Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

21-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (36)
20-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met schorseneren.


.


Tagliatelle met schorseneren
.

 

Weinig mensen raken enthousiast bij de gedachte aan verse schorseneren bereiden. Omwille van het schrob- en schilwerk wordt de schorseneer in de volksmond weleens keukenmeidenverdriet genoemd. Ten onrechte, vind ik, want het voorbereidingswerk valt best wel mee. En wat meer is: schorseneren zijn op zich al zo lekker van smaak, dat ze zelfs het meest eenvoudige gerecht tot iets bijzonders maken.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 500 g verse schorseneren
• 1 flinke el boter of olie
• geraspte schil van 1 sinaasappel
• 1 tl piment
• peper en zout
• 2 dl (soja)room
• 1 el grof gehakte en geroosterde hazelnoten
• 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
• 250 g verse tagliatelle (veganisten kunnen gedroogde tagliatelle zonder ei gebruiken)

Zo maak je het
Vul een ruime kom met een koud water en het sap van een citroen.

Trek keukenhandschoenen aan; het witte vocht in schorseneren maakt hardnekkige bruine vlekken op je huid die je maar moeilijk krijgt weg gewassen. Schrob onder de kraan het zand van de schorseneren. Schil ze vervolgens met een dunschiller en dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren.

Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm, kieper ze in het kokende water en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken.

Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle.

Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin. Je kunt ook olie gebruiken, maar je schorseneren zullen dan wellicht een tikje minder mooi bruin kleuren. Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken.

Kook de tagliatelle beetgaar. Giet hem af en roer hem door de schorseneren-roomsaus. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de achtergehouden schorseneren, de hazelnoten en de peterselie.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (31)
19-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wagenziek (reisziekte), wat is het en hoe voorkom je het?

Wagenziek (reisziekte), wat is het en hoe voorkom je het?


Sommige mensen voelen zich ziek of misselijk in de auto. Dit is een verschijnsel dat zich voordoet wanneer de signalen van het evenwichtsorgaan (dat versnelling en beweging registreert) en de waargenomen horizon niet met elkaar in overeenstemming zijn. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en/of breedteas beweegt bij ruwe zee. Ook in andere transportmiddelen komt bewegingsziekte voor - waarbij meestal termen als 'wagenziekte', 'reisziekte' of meer algemeen 'bewegingsziekte' gebruikt worden.

Als je bijvoorbeeld in de auto een boek leest kan het zijn dat je misselijk wordt. Dit komt doordat je ogen de beweging niet meer registreren van buitenaf. Sommmige mensen hebben hier meer last van dan anderen.

Oplossingen voor reisziekte zijn er genoeg. Kijk ten eerst altijd naar buiten, naar de horizon. Over het algemeen geldt ook dat elke handeling, waarbij de persoon met klachten zelf actief de 'besturing' overneemt van zijn omgeving, van de boot, of het voertuig de klachten flink kan doen afnemen. De persoon wordt dan feitelijk gedwongen zich beter op de omgeving (horizon) te oriënteren en om actief te anticiperen op komende bewegingen (men ziet aankomen dat de boot een golfdal in duikt). Door dit te doen nemen de discrepanties tussen wat het evenwichtsorgaan 'voelt', hetgeen de ogen 'zien' en de feedback uit de sensoren in de houdingsspieren af en daardoor neemt ook het lichamelijk onwel bevinden af.

Verder kunnen de volgende methodes ook nut hebben:

- Kauwgom kauwen
- Snacks eten / drinken
- Slapen
- Frisse lucht
- Gember

Verder zijn er ook medicijnen tegen reisziekte.

Volgens de NASA kan het ook helpen om een 3d LCD bril te dragen die een stroboscopische visie van 4 Hz met een pauze van 10 milliseconden creëert.

Over het algemeen hebben kinderen vaker last van reisziekte dan volwassenen: men kan er overheengroeien.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (32)
18-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je aardappelen niet uit je dieet mag schrappen.

 

 Waarom je aardappelen niet uit je dieet mag schrappen

 

 

Aardappelen hebben lang een slecht imago gehad, en zeker voor wie op dieet ging. Het zijn dikmakers, bevatten te veel calorieën en moeten dus vermeden worden... niet zo volgens onderzoekers. Zij noemen aardappelen zelfs ronduit het nieuwste supervoedsel.

