Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

16-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten groenten Pompoen.

Vergeten groenten Pompoen,xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Breng een reus in je keuken

 

 

In het herfstnummer 2002 van The Vegetarian, het tijdschrift van de Engelse Vegetarian Society, stond een reisverslag over een uitstap naar… België. Het voornaamste reisdoel was het "Festival van de pompoen en andere zeldzame, vreemde en vergeten groenten", dat sinds 1980 elk jaar wordt gehouden in Tourinnes-Saint-Lambert in Waals-Brabant. Hoogtepunt van dit evenement is de wedstrijd om de zwaarste pompoen van het jaar en om de mooist geklede pompoen, die dit jaar werd gewonnen door een Fransman die zijn exemplaar had verkleed als klok...


Reuzenbes

Botanisch hoort de pompoen niet thuis bij de groenten maar is hij een reuzenbes onder de watervruchten. Tegelijk is hij verwant aan de komkommerachtigen, waartoe eveneens meloen, augurk en courgette behoren. Van de pompoen bestaan er in de hele wereld wel 850 soorten, verschillend in vorm, kleur, grootte en smaak. In winkels en op markten zijn soms exemplaren te bewonderen van 50 kg. In het Guinness Book of Records worden pompoenen vermeld van 400 kg met stengels van 10 meter! Het exemplaar dat dit jaar winnaar werd op hogergenoemd festival woog ruim 120 kg. De niet eetbare soorten – die zich uit witte bloemen ontwikkelen – zijn als herfstdecoratie in het interieur of winkelraam een kleurrijke blikvanger die met succes een najaarssfeer weten te scheppen.
 

Wereldburger


Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de prachtige geel-oranje kelkvormige bloemen van de pompoenplant al 10.000 jaar voor onze tijdrekening op de vruchtbare bodem van Zuid-Amerika de wildernis sierden. Bij opgravingen en in holen en grotten werden zaden van drie oude wilde pompoensoorten teruggevonden, vooral in de nabijheid van Oaxaca (Mexico). Voor de indianen van de Nieuwe Wereld vormden pompoenen samen met maïs en bonen het basisvoedsel en deze groente verdiende dan ook hun goddelijke verering.

Etnologische botanici stelden vast dat de Maya’s en de Azteken – de oerinwoners van Zuid-Amerika – de pompoen altijd samen met maïs en bonen verbouwden. Ook in andere regionen duikt dit combinatiepatroon op, waardoor specialisten van mening zijn dat de volkeren uit de pre-Columbiaanse tijd reeds intuïtief wisten hoe te voldoen aan de basisbehoeften van de menselijke voeding. Volgens de moderne voedingsleer verkrijgt men door de verbinding van verschillende koolhydraathoudende spijzen namelijk uitstekende plantaardige eiwitcombinaties.

Op de akkers van de Pawnees, een indianenvolk dat in het gebied van Kansas en Nebraska (V.S.) leefde, werden zeven soorten pompoenplanten verbouwd. Het zou de verdienste van de Pawneevrouwen zijn - die bekend stonden als bekwame tuiniersters - dat de pompoen zich van wilde plant tot cultuurplant heeft ontwikkeld.

Net zoals de tomaat en de aardappel heeft de pompoen zijn weg naar Europa gevonden. De Grieken en de Romeinen verwerkten pompoenzaden in amandelolie voor huidverzorging. Vanaf 1550 staat de reuzenpompoen (Cucurbita maxima) vermeld in de plantkundeboeken. In het 16de- en 17de-eeuwse Europa prijken pompoenen in stillevens van de Vlaamse schildersschool.
 

Oranje goud


Pompoenen leveren met 10 kcal per 100 g weinig energie maar hun vezels en zetmeelgehalte brengen een goed verzadigingsgevoel teweeg, wat voor zwaarlijvige mensen op dieet erg welkom is.

Hun voornaamste pluspunt is het gehalte aan bètacaroteen (provitamine A). Met 2 mg per 100 g is pompoen na wortels en spinazie de caroteenkampioen: 200 g pompoen levert reeds de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid caroteen. De felst gekleurde diep-oranje soorten zijn de rijkste caroteenbronnen. Gezien provitamine A een belangrijke rol speelt bij het neutraliseren van vrije radicalen is ze van groot belang voor het immuunstelsel.

