NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
 Rudi & Christine wonen op de buiten te West-Vlaanderen(Belgium)..(rond Brugge die scone)
 Hebben 2 kinderen en sinds kort
Bomma & Bompa van 2 kleinkinderen..
Hebben ook een hele grote gevaarlijke hond...Gizmo onze chihuahua 1,8kg nat gemaakt..
Onze hobby's zijn zowat van alles...
waaronder ook PSP.....tuinieren...koken..
muziek..fietsen..lezen & uiteraard eten
kortom..genieten van het leven..
Groeten van Pepé & Memé

Hartelijk welkom op m'n blog
Bienvenue sur mon site
Wilkommen auf meiner website
Welcome to my site

Cyberbompa & Bomma
   Chris
Foto

Zoon Jo &

 schoondochter Freya

Foto
Dochter Jannie &  schoonzoonThijs
Foto

 Onze 2 kleinkinderen

 Mauro & Brent

Foto
Foto
Inhoud blog
 • Appelazijn...Cider...
 • Giros met gestoofde prei, paprika, ui, tomaat & gekookte patatten
 • Zanger Chris Brown op borgtocht vrijgelaten
 • Ruimdienst...
 • Koude gekookte zalm, roggebrood met rozijnen
  Foto

  Ons lief klein Crapuleke....Lag ik daar maar...
  Foto
  BesteBloggers
  BlogSociety

  Categorieën
 • Crea's Rudietje (128)
 • Dieren (356)
 • Dranken (122)
 • Film (541)
 • Fotografie (617)
 • G+ (0)
 • Gezondheid (416)
 • Koken (1195)
 • Lessen leden (17)
 • Mails(alle) (109)
 • Mode (273)
 • Moppen (105)
 • Muziek (696)
 • Nieuws (1500)
 • Ons tuintje (623)
 • PPS Rudietje (28)
 • Sport (674)
 • Wetenschap (328)
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  noah
  blog.seniorennet.be/noah

  SEO-PING

  Sluffertjes_creations

   photo Sympathieke jongeren met rastakapsel op trappen station groot2_zpswebvy55e.jpg
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tongschar

   

   

   

  .

   

   

  ...

   

   

  .

  Microstomus kitt 1.jpg Microstomus kitt 1.jpg

  De tongschar (Microstomus kitt) of neustong (in Nederland) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen(Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes), die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan

  ...

  De tongschar kan maximaal 65 centimeter lang en bijna 3 kilogram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd 23 jaar. Het lichaam van de vis heeft een gedrongen vorm.

   

  De vis heeft één rugvin en één aarsvin.

  De tongschar is een zoutwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën en wateren op een harde ondergrond. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 200 meter.

  Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden, waarbij een voorkeur bestaat voor borstelwormen

  De tongschar is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.

  De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN.

  ...

  Vismethode

  Tongschar die wordt opgevist rond IJsland mogen we volgens de viswijzer met mate consumeren, deze uit de Noord-Atlantische Oceaan wordt volledig afgeraden. Dat heeft alles te maken met de vismethode.

  ‘Rond IJsland wordt op selectievere wijze gevist waardoor minder bijvangst wordt gegenereerd. In de Noord-Atlantische Oceaan worden trawlers ingezet: die halen veel meer op dan enkel de commerciële soort waar ze zich op richten. In de grote netten die een enorme hoeveelheid vis bovenhalen, zitten vaak al heel wat dode vissen die werden verpletterd onder hun eigen gewicht. Het is een destructieve methode die bovendien de bodem vernielt.’

  ‘Tongschar staat er net goed voor’

   

  Het VLAM zelf spreekt deze informatie echter tegen. ‘Wij maken de keuze voor vis van het jaar op basis van gegevens van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en daaruit blijkt dat de populatie tongschar er net goed voor staat, vooral in de gebieden waar onze Vlaamse vissers de vis ophalen’, aldus VLAM-woordvoerster Liliane Driesen.

  Volgens het ILVO is de tongschar één van de belangrijkere bijvangstsoorten in de visserij op tong en schol, en is zo goed als alle Belgische aanvoer afkomstig van drie visgronden: de Noordzee levert meer dan de helft van de tongschar, een derde is afkomstig uit de Keltische Zee, en het resterende deel komt voornamelijk uit het Oostelijk Engels Kanaal.

  Daaruit kan het ILVO concluderen dat twee derden van de tongschar die door de Belgische vloot wordt aangeland, afkomstig is uit het duurzaam beviste Noordzeebestand, en ook in de overige gebieden ‘geen redenen tot ongerustheid bestaat rond de staat van het lokale tongscharbestand’. ‘Bovendien zijn er geen biologische kenmerken die van de tongschar een kwetsbare soort maken’, luidt het nog in hun rapport...edm...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gebeurt er als je jouw goudvis loslaat in het wild?

  .

  ...

  .

  Arno Van Hauwermeiren...Mashable; Business Insider 

   

  Je goudvis loslaten in een rivier lijkt misschien ongevaarlijk, maar het visje kan heel wat schade aanrichten. Goudvissen eten namelijk alles wat er enigszins eetbaar uitziet en kunnen daardoor gigantische proporties aannemen. Volgens Australische onderzoekers is hun vraatzucht destructief voor het ecosysteem in rivieren.

  © Freshwater Fish Group.

  Steeds meer baasjes denken gemakkelijk van hun goudvis af te raken door ze in een rivier te dumpen. Maar de onderzoekers, die hun bevindingen neerschreven in een paper, manen hen aan dat zeker niet te doen."Deze ongewenste huisdieren kunnen veel schade aanrichten", zegt onderzoeker Stephen Beatty.

  De wetenschappers van het Centre of Fish and Fisheries van de Murdoch University proberen al 12 jaar de Vasserivier in het westen van Australië goudvisvrij te krijgen. De dieren worden door hun baasjes uit hun bokaal bevrijd, maar richten dan heel wat schade aan in de rivier waarin ze worden losgelaten.

