NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto

 Rudi & Christine wonen op de buiten te West-Vlaanderen(Belgium)..(rond Brugge die scone)
 Hebben 2 kinderen en sinds kort
Bomma & Bompa van 3 kleinkinderen..
Hebben ook een hele grote gevaarlijke hond...Gizmo onze chihuahua 1,8kg nat gemaakt..
Onze hobby's zijn zowat van alles...
waaronder ook PSP.....tuinieren...koken..
muziek..fietsen..lezen & uiteraard eten
kortom..genieten van het leven..
Groeten van Pepé & Memé

Hartelijk welkom op m'n blog
Bienvenue sur mon site
Wilkommen auf meiner website
Welcome to my site

Cyberbompa & Bomma
   Chris
Foto

Zoon Jo &

 schoondochter Freya

Foto

Kleinkind Jack

Foto
Dochter Jannie &  schoonzoonThijs
Foto

 Kleinkinderen

 Mauro & Brent

Foto
Foto
Inhoud blog
 • Konijn met pruimen, mosterdsaus, ijsbergsla, broccoli & kroketten 1...
 • Kop koffie(deca)
 • Vrouwlief met bretellen
 • Selfie...Ik op stoel voor pc met breukband
 • Lege bus & binnenkant bus
  Foto

  Ons lief klein Crapuleke....Lag ik daar maar...
  Foto
  BesteBloggers
  BlogSociety

  Categorieën
 • Crea's Rudietje (134)
 • Dieren (365)
 • Dranken (128)
 • Film (562)
 • Fotografie (643)
 • G+ (0)
 • Gezondheid (430)
 • Koken (1270)
 • Lessen leden (17)
 • Mails(alle) (112)
 • Mode (290)
 • Moppen (107)
 • Muziek (730)
 • Nieuws (1552)
 • Ons tuintje (653)
 • PPS Rudietje (28)
 • Sport (717)
 • Wetenschap (347)
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  ttcninove
  blog.seniorennet.be/ttcnino

  SEO-PING

  Sluffertjes_creations

  Boventitel blog
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Brugge past parkeerplan aan voor werknemers en bezoekers

  .

  ...

  .

  Nog voor het nieuwe parkeerplan midden februari in werking treedt, heeft het stadsbestuur van Brugge al wat aanpassingen doorgevoerd. Zo zullen werknemers in de binnenstad geen vijf, maar drie euro betalen om hun wagen een hele dag te parkeren.

  Op 16 februari 2017 treedt in Brugge het nieuwe parkeerplan in werking. De grootste verandering is dat bewoners van de binnenstad nu overal binnen de muren gratis mogen parkeren. "Maar we hebben al heel veel reacties gekregen en houden daar ook rekening mee", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Daarom hebben we vier nuances aangebracht, om tegemoet te komen aan de verzuchtingen."

  Wie werkt in de binnenstad, moest normaal een ticket van vijf euro betalen om een hele dag te mogen parkeren. Dat bedrag wordt nu verlaagd naar drie euro.

  "Het voordeeltarief kan aangevraagd worden in de parkeerwinkel van het Huis van de Bruggeling", zegt Landuyt. "We begrijpen de vragen van de werknemers wel. Er is immers op korte termijn niet altijd een alternatief. Maar we moedigen toch aan om de randparkings te gebruiken."

  Codes verdrievoudigd

  Wie tewerkgesteld is in de blauwe zone in de stadsrand, kan een gratis digitale parkeervergunning aanvragen voor de zone waar ze tewerkgesteld zijn. Bewoners van de binnenstad zullen 90 codes per woning per jaar kunnen aanvragen voor bezoekers, die dan ook gratis kunnen parkeren. In het oorspronkelijke plan was maar sprake van 30 codes.

  Tot slot wordt het maximaal aantal digitale parkeervergunningen opgetrokken van drie naar vier. De eerste twee zijn gratis en zijn onbeperkt geldig. Voor een derde en vierde vergunning betaal je 150 euro per vergunning per jaar. (BHT)


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdachte werd in de gaten gehouden voor concrete terreurplannen...

  .

  ...

  .

  Bewerkt door: LB ...  Bron: Der Spiegel, Bild ...© ap.

  aanslag berlijn De Tunesische jonge twintiger die verdacht wordt van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, zou concrete terreurplannen gehad hebben. De Duitse autoriteiten zouden daarvan ook op de hoogte zijn geweest. Dat heeft Ralf Jäger, de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, vanmiddag gezegd. Eerder raakte al bekend dat zijn naam, Anis A., fungeerde op de lijst van Duitse terreurverdachten en dat de politie ook zijn telefoon afluisterde.

                                                  © afp.
                                                  © epa.

  De minister voegde verder nog toe dat de Tunesiër asiel had aangevraagd in Duitsland, maar dat die aanvraag werd afgewezen. De man zou daarom in een uitzetcentrum hebben verbleven, maar werd uiteindelijk vrijgelaten omdat zijn identiteit niet met zekerheid kon worden vastgesteld.

  De verantwoordelijkheid voor dat debacle zou bij Tunesië liggen: dat land had volgens Jäger de foute papieren bezorgd aan Duitsland. De correcte papieren kwamen uitgerekend vandaag/woensdag, twee dagen na de aanslag, toe.
      
  Jäger verklaarde op de persconferentie dat de Tunesische autoriteiten ontkenden dat de verdachte een Tunesische staatsburger is. Faisal Daw, de woordvoerder van het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft intussen echter verklaard dat "de Tunische ambassade in Berlijn en de Duitse autoriteiten samenwerken om de verdachte te identificeren".

  De Duitse federale politie kwam de man op het spoor nadat speurders in de vrachtwagen een identiteitsbewijs gevonden hadden dat aan de Tunesische twintiger is uitgereikt. Anis A. wordt in heel Europa gezocht, liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière verstaan. Intussen circuleert in de Duitse media ook al een foto van de verdachte, die volgens Der Spiegel afkomstig is uit Tataouine (zuiden van Tunesië). Volgens de Wolfsburger Allgemeine Zeitung zou er momenteel een politieactie aan de gang zijn in Emmerik, in het district Kleef in Noord-Rijnland-Westfalen. Het asielcentrum in dat stadje is de laatste gekende verblijfplaats van Anis A., voor hij in december van de radar verdween.

  © reuters. 

  Heel Europa

                                                  © epa.

  "De verdachte is sinds middernacht ingeschreven als 'gezochte persoon', en dat zowel in Duitsland als in de rest van de Schengenzone. Dat betekent dat hij dus ook in de rest van Europa wordt gezocht", zo zei De Maizière.

  De minister was voorts erg spaarzaam met informatie over de verdachte: hij ontkende noch bevestigde de berichten die in de Duitse media circuleren dat het om Anis of Ahmed A. zou gaan, een jonge twintiger van Tunesische origine. "Voor ons is het belangrijk dat we de verdachte vinden. Het resultaat telt, en niet de snelheid waarmee gespeculeerd wordt", klonk het.

  De minister benadrukte verder dat de verdachte niet per se de dader is, maar dat het bijvoorbeeld ook om een handlanger zou kunnen gaan.

  Identiteitsbewijs
  Onder de bestuurdersstoel in de vrachtwagen vonden speurders een identiteitsbewijs van de verdachte. Zijn asielverzoek werd afgewezen maar hij werd geduld op het grondgebied en daarvoor had hij papieren gekregen omdat uitzetting naar Tunesië niet mogelijk was. De asielzoeker zou bij de autoriteiten bekend zijn onder zeker acht valse namen, hij gaf zich ook uit als Egyptenaar en Libanees. Ook zijn geboortejaar varieert tussen 1992 en 1995.

  Het identiteitsdocument dat in de vrachtwagen is gevonden, werd uitgeschreven in Kleef, nabij de Nederlandse grens (zie kaart hieronder).

  Bild publiceerde een foto van de verdachte, volgens het blad afkomstig van het identiteitsdocument dat asielzoekers toelaat tijdelijk op het grondgebied te verblijven terwijl hun procedure loopt.

  De speurders hebben de procureur-generaal om een openbaar onderzoek verzocht. Volgens de krant Allgemeine Zeitung en de Hessische Rundfunk zoekt de politie nu over het hele land en "niet zichtbaar" naar een verdachte. Volgens het ARD-magazine 'Report München' voert het nieuwe spoor naar salafistische kringen in het westen van het land. Omdat de politie ervan uitgaat dat de verdachte gewond is, wordt er ook gezocht in ziekenhuizen in Berlijn en omgeving.

  © getty. 

  Asiel afgewezen

                                                   © epa.

  Minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), bevestigde deze middag dat de asielaanvraag van de verdachte inderdaad was afgewezen.

  Jäger verklaarde dat de man daarna "erg beweeglijk was". Hij zou na zijn aankomst in Freiburg vertrokken zijn richting Berlijn, zou daarna even in Noord-Rijnland-Westfalen gewoond hebben, waarna hij opnieuw naar Berlijn trok. Daar zou hij sinds februari van dit jaar hebben verbleven.

  De man zou volgens Jäger even in een uitzetcentrum hebben verbleven, maar kon het land niet worden uitgezet, omdat Duitsland de foute papieren had gekregen van Tunesië. Die papieren kwamen uiteindelijk vandaag binnen: twee dagen na de aanslag.