Verder zijn nog de vitamines E, C en die van het B-complex vertegenwoordigd. Wat mineralen en spoorelementen betreft, komt kalium op kop met 323 mg/100 g vruchtvlees. Verder zijn nog calcium, magnesium, ijzer, fosfor en silicium aanwezig.

Aan te stippen valt dat pompoen nitraat-arm is en geen purine bevat.

Pompoen bevat 80-90% water, wat samen met de ideale natrium-kalium verhouding van deze groente een waterafdrijvend middel vormt met ontzurend karakter. Goed nieuws dus voor jicht- en reumapatiënten. Ook bij nier- en hartkwalen die gepaard gaan met waterophoping kan pompoen in de voeding goede diensten bewijzen.

Pompoenpitten


Pompoenpitten zijn in de volksgeneeskunde een eeuwenoud middeltje tegen blaas- en nierklachten en tegen goedaardige prostaatproblemen. Reeds in het oude China noemde men de pompoen de “keizer van de tuin”. De fascinerende werking van zijn zaden berust op het samenspel van waardevolle nutriënten. Fytosterolen en alkaloïden helpen bij prostaatvergroting; kalium en vitamine E versterken de blaasspieren; selenium zorgt bij sporters voor celbescherming bij intensieve belasting; zink versterkt het immuunsysteem en het vitamine B-complex zorgt voor een probleemloze stofwisseling. Bovendien zijn pompoenpitten een efficiënt middel tegen darmparasieten.

Pompoenpitolie is zeer aromatisch, dik en bruin, en het is even wennen aan haar sterke smaak. Ze wordt verkocht in donkerkleurige glazen flessen of blikken bussen van hoogstens een halve liter. De olie moet beschermd worden tegen het licht opdat ze niet ranzig zou worden. Op de lijst van olieën staat ze hoog gerangschikt met 64% onverzadigde vetzuren, waarvan 28% enkelvoudige en 53% meervoudige. Pompoenpitolie bevat het kankerremmende mineraal selenium, wat niet direct synoniem is voor “genezing” maar voor “vertraging” of eventuele preventieve bescherming. Ze wordt eveneens aangeraden ter versterking van het spier- en bindweefsel omdat ze magnesium en vitamine E bevat. Uitwendig gebruikt verzacht ze brandwonden.
 

Folklore


Op de vooravond van Allerheiligen wordt in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten een feest van Iers-Keltische oorsprong gevierd: Halloween. Van uitgeholde pompoenen worden met wat snijwerk een soort lantarens gemaakt waarin men kaarsen laat branden. De lampions sieren tuinen en vensterbanken. Kinderen verkleden zich in heksen, tovenaars, spookjes en roepen “trick or treat!” aan alle deuren. Ook bij ons is het gekend.

Naast Halloween komt in de V.S. de pompoen ook voor op Thanksgiving, op de vierde donderdag van november. De laatste jaren zijn door de groeiende belangstelling voor vegetarisme talrijke alternatieven voor de gevulde kalkoen in tijdschriften en kookboeken te vinden (onder meer de befaamde Tofurkey of kalkoen – turkey – van tofu!). De traditionele pompoengerechten (zout en zoet) blijven hun traditionele plaats in het menu behouden.

Pompoenen kweken, oogsten en bewaren

De pompoenfamilie omvat zoveel soorten, verschillend in vorm, grootte, kleur en gebruiksmogelijkheden, dat het kiezen van het zaad de moeilijkste opgave is. Bij de pompoenen (Cucurbita maxima en Cucurbita moschata) bestaan verschillende rassen: gele reuzen, Golden Debut, Butterball, Lunga di Napoli, Ponca, Gold Nugget, Table King… Bij de courgettes (Cucurbita pepo of mergpompoen) vinden we onder meer de rassen Elite Blackini, Kussa, Clarita, Tondo di Piacenza, Greyzini, Eldorado, Gold Rush en de spaghettipompoen. Onder de pattisons met hun merkwaardige ronde vorm, lichtjes afgeplat met gelobde randen, onderscheiden we Patty Pan, White Bush, Peter Pan, Custard Yellow, en Sunburst.

Het kweken van pompoenen is niet arbeidsintensief – een echte vrijetijdshobby. Wie geen tuin bezit kan kleinere soorten houden in bloempotten of -bakken. De grotere exemplaren vragen wat meer ruimte voor hun rankende takken. Het liefst groeit pompoen op humusrijke grond - vandaar dat een plant soms spontaan opduikt op een composthoop uit een gekiemd zaadje. Hoewel hij afkomstig is uit regionen met tropische temperaturen, gedijt hij goed in onze Midden-Europese zomer. Het is een plant met een enorm aanpassingsvermogen. Op een zonnige plek met een buurplant die hem af en toe wat schaduw verschaft is hij best tevreden. De groei van pompoenen wordt zelfs nog bevorderd als ze allemaal samen in een bed staan.