   Ze ontwrichten het volledige ecosysteem waarin ze belanden

  Destructief

  Goudvissen zijn omnivoren die alles opeten wat hun pad kruist. Ze eten andere vissen en eieren op, woelen bezinksel op de rivierbodem om en beïnvloeden zo de waterkwaliteit. Bovendien verspreiden ze ziektes en strijden ze met andere vissen voor een plek in de rivier.

  Omdat ze alles eten wat ook maar te eten valt, nemen goudvissen in het wild snel gigantische proporties aan. Daarnaast kunnen ze enorme afstanden afleggen. Beatty's team vond een goudvis van 1,9 kilogram, terwijl een andere vis liefst 230 kilometer op één jaar had afgelegd. "We wisten niet dat goudvissen zo mobiel waren", aldus Beatty.

  © Freshwater Fish Group. 

  "Stop ze in de diepvries"

  Beatty en zijn team werken aan een plan om goudvispopulatie in rivieren in te dijken. "Misschien kunnen we een val ontwerpen, zodat we ze kunnen vangen voor ze zich voortplanten", zegt Beatty.  Andere opties zijn netten en elektrovisserij, maar het is heel moeilijk om goudvissen te verwijderen zonder ook de andere vissoorten te schaden.

  "Voorkomen is beter dan genezen, dus dump goudvissen niet in een rivier", zegt Beatty. "Misschien wil een dierenwinkel je vis wel overnemen." En voor wie ze toch euthanaseert, heeft Beatty nog een tip: "Stop ze in de diepvries, dat is de meest humane manier", besluit hij.

  @Freshwater Fish Group. 


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Distelvlinder

  .  De distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui) is een dagvlinder uit de familie van de Aurelia's (Nymphalidae), onderfamilie Nymphalinae. In Nederland en België is de distelvlinder vooral bekend als trekvlinder die in sterk wisselende aantallen passeert. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam van deze soort verwijzen naar het geslacht van de distels (Carduus), een van de waardplanten van de distelvlinder.  Distelvlinders hebben oranje vleugels met zwarte vlekken, en aan de vleugelpunten van de voorvleugels een zwart gebied met witte vlekken. Aan de onderzijde van de achtervleugels zitten 5 ronde vlekken, die soms een blauw hart hebben en oogvlekken worden. De onderzijde is verder bruin met wit lijntjes in een fijn vakjespatroon. De spanwijdte is 5 tot 6 centimeter. De distelvlinder lijkt door zijn oranje-zwarte tekening enigszins op parelmoervlinders, maar onderscheidt zich makkelijk door de zwart met witte vleugelpunten.

  Het imago van de distelvlinder drinkt graag nectar van allerlei bloemen, en is bijvoorbeeld vaak te vinden op vlinderstruiken in tuinen. In tegenstelling tot de verwante atalanta komt de distelvlinder echter niet op rottend fruit.

  De distelvlinder gebruikt vooral soorten vederdistel (Cirsium) als waardplanten, met een voorkeur voor akkerdistel, kale jonker en speerdistel. Maar ook vele andere planten zoals klit (Arctium), alsem (Artemisia), bernagie (Borago officinalis), slangenkruid (Echium vulgare), zonnebloem (Helianthus), en brandnetel(Urtica) worden gebruikt.

  De eitjes worden door het vrouwtje een voor een op de bovenzijde van het blad afgezet. De voorkeur gaat uit naar planten in de volle zon in een lage vegetatie. De rups gaat vervolgens naar de onderzijde van het blad, spint dat met een paar losse draden bij elkaar en voedt zich met het blad. Alleen harde nerven blijven over. Als het blad op is, maakt hij een nieuw spinsel op dezelfde plant en eet daar verder. Zo blijven er rommelige kaalgevreten samengebonden bladeren met uitwerpselen achter. Alleen in het laatste stadium loopt de rups "vrij" over de waardplant. Uiteindelijk verpopt hij meestal op een plant in de buurt van de waardplant, weer in een los spinsel. De totale levensfase als rups duurt ongeveer een maand.  De pop  Distelvlinders komen overal ter wereld voor, behalve op Antarctica en in Zuid-Amerika. De vliegtijd in de Benelux is van mei tot oktober, in tropische gebieden is hij heel het jaar door te vinden.

  De vlinders die we in Europa zijn in het algemeen afkomstig uit Centraal-Afrika en in mindere mate Noord-Afrika en Zuid-Europa, waar de soort overwintert. De soort vliegt vervolgens naar Zuid-Europa, waar een eerste voortplanting plaatsvindt. In de voorzomer trekken de vlinders naar noordelijker streken, (tot in Scandinavië toe) en planten zich hier voort. Hij laat zich daarbij door gunstige wind meevoeren. Soms is er september en oktober een kleine tweede generatie. De aantallen kunnen van jaar tot jaar sterk verschillen. In 2009 vond er bijvoorbeeld een enorme invasie van distelvlinders plaats, nadat de weersomstandigheden in het Atlasgebergte gunstig waren geweest (veel regen), en de wind in het voorjaar gunstig was. In het najaar vindt remigratie plaats, al is niet duidelijk in hoeverre die vanuit Nederland en België succesvol is.

  De rups


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grappige dieren

  .

  ...

  .


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons fotomodel Gizmo

  .

  ...

  .

  Spelen, slapen, eten

  &

  voor model staan,

  een hondenleven heeft

  dat beest

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw kabatje voor Gizmo's haar verjaardag...

  .

  ...

  .

  Voor haar verjaardag kreeg ons

   10jarig

  &

  2kg wegend binnenschijtertje

  bij regenweer

  een nieuw kabatje waarin ze

  met plezier meegaat op trip,

  haar erin krijgen is nog een

  ander paar mouwen maar

  moeilijk gaat ook...

  Ik durf haar ook wel eens

  chanelleke Nr5,

  vuile rat,

  frisco,

  plumeau

  te noemen,

  komen doet ze toch

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Os(rund)

  .

  ...

  .

