Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

27-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dementie wordt onderschat omdat signalen niet herkend worden

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

 

Dementie wordt onderschat omdat signalen niet herkend worden

 

 

Zoveel als zes op tien mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie zouden onontdekt blijven. De reden? Twee op drie kent het verschil niet tussen signalen van dementie en veroudering, blijkt uit een bevraging van het Britse ministerie van Gezondheid.

In Groot-Brittannië zijn er ongeveer een kwart miljoen mensen gediagnosticeerd met dementie, terwijl dat er naar schatting 630.000 moeten zijn. Wordt de ziekte overschat of zijn er echt zoveel mensen die 'onder de radar' blijven en wiens vergeetachtigheid nooit gelinkt wordt met dementie?

Snelle diagnose
Simpel is het nooit: wanneer is de grens tussen dementie en gewone vergeetachtigheid overschreden? Zeg je er iets van tegen het slachtoffer of niet? Wat als ze het weigeren onder ogen te zien en een test boycotten?

Nochtans is snelheid wel belangrijk: hoe vroeger een diagnosis gesteld wordt, hoe sneller met een behandeling kan gestart worden en hoe meer de signalen met succes kunnen vertraagd worden.

Plannen terwijl het kan
"Bovendien laat het mensen toe te plannen voor de toekomst terwijl het nog kan", legt Alistar Burns uit. "Dat verbetert de levenskwaliteit, zowel van de dementerenden als van de familieleden." Ook zouden er dan minder mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.

"Mensen getuigen vaak dat ze schrik hadden voor de diagnose, maar een diagnose betekent ook toegang tot steun, behandeling en informatie die ze anders niet hadden gehad."

Hoe herken je dementie?

1) Geheugenproblemen

Nieuwe informatie (of het kortetermijngeheugen) wordt het eerst aangetast. Iets dat net is gebeurd, wordt door dementerenden even snel weer vergeten. Dat geldt ook voor antwoorden op een vraag die net is gesteld, waardoor ze vaak vragen blijven herhalen of verhalen steeds opnieuw vertellen, soms in exact dezelfde bewoordingen. Ook verjaardagen, belangrijke gebeurtenissen of beslissingen worden vergeten; er worden spiekbriefjes gemaakt voor dingen die anders onthouden werden.

2) Problemen met taal en spreken

Dementerenden verliezen de voeling met taal, waardoor ze moeten zoeken naar alledaagse woorden en een gesprek niet meer kunnen volgen. Ze verliezen de draad van het verhaal of zelfs de zin die ze aan het zeggen zijn. Praten wordt ook minder vlot.

3) Tijd & plaats

Het gevoel voor tijd en plaats zakt weg. Minuten worden uren, uren worden minuten, er wordt steeds vaker vergeten waarom ze naar een bepaalde plaats gaan of hoe ze daar gekomen zijn. Ze verliezen de weg, lopen verloren en weten hun adres niet meer.

4) Het dagdagelijkse leven
Dagelijkse taken worden moeilijk: koffie zetten, soep maken, de afwas doen. Net als bij praten worden stappen vergeten en overgeslagen en komen ze vast te zitten. Hobby's verwateren, financiën en papierwerk regelen wordt moeilijker. Dingen worden op de verkeerde plaats gelegd (een sjaal in de oven, een soepkom in de kast) en kunnen niet meer teruggevonden worden.

5) Verandering

Dementerenden lijken soms wel andere mensen voor de familieleden: plots humeurwissels (woede, verdriet, angst of depressie), normale bezigheden worden stopgezet, ze blijven weg van sociale activiteiten. Niet zelden omdat er gesprekken gevoerd worden, die ze niet meer kunnen volgen.

6) Slapen
Er moet iets gedaan worden in de tijd die vroeger werd opgevuld met activiteiten: slapen of urenlang tv kijken zijn dan vaan de opties. Volgens sommigen duidt dit op faalangst: ze doen niets, en kunnen dus ook niets verkeerd doen.

7) Vertrouwen en wantrouwen

Het beoordelingsvermogen verdwijnt. Familieleden worden gewantrouwd, vreemden worden vertrouwd, er worden foute (en soms hele dure) kosten gemaakt of boodschappen gedaan die niet nodig waren (terwijl de broodnodige dingen vergeten worden).

8) Hygiëne
Sommige dementiepatiënten verwaarlozen zich, wassen zich of hun kleren niet, kammen het haar niet of willen gewoonweg niet meer in bad.

9) Zicht

Lezen, afstand inschatten, contrasten zien is ook een signaal van dementie bij sommige personen. Het gebeurt ook dat ze zichzelf niet herkennen als ze voor een spiegel staan.

10) Onrust
Een algemeen gevoel van onrust kan ook op dementie duiden. De persoon wil iets zoeken, iets weten, iets opruimen, iets doen. Hij of zij weet met zichzelf geen blijf, misschien wel omdat ze vaag beseffen dat er iets aan de hand is waarop ze de vinger niet kunnen leggen. Onrust en de neiging tot lopen, leidt ook vaak tot slaapproblemen.

Herken je veel van deze signalen, raadpleeg je arts.

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (6)

14-03-2012
Louis Vuitton handbags
President Obama Louis Vuitton pledged on Louis Vuitton Store Tuesday that Louis Vuitton Sunglasses a thorough investigation Louis Vuitton would be conducted Louis Vuitton Purses into the bloody Cheap Louis Vuitton rampage by an Louis Vuitton handbags American soldier Louis Vuitton handbags in Afghanistan. Louis Vuitton Outlet The United States Louis Vuitton takes this asLouis Vuitton Purses seriously as Louis Vuitton Store if this Louis Vuitton Outlet was our Louis Vuitton own citizens Louis Vuitton Outlet and our own Louis Vuitton Purses children who Louis Vuitton were murdered, Louis Vuitton handbags Mr. Obama said, Louis Vuitton in his first Louis Vuitton Purses public remarks Louis Vuitton Purses since the shooting Louis Vuittontook place on Sunday. He said he was heartbroken by the loss of innocent life, calling it outrageous and unacceptable. Its not who we are as a country, and it does not represent our military, he added.

14-03-2012 om 04:00 geschreven door Louis Vuitton handbags


07-03-2012
Hallo fjaka

Wens je een fijne avond liefs zara en zwaan
Ik werk met dementen ouderen nu alweer 12 jaar.

07-03-2012 om 16:56 geschreven door zwaantje


27-02-2012
Avond groetjes

Hallo

Vriend: iemand die het beter met je meent dan jijzelf.





Image and video hosting by TinyPic 

27-02-2012 om 22:54 geschreven door Lana & Pip


vervelende situatie voor de mensen die ermee geconfronteerd worden Fjak@
 

Een aangename Week toegewenst vanwege Amor Fati !

 Tussen gezond verstand en goede smaak is hetzelfde verschil als tussen oorzaak en gevolg !


 
sicilie.jpg
 

27-02-2012 om 13:17 geschreven door Amor Fati


Ik ken dat... mijn moeder heeft het.

Ik wens je een heel gezellige week.

Image and video hosting by TinyPic

27-02-2012 om 11:47 geschreven door annie


Lieve groetjes
Interessante reportage Fjak@, ik wens je een fijne dag toe. Photo Sharing and Video Hosting atPhotobucket

27-02-2012 om 08:43 geschreven door HOBBYFOTOGRAFIE2




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!