Twee porties aardappelen per dag verlaagt de bloeddruk én doet geen kilo's bijkomen. Voor wie al naar de frieten lonkt: pure, gekookte aardappelen, zonder boter, olie of ketchup, zijn goed voor de gezondheid. Gebakken, gefrituurde of gepureerde aardappelen zijn uit den boze. Idealiter worden ze gekookt in de schil, omdat die vele gezonde stoffen bevat.

6 tot 8 aardappelen
Dat bleek uit een kleinschalige studie van 18 mannen en vrouwen, die dagelijks zes tot acht aardappelen ter grootte van een golfbal moesten eten als onderdeel van hun dieet. De aardappelen telden per stuk ongeveer 12 calorieën De meeste deelnemers hadden overgewicht en namen pillen om hun cholesterol te verlagen.

Aardappelen
Na een maand bleek dat de bloeddruk significant gedaald, wat suggereert dat aardappelen krachtig genoeg zijn om de bloeddrukpillen te vervangen. Omdat de rest van het dieet niet gemonitord werd, is het niet uit te sluiten dat de deelnemers minder aten van andere (slechte) voeding, omdat de aardappelen hun honger stilden.

Wat meer is: niemand van de deelnemers was bijgekomen. Of aardappelen ook helpen om af te vallen, is echter niet helemaal duidelijk.

De belangrijkste voordelen van de aardappel:


- ze bevatten veel vezels
- aardappelen bevatten weinig vet
- ze zitten propvol vitaminen (B1, B6 en C) en mineralen (ijzer en kalium)
- het zijn complexe koolhydraten, wat maakt dat ze trager worden afgebroken en langer een verzadigd gevoel geven.
- ze bevatten voor een groot deel water en relatief weinig calorieën.

 


Categorie:Veggie
» Reageer (43)
17-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extreem slank? Je genen kunnen de oorzaak zijn.

Extreem slank? Je genen kunnen de oorzaak zijn

 

 Hoewel wetenschappers al heel wat genen in verband met obesitas brachten, is dit de eerste keer dat ze een groep opmerkten die het omgekeerde effect heeft.

Het gaat om een groep van 28 genen. Bij een mens op de 2000 worden deze verkeerd vermenigvuldigd, waardoor de dragers ervan niet evenveel kilo's bijkomen als anderen, zo blijkt uit een Zwitserse analyse van het DNA van 95.000 mensen.

Ondergewicht

Gewoonlijk heeft een persoon 2 sets van 23 chromosomen, dit zijn bundels van genetisch materiaal, we krijgen er een van elke ouder. Soms kun je een extra kopie hebben van een deel van een chromosoom of mis je een kopie. Nu blijkt echter dat wie te veel kopieën heeft van deze 28 specifieke genen meer kans loopt op ondergewicht. Je kampt hiermee wanneer je een bmi lager dan 18,5 hebt. Een gezond bmi ligt tussen de 18,5 en 25. Vorig jaar bleek al dat mensen die een kopie van deze genen misten, 43 keer meer kans liepen op een dodelijke vorm van obesitas.

Professor Philippe Froguel: "Dit is de eerste keer dat we een genetische oorzaak van een slanke lijn ontdekten. Het is ook belangrijk omdat de reden waarom een kind niet groeit, soms in zijn genen kan liggen. Wanneer kind niet eet, is dat niet noodzakelijk de schuld van de ouders, weten we nu."

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (32)
16-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet outfit maar kapsel is belangrijk bij eerste indruk.

Niet outfit maar kapsel is belangrijk bij eerste indruk.

 

82 procent van de Amerikaanse mannen zegt dat een sexy kapsel het meest belangrijke element is van haar seksuele aantrekking.

Haar of decolleté

44 procent van de ondervraagde mannen kijkt eerst naar het kapsel van een vrouw. Daarmee verslaat dit haar kleding (26 procent), benen (25 procent) en make-up (4 procent). De meesten zouden eerder een vrouw met een mooi kapsel aanspreken op café dan een dame met een diepe decolleté. Zes op de tien zou eerder daten met iemand met geweldig haar dan met een rondborstige dame. 78 procent vindt gezond haar opwindend, blijkt uit een enquête van Pantene bij Amerikaanse mannen.

