Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

13-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harmonie en fanfare

Harmonie en fanfare

Dat klinkt als muziek in de oren

Blaasmuziek, harmonie- en fanfareorkesten kennen een lange geschiedenis. In alle culturen vind je blaasinstrumenten, die soms functioneel zijn of worden gebruikt om rituelen kracht bij te zetten.

Maya priesters blazen in de richting van de vier windstreken diepe tonen uit grote een schelp. Aboriginals gebruiken de didgeridoo, een door termieten uitgeholde boomstam, om langgerekte oerklachten voort te brengen. Ook uitgeholde hoorns van runderen zijn gebruikt als blaasinstrument.

Eerste metalen trompetten

 

Trompet

Rond 1400 voor Christus duiken voor het eerst metalen trompetten op, gemaakt door Egyptenaren. Omdat de techniek om metaal te buigen nog niet bekend was, is hun trompet niet meer dan een rechte, lange buis. De Romeinen gaan door op dit idee en ontwikkelden een Romeinse Tuba. Aangevuld met trommelaars staan de Romeinse blaasinstrumenten aan de basis van de eerste "militaire kapel".

Signalen

Legers hebben ook na de Romeinse tijd een impuls gegeven aan muzikale ontwikkelingen. Een trompet of trom is lange tijd het enige geschikte middel om een signaal snel over relatief grote afstand door te geven.

Oorlog

Als de Turken in de 15e eeuw Europa binnenvallen, brengt dat niet alleen een nieuwe oorlog met zich mee: de Turken blijken al heel ver met het musiceren in groepsverband. Ze maken gebruik van meerdere pijperfluiten die samen de melodie spelen. De begeleiding wordt verzorgd door trompetten en slagwerk, zoals pauken. De Zwitserse Infanterie neemt pijperfluiten en pauken over in haar orkesten. En naar Zwitsers voorbeeld hebben de instrumenten zich over Europa verspreid. Nieuwe technieken verbeteren de bestaande instrumenten waardoor het eenvoudiger wordt om in groepsverband te spelen. Muziek maken wordt zo voor meer mensen bereikbaar.

Harmonie

 

Saxofoon

In Nederland zijn drie typen blaasorkesten: de harmonie, de fanfare en de brassband. Het verschil tussen deze orkesten zit in de bezetting. Een harmonie orkest heeft houten én koperen blaasinstrumenten en slagwerk. Soms worden er nog strijkbassen toegevoegd aan de harmonie. Een fanfare orkest heeft alleen saxofoons, koperblazers en slagwerk. Een brassband heeft alleen koperen blaasinstrumenten en slagwerk. De grootte varieert meestal tussen de 25 en 80 spelers.

Hout en koper

Houten blaasinstrumenten, of houtblazers, zijn de families van hobo, klarinet, fagot en doedelzak en de saxofoons. De koperblazers zijn families van hoorn, trompet, trombone, tuba en saxhoorn en de meeste fluiten. De saxofoonfamilie is een mengvorm Het verschil tussen houten- en koperen instrumenten zit gek genoeg niet in de eerste plaats in het materiaal waarvan het instrument is gemaakt, maar in de bouw en de manier van spelen.

De meeste houten blaasinstrumenten hebben een groot aantal gaten, die niet allemaal met de vingers af te dichten zijn. Daarom is er een kleppenmechaniek op de meeste instrumenten. Door middel van een hefboompje dat wel voor de vingers bereikbaar is, kun je gaten openen of sluiten die op een totaal andere plaats zitten. Het geluid kan op verschillende manieren ontstaan. Bij de fluit bijvoorbeeld gaat de lucht trillen door het tegen een scherpe rand te richten. Andere instrumenten zoals klarinet en hobo hebben een enkel of een dubbele riet dat voor het trillen van de lucht zorgt.

