Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (563)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (70)
  • poëzie (166)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    19-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nigeria 12

    Shoppen.

    Boodschappen doen was ook een hele belevenis op zich. In het centrum van de stad waren een paar supermarkten maar het aanbod was heel miniem. Er was geen probleem om te beslissen welke conserven je zou kopen, je was al blij dat er van alles 1 soort te koop was. Vandaar dat we ook heel vaak gebruik maakten van de lokale markten en al was ik al heel wat gewoon van Zuid-Amerika... dit overtrof alles. De foto's zullen wel duidelijk maken waarom. Spijtig dat ik er de geuren niet kan bijvoegen. Ik laat de foto's voor zich spreken.



      



     

     

        
     
    Op die lokale markten kon je echt alles krijgen tot dure stereo installaties toe. Die staan zomaar op straat te koop naast voedingsstandjes of andere elektrostandjes. Radio's van alle merken kocht je zo op de markt en ze werkten nog prima ook!
     
     

    Er was voldoende aanbod van lokale groenten alleen moest je weten hoe die klaar te maken.


    Hier moet ik eerst een anekdote kwijt. T moest regelmatig voor een week naar het binnenland en sliep en at dan meestal in een klein inlands hotel of wat er voor doorging. Het eten daar was vaak een probleem net zoals die ene keer. Het was al laat en hij wilde snel bediend worden.Vis, met in de verste verte geen rivier te zien, leek hem geen optie.Vlees was een gok want het kon evengoed bushmeat zijn en vermits de kippen zomaar overal rondfladderden, opteerde hij dan ook voor kip. Het duurde en duurde voor hij bediend werd zodanig lang zelfs dat hij zich afvroeg of ze misschien die kip nog moesten vangen en pluimen? Na meer dan een uur kreeg hij dan toch zijn kip die echter niet te eten was. Hij kreeg er zijn mes en vork niet door laat staan dat hij dat vlees kon kauwen. De "ober " werd erbij gehaald en T zei dat de kip niet eetbaar was.
    De man antwoordde: " no master, too hard!"
    Dus kip weg en een biefstuk besteld. "No problem , master". Dat was behoorlijk snel klaar maar helemaal verbrand! T besloot om het zwarte deel eraf snijden en zo te redden wat er te redden viel want intussen was het behoorlijk laat geworden. De volgende keer in datzelfde hotel waagde T zich toch maar aan vis... de vorige opties waren niet voor herhaling vatbaar. Snel en op een mooi bord met lokale groenten werd hem daar de heerlijkste vis voorgeschoteld die hij zich kon indenken. Waar ze die vandaan haalden? Ergens in de bush was er toch een riviertje ... Van dan af lag voor T zijn menu vast telkens hij daar logeerde. Zo zie je maar dat Nigeria ook kon verrassen!

    Het eten in Nigeria was altijd een uitdaging. Terwijl we hier in België overladen zijn met allerlei soorten groenten, fruit en conserven moesten we het daar stellen met de lokale groeten en fruit. Zo was het dan ook heel gênant toen we in verlof kwamen dat onze kinderen bij het winkelen in extase gingen bij het zien van zoveel appels en peren en pruimen en perziken ...en dat ook luidop verwoordden met meewarige en afkeurende blikken van de andere kopers naar ons toe, die dachten wellicht dat we dat nooit fruit kochten. Veel fruit- en groentensoorten waren ze niet gewoon tenzij we die op de zwarte markt op de kop konden tikken. Om een voorbeeld te geven, een appel betaalden we daar zo'n 70 fr of meer ( 1,60 euro) per stuk zodat een appel meestal gedeeld werd. Aardappelen kostten zo'n 120 fr per kg of 3 euro, dus frietjes werden enkel bij feesten geserveerd. Maar onze kinderen aten volop appelsienen, alle soorten bananen , papaya, mango, watermeloen en alles wat in de tropen goedkoop te krijgen was dus hadden ze niets te kort.
    Aardappelen waren groenten voor de Nigeriaan en dat kreeg je enkel in hotels. Rijst, cassava en maniok werden met het vlees opgediend maar aan de smaak moest je leren wennen.

    Chocolade met Pasen of met Kerst kenden ze niet. Maar een Vlaming redt zich altijd daarom blies ik eieren uit, vulde die op met gesmolten chocolade en dan had de Paashaas eieren die je over het huis mocht gooien nog gingen ze niet stuk en daarvan moesten onze kinderen stukjes afbijten!:oops: 

    Sinterklaas bracht ook Sinterklaaskoeken. Die maakte ik met industriële vormen die we in België gekocht hadden. Uit het rozijnenbrooddeeg drukte ik mooie figuren. Zo zorgden we ook voor die topmomenten in een kinderleven zelfs tot in het verre Afrika.
    Het was een hele aanpassing om te wennen aan de typische Nigeriaanse groenten en eetgewoonten. Nochtans kwam je niet om van de honger als je toevallig naar het binnenland reed. Er waren weliswaar geen frituurhokjes maar wel standjes met plaatselijk gerookte vis en gebakken bushmeat, enkel...je ingewanden werden wel op de proef gesteld, zo pikant was alles klaargemaakt!
     
     



    Maar er was natuurlijk altijd en overal fruit in overvloed en dat tegen een spotprijs!