  Een os is een jongen die vuil manieren

  mag doen met de meiskes,

  't kan toch geen kwaad

  ...

  Een os is een gecastreerd exemplaar van een mannelijk rundvee-ras (stier). Ossen werden in Midden-Europa al in de 6e eeuw v.C. gebruikt in de landbouw. De os is één van de oudste door de mens gebruikte trekdieren. Al vroeg dienden zij om sleeën, karren en wagens voort te bewegen of om ossenmolens aan te drijven.

  Door castratie werd het mogelijk de grote arbeidskracht van de stier voor menselijke doelen te gebruiken. De dieren kregen er een gelijkmoediger karakter door, waardoor zij beter als werkdier te gebruiken waren. Om ossen voor de ploeg of voor een kar of wagen te spannen wordt een tuigage gebruikt dat kan bestaan uit een juk dat verbonden is aan een dissel.

  In verschillende Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen komen nog ossenkarren voor. Ook in Egypte werd nog lange tijd rundvee ingezet als trekdier voor de ploeg. Bij ossenrennen worden deze dieren ook bereden. Voor de vleesindustrie zijn ossen interessant vanwege hun stevige gemarmerde vlees.

  De castratie gebeurt meestal wanneer de dieren nog jong zijn, op een leeftijd van tussen de twee weken en enkele maanden. Door de verminderde testosteron-productie groeien ossen langzamer dan stieren maar zij worden daardoor wel zwaarder gespierd dan koeien.

  In sommige staten van de VS worden alle jonge stieren die als mestdieren op de weiden gehouden worden, gecastreerd. Soms worden daarna voor zowel de koeien als de pinken hormoonpreparaten gebruikt om toch een snelle groei te bewerkstelligen.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranje Zandoogje...

  .

  ...

  .
  Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia's.

  De wetenschappelijke naam tithonus verwijst naar de tweede geliefde van Eos, de godin van de dageraad  Vrouwtje van het oranje zandoogje  Mannetje van het oranje zandoogje


  De rups is lichtgeelbruin of lichtgroen met een groene of bruine rugstreep en is donzig behaard. Langs de onderzijde loopt een witte lengtestreep. De kop is lichtgeelbruin. Aan de achterzijde bevinden zich korte bleke staartjes. De rups wordt 23 tot 26 millimeter lang.


  De waardplanten van het oranje zandoogje zijn diverse smalbladige grassen, zoals kropaar, gewoon struisgras, rood zwenkgras, kweekgras en grote vossenstaart. De eitjes worden door het vrouwtje afgezet op enigszins beschaduwde plaats. Het vrouwtje kruipt diep in het gras en zet de eitjes op daar af met voldoende tussenruimte. Het komt ook voor dat het vrouwtje de eitjes gewoon laat vallen of "wegschiet". Deze plakken aan de waardplant, of belanden in de nabijheid op de grond. Het vrouwtje zet 10 tot 30 eitjes per dag af, in totaal zo'n 100 tot 200.

  Na 14 tot 22 dagen, vanaf halverwege augustus, komt de rups uit het eitje. De rups eet overdag. Vanaf eind oktober zoeken de rupsen een plaats diep in de vegetatie en overwinteren daar. Na de winter eet de rups weer verder, maar dan vooral 's nachts. Vanaf eind juni verpoppen de rupsen laag in de vegetatie. Het popstadium duurt 16 tot 21 dagen.

  Het imago leeft 17 tot 34 dagen, van eind juni tot in september. Er is één jaarlijkse generatie.

  De volwassen vlinders eten nectar van allerlei planten. De vlinders kunnen vaak met gespreide vleugels zonnend worden aangetroffen. Als ze met dichtgeklapte vleugels zitten en dicht worden genaderd, schuiven ze hun voorvleugel naar boven, waardoor een belager door het "oogeffect" van de zwarte vlek met witte puntjes kan worden afgeschrikt.

  Mannetjes patrouilleren op zoek naar een partner enkele dagen door laag boven de vegetatie heen en weer te vliegen. Ze duiken daarbij op alles af wat een vrouwtje zou kunnen zijn, ook blaadjes en dergelijke. Als een niet paringsbereid vrouwtje wordt benaderd, dan trilt het snel met de vleugels. Hebben de mannetjes na een paar dagen geen succes, dan verhuizen ze naar een plaats zo'n 150 meter verderop.
  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landkaartje
  .

  ...

  .


  Het landkaartje (Araschnia levana) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders.

  De onderkant van de vleugels is een netwerk van lijnen en daar dankt deze vlinder zijn naam aan.

  Het landkaartje komt in grote delen van Europa algemeen voor en heeft als leefgebied de bossen, tuinen, en bosranden. De waardplant van de rupsen is de brandnetel.


  Bijzonder aan deze vlinder is dat er twee vormen zijn. De eerste generatie in het voorjaar is oranjerood met zwarte vlekken terwijl de zomergeneratie zwart is met een witte band. De verschillende vormen had Carolus Linnaeus in 1758 als twee verschillende soorten beschreven. De voorjaarsvorm als Papilio levana en de zomervorm als Papilio prorsa. Het seizoendimorfisme wordt veroorzaakt door de diapauze die de overwinterende poppen van de voorjaarsvorm ondergaan.

  De vlinder vliegt van zeeniveau tot 1500 meter. De vliegtijd is van mei tot en met oktober.

  Zomervorm  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Icarusblauwtje


  .

  .

  ...


  Het icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Een flink deel van de vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes. Daardoor worden deze vrouwtjes soms aangezien voor bruin blauwtjes.


  Het icarusblauwtje komt algemeen voor in heel Europa, op droge schrale graslanden tot matig vochtige steppe. Ook in Nederland en België is de vlinder zeer algemeen. In 2005 is de soort voor het eerst ook in Noord-Amerika gevonden, in de buurt van Mirabel in de Canadese Provincie Québec.


  De vliegtijd is van april tot en met oktober. De rups overwintert.

