
Ik ben niet zulke fervente lezeres van damesblaadjes. Bijgevolg koop ik ze dan ook zelden. Heel sporadisch neem ik ze eens in mijn handen in de wachtzaal van de dokter.
Verleden zondag echter, met het mooie weer, (lijkt ondertussen weeral ver af te liggen) kreeg ik het lumineus idee om naar het park te fietsen. Maar daar zo maar zitten gapen op een bankje doet zo vreemd aan hé? Althans naar mijn gevoel dan toch.
Dus kocht ik onderweg in een supermarkt die s zondags altijd open is, een Libelle. Gewoon kwestie van wat te lezen te hebben zonder dat je er veel moet bij nadenken, iets dat met een bijna gekookte hersenpan toch niet zou lukken. En laat daarin nu enkele recepten staan die me doen watertanden! Namelijk Clafoutis.
Clafoutis zijn een tradioneel Frans nagerecht die oorspronkelijk komen uit Limousin en Auvergne. Clafoutis zijn eigenlijk geen echte taarten, maar eerder dikke, stevige pannenkoeken. Ze worden altijd gemaakt op basis van melk, bloem en eieren. Het voordeel is dat je zon Clafoutis zowel warm, lauw of koud kunt eten. Zij kunnen zowel een zoete als een hartelijke vulling bevatten. Een clafoutis kan ook niet mislukken. Gewoon goed mengen en niet te lang in de oven laten staan, meer niet.
Voor wie het eens proberen wil, hier een recept:
ZOETE CLAFOUTIS
Benodighen (6 personen)
- 400grgemengd rood fruit (diepvries mag)
- 80gr. Witte noga
- 130gr. Bloem
- 150gr. Suiker
- 4 eieren
- 400ml melk
- 30 gr gezouten boter
BEREIDING:
1-Spoel het fruit en bestrooi het met 50gr. Suiker. 2- Verwarm de oven voor op 210 graden C. 3- Klop de eieren los in een kom en voeg er al kloppend de resterende suiker aan toe.Voeg aan dit homogene mengsel geleidelijk aan en stevig kloppend de bloem toe (bijvoorbeeld met een mixer) doe er de gesmolten boter en dan de melk bij. 4- Leg het fruit in een beboterde vorm, schenk er het mengsel over en bestrooi met stukjes noga. 5- Zet 25 min in de oven. 6- Laat afkoelen voor het opdienen.
TIP: Maak deze clafoutis in kleine vormpjes. Is leuk voor kinderfeestjes of logeerpartij van de kleinkinderen.
TIP: Wilt u het nog feestelijker maken, geef er dan een vanillesaus en/of roomijs bij. Bestrooi de Clafoutis met bloemsuiker of spuit er met gulle hand room op. Eet smakelijk!

Bron; Libelle, Kooktips, Wikipedia.
|