NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
 Rudi & Christine wonen op de buiten te West-Vlaanderen(Belgium)..(rond Brugge die scone)
 Hebben 2 kinderen en sinds kort
Bomma & Bompa van 2 kleinkinderen..
Hebben ook een hele grote gevaarlijke hond...Gizmo onze chihuahua 1,8kg nat gemaakt..
Onze hobby's zijn zowat van alles...
waaronder ook PSP.....tuinieren...koken..
muziek..fietsen..lezen & uiteraard eten
kortom..genieten van het leven..
Groeten van Pepé & Memé

Hartelijk welkom op m'n blog
Bienvenue sur mon site
Wilkommen auf meiner website
Welcome to my site

Cyberbompa & Bomma
   Chris
Foto

Zoon Jo &

 schoondochter Freya

Foto
Dochter Jannie &  schoonzoonThijs
Foto

Kleinkind Mauro
& Jannie

Foto
 Ons 2de kleinkind Brent
Foto
Foto
Inhoud blog
 • Groenten voor de soep ...
 • Borden van Pascal Naessens gekegen als geschenk
 • Giga-konijn Atlas zoekt een nieuw onderkomen
 • Vlaamse Reus (konijn)
 • Anatomie van de kip(karkas)
  Foto

  Ons lief klein Crapuleke....Lag ik daar maar...
  Foto
  BesteBloggers
  BlogSociety

  Categorieën
 • Crea's Rudietje (122)
 • Dieren (333)
 • Dranken (104)
 • Film (506)
 • Fotografie (532)
 • G+ (0)
 • Gezondheid (380)
 • Koken (1039)
 • Lessen leden (17)
 • Mails(alle) (109)
 • Mode (258)
 • Moppen (103)
 • Muziek (640)
 • Nieuws (1450)
 • Ons tuintje (530)
 • PPS Rudietje (28)
 • Sport (592)
 • Wetenschap (292)
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  moonwoman
  blog.seniorennet.be/moonwom

  SEO-PING

  Sluffertjes_creations

   photo fractal 1 02 16 groot_zps3emfw5af.jpg
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giga-konijn Atlas zoekt een nieuw onderkomen

  .

  ...

  .

  Het konijn Atlas wordt geknuffeld © SPCA.

  Altijd al een megakonijn willen hebben? Dan moet je in Schotland zijn. Daar zoekt de gigantische Atlas namelijk per direct een nieuw onderkomen. Het rondborstige en aan publiciteit verslaafde Engelse glamourmodel Katie Price heeft al toegezegd dat zij desnoods Atlas wel wil adopteren als niemand het dier in huis wil nemen.

  Topmodel Katie Price heeft al aangegeven het enorme konijn wel te willen adopteren
                                     © afp.

  Het zeven maanden oude dier heeft nu al de afmeting van een terriër en is nog lang niet volgroeid. Het konijn groeit zelfs zo snel dat zijn vorige eigenaar niet meer in de zorg kon voorzien en hem naar een Schots asiel bracht. 

  De nieuwe eigenaar zal moeten beschikken over een konijnenhok ter grootte van een hondenhok. Eenmaal vergroeid kunnen reuzekonijnen 1,2 meter lang worden en meer dan 20 kilo wegen.

  Wees
  Een manager van de Schotse dierenbescherming, Anna O'Donnel, prijst het karakter van het weeskonijn. "Atlas is nu al enorm, maar heeft ook nog wat groeimaanden voor de boeg. Het is een heel vriendelijk konijn, die het heerlijk vindt om geknuffeld te worden en aandacht te krijgen. Hij vindt het heerlijk om de mensen te laten lachen met zijn ondeugende karakter", laat ze weten via de website van de Schotse dierenbescherming.

  Atlas is niet het grootste konijn ter wereld. Die titel is voorlopig nog voor de 22 kilo wegende Darius. Die is maar liefst 132 centimer groot.

  Topkandidaat
  Zoals het er nu naar uitziet heeft Atlas niet veel te vrezen. Een topkandidaat heeft zich reeds gemeld om als nieuwe baasje op te treden. Het 37 jaar oude Engelse topmodel Katie Price liet via een tweet weten wel oren te hebben naar de voogdij over het enorme konijn. 


  Price is al in het bezit van een enorme hoeveelheid varkens, geiten, paarden en honden. Atlas zou die verzameling helemaal compleet maken.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse Reus (konijn)

  .

  ...

  .

  Een Vlaamse Reus (mannetje)

  van zes maanden oud

  ...
  De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. In Duitsland werd de Vlaamse reus in 1937 omgedoopt tot Duitse reus (Deutscher Riese) en werden ze nog zwaarder gefokt.


  Nest Jonge Vlaamse reuzen van 1 maand oud


  Eenmaal volwassen, weegt het dier van 6 tot 7,5 kg, maar er zijn zelfs exemplaren gewogen van 10 kilogram. (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg.) De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. Hangende oren zijn niet toegelaten. Kortgebouwde dieren zijn uit den boze; de lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 65 cm.

  Het mannetje is tamelijk goed van het vrouwtje te onderscheiden. Eenmaal volwassen én geslachtsrijp (vanaf 6 maanden) kunnen we de rammelaar herkennen aan de flink ontwikkelde kop. De voedster daarentegen heeft een smallere kop en onder de kop soms een wam. Te grote wammen, ook wel beenwammen genoemd, worden afgekeurd.