  Waarnemingen van feitelijke ei-afzetting zijn vrij spaarzaam. De eitjes worden tussen de bovenste bladeren op de jonge nog niet bloeiende planten van gewone rolklaver afgezet.


  De rupsen worden gevonden op diverse planten uit de Vlinderbloemenfamilie als sikkelklaver (Medicago falcata), hopklaver (Medicago lupulina), kleine klaver (Trifolium dubium), gewone rolklaver (Lotus corniculatus), moerasrolklaver (Lotus uliginosus), paardenhoefklaver (Hippocrepis comosa), Coronilla varia, kattendoorn (Ononis spinosa) en kruipend stalkruid (Ononis repens). De jonge rupsen mineren


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein & Groot Koolwitje
  .

  ...

  .
  Klein koolwitje  Het klein koolwitje of knollenwitje (Pieris rapae) is een dagvlinder uit de familie witjes (Pieridae
  ).

  Het klein koolwitje komt in grote delen van Europa voor, maar ook in Noord-Afrika, Azië en Japan en is een exoot in Noord-Amerika en Australië. De vlinder vliegt van zeeniveau tot 3000 meter in berggebied. Het stelt geen specifieke eisen aan zijn omgeving en kan daarom overal worden aangetroffen waar de waardplanten groeien.

  Onder de waardplanten van het klein koolwitje bevinden zich verscheiden koolsoorten, vandaar ook de naam. Door kwekers van koolsoorten wordt de rups algemeen als een plaagdier gezien. Meer specifiek zijn de waardplanten: De Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), , de Resedafamilie (Resedaceae), de kappertjesplant (Capparis spinosa), de Oostindische kers en andere (Tropaeolaceae) en enkele soorten uit de Amarantenfamilie (Chenopodiaceae) zoals vooral Meldes (Atriplex).

  De vlinder legt één tot hooguit drie eieren per plant op de onder- of bovenkant van het blad, mede hierdoor leven de rupsen vaak solitair. Er zijn 3 tot 4 generaties per jaar. De eerste generatie vliegt tot eind juni. De tweede en de derde generatie overlappen elkaar en vliegen van eind juni tot eind september. Soms is er ook nog een vierde generatie.

  De vlinder overwintert als pop, vaak relatief laag bij de grond (1-3 meter) en regelmatig aan niet-natuurlijke voorwerpen (muren, hekwerk, tuinmeubels etc). De vliegtijd is van maart tot en met oktober, maar de vlinder wordt op de Canarische Eilanden het hele jaar door waargenomen.

  De rups zit vaak langs een nerf of bladrand van kruisbloemigen, maar vanaf het derde stadium leeft deze meestal in het hart van de koolplant.

  Groot koolwitje  Het groot koolwitje (Pieris brassicae) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en heeft een spanwijdte 60-70 millimeter. De generaties verschillen van elkaar doordat de eerste generatie vrouwtjes twee duidelijk zwarte stippen heeft, terwijl die bij de tweede generatie zijn versmolten tot een zwarte band op de voorvleugel. De mannetjes van de eerste generatie hebben een donkere vleugeltip en twee grijze stippen en bij de tweede generatie zijn die twee stippen zwart.

  Het groot koolwitje komt in grote delen van het Palearctisch gebied voor. De vlinder stelt geen specifieke eisen aan zijn leefgebied. Het groot koolwitje vliegt van zeeniveau tot 2600 meter hoogte in berggebied.

  De vlinder overwintert als pop en heeft 2 tot 3 generaties per jaar. De vliegtijd is van maart tot en met oktober. De vlinder heeft een temperatuur van minimaal rond de vijftien graden nodig. In het zuiden van het Iberisch schiereiland gaat het groot koolwitje ook in de zomer in diapauze. Opmerkelijk genoeg is dit fenomeen nergens anders waargenomen.

  De vlinder legt haar eitjes in groepjes op de onderkant van de bladeren van onder andere kruisbloemigen zoals Boerenkool en Spruitkool.  De rupsen kunnen een ware plaag vormen bij de teelt van kool. In korte tijd kunnen ze door hun vraat veel schade toebrengen. De rups weert zich tegen vijanden door uit de koolplanten zwavel in zijn lichaam op te slaan in de vorm van glucosinolaten. Deze verbindingen zijn niet schadelijk voor de plant, maar veranderen in vervelende en/of gevaarlijke vluchtige stoffen als een rups aan de plant eet.
  De rupsen kunnen geparasiteerd worden door de sluipwesp Apanteles glomeratus, die haar eitjes in de rups afzet, waardoor het nageslacht verzekerd is van een flink lunchpakket. De larven eten de rups van binnenuit op.

  Een ander, minuscuul sluipwespje (de slechts 0,5mm kleine Trichogramma brassicae) herkent een geurstof die mannetjes van het koolwitje op zojuist bevruchte vrouwtjes achterlaten en lift dan op de vrouwtjesvlinder mee totdat deze haar eitjes legt. Vervolgens stapt het wespje af en legt haar eigen eitjes weer in die van de vlinder. Na circa tien dagen komen in plaats van kleine rupsjes dan nieuwe sluipwespjes uit de eitjes gekropen. Dit gegeven biedt ook perspectieven voor biologische bestrijding van de rupsen.
  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagpauwoog

   

  .

  ...

  .

  De dagpauwoog (Aglais io, vroeger: Inachis io) is een middelgrote dagvlinder uit de familie Nymphalidae en de onderfamilie aurelia's (Nymphalinae).

  De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië vinden we de soort tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste voedselplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog overal algemeen.

  De dagpauwoog is hier niet te verwarren met andere vlinders vanwege de grootte, de oranjerode vleugels en de karakteristieke oogvlek op de bovenzijde van iedere vleugel. De onderzijde is juist goed gecamoufleerd door donkerbruine kleuren en donkere strepen.

