Détail vijverrand De gele maskerbloem (Mimulus luteus)
Wenst u veel gele bloemen gedurende een lange periode en niet alleen in vijver en moeras maar ook in de rest van de tuin plant dan zeker gele maskerbloemen. Ze zijn winterhard en vermenigvuldigen zich snel vegetatief. Een massa witte wortels met daarboven groene, getande blaadjes in een dicht tapijt is het resultaat. Bovendien zaaien ze zich rijkelijk uit.
Foto: Pedro Info: PondLibrary.be voor meer KLIK HIER
Heb je dan Alzheimer? Niet elke dementie is het gevolg van de ziekte van Alzheimer. Deze aandoening komt voor bij ongeveer de helft van alle personen met dementie. Ze kenmerkt zich door verlies van hersencellen en opstapeling van abnormale eiwitten in de hersenen. Dit verloopt zeer geleidelijk zodat de toestand van deze patiënten ook langzaam evolueert over vele jaren. In het begin zijn er weinig problemen, maar stilaan kan de demente minder voor zichzelf zorgen en is meer hulp nodig, tot ze uiteindelijk helemaal afhankelijk worden. Sommigen merken dit zelf op, wat hen gemakkelijk depressief kan stemmen, anderen merken niets en beseffen uiteindelijk nooit ten volle wat er gaande is. Maar de evolutie is er, en ze is helaas onomkeerbaar. Meestal treedt de ziekte op bij oudere personen, maar af en toe zien we ook jongere patiënten met dementie (onder 65 jaar). Vooral dan moet gedacht worden aan een erfelijke oorsprong, op hogere leeftijd is dit veel zeldzamer. (wordt vervolgd)
Info: AlzheimerLiga Foto: Alois Alzheimer via Wikipedia, afbeelding aanklikken.
slaap als een reus slaap als een roos slaap als een reus van een roos reuzeke rozeke zoetekoeksdozeke doe de deur dicht van de doos ik slaap (Paul van Ostaijen)
De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord "lavare" dat "wassen" betekend. Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze van het hof werden verdreven.
Foto: Pedro Meer over rozen vindt u door op de foto te klikken. Wilt u meer weten over lavendel KLIK DAN HIER
* Het beste tijdstip om je hersens te trainen is 's ochtends, als de hersens het meest actief zijn.
* Je hersens bestaan voor 80% uit water, dus het is belangrijk om voldoende te drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden.
* Alcohol is heel slecht voor de hersens, omdat alcohol het geheugen beïnvloedt en de hersenactiviteit vertraagt.
* Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan de hersens alerter maken, maar veroorzaakt soms tevens hoofdpijn en nervositeit.
* De woorden 'grijze massa' verwijzen naar het grijskleurige weefsel met daarin de hersencellen, ook wel neuronen genoemd. De vezels die de neuronen met elkaar verbinden worden de 'witte massa' genoemd.
Iedereen vergeet al eens iets. Of legt een voorwerp weg en vindt het niet onmiddellijk weer. Maar wat later lukt het toch. En dan is er geen probleem. Maar wat als het later ook niet lukt? Als men namen, feiten, dingen volledig vergeet en blijft vergeten? Wat als het hindert in je dagelijkse bezigheden? We denken dat zoiets wel normaal is bij veroudering. Maar dat is het vaak niet. Het kan wijzen op een abnormale achteruitgang van de hersenfuncties. En als dit zich echt doorzet dan ontstaat dementie. Dementie is een ziektebeeld waarbij ernstige geheugenstoornissen zijn, maar waarbij ook nog andere hersenfuncties gestoord zijn: het gebruik van de taal, het uitvoeren van praktische handelingen, het herkennen, het denken en oordelen... Dit kan gepaard gaan met een wijziging in het gedrag. Sommige mensen worden stiller, meer gesloten, anderen worden eerder ontremd, agressief. Bij enkele vormen van dementie staan die gedragstoornissen trouwens meer op de voorgrond dan de geheugenproblemen. Vaak wil men er zelf niet over praten of ontkent men het vergeetprobleem... (wordt vervolgd)
Info: AlzheimerLiga
Ijskoffie Niet alleen lekker bij warm weer! Onweerstaanbaar verrukkelijk en heel eenvoudig te maken: Benodigdheden: roomijs, uw favoriete koffie Bereidingswijze: Schep 2 bolletjes roomijs van goede kwaliteit in een glas. Zet een lekker kopje ristretto* van je favoriete koffie en schenk de verse, hete ristretto over het koude ijs. Lepel erbij en smullen maar!
*Ristretto: letterlijk betekent het 'beperkt'. Een espresso met een langzame doorlooptijd waardoor de smaken in minder water gevangen worden. Zeer geconcentreerd kopje espresso. Een ware koffie aromabom.
