdens een voorlichtingsvergadering een gemeenschappelijk
manifest openbaar gemaakt.
Het manifest verklaart dat de federalisatie van
België onder de huidige omstandigheden moet beginnen met:
-Ten eerste: de definitieve afbakening van de taalgrens
en de vorming van homogene en
onschendbare taalgebieden met
alle bestuurbare en rechtelijke gevolgen
vandien, zodat elke vorm van talentelling
zonder enig gevolg moet blijven
en derhalve overbodig is.
Ten Tweede : de vastlegging
van de Brusselse agglomeratie (bestaande
uit 19 gemeenten), het instellen
van een speciaal statuut
voor het hoofdstedelijk gebied, de
ontlasting van dit laatste en de
decentralisatie van alle zowel particuliere
als openbare administraties
en instellingen ;
Ten derde : de billijke verdeling
van de investeringen en subsidiëringen
van overheidswege ;
Ten vierde : de oprichting
van twee instituten, een voor
Vlaanderen en een voor Wallonië,
die over de nodige macht beschikken
om de economische en sociale
expansie van Vlaanderen en Wallonië
te verzekeren;
Ten vijfde : de splitsing tot
op het hoogste niveau van alle centrale
en parastatale administraties ;
Ten zesde : de oprichting van
Waalse en Vlaamse ministeries van
openbaar onderwijs en van kulturele
zaken met eigen budget ;
Ten zevende : de wettelijk gesanctioneerde
eentaligheid van
Vlaanderen en Wallonië en de wijziging
van de taalwetgeving in deze zin.
~~~~~~~~~~~~
Russische Ambassadeur op het Witte Huis
ONTMOETING KENNEDY - KROESTSJEV
waarschijnlijk op 3 of 4 Juni te Wenen
~~~~~~
Kongo en Angola
Hoe dikwijls heb ik sedert juli van vorig jaar
de vraag moeten horen : « Wat zegt ge nu van Kongo ?
Nog altijd overtuigd dat
versnelde onafhankelijkheid de goede politiek was ? »
Telkens heb ik geantwoord, dat
het nog veel te vroeg was om de
Belgische politiek ten overstaan
van Kongo te beoordelen, dat men
er vijf a tien jaren moest laten
overheen gaan.
Tot 1958 is het mijn overtuigin geweest dat we,staande tegenover
onafhankelijkheidsdrang van de kleurvolkeren van Azië en Afrika,
ook Kongo eerlang aan de beurt zouden zien komen, doch dat we
wellicht de tijd zouden krijgen om deze evolutie zodanig te leiden, dat de onafhankelijkheid aan de ganse Kongolese bevolking ten goede zou komen, in plaats van aan een groep feodale heersers, en dat de definitieve stap zou kunnen gezet worden
Elke dag twee tot drie koppen groene thee drinken is goed voor de lijn. Door het dagelijks drinken van de thee vallen mensen zonder iets extra's te doen gemiddeld 1,3 kilo af in vier tot twaalf weken. De drank zorgt er ook voor dat mensen die al afgevallen zijn, niet zo snel opnieuw aankomen.
Onder lijners had groene thee al een positief imago, maar het gunstige effect is nu voor het eerst door biomedicus Rick Hursel van de Universiteit Maastricht wetenschappelijk vastgesteld.
Hursel promoveert op 15 april op een analyse van lijnen met behulp van natuurlijke ingrediënten. Volgens Hursel is ook het eiwitdieet, zoals het bekende van Dr. Frank, effectief. Het volgen van een eiwitdieet in combinatie met groene thee drinken leidt echter niet tot extra veel gewichtsverlies, aldus de promovendus. Goed slapen helpt weer wel. Catechine en cafeïne De combinatie van twee stofjes in de thee, catechine en cafeïne, veroorzaakt het stimulerende effect op de vetverbranding, aldus Hursel. Cafeïne zit ook in koffie, maar veel koffiedrinken heeft niet hetzelfde effect op de lijn, omdat koffie geen catechine bevat. Veel eiwit eten is wel positief, omdat eiwit moeilijk door het lichaam wordt afgebroken en tegelijk snel een verzadigd gevoel geeft, waardoor de lijner vanzelf minder gaat eten. "Geen wondermiddel" Groene thee mag onbeperkt worden gedronken, maar volgens de promovendus bewerkstelligt meer theedrinken niet ook meer gewichtsverlies. Hursel: "Het is geen wondermiddel. Wie echt wil afvallen, moet natuurlijk meer doen dan groene thee drinken. Maar wie elke dag deze thee drinkt en verder niks doet, verliest gemiddeld 1,3 kilo aan lichaamsgewicht in een tot drie maanden.''
