NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto

 Rudi & Christine wonen op de buiten te West-Vlaanderen(Belgium)..(rond Brugge die scone)
 Hebben 2 kinderen en sinds kort
Bomma & Bompa van 3 kleinkinderen..
Hebben ook een hele grote gevaarlijke hond...Gizmo onze chihuahua 1,8kg nat gemaakt..
Onze hobby's zijn zowat van alles...
waaronder ook PSP.....tuinieren...koken..
muziek..fietsen..lezen & uiteraard eten
kortom..genieten van het leven..
Groeten van Pepé & Memé

Hartelijk welkom op m'n blog
Bienvenue sur mon site
Wilkommen auf meiner website
Welcome to my site

Cyberbompa & Bomma
   Chris
Foto

Zoon Jo &

 schoondochter Freya

Foto

Kleinkind Jack

Foto
Dochter Jannie &  schoonzoonThijs
Foto

 Kleinkinderen

 Mauro & Brent

Foto
Foto
Inhoud blog
 • Sardines gemarineerd...
 • Ciabattabrood met ......
 • Antonio Vivaldi
 • Oude brokkelkaas...
 • Droge worst...
  Foto

  Ons lief klein Crapuleke....Lag ik daar maar...
  Foto
  BesteBloggers
  BlogSociety

  Categorieën
 • Crea's Rudietje (135)
 • Dieren (365)
 • Dranken (128)
 • Film (562)
 • Fotografie (643)
 • G+ (0)
 • Gezondheid (430)
 • Koken (1269)
 • Lessen leden (17)
 • Mails(alle) (113)
 • Mode (290)
 • Moppen (107)
 • Muziek (730)
 • Nieuws (1552)
 • Ons tuintje (652)
 • PPS Rudietje (28)
 • Sport (717)
 • Wetenschap (347)
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  leuven
  blog.seniorennet.be/leuven

  SEO-PING

  Sluffertjes_creations  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Uitzaaiingen borstkanker gebeuren later dan verwacht"

  .

  ...

  .

  © thinkstock.

  Een internationaal team van onderzoekers, onder wie van de KU Leuven, heeft aangetoond dat het uitzaaien van kankercellen bij de ontwikkeling van borstkanker later gebeurt dan verwacht. Hierdoor is er meer tijd om de kanker te behandelen voor die uitzaait. De onderzoekers geloven dat hun resultaten ook van toepassing zijn op andere kankers.

  De onderzoekers vergeleken stalen uit de tumor en beenmerg van 6 patiënten met borstkanker en ontdekten in de cellen van het beenmerg mutaties waarvan het voor een deel om uitzaaiingen ging. "Uit ons onderzoek blijkt dat deze pas laat gebeurd zijn en niet van het begin, zoals voorheen gedacht werd", zegt Peter Van Loo (KU Leuven). "Hoe meer uitgezaaide kankercellen in het beenmerg aanwezig zijn hoe slechter de vooruitzichten voor de borstkankerpatiënt."

  Volgens Van Loo komt het er dus op aan borstkanker te detecteren nog voor die cellen uitgezaaid zijn. De onderzoekers ontdekten ook dat de uitgezaaide kankercellen genetisch sterk lijken op de cellen van de uiteindelijke tumor in de borst. "Een behandeling die zich richt op een specifieke mutatie in de cellen van de borstkanker heeft derhalve de beste kans om ook aan te slaan bij uitzaaiingen."

  In een volgend stadium gaan de onderzoekers op zoek naar de rol van de cellen in het beenmerg die mutaties vertonen, maar toch geen kankercellen blijken te zijn. "Deze cellen vertonen andere mutaties dan de oorspronkelijke tumor. We willen nagaan welke rol deze cellen spelen bij de ontwikkeling van kanker", aldus de onderzoekers.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als een verwoestende asteroïde op de aarde afstevent, maken we geen schijn van kans

  Sven Van Malderen...The Guardian ...© Thinkstock.

  Als een verwoestende asteroïde of komeet op onze aarde afstevent, maken we als mensheid op dit moment geen schijn van kans. Dat is de boodschap die een NASA-wetenschapper meegaf tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in San Francisco van de American Geophysical Union (een non-profitorganisatie van geofysici met meer dan 40.000 leden in meer dan 130 landen; nvdr). "Er is echt niet veel dat we dan nog kunnen doen", aldus Joseph Nuth.