Bij de grote exemplaren is het nuttig een vlakke steen, tegel of plankje onder de zware vrucht te leggen om ze tegen het rotten op de natte aarde te beschermen. Pompoenen zijn vorstgevoelig. Wees niet verwonderd slakken rond je pompoenen te vinden, want die trekken ze aan. In droge periodes veel water geven.

Pompoenen oogsten doet men het best als ze volledig rijp zijn - dus als de stengel houtachtig is geworden en de vrucht een hol geluid voortbrengt wanneer men erop tikt. Je bewaart de groente bij voorkeur in een koude, droge ruimte (10-13°) - een vochtige kelder is niet geschikt. De bewaarperiode verschilt volgens de soort, maar de reuze-tuinpompoen kan men toch houden tot de eerste vorst dreigt. Wie een eerste poging wil wagen, vindt specifieke aanwijzingen op de zaadzakjes in de handel.
 

Culinair


En nu is het de hoogste tijd om de pompoenen de keuken binnen te rollen. Pompoen op het menu is geen garantie voor een smakelijke maaltijd als je niet een beetje thuis bent in de kruidenkeuken. Op zich is het vruchtvlees flets, zowel rauw als warm bereid. Geraspte pompoen als deel van een rauwkostschotel kan met om het even welk sausje op smaak gebracht worden. Bij de warme bereidingen heeft men de keuze tussen een Aziatisch (koriander, piment, kardemom, gember, kerrie) of een Europees (muskaatnoot, oregano, paprika, knoflook, kaneel, kruidnagel, peper) kruidenarsenaal. In een ideale mix domineert het ene kruid het andere niet. Blijf er uiteraard vooral op letten dat het gerecht nog naar pompoen smaakt!

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (27)

16-06-2011
fijne avond

Wens je voor morgen een fijne dag liefs zwaantje

16-06-2011 om 22:20 geschreven door zwaantje


dag fjaka
plaatjes-20(22).gif zomaar voor jou ! groetjes van bo

16-06-2011 om 21:26 geschreven door boomer


Dag Fjak@

27724817.jpg

16-06-2011 om 21:20 geschreven door Joyce


Dag Fjak@

Welkom bij powerpoint Roosje

Vriendschap is een wonderlijk woord

misschien wel het mooiste op aarde.

wens jullie een fijne dag

bezoek ook eens mijn 2de blogje

Welkom in het knutselhoekje van Roosje

Lieve groetjes Roosje

16-06-2011 om 19:50 geschreven door Roosje


Lana en Pip wensen jullie een warme groet


Ik kom je een fijne avond wensen



Vaak kiest men voor de aanval en maakt men vijanden, om te verbergen dat je zelf zwak staat.





16-06-2011 om 19:32 geschreven door lana & Pip


die ben ik niet vergeten Fjak
6p848x.jpg
het is daar te lekker voor
in de soep en voor een cake te bakken hmmmm laat maar komen
Bedankt voor de lieve reaktie op mijn ppsje
Ik wens je een fijne donderdag

liefs en een dikke knuffel
Frieda

16-06-2011 om 19:15 geschreven door Frieda


fjaka
heb die ook graag in huis , want zijn hier nogal fans van pompoensoep
grtz & bedankt

16-06-2011 om 19:01 geschreven door steffie


Dag Fjaka

16-06-2011 om 17:36 geschreven door Els Nobless


groetjes en knuffelkes van Lydia
Hier zijn al een paar flinke regenbuien gevallen, nu schijnt het zonnetje, maar voor hoe lang?
Bedankt voor je bezoekje, ik kom met veel plezier ook jouw blogje een bezoekje brengen.


Image and video hosting by TinyPic

16-06-2011 om 17:21 geschreven door Lydia


Veel regen groetjes...van catootje

Welkom op de blog van Catootje

Tussen het volhouden door
mag je best even uitrusten.