Haarstijl

Onderzoeker Steve Ward: "In plaats van te piekeren over wat te dragen, zou je beter nadenken over je haarstijl. Gezond en verzorgd haar toont een man dat je klasse hebt, trots op je uiterlijk, verantwoordelijk en aandachtzaam bent. Allemaal eigenschappen waar mannen naar op zoek zijn. Een goede truc om de aandacht van een man te trekken, is je lokken achter je oren te steken." Stylist Hallie Bowman: "Laat een 'bad hairday' je kansen op een goede indruk niet verknallen. Gebruik voor een belangrijke date een conditioner om je zo van stralende lokken te verzekeren."

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (30)
15-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik denk niet. - auteur : Stef Bos


Ik denk niet

als ik schrijf

ik volg alleen
een spoor van inkt
dat langzaam
in mij
binnendringt
en zegt
wat ik verzwijg.





Categorie:Gedichten
» Reageer (23)
14-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (35)
13-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde halloumi met groenten.

 

Gegrilde halloumi met groenten

 

Ingrediënten

          2 kleine courgettes, in langwerpige plakken

   1 aubergine, overlangs gehalveerd en in langwerpig plakken
1 rode paprika, in brede reepjes

             8 kerstomaatjes

            3 eetl. olijfolie

           1 teen knoflook, geperst

           1 theel. tijmblaadjes

           250 g halloumikaas

           250 g couscous

       4 dl kokendhete groentebouillon ( of van blokje)

 

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

1.

Alle groenten in een kom doen. In een ander kommetje de olie vermengen met knoflook, tijm en wat zout en peper. 2 eetlepels van dit mengsel over de groenten sprenkelen en dan losjes door elkaar scheppen.

2.

Een geribbelde grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag heet laten worden. Grill hierin (eventueel in porties) de groenten aan elke kant in ong. 2 minuten licht geschroeid. Houd de groenten warm.

3.

Snijd de halloumi in 8 plakjes en bak ze in de grillpan aan elke kant 1-2 minuten licht gekleurd. Samen met de groenten over een schaal verdelen.

4.

Intussen de couscous in een hittebestendige schaal doen en daar de bouillon over schenken. Even omscheppen en afgedekt 5 minuten laten wellen. Het resterende oliemengsel door de couscous scheppen en serveren met groenten en kaas.

 

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (37)
12-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 procent van Belgen denkt te weinig aan brandpreventie.

75 procent van Belgen denkt te weinig aan brandpreventie


Drie op vier Belgen denken nooit of sporadisch aan brandpreventie en slechts minder dan twee procent denkt wel aan brandpreventie. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste brandpreventie-enquête
van de FOD Binnenlandse Zaken, dat morgen start met een nationale rookmeldercampagne in 130 steden en gemeenten.

Uit dezelfde enquête blijkt dat minder dan de helft van de woningen in België uitgerust zijn met een rookmelder. "De ervaringen van de brandweer leren ons daarenboven dat dit zelfs nog een overschatting is van de realiteit", aldus Philip Willekens, directeur Lokale Integrale Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken).

Volgens Binnenlandse Zaken zijn er jaarlijks ongeveer tienduizend branden in ons land. "Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar is vooral de rook dodelijk", klinkt het. "Vooral als de brand 's nachts uitbreekt. Op z'n moment kan een eenvoudige rookmelder levens redden." Wie over een rookmelder beschikt, hangt die vaak op een foute plaats. "Bijvoorbeeld in de keuken", aldus Freddy Van Hal van de brandweer Sint-Niklaas. "En als die dan te vaak 'vals alarm' geeft, haalt men de batterijen er gewoon uit."

Tijdens de nationale rookmeldercampagne zal een jaar lang elke eerste donderdag van de maand een speciale actiedag doorgaan, genaamd 'de Dag van de rookmelder'. Er zal een radiospot te horen zijn, banners op websites van alle partners staan en in samenwerking met de brandweer speciale acties in verschillende gemeenten

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (33)
11-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We willen steeds vaker aardig gevonden worden.

We willen steeds vaker aardig gevonden worden

 

 

Mensen hechten steeds meer belang aan aardig zijn voor elkaar en anderen helpen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek in zestien landen.