  Een inslag met een dergelijke impact op de aarde komt uiteraard uiterst zelden voor. "Om de vijftig à zestig miljoen jaar", schat de wetenschapper. Maar anderzijds: het is inmiddels al 65 miljoen jaar geleden dat de dinosaurussen uitstierven als gevolg van een reusachtige meteorietinslag. "Je zou dus kunnen zeggen dat we al 'over tijd' zitten, maar uiteraard hangt alles af van toeval."

  In 1994 scheelde het nochtans niet veel, in ruimtetermen althans: fragmenten van een komeet stortten toen neer op de planeet Jupiter, sommige hadden een diameter van twee kilometer. En in 2014 passeerde een komeet "op kosmische spuugafstand" van Mars.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste pokken-DNA aangetroffen op kindmummie

  .

  ...

  .

  CNN...© thinkstock.

  Het oudste staal van het variolavirus dat pokken veroorzaakt, is aangetroffen in het DNA van een kindmummie uit de zeventiende eeuw. De mummie werd aangetroffen in de crypte van een Litouwse kerk. Dat staat in een studie van het tijdschrift Current Journal.

  De pokken, een besmettelijke en soms dodelijke ziekte, is de enige mensenziekte die werd uitgeroeid door vaccinatie sinds 1979. Het is ook de eerste ziekte waarvoor een vaccin werd ontwikkeld.

  Aanvankelijk werd aangenomen dat de ziekte al mensen trof in de Egyptische Oudheid, omdat er pokdalige littekens werden aangetroffen op mummies van 3000 tot 4000 jaar oud. De onderzoekers wisten echter dat de littekens niet noodzakelijk het gevolg waren van pokken, maar ook veroorzaakt konden zijn met pokken of mazelen, dat zegt Hendrik Poinar, co-auteur van de studie en directeur van het Ancient DNA Center aan de McMaster University in Hamilton, Ontario.

  Uit deze studie blijkt dat alle twintigste eeuwse virusstammen en onze zeventiende virusstam een gemeenschappelijke voorouder delen uit het einde van de zestiende en vroege zeventiende eeuw. Dat is recenter dan we zouden verwachten van een virus dat vermoedelijk al duizenden jaren mensen teistert," zegt Ana Duggan, hoofdauteur van de studie en postdoctoraal medewerker aan de universiteit. "Maar deze data komt overeen met historische gegevens die aantonen dat er weinig bewijs is voor een pokkenepidemie in Europa voor de zestiende eeuw."

  Volgens Duggan zijn er nog veel onzekerheden over pokken, onder andere over hoe het virus zich ontwikkelde of wanneer het mensen begon te infecteren. Maar deze studie helpt ons om een tijdslijn uit te stippelen voor pokken in een tijd waarin ontdekkingsreizen, migratie en kolonisatie het virus konden helpen verspreiden.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supercomputer Watson moet kanker genezen

  .

  ...

  .

   Forbes, Biospace...afp.

  IBM en farmareus Pfizer slaan de handen in elkaar om een geneesmiddel te vinden tegen kanker. IBM's supercomputer Watson moet helpen om vooruitgang te boeken op het vlak van immunotherapie.

  Immunotherapie is een vrij nieuw onderzoeksdomein in de oncologie. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem gestimuleerd om zelf de kanker te vernietigen. Bij chemotherapie worden de kankercellen daarentegen door een externe factor vernietigd.

  Met de inschakeling van supercomputer Watson hoopt Pfizer om hypotheses sneller te kunnen analyseren en testen. De computer zal de "massieve hoeveelheden uiteenlopende data" afkomstig uit meer dan 30 miljoen labo- en datarapporten en medische literatuur doorploegen. Watson zal deze uitgebreide database ook combineren met Pfizers eigen researchinformatie.

  "De zoektocht naar geneesmiddelen en de ontwikkeling van behandelingen is een omvangrijke taak in de immuno-oncologie," zegt Mikael Dolsten, hoofd van wereldwijd onderzoek en ontwikkeling bij Pfizer. "Ik lees op een paar maanden tijd honderden verslagen, maar ik kan er geen miljoenen lezen, zoals Watson".

  Watson heeft voor het Drug Discovery-project al 25 miljoen

  artikels uit Medline, meer dan een miljoen volledige medische tijdschriften en vier miljoen patenten opgenomen en daar komen er op regelmatige basis nog bij.