De knieperikelen van Pedro zijn nog niet achter de rug. Zodoende zit zijn trainingsschema een beetje in het slop. Momenteel is het een weinig passief fietsen, dus niet veel kilometers en vooral geen drukkrachten op de geraakte knie. Tijd voor herstel betekent wél trainen maar slechts kort en met lage intensiteit en een kleine versnelling. Verder weining nieuws van het Compostelafront. Ook al zullen er momenteel wel enkele honderden pelgrims onderweg zijn naar het Heilige Graf van Jacobus...
PieterVé
Foto: topa.be Klik op de afbeelding voor film en muziek ingezonden door CHIA
De 'landelijke gilden' houdt in het weekend van 24 en 25 juni haar 'open tuinen' in gans Vlaanderen. De tuinen worden geselecteerd door een team van deskundigen: tuinarchitecten, tuinaanleggers, leraars tuinbouwscholen De locaties van de Open Tuinen 2006 vindt u door op de afbeelding te klikken.
Info: opentuinen.be Foto: internetgazet.be
Lewiske vond het nu hoge tijd dat er terrasplantjes aangebracht werden. L. kwam thuis met 2 oleanders om in evenveel grote potten te plaatsen, vlijtige liesjes, hangpetunia's, mini chrysanten en ballonklokjes...
Vlijtig Liesje is uitgeroepen tot de balkonplant van het jaar en dat is een terechte keuze. De plant is ijzersterk, bloeit meer dan een half jaar en hoeft niet eens in de volle zon te staan. Ook langdurige regen vindt vlijtig Liesje geen probleem. Vlijtig Liesje is een zorgeloze plant. De naam vlijtig dankt de plant ongetwijfeld aan de overvloed van bloemen die onvermoeibaar verschijnen. Zijn officiële naam is Impatiens. In potten, bakken en in de volle grond is het een ideale plant Tip: Zo uit de vensterbank op het bord. Dat kan met de bloembladen van vlijtig Liesje. Verrukkelijk door de radijsachtige smaak. Goed te gebruiken als garnering van salades.
Petunia is een geslacht met veel gekweekte soorten bloeiende planten uit de nachtschadefamilie. Veel van de in tuinen voorkomende petunia soorten zijn hybriden. Het geslacht is nauw verwant aan Nicotiana. De naam zou zelfs van het Braziliaanse woord petun (=tabak) zijn afgeleid.
Chrysantemum Frutescens: De oorsprong van chrysanthemum Grieks voor gouden bloem ligt waarschijnlijk in China of Japan. In legenden uit die werelddelen speelt chrysanthemum een belangrijke rol, steeds in de goudkleurige variant. De bloem die inmiddels in ontelbare variaties en kleuren gekweekt wordt was tien eeuwen lang het beeldmerk van het Japanse keizerrijk. In het Japan van nu staat chrysant nog altijd symbool voor een lang leven. In het Christelijke geloof speelt de witte variant een belangrijke rol; Duitsers halen met kerst witte chrysanten in huis om daarmee symbolisch onderdak te geven aan het kindje Jezus. Ook Allerheiligen is een hoogtijdag voor chrysant. Dit bijzondere cultuurgewas met zijn eeuwenoude geschiedenis doet het nog altijd goed in het moderne boeket. De chrysant is voor dit thema gekozen vanwege de betaalbaarheid en de mooie groene kleurvariaties. De bloem is jaarrond op de markt.
Platycodon Astra (Ballonklokje): Het ballonklokje of Chinees klokje (Platycodon grandiflorus) behoort tot de klokjesachtigen (Campanulaceae). Van oorsprong komt dit geslacht uit Japan, China, Oost-Siberië en Korea. De hoofdbloei valt in juni - augustus. Een ballonklokje wordt veertig tot zestig centimeter hoog. Plant op een onderlinge afstand van dertig centimeter in humusrijke, goed water doorlatende grond. De humus in de grond is belangrijk om voldoende water vast te houden. Het ballonklokje heeft dat nodig. Het ballonklokje dankt zijn naam aan de opgeblazen bloemknop, voordat deze opengaat. Het is een echt sierlijke ballonvorm. De bloemen zijn vijf tot acht centimeter groot. Ze zijn alleenstaand of komen in trossen voor. De bladen staan in kransen of tegenoverstaand. De bovenste bladen staan verspreid. De bladen zijn groen, maar hebben een blauwe waas daarover.
Info: plantenencyclopedie en tuinadvies. Foto's: Pedro
Terug in de geschiedenis... Pasen 1985..." Pierre V scheurt kruisbanden van rechter knie tijdens de eerste wedstrijd van het korfbaltornooi in Castrop Rauxel (DL)"...