In totaal namen 24.000 mensen deel aan het onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen hulpvaardig zijn, 81 procent liet naar eigen zeggen onlangs iemand voor in een wacht rij, stond 65 procent zijn plaats af in een drukke trein en 77 procent wees iemand de weg, dat meldt nu.nl. De vriendelijkste mensen wonen in Mexico, India en Brazilië.

Zin aan leven

Ook blijkt waardering belangrijk te zijn, mensen willen iets betekenen voor elkaar. 37 procent zegt dat het de laatste drie jaar belangrijker is geworden om van waarde te zijn voor anderen, de crisis zou hier de oorzaak van zijn. 60 procent wil graag iets voor zijn medemens doen, maar kan alleen geld storten voor goede doelen door gebrek aan tijd, middelen, energie en inspiratie. 74 procent wil zin aan zijn leven geven door te helpen.


Categorie: Knipsels
» Reageer (28)
10-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacteriën verstoppen zich op onverwachte plekjes in huis.

Bacteriën verstoppen zich op onverwachte plekjes in huis.

 

Bacteriën en andere vuile beestjes kunnen zich verschuilen op plekken waar je het minst verwacht, dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Mensen verwachten dat badkamers de vuilste kamer in huis zijn, maar in werkelijkheid is dit de keuken. Het meest onhygiënische voorwerp is ironisch genoeg de spons.

De onderzoekers lieten 22 verschillende mensen een maand lang voorwerpen in hun huishouden controleren naar verschillende bacteriën en schimmels. Ze lieten hen ook een vragenlijst invullen over de plekken die ze als het meest vuil beschouwden. Daaruit bleek dat de meeste mensen denken dat de tandenborstelhouder het vuilst is, terwijl dit eigenlijk de keukenspons was. Over het algemeen kwam de perceptie van wat proper en wat vuil is niet overeen met de realiteit.

Verschillende soorten
Een vaak aangetroffen groep van bacteriën was de coliform (in 81 procent van de huizen), hieronder behoren onder meer salmonella en E. coli. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging, maar het duidt ook op de aanwezigheid van bacteriën uit uitwerpselen, deze huizen vaak in de keuken van het huis. Coliform zit vaak op rauw vlees en groenten, ongewassen groenten en handen. 77 procent van de sponzen en schoteldoeken bevatten coliform, dit was het geval bij bijna de helft van de afwasbakken, daarnaast zit dit op 32 procent van de aanrechten en 18 procent op snijplanken.

Verrassende plekjes
Badkamers bleken veel hygiënischer te zijn, wel bleek dat 27 procent van de tandenborstelhouders sporen van de coliformbacterie bevatten. "Sponzen pikken bacteriën op, ze worden vaak niet naar behoren gereinigd", aldus onderzoeker Rob Donofrio. "De vele putjes en scheurtjes zijn ideale broeihaarden voor bacteriën. Tandenborstelhouders pikken veel beestjes op doordat deze door de badkamer zwerven nadat het toilet werd doorgespoeld. Andere verrassende resultaten waren dat bij 60 porcent van de huishoudens ook schimmels huizen op afstandsbedieningen of op de bediening van spelconsoles. Op een kwart van de knuffeldieren werden stafylokokken aangetroffen."

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (27)
09-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland.

 .

 

Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland

 

 

 

Bracht je al eens een vakantie door in Marokko? Dan is arganolie voor jou allicht allang geen onbekende meer. Ook cosmeticagiganten hebben het vloeibare goud ontdekt en gebruiken de olie steeds vaker in hun producten. Wat maakt arganolie zo bijzonder? De meest weldadige eigenschappen op een rijtje.

In het zuidwesten van Marokko, tussen de populaire vakantiebestemmingen Agadir en Essaouira, groeit een van de oudste bomen ter wereld: de arganboom. Tijdens de zomermaanden verliest deze boom haar vruchten, die door de berbervrouwen worden verzameld om er arganolie van te maken. Tot voor kort gebeurde dat hele proces manueel: van het kraken van de noot tot het malen en persen. Tegenwoordig gebeurt de persing vaak machinaal, waardoor het hele gebeuren sneller verloopt. Een groot deel van het voorbereidende werk, het kraken van de noten, gebeurt nog steeds handmatig. Dat verklaart meteen het stevige prijskaartje van arganolie én waarom de olie ook weleens het Marokkaanse goud wordt genoemd. Voor cosmetische arganolie betaal je al gauw € 17 voor een flesje van 50 milliliter. Haar culinaire zusje is iets goedkoper, reken op ongeveer € 7 voor 100 milliliter.