  De dagpauwoog is goed onderzocht waardoor er veel bekend is over de levenswijze, de voortplanting en de ontwikkeling van de vlinder. Het is een van de soorten die als volwassen vlinder overwintert en 's winters kan worden aangetroffen in huizen.  De dagpauwoog is een palearctische soort die voorkomt in grote delen van Europa en oostwaarts in Azië voorkomt tot in Japan. In zuidelijk en zuidoostelijk Azië ontbreekt de soort.

  Binnen Europa heeft de soort zijn noordgrens in het zuiden van Scandinavië omdat het ten noorden hiervan te koud is. In het zuiden van Europa ontbreekt de soort rond het Middellandse Zeegebied. In Groot-Brittannië is de dagpauwoog met name in het zuidelijke deel te vinden en wordt deze naarmate men noordelijker komt, zeldzamer. In Ierland komt de soort wel algemeen voor.

  De vlinder heeft geen echte voorkeur voor een bepaald leefgebied, als het maar zonnig is en er bloemen zijn om nectar uit te zuigen. Daarom is de soort vooral te vinden in bloemrijke graslanden, maar ook tuinen worden veel bezocht, vooral als er planten als vlinderstruik in staan. Waar andere vlindersoorten in hun verspreiding in sterke mate beperkt worden door het voorkomen van de waardplanten waarop de rupsen leven, geldt dat veel minder voor de dagpauwoog. De brandnetels waarop de rupsen leven komen namelijk zeer algemeen voor in vochtige, beschaduwde milieus. De vlinder kan zich ontwikkelen in slecht onderhouden tuinen, slootkanten, industrieterreinen, braakliggende stukken grond, bosranden, vuilstortplaatsen, tuinen, parken, wegbermen, spoordijken en vele andere door de mens geschapen biotopen.

  De dagpauwoog is een standvlinder maar kan nieuwe gebieden snel koloniseren. De soort kan tot tientallen kilometers zwerven, waarbij de dieren vooral met de wind mee worden gevoerd en niet gericht trekken zoals bijvoorbeeld de atalanta. Soms komen grote aantallen door de wind meegevoerde exemplaren voor, zoals in het jaar 1995 het geval was in Nederland. Ook de algemene verspreiding van de voedselplanten draagt ertoe bij dat de soort in een gunstig jaar enorm in aantal kan toenemen; dan zijn er drie generaties mogelijk en leggen de vrouwtjes tot 1000 eitjes.

  In België en Nederland is de soort van de vroege lente tot in de herfst vrijwel overal te vinden, ook in hoger gelegen delen van de Ardennen en alle Waddeneilanden


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweer redt geit van dak

  .

  ...

  .

   @Hans Verbeke.

   De brandweer van Poperinge heeft een opmerkelijke reddingsoperatie achter de rug. Ze werden opgeroepen naar Westvleteren (Vleteren) om een geit van een dak te redden.

  Een nacht lang deden Cindy Carrein en haar kinderen in Westvleteren geen oog dicht. Oorzaak: een ontsnapte geit die op het dak was geklommen van hun woning. Dat gebeurde toen het gezin de geit wou vangen nadat het dier door een openstaand poortje hun tuin was binnengeglipt. In het nauw gedreven zag het dier geen andere uitweg dan via een houtstapel op een lager gelegen dak van het huis te springen. Uiteindelijk belandde het helemaal in de nok, zo'n zes meter hoog. Cindy en haar kinderen dachten dat de geit wel vanzelf weer naar beneden zou komen maar dat gebeurde niet. De brandweer van Poperinge bracht 's morgens redding.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels op de Highlandgames

  .

  ...

  .

  De valk vloog er vrij rond,

  de andere vogels zoals de gier

  &

   uil wijselijk niet

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teek

  .

  ...

  .


  Teken (Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Samen met de mijten vormen zij de onderklasse der Acarina. Teken zijn nauw verwant aan de mijten, maar de precieze relatie is onduidelijk. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren: ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen.

  Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, ze worden daarom een vector genoemd. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen . Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van de lymeziekte en van de FSME, is de schapenteek (Ixodes ricinus).  Verspreiding

  Teken zijn kosmopoliet, ze komen wereldwijd voor. In Nederland en België kent men een tiental soorten teken, die deels zeer gespecialiseerd zijn in het bloed van bepaalde diersoorten, bijvoorbeeld vleermuizen, woelratten en oeverzwaluwen. In Nederland en België komen teken vooral voor in landelijke gebieden met bossen en struikgewas, o.a. in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Noordoost-Groningen, de Kempen en de Ardennen. Ixodes -teken zijn gevoelig voor uitdroging en komen het meest voor op plaatsen waar een wat vochtige bodem bestaat, b.v. door een dikke strooisellaag.  Hoe voorkom ik een tekenbeet?  U kunt op een aantal manieren de kans op een beet van een teek verminderen.

  1. Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier. Blijf zoveel mogelijk op de paden.

  2. Bedek de huid goed tijdens wandelingen of werk op plaatsen waar teken kunnen voorkomen: draag een lange broek en kleren met lange mouwen en gesloten schoenen. Steek uw broek eventueel in uw sokken. Dat is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar maakt de kans wel kleiner. Draag bij voorkeur lichtgekleurde kleren: op een lichte kleur broek ziet u de teek beter.

  3. Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind; laat hen daarom een pet dragen als extra bescherming.

  4. Kampeer liever niet aan de bosrand, niet langs de omzoming van de camping.

  5. Smeer de onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel met 30-50% DEET. Let wel, die bieden slechts enkele uren bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20% DEET. Lees aandachtig de bijsluiter.

  6. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET of Permethrine-kledingsspray.

  7. Draag eventueel geïmpregneerde broeken met permitrine (verkijgbaar bij gespecialiseerde outdoorzaken).

  Controleer na een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken. Treft u een teek aan, verwijder ze dan zo snel mogelijk.

  Preventie bij huisdieren
  Het is van belang ook uw huisdier regelmatig te controleren op teken. In elk geval na een verblijf in de natuur. Voorkeursplaatsen zijn vooral rond of in de oren, onder de staart, tussen de poten, buik, kop en nek en tussen de tenen. Treft u een teek aan dan dient deze op dezelfde manier als bij mensen verwijderd te worden.