21 jaar later...het verdict... Knieartrose! Een scheur in de voorste kruisband is een frequente blessure bij basketters, voetballers en skiërs, omdat je bij die sporten vaak moet springen en je lichaamsgewicht vaak op één been terechtkomt. Een kruisbandscheur wordt meestal veroorzaakt door met je been naar voren te vallen en je voet naar buiten te klappen. De voorste kruisband is één van de belangrijkste knieligamenten. Hij verbindt de dij met het scheenbeen. Als hij scheurt, wordt de knie onstabiel, wat andere inwendige letsels kan veroorzaken. Op lange termijn kan knieartrose ontstaan.
Behandeling: Belangrijk is dat er (voorlopig) geen operatie aan te pas komt.
Bij de behandeling gaat men uit van een drietal grondprincipes: vermindering van de belasting van het gewricht: - gedoseerde rust; - vermagering; - correctie statische stoornissen (eventueel steunzolen); fysiotherapie: - warmte-applicatie; - ultrageluidtherapie; medicamenteuze therapie: - pijnbestrijding; - remming ontstekingsverschijnselen in gewricht.
Conclusie: Versleten werk dus die knie, vandaar de blokkages en pijnen. Pedro gaat een herstelprogramma afwerken op voorschrift... ...en Compostela, here we come! desnoods met een 'nieuwe' knie...
info: diagnose dr. Hansen & é-gezondheid.be foto: kbvr.be, foto aanklikbaar
In 2001 besloot Unhcr om de Afrikaanse vluchtelingendag op 20 juni te verbreden naar een wereldwijde vluchtelingendag. Op deze dag staan vluchtelingen centraal; hun noden, hun leefomstandigheden en hun kracht. Het centrale thema van Stichting Vluchteling dit jaar is jongeren en toekomst. Overal op de wereld hebben jongeren dromen: over een huis, een baan, een partner, kinderen misschien.
Ook vluchtelingen. In de keiharde realiteit van alledag dromen ook zij van een hoopvolle toekomst. Stichting Vluchteling probeert hen zo goed mogelijk te helpen om die toekomst iets dichterbij te brengen.
Meer info vindt u door de afbeelding aan te klikken. Foto: worldpress
Langemark-Poelkapelle. Fietsvrienden van ons hebben de Bakelandt fietsroute gereden. Ze vertelden zo enthousiast over het gebeuren onderweg waar ooit "de Bende van Bakelandt" thuis hoorde in het Vrijbos te Houthulst...Hierna in 't kort de historie Bakelandt...
Strip van Lodewijk Bakelandt door Hec Leemans. Hij werd geboren op 17 januari 1774 ergens aan de stinkputten van Lendelede. Feitelijk was hij een ongewenst kind, want zijn vader had hem verwekt bij zijn eigen stiefdochter. Reeds heel vroeg werd hij uitbesteed als koewachter, maar omdat niemand op hem lette, bleven zijn diefstallen ongestraft. Hij begon met op school een pen te stelen en als hij moest boodschappen doen, hield hij steeds meer geld achter. Zo groeide de dief in hem.
Wanneer hij zeventien jaar was, ging hij zich als vrijwilliger aanmelden in het leger van Napoleon. Daar bleef hij echter niet lang want de slecht opgevoede jongen kon zich moeilijk aan de militaire tucht onderwerpen. Hij keerde dus naar België terug, doch hij mocht zich niet meer tonen te Lendelede, want daar aanzag men hem nu als een landverrader. Zo geraakte de verstoteling op den dool en onvermijdelijk werd hij een rover om aan de kost te geraken.
Tenslotte belandde hij te Staden in een echte dievenbende. Dat was een allegaartje van spinners, wevers, bedelaars en armoezaaiers, die heel de streek de schrik op het lijf joeg. Ze maakten eigenlijk misbruik van de wanorde in het land om te roven en te moorden. Meestal overvielen ze weerloze mensen langs de weg of in hun huis om ze te plunderen. Als ze weerstand ondervonden, schrokken ze er niet voor teug hun slachtoffer te mishandelen of in de ergste gevallen te vermoorden.
Het duurde niet lang eer Bakelandt zich wist op te werken tot hoofdman van de bende. Door zijn uitzicht alleen boezemde hij reeds ontzag in. Hij was groot van gestalte en breed van schouders. Met zijn rosse baard en zijn talrijke littekens in zijn gezicht, zag hij er inderdaad als een echte bandiet uit ! Daarbij ontbrak het hem niet aan verstand noch wilskracht. Gedurende zijn verblijf in Frankrijk, had hij voldoende Frans geleerd om overal zijn plan te kunnen trekken. Ze zouden hem zeker niet verkocht hebben terwijl hij erbij was... !