  Gele voedster van 9 kilogram
  Ondertussen bestaan ze naast konijngrijs en wit ook in ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart en haaskleur. Dit zijn alle 9 erkende kleuren. Dieren met meer dan één kleurschakering (zoals konijngrijs met wit) zijn niet toegelaten op tentoonstellingen en meestal niet raszuiver

  Vlaamse reuzen worden meestal niet voor de slacht gehouden, daar zijn ze te groot voor. Als huisdier zijn ze meer geschikt, maar omdat ze veel eten en een groot hok nodig hebben, kiezen mensen vaker voor een dwergkonijn of ander ras. De dieren zijn kindvriendelijk en de meeste hebben een rustig karakter. Tevens wordt dit ras gekweekt voor tentoonstellingen.

  Op vlak van voeding doet de Vlaamse reus in feite niet moeilijk. Toch moet men, bij het aanschaffen van zo'n dier, rekening houden met het feit dat Vlaamse Reuzen meer eten moeten krijgen dan een ander konijn. Variatie van zoveel mogelijk groentes een kleine hoeveelheid tegelijkertijd is belangrijk, in de natuur eten konijnen immers ook altijd gevarieerd. Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, loof van wortelen en radijzen, witloof, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderie. Voeder appels en peren met mate. Men geeft best nooit al te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla.

  Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi. Ze bevatten beide die vezels die goed zijn voor de darmflora. Bij een tekort aan de vezels kan het dier diarree krijgen of ziek worden. Ook hier is variatie belangrijk. Er zijn in de natuur nog veel kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Enkele voorbeelden: weegbree, herderstasje, boerenwormkruid, bloemen en blad van de paardenbloem, dovenetel etc. Ook de toppen van brandnetels zijn gezond, wanneer men ze echter een dag laat liggen. Zo trekt de 'brand' weg. Hoewel uw dier graag klaver eet, moet u ook hier de vuistregel toepassen: ' Voeder met mate.' Vele handleidingen geven de raad om groenvoer te knippen of te plukken en nooit gemaaid of nat groenvoer te geven.

  Voeder af en toe en vooral 's winters (wanneer er geen gras meer te vinden is) eens een biet of takken van een appelboom of krulwilg. De tanden van een konijn blijven immers doorgroeien en wanneer een konijn niet genoeg knaagt, krijgt het te kampen met olifantentanden. Een konijn moet telkens veel water ter beschikking hebben.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bezoek bij vrienden die een Meyer papegaai hadden

  .

  ...

  .

  Leuke beestjes deze

   Meyer papegaaien die

  nogal wat decibels

  kunnen produceren

  &

  telkens op uw hoofd of schouder

   komen zitten bij bezoek

  ...

  Het was er weer leuk

  &

  voor de papegaai ook

  zo te horen

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shakende katten

  .

  ...

  Onze poes

  &

  Dierenfotografe Carli Davidson maakt foto's en video's van katten in volle beweging.

  140 foto's bundelde ze in het boek 'Shake Cat'.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongschar

  .

  ...

  De tongschar (Microstomus kitt) of neustong (in Nederland) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes),

  Hij komt wijd verspreid voor van IJsland tot de Golf van Gascogne. In de Noordzee vooral langs de Britse kusten. Er is weinig  bekend over de omvang van het bestand. Per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen.
  Het paaien gebeurt van april tot augustus. Geslachtsrijpheid treedt op bij een lengte van ongeveer 25 cm en een leeftijd van 4 jaar
  Anatomie

  De tongschar kan maximaal 65 centimeter lang en bijna 3 kilogram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd 23 jaar. Het lichaam van de vis heeft een gedrongen vorm.

  De vis heeft één rugvin en één aarsvin

   Leefwijze

  De tongschar is een zoutwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën en wateren op een harde ondergrond. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 200 meter.

  Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden, waarbij een voorkeur bestaat voor borstelwormen 

  De tongschar is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijnlijk: honden hebben aanvaring met stekelvarken

  .

  ...

  Nestah's snuit en borstkas zitten vol met naalden van een stekelvarken. © GoFundMe.

  Mahalo, Nestah en Solijah, de honden van de Canadees Dennis Mazur, waren buiten toen ze een stekelvarken tegenkwamen. Het werd een pijnlijke confrontatie: de drie honden kwamen vol met naalden van het dier te zitten.

  Mahalo was er het ergst aan toe: sommige stekels doorboorden haar hart en longen en de hond moest onder het mes. Nestah's snuit zat volledig onder de stekels. Solijah kwam er nog het best vanaf met enkele naalden op zijn kin.

  Solijah kwam het minst gehavend uit de strijd. © GoFundMe

  "De stekels zijn verraderlijk," vertelt Mazur, zelf een maatschappelijk assistent: "Ze gaan naar binnen, hebben haakjes en reizen (door het lichaam, nvdr) en dat is de grootste vrees op dit ogenblik. Mahalo heeft stekels die tot in haar longen en hart doorgedrongen zijn. Het feit dat ze nu nog leeft is een mirakel."


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alsof ik door bliksem was geraakt: man krijgt zwarte huid door spinnenbeet

  .

  ...

  Enkele dagen na de spinnenbeet begon de huid van Sunil los te komen.  Sunil Dade.

  Hij haalde de was van de lijn in de tuin, gooide een trui over zijn schouder en voelde plots een vreselijke pijnscheut in zijn nek. Sunil Dade omschrijft het als "alsof ik door de bliksem was geraakt, een miljoen keer erger dan een bijensteek", het moment dat hij werd gebeten door een spin. De 33-jarige Brit hield er een verschroeide nekhuid aan over.

