NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Welkom op mijn blog
 Rudi & Christine wonen op de buiten te West-Vlaanderen(Belgium)..(rond Brugge die scone)
 Hebben 2 kinderen en sinds kort
Bomma & Bompa van 2 kleinkinderen..
Hebben ook een hele grote gevaarlijke hond...Gizmo onze chihuahua 1,8kg nat gemaakt..
Onze hobby's zijn zowat van alles...
waaronder ook PSP.....tuinieren...koken..
muziek..fietsen..lezen & uiteraard eten
kortom..genieten van het leven..
Groeten van Pepé & Memé

Hartelijk welkom op m'n blog
Bienvenue sur mon site
Wilkommen auf meiner website
Welcome to my site

Cyberbompa & Bomma
   Chris
Foto
Zoon Jo & Freya
Foto
Dochter Jannie &  schoonzoonThijs
Foto

Kleinkind Mauro
& Jannie

Foto
 Ons 2de kleinkind Brent
Foto
Foto
Inhoud blog
 • Rijst met sperziebonen & gemarineerde zalm met mosterd
 • Bodyguards onthullen geheimen Michael Jackson
 • Vijf hippe lentekapsels om makkelijk na te maken
 • Van gekweekte organen tot teleportatie: in 2064 kan het volgens u
 • Adnan Januzaj kiest voor Rode Duivels
  Foto

  Ons lief klein Crapuleke....Lag ik daar maar...
  Foto
  Categorieën
 • Crea's Rudietje (112)
 • Dieren (293)
 • Dranken (83)
 • Film (394)
 • Fotografie (333)
 • Gezondheid (279)
 • Koken (795)
 • Lessen leden (17)
 • Mails(alle) (81)
 • Mode (168)
 • Moppen (91)
 • Muziek (543)
 • Nieuws (1382)
 • Ons tuintje (324)
 • PPS Rudietje (28)
 • Sport (432)
 • Wetenschap (211)
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  schrijverke
  blog.seniorennet.be/schrijv
  Sluffertjes_creations

  >
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse koekoek   

  .  De Mechelse koekoek is een kippenras, regionaal gebonden aan de omgeving van de Vlaamse stad Mechelen.

  De kippen hebben van nature een rustige aard, en worden gekweekt voor het vlees en voor de eieren. Een volwassen haan weegt meer dan 5 kg, een hen weegt 3,5 tot 4,5 kg. Het vlees is een bekend streekproduct. Een hen legt 140 tot 160 eieren per jaar.

  Gezien een Mechelse koekoek een slechte vlieger is, kunnen ze vrij geteeld worden in buitenlucht met een omheining van 120 cm. De dieren hebben baat aan voldoende zonlicht.

  De dieren hebben een goed breed ontwikkelde kop, De snavel is redelijk klein in vergelijking met de kop en is sterk wit van kleur. De ogen zijn rood-oranje. De kam is rechtopstaand, rood met 4 tot 6 uitstekende kamtanden. De kinlellen zijn rood langwerpig en middel groot. Momenteel is de Mechelse koekoek erkend in koekoekkleur, koekoek-goudhalzig, zilverkoekoek, wit, blauw en Colombia. De koekoekkleur komt het meeste voor en de dieren in deze kleur zijn meestal het best van kwaliteit.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoorn (zoogdier)
  De eekhoorn, rode eekhoorn of gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) is de in Europa meest voorkomende eekhoorn.


  De eekhoorn is 18 tot 24 centimeter lang en 250 tot 350 gram zwaar. De borstelige pluimstaart is van 14 tot 20 centimeter lang. Het is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort.

  Anders dan de naam doet vermoeden, kan de kleur variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen. Melanisme komt voor, maar de mate waarin individuen melanistisch zijn verschilt per regio. Gewoonlijk zijn de dieren roodbruin met een witte buikzijde, 's winters meer grijzig donkerbruin. De kleur wordt ook grijsachtiger naarmate de eekhoorn ouder wordt. De oorpluimen vallen vooral in de winter op. Een eekhoorn kan de haren op de pluimstaart opzetten.

  Met zijn lange, gekromde klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken het dier helpt in de lucht te blijven. De pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. Ook kan hij goed zwemmen. De lange staart, de elegante wijze van voortbewegen en de pluimpjes op de oren geven hem een hoge aaibaarheidsfactor.

  De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan.

  De eekhoorn is een dagdier, dat zich meestal vlak na zonsopgang al laat zien. Ze zijn voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. 's Winters laten ze zich alleen 's ochtends zien. De eekhoorn houdt geen winterslaap. In plaats daarvan houdt hij zich bij gure dagen in zijn nest verborgen, en bezoekt hij op betere dagen 's ochtends zijn wintervoorraad.  Nest

  De eekhoorn maakt gebruik van andere eekhoorns. Een eekhoornnest is rond met een diameter van dertig centimeter, en bevindt zich in een boom, op minstens zes meter hoogte, vlakbij de boomstam. Soms wordt een nest op een tak gemaakt, of in een holle boom. De buitenste zijde van het nest wordt gemaakt van twijgen, en de binnenzijde wordt bekleed met mos en gras. Nesten waarin de jongen worden geboren, zijn bekleed met een dikkere laag.