Aan organisatietalent ontbrak het hem al evenmin. Iedere overval werd steeds nauwkeurig gepland en met grote voorzichtigheid uitgevoerd. Doordat de meeste bendeleden familie waren onder elkaar, was er een grote samenhorigheid in de groep. Iedereen bewaarde het stilzwijgen over de afspraken, zodat zelden iets uitlekte over de plaats of het uur van de beraamde aanslag.
Wanneer het toch gebeurde, dat iemand te loslippig was, duchtte Bakelandt er niet voor, de verrader koelbloedig te vermoorden om de andere bendeleden schrik in te boezemen en hen onvoorwaardelijk onder zijn oppergezag te houden.
Het spreekt vanzelf dat zon boosdoener door het volk gevreesd werd ! De gendarmen zaten hem ook op de hielen, maar door loze listen wist hij hen jaren lang te ontsnappen. En toch geraakte hij op den duur in de val. Een van zijn bendeleden had hem verklikt en tenslotte werd hij gesnapt. Een na een geraakte heel de bende ingerekend en op 19 augustus 1802 veroordeeld tot het schavot.
Bij de terechtstelling op de grote markt van Brugge krioelde het van het volk ! Van uren ver in t ronde kwamen de nieuwsgierigen toegestroomd om het hoofd van de beruchte bandiet te zien in de zak rollen. Het was allerzielendag van 1803 precies om half twee dat de executie begon. Op een verhoog voor de Hallen was het schavot getimmerd waar de vijfentwintig rovers één voor één een kopje kleiner gemaakt werden door vier in het rood geklede beulen.
Als laatste kwam Bakelandt aan de beurt. Een priester, die hem had weten tot inkeer te brengen, hield hem het kruisbeeld voor en als een goede moordenaar kuste de veroordeelde zijn barmhartige Rechter, voor wie hij dadelijk zou verschijnen. Vooraleer te sterven wenste hij nog eenmaal het volk toe te spreken. In het openbaar bekende Bakelandt zijn schuld en vroeg vergiffenis voor al zijn misdaden. Toen verklapte hij, dat hij in zijn kinderjaren met een kleine diefstal begonnen was en hij verweet het zijn ouders en opvoeders, dat zij hem daarvoor nooit gestraft hadden.
"Was ik beter opgevoed geweest", zo sprak hij, "ik was hier nooit op dit schavot terecht gekomen!"
Dat maakte natuurlijk een diepe indruk op de menigte, die zo iets zeker niet verwacht had van die bandiet !
Meer info op de vindt u op de Bakelandtsite. Klik hier voor op de afbeelding van Lodewijk Bakelandt. Foto: het Vrijbos in Houthulst door houthulst.be
Zulk nieuws verneemt een Ventourist liever niet... "Zo'n 2.000 Vlamingen zijn vanochtend om 7.30 uur van start gegaan om de Mont Ventoux te beklimmen. Ze hebben 24 uur de tijd om de kale berg zo veel mogelijke keren op te rijden. Het weer zit echter niet mee. VRT en VTM meldden in hun journaals dat het evenement is stopgezet wegens het slechte weer."
Gisteren was het dan zo ver. Na een jaar lang voorbereiding zouden enkele bekenden uit onze fietskring de Mont Ventoux beklimmen. Helaas voor de deelnemers, de weergoden vonden het welletjes dat zoveel volk de weg naar de kaalheid beklommen. De berg ontbond zijn duivels en op de middag was het afgelopen met klimmen naar de grilligheid op 1912 meter hoogte. Regen, hagel en hevige onweders verplichtten de organisatoren om het festijn af te blazen...tot 17.00 uur, en dan?
Wie het departement van de Vaucluse aandoet in de Provence ontsnapt er niet aan. Hoe charmant ook het decor van pittoreske dorpen en uitgestrekte wijngaarden, een imposante boven het landschap uittorenende steenpuist zuigt alle aandacht naar zich toe. Niet toevallig koos Sporta de Mont Ventoux als einddecor voor haar wieleractie. Grillig, steil en onberekenbaar. Met een hoogte van 1912 meter is de Mont Ventoux het favoriete actieterrein van de weergoden. Hier waait er gemiddeld 256 dagen per jaar een mistral, hier dalen de temperaturen in de winter tot -27°C, hier omhult een mistlaag meer dan 200 dagen per jaar de top. Kenmerkend voor de Mont Ventoux is zijn kale kruin, een onvervalst maanlandschap dat zijn weerga niet kent. De tocht naar de top van de Ventoux kan via drie verschillende bergzijden ondernomen worden. Rekent men het mountainbikepad erbij, dan zijn er eigenlijk zelfs vier routes. De steilste hellingen zijn de routes die starten in Bedoin en Malauscène. Zij zijn iets meer dan 21 km lang en vertonen een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent. De route van Sault is 26 km lang, maar minder stijl.