  De loodgieter uit Londen zegt dat de pijn erger was dan die keer dat hij in een verkeersongeluk twee rugwervels brak. "Het was alsof ik door de bliksem was neergeslagen. Mijn benen en armen begonnen oncontroleerbaar te beven. Ik rende het huis in en riep naar mijn broer Sandeep dat hij me moest helpen", verklaart de man aan MailOnline.

  Kogelspin
  Op de trui merkte Sandeep het dode dier: een spinnetje van drie centimeter groot, met grijze en witte strepen op een zwart lijf. Een kogelspin of steatoda, volgens de broers.

  Sunil probeerde de pijn te verbijten en ging pas 's anderendaags naar de dokter. Die stuurde hem meteen naar de spoeddienst. Hoewel hij antibiotica kreeg voorgeschreven, kleurde Sunils nekhuid zwart en begon die enkele dagen later te vervellen. Tot een week na de beet had Sunil moeite om zijn hoofd te draaien en kon hij amper slapen. Al die tijd kon hij ook niet aan het werk.

  Warme, natte zomer
  Sunil gooide de dode spin weg, zodat het onmogelijk met zekerheid te stellen is dat het om een kogelspin ging. Maar de arts twijfelt er niet aan dat de beet giftig was. De warme en natte zomer heeft in Groot-Brittannië voor een toename van het aantal kogelspinnen gezorgd.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sardines

  .

  ...  Sardines, ook wel sardienen of pelsers, is een groep vissen die behoren tot de straalvinnige vis uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het Mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.

  De sardien kan een lengte bereiken van 25 centimeter en kan maximaal 15 jaar oud worden. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als gedrongen. De kop is min of meer recht. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch.

  De vis heeft één rugvin en één aarsvin. Er zijn 13 tot 21 vinstralen in de rugvin en 12 tot 23 vinstralen in de aarsvin.

  Sardina pilchardus


  De sardien komt zowel in zoet, zout als brak water voor, op een diepte van 10 tot 100 m. Ze is gebonden aan een subtropisch klimaat.

  De vis eet zowel plantaardig als dierlijk plankton.

  De sardien is voor de visserij van groot commercieel belang.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedwants verovert de Vlaamse slaapkamer

  .

  ...

  © thinkstock... Jill Casters

  4 vragen In Vlaamse slaapkamers was de bedwants tot een vijftal jaar geleden een nobele onbekende, maar vandaag krijgen ongediertebestrijders steeds vaker met deze exotische bloedzuiger af te rekenen. Volgens De Standaard komen de beestjes niet enkel voor in jeugdherbergen en hotels, maar kruipen ze ook bij particulieren thuis in bed. Hoe komen ze daar? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe krijgt u ze weer weg?

  1. Hoe komt de bedwants in uw bed terecht?

  Tot voor kort kwam de bedwants in de westerse wereld nog amper voor. Men ging er lang van uit dat het insect uitgeroeid was, maar de bloedzuiger is nu aan een comeback bezig.

  Dat merkt ook Luc Joosten, manager van ongediertebestrijder Limas Facilities. Volgens hem heeft de opmars van de bedwants twee belangrijke redenen. "Vroeger werd voor de bestrijding van kakkerlakken een algemene insecticide gebruikt", zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1. "Daarmee verwijderde je ook de bedwantsen. Nu worden kakkerlakken specifieker bestreden met een gel, die de bedwants niet doodt."

  Dat de bedwants opnieuw in onze regio opduikt, heeft ook alles te maken met ons veranderde reisgedrag. "De beestjes sluipen in de bagage van mensen die naar warme landen reizen", aldus Joosten. Op die manier heeft de bedwants zich massaal verspreid in steden als Londen, Amsterdam en New York. Het zijn vooral couchsurfers en Airbnb'ers die de beesten vanuit die steden naar Vlaanderen meebrengen.

  Eén eitje volstaat om ook thuis een plaag te krijgen. Volgens Joosten is zo'n plaag niet altijd makkelijk vast te stellen. "De beesten zitten verborgen in spleten en kieren, meestal aan het hoofdeinde van het bed. Pas wanneer je gaat slapen, komen ze op je lichaamswarmte af."

  2. Hoe gevaarlijk is een bedwantsenplaag?

  "De beesten brengen geen ziektes over, maar een beet van een bedwants is wel veel erger dan een muggenbeet", zegt Joosten. "Ze veroorzaken enorme rode, jeukende plekken."

  De bedwants, die tot een centimeter groot kan worden, leeft van het bloed van warmbloedigen. Met zijn scherpe snuit spuit hij een soort gif in de huid, waarna hij het nodige bloed naar binnen zuigt. Bij sommige mensen kan dat tot allergische reacties leiden.

  Een beet behandelen, is meestal niet nodig. De jeukende plek verdwijnt vanzelf na enkele dagen.

  3. Is het te voorkomen?

  Restanten van vervelde bedwantsen. © thinkstock.

  Omdat bedwantsen mee naar huis genomen worden vanuit het buitenland, begint de preventie in uw hotelkamer. Controleer de bedden, ook onder de matras. Ziet u bruinzwarte puntjes op lakens, plinten, schilderijen of stopcontacten, dan zijn er mogelijk bedwantsen aanwezig. Ook restanten van vervelde bedwantsen (zie foto) zijn een overduidelijk signaal.