  © reuters. 

  500 tips

                                               © getty.

  De Berlijnse politie ontving naar eigen zeggen al meer dan 500 tips na de aanslag op de kerstmarkt maandag. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er een nieuwe verdachte aangehouden, nadat Naved B., de eerste verdachte, dinsdagavond moest worden vrijgelaten. Ook die tweede verdachte moest echter weer worden vrijgelaten, omdat er onvoldoende bewijs tegen hem was. De autoriteiten richten hun pijlen nu dus op Anis of Ahmed A.

  Bij de aanslag op de kersmarkt nabij de Gedächteniskirche, in hartje Berlijn, kwamen 12 mensen om het leven. Een vijftigtal anderen raakten gewond. Vierentwintig mensen konden het ziekenhuis al verlaten, 14 gewonden vechten nog altijd voor hun leven.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom kunnen vrouwen niet kaartlezen

  .

  ...

  .

  SV...© thinkstock.

  Vrouwen, opgelet. Vanaf nu heb je geen enkele reden meer om die kaart (of googlemaps) uit handen te geven. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat er helemaal niets mis met ons oriëntatievermogen. Alsof we dat zelf nog niet wisten.

  Een onderzoek dat onlangs verscheen in 'Psychological Science'. Wetenschappers van de universiteit van Californië-Santa Barbara ontdekten namelijk dat onze betwijfelbare ruimtelijke vaardigheden eigenlijk te wijten zijn aan de maatschappij. Ja, dat lees je goed. Het feit dat iedereen verwacht dat vrouwen niet kunnen kaartlezen, zorgt ervoor dat we in de praktijk al eens de verkeerde straat inslaan.

  Uit het onderzoek bleek namelijk dat vrouwen die geloven dat ze slecht zijn in kaartlezen, er ook echt niet veel van bakken. Want wanneer de onderzoekers duidelijk aangaven dat ze verwachten dat de mannen beter zouden scoren, was dat ook effectief het geval. Zodra het stereotype echter niet aangehaald werd, of er plots een sociale component in de vorm van menselijke figuurtjes bij kwam kijken, bleken vrouwen plots veel beter in het uitstippelen van een route.

  Neem dus volgende keer zeker de kaart zelf eens vast op citytrip!

  ...

  HET EXPERIMENT

  test 1:

  De ene groep deelnemers kregen een foto te zien met een verzameling aan voorwerpen, zoals een huis, een stopteken, een kat, een boom en een auto. Vervolgens moesten ze zich inbeelden dat ze bij de kat stonden, in de richting van de boom kijken en ondertussen naar de auto wijzen. Onder de afbeelding stond ook een getekende circel, met in het midden een kat afgebeeld en een pijl naar de afbeelding van een boom. Vervolgens moesten ze dan zelf een pijl tekenen naar waar de auto zich volgens hen zou bevinden. Sommige deelnemers kregen een 'sociale' variant van de oefening, waarbij het startpunt een mens was in plaats van een voorwerp.

  test 2:
  De tweede test kregen ze een kaart te zien, met daarop een weg aangeduid. Ze moesten zich voorstellen dat ze de route volgden, en een R of L schrijven aan iedere afslag om aan te duiden in welke richting ze zouden gaan. Ook hier kregen sommige deelnemers een 'sociale' versie, waarbij op iedere hoek een menselijk figuurtje stond

  ...


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEWONERS NIET ONVERDEELD GELUKKIG TE BRUGGE MET 144 EXTRA AUTOMATEN

  .

  ...

  .

  BEWONERS NIET ONVERDEELD GELUKKIG MET 144 EXTRA AUTOMATEN

  Op het Wijngaardplein komt een nieuwe parkeermeter, vlak voor de woning van Annick. Ook de oude parkeermeters worden vernieuwd. - Foto Proot

  Op het Wijngaardplein komt een nieuwe parkeermeter, vlak voor de woning van Annick. Ook de oude parkeermeters worden vernieuwd. - Foto Proot

  Brugge krijgt er tegen midden februari 144 parkeermeters bij. Dan zullen er op het hele grondgebied bijna 300 staan. Op het Wijngaardplein nabij het Begijnhof zorgt dat al voor discussie. "Hier wordt een parkeermeter net voor mijn livingraam geplaatst, zonder enig overleg", zegt bewoonster Annick Lambrecht. "We kunnen nog bijsturen", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

  Op de plaats van het kegeltje komt de parkeermeter, waardoor mensen die een parkeerticket kopen, direct kunnen binnenkijken in de woning van Annick. - Benny Proot
  Op de plaats van het kegeltje komt de parkeermeter, waardoor mensen die een parkeerticket kopen, direct kunnen binnenkijken in de woning van Annick. - Benny Proot

  De voorbereidingen voor de start van een nieuw parkeerreglement in het centrum en de deelgemeenten van Brugge zijn volop aan de gang. Zo is een firma gestart met het plaatsen van de sokkels waar straks de nieuwe parkeerautomaten moeten komen. Dat worden allemaal nieuwe automaten, 292 in totaal. Brugge telt vandaag al 148 parkeerautomaten. Dat aantal wordt dus quasi verdubbeld. Het zal vanaf 16 februari niet meer mogelijk zijn om langer dan twee uur bovengronds

  Bovengronds parkeren wordt betalend tussen 9 en 20 uur. Het kan bovendien voor maximum 2 uur. Dat kost je dan 4,20 euro. Daarom worden alle meters nu vernieuwd en geprogrammeerd. Wie wil weten waar de parkeermeters precies komen, kan dat nu al merken aan plastic kegeltjes die op plaatsen gezet zijn waar de sokkels al klaar zijn.

  Schending privacy

  Maar er is veel protest. Werknemers van onder andere scholen, horeca en de rechtbank zijn boos, omdat ze vrezen dat ze hun wagen straks niet meer kwijt kunnen in het centrum. Ook het plaatsen van de nieuwe parkeermeters heeft voor sommige mensen nare gevolgen. Ook voor Annick Lambrecht, niet de schepen van Mobiliteit, maar wel een relatietherapeute met woning en bureau op het Wijngaardplein, is dat het geval. De sokkel werd immers net voor haar livingraam geplaatst. "Dat betekent dus dat iedereen die komt betalen voor parkeertijd een blik kan werpen in mijn privéwoning", zegt Annick. "Dat vind ik erover, zeker omdat we nooit gecontacteerd werden. Ik begrijp het ook niet zo goed. Het vroegere parkeerautomaat staat nabij de parkeerplaatsen op het plein, wat ik logisch vind. Waarom er ook hier een automaat moet bij komen, is mij een raadsel. Ik heb de bevoegde diensten een vriendelijke mail gestuurd om wat uitleg te krijgen en om deze situatie ongedaan te maken."

  Wel over nagedacht

  Volgens burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is wel degelijk nagedacht waar alle parkeermeters opgesteld worden. "De installateurs zoeken altijd de voor de bewoners en voorbijgangers minst storende en voor de chauffeurs zichtbaarste plaats. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de technische mogelijkheden. Eventuele problemen worden, net als bij verkeerspalen, bekeken en gecorrigeerd waar mogelijk, zonder anderen dan weer te veel te storen."


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EU-akkoord over visquota in 2017

  .

  ...

  .

  Vlaams infocentrum land-en tuinbouw

  ...

  EU-akkoord over visquota in 2017

  De Europese ministers van Visserij hebben de nieuwe vangstmogelijkheden voor 2017 vastgelegd. Vooral in de Noordzee worden de quota voor onder meer tong, kabeljauw, rog en pladijs opgetrokken, terwijl de quota voor verschillende vissoorten in het Engels Kanaal, de Keltische en de Ierse Zee dalen. Met de quota wil Europa zorgen voor een duurzaam visbestand en overbevissing tegengaan. De Rederscentrale laat alvast weten dat het zich kan vinden in de nieuwe quota. 

  Elk jaar in december beslist Europa hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen opvissen in de verschillende visgebieden. Het doel van de quota bestaat erin om de visbestanden verder op een duurzaam niveau te brengen en overbevissing te voorkomen. De beslissingen van de Visserijraad worden onderbouwd door wetenschappelijke adviezen. Onderzoeksinstellingen, waaronder het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), verzamelen gegevens over de aangroei van de visbestanden, het aantal geslachtsrijpe jonge dieren en de hoeveelheid die opgevist kan worden binnen het toegekend vangstrecht of quotum. 

  Daaruit blijkt dat er goed nieuws is voor de Belgische vissers die vissen in de Noordzee. De bestanden van tong, kabeljauw, rog en pladijs in de Noordzee zijn gezond, wat geleid heeft tot een verhoging van het quotum voor tong met 22 procent, voor kabeljauw met 15 procent, voor rog met 5 procent en een status quo voor pladijs. Het bestand voor pladijs bevindt zich de afgelopen vijf jaar op een historisch hoog niveau. Niet onbelangrijk voor de Belgische reders, want dit zijn voor hen de belangrijkste vissoorten. 