  Watson is de eerste commercieel beschikbare cognitieve computer en markeert een nieuw informatietijdperk. Het systeem, dat cloud-based is, analyseert grote hoeveelheden data, begrijpt complexe vragen en levert op bewijs gestoelde antwoorden. De supercomputer leert voortdurend bij en zijn kennis wordt steeds ruimer en waardevoller, op basis van voorgaande interacties.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De toekomst

  .

  ...

  De toekomst ...The future...


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planten verhuizen door klimaatverandering

  .

  ...

  .

  Belga...Vorsers bestudeerden de plantensoorten op vier bergtoppen in het Nationaal Park Dovrefjell in Noorwegen.  © thinkstock.

  Door de stijging van de globale temperatuur zijn planten in berggebieden de voorbije vijftien jaar opgeschoven naar andere zones in de bergen. Dat melden onderzoekers van de UGent.

  Thesisstudent Thomas Vanneste en professor Pieter De Frenne (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) bestudeerden samen met wetenschappers van de Universiteit van Trondheim (NTNU) de plantensoorten op vier bergtoppen in het Nationaal Park Dovrefjell in Noorwegen en vergeleken die met de situatie 15 jaar geleden. "Wat we zien, is een migratie van planten die van warmte houden richting de polen en hogerop in de bergen", zegt professor De Frenne. "En dat gebeurt omdat de temperaturen in de bergen, net als over de rest van de wereld, de laatste jaren gestegen zijn. Die planten verhuizen als het ware mee met hun lievelingstemperatuur."

  De onderzoekers zagen vooral een toename van dwergstruiken en kleine berken op de bergtoppen. "Dat is een gevolg van klimaatverandering, maar ook van het feit dat die bergen nu relatief minder begraasd worden dan vroeger", zegt professor De Frenne.

  Daarnaast stellen wetenschappers een wereldwijde verandering vast in de soortenrijkdom van planten die in bergecosystemen voorkomen. Zo zijn er in de Noord- en Centraal-Europese bergen, zoals de Alpen of de Oeral, gemiddeld vier planten per berg bijgekomen, terwijl er in bergketens rond de Middellandse Zee, zoals in Corsica of Andalusië, gemiddeld één plantensoort per berg is verdwenen.

  Naar aanleiding van de Vlaamse Klimaat- en Energietop (1 december) roepen wetenschappers op om dringend actie te ondernemen, te meer 2016 allicht het warmste jaar van de afgelopen 2.000 jaar wordt.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hittegolf op de Noordpool: "Dit kan catastrofe worden"

  .

  ...

  .

  DPA...© Thinkstock.

  Op de Noorse archipel Spitsbergen wordt de klimaatsverandering steeds meer merkbaar. "2016 wordt daar het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1889", zei klimaatvorser Ketil Isaksen van het Noorse meteorologische instituut vrijdag. Het is er bijna 7 graden warmer dan normaal. De eilanden liggen ver ten noorden van Noorwegen. Ook op de Noordpool is het de afgelopen vier weken gemiddeld 9 tot 12 graden warmer dan normaal geweest, zei Martin Stendel, een expert van het Deense meteorologische instituut.

  "We hebben op de Noordpool nog nooit zo hoge temperaturen gemeten", zei Stendel. De afgelopen weken is nul graden geregistreerd, wat zelfs 20 graden warmer is dan normaal midden november.

  De hoge luchttemperaturen zijn onder andere ontstaan door het weerfenomeen El Niño, dat warme oceaanlucht naar het noorden heeft gedreven. Daarnaast draagt de uitstoot van broeikasgassen bij tot hittegolven. Problematisch is dat de warmte het ijs doet smelten, wat dan weer leidt tot de opwarming van de lucht via het water. IJs weerkaatst immers meer stralen dan water.

  "Dat is een vicieuze cirkel", aldus beide wetenschappers. In de afgelopen jaren was een steeds groter zeeoppervlak ijsvrij.

  Bovendien tonen recente onderzoeken dat de stijgende temperaturen ook een invloed hebben op de permafrostbodem, die het hele jaar door bevroren is. Tot op een diepte van 80 meter zijn opwarmingen gemeten, aldus de Noorse vorser Isaksen. Zet die evolutie zich door, zal dat gevolgen hebben voor de infrastructuur en de bebouwing.

  Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, is op permafrost gebouwd en wordt steeds vaker bedreigd door lawines en aardverschuivingen. "De gebieden in het noorden worden als indicator beschouwd voor de klimaatverandering", aldus Isaksen. Hoe verder men naar het noorden gaat, hoe duidelijker de veranderingen zijn. "Voor de bewoners van Longyearbyen komt het dichter en dichter. Dat kan catastrofaal eindigen, als we niets ondernemen."