  Stelt u tijdens uw verblijf tekenen van bedwantsen vast - een beet of bloeddruppeltjes op de lakens - wees dan bijzonder voorzichtig bij het inpakken van uw bagage. Leg uw koffer ook nooit op de grond.

  4. Wat als het te laat is?

  Uw lakens wassen of uw slaapkamer grondig schrobben volstaat helaas niet. "De bedwants moet met een specifieke behandeling bestreden worden", zegt Joosten. "Dat kan met een insecticide of een warmtebehandeling." In het laatste geval wordt de ruimte met behulp van blazers verhit tot zestig graden. De hitte doet de eiwitten in het lichaam van de insecten en de eitjes stollen, waardoor ze afsterven.

  De volledige ruimte waarin de bedwants wordt aangetroffen, moet overigens behandeld worden, anders bestaat de kans dat er eitjes overleven. Om een verdere verspreiding te voorkomen, moet de ruimte onaangeroerd blijven zolang de plaag niet bestreden is.

  Bestrijders raden mensen af zelf aan de slag te gaan. "Zelf in het rond spuiten maakt het probleem vaak alleen erger: de wantsen verhuizen makkelijk naar andere plekken in het huis", zegt Chris Despiegheleire, zaakvoerder van BOV in Tienen, aan De Standaard.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bejaarde (80) neemt verwaarloosde puppy's mee op trip op zijn 'hondentrein'

  .

  ...

  © Facebook.

  video 15 jaar geleden ging Eugene Bostick uit Fort Worth in Texas op pensioen, maar hij vond een andere nuttige bezigheid. Hij bouwde eigenhandig een treintje om achtergelaten hondjes een paar keer per week mee op uitstap te nemen. Zijn buurvrouw Tiffany Johnson zegt op Facebook dat ze "hem eindelijk durfde te vragen een foto van hem te nemen". En dan gaan zulke mooie dierenverhaaltjes al snel viraal...

  Het was de harteloosheid van anderen die Bostick bewoog tot zijn nieuwe levensdoel. "We wonen in een doodlopende straat, waar ik met mijn broer een paardenstal heb", vertelt hij aan The Dodo. "Soms komen er mensen langs om hun hondje er voor dood achter te laten. We begonnen dan maar zelf de beestjes te verzorgen en te voederen. We zorgden voor een plek waar ze konden leven."

  En Bostick deed nog méér dan dat voor de verwaarloosde honden. Ook al hebben ze alle ruimte op de boerderij, toch kregen de puppy's nog een extraatje. Omdat Bostick wilde dat ze ook gelukkig zouden zijn. Conducteur Eugene rijdt daarom de negen blaffertjes twee keer per week ergens naartoe in zijn zelfgebouwde hondentrein.

  "Als ze mij nog maar bezig horen om de trein in gereedheid te brengen, raken ze helemaal opgewonden", vertelt Bostick. "Ze komen allemaal zelf af en springen dan in de trein. Klaar voor vertrek." De bejaarde man wil zo lang doorgaan met zijn uitstapjes als hij kan. "De hondjes vinden het gewoon geweldig."


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik met rok aan

  .

  ...

  In het kader van wereldwijde dierendag

  heb de beestjes lief

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaamluis in het kader van wereldwijde dierendag, leg de beestjes in de watten

  .

  ...

  De schaamluis (Pthirus pubis) is een ongevleugeld, zeer klein insect uit de familie Pediculidae en is vooral bekend door de parasiterende levenswijze op de mens. Een andere naam voor schaamluis is platje.  Geslachtsziekte

  Omdat de schaamluis zich vooral verspreidt door lichamelijk contact, wordt de luis als geslachtsziekte gezien. Er zijn echter meer oorzaken tot besmetting, dus dat hij uitsluitend als een geslachtsziekte gezien moet worden is reeds achterhaald. Een andere benaming voor schaamluizen in deze betekenis is ook wel platjes. Er zijn nog wel meer luizen die op de mens leven, deze behoren tot het geslacht Pediculus, voorbeelden zijn de kleerluis (Pediculus humanus corporis) en de bekendere hoofdluis (Pediculus humanus capitis).

  Algemeen

  De schaamluis is een zuigende luis die over de hele wereld voorkomt en leeft van menselijk bloed. De ontlasting van de luis is daarom bruin en het duidelijkste teken dat men is besmet. De luis zelf is namelijk zeer klein; 1 tot 3 millimeter, en is zeer moeilijk te zien omdat de luis naar de basis van de haren kruipt en zich daar met de tang-achtige poten goed vastklampt.

  De schaamluis leeft ongeveer anderhalve week, waarin het dier een aantal malen vervelt. De luis overleeft buiten het lichaam echter maar enkele dagen. Net zoals de meeste insecten die een onvolledige gedaanteverwisseling doormaken, kent deze soort drie stadia;

  • ei; de eitjes zijn zeer klein, en worden neten genoemd. Ondanks de geringe lengte zijn het juist de eitjes die het makkelijkst te zien zijn omdat ze in groepjes worden gelegd en wit tot geel van kleur zijn. Een vrouwtje kan tot 40 eitjes per keer leggen en na ongeveer een week komen de eitjes uit.
  • nimf; uit het ei kruipt een klein schaamluisje dat al meteen op de ouderdieren lijkt, maar zich nog niet kan voortplanten en veel kleiner is. Ook de nimf zuigt bloed en vervelt een aantal maal en is na ongeveer een week volwassen.
  • imago; de volwassen schaamluis kan zich nu voortplanten, en leeft maar een aantal dagen. In die tijd kunnen echter vele eitjes geproduceerd worden.

