Buiten spoken, heksen en allerlei andere creeps, is de pompoen het symbool bij uitstek bij Halloween. Daarom een beetje geschiedenis over deze uit de kluit gewassen groente!
Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er zijn al zaden gevonden van 7000 tot 5500 voor Christus. Verwijzingen naar pompoenen gaan vele eeuwen terug. De
naam pompoen komt oorspronkelijk van het Griekse woord "Pepon" wat
betekend "grote meloen". "Pepon" is later weer door de fransen
veranderd in "pompon". De engelsen op hun beurt veranderden de naam
weer in "Pumpion" en uiteindelijk veranderde Amerikaanse
kolonisten deze naam in "pumpkin", wat bij ons dus "Pompoen" is.
Al eeuwen geleden gebruikten de indianen pompoenen als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook
droogden zij stroken pompoen en vlochten daar matten van. Of roosterden
de stroken pompoen op een open vuur om ze daarna op te eten. Toen er
blanke kolonisten in Amerika arriveerden zagen ze de pompoenen groeien
bij de indianen, en zo werden ook de pompoenen in hun dagelijkse
voedsel opgenomen. Net zoals vandaag de dag waren er toen al tal van
recepten, van voorgerecht tot dessert. Van bijvoorbeeld pompoensoep,
over pompoenstamppot tot pompoenijs. De oorsprong van het ontstaan
van de pompoenen pastei is zoals ze denken gekomen doordat de
kolonisten de top van de pompoen eraf sneden, de zaden eruit haalden en
vulden met melk, spijzen en honing. De pompoen werd dan gebakken in de hete as van een uitgaand vuurtje. Hierbij gevoegd twee leuke recepten voor de (klein)kinderen met pompoen.
KOKEN MET SPOKEN
HEKSENFRIET
Benodigheden: 1 kleine oranje pompoen
Olie om te frituren
Zout (zeezout) al naar believen.
Maak de pompoen schoon en snijd staafjes van ongeveer 1cm breed. Verhit de olie tot 180° celcius. Frituur de reepjes een aantal minuten. Laten uitlekken, en al, dan niet bestrooien met het zout.
CREEPY PANNEKOEKEN.
Benodigheden: 1kg. pompoen
1 liter melk
3 tot 4 eieren
500gr. bloem 1
lepel boter 20gr.
gist
have lepel zout Stroop
of honing
Kook de pompoen, en meng daarna met de eieren, bloem, gist en stroop of honing. Voeg als laatste de melk toe met boter, en zout. Daarna bakken in een koekepan zoals een gewone pannekoek.
VEEL PLEZIER EN SMAKELIJK!
|