  Minder goed is het gesteld met de visbestanden in het Oostelijk deel van het Engels Kanaal: daar worden de quota naar beneden gehaald, met 19,5 procent voor pladijs en 15 procent voor tong. De kabeljauw in de Keltische Zee blijft kwetsbaar en de vangstmogelijkheden dalen er met 38 procent. En in de Ierse Zee blijft het net zoals vorig jaar verboden om op tong te vissen, behalve voor wetenschappelijke doeleinden. 

  “Het behouden van een duurzaam visbestand is voor mij belangrijk: bij een gezond bestand wordt van een vissoort niet meer opgevist dan er opnieuw aangroeit”, aldus bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege. “Dankzij de inspanningen van onze vissers door selectief te vissen en door kwetsbare bestanden te beschermen, bereiken wij in de meeste gebieden dit niveau nu reeds. Bij kwetsbare bestanden blijven wij extra voorzichtig en vermijden we overbevissing.” 

  De vissers reageren bij monde van de Rederscentrale positief. “Het politiek akkoord ligt in lijn met de wetenschappelijke adviezen", aldus de Rederscentrale. "Het is bemoedigend te kunnen samenwerken met de minister en haar teamleden die met alle aspecten rekening houden", zegt Urbain Wintein, voorzitter van de Rederscentrale. "Dat heeft als resultaat gegeven dat de vangstmogelijkheden van de stocks die voor ons van belang zijn op een correcte manier zijn vastgelegd. We beseffen dat de wetenschappelijke modellen niet perfect kunnen weergeven wat de realiteit op zee is, maar de inspanningen van de vissers en het respecteren van afspraken, hebben duidelijk resultaat opgeleverd."

  "Het aantal vissersvaartuigen is de laatste decennia meer dan gehalveerd, de stocks verbeteren zichtbaar en de nu vastgelegde quota voor volgend jaar zullen bijdragen aan het traject naar maximaal duurzame opbrengsten, hét streefdoel van het visserijbeleid”, aldus Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale. “Dit reflecteert dat vissers de gemaakte afspraken volgen en dat iedereen er mag op rekenen dat elke vis die aangeboden wordt op een verantwoorde manier is gevangen.”

  Bron:   Belga/eigen verslaggeving

  Beeld: visserijschepen.blogspot.be


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Ik kon toch moeilijk in mijn auto kakken'

  .

  ...

  .

  DIE DAG IN DE POLITIERECHTBANK...

   

  De themazitting werd al voor de vierde keer georganiseerd door het Brugs parket. - Foto Siebe De Voogt

  De themazitting werd al voor de vierde keer georganiseerd door het Brugs parket. - Foto Siebe De Voogt

  Het Brugse parket heeft gisteren voor het vierde jaar op rij een themazitting georganiseerd rond alcohol in het verkeer. "Zeker tijdens de eindejaarsfeesten willen we sensibiliseren", klinkt het. Veertig beklaagden kwamen langs bij politierechter Peter Vandamme, die soms niet wist wat hij hoorde. "Ik val bijna om door de geur van alcohol", zei hij tegen een vrouw die beweerde niet meer te drinken. Een overzicht van een dag in de politierechtbank.

  "Ik kan toch moeilijk in mijn auto kakken"

  De prijs voor meest opvallende excuus ging gisterenmorgen naar Andy Deketelaere (38) uit Zedelgem. De man zakte zelf af naar de rechtbank, en dat was niet de eerste keer. Eind 2014 werd hij al eens veroordeeld voor dronken rijden. Op 8 mei was het opnieuw van dat. De politie trof Andy op een parking aan de Natiënkaai in Oostende aan naast zijn auto. Hij had 3,38 promille alcohol in zijn bloed en was zijn behoefte aan het doen naast zijn wagen. "Enkele dagen voordien was ik geopereerd", vertelt Andy. "Ik was aan de beterhand en ging stappen met enkele vrienden. Ik zou ook bij hen blijven slapen. Ik had echter wat nodig uit mijn auto en keerde terug." De nood bleek hoog bij Andy. "Ik kon niet meer. Ik kon moeilijk in mijn wagen kakken", verklaarde hij aan de politierechter. Zes maanden rijverbod en 2.400 euro boete waren zijn deel. Al leek dat Andy niet veel te kunnen schelen. "Ik heb toch geen auto meer", zegt hij. "En die boete betaal ik wel met een afbetalingsplan."

  Rechter valt bijna om van alcoholwalm

  Een 60-jarige vrouw uit Torhout verdiende dan weer een award voor 'slechte leugenaar'. Rosita C. reed op 2 april in het terras van tearoom 't Pomphuys in de Nieuwstraat. Ze vluchtte weg en ramde in de Oostendestraat nog een geparkeerde wagen. Bij haar thuis stelde de politie vast dat ze 2,23 promille alcohol in haar bloed had. C. is geen onbekende. Maandag moest ze nog voor de politierechter verschijnen voor dronken rijden en volgende week staat ze terecht voor vluchtmisdrijf. "Ik drink al enige tijd niet meer", beweerde de vrouw gisteren. Haar alcoholwalm was echter van mijlenver te ruiken. Politierechter Peter Vandamme nam de proef op de som en liet Rosita in zijn gezicht blazen. "Ik val bijna omver", was zijn reactie. Hij achtte de vrouw dan ook ongeschikt om te rijden en legde haar een levenslang rijverbod op. Daarbovenop kreeg C. nog eens 2.400 euro boete.

  Ontsnapt aan de dood na botsing

  Wat de mogelijke gevolgen van alcohol achter het stuur kunnen zijn, maakte een 29-jarige vrouw uit Wondelgem duidelijk. Nena V. haalde op 8 april halsbrekende toeren uit langs de E40 richting kust. Die dag botste V. rond 23 uur met haar Volkswagen Polo op een botsabsorbeerder in Beernem. Zonder verpinken reed ze vijf kilometer verder en stopte ze ter hoogte van Oostkamp door een lekke band pal op de rechterrijstrook. Twee passanten probeerden haar auto langs de kant te duwen en ontsnapten aan de dood toen een Roemeen met zijn bestelwagen inreed op de Volkswagen. De vrouw zat op dat moment nog in haar auto, maar raakte als bij wonder slechts lichtgewond. In het ziekenhuis bleek ze 2,05 promille op te hebben. En daarmee was ze niet aan haar proefstuk toe. In 2012 en 2013 werd V. immers al veroordeeld voor het rijden onder invloed. Volgens haar advocate besliste de vrouw intussen te stoppen met drinken. De politierechter was desalniettemin streng en legde haar één maand cel, twee jaar rijverbod en 3.000 euro boete op.

  Dodelijke hoeveelheid alcohol in bloed

  Hét record van de morgen werd gevestigd door Hubert D. (57) uit Torhout. Hij had op 29 mei in Lichtervelde maar liefst 4,78 promille in zijn bloed. Dat zijn meer dan twintig glazen alcohol: een bijna dodelijke hoeveelheid. De man beweerde echter "slechts één fles witte wijn" te hebben gedronken. Hij kreeg vijf maanden rijverbod en 1.500 euro boete.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof moet energiezuiniger

  .

  ...

  .

  NIEUW BEHEERSPLAN FOCUST KOMENDE TWINTIG JAAR OP DUURZAAMHEID

  Enkele huisjes in het Begijnhof staan momenteel in de stellingen voor een opknapbeurt. - Foto Proot

  Enkele huisjes in het Begijnhof staan momenteel in de stellingen voor een opknapbeurt. - Foto Proot

  De 44 huisjes in het Prinselijk Begijnhof in Brugge krijgen de komende twintig jaar wellicht meer geld van Vlaanderen voor energiezuinige ingrepen. De stad heeft de voorbije twee jaar aan een nieuw beheersplan gewerkt om het Unesco-werelderfgoed beter te bewaren. "Vooral de daken en de ramen worden aangepakt", zegt schepen van Patrimonium, Hilde Decleer (CD&V).

  Het Brugse Begijnhof wordt al sinds 1973 structureel gerestaureerd door de stad, dat het domein in erfpacht geeft aan de Zusters van Sint-Benedictus. Het domein aan het Minnewater is ongeveer drie hectare groot en wordt nog altijd bewoond door de 'begijntjes'. Alle 44 huisjes zijn bewoond. Er zijn ruim twintig zusters, terwijl de rest van de huisjes bewoond wordt door huursters. Dat zijn altijd vrouwen, want mannen worden op het terrein niet toegelaten.

  Het stadsbestuur investeerde de voorbije vier decennia 6,2 miljoen euro in de restauratie van het begijnhof, maar dat blijkt niet voldoende. "We hebben nu een nieuw beheersplan klaar om deze site de komende twintig jaar nog beter op te knappen", zegt schepen van Patrimonium, Hilde Decleer (CD&V). "Vooral op energiezuinig vlak is er nog werk aan de winkel. Zo willen we overal dakisolatie en moeten nog een aantal ramen van dubbel glas worden voorzien. Ook de gevels hebben om de zeven jaar nood aan een nieuwe verfbeurt. De meest dringende huisjes komen het eerst aan de beurt."

  Erfgoedpremie

  Nu al investeert de stad zo'n 100.000 euro per jaar. Dat bedrag blijft minstens behouden. "We hopen zelfs nog wat meer te kunnen investeren, aangezien we dankzij een nieuw Onroerenderfgoeddecreet meer kans hebben op een erfgoedpremie, die tachtig procent van de bouwkost van werken dekt", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Dit beheerplan werkt daaraan mee. Er is meer dan twee jaar werk in gestoken om elk huisje, elke boom, elke kassei hier te beschrijven."