De oorspronkelijk Aziatische drank lijkt een echte 'gezondheidsbevorderaar' te zijn, zegt Hursel. ,,Er zijn positieve effecten gevonden voor hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. In Maastricht gaan we nu uitzoeken of het drinken van groene thee ook helpt om te voorkomen dat vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat is dus een stap voor de verbranding van vet als energieleverancier.''
De oude Mustafah leeft al meer dan 40 jaar in New York. Hij wil graag in zijn tuin aardappelen planten, maar hij is alleen en oud en zijn zoon leeft in Irak. Hij schrijft een e-mail aan zijn zoon:
Lieve Ahmed,
Ik ben erg verdrietig, omdat ik in mijn tuin geen aardappelen kan planten. Ik weet zeker dat jij me had geholpen de tuin om te spitten, als je hier was geweest.
Ik hou van je.
Je vader
De zoon schrijft meteen terug:
Lieve Vader,
Raak alsjeblieft niets in de tuin aan! Ik heb daar namelijk 'het spul' verstopt.
Ik hou ook van jou
Ahmed
Nog geen 4 uur later staan de US Army, Mariniers, de FBI en de CIA voor het huis van de oude man. Ze spitten de tuin spade voor spade om, zoeken iedere millimeter af, maar vinden niks. Teleurgesteld gaan ze weer weg.
Dezelfde avond nog krijgt de oude man een e-mail van zijn zoon:
Lieve Vader,
Hoogstwaarschijnlijk is de tuin nu helemaal omgespit en kan je aardappelen planten. Meer kon ik op deze afstand niet voor je doen.
Ik hou van je.
Ahmed
En dan nog een mopje:
Twee Antwerpse blondjes zitten aan den toog in een caféke op 't Kiel. Zegt de een: "k heb zojuist weer m'n rijexamen gedaan." "Allee", vraagt de ander : "en, hoe was 't ?" "Nie goe, zenne", zei ze, "weer gezakt! Ik kom weer op dat ronde punt, en daar stond een bord met dertig op, dus rij ik dertig keer rond dat ronde punt." "Ai", zei de ander, "en.... verkeerd geteld, of wat ?
Wijn is heel eenvoudig te omschrijven, het is niet meer of niet minder dan gegist druivensap.
Of beter volgens artikel 1 van het Wijnbesluit van de Warenwet: De aanduiding wijn mag uitsluitend worden gebezigd voor den drank, die door alcoholische gisting is verkregen uit - en geen andere bestanddelen bevat dan die afkomstig van het sap van druiven met dien verstande, dat gedeeltelijke gisting, toevoegingen en bijzondere technische bewerkingen geoorloofd zijn, uitsluitend voor zover deze in het land van oorsprong bij de bereiding van die soorten in de reële voortbrenging gebruikelijk zijn en voor zo ver deze niet zijn in strijd met de bepalingen van dit besluit.
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om van druiven wijn te maken en details die een gewoon mens als onbelangrijk beschouwt of zelfs over het hoofd zou zien, hebben een grote invloed op hoe de wijn uiteindelijk gaat smaken.
De smaak van de wijn wordt beïnvloed door een aantal factoren :
1. Het druivenras.
Net als een Golden Delicious een totaal andere smaak heeft dan een Granny Smith, geven twee verschillende druivenrassen als bv cabernet sauvignon en chardonnay om maar meteen de twee bekendste te noemen een totaal verschillende wijn, zelfs los van de kleur van de wijn.
