.
Couscous schotel is een eenvoudig en snel vegetarisch couscousgerecht. Het gerecht leent zich goed voor het verwerken van restjes champignons en groente die nog in de koelkast zwerven.
Ingredienten
300 gr couscous griesmeel (voor couscous)
100 gr pistachenoten
300 tot 500 gr (hoeveelheid naar smaak) stevige groente met verschillende kleuren (broccoli, wortel, courgette, paprika etc.)
5 flinke scheppen tapenade van olijven of tomaten .
Tapenade is een dipsaus met als basis olijven afkomstig uit Zuid Frankrijk
Toevoegingen zijn kappertjes, (ansjovis, tonijnvoor de niet veggie) en knoflook. Zowel zwarte als groene olijven kunnen gebruikt worden. Kruiden, specerijen en zout worden soms ook toegevoegd.
6 zongedroogde tomaten
olie om in te bakken
Bereiding
Neem een kop couscous per persoon.Leg dat op ovenschotel voeg kokende groentenbouillon toe en goed doorroeren moet zo 10 min. zwellen.Proef en voeg er desnood nog bouillon aan toe. De couscous moet gaar en zacht zijn.Maar het vocht moet opgenomen zijn.
Pel de pistachenootjes en snij de groenten in hapklare blokjes.
Knip de gedroogde tomaatjes met een keukenschaar in kleine, dunne reepjes.
Verhit de wok en roerbak daarin met een scheutje olie de groenten totdat ze gaar zijn (eventueel kun je de stukjes broccoli en de wortel eerst even in een pan heet water een minuut of twee koken, voordat je ze roerbakt).
Roer de tapenade door de groente.
Roer de couscous, de nootjes en de tomatenreepjes door de groente.
Roerbak het geheel nog een beetje door, tot de nootjes een klein beetje zachter zijn.
Op smaak maken met peper en zout.
|