  Geen grote verandering

  In het beheersplan staan ook de toekomstplannen van de stad met de site. Zoals verwacht moeten geen grote veranderingen verwacht worden. "Het Begijnhof behoort ongetwijfeld tot ons meest waardevolle cultureel erfgoed. Het werd al in 1998 beschermd als Werelderfgoed, nog voor de rest van de stad die naam kreeg", zegt Landuyt. "De sfeer van stilte en rust geeft extra kracht aan dit domein. Dankzij dit plan kunnen we de komende jaren alle huisjes van de moderne energiezuinige middelen voorzien."

  De gemeenteraad moet het beheersplan nog goedkeuren. Vorige maand keurde de raad al de toekomstige aanpak van het Belfort, die andere Brugse toeristische topper, goed.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Positieve vooruitzichten 2017 amper ingeprijsd'

  .

  ...

  .

  De afgelopen jaren werd het ene na het andere politieke of economische doemscenario aangekaart. Als gevolg van deze onzekerheden hebben beleggers flinke kasposities opgebouwd. 

  Terwijl de zorgen dat er iets mis zou gaan wel te verklaren zijn, zijn de commentaren eenzijdig en hebben ze de neiging neerwaartse risico’s te benadrukken. En dat terwijl de markten – niet alleen als gevolg van kwantitatieve verruiming – gestaag zijn gestegen.

  - See more at: http://www.belegger.nl/Column/259452/Positieve-vooruitzichten-2017-amper-ingeprijsd.aspx#sthash.ov2TRV3o.dpuf

  Ook de vooruitzichten zijn positief en nog maar nauwelijks ingeprijsd, zo stelt Neil Matheson, marktstrateeg bij Standard Life Investments. 

  Verbeterde vooruitzichten

  Matheson noemt een tweetal belangrijke oorzaken voor de verbeterde vooruitzichten. De belangrijkste reden heeft alles te maken met de mondiale cyclus. Zo wijst hij op de sterke stijging van de Amerikaanse dollar, de ingestorte energieprijzen en de vertraging van de Chinese economie. Die lijken allemaal gestabiliseerd of zelfs ten goede te zijn gekeerd. Dat de groei van de wereldeconomie aantrekt, zorgt voor betere bedrijfswinsten.

  De tweede oorzaak heeft te maken met beleidsmakers. Zo zijn de afgelopen zes jaar verschillende slecht getimede beleidsmaatregelen – zowel monetair als fiscaal - doorgevoerd die het wereldwijde herstel hebben gedrukt. De afgelopen maanden zorgen de monetaire omstandigheden juist voor economische groei wereldwijd en spreken overheden actief over het voeren van een ruim budgettair beleid. 

  Rendementen staatsobligaties 

  Sinds 2014 waren de markten vooral in de greep van de langetermijnrentes op obligaties die daalden. Echter, deze zijn de laatste maanden weer wat gestegen en kregen door de verkiezing van Trump een boost. Inmiddels zijn staatsobligaties niet meer zo overgewaardeerd als net na het Britse EU-referendum. Matheson verwacht voor 2017 gematigde rendementen op staatsobligaties. 

  - See more at: http://www.belegger.nl/Column/259452/Positieve-vooruitzichten-2017-amper-ingeprijsd.aspx#sthash.ov2TRV3o.dpuf

  Wat betreft vastgoed ziet Matheson de beste kansen buiten het Verenigd Koninkrijk. Hij noemt het rendement op vastgoed aantrekkelijk en de groei van de huurinkomsten positief. Vastgoed combineert groei met rendement en is daarom een sweet spot

  Aandelen goedkoop

  En hoewel aandelen door veel beleggers als duur bestempeld worden, zijn de waarderingen momenteel relatief gezien – ten opzichte van staats- en bedrijfsobligaties - goedkoop te noemen. Standard Life wijst er op basis van een eigen analyse op dat herstel nog altijd niet ingeprijsd is voor aandelen.

  “Het herstel dat de aandelenmarkten in 2016 hebben laten zien is min of meer het loslaten van het recessierisico dat op de prijzen van obligaties en aandelen drukte. De markt prijst echter nog niet de verbeterde vooruitzichten voor 2017 in. De markten lopen dus achter bij het inprijzen van de verbetering die optreedt in de economische cyclus van winstontwikkeling.”

  - See more at: http://www.belegger.nl/Column/259452/Positieve-vooruitzichten-2017-amper-ingeprijsd.aspx#sthash.ov2TRV3o.dpuf

  Lees ook: 'In 2017 volop kansen in Europa'

  De Belegger.nl

  'Positieve vooruitzichten 2017 amper ingeprijsd'


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHADE VAN KEUKENBRAND BLIJKT VEEL GROTER DAN VERWACHT

  .

  ...

  .

  Medewerkers van het restaurant haalden dit weekend de keuken en de zaal leeg. - Benny Proot

  Medewerkers van het restaurant haalden dit weekend de keuken en de zaal leeg. - Benny Proot

  Tweesterrenrestaurant De Jonkman blijft wellicht dicht tot volgend jaar. Afgelopen weekend bleek dat het keukenbrandje van donderdag veel meer schade heeft aangericht dan verwacht. De keuken is verwoest en de zaal moet herschilderd worden. "Dit wil ik nooit meer meemaken", zucht chef Filip Claeys.

  De plek in de keuken waar de brand is ontstaan. - Benny Proot
  De plek in de keuken waar de brand is ontstaan. - Benny Proot

  Voor tweesterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Sint-Kruis en zijn gezin wordt het een eindejaar in mineur. Afgelopen weekend bleek dat het keukenbrandje van donderdagmorgen meer schade had veroorzaakt dan verwacht. Het gastronomische restaurant langs de Maalsesteenweg zal wellicht de rest van het jaar gesloten blijven. "Maandag valt de definitieve beslissing, maar nu al ben ik bijna zeker dat de rest van het jaar in het water valt", bevestigt Claeys

  ...

  Dochtertje slaat alarm

  Het was zijn tienjarige dochter Fleur die donderdagmorgen rook opmerkte in de keuken. Ze verwittigde haar ouders die boven lagen te slapen. In de keuken was er vuur ontstaan in een bak met handdoeken, wellicht door een kortsluiting in een van de automatische kranen. De brandweer had de situatie snel onder controle, maar de rook had zich al verspreid over het restaurant en het bovenliggende woongedeelte.

  Benny Proot

  Benny Proot  Chef Filip Claeys hoopte dat hij komende woensdag opnieuw de deuren zou kunnen openen, maar die deadline blijkt onhaalbaar. Zowel in het restaurant als het privégedeelte hangt een doordringende rookgeur. "Opruimen wordt een hele karwei", zucht de chef. "Ik wist niet dat rook zoveel schade kon aanrichten. Er komt enorm veel bij kijken."

  Producten in vuilnisbak

  Zaterdag trommelde Claeys zijn personeel op om de professionele keuken en de zaal leeg te halen. "Alle machines zullen moeten gereinigd en nagekeken worden. Ik moet alle plastic dozen en snijplanken vervangen. En ik heb intussen al mijn producten in de vuilnisbak gekieperd. Alles is vernietigd door de rook. De spanplafonds moeten zeker vervangen worden, want die hebben de brand grotendeels tegengehouden. De tafels en stoelen in de zaal hebben we kunnen schoonmaken, dus die zijn gelukkig wel nog bruikbaar. Alle muren moeten een nieuw likje verf krijgen, dus in de zaal is ook wel nog wat werk."

  Reservaties afgebeld

  Het gezin Claeys slaapt ondertussen elders. Want ook in het woongedeelte is de geur niet te harden. "Het is zoals in een oven slapen. Het leek ons dus beter om voor een tijdje elders te slapen." Filip Claeys baat De Jonkman inmiddels iets meer dan tien jaar uit. Nog nooit kreeg hij met een brand te maken. "En ik wil ook nooit meer zoiets meemaken. Het is verschrikkelijk. De reservaties voor afgelopen weekend hebben we moeten afbellen. Vandaag beslissen we of we ook onze gasten voor woensdag tot en met zaterdag afbellen. Dat zal wellicht niet anders kunnen. Vanaf 18 december waren we sowieso gesloten tot en met het einde van het jaar. Het kon dus erger, al is dit financieel wel een enorme tegenvaller."


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PARKET OPENT JACHT OP TAXICHAUFFEURS DIE REGELS NIET NALEVEN

  .

  ...

  .

  De cowboys moeten eruit

  ...

  "De cowboys moeten eruit" Brugge

  Een taxi met ovaalvormig plaatje vooraan - die alleen klanten mag meenemen die zelf gebeld hebben - staat te wachten op de Markt. - Mathias MariÎn

  Het Brugse parket richt zijn pijlen op taxichauffeurs die de wetgeving aan hun laars lappen. Vooral chauffeurs die illegaal klanten ronselen, worden geviseerd. "Het is de bedoeling om de cowboys eruit te halen", zegt procureur Sabine Langenbick. "Dit is belachelijk. Ze willen me straffen voor een banaliteit", reageert taxichauffeur Herman Landuyt, die gisteren voor de rechter stond.

