Ik las bij Ludovikus de vraag van Lipske… waarom men zegt: “ Vijgen na Pasen “ ?
Ja, jullie kennen me al een beetje hé en dus ging ik op zoek want volgens mij rijpen vijgen pas in de zomer en dat is toch altijd na Pasen?
Antwoord:
In de middeleeuwen waren de vastendagen zeer talrijk en vooral de veertig dagen voor Pasen . Na de wintertijd, de tijd van feesten en schrokpartijen, zorgde de Kerk voor afremming. Voor velen was het echter een onontkoombare noodzakelijkheid. De voorraden van vlees en dergelijke waren immers op en slechts een noodgedwongen vasten kon de burgers de lente doen bereiken.
Op vastendagen mocht er geen vlees en geen vette spijzen gegeten worden. Buiten de klassieke vastenspise, zoals vis, groenten en kaas werden er ook zaken gegeten zoals rozijnen, dadels, noten en gedroogd fruit. Ook vijgen behoorden daarbij omdat ze zeer voedzaam zijn en goed te bewaren zijn .Vandaar dat men vijgen importeerde maar enkel in gedroogde vorm.
Die droge vijgen behoorden dus niet tot de verboden voedingsmiddelen tijdens de katholieke vastenperiode en konden dus naar hartelust gegeten worden . Na Pasen, wanneer de vasten voorbij was, kon men zich weer te buiten gaan aan de gebruikelijke voeding en waren vijgen plots overbodig.
Als de vijgen te laat uit het verre Turkije arriveerden sprak men van vijgen na Pasen. Vastenspijs na de vasten.
|