2. Het terroir.
Terroir is een onvertaalbaar Frans woord waarmee men de typische eigenschappen van de plaats waar de wijnstok geplant is en de druiven rijpen tracht te omschrijven. Het gaat hier niet enkel om de bodemgesteldheid of het type van grond van de wijngaard, maar ook de hellingsgraad van de wijngaard, de afwatering, het algemeen heersend klimaat van de regio of het microklimaat van de wijngaard Tevens draagt het terroir ook een stuk geschiedenis mee. De manier waarop vroegere eigenaars, zelfs generaties omgesprongen zijn met die bepaalde wijngaard, werkt nog lang door. Enkele voorbeelden : In het Toscaanse Montalcino heeft men wijngaarden aangelegd op speciaal daartoe kunstmatig aangelegde hellingen en het water van het aangelegde meer heeft ook een invloed op het specifieke microklimaat. Wijngaarden die jarenlang intensief werden behandeld met pesticiden en kunstmest, dragen daar nog heel lang de gevolgen van en het kan soms meer dan tien jaar duren eer er opnieuw (micro)biologisch leven merkbaar is in de bodem ervan
3. De wijnmaker.
Al maken twee mensen op hetzelfde stukje wijngaard een wijn van dezelfde druiven in dezelfde kelder, toch zal hun wijn verschillend smaken. De wijnmaker moet immers ingrijpende beslissingen nemen : voed ik mijn wijn op in eikenhouten vaten? Hoe lang? Wanneer bottel ik? Vaak wordt verteld dat een wijn op zijn wijnmaker lijkt. Dat is geen fabeltje.
Dat peulvruchten voedzaam zijn weten niet alleen vegetariërs. Toch hebben vooral bonen in onze streken te kampen met een imagoprobleem. Aan gebrek aan variatie zal het in ieder geval niet liggen, want met gemak tover je elke dag van de maand een andere bonenvariant op tafel. Als duwtje in de rug: een herintroductie van de wat op de achtergrond geraakte kapucijner.
Veelvoudige kleuren De kapucijner kent van oudsher verschillende benamingen, waaronder velderwt, schokkererwt en vale erwt. Dat het gaat om een variant van de erwt moge duidelijk zijn. De bewoners van het Nederlandse wadden eiland Texel, waar de kapucijner nog steeds veel gegeten wordt, noemen ze grauwe ganzen. Het grauwe verwijst naar de kleur van de meest bekende gedroogde vorm en zou ook een etymologische verklaring zijn voor de Nederlandse naam kapucijner. De kleur van de erwt lijkt namelijk op die van de grauwbruine pij van de Kapucijnen, een in de 15de eeuw gestichte kloosterorde der Minderbroeders. Wanneer je ze vers koopt zijn kapucijners echter niet bruin maar groen, zitten ze in een harige blauwpaarse peul en heten dan ook wel blauwschokkers.
Verfijnde smaken Erwten (Pisum sativum) zijn waarschijnlijk lang voor onze jaartelling ontstaan uit enkele wilde Pisum-soorten van rond de Middellandse Zee. De vele verschillende variëteiten van peulvruchten worden al eeuwenlang door de mens gegeten. De plant heeft zich zeer goed aangepast aan de lagere temperaturen en de gematigde klimaatgebieden. In Zwitserland zijn erwtenzaadjes gevonden die meer dan 5000 jaar oud zijn. Over de houdbaarheid valt trouwens niet te twisten: bij het ontdekken van Troje vond een archeoloog een grote kruik met de wintervoorraad erwten van koning Priamus: er zat nog zon 180 kilogram in, prachtig geconserveerd! Een eerste vermelding van de groene erwt of doperwt in de historische geschriften duikt op rond de 12de eeuw in Engeland. Een gedetailleerde beschrijving werd gegeven in 1536, maar tot de 18de eeuw bleef de erwt in onze streken een prijzig curiosum. In Frankrijk wekte zij de belangstelling van koning Louis XIV, een liefhebber van rariteiten. Hij promoveerde de erwt tot delicatesse op het koninklijke menu. Maar met oog op hun gunstige voedingswaarde, kweekmogelijkheden in ons klimaat en lange houdbaarheid in gedroogde vorm, lenen erwten zich uitstekend als volksvoedsel. Van het Franse hof belandden ze dan ook snel in de boerenpot en stonden ze bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Voor de inburgering van de aardappel werd er in ons land zelfs niet veel anders gegeten dan peulvruchten. Een overblijfsel daarvan is de typische erwtensoep of snert. Kapucijners komen oorspronkelijk ook uit Turkije en West-Azië, maar worden nu nog voornamelijk in het noorden van Nederland gegeten. Een aparte maaltijd is de kapucijnertafel of Captains Dinner. Dit is eigenlijk een soort Hollandse rijsttafel met als basis een schaal warme kapucijners in plaats van rijst. Hiernaast worden allerlei verschillende bijgerechten geserveerd.