  Taxichauffeur Herman Landuyt moest zich voor de rechter verantwoorden. - Mathias Mariën
  Taxichauffeur Herman Landuyt moest zich voor de rechter verantwoorden. - Mathias Mariën

  Gerichte acties

  Bij de politie van Brugge bevestigen ze dat er de jongste maanden gericht acties zijn gevoerd in de taxisector. "Het gaat om bezoldigd personenvervoer en dus om de veiligheid van de mensen. Die controles bekijken wij trouwens over de volledige lijn. Dat gaat over vergunningen, inbreuken op de wetgeving en andere regelbeving", zegt Philippe Tankrey van de Brugse politie, die benadrukt dat enkel taxi's met een rechthoekig plaatje aan hun voertuig een standplaats mogen innemen. De voertuigen met een ovaalvormig bordje mogen alleen mensen oppikken, nadat ze telefonisch werden gecontacteerd.

  Taxichauffeurs hebben een voorbeeldfunctie en we verwachten dan ook dat ze helemaal in orde zijn", licht schepen Hilde Decleer (CD&V) toe. "We vragen aan de politie om daar nauwlettend op toe te zien. Jaarlijks moeten taxichauffeurs ook een attest van goed gedrag en zeden voorleggen om een nieuwe vergunning te kunnen krijgen. Dit uittreksel uit het strafregister mag niet ouder dan drie maanden zijn. Wie veroordeeld werd wegens dronkenschap, het gebruik van verdovende middelen achter het stuur of vluchtmisdrijf, krijgt geen toelating. Ook meerdere verkeers- of snelheidsovertredingen tolereren we niet."

  Extra standplaatsen

  Volgens enkele taxichauffeurs is het aantal officiële standplaatsen te beperkt. Schepen Decleer stelt dat er wel degelijk standplaatsen bijgekomen. "Het probleem is dat de meeste chauffeurs het liefst aan het station staan. Maar we kunnen daar geen zeventig plaatsen voorzien, anders blijft er geen plein meer over." Toch komen er in de toekomst nog standplaatsen bij in de stad. "We onderzoeken de mogelijkheden in de Kuipersstraat en er komen standplaatsen bij het nieuwe cruisegebouw in Zeebrugge", stipt Decleer aan.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RECHTBANKPERSONEEL HEKELT NIEUW PARKEERBELEID VANAF FEBRUARI

  .

  ...

  .

  "Betalen om te mógen komen werken? Onzin"

  Rosy Verfaillie, Sylvie Thily en Sonja Spietaels (vooraan) en het andere rechtbankpersoneel. - Proot

  Rosy Verfaillie, Sylvie Thily en Sonja Spietaels (vooraan) en het andere rechtbankpersoneel. - Proot

  "Een speciaal tarief? Vijf euro per dag neertellen om te mógen komen werken, blijft te veel." Het personeel van de Brugse rechtbank kan zich niet vinden in het nieuwe parkeerbeleid dat vanaf midden februari in voege treedt in Brugge. Tot nu kunnen ze met een parkeerschijf gratis hun auto kwijt net voor het gerechtsgebouw. Vanaf februari wordt dat betalend.

  De invoering van het nieuwe parkeerbeleid veroorzaakt heel wat onrust bij werknemers in Brugge. Enkele leerkrachten en horecabazen uitten eerder al hun bezorgdheid en ook het rechtbankpersoneel staat allesbehalve te juichen. De medewerkers kunnen vandaag nog met een parkeerschijf gratis parkeren net voor het gerechtsbouw langs de Komvest. Vanaf 16 februari 2017 worden die plaatsen betalend én mag je er maximaal twee uur blijven staan. Zij die kunnen aantonen dat ze in het centrum van Brugge actief zijn voor hun job, kunnen wel rekenen op een voordeeltarief van vijf euro per dag. "Vijf euro per dag betalen om te mogen werken, blijft gewoonweg te veel", zegt Sylvie Thily, medewerkster bij de politierechtbank. De nakende veranderingen zijn nu al te voelen onder het personeel. "Steeds meer mensen komen al vroeger werken om een plekje te kunnen bemachtigen op de gratis parking. Daar kunnen amper zo'n twintig mensen hun wagens zetten."

  Kinderen

  Door het nieuwe beleid zijn de personeelsleden - als ze niet willen betalen - verplicht om langs de Ringvaart of de Moerkerkesteenweg te parkeren. Vanaf februari geldt daar de blauwe schijf. "Een goede oplossing om daar onze wagen achter te laten, is dat niet", klinkt het bij het personeel. "Het is voor ons zowat onhaalbaar om snel heen en weer te lopen om onze blauwe schijf te vernieuwen. Wat als we midden in een zitting zitten? We zien het al gebeuren dat we de rechter moeten onderbreken om de rechtszaal te verlaten om een boete te vermijden. Het grootste probleem is dat de blauwe zone aan de overkant van de Ringvaart komt en je de brug over moet. Als die gedraaid is, verliezen we eens zoveel tijd", zegt Sylvie Thily. Een van de opties is om met het openbaar vervoer te komen werken. "Wat doe je dan met de mensen die voor hun werk de kinderen afzetten aan school? Je verliest sowieso heel wat tijd. Het kan niet de bedoeling zijn dat we in het midden van de nacht moeten opstaan om op tijd op ons werk te komen", aldus Thily.

  Andere job

  Een leerkracht aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie verwoordt het ongenoegen. "Ook op onze school is er geen privéparking voor leerkrachten, dus leggen we allemaal onze blauwe schijf. Straks is dat niet meer mogelijk en moeten we elke dag een stevige prijs betalen om te werken in Brugge. Ik overweeg om elders te gaan solliciteren." Volgens schepen van Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a) is het werknemerstarief van 5 euro niet de grootste kritiek op het nieuwe plan.

  Wennen

  "We zijn ook niet doof voor opmerkingen, als die terecht zijn. Bedrijven die actief zijn in de 'blauwe' rand, wezen ons al op het probleem voor hun werknemers. Voor hen hebben we het plan al aangepast: hun personeel krijgt een gratis kaart om in de blauwe zone rond de stad te parkeren. In de binnenstad willen we echt de amper 5.500 plaatsen teruggeven aan de bewoners. Werknemers van de rechtbank, maar evengoed de eigen ambtenaren die in het centrum werken, zullen even moeten wennen. Voor het personeel van de rechtbank lijkt parkeren in de blauwe zone aan de overkant van het water een aanvaardbare oplossing. Het is amper 100 meter van hun werk."


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOETSIERS KOPEN NIEUWE MESTWAGEN OM BRUGSE STRATEN PROPER TE HOUDEN

  .

  ...

  .

  "Geen overbodige luxe met 600 kilo mest per dag

  De koetsiers kochten deze nieuwe mestwagen aan. Die zal zo'n vier uur per dag rondrijden. - Foto Proot

  De koetsiers kochten deze nieuwe mestwagen aan. Die zal zo'n vier uur per dag rondrijden. - Foto Proot

  Brugge moet er de komende maanden properder bij liggen dan ooit, want de Brugse koetsiers kochten zopas een nieuwe mestwagen van 20.000 euro. De wagen rijdt elke dag uit om paardendrollen en -urine op te ruimen. "Dat is geen overbodige luxe, want hun ontlasting is goed voor 600 kilogram per dag", zegt koetsier Mark Wentein.

  Vrolijk word je niet als je als bewoner of toerist even niet oplet en aan het Wijngaardplein in een verse paardendrol trapt. Om die onaangename voorvallen zoveel mogelijk uit te sluiten, hangt in Brugge al sinds de jaren zeventig een mestzak achter de koetspaarden. "Maar die zak vangt niet alles op", zegt koetsier Mark Wentein. "We zetten ook sinds een paar jaar een wagentje in dat een paar keer per dag ons parcours afrijdt, om achtergelaten ontlasting op te ruimen. Die wagen was al een tijdje versleten en dus hebben we een nieuwe aangekocht."

  De koetsiers investeerden zelf 20.000 euro. De aankoopsom werd gesplitst in zestien: voor de dertien vergunde koetsen en drie paardentrams. Nu rijdt er een gloednieuwe Fiat Doblo Work-Up rond. "De wagen is compact, maar wendbaar en heeft een grote laadbak van 2,30 op 1,80 meter. Dat is ruimer dan onze vorige wagen en dus nog beter om zoveel mogelijk ontlasting mee te nemen. De wagen is ook een stuk milieuvriendelijker", zegt koetsier Vincent Stael.

  Urine wegspoelen

  Dat de aankoop geen overbodige luxe is, bewijzen de cijfers. Een paard laat immers per dag 35 kilogram mest achter in Brugge. "Vermenigvuldig dat aantal met dertien en tel er ook nog de paardentram bij. Je komt al snel aan 600 kilogram mest per dag in Brugge. In de zomer is dat zelfs nog een stukje meer, omdat de paarden vaker buiten zitten en dus ook meer gras eten. Ze drinken ook veel: tot 50 liter water per dag. De urine wordt minder makkelijk opgevangen en wordt dus vaak achtergelaten op de Brugse kasseien. De wagen beschikt over voldoende materiaal om de geurhinder weg te nemen en de urine weg te spoelen", zegt Wentein.