   Levensverwachting

  Eekhoorns worden 3 tot 7 jaar in het wild, en tot tien jaar in gevangenschap. De belangrijkste natuurlijke vijanden zijn marters, roofvogels en huishonden en -katten. Ook sterven dieren door verhongering en auto-ongelukken. Vooral in hun eerste jaar sterven veel dieren. Om aan zijn vijanden te ontkomen rent de eekhoorn spiraalsgewijs omhoog tegen een boom. Sociaal gedrag en voortplanting

  De woongebieden overlappen elkaar. Vooral in de winter, waarin de woongebieden groter zijn, is er veel overlap tussen de woongebieden. Vrouwtjes wonen meer verspreid van elkaar dan mannetjes, waardoor overlap tussen de woongebieden van vrouwtjes minder voorkomt. In de paartijd jagen de mannetjes achter elkaar aan, mogelijk om een hiërarchie tussen de mannetjes vast te stellen en zo het recht om te mogen paren te verwerven.

  De paartijd is op zijn hoogtepunt tussen januari en maart. De draagtijd duurt 38 dagen. Meestal worden de jongen tussen maart en mei geboren, mits er voldoende goede dennenappels zijn. Anders worden de jongen tussen juli en september geboren.

  Per worp krijgt een vrouwtje één tot acht jongen (gemiddeld drie). De jongen zijn bij de geboorte tien tot vijftien gram zwaar. Alleen het vrouwtje zorgt voor de jongen. Bij verstoring draagt het vrouwtje de jongen uit het nest. Na zeven tot acht weken begeven ze zich voor het eerst buiten het nest, en na zeven tot tien weken worden ze gespeend. Als de jongen tien tot zestien weken oud zijn, zijn ze onafhankelijk. De dieren zijn over het algemeen na tien tot twaalf maanden geslachtsrijp.  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoorn veroorzaakt schade van 300.000 dollar

   

   

   

   

  .

  The Journal Gazette © thinkstock.

  Een eekhoorn heeft voor 300.000 dollar (ruim 216.000 euro) aan schade veroorzaakt toen het zich een weg baande in het elektriciteitssysteem van een pas gerenoveerd buurthuis in de stad Fort Wayne in Indiana. Dat meldt de Journal Gazette.

  Het knaagdier knabbelde zich door de draden heen waardoor een grote stroompanne ontstond. Het systeem voor verwarming, ventilatie en airconditioning raakte zwaar beschadigde. Geschat wordt dat de reparatie meer dan 300.000 dollar zal kosten.  

   


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontrafeld: waarom zebra's strepen hebben

  .

  @Thinckstock

  Willeke Tersteeg...Nature World News; National Geographic; NBC News 

  De strepen van zebra's en het nut van de bijzondere belijning op de dieren fascineert wetenschappers al eeuwen. Tot voor kort waren er vijf hypotheses over de functie van de zwarte en witte lijnen. Nu stellen wetenschappers dat de zebra's de strepen hebben om vervelende vliegen op afstand te houden.

  Dat blijkt uit de meest recente studie naar de diersoort door onderzoekers van de University of California. De wetenschappers hebben daarin voor het eerst de vijf gangbare theoriën naast elkaar gelegd. Deze veronderstellen het volgende: de strepen zouden voor camouflage zorgen, roofdieren verwarren, de lichaamstemperatuur reguleren, insecten afweren of van nut zijn tijdens sociale interactie.

  Meest verwarrend zijn strepen
  De theorie dat strepen insecten afweren werd in 2012 onderzocht. Toen werd geconcludeerd dat steekvliegen het meest worden aangetrokken door donkere oppervlaktes en afgestoten worden door lichtere oppervlaktes. Maar gestreepte oppervlaktes zouden de stekende insecten nog het meest verwarren.

  Deze studie maakt echter niet duidelijk waarom niet meer dieren gestreept zijn. Onderzoeksleider Tim Caro, bioloog aan de Amerikaanse universiteit, probeerde dit aan de hand van geografische analyses in zijn onderzoek meer te duiden.

  Geografisch in kaart gebracht
  Caro en zijn onderzoeksteam brachten de geografische spreiding van zeven verschillende soorten zebra's, paarden, ezels en hun ondersoorten in kaart. De dikte, plaats en intensiteit van strepen op deze dieren werden ook genoteerd.

  Vervolgens vergeleken onderzoekers deze gegevens met extra variabelen, zoals de nabijheid van bosgebied, dreiging van roofdieren, de temperatuur en de geografische spreiding van stekende insecten, zoals tseetseevliegen en dazen.

  Eenduidige conclusie
  Met behulp van een statistiekmodel kwamen de onderzoekers tot een eenduidige conclusie. Ze keken waar de variabelen de meeste overlapping kenden met de aanwezigheid van gestreepte dieren.

  Op basis van hun evaluatie stellen ze dat alle oude hypotheses konden worden uitgesloten, behalve degene die stelt dat de strepen van nut zouden zijn om vervelende vliegen op afstand te houden. Een sterke correlatie werd namelijk gevonden tussen de locatie waar dieren met onderscheidende strepen wonen en de aanwezigheid van de parasieten.  

  Verheugd
  "We vonden keer op keer dat er meer strepen op delen van het lichaam zaten in gebieden van de wereld waar de dieren meer last hadden van stekende vliegen", legt Caro uit.

