We zijn er langer hoe meer van bewust dat BOEKEN heel belangrijk zijn. Hoe vaak vatten we waarden van bepaalde zaken te laat!
Toch is dat in onze werkzaamheden voor ons depot niet zo moeilijk om het te begrijpen. We lieten het al merken toen we de afbeelding van die Lieve Vrouwe uit de buurt op de blog zetten. Boeken leren ons vooral veel omtrent de contekst van de voorwerpen, het "verhaal" zoals men dat nu vaak aanbrengt.
Verhalen, sprookjes, legenden... Je kunt er meewarig en smalend over doen. Papier is gewillig zegt men dan vaak. Inderdaad papier is gewillig en de dagelijkse krant die is enkele uren na verschijnen oud papier.
Maar achtergrond litteratuur, uit devotie (toewijing) gekocht leesvoer heeft toch weer een ander gehalte dan de rioolpers en/of de sensatiepers. En blijkt dan nog dat verfoeide 'heethoofden' of door 'godsdienstwaanzin' bewogen individuen niet beter vonden dan hun geld te spenderen aan bij-gelovig materiaal... dan nog werpt het een licht over het gamma aan manipulaties en/of zoekende bewogenheid van mensen naar wat er 'is' tussen hemel en aarde.
We durven beweren dat we die achtergrond litteratuur hard nodig hebben om authentiek met het fenomeen 'devotie' om te gaan. "Onderzoek en behoud het goede" leerden we van Paulus.
Een noemenswaardig element dat we ook bij het registreren van de boeken opmerkten is dat de illustraties van oudere boeken vaak juweeltjes zijn. Een voorbeeld willen we je niet onthouden.
De nieuwe CD-rom van de kapelletjes, alias onze steunkaart 2009 is pas nu klaar, maar het wordt een prachtcadeau voor Krombekenaars en Provenaars..... Je kunt die verkrijgen vanaf 1 aug. 2009. Liefst afhalen op adres vzw. Doornstraat 11A 8970 Poperinge tel. O57335610.
We hebben een blitsbezoek gebracht bij de collega's van het tabaksmuseum.
Aangename
ontmoeting met de vrijwilliger die de verzamelingen bijhoudt. Zoals
gebruikelijk hadden we wat 'spullen' die hen interesseerden. De bakjes
van de onderscheiden cigarenmerken die we wel eens meekrijgen met de
bidsnoeren (paternosters) en de penningen (medailles) komen bij hen in
de erfgoedcollectie. De kasten staan vol met geklasseerd materiaal. Uiteraard hebben we ons toegespitst op wat raakvlakken had met onze core business. De
primordiale vaststelling is dat ze als museum al een tijdje langer
werken en via de geƫigende kanalen al tot een aardig museum zijn
uitgegroeid. De vernieuwde opstelling werkt thematisch en exemplarisch.
Inderdaad "de turken zijn gearriveerd" (al schrijft men nu dat ze niet
meer zullen mogen roken in Turkije!). Het oudere gedeelte trekt nog
altijd de kaart van bijna alles tonen wat men heeft...
Het moet gezegd het museum is de naam waardig. Attractief, boeiend, duidelijk... Wat
het conserveren betreft stellen we vast dat ze met de problematiek
worstelen waar we ook mee te maken hebben. De beste
bewaaromstandigheden zijn te duur en niet haalbaar..... We onthouden je de enkele snuifdozen niet met religieus thema en een missionair stekjesdoosje.
Drie dagen grondige reorganisatie in ons depot. Geruime tijd al ergeren we ons in de bewegingsvrijheid.
De boeken staan her en der in dozen tussen de rekken. Met dan aan de kleinkinderen die geholpen hebben met oma en opa konden we enkele kolommen samen zetten en onze rubrieken wat bijeen houden. Om onze sympathisanten even een kijkje te gunnen enkele snaphots. Ondertussen werden de beelden wat afgestoft. Inderdaad een onbetaalbare en onbetaalde job....
Bezoek uit Brussel. We zijn geregeld met gelijk gezinden in contact ook buiten de digitale snelweg om. Onlangs ontdekten we een verzamelaar uit Brussel die zelf 13000 penningen heeft. Dat is zowat 10 x onze collectie. Het is een uitermate vriendelijke meneer. Hij beschikte ons zomaar een 138 penningen (medailles) die we in onze collectie niet hebben. We konden bij de vriend-verzamelaar enkele unieke beelden nemen, nl. een penning van Sint Chrstoffel Poperinge. Nog ieder jaar is er de voertuigenzegening. In het verleden moet daar een 'medaille' hebben bij gehoord.
Zo konden we ook een penning fotograferen van de Mariacongregatie (Congregatie van de jonge dochters) van Watou einde 19de eeuw. Voor de goede verstaander we zijn nu in de 21ste eeuw...