  Besmetting

  De schaamluis leeft met name op warme, vochtige plaatsen, zoals schaamhaar, maar ook okselhaar en in de baard; luizen in het hoofdhaar zijn altijd hoofdluizen. De poten van de schaamluis zijn namelijk gebouwd om wat dikkere haren vast te houden.

  Een besmetting met schaamluis heeft zeker niet altijd geslachtsgemeenschap als oorzaak. In tegenstelling tot hoofdluis kan de schaamluis bijvoorbeeld ook via besmette kleding, beddengoed, handdoeken en zelfs autostoelen worden overgebracht. Dit kan niet als er tussen gebruikers enige uren na het eerste gebruik zijn verstreken.


   Symptomen

  De schaamluis is net zoals de hoofdluis niet gevaarlijk en kan geen ziektes verspreiden, in tegenstelling tot de kleerluis. Het enige symptoom is jeuk, die echter tot ontstekingen kan leiden als men teveel krabt; de luis zelf veroorzaakt geen infecties. Wel veroorzaken de beten kleine geïrriteerde plekjes, de een is echter gevoeliger dan de ander. Krabben is overigens sterk af te raden; ook wimpers en wenkbrauwen zijn geschikte plaatsen voor de schaamluis.

   Bestrijdingsmiddelen

  De bestrijding van de schaamluis is gelijk aan die van de hoofdluis; uitkammen met een fijne kam, of wassen met een speciale anti-luizen shampoo. Hierin zit meestal de stof permethrine, die ook wel gebruikt wordt om kippen en andere dieren te ontluizen. Het probleem bij de bestrijding zijn de eitjes, ook wel neten genoemd, die zeer klein zijn, en eveneens zeer bestendig tegen allerlei invloeden. Een snelle en rigoureuze methode is kaalscheren, waardoor de luis letterlijk dakloos wordt en zich niet of moeilijk meer kan vastklampen, maar deze methode biedt geen bescherming tegen eventuele besmetting.

  De schaamluis is al sinds mensenheugenis een plaag; al in de middeleeuwen werd het insect bestreden. In de scheepvaart was het lange tijd gebruikelijk de matrozen allemaal maar een behandeling te geven tegen platjes om te voorkomen dat binnen korte tijd het hele schip ermee besmet raakte. Hiervoor werden vroeger poeders gebruikt, en ook insmeren met bepaalde oliesoorten schijnt de luis te doden.

  Daling populatie

  In de westerse wereld komt schaamluis steeds minder voor door betere hygiënische omstandigheden en verzorging. Recentelijk wordt een verband geïnsinueerd tussen de dalende populatie en het feit dat meer mensen hun schaamhaar scheren, maar dit voorkomt geen besmetting.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudhaantje


  .

  ...
  De

  goudhaan (meestal vanwege zijn formaat het goudhaantje genaamd) (Regulus regulus) is een zangvogel uit de familie van Regulidae. Ze worden slechts 9 cm groot, bij een gewicht van 4 tot 7 gram, en zijn daarmee samen met het nauw verwante vuurgoudhaantje de kleinste Europese vogelsoort.

  In Nederland en België komen goudhaantjes het gehele jaar voor.

  Vuurgoudhaantje  De vuurgoudhaan (meestal vanwege zijn formaat het vuurgoudhaantje genaamd) (Regulus ignicapilla) is een zangvogel uit de familie van Regulidae. Ze worden slechts 9 cm groot en zijn daarmee samen met het nauw verwante goudhaantje de kleinste Europese vogelsoort.

  In het Europese binnenland komen vuurgoudhaantjes vooral in de zomer voor. Ze overwinteren aan de Zuidwest-Europese kusten en westelijk Middellandse Zeegebied.

  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenkoets & paardentram te Brugge

  .

  ...

  Nostalgie te Brugge

  met de paardenkoets

  &

  paardentram

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw speelgoed voor onze hond

  .

  ...

  Voor haar verjaardag kreeg

  onze hond een nieuw speeltje,

  een poppetje dat piept met name

  als ze er haar poot op zet,

  of ze weet

  dat het haar verjaardag was

  betwijfel ik

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varken

  .

  ...


  Het gewone tamme varken (Sus scrofa domesticus, Sus scrofa domestica, Sus domesticus of Sus domestica) is een gedomesticeerd wild zwijn en behoort tot de familie der varkens (Suidae). Varkens werden 5000 tot 6000 jaar geleden gedomesticeerd. Met de wetenschappelijke naam Sus scrofa wordt het everzwijn of wilde zwijn aangeduid. In Nederland leven ruim 20 miljoen en in België 6,7 miljoen varkens.


  In grote delen van de wereld zijn varkens verwilderd geraakt (bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en eilandjes in de Grote Oceaan). Vroege Westerse zeevaarders (waaronder de VOC) hebben bewust varkens uitgezet, bij voorkeur op eilanden, om een duurzame voedselvoorraad te garanderen. De varkens hebben daar grote ecologische schade toegebracht en doen dat in vele gevallen nog steeds.

  Piétrain varken


  Piétrain is een Belgisch varkensras. Tussen 1920 en 1950 werd dit wit-zwarte varkensras uitsluitend in en rond Petrem (Frans: Piétrain) bij Geldenaken (Jodoigne) gefokt.