  Er zijn diverse middelen in de handel om uw dier preventief te behandelen tegen tekenbeten. Informeer hiervoor bij een dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts.
  De controle op uw huisdier is van belang voor uzelf en uw huisgenoten. Via hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bovendien kunnen ook de dieren zelf ziek worden door een tekenbeet.  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze hond was te dik om te lopen. Zo fit is hij nu na dieet

  .

  ...

  .

  Karen van Eycken...'Chips' was redelijk uitgezet © One tail at a time.

  Dit is de Beagle genaamd 'Chips' een jaar geleden. Hij was zo dik dat hij amper kon lopen. Er zat niets anders op dan hem naar de dierenkliniek te brengen voor een behandeling. Daar voltrok zich een geweldige metamorfose.

  'Chips' woog 38 kg toen er aan de alarmbel getrokken werd. Heel de dag lang was hij een echte 'couch potato'. Bewegen kon hij nog amper en hij had veel pijntjes waardoor hij vaak slecht geluimd was. Je zou voor minder natuurlijk.

  Het bejaarde baasje van de achtjarige hond leed aan dementie en nam het niet zo nauw met de voeding van de viervoeter.  Tijd voor verandering! Met een wagentje werd hij in januari de dierenkliniek van Chicago binnengerold. Daar volgde de viervoeter een streng dieet en moest hij weer beetje bij beetje meer gaan bewegen. De resultaten bleven niet uit. Nauwelijks een half jaar later weegt hij 18 kg lichter. Een fantastische realisatie, al mogen er nog steeds een paar kilo's af.

  'Chips' doet weer alles wat hij lang niet meer kon zoals rennen, zwemmen en achter de eekhoorntjes zitten. Zijn energiepeil is opnieuw als dat van een jong veulen. Nu zoekt men voor de afgeslankte en 'happy' Beagle een adoptiefamilie.

  Een gelukkige en fitte Beagle na zijn streng dieet. © Instagram.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste zoogdier uitgestorven door klimaatverandering

  .

  ...

  .

  Navin Bhagwat...De Bramble Cay-mozaïekstaartrat.  © Ian Bell / Queensland Department of Environment and Heritage Protection.

  Australische wetenschappers hebben de eerste zoogdiersoort ontdekt die is uitgestorven als gevolg van klimaatveranderingen veroorzaakt door de mens. Dat vertelt Luke Leung, wetenschapper aan de universiteit van Queensland aan de New York Times. Van de Bramble Cay-mozaïekstaartrat is namelijk geen spoor meer te vinden.

  De rat kwam alleen voor op een eilandje in het Groot Barrièrerif ten noordoosten van Australië. De soort werd zo genoemd door het mozaïekpatroon op hun staart.

  Volgens Leung heeft de rat het onderspit moeten delven door een stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Hierdoor kromp het eiland steeds meer in het afgelopen decennium, waardoor de rat uiteindelijk geen woonruimte meer over had. Ook had het zoute zeewater de planten en plantgroei en begroeiing op het eiland dusdanig beschadigd dat de mozaïekstaartrat niets meer te eten had.

  Andere diersoorten

  De vraag is nu of er na de Bramble Cay-mozaïekstaartrat nog meer zoogdieren gevaar lopen door klimaatverandering. Martijn van de Pol, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie, noemt drie manieren waarop klimaatverandering invloed heeft op de grootte van bepaalde dierpopulaties.

  "Allereerst heeft het invloed op mogelijke leefgebieden van dieren. Als het ergens te warm of te koud wordt, dan moeten ze verhuizen. Als dit niet mogelijk is, staan ze voor een probleem. Ook heeft het een invloed op seizoenen, waardoor bijvoorbeeld de winterslaap van bepaalde dieren wordt verpest. Als laatste kan de lichaamsgrootte van dieren veranderen door een ander klimaat, wat ook nadelige gevolgen kan hebben."

  IJsberen en olifanten

  © WWF US / Elisabeth Kruger.

  Dylan de Gruijl, woordvoerder van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds, noemt vooral ijsberen en olifanten als voorbeelden van zoogdieren die door klimaatverandering worden bedreigd. "Door opwarming van de aarde verliest de ijsbeer snel zijn woon- en jachtgebied. Het ijs smelt onder ze weg."

  "Olifanten zijn op hun beurt sterk afhankelijk van de regen. Ze volgen de buien naar drinkbronnen en gezonde planten die ze kunnen eten. Maar door klimaatverandering blijven de buien uit, waardoor de dieren niet op de goede plek terecht komen."

  Klimaatverandering moet wel in de meeste gevallen gezien worden als een probleem dat bovenop een ander groot probleem komt. "Door het aanleggen van wegen, kappen van bomen en mijnbouw zijn de potentiële woongebieden van dieren al genoeg beperkt. Klimaatverandering maakt die gebieden alleen nog maar kleiner."

  Hoop

  Maar er is nog hoop voor de mozaïekstaartrat. Van de Pol wijst op de kans dat de rat nog leeft. "Er zijn genoeg voorbeelden aan te wijzen van diersoorten waarvan was verondersteld dat ze uitgestorven waren, maar die later alsnog terug werden gevonden. Sommige dieren zijn gewoon heel moeilijk te vinden."

  Zeven zoogdieren op het punt van uitsterven

  Zeven zoogdiersoorten zijn volgens het Wereld Natuur Fonds "critically endangered". Dit houdt in dat de kans extreem hoog is dat zij uitsterven. 

  1. Amoerpanter
  2. Zwarte neushoorn
  3. Berggorilla
  4. Manis (Pangolin)
  5. Saola (Aziatische eenhoorn)
  6. Zuid-Chinese tijger
  7. Sumatraanse olifant

  Een amoerpanter © naturepl.com Lynn M. Stone WWF.
  De manis © anp.
  Een saola © Silviculture / Wikimedia Commons.

