Net als Underberg een glaasje propageert na een forse maaltijd voor de digestiverende werking, zo doen wij dat ook. Alleen kan met Elixir d'Anvers nog veel meer. Maar dan in culinair opzicht. Het leent zich prima voor het maken van cocktails of longdrinks, maar ook is het prima toepasbaar in desserts of gebak. Vooral ook in combinatie met vruchten.
Eén enkel glas Elixir d'Anvers stilt de hevigste maag- en buikpijnen. 1/3 liter gegeven aan een kolieklijdend paard of zwellend rund ( door mals gras of klaver ) redt deze op minder dan drie uur. Het is te lezen in een ingelijste pagina uit de Gazet van Antwerpen uit 1891, die aan de muur van de distilleerderij NV F.X. de Beukelaer SA in de Antwerpse Haantjeslei 132 hangt.
Een koliek is een heftige pijn als gevolg van het plotseling samentrekken van een hol orgaan, meestal de dikke darm, maar ook van galblaas en urinewegen. Bij de mens kan dat veroorzaakt worden door gal- of nierstenen, menstruatie en het eten van bepaalde producten (gasvorming en diarree). Ook door overmatig eten of drinken kan het veroorzaakt worden. Bij dieren manifesteert koliek zich door onrustig gedrag, gevolgd door het gaan liggen en hevig met de poten slaan. '
Vooral bij beesten was koliek in het voorjaar een veel voorkomend verschijnsel, als gevolg van de bacteriën die op het jonge gras en de klaver die de beesten aten voorkwamen. Meestal was de afloop dodelijk, tot men ontdekte dat Elixir d'Anvers (samengesteld uit 32 kruidencomponenten) een reddende werking had op paarden en rundvee', toen had elke boer en elk zichzelf respecterend café een fles op voorraad staan, voor je weet maar nooit'.
30-07-2009 om 23:18
geschreven door Amor Fati
|