  De Piétrain ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires, die na de Eerste Wereldoorlog werden ingevoerd wegens een gebrek aan fokvarkens. Tot dan waren vleesvarkens niet alleen in trek om hun vlees, maar ook wegens hun vet. Toen na de Tweede Wereldoorlog de welvaart steeg, nam ook de vraag naar varkensvlees van hoge kwaliteit toe.

  In tegenstelling tot in de meeste andere landen, wordt in België het meeste varkensvlees vers verkocht. Het Piétrainvarken, met zijn hoog slachtrendement en laag vetgehalte, werd al snel populair: eerst in de provincie Brabant, later over heel België. Het ras was echter stressgevoelig en daarom werd in de jaren tachtig gezocht naar goede kruisingen met stressresistente Large White (Yorkshire) varkens. Hieruit is dan het onderras Piétrain Rehal voortgekomen. Vroeger werd het ras gepromoot als het varken met de vier hespen. Piétrainvarkens zijn drager van de dikbilfactor. Hierdoor ontwikkelt de dikbilpartij zich in vergelijking met andere rassen tot uitzonderlijke proporties. Het haarklee van de Piétrain is bont (wit met grote zwarte plekken).


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinnen


  .

  ...
  De kerkzesoog (Segestria florentina) komt ook voor in België en Nederland  Spinnen (Araneae) zijn een orde van geleedpotigen die behoren tot de klasse van de spinachtigen (Arachnida). Andere spinachtigen worden ook wel met 'spin' aangeduid, zoals de zeespinnen en de zweepspinnen. De vertegenwoordigers van de orde Araneae worden daarom ook wel 'echte spinnen' genoemd om ze van de andere groepen te onderscheiden.

  Er zijn tegenwoordig ruim 42.000 verschillende soorten spinnen beschreven. Spinnen hebben een wereldwijde verspreiding en kennen een grote variatie in lichaamsbouw, gedrag en voedselspecialisatie. Naast het grote soortenaantal komen spinnen ook in relatief hoge populatiedichtheden voor. De Britse spinnenkenner W. S. Bristowe omschreef de spinnen eens als een reusachtig tapijt dat de aarde omspant. Spinnen worden verdeeld in twee basale groepen: de tangkakigen(Araneomorphae) en de rechtkakigen of vogelspinachtigen (Mygalomorphae).

  De tijgerspin

  Spinnen zijn terrestrisch; het zijn typische landbewoners die levende prooidieren eten welke in de regel gevangen worden met behulp van spinsel. Veel spinnen maken een vangweb en zijn passieve jagers; ze wachten tot een prooidier in het web verstrikt raakt waarna de prooi wordt buitgemaakt. Andere spinnen jagen actief op prooien of wachten vanuit een hinderlaag. Spinnen ruimen grote hoeveelheden insecten op, vooral vliegen en muggen. Een aantal spinnen heeft zich gespecialiseerd in het vangen van andere dieren zoals op het land levende kreeftachtigen, sprinkhanen, mieren of andere spinnen.

  Spinnen zijn er in diverse vormen, kleuren en maten. Een aantal tropische soorten wordt groter en heeft soms bonte kleuren, een markante lichaamsvorm of karakteristieke uitsteeksels. De meeste spinnen hebben echter een goede camouflage. Een aantal spinnen is zo sterk gecamoufleerd dat ze niet meer als zodanig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn spinnen die lijken op dierlijke uitwerpselen of plantendelen zoals bladeren en takjes. Er zijn ook soorten die andere dieren zoals wespen of mieren imiteren.

  De kruisspin

  De meeste spinnen blijven klein en hebben een lichaamslengte -exclusief poten- van ongeveer een centimeter. De kleinste spinnensoorten worden niet langer dan één millimeter. De grootste soorten kunnen een spanwijdte van de poten hebben van meer dan 25 centimeter.

  In België en Nederland leven bijna 700 verschillende soorten spinnen. Een aantal spinnen komt zeer algemeen voor en is bij het grote publiek bekend. Voorbeelden zijn de huisspin en de trilspin die in huizen leven en in tuinen komt de kruisspin algemeen voor. Sommige spinnen zijn echter zeldzaam en worden door wetgeving beschermd, een voorbeeld is de lentevuurspin.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Icarusblauwtje


  .


  Het icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Een flink deel van de vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes. Daardoor worden deze vrouwtjes soms aangezien voor bruin blauwtjes.


  Het icarusblauwtje komt algemeen voor in heel Europa, op droge schrale graslanden tot matig vochtige steppe. Ook in Nederland en België is de vlinder zeer algemeen. In 2005 is de soort voor het eerst ook in Noord-Amerika gevonden, in de buurt van Mirabel in de Canadese Provincie Québec.


  De vliegtijd is van april tot en met oktober. De rups overwintert.

  Waarnemingen van feitelijke ei-afzetting zijn vrij spaarzaam. De eitjes worden tussen de bovenste bladeren op de jonge nog niet bloeiende planten van gewone rolklaver afgezet.


  De rupsen worden gevonden op diverse planten uit de Vlinderbloemenfamilie als sikkelklaver (Medicago falcata), hopklaver (Medicago lupulina), kleine klaver (Trifolium dubium), gewone rolklaver (Lotus corniculatus), moerasrolklaver (Lotus uliginosus), paardenhoefklaver (Hippocrepis comosa), Coronilla varia, kattendoorn (Ononis spinosa) en kruipend stalkruid (Ononis repens). De jonge rupsen mineren


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomblauwtje

  .