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist artificiële intelligentie fobieën straks uit onze hersenen?

  .

  ...

  .

  Arno Van Hauwermeiren... © thinkstock.

  Ben je als de dood voor hoogtes, jaagt het kleinste spinnetje je de stuipen op het lijf of heb je een andere fobie? Dan is er misschien wel licht aan het einde van de tunnel voor jou. Een team van neurowetenschappers heeft namelijk een manier ontdekt om het brein te herconditioneren. Een combinatie van artificiële intelligentie en hersenscans wist in de toekomst mogelijk fobieën uit je hersenen alsof ze nooit bestaan hebben.

  Behoort hoogtevrees straks tot de geschiedenis?
  © thinkstock.

  Een internationaal team van neurowetenschappers publiceerde gisteren een onderzoek in het wetenschapstijdschrift Nature Human Behaviour. Daarin stond dat er mogelijk een manier bestaat om mensen van fobieën af te helpen. Ook voor wie lijdt aan posttraumatische stressstoornis is er goed nieuws.

  Volgens het Amerikaanse National Institute of Mental Health kampt 8,7 procent van de volwassen Amerikanen met angsten bij het zien van specifieke objecten of in specifieke situaties, dat zijn 19 miljoen mensen in de VS alleen al. Daarnaast lijden 7,7 miljoen Amerikanen aan posttraumatische stressstoornis, een mentale aandoening die volgt na een trauma zoals seksueel misbruik of oorlogsgeweld bij militairen.

  Alternatief voor bestaande behandelingen

  De auteurs van de studie wilden onderzoeken of er alternatieven zijn voor de bestaande behandelingen voor angst, zoals bijvoorbeeld aversietherapie, waarbij patiënten worden blootgesteld aan hun fobieën om ze ervan af te helpen.

  De onderzoekers onderwierpen 17 proefpersonen aan een test, waarbij een 'angstgeheugen' werd gecreëerd. Elke proefpersoon kreeg enkele beelden voorgeschoteld en na sommige beelden kregen ze een milde elektrische schok toegediend, zodat ze bij die beelden lichte angstgevoelens ontwikkelden. Een hersenscanner kon nadien sporen terugvinden van dat specifieke angstgeheugen.

  De neurowetenschappers menen een accurate methode te hebben ontwikkeld om het angstgeheugen van mensen te herkennen, waardoor de stap naar de verwijdering van die angsten veel kleiner is geworden.

  Beloningen

  Nu de wetenschappers het angstgeheugen van hun proefpersonen konden waarnemen, gaven ze in de volgende fase van de proef geld aan de proefpersonen bij het zien van de 'angstbeelden', in plaats van elektrische schokken. Op die manier associeerden ze hun angstgeheugen met beloningen.

  Na een periode van drie dagen hadden de proefpersonen hun brein opnieuw geprogrammeerd. Het angstgeheugen had plaatsgeruimd voor een beloningsgeheugen. Het angstcentrum van het brein, de amygdala, vertoonde geen extra activiteit meer. "Dat betekent dat we ook het angstgeheugen van mensen met fobieën kunnen verminderen", aldus Ai Koizumi, hoofdauteur van de studie.

  Er is nog verder onderzoek nodig, maar deze studie zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn voor angsten. De wetenschappers hopen dat de nieuwe methode in de toekomst patiënten van stress kan afhelpen of de bijwerkingen van medicatie of therapieën kan vermijden.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuvense onderzoekers onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt

  .

  ...

  .

  ...Belga...© thinkstock.

  Een ontdekking van onderzoekers van het VIB-KU Leuven onder leiding van professor Patrik Verstreken opent nieuwe perspectieven voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals alzheimer. Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat de synapsen (de plaatsen waar hersencellen elkaar raken om elektrische signalen door te geven) de schadelijke eiwitten die aan de basis liggen van de ziekte van alzheimer zich in de hersenen verspreiden en op die manier deze aandoening verergeren.

  "Naarmate de ziekte vordert worden steeds meer hersengebieden aangetast door schadelijke eiwitten", legt Verstreken uit. "We wisten al dat deze schadelijke eiwitten de bestaande hersenvertakkingen volgen, maar het was nog onduidelijk hoe de verspreiding zelf precies in zijn werk gaat. We hebben nu kunnen aantonen dat ze via de synaps van de ene hersencel naar de andere bewegen."