Groetjes van Catootje

16-06-2011 om 17:20 geschreven door Carla


Bedankt voor de info Fjak@

Image Hosted by ImageShack.us

16-06-2011 om 15:52 geschreven door boke


gefrituurde pompoen met bloemsuiker, lekkerrrr


Klik hier voor meer gratis... Vele lieve groetjes vanwege Annie & Rogier

16-06-2011 om 11:47 geschreven door Annie & Rogier


goeie morgen
Vele lieve groetjes Bedankt voor je bezoekje Mag ik jullie dit awardje aanbieden Groetjes Eddia (MET DE ed van EDDY en de dia van DIANA)
33xak61.jpg

16-06-2011 om 11:41 geschreven door eddia


Vandaag in aanbieding: "Hemelwater!"
44403229sg.jpg
Vandaag is t hier andere koek! Er wordt hier druk gepoetst. Liefs, Carine xx

16-06-2011 om 11:29 geschreven door wiely


Goedemorgen Fjak@
Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag donderdag 16 juni.Hier is de dag met zware bewolking en regen begonnen maar laten we er toch een mooie en gezellige dag van maken.Vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

16-06-2011 om 10:39 geschreven door Jos Vande Ghinste


donderdaggroetjes
dia1fijnedaggreetje.jpg lieve groetjes en een fijne dag gewenst, Greetje

16-06-2011 om 10:02 geschreven door greetje


Fijne donderdag
33wskcp.jpg

Als je zo'n vriend ontmoet, dan ben je rijker dan een oliesjeik
en gelukkiger dan je ooit had durven dromen.

Heel veel liefs

16-06-2011 om 09:18 geschreven door ornitogalen


hallo
Met of zonder kruiden..pompoen kan me toch niet bekoren Fjaka ;-)
regen.gif
storm en regen ,houdt ons niet tegen
wij komen een prettige dag wensen
aan alle lieve mensen!

16-06-2011 om 07:38 geschreven door Lipske


Een dondersgoei groetje (hier nog droog ) deze donderdag
 vandaag sjeesen we door bloggenland
we gaan verder doen met het geen gisteren niet klaar raakte
Wie zijn eigen tuintje wiedt,
ziet het onkruid van een ander niet.
 

Image and video hosting by TinyPic

Ik wens jouw van harte een fijne  dag
 
geniet ervan Fjak@

Veel liefs & knuffie Jeske

16-06-2011 om 07:16 geschreven door Jeske


krikie komt je een fijne dag wensen
Met mijn lodderig oog kom ik hier is piepen en zie dat alles even mooi en goed is
1308149726-020.jpg
heerlijke soep maak je van pompoenen de allerliefste groeten en knuffels van Krikie

16-06-2011 om 05:34 geschreven door krikie


Lieve groetjes dikke knuffel lieverd
Image and video hosting by TinyPic

16-06-2011 om 03:16 geschreven door Diana


Groetjes op donderdag.
009knop.jpg


Twijfel aan de zon en de maan...
twijfel aan sterren in hun baan...
twijfel aan de waarheid en de trouw...
maar twijfel nooit aan m'n vriendschap voor jou!
Lieve groetjes van Freddy en Patty
 en een dikke knuffel van onze drie rakkertjes

16-06-2011 om 02:33 geschreven door Patty en Freddy


Lieve groetjes


.

16-06-2011 om 02:07 geschreven door Design lover


Mooie dag gewenst

Image and video hosting by TinyPic

Ik kom u een mooie dag wensen...
Maakt er maar een gezellige dag van.
Groetjes en knuffels...
Mia naamanimaties

16-06-2011 om 01:34 geschreven door Mia


Ik wens jou een fijne donderdag... mateke

Image and video hosting by TinyPic 

Hallo
Geluk maakt je vriendelijk
 Beproevingen maken je sterk
Verdriet houdt je menselijk
Mislukkingen houden je nederig
Maar alleen de hoop laat je vooruitgaan
Met een groet en een lach
Wens ik mijn blogmaatjes een fijne dag
 Veel liefs

16-06-2011 om 00:45 geschreven door eliane


Vergeten?
Neen hoor, hier toch niet ik pureer elk jaar een paar pompoenen om dat later te verwerken als basis voor mijn soep en dat valt reuze in de smaak.Late avondgroetjes of vroege morgengroetjes aan jou de keuze!! Geniet van je dag en van mij krijg je een warme knuffel!

16-06-2011 om 00:39 geschreven door natoken


Trucker_John komt met zijn 10 tonner truck door de blogs gereden met zijn vriend Zeno_Blog







.

16-06-2011 om 00:15 geschreven door Trucker_John & Zeno_Blog




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!