Arganolie als mooi maker
Bij heel wat Marokkaanse vrouwen is arganolie al eeuwenlang een vaste waarde in het dagelijkse beautyritueel. Stilaan verovert de olie ook onze badkamers. Heel wat verzorgingsproducten worden verrijkt met arganolie, maar ook wanneer je de olie puur gebruikt biedt ze heel wat voordelen.

Oppepper voor je haar
Arganolie belooft zelfs de meest weerbarstige haarbos om te toveren tot streelzachte lokken. Hoewel de olie voor ieder haartype geschikt is, zullen vooral vrouwen met dof, futloos of beschadigd haar versteld staan van het resultaat. Is jouw haardos moeilijk in model te brengen? Met behulp van deze olie wordt het stylen van je kapsel een koud kunstje. En arganolie heeft nog een belangrijk voordeel: ook om je haar tijdens de zomermaanden te beschermen tegen de schadelijke effecten van zon, zee en strand is de olie ideaal. Hoe gebruik je de olie? Breng een royale hoeveelheid olie aan op de volledige lengte van je lokken en laat het een halfuurtje inwerken. Was je haar vervolgens met een milde shampoo en spoel het grondig uit. Je zal merken dat je haar meteen soepeler aanvoelt en glanst als nooit tevoren.

Weg met roos
Heb je al ettelijke antiroosproducten geprobeerd en ben je nog steeds niet van die vervelende schilfertjes verlost? Probeer het dan eens met arganolie, die wordt geroemd om haar hydraterende eigenschappen. En laat een overdreven droge hoofdhuid nu net hét probleem zijn dat aan de basis ligt van hoofdroos. Masseer regelmatig enkele druppeltjes arganolie in je hoofdhuid. Niet enkel die ontsierende schilfertjes verdwijnen stilaan, ook tegen jeuk is het middel erg doeltreffend.

Voeding voor je huid
Arganolie is rijk aan vitamine E, een krachtig antioxidant dat huidveroudering helpt tegen te gaan. Uit studies blijkt dat de olie qua werking zelfs niet moet onderdoen voor klassieke anti-agingsproducten. Tip: wissel je antirimpelcrème af met pure arganolie of voeg enkele druppeltjes olie toe aan je vertrouwde crème en smeer het mengsel op je gelaat. De hoge aanwezigheid van vetzuren zoals omega 6 en linolzuur hebben dan weer een herstellend effect op de huid en versterken haar weerstand. De zachte olie is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidjes: ook bij kinderen of op de tere huid rondom je ogen kan je het probleemloos gebruiken. Voor zwangere vrouwen is het trouwens een prima middel om zwangerschapsstriemen tegen te gaan. En dat is nog niet alles: arganolie staat erom bekend schimmels en bacteriën te lijf te gaan. Het bevordert de wondgenezing, verzacht psoriasis en gaat littekenvorming tegen. Ideaal om de sporen van bijvoorbeeld waterpokken weg te vegen. En tot slot: arganolie reguleert de talgproductie, waardoor het een prima verzorgingsproduct is voor acnehuiden. Je merkt het: meer dan voldoende redenen om je huid regelmatig op een beetje arganolie te trakteren. Ook een scheut arganolie in je badwater of waarom niet, arganolie tijdens een massage, is pure verwennerij voor je huid. Zelfs het droogste velletje wordt er weer zacht, soepel én gezonder door!

Versterkt je nagels
Last van broze nagels? Berbervrouwen zweren al eeuwen bij een mengsel van arganolie met citroensap om nagels en nagelriemen in topvorm te houden. Meng twee gelijke delen olie en citroensap en smeer het mengsel op je nagels. Trek plastic handschoenen aan en laat het goedje een nacht inwerken. Resultaat verzekerd!

Arganolie in de keuken
Arganolie verdient niet enkel een plaats in je dagelijkse verzorgingsritueel, ook in de keuken is het een echte aanrader. Tenzij je kiest voor de pure arganolie - die kan je zowel culinair als cosmetisch gebruiken - wordt op de verpakking gewoonlijk duidelijk vermeld waarvoor de olie geschikt is. Meestal wordt culinaire arganolie in een donkergekleurd flesje aangeboden, om de houdbaarheid te verlengen.