  De koetsiers doen het naar eigen zeggen vooral voor de Bruggelingen. "Toeristen hebben doorgaans geen last van paardenmest. Ze zijn na twee dagen weer weg. Maar bewoners kunnen er weleens over klagen. En terecht, we willen niet dat Brugge stinkt. Al zien sommige bewoners er ook een voordeel in. Er zijn zelfs mensen die af en toe een schepje uitwerpselen meenemen om hun planten te bemesten", glimlacht Wentein.

  De stad zorgt voor de personeelskosten. Een medewerker van de ruimingsdienst rijdt dagelijks zo'n vier uur rond met de wagen.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimaatverandering in de Vlaamse natuur

  .

  ...

  .

  @Belga...photo news.

   In de Vlaamse natuur zijn steeds meer aanwijzingen te vinden van de impact van klimaatverandering. Dat schrijft INBO in het rapport 'Natuurindicatoren 2016. Toestand van de natuur in Vlaanderen'.

  "Bij een aantal bomen, waaronder berk, en grassoorten, komt de stuifmeelproductie vroeger op gang", schrijven de wetenschappers. "Ook de bladontwikkeling bij eik en beuk vertoont wijzigingen. Het uitlopen van beide soorten verloopt vroeger in warme jaren dan in koude. Bij opwarming van het klimaat vervroegt en verlengt bijgevolg hun groeiseizoen." Toch zijn de langetermijngevolgen daarvan nog onduidelijk, aldus INBO.

  Ruimtelijke wijzigingen 

  Naast verschuivingen in tijd zijn er ook ruimtelijke wijzigingen. "Zo breiden zuidelijke en zuidoostelijke soorten zich uit naar het noorden. Dat is onder meer het geval voor libellen, zoals de vuurlibel en de gaffelwaterjuffer. In het verleden werden ze alleen als zwervend in Vlaanderen waargenomen. Actueel komen er verschillende populaties voor." Omdat invasies van exotische soorten internationaal als één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit wordt beschouwd, maakte Europa een signaallijst op. In Vlaanderen komen minstens 89 soorten uit die lijst voor, waarvan 41 zich ook echt invasief gedragen.

  Andere problemen

  Maar niet alleen de klimaatverandering heeft een impact op de biodiversiteit van ecosystemen in Vlaanderen, ook habitatverlies, fragmentatie, vermesting en verdroging hebben ook nog steeds een belangrijke invloed.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Renovatie Katelijnepoortbrug gaat nog deze maand van start

  .

  ...

  .

  Acht vernieuwde bruggen in drie jaar

  Benny Proot

  Benny Proot

  De Vlaamse overheid heeft eindelijk een plan klaar om de komende drie jaar acht bruggen in Brugge te vernieuwen of renoveren. Dat plan komt er, nadat de Kruispoortbrug I het in oktober begaf en weggehaald moest worden. De Katelijnepoortbrug, die vorige week mankementen vertoonde, is nog dit jaar het eerst aan de beurt. 

  Benny Proot
  Benny Proot

  Een antwoord op de vraag of de Kruispoortbrug I nog te herstellen valt, is er nog niet. Dat blijkt uit wat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) liet weten. Ze interpelleerde de minister over de bruggenmiserie in Brugge. "Ofwel wordt de brug hersteld met de bestaande elementen, ofwel moet er een nieuwe gebouwd worden. Experts zijn dat volop aan het bekijken. Afhankelijk van hun oordeel zal de brug enkele maanden of zelfs enkele jaren onbruikbaar zijn", aldus Weyts.

  Te weinig geïnvesteerd

  De bruggen in Brugge zijn sowieso al een heel jaar een hot item. Ze gaan jaarlijks tot 3.500 keer open om schepen doorgang te verlenen. Vorige week nog viel de Katelijnepoortbrug stil. De schade bleek gelukkig mee te vallen, maar het is het zoveelste incident op rij. "Wat met de Kruispoortbrug I is gebeurd, kan ook met elke andere brug voorvallen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Vlaanderen heeft de jongste jaren te weinig geïnvesteerd in het onderhoud en vernieuwingen van de bruggen. Wij zijn daar nu het slachtoffer van." Volgens Vlaams minister Ben Weyts bestaat er wel een actieplan. "Alle bruggen worden om de drie jaar aan een volledige visuele inspectie onderworpen en er is maar een kleine kans dat dit incident zich herhaalt. Niettemin denken we na over een andere manier van inspecteren."

  Benny Proot

  Benny Proot

  Dringend

  Dat er nood is aan dringende herstellingen van verscheidene bruggen, bewijst het plan van aanpak voor de komende drie jaar. De dienst Waterwegen en Zeekanaal zal acht bruggen vernieuwen, te beginnen met de Katelijnepoortbrug en de Verbindingssluis. "Ook de Steenbruggebrug gaan we nog inspecteren", zegt Weyts. "Maar grote investeringen doen we daar niet meer, omdat we een nieuwe brug willen bouwen in 2018."

  Ter hoogte van de Dampoortsluis zijn er drie bruggen. Uit de inspectie van de brug over het bovenhoofd (waar het water gewoonlijk het hoogst staat) van de Dampoortsluis blijkt de nood aan structurele aanpassingswerken. Dat is ook het geval voor het benedenhoofd (waar het water gewoonlijk het laagst staat) en het zijdelingse hoofd van de sluis. Die werken zijn voor volgend jaar. Ook de fiets- en voetgangersbrug aan de Canadabrug, die momenteel niet toegankelijk zijn, krijgen volgend jaar een renovatie.

  Hinder

  "Dit is positief voor de Bruggeling", vindt Mercedes Van Volcem (Open Vld). "Ik ben blij dat we de Vlaamse overheid ertoe kunnen bewegen om de komende jaren de nodige investeringen te doen. Minstens even belangrijk is om dit goed af te stemmen met het stadsbestuur, zodat we de hinder tijdens de werken tot een absoluut minimum kunnen beperken. Ik ben voorstander van een Masterplan Mobiliteit. Zo kan je verscheidene werken beter op elkaar afstemmen."


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE BISSCHOP LODE AERTS (57) WIL DICHT BIJ HET VOLK STAAN

  .

  ...

  .

  De nieuwe bisschop Lode Aerts krijgt applaus van de andere geestelijkheden, onder wie zijn voorganger Jozef De Kesel (rechts naast Lode Aerts). - Benny Proot

  "Mijn Brugs kan 'agliek beter wi'"

  De nieuwe bisschop Lode Aerts krijgt applaus van de andere geestelijkheden, onder wie zijn voorganger Jozef De Kesel (rechts naast Lode Aerts). - Benny Proot

  Lode Aerts (57) is gisteren door kardinaal Jozef De Kesel tot de 27ste bisschop van Brugge gewijd in de Sint-Salvatorskathedraal. De kanunnik wil lessen trekken uit het verleden én dicht bij de mensen staan. "Mijn Brugs kan 'agliek beter wi', maar ik wil snel een cursus volgen", glimlacht de vroegere Gentenaar.

  Burgemeester Renaat Landuyt en Rik Torfs, KU Leuven-rector en professor kerkelijk recht. - Benny Proot
  Burgemeester Renaat Landuyt en Rik Torfs, KU Leuven-rector en professor kerkelijk recht. - Benny Proot

  Prachtige stad

  Intussen woont de nieuwe bisschop vijf weken in Brugge. "Het is een open, vriendelijke, kosmopolitische en prachtige stad. Zeker in de weekends is het hier bijzonder druk. Als vroegere Gentenaar lijkt het hier wel elke zaterdag en zondag Gentse Feesten. Dat geeft me een heel leuk gevoel. Ik hou van de musea en de reien. De Bruggelingen hebben een sympathieke, humoristische en ondeugende mentaliteit. Ik denk dat die goed zal matchen. Ik wil me vlug aanpassen en een Bruggeling worden tussen de andere Bruggelingen. Eigenlijk ben ik ook een Gentenaar geworden, want ik kom van aan de taalgrens (Geraardsbergen, red.)", aldus Lode Aerts.

  De oproep van het bisdom, om omwille van de terreurdreiging geen rugzakken of grote handtassen mee te brengen naar de kathedraal en de site Oud Sint-Jan, is overigens niet in dovemansoren gevallen. In de kathedraal mocht niemand binnen met een grote tas of rugzak en bij de ingang op Oud Sint-Jan werden tassen en rugzakken zorgvuldig gecontroleerd. Lange wachtrijen bleven uit.

   


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Nooit probleem, tot wegenwerken begonnen"

  .

  ...

  .

  Maria Gerard (83) toont dat ook de kast niet gespaard is. - Mathias Mariën

  BRUGGE - "Bijna twintig jaar lang was er geen enkel probleem. Tot die wegenwerken begonnen." Al vijf jaar lang loopt er bij regenweer water binnen in de kelder van Maria Gerard (83) in de Ontvangersstraat. Het resultaat is een volledig beschimmelde en onbruikbare ruimte. De waarde van de woning zakt volgens makelaar Randy Huyghebaert van RH Vastgoed met zo'n 25.000 euro

  ... 