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Gestreepte dieren hebben een evolutionair voordeel op niet-gestreepte dieren omdat zij minder te kampen hebben met de gevolgen van insectenbeten. Het gaat onder andere om het verlies van bloed, het moeilijk op gewicht blijven en een verminderde melkproductie. Tseetseevliegen staan er ook bekend om ziektes over te dragen.

  Volgens Caro is het met name belangrijk voor zebra's dat zij vliegen afweren omdat zij een dunnere huid hebben. "Het is duidelijk dat vliegen makkelijk door hun huid kunnen steken. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor andere soorten uit hun habitat, zoals antilopes, die een dikker huid hebben."

  Meer onderzoek
  Brenda Larison, een collega-bioloog van Caro eveneens verbonden aan de University of California is gespecialiseerd in het onderzoeken van strepen op zebra's. Zij liet in een reactie weten aan National Geographic dat de resultaten van het onderzoek een begin zijn. Volgens haar is het tot op heden wel de meest ondersteunde hypothese, maar de andere hypotheses zouden volgens haar nog onvoldoende onderzocht zijn.

  "Er is meer specifiek onderzoek nodig. Er is nog een gebrek aan direct bewijs. Het is een meer complex verhaal en dit is waarschijnlijk niet het laatste onderzoek naar het onderwerp", aldus Larison.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai Paulie laat opnieuw van zich spreken...

  .

  en dat mag u gerust letterlijk nemen. De sprekende vogel uit Roeselare veroverde twee jaar geleden al het internet met zijn versie van 'Zet die ploat af', en deze keer moeten onder andere Jeroen Meus, 'Gangnam Style', Gers Pardoel én Kevin Pauwels eraan geloven.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo kijkt een gefopte hond

   

   

   

   

  .

  Kan je honden voor de gek houden? Schijnbaar wel. Een Finse mentalist wou wel eens weten hoe honden reageren als ze voor aap gezet worden. Met een koekje in de handen krijgt hij de volle aandacht van de viervoeters. Als de honden dan willen toehappen tovert Joes Ahonen de lekkernij weg. Resultaat: niks in de handen, alles in de mouwen en een verbouwereerde hond die op zoek gaat.

  De reactie van de gefopte honden is goddelijk maar ook een beetje vreemd. Het reukvermogen van een hond is immers sterk ontwikkeld, ze kunnen tot tienduizend keer beter geuren waarnemen dan de mens en dus wisten ze per definitie waar het koekje was. Hoe dan ook, het blijft een leuk filmpje!


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenterui in aantocht: zo beperk je de haarexplosie

   

   

   

   

   

   

  .

   

  Lynn Formesyn...Petsugar 

  Daar is de lente, daar is de ... haarexplosie in huis. Wanneer het mooiere voorjaarsweer opduikt, is het bij onze favoriete viervoeters tijd voor de lenterui. Hoewel er elke dag best wat haren groeien, afsterven en uitvallen, ruiven katten en honden tijdens deze 3 à 4 weken altijd een stuk heviger. Ontdek hier enkele nuttige tips om de schade in je huis en op kledij te beperken.

  1. Probeer dagelijks te borstelen
  Je huisdier heeft het misschien niet altijd even graag, maar een dagelijkse borstelbeurt is toch aangeraden. Wie daar niet de tijd (of de pleisters, in het geval van weerbarstige beesten) voor heeft, mikt toch best op drie à vier keer per week.

  Wie hem nog niet in huis heeft, kan misschien eens uitkijken naar de 'FURminator'. Met dit betaalbare, maar vooral handige gereedschap kan je de losse ondervacht aanpakken zonder de bovenste laag te beschadigen. Uit de reviews blijkt dat heel wat baasjes deze borstel uitroepen tot de beste op de markt.

  2. Tijd voor een bad(je)
  Een keer per maand je huisdier in bad stoppen is een mooi gemiddelde. Het is een goede manier om losse haren weg te werken. Bij katten kan een bad echter best stresserend zijn, waardoor ze alleen maar meer haar gaan verliezen. Daarom is het aan jou om je beestje te kennen en te weten hoe vaak je dit kan doen.


  3. Voorraad rollers
  Het is moeilijk om serieus genomen te worden als je hele outfit vol katten- en/of hondenhaar hangt. Leg daarom handige plakrollers strategisch in huis. Dames kunnen ook altijd een mini-exemplaar aanschaffen voor in de handtas. Nog handiger zijn de twee-in-een borstelrollers. Hiermee kan je ook je meubels makkelijk onder handen nemen.

  4. De stofzuiger, uw vriend
  Nog handiger voor meubels (en de rest van je huis) is natuurlijk de stofzuiger. Twee tot drie keer per week moet zeker volstaan.

  5. Ken je kleerkast
  Uit ervaring weet je wellicht al welke stoffen haren aantrekken en welke kleuren ze extra in de verf zetten. Laat ze tijdens de lenterui misschien even strategisch liggen en kies voor lichte tinten. Nu we het toch over de kleerkast hebben: maak van je hart een steen en laat je kledij geen slaapplaats zijn voor je pluizige viervoeters.

  6. De haaroutfit
  Nog een goede manier om je kledij te sparen, is het selecteren van een haaroufit, die je aandoet van zodra je thuis bent. Zo kan je naar hartelust knuffelen, strelen en borstelen zonder de ochtend erna jezelf te moeten 'ontharen'.