Info: sporta.be, voor meer klik op de afbeelding. Meer over de beklimmingen en de Ventoux KLIK HIER en lees via Alexpages.net. Foto: Pedro, december 2005
Volgende week moet Pedro een bijkomend onderzoek laten uitvoeren aan de geraakte knie. Het zal waarschijnlijk nog enkele weken duren vooraleer Pedro opnieuw de fiets op kan. Ondertussen volgde ik onze pelgrims uit Anna Paulowna die afgelopen week een echt noodweer hebben doorstaan op Spaans grondgebied. Maar ze hebben het gehaald
Luus en Martien zijn aangekomen in Santiago de Compostela!
Na iets meer dan 2500 km fietsen door weer en wind hebben ze het graf van Jacobus kunnen bezoeken. Daar hebben ze de kaarsjes aangestoken die wij hebben mee gegeven als sponsoring voor hun doel, namelijk de kinderen van Livno in Bosnië. klik op de afbeelding voor meer info.
Na een dagje rust in Compostela is het de bedoeling door te rijden naar Cabo Fisterra, het meest westelijke punt van Spanje aan de Atlantische kust. Hier gaan ze enkele dagen genieten van een korte maar wel verdiende platte rust vakantie. Van hier uit zullen Luus en Martien de terugtocht per fiets aanvatten. Wij verwachten hen terug op doortocht in Gierle begin Augustus.
De terugweg gaat over de Cantabrica Route, deze gaat door Noord-Spanje terug naar Pamplona, aansluitend op de Roeland-pas over de Pyreneeën. Vandaar naar Dax en verder langs de kust, bij Royan richting Tours, Compiène, Noyon. Bij Flavy-le-Marnel (even voor St. Quenten) vervolgen ze dan een eigen route naar Forrières in België, hier vandaan richting Leuven en volgen hier de lange afstandroute LF2 naar Amsterdam. Hier pakken ze de LF 7 op naar Schoorl (NH).
Info: Klik op de banner om het verhaal en foto's van Luus en Martien.
Bereiding: Bereid een espresso en voeg 2 eetlepels rietsuikersiroop toe. Laat uw espresso enkele minuten afkoelen. Leg een bol koffie-ijs in een niet te smal glas op voet. Giet de gesuikerde espresso over het ijs. Schep er naar believen slagroom bovenop. Naar wens kunt u chocoladepoeder of schilfers bovenop de slagroom strooien.
Info en afbeelding: nespresso.com De afbeelding is aanklikbaar...
Volgens diverse bronnen is de terrasplant van 2006 de DIPLADENIA.
De dipladenia komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika maar vindt onze zomer fantastisch. Dipladenia groeit in het land van herkomst namelijk op grote hoogte en dat verklaart waarom hij zich ook in onze Nederlandse zomer helemaal thuis voelt. Het is een klimplant en tussen de rankende takken verschijnen wonderschone, vaak geurende bloemen. De bloemen variëren van wit, rozewit, roze, dieproze tot rood. Ideale tinten om met andere planten te combineren. Zet bijvoorbeeld eens een rode dipladenia met een wit vlijtig liesje -als bodembedekker- in dezelfde pot.
Voor meer info over deze plant klik op de afbeelding, info via Neerlands tuin.
Kustpolders... De Riante Polderroute plaatst de Zwinstreek en de zeepolders tussen Knokke-Heist en Damme centraal. Het gebied vormt één van de gaafste polderlandschappen van Vlaanderen. Eeuwenlang leverde de mens er een verbeten strijd tegen de zee. In de Middeleeuwen zorgde de Zwinkreek voor een natuurlijke verbinding van Brugge met de zee. Oude havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke en Damme geven nog de loop van de voormalige zeearm aan. Oude zeedijken, pittoreske dorpjes, historische hoeven en een weidse horizon vormen nog steeds de hoofdingrediënten van dit polderlandschap. Karakteristiek én alom bekend is het kanaal Brugge-Sluis.
Meetjeslandpolders... De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achttiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen).
Voor meer info over polders KLIK HIER via Wikipedia Info: meetjesland.be Foto's: PEDRO
Op de fotoshow: Antwerpen skyline vanop de Linkeroever. Zelzate, jachthaven en deel japanse tuin van het Tolkantoor. Moerbeke, de Dambrug over de Moervaart. Watervliet, kerkplein. Aardenburg, stadspoort en voetgangersbruggetje. Sint Anna ter Muyden nabij Sluis, de kerk. Lissewege, de Schuur van Ter Doest en de Goedendag.
Foto's: Pedro Samenstelling fotoshow: Photobucket.
Noodgedwongen (zie log over kwetsuur) zit Pedro nu naar het WK voetbal te gapen. De 'rules van het WK '(zie log dd 25/5) indachtig volgt hij, met veel heimwee naar de fiets, het sportgebeuren op TV. Buiten de openingswedstrijd viel er nog niet veel te beleven op het WK voetbal en daarom zapt Pedro geregeld naar de Ronde van Zwitserland en het tennis op Roland Garros...