  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze simpele truc blijven spinnen weg uit je huis

  .

  ...

  .

  © thinkstock...Timon Van  Mechelen...

  Bang van spinnen?

  Dan ben je niet alleen, want ongeveer 1 op 5 vrouwen en 1 op 10 mannen loopt het liefst zo snel mogelijk weg bij het zien van een harige achtpoot. Maar gelukkig is er een oplossing. Met dit simpele recept willen de spinnen geen stap meer in je huis zetten. Dat we dit niet eerder ontdekt hebben!

  Blijkbaar, kunnen spinnen de geur van pepermuntolie niet luchten. Vul dus een verstuiver met water en meng daar 20 druppels pepermuntolie doorheen. Schud het mengsel gedurende een minuut en spray er dan maar op los. Laat geen hoekje en scheurtje onbedekt.

  Voor een nog sterker effect, kun je de pepermuntolie ook puur op wattenschijfjes deppen en die op verschillende plaatsen doorheen je huis leggen. Natuurlijk blijft de geur van pepermuntolie geen maanden hangen. Herhaal dit dus één tot twee keer per week, wil je dat de spinnen wegblijven.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pad in de tuin...

  .

  ...

  .

  Dames,

  heb van jullie gedroomd,

  oh wat waren jullie schoon,

  toen kreeg ik van mijn prinses

  een schop

  &

  kon ik verder grollen

  in alle schoonheid

  ...


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisvlieg

  .

  ...

  .


  De huisvlieg of kamervlieg (Musca domestica) is een tweevleugelig insect dat behoort tot de familie echte vliegen (Muscidae). De huisvlieg is een van de bekendste soorten vliegen en door het kosmopolitische voorkomen wellicht ook een van de bekendste insecten.

  Iedere vlieg kan per ongeluk een huis binnenvliegen maar de naam huisvlieg is gebonden aan de soort Musca domestica, die in dit artikel beschreven wordt. De wetenschappelijke naam betekent vrij vertaald cultuurvolgende vlieg. De huisvlieg is van de meeste andere vliegen te onderscheiden door de relatief grote lichaamslengte en de drie donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk. Een soort die gemakkelijk verward wordt met de huisvlieg is de kleine kamervlieg (Fannia canicularis), deze soort blijft echter kleiner. Andere soorten vliegen die met de huisvlieg verward kunnen worden, zijn beschreven onder het kopje onderscheid met andere soorten.

  De huisvlieg is een modelorganisme dat op grote schaal wordt gebruikt als proefdier. Hierdoor zijn de uiterlijke kenmerken en daarnaast de levenswijze en ontwikkeling uitvoerig beschreven.
  Bij laboratoriumproeven met betrekking tot bijvoorbeeld genetica is het belangrijk om de kleinste verschillen tussen de verschillende exemplaren te beschrijven. Hierdoor heeft zelfs het kleinste haartje op het lichaam een aparte naam. Ook de ontwikkelingstijd is zo nauwkeurig in kaart gebracht dat het aantreffen van een aantal bepaalde ontwikkelingsstadia van de vlieg door forensische opsporing als bewijsmateriaal kan dienen in rechtszaken.  De huisvlieg komt over vrijwel de gehele wereld voor, maar is in drogere of koudere gebieden wel afhankelijk van de mens om zich te kunnen handhaven. De vlieg is dan ook net als muizen en ratten een typische cultuurvolger. Men ziet de huisvlieg vaak in de buurt van afval of vee. Vaak treft men daar ook hun larven, de maden, in groten getale aan.

  Men vermoedt dat het oorspronkelijk leefgebied van huisvliegen het zuidelijke palearctisch gebied was, en dan met name Noordoost-Afrika en het Midden-Oosten. In de voetsporen van de mens heeft de vlieg zich over vrijwel de gehele wereld verspreid. Alleen in heel droge gebieden zoals woestijnen en heel koude gebieden zoals de polen komen geen huisvliegen voor.

  De huisvlieg is een vrij klein insect en bereikt een lichaamslengte van 6 tot 8 millimeter.  De mannetjes blijven gemiddeld wat kleiner dan de vrouwtjes. Het lichaam van de huisvlieg is net als alle insecten ingedeeld in drie hoofdsegmenten, de kop of cephalon, het borststuk of thorax en het achterlijf of abdomen. Deze segmenten zijn zelf ook weer onderverdeeld in deelsegmenten en dragen verschillende aanhangsels. De kop draagt de gespecialiseerde zintuiglijke organen en de monddelen, het borststuk draagt drie paar poten en één paar vleugels. Het achterste vleugelpaar is net als alle tweevleugeligen omgevormd tot een paar kleine stompjes die de halters worden genoemd. Ze vervullen een functie als evenwichtsorgaan. Dankzij dit tot 'gyroscoop' omgebouwde vleugelpaar is de huisvlieg een zeer behendige vlieger.

  De huisvlieg is overwegend zwart van kleur. De bovenzijde van het achterste deel van zowel de kop als het borststuk zijn zwart, terwijl het borststuk lichtere lengtestrepen aan de bovenzijde heeft. Ook uitsteeksels zoals antennes en poten zijn zwart van kleur en hetzelfde geldt voor de lichaamsbeharing. De uiteinden van de poten of tarsen zijn lichter tot geel van kleur.

  De grote ogen en het achterlijf van de vlieg zijn niet zwart en hieraan is de huisvlieg van veel andere vliegen te onderscheiden. De ogen zijn duidelijk roodbruin van kleur, het achterlijf is grotendeels geelbruin met uitzondering van een brede band aan het midden van de bovenzijde, die donkerbruin tot zwart van kleur is. Opvallend zijn de lichtere plekjes aan de vleugelbasis, kleine flapjes die calyptra worden genoemd.