  7. Onderzoek het eetpatroon
  Wanneer je huisdier echt absurd veel haren verliest, is het misschien goed eens te kijken naar de voeding. Zorg altijd voor voldoende voedzame maaltijden en geef hem/haar nooit te veel 'mensenvoedsel'.


  8. Een vaste stek
  Een laatste strategische zet in de strijd tegen een haarexplosie, is het creëren van een favoriete slaapplaats. Geef je huisdier daarom een eigen deken of mandje. Zijn ze nog klein? Probeer dan zeker eens een playspray om duidelijk te maken waar hun vaste stek is.

   

  Ons Gizmootje...chanelleke...

   

   

   

   

   

   

   

   


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenvlinder

   

   

   


  .

  De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en luzernevlinders. Deze soort behoort tot de laatste groep en is een van de grootste soorten luzernevlinders...


  De spanwijdte is tot 55 millimeter, de mannetjes zijn meer geel, de vrouwtjes meer groen van kleur maar dit is in het veld niet altijd even eenvoudig te zien. Ze vallen zowel in vlucht als bij bezoek aan bloemen goed op. De vrouwtjes zijn ook veel bleker van kleur en worden soms verward met de witjes. Beide vlinders (mannetje-vrouwtje) zijn te herkennen aan een oranje stip op iedere vleugelpunt.

  De vlinder is uitstekend gecamoufleerd en het hele lichaam is hierop aangepast. De onregelmatige oranjebruine vlekjes lijken sprekend op de brandgaatjes in bladeren. De vleugeladering is lichter en duidelijk te zien en lijkt op de nerven van een blad. De donkere uiteinden van de adering op de vleugelrand lijkt op de bladrand en zelfs kleine stekeltjes worden nagebootst. De citroenvlinder heeft geen oogvlekken of andere schrikkleuren aan de boven (binnen)zijde van de vleugels, en vouwt deze in rust nooit open, zodat hij perfect lijkt op een blad.

  De pop  De citroenvlinder komt voor in grote delen van Noord-Afrika, delen van Azië en in grote delen van Europa, ook in Nederland en België. De vlinder is een zwervende soort die overal kan worden aangetroffen maar vlak voordat er gepaard moet worden zoeken de vlinders de waardplanten op. De enige twee soorten waarvan de rupsen kunnen leven zijn sporkehout en wegedoorn, die in en rond bossen en houtwallen groeien. Rond de paartijd kunnen de vlinders hier massaal worden aangetroffen.  De rups meet ongeveer vier centimeter, heeft een langgerekt groen lijf met een witte lengtestreep langs de gehele zijkant. De rups neemt de groene kleur van de voedselplant aan. Over het hele lichaam zit een niet dichte, zwarte beharing. De rupsen ontwikkelen zich zeer snel in drie tot vijf weken, ook de pop is groen van kleur en moeilijk te zien.
  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pimpelmees

   

   

   

  .

  De pimpelmees (Cyanistes caeruleus, vroeger Parus caeruleus) is een mees die in vrijwel heel Europa voorkomt en regelmatig te zien is. Pimpelmezen zijn veel te zien in bossen & tuinen. Pimpelmezen zijn slimme, behendige vogels die graag afkomen op in de tuin opgehangen voedsel.

  Volwassen pimpelmezen zijn circa 12 centimeter groot met een spanwijdte van 17-20 centimeter en een gewicht van ongeveer 12-15 gram, dit is kleiner dan de koolmees. De pimpelmees heeft een vrij onmiskenbaar verenpak met zijn kobaltblauwe kruin, staart en vleugels die prachtig afsteken tegen het geel van zijn onderkant. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is vrijwel niet waar te nemen.. De roep van de pimpelmees klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr en lijkt iets feller dan die van de koolmees.

  Aantrekkingskracht

  Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat de groep vogels waar pimpelmezen onder vallen heel goed UV-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje. UV-gevoeligheid is belangrijk om op deze manier toch onzichtbaar te blijven voor roofdieren aangezien zij net als de mens geen UV-licht kunnen waarnemen. Voor vrouwtjespimpelmezen speelt natuurlijk ook het bewijs dat een mannetje voor haar kan dansen, zingen en voeren een belangrijke rol in de selectie.

  Bladluizenbestrijding

  Pimpelmezen kunnen handige dieren zijn voor eigenaren van fruitbomen en grote fruitgewassen. Ze doorzeven namelijk de bladeren van deze gewassen om onder andere bladluizen te zoeken. Op die manier vormen ze een biologische bestrijding van bladluizen, maar omdat de vogels vaak baldadig te werk gaan gaat dit vaak ten koste van de bladeren.

   Melkdoppenincident

  Door hun goede herkenning en leervaardigheid werd rond de jaren 1960-1970 een alternatief gezocht om melk- en karnemelkflessen te sluiten. In deze jaren was het gebruikelijk dat er een dunne folie op de flessen zat in plaats van een dikke metaaldop. De kleur van het laagje stond voor het verschil tussen gewone melk en karnemelk. Pimpelmezen leerden van elkaar en uit nieuwsgierigheid dat karnemelk lekker was en hoe ze deze dunne folie konden verwijderen om van de fles te kunnen snoepen als de melkboer de fles voor de deur had gezet.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hondshaai (Scyliorhinus canicula)

   

   

   

   

   

  .  De Hondshaai (Scyliorhinus canicula) is een kleine haaiensoort uit de familie van de Kathaaien (Scyliorhinidae). Zijn lichaam is langgerekt en slank en wordt tot 80 centimeter lang.