  De keldermuur - en vloer staan boordevol schimmel. - Mathias Mariën
  De keldermuur - en vloer staan boordevol schimmel. - Mathias Mariën

  Maria Gerard (83) verhuisde in 1994, samen met haar ondertussen overleden echtgenoot en architect/urbanist Daniël Desmyter, naar de Brugse binnenstad. Ze kochten het herenhuis in de Ontvangersstraat en knapten het onder leiding van Daniël volledig zelf op. "We deden voor ruim zeven miljoen frank (175.000 euro, red.) verbouwingswerken, bovenop de aankoopprijs van het huis. Mijn man was een specialist in zijn vak. Nog vóór we het huis kochten, wou Daniël de kelder inspecteren om te kijken of die droog was. Voor hem was dat fundamenteel om tot aankoop over te gaan", vertelt Maria. Het huis onderging een volledige opknapbeurt en was jarenlang de gezellige thuis van het gepensioneerde koppel. De vernieuwde kelderverdieping deed dienst als een soort rust- en muziekruimte, waar zelfs een piano stond opgesteld.

  Loodgieter

  "In 2011 is dan de miserie begonnen", zucht Maria. "Nadat ik enkele weken in het ziekenhuis had gelegen, kwamen mijn kinderen me oppikken. Ze vertelden dat het water in de kelder enkele centimeters hoog stond. 'Onmogelijk', dacht ik meteen. Bijna twintig jaar lang waren er nooit problemen. En net op het moment dat er grote wegenwerken begonnen, liep het fout. Dat kon geen toeval zijn", aldus Maria. Gesprekken met het stadsbestuur en de aannemer leverden niet veel op. "En zo sleept die zaak al jaren aan. In 2014 en 2015 zijn er weer wegenwerken geweest. Maar aan mijn situatie verandert er niks. Ik heb al verscheidene keren mijn loodgieter laten komen om te kijken of de fout écht niet bij ons ligt. Elke keer opnieuw krijg ik bevestiging dat aan onze woning alles in orde is. Waar het water dan wel vandaan komt? Dat vraag ik me dus ook af", zucht Maria, die een advocaat in de arm heeft genomen. Een expert zal moeten uitmaken waar de oorzaak ligt. "Voor mij is de maat alleszins vol. Ik wil eindelijk mijn kelder terug."

  In gebreke

  In de kelder zelf is de ravage groot. Alles wat dicht tegen de grond staat, is beschimmeld. Ook de muren zitten vol vochtplekken. Ondanks haar gevorderde leeftijd maakt de weduwe zich ook zorgen over de toekomst. "De waarde van het huis zakt heel wat als de kelder niet droog is. Wat als mijn kinderen later het huis willen verkopen? Dan zitten zij met het probleem." Makelaar Randy Huyghebaert van RH Vastgoed bevestigt dat de waarde van het huis fors daalt door het probleem. "Het zou enkele duizenden euro's kosten om de wanden opnieuw te cementeren. Bij een huisbezoek willen potentiële kopers sowieso de kelder zien. Vocht is dan zeker een pijnpunt en aangetaste muren kunnen geïnteresseerden afschrikken. Je mag toch rekenen op minwaarde van zeker 20.000 à 25.000 euro", aldus Huyghebaert. Bij de stad houden ze zich eraan de procedures te volgen. "Na werken kunnen er inderdaad plots problemen opduiken. Als die vrouw veel last ondervindt, dan moet ze de stad in gebreke stellen. Wij kunnen dan op onze beurt de aannemer in gebreke stellen", reageert schepen van Openbare Werken Philip Pierins (sp.a).

  Maria Gerard (83) toont dat ook de kast niet gespaard is. - Mathias Mariën


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stort Halletoren te Brugge in bij een aardbeving?

  .

  ...

  .

  Stad trekt 370.000 euro uit voor onderzoek NAAR stabiliteit en restauratie

  Schaatsers op de ijspiste hoeven niet meteen te vrezen dat de Halletoren zou omvallen. Wel dringt een restauratie van de toren zich op. - Foto Benny Proot

  Schaatsers op de ijspiste hoeven niet meteen te vrezen dat de Halletoren zou omvallen. Wel dringt een restauratie van de toren zich op. - Foto Benny Proot

  BRUGGE - Heeft de Brugse Markt nu echt een scheve Halletoren of niet? En zou een lichte aarbeving de stabiliteit in het gedrang brengen? Dat wil de stad in het voorjaar van 2017 helemaal zeker weten. De stad stelt een ontwerper aan om de stabiliteit en een restauratie te onderzoeken. Kostprijs: 370.000 euro.

  De onrechtstreekse aanleiding voor de aanstelling van een ontwerper is een eerder onderzoek van professor Patrick Ampe, hoogleraar Bouwkunde aan de Universiteit van Gent. Hij liet enkele jaren geleden studenten onderzoeken of de toren scheef staat. Wat bleek: het Belfort helt zo'n 87 centimeter in de richting van de Wollestraat. "Het is niet dat de toren plots schever is geworden. Het is een proces van vele decennia", lichtte de professor toen toe. "Het is in elk geval het onderzoeken waard", vindt schepen van Patrimonium Hilde Decleer (CD&V).

  Scheuren

  "We laten de onderzoekers bekijken of er grote spanningen en vervormingen zijn aan de gevelstructuur en de stabiliteit van de Halletoren. Ook willen we weten of een lichte aardbeving grote gevolgen zou hebben voor de stabiliteit van de toren. Het zijn vragen waar we graag een antwoord op willen." Dat de 83 meter hoge toren scheef staat, hoeft niet te betekenen dat ze binnen de kortste keren kan omvallen. "Toch zijn er hier en daar scheuren te merken in de toren. Die worden door de dienst Monumentenwacht goed in de gaten gehouden, maar verder onderzoek is zeker nodig", zegt Decleer.

  Ronde-banner

  Tegelijk met het onderzoek naar de scheefstand van de toren start de stad ook een restauratiedossier op voor de gevel van de Halletoren. In het voorjaar vielen immers twee kantelen naar beneden, toen een banner van de Ronde van Vlaanderen los kwam. "We laten met behulp van een drone een 3D-scan maken van de Halletoren om problemen in kaart te brengen", zegt Decleer. "Het is immers al van 1975 geleden dat de buitengevels en de toren werden gerestaureerd. Jaarlijks vindt er wel een controle plaats, maar een grondige restauratie dringt zich op. Met de moderne technologie kunnen we dat nu beter in kaart brengen."

  De 3D-scan en het onderzoek naar de scheefstand worden in het voorjaar van 2017 uitgevoerd. De stad trekt daarvoor 370.000 euro uit. Daarna kan de restauratie van de toren effectief voorbereid worden.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ze lokten haar mee door taxi te spelen" te Brugge

  .

  ...

  .

  VROUW VLUCHT IN PANIEK UIT WAGEN, DIE MET HOGE SNELHEID WEGVLAMT

  Jürgen Van Tomme, een echte taxichauffeur, op de plaats waar hij de vrouw moest oppikken en de auto zag wegrijden door de poort aan de Kruispoortbrug. - Foto Mathias Mariën

  Twee mannen hebben wellicht geprobeerd om in het Brugse centrum jonge vrouwen in hun wagen te lokken door zich als taxichauffeurs voor te doen. "Een jonge vrouw die bij hen was ingestapt, vluchtte wat later in paniek uit de auto", zegt Jürgen Van Tomme (50), een echte taxichauffeur die de vrouw naar huis bracht. Hij hamert erop alleen erkende taxibedrijven te vertrouwen.

  Jürgen Van Tomme, een echte taxichauffeur, op de plaats waar hij de vrouw moest oppikken en de auto zag wegrijden door de poort aan de Kruispoortbrug. - Foto Mathias Mariën

  Jürgen Van Tomme, een echte taxichauffeur, op de plaats waar hij de vrouw moest oppikken en de auto zag wegrijden door de poort aan de Kruispoortbrug. - Foto Mathias Mariën

  Twee mannen hebben wellicht geprobeerd om in het Brugse centrum jonge vrouwen in hun wagen te lokken door zich als taxichauffeurs voor te doen. "Een jonge vrouw die bij hen was ingestapt, vluchtte wat later in paniek uit de auto", zegt Jürgen Van Tomme (50), een echte taxichauffeur die de vrouw naar huis bracht. Hij hamert erop alleen erkende taxibedrijven te vertrouwen.

  Het was zondagochtend vroeg toen Jürgen Van Tomme, al vijf jaar lang in dienst bij Taxi Snel, een oproep kreeg van zijn centrale om een jonge vrouw op te pikken aan de hoek van de Kruispoortbrug en de ING-bank in de Langestraat. Wat hij van haar te horen kreeg, sloeg Jürgen met verstomming. De vrouw, een twintiger, wou na een nachtje stappen in jeugdhuis Bauhaus rond 4 uur huiswaarts keren. Toen ze stond te wachten, passeerde een rode auto traag voorbij haar. "Zo vertelde ze het toch tegen mij achteraf", zegt Jürgen.

  Twee mannen spraken tegen de jonge studente uit Sijsele, die studeert in Gent. Toen de vrouw vroeg of zij in de taxi zaten die ze had gebeld, knikte het duo instemmend: 'De andere taxi kan niet komen door de defecte Kruispoortbrug. Wij komen hem vervangen. Stap maar in', vertelden de mannen haar. De vrouw vertrouwde het zaakje niet helemaal en vroeg waarom ze met twee waren. Na een ietwat vreemde uitleg stapte ze toch in de wagen.

