.
Penne met pompoen en beukennootjespesto
Beukennootjes. Eekhoorns zijn er dol op en wij eten er weleens een paar uit het vuistje, maar meestal vertrappen we ze tijdens de herfst in bossen en parken. In grote hoeveelheden zouden deze vruchtjes van de beuk giftig zijn, maar als je er niet mee overdrijft zijn ze een leuke toevoeging aan allerlei gerechten.
Nog twee typische herfstingrediënten zijn pompoen en vijg. De combinatie lijkt misschien wat vreemd, maar voor mij werkt ze prima. Probeer op zoek te gaan naar perfect rijpe, dieppaarse vijgen. Als je ze uit je eigen tuin kunt halen dan ben je een geluksvogel, want niets smaakt beter dan een honingzoete vijg die je op het ideale moment uit de boom plukt.
voor 2 à 3 personen
Ingrediënten 250 g volkoren penne 1 kleine pompoen (bij voorkeur hokkaido of butternut) 2 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 el shoyu (of andere sojasaus) peper naar smaak
voor de pesto: 4 el beukennootjes, gepeld 2 bosjes peterselie 8 el olijfolie een vleugje fleur de sel (of ander zout) peper naar smaak
2 vijgen, in partjes gesneden een flinke handvol rucola
Zo maak je het Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Haal de pitten uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Je kunt de pompoen schillen als je dat lekkerder vindt, maar dat hoeft niet. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en roer er de olijfolie, balsamico, shoyu en peper door. Dek af met aluminiumfolie of een deksel. Rooster de blokjes in ca. 30 minuten gaar in de oven. Roer regelmatig en prik af en toe met een vork om te controleren of je blokjes al gaar zijn. Laat ze zeker niet helemaal plat worden! Wanneer de pompoen geschild is, duurt het roosteren allicht wat minder lang.
Doe al de ingrediënten voor de pesto in een blender en mix tot een grove pasta. Wil je de pesto wat meer pit geven, voeg dan gerust een teentje look toe. Ik heb echter niet altijd zin in de nasmaak van look :-)
Kook de penne in ruim, gezouten water beetgaar en giet hem af. Roer er onmiddellijk de pesto en de pompoenblokjes door. Schep de pasta in diepe borden en garneer met wat rucola en partjes vijg.
|