  De haai heeft neusgaten en een bek aan de onderzijde van zijn kop, de neusflappen zijn eenvoudig gevormd en lopen door tot de bek. Vijf paar kleine kieuwopeningen. De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. De hondshaai is vooral in de schemering en 's nachts actief. Zijn voedsel zoekt hij op de bodem en bestaat voornamelijk uit schaal- en schelpdieren, wormen en kleine visjes. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd, de kathaai wordt dan de grootgevlekte kathaai genoemd.  Deze haai leeft op de Atlantische kusten van Noorwegen tot Ivoorkust, in de Middellandse Zee en in de Noordzee, vooral op met wier begroeide zandbanken. Het is de meest algemene haaiensoort van Europa.
  De haai wordt ook gevangen voor consumptie.  Voortplanting

  De hondshaai is eierleggend, in tegenstelling tot de meeste grotere haaiensoorten. De eieren worden wel - zoals bij alle haaien - inwendig bevrucht. Dit is mogelijk omdat de buikvinnen gedeeltelijk tot klaspers zijn omgevormd. De paring vindt plaats in diep water maar de eieren worden in ondiep water gelegd. Het vrouwtje legt 18 à 20 eieren, elk ongeveer 6 centimeter lang, in zeewiervelden. Elk ei wordt met lange buigzame draden die zich op de hoeken bevinden bevestigd aan stenen of wier. Na ongeveer 9 à 11 maanden komen de eieren pas uit; de jongen zijn bij de geboorte 10 centimeter lang. De eikapsels spoelen regelmatig aan op het strand.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijen, wespen en mieren hebben gemeenschappelijke voorouder

  .

  © thinkstock. @Belga

  Insecten als bijen, wespen en mieren hebben een gemeenschappelijke solitaire voorouder die 145 miljoen jaar geleden leefde. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, dat aantoont dat de chemische structuur van koninginferomonen bij mieren, bijen en wespen zeer gelijkaardig is.

  De nesten van mieren, wespen bestaan uit dieren die zich voortplanten (koningin) en insecten die zich niet voortplanten (werksters). De koningin produceert feromonen die ervoor zorgen dat de werksters uit het nest onvruchtbaar zijn en dat enkel zij zich kan voortplanten.

        De onderzoekers vergeleken de chemische stoffen in de feromonen van verschillende verschillende bijen-, wespen- en mierensoorten. Ze merkten op dat de koninginferomonen van de drie insectensoorten tot dezelfde chemische klasse behoorden, de verzadigde koolwaterstoffen. Dit deed hen vermoeden dat deze feromonen bij elk van de drie soorten geëvolueerd is uit een signaal dat aanwezig was bij een verre gemeenschappelijke solitaire voorouder.

        "Ook solitaire soorten produceren deze verzadigde koolwaterstoffen. Zij gebruiken de stoffen om mannelijke soortgenoten aan te trekken", zegt Tom Wenseleers van het departement Biologie. "Dit doet vermoeden dat de feromonen hun oorsprong vinden bij een solitaire soort die de verre voorouder is van alle mieren, bijen en wespen. Deze soort leefde ongeveer 145 miljoen jaar geleden."


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beekforel

  .

  De beekforel (Salmo trutta fario) is een vis van het stromende zoete water.
  De beekforel kan tot 60 cm lang worden en weegt dan bijna 7 kilo. Hij komt van oorsprong voor in Europa en Azië. Er wordt gepaaid in snelstromende beken en rivieren, waar de eieren met bodemmateriaal worden bedekt. De beekforel wordt beschouwd als een niet-trekkende vorm van de forel (S. trutta). Uit onderzoek blijkt dat iedere forel zich, naar gelang de omstandigheden, kan ontwikkelen tot ofwel migrerende vorm (zeeforel) of een vis die zijn hele leven in het opgroeigebied in het zoete water verblijft (beekforel). Het onderscheid in ondersoorten (S. trutta fario en S. trutta trutta) is daarom onjuist. In het Engels wordt deze niet-trekkende vorm (samen met een andere niet-trekkende vorm, de meerforel) brown trout genoemd. Daarom komt de naam bruine forel regelmatig voor in slecht vertaalde publicaties over forel.
  Om de forellenstand op peil te houden worden vele forellen in kwekerijen kunstmatig uitgebroed en daarna in zoet water uitgezet. In het najaar worden de geslachtsrijpe forellen gevangen; men vangt sperma en eieren zorgvuldig op in een bakje en mengt ze om bevruchting te verzekeren. De eieren worden dan in broedbakken in stromend water gebracht, waar ze 's winters blijven. Vroeg in de lente komen de jongen uit en men zet ze dan kort daarna uit in stromend water, onder andere in de Geul en vele Belgische beken. Dankzij beheersmaatregelen worden steeds meer paaigronden hersteld en is er hoop op een terugkeer van de beekforel.
  In Gelderland is er één zichzelf al een jaar of veertig in stand houdende populatie, die oorspronkelijk afkomstig is van een uitzetting door koning Willem III. In 2004 is er nog succesvolle voortplanting aangetoond.