Instant vakantiegevoel
Culinaire arganolie is met zijn nootachtige smaak erg lekker bij een stukje brood of in salades. Met enkele druppeltjes arganolie geef je een eenvoudige pasta, rijstschotel of gegrilde groenten dat typische oriëntaalse karakter waar we zo verzot op zijn. Let wel, arganolie verhit je best niet. Bij hoge temperaturen verandert de samenstelling van de olie en kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Voeg de olie dus helemaal op het einde van de bereiding van je maaltijd toe, als extra smaakmaker. Eens geopend blijft arganolie ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar de olie bij voorkeur op een donkere, niet te warme plaats.

Voor een langer én gezonder leven

Arganolie bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren die de LDL-waarden (de 'slechte' cholesterol) in ons bloed verlagen zonder het HDL-gehalte (de 'goede' cholesterol) aan te
tasten. Uit onderzoek blijkt dat twee koffielepeltjes arganolie per dag een prima recept is om je cholesterolgehalte in amper een maand

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (23)
08-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor een echt gesprek - auteur : Robrecht Boudens..

voor een echt gesprek

 

 

Voor een echt gesprek zijn overigens niet eens gesproken woorden nodig.
Zoveel kan gezegd-en begrepen- met de blik van het oog,
de aandacht van het hart.
Hier raken we het mysterie van de vriendschap,
van de liefde en de tederheid als uiting van geluk.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (26)
07-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (42)
06-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met pompoen en beukennootjespesto .

 .

 

Penne met pompoen en beukennootjespesto


Beukennootjes. Eekhoorns zijn er dol op en wij eten er weleens een paar uit het vuistje, maar meestal vertrappen we ze tijdens de herfst in bossen en parken. In grote hoeveelheden zouden deze vruchtjes van de beuk giftig zijn, maar als je er niet mee overdrijft zijn ze een leuke toevoeging aan allerlei gerechten.

Nog twee typische herfstingrediënten zijn pompoen en vijg. De combinatie lijkt misschien wat vreemd, maar voor mij werkt ze prima. Probeer op zoek te gaan naar perfect rijpe, dieppaarse vijgen. Als je ze uit je eigen tuin kunt halen dan ben je een geluksvogel, want niets smaakt beter dan een honingzoete vijg die je op het ideale moment uit de boom plukt.

voor 2 à 3 personen

Ingrediënten
• 250 g volkoren penne
• 1 kleine pompoen (bij voorkeur hokkaido of butternut)
• 2 el olijfolie
• 2 el balsamicoazijn
• 1 el shoyu (of andere sojasaus)
• peper naar smaak

voor de pesto:
• 4 el beukennootjes, gepeld
• 2 bosjes peterselie
• 8 el olijfolie
• een vleugje fleur de sel (of ander zout)
• peper naar smaak

• 2 vijgen, in partjes gesneden
• een flinke handvol rucola

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Haal de pitten uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Je kunt de pompoen schillen als je dat lekkerder vindt, maar dat hoeft niet. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en roer er de olijfolie, balsamico, shoyu en peper door. Dek af met aluminiumfolie of een deksel. Rooster de blokjes in ca. 30 minuten gaar in de oven. Roer regelmatig en prik af en toe met een vork om te controleren of je blokjes al gaar zijn. Laat ze zeker niet helemaal plat worden! Wanneer de pompoen geschild is, duurt het roosteren allicht wat minder lang.

Doe al de ingrediënten voor de pesto in een blender en mix tot een grove pasta. Wil je de pesto wat meer pit geven, voeg dan gerust een teentje look toe. Ik heb echter niet altijd zin in de nasmaak van look

Kook de penne in ruim, gezouten water beetgaar en giet hem af. Roer er onmiddellijk de pesto en de pompoenblokjes door. Schep de pasta in diepe borden en garneer met wat rucola en partjes vijg.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
05-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder.

 

 

Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder

 

 

Wie denkt nooit het gedrag van moeder over te nemen, heeft het goed mis. Op de leeftijd van 32 jaar schijnt de metamorfose naar de eigen moeder zich het sterkst te ontwikkelen.