Ongewenste geuren Verse kapucijners worden onrijp geoogst en zijn alleen in juni en juli verkrijgbaar. De suikers in de zaden zijn nog niet omgezet in zetmeel, waardoor de zaden een zoetige smaak hebben. Meervoudige suikers zoals zetmeel, die zich pas ophopen aan het einde van het groeiproces, zijn te groot om afgebroken te worden door ons lichaam en passeren zo onverwerkt het spijsverteringsstelsel tot in de dikke darm. De bacteriekolonie die daar huist weet wel raad met dergelijke lange moleculen. Bij de vertering produceren de bacteriën echter veel koolstofdioxide en andere gassen die aanleiding kunnen geven tot een vervelende winderigheid. Kook eventueel een takje bonenkruid mee, dat een extra aroma aan verse peulvruchten geeft en de verteerbaarheid van het schilletje schijnt te bevorderen. Gedroogde kapucijners moeten eerst tien uur worden geweekt voordat ze verder kunnen worden gebruikt. Ze zijn ook verkrijgbaar in blik of glazen potten en kunnen dan direct in een maaltijd worden toegepast. Ten opzichte van bruine bonen hebben kapucijners het voordeel dat ze minder snel stuk koken en een beetje knapperig blijven.
Vrouwen tutten zich graag op om indruk te maken op het mannelijke geslacht, en daar hoort ook een prachtige outfit bij. Maar soms hebben mannen het echter niet zo begrepen op de laatste modetrends waar de dames dol op zijn. Deze top 10 van The Telegraph geeft je een overzicht van de kledingstukken die je beter in je kleerkast laat hangen.
1. Tuinbroek Wie vrouwelijk voor de dag wil komen, draagt best geen tuinbroek. Mannen vinden salopetten allesbehalve aantrekkelijk en vinden ze enkel geschikt om ermee in de tuin te ploeteren.
2. Schoudervullingen We zien ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld: de jasjes met schoudervullingen. Vrouwen zijn dol op deze trend die in de jaren '80 immens populair was en nu opnieuw zijn intrede doet, maar mannen halen er resoluut hun neus voor op.
3. 'Oma-kledij' Wollen vestjes, bloemetjesjurken en oma-kapsels zijn niet bepaald iets waar mannen warm van lopen. Wie indruk wil maken op het andere geslacht doet dat in ieder geval niet met een ouderwets kledingstuk.
4. Klompjes Helemaal hip in de jaren '70, maar nu ook anno 2011: de open schoenen met houten hak. Ze zijn dan wel trendy, maar mannen vinden ze verre van elegant.
5. Sokken in hakken Je ziet ze geregeld op de catwalk verschijnen: modellen die pumps dragen met sokken. Mannen hebben een bloedhekel aan rare trends, deze is daar een schoolvoorbeeld van. 6. Luipaardprint Ze zijn echt overal: t-shirts, sjaals, jasjes en zelfs broeken met een exotische dierenprint. Hoewel de luipaardprint erg in de smaak valt bij vrouwen, blijkt dat helemaal niet zo te zijn bij het mannelijke geslacht. Zij associëren deze prints nogal vaak met ordinaire vrouwen. 7. Jumpsuits Niet iedereen houdt van het pak dat uit één geheel bestaat, maar mannen kunnen de trend al helemaal niet bekoren. Zij vinden dat de jumpsuit eerder aan een werkoverall doet denken dan aan een modieus kledingstuk. 8. Boyfriend jeans De boyfriend jeans veroverde de harten van menig vrouwen nadat sterren zoals Jennifer Aniston en Cameron Diaz deze trend introduceerden in Hollywood. Maar mannen vinden deze losse jeans maar niks en zien de dames dan ook veel liever in een skinny jeans. 9. Dr. Martens Opeens waren ze weer daar: de 'legerlaarzen' van Dr. Martens. Ronduit lelijk volgens mannen, dus stoppen we ze misschien maar beter terug in de schoendoos.