   Amerika

  De beekforel is in Noord-Amerika ingevoerd, waar hij nu in alle geschikte wateren leeft. De Amerikanen kennen hem als breedstaart of brookie (Verspreid in de oostelijke V.S. en Canada). Daarnaast is hij ingevoerd in Chili, in Australië en Nieuw-Zeeland.

   Visserslatijn

  In het buitenland is de hengelsport op beekforel in veel kleine riviertjes en beken van groot belang. Vergunningen zijn prijzig en de stand wordt veelal kunstmatig hoog gehouden door uitzettingen. Vooral vliegvissen op deze soort is erg populair. Het komt er op aan imitaties van de op dat moment veel voorkomende prooien als aas te gebruiken.

  Omdat de beekforel een spannende vis is om op te hengelen, kan men in speciale forellenvijvers hierop vissen. Aan een forellenvijver is vaak een restaurant gekoppeld waar je je eigen vis kunt eten. De vis wordt door veel visverenigingen in geschikt water uitgezet.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nood aan een opkikker? Deze katten geven je de vijf

  .

  Last van een dipje op deze kille dag?

  Gun jezelf dan even een opkikker met deze YouTube-compilatie van katten die hun baasjes een 'high five' geven.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitvliegjes die geen seks hebben leven korter

  .

  © thinkstock.

  Seksuele frustatie kan het leven tot 40 procent verkorten. Dat geldt althans voor vliegen, volgens een onderzoek waarover de BBC bericht.

  Amerikaanse wetenschappers brachten mannelijke fruitvliegen in een staat van opwinding, maar lieten ze vervolgens niet aan hun trekken komen. Dat gebeurde met genetisch gemanipuleerde mannetjes die vrouwelijke hormonen uitstoten.

  Die werden in de buurt gebracht van 'normale' mannetjes. Die werden daardoor blootgesteld aan de vrouwelijke hormonen zonder dat paring mogelijk was. De onthouding van seks ondanks de stimulatie en de daardoor ontstane stress kan leiden tot vervroegde dood, aldus het onderzoek van de universiteit van Michigan.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestuiving...


  .


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgedoste chihuahua's ....familie van ons mormeltje Gizmo  Groetjes van de hooligans.....

  Chihuahua's maken van een doordeweekse hondenliefhebber een baasje dat nog een liefdevol stapje verder gaat. Met mandjes, buggy's en in elk huis een lade voor de hondenkleertjes. Maak u klaar voor de parade van op en top uitgedoste chihuahua's!
                 
  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen

  Garnalen zijn kleine kreeftachtigen uit de infraorde Caridea. Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zee. Vele soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen predatoren

  Er zijn 3268 levende en 57 fossiele soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koude wateren. Over het algemeen worden garnalen groter naarmate het water waarin ze leven warmer is. Garnalen eten allerlei dierlijke en plantaardige resten.

  De bekendste garnaal in de Lage Landen is de grijze of Noordzeegarnaal (Crangon crangon). Zij leven vooral 's zomers dicht onder de kust. In de winter trekken ze naar dieper water. Noordzeegarnalen zijn vooral 's nachts actief.

  Het woord garnaal wordt vaak gebruikt voor andere kreeftachtigen die niet tot de infraorde Caridea behoren. Zo zijn gamba's geen echte garnalen omdat ze een andere (boomvormig vertakte) kieuwstructuur hebben dan de echte garnalen, die een plaatvormige kieuwstructuur bezitten.

  Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail.  ...smakelijk...

  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van verzorger naar schoonmaker: mieren die van carrière veranderen
  Door een kolonie mieren met camera's te volgen hebben onderzoekers ontdekt dat mieren gedurende hun leven van 'baan' kunnen veranderen. Verzorgers worden schoonmakers en schoonmakers worden voedselverzamelaars. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat de drie groepen niet zoveel contact met elkaar hebben.

  Om de mieren individueel te kunnen volgen, kreeg elke mier een barcode op zijn rug. Camera's registreerden aan de hand van deze code twee keer per seconde waar de mier zich bevond. Hierdoor kregen de onderzoekers een bestand van gegevens met meer dan 2,4 miljard mierposities. Daarnaast registreerden de camera's bijna tien miljoen interacties tussen de mieren.

  Drie groepen
  Uit de posities van de individuele mieren konden de onderzoekers afleiden dat mieren drie groepen kennen, elk met hun eigen taak: verzorgers, schoonmakers en voedselverzamelaars. Deze groepen gebruikten verschillende delen van het nest. Zo bleven de verzorgers vaak bij de koningin en kwamen de voedselverzamelaars vaak niet veel verder dan de opening van het nest. De schoonmakers werden vaker door het hele nest gezien.

  Verder kwamen de onderzoekers erachter dat mieren niet hun hele leven in de groepen verblijven. Jonge mieren beginnen vaak als verzorger van de koningin en haar nageslacht. Naarmate de mier ouder wordt, bestaat de kans dat deze zich aansluit bij de groep van schoonmakers. De overstap naar voedselverzamelaar gebeurde volgens de onderzoekers dan op nog latere leeftijd. Overigens is het niet zo dat deze overstap voor elke mier geldt. Er zijn ook jonge voedselverzamelaars en oudere verzorgers.