    Het winkelen of hoe je het ook je het ook noemt, was in het begin van ons verblijf soms een echte martelgang. Vermits de meeste winkelcentra op één van de eilanden - Ikoyi - lagen, was het telkens al ruim een uur rijden. Dat gebeurde steeds met een chauffeur want gedurende de week was het echt te hectisch op de weg. Meestal reed de chauffeur naar een parking langs het strand, een grote open plaats waar je tegen betaling je auto kwijt kon. Bij het verlaten van de parking moest je betalen.
    Helemaal in het begin van mijn verblijf wist ik niets van de lokale gewoontes. Ik zat aan het raam dat wegens de hitte open stond en stak mijn hand geld uit om geld te geven aan de bewaker van de parking. Direct daarop volgde een geroep en geraas en ik zag duidelijk dat er iets fout was. Christian, onze chauffeur, vertelde mij dat ik de bewaker beledigd had door met mijn linkerhand geld te geven. De linkse hand is de vieze hand waar de Nigeriaan zich zelf mee reinigt als hij zijn behoefte gedaan heeft... Wist ik veel!! Het heeft heel wat overreding en excuses van mijn kant gevraagd vooraleer we de parking konden afrijden en later heb ik met mijn eigen ogen gezien wat er letterlijk bedoeld werd met " vieze hand"!!:wink:


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (7)

    19-03-2011
    dat zal wel even wennen geweest zijn in het begin Natoken en héél Snel bijleren.... maar vindingrijk zoals we zijn.....smile... het vlees goed bakken was een optie hé om die maden dood te krijgen...hiiiiiiii

    Een aangenaam weekend toegewenst vanwege Amor Fati !


    Originaliteit is vaak een hoeveelheid vooroordelen

    Uit de vooroordelen van een mens kan men het snelst een oordeel over hem vormen.


     

    taormina13.jpg

    19-03-2011 om 23:37 geschreven door Amor Fati


    ..
    Nog vergeten, "de foto's maken een heel knappe reportage". Kiss.

    19-03-2011 om 16:23 geschreven door ludovikus


    ..
    Ik kan best geloven dat je de rug niet mocht omdraaien of je auto was gesloopt, en het huis lang alleen laten zal ook niet gekund hebben. Je was wel aangewezen op bewaking. De inboorlingen hebben een heel ander idee over wat bezit was in die tijd, neem ik aan.
    De beschikbare groenten en fruit kon je nog wassen, maar als je eenmaal op de markt het uitgestalde vlees had gezien dan stond je al te kotsen met het idee dat je dat zou moeten eten. Ik denk nog aan de ruw afgehakte kamelenpoten die aan een koord ophingen met huid en hoeven nog aan en alles bedekt met zwermen vliegen.
    Maar zoals men me zegde toen ik aanmerkte dat het vlees rot was en vol maden zat. "Het vlees mag wel bedorven lijken, maar de maden zijn vers."
    Kuskes.

    19-03-2011 om 16:21 geschreven door ludovikus


    CHEERY denkt : Ons hele leven zou muziek zijn , als we elk ogenblik de juiste tonen konden vinden.
    Als ik dat zo lees mag ik blij zijn dat ik dat niet beleef, ben nl een veggie dus zou het enkel fruit zijn denk ik Natoken.

    19-03-2011 om 12:43 geschreven door CHEERY


    Lieve groetjes Nikki xxx
    Ami dit moet een hele verandering zijn geweest
    Met een knipoog en een lach kom ik
     je een fijne zaterdag wensen
    Image and video hosting by TinyPic

    19-03-2011 om 09:11 geschreven door Nikki


    Hallo, weekendgroetjes...

    Geniet van je weekend, veel lief Gita.

    Krabbels

    19-03-2011 om 07:58 geschreven door Gita


    Een fijn lente weekend ,wens ik je toe !

    Image and video hosting by TinyPic 

    Amaai een heel omschakeling moet dat voor jullie geweest zijn ...was daar geen bananenblad om de pollekes schoon te houden

    Ik wens je een fijn en gezellig weekend Nanneke
    <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    eentje met rust en liefde

    eentje waar je van kan zeggen

    dat was het wat ik wou

    Van wat het weekend mij brengen zal

    goed of slecht, ik ga genieten

    dat is wat ik zeker weet
    tot snel, kus &
    knuffie van ikke voor jou



    19-03-2011 om 05:29 geschreven door Jeske









    Laatste commentaren
  • Nancy, dat laat naar bed gaan, daar doen we niet aan mee. 22u30 gaat het licht uit. (eddy meuris)
        op De paradox van deze tijd
  • goeiemorgen (ani)
        op De paradox van deze tijd
  • ik ben er weer (annie)
        op De paradox van deze tijd
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op De paradox van deze tijd
  • . . . (Chris)
        op De paradox van deze tijd
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op De paradox van deze tijd
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op Zomaar
  • Zomaar (Maarten)
        op Zomaar
  • Een gezellige midweek wens ik jou lieve Nancy.... (Rebecca)
        op Zomaar
  • Nancy, met pompoenen zijn we gestopt, veel te veel en in de hele tuin werd er door ingenomen. (eddy meuris)
        op Historisch
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!