10. Harembroek Misschien wel het meest verafschuwde kledingstuk aller tijden: de harembroek. Mannen vinden deze broek met een laag kruis en in een soepel stofje afgrijselijk. Wie aantrekkelijker voor de dag wil komen, draagt dus beter een strakke(re) jeans in plaats van deze pyjamabroek. (kgm)
***Deze kaas is te verkrijgen in de betere kaashandel, gewoonlijk 250gr maar liefst op bestelling. Het is Cyprische geitenkaas, heel gekend behalve in ons landje.
Ingrediënten: 350 gr halloumi kaas1 middelgrote paprika 1 middelgrote rode ui 4 tot 8 niet te grote champignons Verse tijm, oregano, rozemarijn, munt en peterselie 1 grote knoflookteen ca 0,5 dl olijfolie het sap van 1 limoen (zwarte)peper uit de molen 2 platte metalen spiesen Maak een marinade van ca 1 eetlepel van de gemengde verse kruiden, de olie, het limoensap, de geplette knoflook en de peper.
Snijd de kaas in blokjes van ca 2 bij 2 cm en doe die in de marinade. Laat de kaas met de champignons ca 24 uur marineren in de koelkast in een glazen of stenen schaal. Schep af en toe om. Vet de spiesen in, snijd ze paprika en de ui in stukjes van ca 2 bij 2 cm. Begin en eindig elke spies met een champignon. Rijg daartussen telkens een stukje ui stukje paprika en een stukje kaas. Gril de spiesen op de barbecue ca 10 minuten. Keer ze regelmatig en bestrijk ze regelmatig met de overgebleven marinade.
De spiesen kunnen als bijgerecht fungeren of als zelfstandig gerecht met een frisse salsa van: 4 stevige tomaten 1/2 rode ui 1 groen pepertje zonder zaadlijsten 2 el vers korianderblad sap van 1 limoen een weinig olijfolie en een paar drupjes notenolie zout en peper uit de molen .
Snij de tomaat in brunoise, de ui en de groene peper fijn snipperen en door elkaar mengen. De koriander en het limoensap toevoegen, op smaak brengen met peper en zout. Minstens en paar uur op voorhand maken.
Volgens Jacques Thienpondt, de Vlaamse eigenaar van cultdomein Chateau Le Pin in Pomerol, Bordeaux, zijn er bij wijn slechts twee vragen die echt belangrijk zijn.
De eerste vraag is de meest eenvoudige, de makkelijkst te beantwoorden, maar meestal ook de eerste die men vergeet als men een beetje dieper op wijn ingaat . Als u een wijn proeft, moet u zich simpelweg de vraag stellen : "Vind ik dit lekker of niet?" Punt uit. En of die wijn nu ruikt naar een cederhouten sigarenkistje dat twee jaar begraven geweest is en terug opgegraven werd bij herfstig stormweer, is misschien wel een leuk weetje waarmee u uw tafelgasten kan overbluffen, maar het draagt niets bij aan wat echt het belangrijkst is : wijn zou moeten synoniem zijn van plezier! De definitie van een goede wijn? Het moet beginnen en eindigen met een glimlach. Als u ooit op een wijnbeurs rondloopt, moet u eens letten op de zure gezichten van de overgrote meerderheid van de bezoekers. Teveel slechte wijn geproefd? Eerder deze eerste vraag uit het oog verloren
De tweede vraag is net iets minder belangrijk dan de eerste, hoewel ze toch niet mag onderschat worden. Als u een lekkere wijn proeft en u bekijkt de prijs, stelt u zich de vraag "Wil ik deze wijn nu aan deze prijs kopen?" (Deze vraag is vooral belangrijk voor flessen van Château Le Pin momenteel gaan recente jaargangen aan 1.000 tot 3.000 euro over de toonbank per fles, welteverstaan )
Wijn is voor iedereen die van ontdekkingen, plezier, vriendschap, smaak en eten, zeg maar van gezelligheid houdt. Ook voor u! U hoeft alleen de juiste wijn te kiezen voor het passende moment en dit aan de prijs die u ligt.