  Paring van de huisvlieg, mannetje links. De ogen van mannetjes komen vrijwel samen aan de bovenzijde, bij vrouwtjes liggen ze duidelijk uit elkaar
  Paring

  Als de vlieg uit de pop kruipt duurt het ongeveer drie dagen voordat de vlieg kan paren. De paring vindt altijd op een vaste ondergrond plaats en nooit in de lucht. De paring van de vlieg verloopt altijd volgens een vast voorspel. Het mannetje immobiliseert hierbij een vrouwtje door haar met zijn poten tegen de grond te drukken. Vervolgens brengt hij zijn stempel-achtige zuigsnuit tussen haar ogen. Na dit voorspel brengt het vrouwtje haar legbuis in de geslachtsopening van het mannetje. Hierin bevindt zich het mannelijke geslachtsorgaan zodat het mannetje haar kan bevruchten.

   Ei

  Het vrouwtje legt haar eitjes in strohoudende mest, afval, dode dieren, compost of rottende voedingsmiddelen. Het ei is sterk langwerpig van vorm en heeft een lengte van ongeveer 1,2 millimeter, het ei is wit van kleur. Het vrouwtje kan in totaal meer dan 900 eitjes produceren die in kleinere groepjes worden afgezet.De eitjes komen na twaalf tot 36 uur uit waarbij de larven van de vliegen tevoorschijn komen. Omdat de vrouwtjes van verschillende exemplaren vaak eitjes afzetten op hetzelfde substraat, kunnen zich enorme aantallen maden ontwikkelen. Onder warme omstandigheden kunnen de eitjes al na acht uur uitkomen De eitjes moeten permanent vochtig blijven tijdens de embryonale ontwikkeling, anders komen ze niet uit.


  Categorie:Dieren  Tekstgrootte aanpassen?
  Klik op + of -

  BLOG ZOOM
  Foto  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


   photo G banner 200 op 70_zpsuyqs269t.jpg  Blogvrienden
 • Roland
 • Sylvia
 • Willy's moppentrommel &pps
 • Francis
 • Leen
 • Marijke
 • Jos
 • Foefelen bij Willy
 • Jan('t groene hart)
 • Petross

  Mijn favorieten 1
 • Etienne & Rosette
 • Joyce
 • Sjeke(Rogier)
 • Dini
 • Dasha
 • Anneke
 • Marouska
 • Lydie
 • Fietszwerver
 • Suz

  Blogvrienden 1a
 • Dieter
 • Khebo
 • Nardnaddy
 • Nadie
 • Czilla
 • Ann
 • Vlasta
 • Nurcahyaku10
 • Lady Ann
 • Angeles

  Blogvrienden 1b
 • Aniko
 • Tebinfea
 • nervenruh
 • Grace
 • Winspiral
 • Kang Tebe
 • Asrazali
 • Irvin
 • Diecast(Vietnam)
 • Lina

  Blogvrienden 1c
 • Danny
 • Harley Radio Bandung
 • Tips dan Trik Seo Blogger Google+
 • Sussi
 • Zsuzsanna
 • Bimba
 • Aniko
 • Abigail's Blog
 • Kzella
 • Jomsantaisekejap

  Lijst(4)
 • Lore
 • Holabda
 • Wolfgang
 • Ionhar
 • Andyrra
 • Iveta
 • Seiko Selular
 • By Photoworks
 • B'jue Corner
 • Julio

  Lijst( 3)
 • Thailand info
 • Starlavenderluna
 • DIOGO
 • Arief
 • Agus
 • Gusti
 • Misaki Pure blood
 • Petitecafe
 • Toxifier
 • Caribu

  Lijst (5)
 • Weiwan
 • ASA
 • Karga...Haektponiko
 • Agatuccia
 • Ardiand S
 • Lalique
 • Chez Tebinfea
 • Akhmad
 • Indonesia Blogger
 • Miklos

  Lijst(6)
 • Altebela
 • Istana Larangan
 • Marli
 • Dewa
 • Halimah
 • BR-olshop
 • Dila
 • Gisell
 • Costas
 • Ibaad

  lijst(7)
 • Wiwit
 • Chem
 • MAY
 • Ardiands
 • Nr....
 • Obatsakit
 • Fiona
 • Aliefnk.com(Radja)
 • SBI
 • Eddy Elly

  Blogvrienden(1)
 • Frankie
 • De Westhoek
 • Monique...Voske
 • Meeuw
 • Dushy
 • Luc(fotografie)
 • Alois
 • Els
 • Steffie
 • Jeannine's

  Blogvrienden(2)
 • Alda
 • Jetty
 • Noella
 • Nikki...
 • Maarten
 • Ria..Hondenliefhebster &crack psp
 • José
 • Ton
 • Charlotte
 • Myriam

  Blogvrienden(3)
 • Frieda
 • Alfacinha
 • Zeno
 • Guido
 • Mandy
 • Maria
 • Johan
 • Ria...Fotografie
 • Herbert
 • Eddy

  Blogvrienden (4)
 • Anny
 • Corba Jack
 • Boomer
 • Rita
 • Jos(bundeltje)
 • Tinie & Ans
 • Suzieke
 • Krikie
 • Carine(koken)
 • Geldwolven

  Blogvrienden(5)
 • Roosje
 • Nele
 • Benthe
 • Natoken
 • Wartjes blog
 • Patty & Freddy
 • De loltrappers
 • Jeske..
 • Wattson Jeffy
 • EdjeB

  Blogvrienden 6
 • Greetje
 • Lydie
 • Rachel
 • Diana
 • Martine
 • Jasmijn
 • Claire
 • Lucien
 • Dini
 • Happy

  Blogvrienden 7
 • Nicole
 • Brigitte
 • Ester & Leon
 • Patrice
 • Tonny
 • Julien
 • Anny & Gilbert
 • Anny
 • Marianne
 • Harmke

  Gastenboek
 • Een fijne donderdag
 • Ba nint t'is nie te vroeg voe bloggers,k'zin ik iere were,wuk zeg je gie doarvan Rudi...
 • Aangename dag lieverds
 • Een fijne woensdag !
 • Aangename woensdagavond, Rudi

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto  Zoeken in blog


  Een interessant adres?

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!