De koperen blaasinstrumenten kennen ook een lange ontwikkeling. Op de eerste exemplaren is maar een beperkte serie tonen te spelen. Deze instrumenten worden 'natuurlijke instrumenten' genoemd. Om de mogelijkheden uit te breiden zijn verschillende oplossingen ontstaan zoals de hoorn die beugels heeft van verschillende lengte, waardoor andere series tonen ontstaan. Ook het schuifsysteem van de trombone is een stap in de ontwikkeling naar meer toonmogelijkheden, maar de definitieve oplossing is de komst van ventielen, begin 19e eeuw. Deze uitvinding heeft grote gevolgen gehad voor de koperen blaasinstrumenten; er worden in die periode dan ook veel koperen blaasinstrumenten ontwikkeld. Tegenwoordig heeft een koperen blaasinstrument drie of vier ventielen. Door het indrukken van een ventiel wordt een buis ingeschakeld, en de toon lager. Elk ventiel schakelt een extra stukje buis in. Drie ventielen geeft dan zeven mogelijkheden.

Scherp en zacht

Koperen blaasinstrumenten zijn te verdelen in scherp koper en zacht koper, waarbij de termen 'scherp' en 'zacht' slaan op het soort geluid dat de instrumenten maken. De trompet en trombone horen bij het scherpe koper worden, de hoorn en de tuba tot het zachte koper. In een harmonie orkest gaat het er om dat deze toonkwaliteiten in evenwicht (harmonie) met zijn elkaar. Het scherpe mag het zachte niet overstemmen, maar kan door contrasten in toonsoorten het zachte juist versterken. Harmonie betekent ook: samenklank, eensgezindheid, goede verhouding. Deze harmonie behoor je terug te vinden in de opbouw van het orkest. Een trompettist is gemakkelijk in staat om bijvoorbeeld een klarinet te overstemmen. Vandaar dat een goed opgebouwd harmonieorkest veel meer klarinetten heeft dan bijvoorbeeld trompetten of saxofoons. Het gaat uiteindelijk om de klank van het gehele orkest en niet om de klank van de afzonderlijke instrumenten.

Concoursen

Een belangrijke stimulans in de ontwikkeling van veel harmonieorkesten is het deelnemen aan concoursen. Een keer in de vier jaar moet een orkest deelnemen aan concours. Dat is een soort wedstrijd waarbij de jury punten geeft. Het orkest moet dan zo goed mogelijk spelen. Er worden drie nummers gespeeld: een inspeelwerk om een beetje te wennen aan de zaal, een verplicht stuk die het orkest moet spelen en een keuzewerk die zelf uitgezocht mag worden. Er zijn zes categorieën of afdelingen: afdeling 3, 2, 1, Uitmuntend, Ere en Vaandel.

De opstelling

De naam harmonie orkest komt van het Franse l'harmonie waarmee de blaasinstrumenten van een symfonie orkest . Een symfonieorkest is een groot orkest dat doorgaans klassieke muziek speelt. Een symfonieorkest kent naast de koper- en houtblazers en het slagwerk nog een andere instrumentgroepen, ook wel ‘families’ genoemd: de strijkinstrumenten. Net als in een groot symfonie orkest, kent ook de Harmonie zijn vaste opstelling. Ieder instrument en instrumentgroep heeft zijn eigen plaats op het podium. Het orkest zit meestal in een halve cirkel, vaak in meerdere rijen, met de dirigent als het middelpunt zodat ieder orkestlid de dirigent goed kan zien. De solo instrumenten zitten altijd links van de dirigent. Aan de rechterkant zitten de lager gestemde dus grotere instrumenten zoals de saxofoons en tuba's. Het slagwerk staat helemaal achteraan op het podium

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (17)

13-05-2013
Hallo



13-05-2013 om 22:13 geschreven door Athea


Hallo Fjak@

We hebben vandaag alles om de wasdag
goed te laten verlopen
massa hemelwater ...en ....
2582011948schat450.jpg
ben hier graag en met veel plezier komen piepen
...
ik laat hier ...alvast deze super dikke pieperke


Ik wens je een zonnig weekje toe !
Met warme groetjes en een knuffel.!
ikke

13-05-2013 om 17:22 geschreven door Jeske


dag Fjak@
ik wens jou alvast een heel fijne avond toe ! groetjes van meeuw birds and flower photo: Tink With Flower tinksmall.jpg

13-05-2013 om 17:17 geschreven door meeuw


Ee harmonie ? Dan denk ik spontaan de kermissen toen ik nog ' jong" was...Maar dat dateert al van de vorige eeuw haha!!
Geen liefje voor mij dat bij de harmonie was zoals bij Ani want ik herinner me meestal maar " oudere" spelers , of had ik toen nog geen oog voor jong geweld ??haha Een stevige knuffel voor jou en Pucky bij dit fris weertje!!

vis.gif

13-05-2013 om 15:04 geschreven door Natoken


Heel leuk weetje Fja@...klinkt inderdaad als muziek in oren...