  Vooral de groep van verzorgers en verzamelaars komen zelden in contact met elkaar, zelfs als de ingang en de broedplaats dicht bij elkaar in de buurt liggen. De reden dat de groepen niet mengen, ligt waarschijnlijk aan het feit dat de onderlinge communicatie effectiever is als je alleen maar met de eigen groep hoeft te communiceren. Verder is het mogelijk dat de verspreiding van parasieten op deze manier beperkt wordt.

  Kleine ruimte
  De kolonies die voor het experiment gebruikt werden, telden tussen de honderd en tweehonderd mieren, en vonden plaats in een kleine, platte ruimte. Door de toegepaste methode konden de onderzoekers echter de grote hoeveelheid gegevens bemachtigen. En dat is belangrijk, vindt entomoloog Anna Dornhaus. 'Dit onderzoek is een game-changer. Zowel in grootte als in de gedetailleerdheid van de data. Verschillende methoden om dieren automatisch te volgen zijn recent ontwikkeld, maar dit is één van de eerste waarbij dat leidt tot resultaten', aldus de wetenschapster tegen Nature.

  De onderzoekers willen nu verder kijken naar de reden dat de mieren van groep wisselen. Onderzoekster Danielle Mersch van de Universiteit van Lausanne: 'Zullen de gegevens die we hebben, kunnen bepalen wanneer welke mieren welke taken uitvoeren?

  Toch zijn er ook twijfels bij de resultaten van het onderzoek. James Traniello, gedragsbioloog aan de Universiteit van Boston, vraagt zich af hoe de gevonden patronen zullen verschillen bij andere miersoorten of mieren in het wild. Er zijn meer dan twaalfduizend miersoorten bekend en kolonies zijn vaak groter dan een paar honderd mieren. Zo is één van de grootst bekende
  mierenkolonies die van de Argentijnse mier die zich in Europa over een lengte van zesduizend kilometer uitstrekt.

  Maar ook Traniello ziet de oplossing tot zijn vragen in de nieuwe, gebruikte methode. Hij hoopt dat ook deze breed ingezet gaat worden.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinnen  De kerkzesoog (Segestria florentina) komt ook voor in België en Nederland  Spinnen (Araneae) zijn een orde van geleedpotigen die behoren tot de klasse van de spinachtigen (Arachnida). Andere spinachtigen worden ook wel met 'spin' aangeduid, zoals de zeespinnen en de zweepspinnen. De vertegenwoordigers van de orde Araneae worden daarom ook wel 'echte spinnen' genoemd om ze van de andere groepen te onderscheiden.

  Er zijn tegenwoordig ruim 42.000 verschillende soorten spinnen beschreven. Spinnen hebben een wereldwijde verspreiding en kennen een grote variatie in lichaamsbouw, gedrag en voedselspecialisatie. Naast het grote soortenaantal komen spinnen ook in relatief hoge populatiedichtheden voor. De Britse spinnenkenner W. S. Bristowe omschreef de spinnen eens als een reusachtig tapijt dat de aarde omspant. Spinnen worden verdeeld in twee basale groepen: de tangkakigen(Araneomorphae) en de rechtkakigen of vogelspinachtigen (Mygalomorphae).

  De tijgerspin

  Spinnen zijn terrestrisch; het zijn typische landbewoners die levende prooidieren eten welke in de regel gevangen worden met behulp van spinsel. Veel spinnen maken een vangweb en zijn passieve jagers; ze wachten tot een prooidier in het web verstrikt raakt waarna de prooi wordt buitgemaakt. Andere spinnen jagen actief op prooien of wachten vanuit een hinderlaag. Spinnen ruimen grote hoeveelheden insecten op, vooral vliegen en muggen. Een aantal spinnen heeft zich gespecialiseerd in het vangen van andere dieren zoals op het land levende kreeftachtigen, sprinkhanen, mieren of andere spinnen.

  Spinnen zijn er in diverse vormen, kleuren en maten. Een aantal tropische soorten wordt groter en heeft soms bonte kleuren, een markante lichaamsvorm of karakteristieke uitsteeksels. De meeste spinnen hebben echter een goede camouflage. Een aantal spinnen is zo sterk gecamoufleerd dat ze niet meer als zodanig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn spinnen die lijken op dierlijke uitwerpselen of plantendelen zoals bladeren en takjes. Er zijn ook soorten die andere dieren zoals wespen of mieren imiteren.

  De kruisspin

  De meeste spinnen blijven klein en hebben een lichaamslengte -exclusief poten- van ongeveer een centimeter. De kleinste spinnensoorten worden niet langer dan één millimeter. De grootste soorten kunnen een spanwijdte van de poten hebben van meer dan 25 centimeter.

  In België en Nederland leven bijna 700 verschillende soorten spinnen. Een aantal spinnen komt zeer algemeen voor en is bij het grote publiek bekend. Voorbeelden zijn de huisspin en de trilspin die in huizen leven en in tuinen komt de kruisspin algemeen voor. Sommige spinnen zijn echter zeldzaam en worden door wetgeving beschermd, een voorbeeld is de lentevuurspin.


  Categorie:Dieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoogdieren dragen minstens 320.000 nieuwe virussen

  Er zouden minstens 320.000 nog niet ontdekte virussen in zoogdieren circuleren. Dat stelt een groep wetenschappers na een studie. Indien deze virussen, en dan vooral die waarvoor mensen gevoelig zijn, geïdentificeerd kunnen worden, zouden we in de toekomst een eventuele pandemie kunnen vermijden.

