.
Citroengras.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Herkomst Citroengras is een tropische, aromatische grassoort afkomstig uit Azië. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft de plant een sterke citroensmaak af. Ze wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten. Het kruid is vers of ingevroren verkrijgbaar, maar ook gedroogd in poedervorm. De smaak van de poeder is net wat minder fris, maar wel citroenachtig. Vers heeft citroengras een groene kleur. 's Zomers kan je de plant ook in je tuin kweken.
Benaming Een andere naam voor citroengras is ook wel citronellagras of Sereh. Dat laatste is Indonesisch voor citroengras.
Naam in verschillende talen:
Engels: lemon grass Duits: Zitronengras Frans: citronelle Italiaans: erba di limone Spaans: limoncillo Maleis: Serai Thailand: Takrai
Smaak en gebruik Vers geplukt citroengras wordt meestal niet rauw gegeten. De sterke smaak kan al gauw een overheersende rol spelen en dat is vaak ongewenst in de keuken. Kook of stoof de stukken citroengras mee in gerechten die een extra toets verlangen. Verdeel de stengels in handzame stukken van zo'n 15 centimeter, bind ze in een bosje samen of snij ze in de lengterichting door en voeg zo toe en gooi de wortels en het buitenblad weg. Na de bereiding verwijder je best de stengels, want je kan ze niet kauwen.
Als je ze aan de bereiding wil toevoegen en erin laten, gebruik je alleen het onderste deel van de stengel. verwijder de buitenste harde bladeren en verbrijzel de zachte binnenste delen met de mortier of hak ze heel fijn. Citroengras is een kruid dat goed past in vele tropische gerechten. Doet het prima bij soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis en curry's.
|