Waaromvonddeuitvindervantweekend.jpg

13-05-2013 om 14:56 geschreven door Rudi


dag Fjak
24zxj4w.jpg


Wees altijd een eersteklas versie van jezelf,
in plaats van een tweederangs versie van iemand anders.
lieve groetjes Frieda

13-05-2013 om 14:56 geschreven door frieda


hahaha

ik was 15 ? en mijn eerste vriendje speelde in de fanfare of harmonie ? ! mooie herinnering die plots door jou naar boven kwam ( smile ) en .. neen , het werd niet hoor , 't was maar een jeugd- lief , je weet wel : kijken en handje vasthouden , hahaha ,
tot ziens ! !


steeds welkom

13-05-2013 om 13:12 geschreven door ani


REGEN EN KOU, TWEE DINGEN WAAR IK NIET VAN HOU!!!!!
Image and video hosting by TinyPic

13-05-2013 om 11:08 geschreven door Rachel Belmans


Goedemorgen Fjak@.Niettegenstaande het mindere weer kom ik Je graag een goede start van terug een nieuwe kersverse week toewensen.
Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag 13 mei en starten terug een nieuwe week.Het weer is wel in minuer gestart maar wij wel met een goed humeur.Gisteren behaalden we een mooie derde plaats op het tornooi van RC.Bissegem zonder maar één enkele wedstrijd te verliezen.Hopelijk wordt het wel geen veregende dag en komt het zonneke wel eens piepen.Ik wens Jullie allen een mooie en gezellige maandag en een héle goeie start van deze nieuwe week toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

13-05-2013 om 10:39 geschreven door Jos Vande Ghinste


Mooie beschrijving fjaka


dag217.gif

Ik ben zelf zo'n 20 jaar lid van verschillende fanfares en harmonies geweest. Het verschil tussen de twee is dat er in een harmonie ook houtblazers zoals de klarinet en familie toegelaten zijn. Een fanfare heeft alleen koperblazers.

Vandaag ziet er weeral maar een miezerig weertje uit niet bepaald om te gaan fietsen of wandelen.
Dus houden we ons maar binnen en gaan voor een nieuwe week de blogtoer op.
Ik wens je dan ook een hele fijne nieuwe week toe, wat het weer ook doet we kunnen er toch niets aan veranderen.
Veel lieve groetjes,
Roland

13-05-2013 om 10:12 geschreven door Roland


Hallo Fjak@,

Image and video hosting by TinyPic

13-05-2013 om 09:18 geschreven door paolo


Lieve groetjes
Dag Fjak@, wij wensen je een fijne maandag toe. Beste groeten van Luc en Magda. Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

13-05-2013 om 08:55 geschreven door Hobbyfotografie2


Wens je een fijne nieuwe week vriendin
ik kom hier straks terug om alles te lezen
Image and video hosting by TinyPic
Ik voel me soms heel klein
als een zandkorrel heel fijn
ik kan niet geven zo ik wil
en dat maakt mij dan heel stil
soms kan ik niet helpen,
om de pijn bij een ander te stelpen
Nikki

13-05-2013 om 08:30 geschreven door Nikki


groetjes

bem-vindo


Olá     bem - vindo
WELKOM

Casa Portuguesa

13-05-2013 om 07:06 geschreven door alfacinha


fijne maandag en een goede start van de nieuwe week
0knop20.jpg


Wij hebben geen hartje van zilver
of een hartje van goud.
Maar wel een hartje dat van
onze blogvrienden houdt.
Lieve groetjes van Freddy en Patty
en een dikke knuffel van onze vier rakkertjes

13-05-2013 om 05:11 geschreven door Patty en Freddy


dag fjaka

13-05-2013 om 03:10 geschreven door Els nobless


Lieve groetjes.


.


.

13-05-2013 om 00:24 geschreven door Erwin




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!