  Een grondige studie zou ongeveer vijf miljard euro kosten, maar dat is volgens de wetenschappers ook de prijs die een pandemie met zich mee kan brengen. Ongeveer 70 procent van de virussen die mensen kunnen besmetten, komen voor bij dieren in het wild. HIV, Ebola en Mers zijn hier voorbeelden van.

  Uit de studie van 1.897 monsters afkomstig van vleermuizen konden wetenschappers bijna 60 nog niet gekende virussen ontdekken. Als we dit vaker zouden kunnen doen, kunnen we gevaarlijke ziektes een stap voor blijven, klinkt het. Natuurlijk kan niet ieder zoogdier bestudeerd worden, maar op basis van geschiedenis kunnen wel enkele plaatsen ontdekt worden waar virussen vaker voorkomen.


  Categorie:Dieren  Muziek uit(off) click hier(here)


  One of this nights
  The Eagles


  Tekstgrootte aanpassen?
  Klik op + of -

  BLOG ZOOM
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blogvrienden
 • Rudy
 • Klaas
 • Willy's moppentrommel &pps
 • Mina
 • Marijke
 • Lana
 • Jos
 • Foefelen bij Willy
 • Jan('t groene hart)
 • Petros

  Mijn favorieten 1
 • Etienne & Rosette
 • Joyce
 • Sjeke(Rogier)
 • Dini
 • Wilfried
 • Francis
 • Marouska
 • Lydie
 • Indra
 • Suz

  Blogvrienden 1a
 • Dieter
 • Seri
 • Nelson
 • Magia da ines
 • Czilla
 • Ann
 • Attitudestreet..nuuurm
 • Nurcahyaku10
 • Lady Ann
 • Angeles

  Blogvrienden 1b
 • Aniko
 • Tebinfea
 • nervenruh
 • Grace
 • Anisoara
 • Jaden
 • Cheatshelp
 • Irvin
 • Diecast(Vietnam)
 • Lina

  Blogvrienden 1c
 • Peter
 • Caroline
 • Roffe De Noorse Viking
 • Gustaff
 • Cheqna
 • Berlin City of Live
 • Aniko
 • Abigail's Blog
 • Kzella
 • Choelun

  Lijst(4)
 • Lore
 • Holabda
 • Wolfgang
 • Cahaya
 • PPP
 • Raja & Ratu
 • Emmanuel
 • Byp
 • B'jue Corner
 • Julio

  Lijst( 3)
 • Thailand info
 • Marytha
 • DIOGO
 • Icahban Banjarmasin
 • Joli's site.....
 • Valter
 • Shengy
 • Petitecafe
 • Toxifier
 • Cutella

  Lijst (5)
 • Chipshoes
 • Permata Kopo
 • Karga
 • Agatuccia
 • Thomas
 • Lalique
 • Chez Tebinfea
 • Bred
 • Indonesia Blogger
 • Miklos

  Lijst(6)
 • Der Alte
 • Rinko
 • Nardnaddy
 • Zsuzsanne
 • Halimah
 • Dian 18
 • Andy
 • Gisell
 • Costas
 • Sherry

  lijst(7)
 • Obat
 • Ang Note's
 • Rahma
 • Ceppy
 • Mr. Critix
 • Blog You Tube
 • Putra Warrock
 • Love Always
 • SBI
 • Uda Awak

  Blogvrienden(1)
 • Frankie
 • De Westhoek
 • Herbert
 • Meeuw
 • Fernand
 • Luc(fotografie)
 • Alois
 • Els
 • Steffie
 • Jeannine's

  Blogvrienden(2)
 • Alda
 • Jetty
 • Neleke
 • Nikki...
 • Maarten
 • Ria..Hondenliefhebster &crack psp
 • José
 • Caroline's kiekjes
 • Charlotte
 • Myriam

  Blogvrienden(3)
 • Frieda
 • Mia & psp
 • Zeno
 • Guido
 • Fotoamateurke
 • Gita
 • Johan
 • Ria...Fotografie
 • Jennie
 • Martin

  Blogvrienden (4)
 • Remie
 • Corba Jack
 • Boomer
 • Gerdien
 • Jos(bundeltje)
 • Tinie & Ans
 • Dion
 • Krikie
 • Franky & Sandra
 • Geldwolven

  Blogvrienden(5)
 • Roosje
 • Nele
 • Benthe
 • Bekske
 • Diana
 • Patty & Freddy
 • Roland
 • Jeske..
 • Wattson Jeffy
 • EdjeB

  Blogvrienden 6
 • Greetje
 • Lydie
 • Rachel
 • Sweetlady
 • Martine
 • Jasmijn
 • Claire
 • Lucien
 • Dini
 • Happy

  Blogvrienden 7
 • Nicole
 • Brigitte
 • Harmke
 • Annelies
 • Loek
 • Julien
 • Anny & Gilbert
 • Dieni & Be
 • Jo Delsey
 • Celia


  Foto

  Gastenboek
 • Vrijdagse groetjes
 • Mo Rudietje tis toch mo een triestig gedoe wi joen alzo te zien OOOOO veel groetjes van jou buurvrouwtje Suuuuzzz
 • Dag Rudi en Christine
 • Bij mijn man zijn da duveltjes, maar nie elke dag hoor hihihi.
 • Lieve groetjes

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
  Zoeken in blog


  Een interessant adres?

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!