  De onderzoekers konden bovendien aantonen dat genetische familiale afwijkingen dit proces kunnen beïnvloeden. Een van die bekende genetische afwijkingen (genaamd BIN1) zorgt met name voor een vlottere transmissie van die schadelijke eiwitten via de synapsen en werkt op die manier een snellere verspreiding van de ziekte in de hand.

  "Nu we het verspreidingsmechanisme kennen is het zaak om slimme manieren te zoeken om het te verhinderen", aldus Dieder Moechars van Janssen Research & Development met wie de onderzoekers van de VIB-KU Leuven samenwerken.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers creëren spinazie die bommen kan opsporen

  .

  ...

  .

     AD.nl...Incamerastock/Alamy .

  Het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een variant op spinazie gemaakt die aangeeft of ze wordt blootgesteld aan springstoffen of gif. Daarmee is in de strijd tegen bommen grote biotechnische vooruitgang geboekt.

  De wetenschappers hebben een 'bomb-detecting spinach' gecreëerd, bericht de krant The Guardian op basis van publicaties in het vaktijdschrift Nature Materials.

  De plant analyseert stoffen uit de omgeving via de wortels. Hoe de spinazie praktisch tegen bommen of landmijnen kan worden ingezet, is nog niet duidelijk. Mogelijk vervangt de ijzerhoudende groente ooit de speurhond, die dan zijn leven niet meer hoeft te riskeren op zoek naar explosieven of mijnen.

  Slimme speurgroente
  De spinazieplant is door de wetenschappers onder leiding van professor Michael Strano uitgerust met minuscule onderdeeltjes, de zogeheten koolstof nanobuisjes, die het gewas in slimme speurgroente verandert. De plant heeft ook sensors die wanneer nodig alarm slaan.

  De keuze voor gewassen is logisch volgens Strano. Ze zijn goedkoop, makkelijk te krijgen en te houden en uit zichzelf al goed uitgerust voor speurwerk via de wortels van de plant die bijvoorbeeld een periode van droogte zien aankomen


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je niet tegen eetgeluiden? Dan ben je waarschijnlijk een genie

  .

  ...

  .

  Timon Van Mechelen ...© shutterstock.

  Word je woest als iemand naast je een appel of zak chips eet? Dan is de kans groot dat je last hebt van misofonie, oftewel 'haat van geluiden'. Best vervelend, al blijkt nu uit een onderzoek van Northwestern University dat mensen met misofonie weleens genieën zouden kunnen zijn.

  Gemiddeld zes tot zeven procent van de mensen heeft ernstig last van misofonie. Ze ervaren gevoelens van irritatie, woede en zelfs haat als iemand in hun beurt opvallende geluiden maakt, in de meeste gevallen eetgeluiden. Sommigen mensen lijden er zo erg onder, dat ze niet meer buiten kunnen komen. Nederland is tot nu toe het enige land in Europa waar een behandeling voor misofonie wordt aangeboden.

  Uit een onderzoek van Nortwestern University blijkt nu dat mensen met een extreem hoge mate van creativiteit vaak geen achtergrondgeluiden - inclusief het geluid van kauwende mensen - kunnen uitzetten in hun hoofd. Deelnemers aan het onderzoek die al het meest hadden bereikt in hun leven, hadden het er ook het moeilijkst mee.

  De onderzoekers concluderen in een artikel in The Telegraph dat dit natuurlijk niet wilt zeggen dat iedereen met misofonie een genie is, maar dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de twee. Dat gaan ze alvast verder onderzoeken aan de Northwestern Univeristy.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing

  .

  ...

  .

  ...Belga...© thinkstock.

  Wetenschappers verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven in het verband tussen suikers in tumoren en de uitzaaiing van kankercellen. Daarmee hebben ze mogelijk een manier ontdekt om die uitzaaiing tegen te gaan, zo melden de onderzoekers vandaag. Hun resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.

  Concreet focust het onderzoek op macrofagen, een bepaald type van witte bloedcellen die een essentieel onderdeel vormen van ons immuunsysteem. Bij kanker staan macrofagen mee in voor de vorming van bloedvaten die gewoonlijk heel chaotisch en gebrekkig zijn opgebouwd. Daardoor kunnen kankercellen gemakkelijker in de bloedbaan dringen, om uiteindelijk in andere organen terecht te komen. Suiker speelt daarbij een belangrijke factor.