  ...  Het boomblauwtje (Celastrina argiolus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

  De wetenschappelijke naam argiolus is een verkleinwoord van argus en verwijst ernaar dat de soort kleiner is dan het heideblauwtje (Plebejus argus)

  Mannelijk boomblauwtje  De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt tussen de 13 en 16 millimeter.

  De vleugels van mannetjes zijn aan de bovenzijde vrijwel geheel fel lichtblauw met een smalle zwarte rand, terwijl de vrouwtjes een brede zwarte band langs de voorvleugels hebben. De franje is wit, bij de voorvleugel zijn er enkele zwarte onderbrekingen. De vlinder is met name goed te herkennen aan de zilverwitte tot lichtblauwe onderzijde van de vleugel waarop zwarte stippen te zien zijn. Verder vliegt deze vlinder niet of nauwelijks dicht bij de grond (beneden 50 cm hoogte), dit in tegenstelling tot vele blauwtjes.

  Het eitje is klein een afgeplat wittig bolletje en heeft een honingraatstructuur. Eitjes zijn bijzonder lastig te vinden.

  De rups is geelachtig groen, met een variabele rode tekening, al dan niet met rozewit, langs de rand en als rugstreep. Deze tekening ontbreekt echter vaak. Het lichaam is bedekt met korte witte haartjes. De kop is zwartbruin. De rups wordt 14 tot 17 mm lang.  De waardplanten van de vlinder zijn diverse struiken, onder andere klimop, hulst, vlinderstruik, struikhei, vuilboom, kornoelje, grote kattenstaart, wegedoorn en kardinaalsmuts. De eitjes worden afzonderlijk afgezet hoog in de waardplant, aan de basis van bloemknoppen of bij jonge vruchten. Er is een voorkeur voor grotere planten die in de zon staan. Het vrouwtje zet soms ook eitjes af op planten die ongeschikt zijn. De rups overleeft niet op sneeuwbes en op bijvoorbeeld blauwe regen kan hij niet volgroeid raken, omdat de bloemen te snel afvallen en geen vrucht vormen. In verschillende generaties worden verschillende waardplanten gebruikt. In het voorjaar worden vooral hulst en sporkehout gebruikt, in de zomer vooral klimop, grote kattenstaart, struikhei en vlinderstruik.

  Na 3 tot 5 dagen komt de rups uit het eitje. De rups eet aanvankelijk van de knoppen of de jonge vruchten, in de laatste stadia soms jong blad. De rups maakt een gaatje in de knop of de vrucht, en eet van het binnenste. De rups scheidt een zoete vloeistof af, waarvoor hij vaak wordt bezocht door diverse mieren. Deze mieren bieden bescherming tegen belagers. De rupsen worden vaak geparasiteerd, met name door de sluipwesp Listrodomus nycthemerus, wat fluctuaties in het voorkomen oplevert.

  Na 2 tot 4 weken verpopt de rups. De verpopping vindt plaats in de strooisellaag of in spleten en holtes in de schors of nabij de waardplant. De pop overwintert. Er zijn meldingen dat poppen bezocht zouden worden door mieren, of zelfs meegenomen zouden worden naar mierennesten. Exemplaren die niet overwinteren blijven 11 tot 20 dagen in het popstadium. Het imago leeft vervolgens 9 tot 18 dagen.

  Het boomblauwtje vliegt in Nederland en België in twee generaties per jaar. De eerste generatie van april tot juni en de tweede generatie in juli, augustus en begin september. Soms is er een derde generatie die vliegt van eind augustus tot halverwege oktobeR

  Ei van het boomblauwtje

  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranje zandoogje

  .

  ...
  Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia's.

  De wetenschappelijke naam tithonus verwijst naar de tweede geliefde van Eos, de godin van de dageraad

  Vrouwtje van het oranje zandoogje  Mannetje van het oranje zandoogje


  De rups is lichtgeelbruin of lichtgroen met een groene of bruine rugstreep en is donzig behaard. Langs de onderzijde loopt een witte lengtestreep. De kop is lichtgeelbruin. Aan de achterzijde bevinden zich korte bleke staartjes. De rups wordt 23 tot 26 millimeter lang.


  De waardplanten van het oranje zandoogje zijn diverse smalbladige grassen, zoals kropaar, gewoon struisgras, rood zwenkgras, kweekgras en grote vossenstaart. De eitjes worden door het vrouwtje afgezet op enigszins beschaduwde plaats. Het vrouwtje kruipt diep in het gras en zet de eitjes op daar af met voldoende tussenruimte. Het komt ook voor dat het vrouwtje de eitjes gewoon laat vallen of "wegschiet". Deze plakken aan de waardplant, of belanden in de nabijheid op de grond. Het vrouwtje zet 10 tot 30 eitjes per dag af, in totaal zo'n 100 tot 200.

  Na 14 tot 22 dagen, vanaf halverwege augustus, komt de rups uit het eitje. De rups eet overdag. Vanaf eind oktober zoeken de rupsen een plaats diep in de vegetatie en overwinteren daar. Na de winter eet de rups weer verder, maar dan vooral 's nachts. Vanaf eind juni verpoppen de rupsen laag in de vegetatie. Het popstadium duurt 16 tot 21 dagen.