Roger Federer
Rafael Nadal
Justine Henin-Hardenne
* Henin won haar derde titel in Parijs en vandaag staat het duel Nadal-Federer op het programma, een spetter... * Wist je dat Luc Roosen de laatste Belgische winnaar van de ronde van Zwitserland is, anno 1991..
Klik op de wereldbeker om meer te weten over het WK voetbal via Wikipedia. Info over de tennisers bekom je door op hun foto te klikken. Voor meer Cyclingnews kan je HIER terecht via Cyclingnews.be. Roland Garros, de officiële site vindt u HIER
Op bezoek bij Pedro. Daar zat hij dan, de uitdrukking op zijn gelaat sprak boekdelen. Een donderwolk aan de stoel gekluisterd. Een zichtbaar ontgoochelde Pedro deed zijn relaas nog een keertje over. Het verdict na het eerste onderzoek luidde: meniscus geraakt en zwevend kraakbeen en artrose op de knie. Op 20 juni volgt een bijkomend onderzoek en daarna pas volgt een artroscopie. Al die tijd kan of mag Pedro niet fietsen en wandelen. Foto: Luus en Martien Ondertussen zijn Pedro's pelgrimvrienden, Luus en Martien op enkele kilometers van Santiago de Compostela genaderd. Volg het verslag via: http://han.servehttp.com/luusenmartien/index.html
De meniscus is een zeer belangrijke shokbreker in de knie en is gemaakt van een speciaal soort kraakbeen,fibrocartilago genoemd. Er bevindt zich een meniscus aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie. Het beschermt het kraakbeen in de knie,zodat het niet te snel afslijt en een vroegtijdige arthrose zou doen ontstaan. Een groot percentage van ons gewicht en de bijhorende krachten die ontstaan bij stappen,lopen en springen wordt door de menisci opgevangen. Bijkomend zorgt de meniscus mee voor de stabiliteit van de knie :door zijn vorm zorgt hij voor een betere aanpassing van de vorm van het bovenbeen dat afgerond is,met de vorm van het onderbeen dat vlak is. Verder heeft de meniscus een rol in de voeding van het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bedekt.
Afbeelding boven: Pedro's omzwaggelde knie Afbeelding meniscus: football.calsi.com Wil je meer weten over de meniscus klik dan op de knie van Pedro
Pech blijft Pedro achtervolgen. Nu moet Pedro de rechter knie laten behandelen wegens zwevend kraakbeen. Dus weerom even buiten strijd. Gelukkig is dat heden-ten-dage van korte duur zo'n kijkoperatie...Meer hier over door op de foto te klikken.
Dag 4 rustdag Gezellig op een terrasje genieten...natuurlijk bij een tas koffie...en toebehoren. Chocoladekoffie Ingrediënten Koffie 25 gram chocolade 1 eetlepels room honing
Bereiding Smelt de gebroken reep chocolade au bain-marie of in een magnetron. Meng de honing, room en suiker erdoor. Schenk de koffie er al roerend doorheen. Klop het mengsel vervolgens op. Doe de koffie in een kop en garneer de variatie met kaneelpoeder.
Meer pannenkoeken...kies je pannenkoek door er op te klikken. Foto tas koffie: zibb.nl Info chocomade koffie: zibb.bl
Meer dan 1000 km fietsplezier ligt spreekwoordelijk voor het rapen. Ook dit netwerk kan in beide richtingen worden gereden. De bewegwijzering is het bekende en succesrijke knooppuntensysteem. Je kan als fietser vooraf op de fietsnetwerkkaarten (één voor de Noord- en één voor de Zuid-Westhoek) je route uitstippelen. Je moet enkel de nummers noteren om je route te kunnen volgen. Op de kaarten wordt tussen de knooppunten ook het aantal km aangegeven. Het netwerk wordt op de grote assen of verbindingen ondersteund door een doelenbewegwijzering met flespalen en handwijzers. Aan kroegen, cafeetjes en restaurantjes is onderweg geen gebrek. En een ijsje op de hoeve smaakt ook lekker. De Westhoek is wellicht de verrassendste streek van toeristisch Vlaanderen. U vindt er een uitbundige mix van natuur en comfort, van authenticiteit en plezier, van cultuur en gezelligheid. De Westhoek behoort tot de provincie West-Vlaanderen en leunt zowel tegen de Vlaamse Noordzeekust als tegen Frankrijk aan. Beboste heuveltoppen, de IJzervlakte, de polders, historische stadjes, knusse dorpen: stuk voor stuk nodigen ze uit tot leuke ontdekkingstochten. De Westhoek was ooit het tragisch decor van de Eerste Wereldoorlog. Tal van musea, militaire begraafplaatsen en sites herinneren aan die rampzalige tijd. En als u gewoon verlangt naar een fris en schuimend streekbier of een lekkere streekmaaltijd, dan moet u zeker in de Westhoek zijn.
