Overal waarwe kwamen werden we overspoeld met souvenirs en konden ook niet aan de verleiding weerstaan. We konden daarvoor terecht in de ateliers en winkels in San Pedro Tlaquepaque in een van de buitenwijken van Guadalajara. De naam komt uit het Nahuatl en betekent "Plaats boven land van klei". Tlaquepaque was bekend vanwege zijn aardewerk en glasblazerijen en is dat nog steeds. Maar wij verkozen de grote lokale mercado ( markt ) alleen al om zijn immense grootte en het scheelde behoorlijk wat in prijs! Op de slide hebben jullie een zicht op een deel van de markt San Juan de Dios. Daar werd ongeveer alles verkocht van groenten tot kleren en souvenirs. ....De markt bestond uit 2 verdiepingen dus hadden we nogal wat tijd nodig om daar te flaneren!! Ons middagmaal bestond uit een kippetje dat we kochten ergens op straat aan een standje.. Lekker pikant!!!!!!!!:evil:
Maar Guadalajara was niet alleen bekend om zijn historische gebouwen. De staat Jalisco waarvan Guadalajar de hoodstad is, stond ook bekend als de geboorteplaats van tequila. Naar het schijnt bestaan er 200 varianten van, van de meest eenvoudige recepten tot de meest verfijnde. De nationale dranken van Mexico waren en zijn nog steeds tequila, cerveza( bier) en mezcal( agavabrandewijn). Maar tequila wordt gezien als de nationale drank van Mexico en wordt onttrokken aan de maguey (agave) plant die in en om het dorpje Tequila groeit. Tequila bestond al eeuwen. Het waren de Tequilas- indianen die ontdekten dat uit het hart van de cactus een geestrijke drank kon gebrouwen worden. Op éen van onze bezoeken aan zon agaveveld kregen we een eenvoudige uitleg van hoe tequila werd gemaakt .
De agaveplanten groeien zo'n 8 à 10 jaar in plantages, afhankelijk van het soort agave. Als de plant volwassen is , begint die te bloeien met een lange bloemenstaak. De boer of campesino, snijdt de staaf af net voor die gaat bloeien. Dat stimuleert de plant om flink te groeien in de kern. Die zwelt dan op tot een grote bol die een sappige pulp bevat. Als die bol volledig gezwollen is, snijdt de boer de plant aan de voet af en verwijdert de lange zwaardachtige bladen. Die bol of piña (=ananas omdat die daar erg op gelijkt) weegt zon 25 à 20 kg. Die wordt dan in kleiner stukken gehakt en gedurende 3 dagen in stenen ovens geroosterd. Die ovens hebben een doorsnede van 3,5m en zijn 2,5m diep en kunnen zon 3000 piñas bevatten. Eerst wordt die oven verhit met houtskool dat afgedekt wordt met rivierstenen. Daar komen dan de bollen op daarboven hete stenen , dan een laag geweven palmmatten en een laag aarde. Het proces duurt zon 3 dagen en de agaven nemen de smaakstoffen op uit de aarde en de houtrook. Tijdens het proces worden koolhydraten omgezet in vergistbare suikers. Daarna worden de piñas uit de kuil gehaald en vermalen met molenstenen om de vezels te verwijderen. De pulp wordt dan in houten vaten geschept en met water gemengd. Dit mengsel laat men 3 tot 5 dagen op natuurlijke manier gisten afhankelijk van de buitentemperatuur. De gegiste pulp en sap van ongeveer 5% alcohol, wordt in koperen vaten over houtsvuur gedistilleerd. Die eerste distillatie wordt dan nog een tweede keer gedistilleerd tot een hoger alcoholisch produkt. Het is dan nog enkel kwestie van die drank te bottelen en salud= proost zou ik zeggen. De diaslide maakt het allemaal wat duidelijker.Allé hoop ik toch:lol:!!
Reacties op bericht (4)
18-07-2008
wist je ook dat ........
......Het agavelandschap en oude industriële faciliteiten van Tequila, waar de tequila geproduceerd wordt, is opgenomen op de lijst van werelderfgoed
18-07-2008 om 19:57
geschreven door Amor Fati
receptje
Amai, Natoken,zo'n gedetailleerd recept...: we kunnen op die manier allemaal direct beginnen brouwen! Denk dat ik er toch niet echt aan begin want heb van me leven nog geen tequila gedronken en ben niet gek van alcolholische dranken in 't algemeen. Maar ik lees je migrantendagboek heel graag. Had je dat toen allemaal in schriften genoteerd? Kan me moeilijk voorstellen dat je dit alles zomaar uit je geheugen opdiept. Liefs,
18-07-2008 om 17:42
geschreven door paz
..
Ik vind de naam ook mooi klinken. Er is een mooi lied over. Placido Domingo zingt het. Guadalajara, Guadelajaraaaaaa. Dju, ik heb kilometers agaven velden gezien en nooit naar die vrucht gaan kijken, ik dacht dat het uit de stengels was dat het sap geperst werd. Nu weet ik dat ook weeral, zoals cactus appels eten. Mooi, mooi, mooi. Spijt dat ik de taal met de dag vergeet, ik heb ze ook niet meer nodig en mijn hersenen schijnen dat vanzelf te doen. Nu ik TVE heb kijk ik weet naar Spanje (nu en dan) maar je kan niet alles. Er rommelen voortdurend .zo'n zes, zeven talen door mijn hoofd en soms sla ik er dan wel eens naast.
18-07-2008 om 01:16
geschreven door Ludovikus
!!!
Mooi vind ik die naam Guadalajara. Net zoals het woord pajarito en jardin. Bepaalde woorden in het Spaans vind ik zo ongelooflijk zangerig klinken en vind ik extra mooi. Slaap lekker! Michelly