  Geen klacht

  Al snel zou duidelijk worden dat de mannen de vrouw niet zomaar thuis zouden afzetten. In de wagen was geen taximeter te bespeuren. Ook een tarievenlijst binnenin ontbrak. Toen het duo na enkele honderden meters opnieuw stopte bij twee jonge vrouwen en hen aansprak, besloot de studente weg te lopen. Ze vluchtte uit de wagen en liep terug naar de plaats waar haar echte taxi haar zou oppikken. "Op het moment dat ik aan de overkant stond te wachten voor het rode licht, zag ik plots de rode wagen met hoge snelheid en in verboden richting over de nog werkende Kruispoortbrug wegvlammen. Toen ik enkele ogenblikken later de Langestraat binnen kwam gereden, zag ik de jonge vrouw in paniek teken doen", vertelt Jürgen Van Tomme. Eenmaal de studente veilig in de echte taxi zat, deed ze haar verhaal. "Vrijwel meteen heb ik haar geadviseerd om klacht in te dienen tegen onbekenden. Ze had echter te veel schrik van de reactie van haar ouders en liet verstaan dat ze het voorval meer dan waarschijnlijk zonder gevolgen zou laten", zegt Jürgen, die de jonge vrouw dicht bij haar huis veilig afzette.

  Uitkijken

  Hoewel de taxichauffeur beaamt dat het niet verstandig was van de vrouw om op het aanbod in te gaan, hoopt hij dat er een staartje aan de zaak komt. "Ik twijfel om zelf klacht in te dienen bij de politie en zo de bal aan het rollen te brengen. Al zal het uiteindelijk van haar persoonlijk afhangen of er gevolg wordt gegeven aan de zaak of niet. Ik roep alvast iedereen op om - vooral 's nachts - uit zijn doppen te kijken en alleen erkende taxibedrijven te vertrouwen." Bij de politie waren ze gisteren niet op de hoogte van het voorval. "Op dit moment is er geen klacht ingediend. Er loopt dan ook nog geen onderzoek", klinkt het.


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste en mooiste iglo staat... in Brugge

  .

  ...

  .

  De iglo is een blikvanger op de winterbeurs Winter Moments with Flowers. - Proot

  De iglo is een blikvanger op de winterbeurs Winter Moments with Flowers. - Proot

  Meer dan 2.400 bloemen op een diameter van veertien meter: dat is de grootste en mooist bebloemde iglo ter wereld. Die is momenteel te zien tijdens de winterbeurs Winter Moments with Flowers in het oud-hospitaal Sint-Jan in Brugge. "De iglo bestaat uit 2.400 cymbidium-bloemen en is prachtig versierd. We hebben er de afgelopen dagen hard aan gewerkt. Het is de eyecatcher van deze 21ste editie van onze winterbeurs. Mensen komen via de iglo naar binnen", zegt Indra Corten van de organisatie Rekad. Of dit ook een wereldrecord is, valt nog af te wachten. De organisatie diende een aanvraag in bij het Guinness Book of Records. Op de winterbeurs worden tot en met dinsdag zo'n 20.000 bezoekers verwacht. Naast de vele bloemenpracht krijg je er ook tips te zien voor een sfeervol interieur tijdens de eindejaarsperiode. De toegangsprijs bedraagt 13 euro. (BHT)


  Categorie:Nieuws
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de allerhipste kerststal ooit?

  .

  ...

  .

  Tom Tates...© PR.

  De traditionele kerststal voor thuis kan wat een Amerikaans bedrijf betreft direct bij het grofvuil. De firma heeft namelijk een hypermoderne, veel eigentijdsere versie van het bijbelse tafereel op de markt gebracht: de zogenoemde hipsterstal met Jozef die selfies van zichzelf en Jezus maakt terwijl Maria haar duckface opzet voor ze een Starbucks-koffie drinkt.

  Behalve Jozef (gekleed in een jeansshirt) en Maria (die nog net geen blote tepel laat zien en een vredesteken maakt) heeft de überhippe stal nog meer plastic personages en dieren die wat uitstraling betreft beter bij 2016 passen dan het jaar nul. Zo rijden de drie wijzen (met op hun neus een zonnebril tegen het licht van de felle ster) op een Segway en zoeken ze de weg naar Bethlehem met navigatie. Onder hun arm dragen ze geschenken voor het kindeke Jezus, maar het goud, mirre en wierrook zitten in besteldozen van internetbedrijf Amazon.

  De milieuvriendelijke stal heeft zonnepanelen op het dak en de os op zijn flank een stempel '100% organisch', omdat de grazer alleen maar verantwoord, glutenvrij voer eet. Het aanwezige schaap draagt een trui van eigen wol en de herder checkt met oordopjes in op zijn smartphone de laatste berichten over de belangrijke geboorte op sociale media.

  Wie deze misschien wel hipste kerststal in huis wil halen kan hem hier bestellen voor ongeveer 120 euro (exclusief verzendkosten).

  © PR.
  © PR.
  © PR.
  © PR.

  Categorie:Nieuws  Tekstgrootte aanpassen?
  Klik op + of -

  BLOG ZOOM
  Foto  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Blogvrienden
 • Annie
 • Dion
 • Willy's moppentrommel &pps
 • Francis
 • Nicole
 • Marijke
 • Jos
 • Foefelen bij Willy
 • Brigitte
 • Petross

  Mijn favorieten 1
 • Etienne & Rosette
 • Joyce
 • Sjeke(Rogier)
 • Dini
 • Dasha
 • Henk & Anneke
 • Maroeska
 • Lydie
 • Fietszwerver
 • Suz

  Blogvrienden 1a
 • Dieter
 • Khebo
 • Nardnaddy
 • Nadie
 • Czilla
 • Ann
 • Vlasta
 • Nurcahyaku10
 • Lady Ann
 • Angeles

  Blogvrienden 1b
 • Aniko
 • Tebinfea
 • nervenruh
 • Grace
 • Winspiral
 • Kang Tebe
 • Asrazali
 • Irvin
 • Diecast(Vietnam)
 • Lina

  Blogvrienden 1c
 • Onie
 • Harley Radio Bandung
 • Tips dan Trik Seo Blogger Google+
 • Sussi
 • Zsuzsanna
 • Krautl
 • Aniko
 • Abigail's Blog
 • Kzella
 • Jomsantaisekejap

  Lijst(4)
 • Lore
 • Holabda
 • Wolfgang
 • Ionhar
 • Andyrra
 • Iveta
 • Seiko Selular
 • By Photoworks
 • B'jue Corner
 • Julio

  Lijst( 3)
 • Karin & Alex
 • Starlavenderluna
 • DIOGO
 • Arief
 • Agus
 • Gusti
 • Misaki Pure blood
 • Petitecafe
 • Toxifier
 • Caribu

  Lijst (5)
 • Weiwan
 • ASA
 • Karga...Haektponiko
 • Agatuccia
 • Ardiand S
 • Lalique
 • Chez Tebinfea
 • Akhmad
 • Indonesia Blogger
 • Miklos

  Lijst(6)
 • Altebela
 • Istana Larangan
 • Marli
 • Dewa
 • Halimah
 • BR-olshop
 • Dila
 • Gisell
 • Costas
 • Ibaad

  lijst(7)
 • Wiwit
 • Chem
 • MAY
 • Ardiands
 • Nr....
 • Obatsakit
 • Fiona
 • Aliefnk.com(Radja)
 • SBI
 • Eddy Elly

  Blogvrienden(1)
 • Frankie
 • De Westhoek
 • Monique...Voske
 • Meeuw
 • Dushy
 • Luc(fotografie)
 • Alois
 • Els
 • Steffie
 • Jeannine's

  Blogvrienden(2)
 • Alda
 • Jetty
 • Noella
 • Nikki...
 • Maarten
 • Ria..Hondenliefhebster &crack psp
 • José
 • Ton
 • Charlotte
 • Myriam

  Blogvrienden(3)
 • Frieda
 • Alfacinha
 • Ester & Leon
 • Guido
 • Mandy
 • Maria
 • Johan
 • Ria...Fotografie
 • Herbert
 • Anny & Gilbert

  Blogvrienden (4)
 • Anny
 • Corba Jack
 • Harmke
 • Rita
 • Jos(bundeltje)
 • Tinie & Ans
 • Suzieke
 • Krikie
 • Carine(koken)
 • Geldwolven

  Blogvrienden(5)
 • Roosje
 • Nele
 • Benthe
 • Natoken
 • Anny
 • Patty & Freddy
 • Julien...brabbeliaans
 • Jeske..
 • Wattson Jeffy
 • Tonny

  Blogvrienden 6
 • Greetje
 • Lydie
 • Rachel
 • Diana
 • Martine
 • Jasmijn
 • Claire
 • Lucien
 • Dini
 • Happy

  Gastenboek
 • Mijn lief groetje en een snaveltje van Dushy dagggg
 • Hallo Rudy
 • Hallo Rudy en Chrisje,
 • Dag Rudy
 • Hallo Rudy

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto


  Zoeken in blog


  Een interessant adres?

  Foto
  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!