Info: westhoektoerime & westhoekjes.be Foto: oostduinkerkse paardevissers. www.kerknet.be Voor link naar Westkustinfo klik op de foto.
Dag 2 fietstrip naar zee. Van Zelzate rijden we naar Sas van Gent. Via Assenede en Watervliet bereiken we na 36 km Aardenburg. Langs de fietsroute zijn er talrijke grenspalen. In totaal werden vanaf het Drielandpunt in Vaals 365 grenspalen geplaatst met als nr. 1 deze aan het drielandenpunt. Ze bestaan uit gietijzeren palen met en gewicht van 372 kg, gemerkt met het wapen van beide contracterende partijen. In principe moeten de burgemeesters jaarlijks die palen controleren.
Grenspaal Meetjesland
Via Sluis, bij iedereen gekend als de gemeente van "de grote Van Dale", en St-Anna Ter Muiden rijden we door een deel van het Zwin naar Knokke. De kustlijn over Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Wenduine brengt ons dan verder naar De Haan.
Info: Grote Padenplan Afbeelding: kustlijn.be Foto: meetjesland.be, meer info klik op de grenspaal.
Dag 1 van de fietstrip naar zee. 07.00 uur. Gierle via Pulderbos naar Zandhoven waar we het kanaal volgen tot Merksem en via de Noorderlaan naar Het Steen en verder naar de St-Annatunnel. De voetgangerstunnel werd voltooid in 1933 en was aanvankelijk een toltunnel. Vanaf 1994 wordt het fietsen tegen 5 km per uur toegelaten. Twee roltrappen brengen je tot bijna 32 meter onder de boord van de kaaien, na 572 meter onder de Schelde bereikt men de andere oever, door een koker van 4,30 meter doormeter. Zwijndrecht wordt onze eerste stop, voor een koffieleut als ik een zeer welgekomen stop. Over Melsele en via Vrasene rijden we door Sint Gillis Waas om verder te fietsen via Stekene en Wachtebeke naar Zelzate alwaar we overnachten in het Tolkantoor.
Info: Grote Routepaden Foto: gpsbiketracks.be Afbeelding van het oude tolkantoor aanklikken voor meer info.
De apostel Jacobus de Meerdere Jacobus was - samen met zijn broer Johannes - bij de eerste apostelen die door Jezus geroepen werden, na Petrus en Andreas. Zebedeus en zijn twee zonen Jacobus en Johannes waren hun netten aan het herstellen aan het meer van Tiberias, toen Jezus daar voorbij kwam. Na eerst het broederpaar Petrus en Andreas geroepen te hebben, richtte Jezus zich vervolgens tot deze beide broers die prompt op de uitnodiging ingingen. Samen met Petrus en zijn broer Johannes behoorde Jacobus de Meerdere tot de drie bevoorrechten onder de apostelen. Zo was enkel hij met de beide anderen aanwezig bij enkele hoogtepunten uit Jezus leven, zowel in de verheerlijking op de berg Thabor , als bij Jezus diepste smart in diens doodsstrijd in de Hof van Olijven. Anderzijds werden beide broers op de vingers getikt omwille van hun agressieve reactie tegen de ongastvrije Samaritanen. En dat is niet de enige berisping. Al dan niet gestimuleerd door hun bevoorrechte positie, vroegen Jacobus en zijn broer onomwonden aan Jezus de beste plaatsen in de hemel, dit tot groot ongenoegen van de andere apostelen. Antwoord van Jezus: wie onder u groot wil worden, moet dienaar van u zijn.
De toevoeging de Meerdere dient ter onderscheiding van zijn gelijknamige collega-apostel, de zoon van Alfeüs, die dan de Mindere genoemd wordt.
Na de hemelvaart van Christus verkondigde hij met de andere apostelen het evangelie in Palestina met name in Judea en Samaria. Sedert de 4de eeuw wordt aan hem ook het auteurschap toegeschreven van de zgn. Brief van Jacobus. Doch waarschijnlijk gaat het hier enkel om een pseudoniem uit de na-apostolische tijd. Omstreeks het paasfeest van het jaar 44 werd hij in Palestina op bevel van koning Herodes Agrippa I (37-44) met het zwaard onthoofd. Zo werd hij de eerste martelaar onder de apostelen en - na de diaken Stefanus - de tweede van het christendom. Volgens een aantal geschriften (6de - 9de eeuw) bevond Jacobus graf zich op de Olijfberg.