  Het imago leeft 17 tot 34 dagen, van eind juni tot in september. Er is één jaarlijkse generatie.

  De volwassen vlinders eten nectar van allerlei planten. De vlinders kunnen vaak met gespreide vleugels zonnend worden aangetroffen. Als ze met dichtgeklapte vleugels zitten en dicht worden genaderd, schuiven ze hun voorvleugel naar boven, waardoor een belager door het "oogeffect" van de zwarte vlek met witte puntjes kan worden afgeschrikt.

  Mannetjes patrouilleren op zoek naar een partner enkele dagen door laag boven de vegetatie heen en weer te vliegen. Ze duiken daarbij op alles af wat een vrouwtje zou kunnen zijn, ook blaadjes en dergelijke. Als een niet paringsbereid vrouwtje wordt benaderd, dan trilt het snel met de vleugels. Hebben de mannetjes na een paar dagen geen succes, dan verhuizen ze naar een plaats zo'n 150 meter verderop.

  Categorie:Dieren  Tekstgrootte aanpassen?
  Klik op + of -

  BLOG ZOOM
  Simon and Garfunkel
  Mrs Robinson
  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


   photo G banner 200 op 70_zpsuyqs269t.jpg  Blogvrienden
 • Roland
 • Sylvia
 • Willy's moppentrommel &pps
 • Francis
 • Leen
 • Marijke
 • Jos
 • Foefelen bij Willy
 • Jan('t groene hart)
 • Petross

  Mijn favorieten 1
 • Etienne & Rosette
 • Joyce
 • Sjeke(Rogier)
 • Dini
 • Dasha
 • Anneke
 • Marouska
 • Lydie
 • Fietszwerver
 • Suz

  Blogvrienden 1a
 • Dieter
 • Galaxy
 • Nardnaddy
 • Nadie
 • Czilla
 • Ann
 • Vlasta
 • Nurcahyaku10
 • Lady Ann
 • Angeles

  Blogvrienden 1b
 • Aniko
 • Tebinfea
 • nervenruh
 • Grace
 • Anisoara
 • Kang Tebe
 • Asrazali
 • Irvin
 • Diecast(Vietnam)
 • Lina

  Blogvrienden 1c
 • Danny
 • Junior
 • Tips dan Trik Seo Blogger Google+
 • Sussi
 • Ten Tang Blog
 • Bimba
 • Aniko
 • Abigail's Blog
 • Kzella
 • Jomsantaisekejap

  Lijst(4)
 • Lore
 • Holabda
 • Wolfgang
 • Ionhar
 • Andyrra
 • Iveta
 • Seiko Selular
 • By Photoworks
 • B'jue Corner
 • Julio

  Lijst( 3)
 • Thailand info
 • Starlavenderluna
 • DIOGO
 • Arief
 • Agus
 • Gusti
 • Misaki Pure blood
 • Petitecafe
 • Toxifier
 • Caribu

  Lijst (5)
 • Weiwan
 • Fadhil
 • Karga...Haektponiko
 • Agatuccia
 • Ardiand S
 • Lalique
 • Chez Tebinfea
 • Akhmad
 • Indonesia Blogger
 • Miklos

  Lijst(6)
 • Altebela
 • Istana Larangan
 • Rudy Parabola
 • Dewa
 • Halimah
 • BR-olshop
 • Dila
 • Gisell
 • Costas
 • Ibaad

  lijst(7)
 • Wiwit
 • Chem
 • MAY
 • Kesihatan Yang Tinak Tednilai
 • Nr....
 • Obatsakit
 • Fiona
 • Aliefnk.com(Radja)
 • SBI
 • Eddy Elly

  Blogvrienden(1)
 • Frankie
 • De Westhoek
 • Monique...Voske
 • Meeuw
 • Dushy
 • Luc(fotografie)
 • Alois
 • Els
 • Steffie
 • Jeannine's

  Blogvrienden(2)
 • Alda
 • Jetty
 • Noella
 • Nikki...
 • Maarten
 • Ria..Hondenliefhebster &crack psp
 • José
 • Ton
 • Charlotte
 • Myriam

  Blogvrienden(3)
 • Frieda
 • Alfacinha
 • Zeno
 • Guido
 • Mandy
 • Maria
 • Johan
 • Ria...Fotografie
 • Herbert
 • Yoke

  Blogvrienden (4)
 • Anny
 • Corba Jack
 • Boomer
 • Rita
 • Jos(bundeltje)
 • Tinie & Ans
 • Suzieke
 • Krikie
 • Carine(koken)
 • Geldwolven

  Blogvrienden(5)
 • Roosje
 • Nele
 • Benthe
 • Natoken
 • Wartjes blog
 • Patty & Freddy
 • De loltrappers
 • Jeske..
 • Wattson Jeffy
 • EdjeB

  Blogvrienden 6
 • Greetje
 • Lydie
 • Rachel
 • Roland
 • Martine
 • Jasmijn
 • Claire
 • Lucien
 • Dini
 • Happy

  Blogvrienden 7
 • Nicole
 • Brigitte
 • Ester & Leon
 • Patrice
 • Tonny
 • Julien
 • Anny & Gilbert
 • Anny
 • Marianne
 • Harmke

  Gastenboek
 • Dag mateke
 • Dag Rudi
 • Rudi
 • Dag Rudi en Christine
 • Lieve groetjes Nikki

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto  Zoeken in blog


  Een interessant adres?

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!