Met de leeftijd schijnen we meer en meer op de eigen moeder te lijken. Bepaalde trekjes nemen we dan meer over van ma, zo blijkt uit de rondvraag onder 1000 Britten, uitgevoerd door Hallmark. "Of je het nu wil of niet, het is geen verrassing dat we ons spiegelen aan de moeder", stellen de onderzoekers. "37 procent van de bevolking stelt dat moeder de meest inspirerende persoon in hun leven betreft".

Gedragingen
Volgens de studie zijn vrouwen gevoeliger voor de transformatie dan mannen. Vanaf 32 jaar nemen vrouwen bepaalde trekjes over als pieker- en hamstergedrag, vroeg gaan slapen, voorliefde voor soaps of het geven van scherpe kritiek.

Partner

Ook de partner zal het geweten hebben. Vooral in de omgang met hun partner en de verwijten die ze maken, klinkt schoonmoeders' gedrag door. Of de partner daar meestal zo blij mee is, blijft maar de vraag. 17 procent maakt duidelijk niet gediend te zijn met het veranderend gedrag.


Categorie: Knipsels
» Reageer (26)
04-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten even sociaal en intelligent als dolfijnen en apen.

Olifanten even sociaal en intelligent als dolfijnen en apen



Chimpansees lijken dan wel dichter bij de mens te staan, olifanten evenaren ook menselijke emoties en vaardigheden. Na 35 jaar onderzoek bij 2.500 Afrikaanse kolossen op de Keniaans-Tanzaniaanse grens, verschijnt aan de University of Chicago Press een boek over hun intelligentie, sociaal gedrag en vaardigheden. Dat schrijft de krant The Sunday Times.

Onderzoekers van het olifantenonderzoeksproject Amboseli twijfelen er niet meer aan dat het ene dier empathisch is voor een ander. Zo zagen ze dieren rillen als een jong door een elektriciteitsdraad werd geraakt of haalden ze verdovingspijltjes uit de huid van een andere olifant. Sommige moederolifanten helpen kleintjes uit de modder of als die achterop zijn geraakt in de groep.

Lichaamstaal
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de dieren lichaamstaal en geluiden gebruiken, vergelijkbaar met die van mensen. Zo groeten sommige olifanten met de slurf of door schouder aan schouder te staan. Andere speelse dieren namen dan weer stokken om met andere te spelen.

Ook leek het erop dat ze met elkaar onderhandelden over de te volgen route. Met het achterwerk naar elkaar staan betekent "vertrekken". In bepaalde opzichten zouden olifanten intelligenter zijn dan apen, zoals het herinneren van routes.

Apen en dolfijnen
"Ze worden zeker tot de hogere dieren beschouwd", aldus Cynthia Moss van het onderzoeksproject. "Ze evenaren apen en dolfijnen qua intelligentie en complex sociaal gedrag en komen dus in de buurt van mensen."

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (32)
03-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwenvriendschap: waarom zijn we zo wreed voor elkaar?

 

 Vrouwenvriendschap: waarom zijn we zo wreed voor elkaar?

 

 

Nog erger voor een vrouw dan gedumpt worden door een geliefde is opzij gezet worden door een vriendin. Het is een overgangsritueel naar het volwassendom dat al veel dames hebben meegemaakt, maar dat maakt het niet minder pijnlijk.

Gedumpt worden door een vriendin is hard. Ze is de persoon waarmee je alles deelt, buiten seks natuurlijk, en plots laat ze je harteloos vallen. Vrouwen zijn ontzettend goed in het kwetsen van geslachtsgenoten: ze negeren je, ze roddelen over je tegen vrienden, maar ze nemen niet de moeite te bellen om het uit te praten. Ze beantwoorde je telefoontjes of mails niet en ze geven feestjes zonder je uit te nodigen maar waarvan je via gemeenschappelijke vrienden op de hoogte bent. Er is geen echt afscheid, waardoor het moeilijk is dat hoofdstuk af te sluiten. De gedumpte blijf zich afvragen waarom ze opzij gezet werden.