Ondertussen is Pedro na zijn virusperikelen opnieuw aan het trainen. Morgen 4 juni vertrekt hij met fietsmaat Bob per fiets voor 4 dagen naar onze Belgische kust. Traject: dag 1 van Gierle tot Zelzate, dag 2 van Zelzate over Zeeuws Vlaanderen naar De Haan, dag 3 Westkust, dag 4 Polders. Verslag en foto's volgen uiteraard.
Onze pelgrimvrienden Luus en Martien fietsen reeds op Spaans grondgebied. Nog een weekje te fietsen en L&M hebben hun doel bereikt...Santiago de Compostela. Ter plekke of in de buurt lekker genieten en uitrusten en dan de terugweg...ook per fiets. Succes nog L&M.
Info Jacobus: Compostelagenootschap Foto van Luus en Martien Wil je de trip van Luus en Martien van dichtbij volgen KLIK DAN HIER. Klik op de afbeelding voor meer over Jacobus de Meerdere
De oppervlakte van dit prachtig stuk natuur bedraagt 674 ha. Het omvat de vallei van de Zwarte Beek vanaf het militair domein "Kamp van Beverlo" tot aan de Stalse Molen. Beschrijving: het gebied wordt gekenmerkt door een beekdallandschap gevormd door de Zwarte Beek. Deze heeft haar bronnen op het Kempisch Plateau in de gemeente Hechtel. Aan de westrand van het Kempisch Plateau gekomen, loopt ze verder door de uitgestrekte heidevlakten op het militaire domein richting Koersel-Beringen en mondt in Diest uit in de Demer. Dit beekdal bestaat uit een verwevenheid van kleinschalige landbouwpercelen, vochtige hooilanden, natte graasweiden, ruigten, broekbossen, beekbegeleidend bos en heidefragmentjes. Deze variatie is te danken aan de aanwezige gradiënten zoals van droog (stuifduinen, struikheide) naar nat (moeras, ven) en van voedselarm naar voedselrijk. Vermeldenswaard is de aanwezigheid van de watersnip in het gebied. Ongeveer de helft van de Vlaamse populatie van de watersnip komt hier tot broeden. Ten zuiden van de vallei van de Zwarte Beek liggen de droge Kempense zandgronden voornamelijk beplant met naaldhout. Het gebied bevat een aantal landduincomplexen en herbergt potenties voor heideontwikkeling.
Info: vlm.be & Natuurpunt Foto: WorkdExplorer Meer over de watersnip door HIER of op de afbeelding te klikken.
Gisterenavond concert bijgewoond van Eric Clapton in het sportpaleis van Antwerpen. Blues, Soul en gitaarsolo's a volanté! Een uitverkocht sportpaleis daverde op haar vestingen.
Eric Clapton heeft The Robert Cray Band mee op tournee en dat is mooi nieuws. Robert Cray, nog zon naam met wereldfaam, is altijd goed voor een portie intense blues en zal het Sportpaleis met zijn groep in stijl opwarmen. Net zoals Clapton heeft hij al een hele collectie prijzen en awards in ontvangst mogen nemen tijdens zijn lange muzikale carrière. Twee topmuzikanten dus die voor een mooie concertavond zullen zorgen in het Sportpaleis. Indrukwekkend, dat is het minste wat gezegd kan worden over de carrière van de intussen 60-jarige Eric Clapton. Ooit groepslid van The Yardbirds, John Mayalls Bluesbreakers, Cream, Blind Faith en Derek and The Dominos en sinds begin jaren 70 is de gitaarvirtuoos solo actief. Op zijn nieuwe album "Back Home" brengt Clapton naast knap nieuw materiaal ook enkele opgemerkte covers van George Harrison en Stevie Wonder.
Robert Cray (klik op de foto voor music)
Songs uit zijn 'nieuwe' CD "Back Home" van Eric Clapton (30 augustus 2005):
"So Tired" (Eric Clapton, Simon Climie) "Say What You Will" (Eric Clapton, Simon Climie) "Going Left" (Stevie Wonder, Syretta Wright) "Love Don't Love Nobody" (Joseph Jefferson, Charles Simmons) "Revolution" (Eric Clapton, Simon Climie) "Lost And Found" (Doyle Bramhall II, Eric Clapton, Jeremy Stacey) "Heaven" (Doyle Bramhall II, Suzanna Melvoin, Mike Elizondo) "Love Comes To Everyone" (George Harrison) "One Day" (Vince Gill, Beverley Darnell) "One Track Mind" (Eric Clapton, Simon Climie) "Run Home To Me" (Eric Clapton, Simon Climie) "Back Home" (Eric Clapton)
Wil je meer weten over ERIC CLAPTON klik dan op zijn naam. De officiële site van ROBERT CRAY Info: aankondiging sportpaleis.be
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)