Wegwerpbaar
Dit aspect van vrouwenvriendschap is een mysterie. Volgens evolutiebiologen hebben vrouwen een verzorgingsinstinct. In moeilijke tijden zorgen we voor de kinderen, beschermen we de zwakken, hamsteren we voedsel en zoeken we andere vrouwen op voor bescherming. Wanneer dit laatste ophoudt, lijkt het alsof dit tegen onze natuur ingaat. Maar vrouwelijke vriendschappen lijken meer op affaires dan we willen toegeven. Het verschil is dat we meerdere vriendinnen tegelijkertijd hebben en maar één partner, waardoor deze meer wegwerpbaar zijn. Mannen hebben een andere benadering van vriendschap. Ze maken vrienden, een achttal, en blijven hiermee contact onderhouden, wat er ook gebeurt: overspel, scheiding of bedrog. Bij vrouwen is er meer een verloop.

Loslaten

Een levenslange partner kies je op basis van betrouwbaarheid, standvastigheid en vriendelijkheid. Met een nieuwe vriendin moet het vooral meteen klikken. Het eerste stadium van een nieuwe vriendschap lijkt op die van een relatie, eerst lijkt het alsof je voor elkaar gemaakt bent, dan is er eentje die het verpest en dan kom je weer met je beide voeten op de grond. Als je een stevige basis hebt, overleef je dit. Maar soms is het zo dat dit niet verder kan blijven duren. Dan is er te veel jaloezie, bijvoorbeeld wanneer de ene getrouwd is, kinderen heeft of plots afvalt en er schitterend uitziet. Of als er te veel wrokgevoelens zijn. En soms eindigt het gewoon omdat het op is en een van jullie beslist dat het tijd is om los te laten.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (32)
02-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom jouw kat haar behoeften liever bij de buren doet.

Waarom jouw kat haar behoeften liever bij de buren doet


Is het jou ook al opgevallen dat jouw kat regelmatig haar behoeften
gaat doen bij de buren? Onderzoekers schijnen nu te weten waarom je huisdier zo graag een plekje bij de buurman uitzoekt...

Volgens onderzoekers is die verklaring simpel: je kat beschouwt de tuin van de buren nog net als haar territorium. Om die bewering te staven hingen ze GPS-trackers met kleine camera's aan negen katten en dat over een periode van acht dagen. Zo verzamelden ze maar liefst 768 uur aan GPS-tracking en 150 uur aan beeldmateriaal. Daarnaast vulden zo'n 3.000 baasjes een enquête in.

Uit de resultaten blijkt dat katten hun territorium tot op 300 meter van hun huis afbakenen. Die scheidingslijn bevond zich vaak in de tuin van de buren. En dat brengt de nodige hinder met zich mee, zoals de geur van urine en uitwerpselen.

Burenruzies
Volgens dierentherapeut Roger Tabor is het markeren van het territorium de oorzaak van heel wat burenruzies. "Soms lopen die ruzies zo uit de hand dat mensen er zelfs voor verhuizen", weet Tabor. "Als je een kleine tuin hebt en je wil het niet aan de stok krijgen met je buren, dan leg je in je tuin best een stukje met losse grond aan, hier kan je de uitwerpselen van je huisdier makkelijk opruimen."

Dezelfde studie toont bovendien ook aan dat stadskatten vaker met stress kampen dan katten die op de 'boeren buiten' leven. Dat komt doordat hun territorium aanzienlijk kleiner is en omdat ze hun gebied vaker moeten beschermen tegen indringers. Stadskatten komen dagelijks ongeveer tien soortgenoten tegen waarvan de helft hun territorium binnendringt om voedsel te komen stelen. 'Dorpskatten' komen een pak minder poezen tegen, dus kunnen ze zich beter focussen op de jacht en zo meer muizen en vogeltjes vangen.


Hoe drukker, hoe veiliger
De doorsnee kat spendeert doorgaans 12 uur per dag op een plaats waar ze hun territorium in de gaten kunnen houden. Dat is meteen ook hun favoriete plekje om een dutje te doen, zodat ze tegelijkertijd ook een oogje in het zeil kunnen houden.

Hoewel 32 procent van de baasjes vooral bang zijn dat hun kat op een dag zal worden aangereden, blijkt uit het onderzoek dat de meeste katten drukke wegen juist vermijden. Daarmee suggereren de onderzoekers dat de huisdieren sneller een ongeluk krijgen op rustige landwegen, waar ze niet voortdurend worden gestoord worden door lawaai en verkeersdrukte.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (20)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!