  Het team van professor Massimiliano Mazzone en dr. Mathias Wenes zocht naar manieren om de werking van macrofagen te beïnvloeden. Dat deden ze door één specifiek gen in die cellen te blokkeren, waardoor de stofwisseling van de macrofagen veranderde: ze waren in staat om meer suiker op te nemen en die om te zetten naar energie.

  "Je kan een tumor wat vergelijken met een kind: door een teveel aan suiker worden ze beide hyperactief. Rond een tumor vormt zich daardoor al snel een chaotisch, gebrekkig bloedvatennetwerk", zegt Mazzone. "Wij hebben de macrofagen zo aangepast dat zij de suiker opeten in de plaats van de bloedvatcellen. Die laatsten doen het daardoor rustiger aan en creëren op een beheerste manier een sterke en gestructureerde bloedvatenbarrière rond de tumor. Zo blijven de kankercellen binnen de tumor."

  De onderzoekers namen daarnaast ook een bepaald type kankermedicijnen onder de loep, de zogenaamde mTOR-remmers, die de groei van een tumor tegengaan. "Die zijn slechts gedeeltelijk effectief. Bij proeven op muizen zagen we zelfs dat ze uitzaaiingen soms in de hand werken, omdat ze een goede suikeropname door macrofagen verhinderen. Daarom bekijken we nu volop hoe we met onze inzichten kunnen voorspellen bij welke patiënten mTOR-remmers al dan niet effectief zijn", zegt Mazzone.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd akkoord over broeikasgassen in koelkasten en airco's

  .

  ...

  .

  New York Times ...© Photo News.

  In Rwanda hebben bijna 200 landen een akkoord bereikt over het terugdringen van fluorkoolwaterstoffen (hfk's). Dat zijn broeikasgassen die worden gebruikt in koelkasten en airco's. Het akkoord wordt gezien als de eerste grote doorbraak na de klimaatconferentie in Parijs van eind vorig jaar.

  De bijeenkomst in Kigala, de hoofdstad van Rwanda, stond lang niet zo in de spotlights als de onderhandelingen in Parijs, maar de uitkomst van de besprekingen mag niet onderschat worden. Wellicht heeft deze namelijk een grotere impact op de klimaatsopwarming, dan de uitkomsten in Parijs. Als het akkoord wordt nageleefd, zou de opwarming van het klimaat deze eeuw misschien wel met een halve graad kunnen worden beperkt.

  President Obama noemde de deal "een ambitieuze en verreikende oplossing voor een dreigende crisis". Ook zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onderstreepte het belang van het akkoord: "Het is waarschijnlijk de enige stap die we op dit moment kunnen zetten om de klimaatopwarming aan banden te leggen."


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams onderzoek ontdekt oorzaak ziekte van Parkinson

  .

  ...

  .

  Belga...Archiefbeeld. © thinkstock.

  Nieuw onderzoek van het team van professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) heeft voor het eerst aangetoond dat een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen de ziekte van Parkinson veroorzaakt. Op basis van de nieuwe bevindingen hopen de wetenschappers te ontdekken hoe die communicatie hersteld kan worden. De resultaten van dit onderzoek verschijnen in het toonaangevende vaktijdschrift 'Neuron'. Dat hebben het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent en de KU Leuven vandaag bekendgemaakt.

  Door genetische afwijkingen zijn de synapsen (de contactplaatsen tussen zenuwcellen, nvdr) minder in staat om de stress van intense breinactiviteit te verwerken. Synapsen zijn de overgangen tussen hersencellen die elektrische signalen doorgeven. Als die beschadigd geraken, verstoort dat de transmissie van hersensignalen.

  "Synapsen geven voortdurend een enorme hoeveelheid elektrische signalen door, soms tot meer dan 800 per seconde", zegt prof. Patrik Verstreken, gespecialiseerd in hersenonderzoek. "Wij hebben ontdekt dat synapsen speciale mechanismen ontwikkeld hebben om dat spervuur van signalen te verwerken. Maar als zo'n mechanisme niet goed werkt, leidt dat tot verslechterde hersencommunicatie."

  "Ons onderzoek is het eerste dat slechtwerkende synapsen zo concreet in verband brengt met parkinson. We hebben tot dusver vooral fruitvliegen bestudeerd. Nu kunnen we nagaan of hetzelfde stressverwerkingsmechanisme wordt verstoord in de hersenen van menselijke patiënten."

  De wetenschappers willen in een volgende stap ontdekken hoe wijdverspreid de verstoring van het stressverwerkingsmechanisme is. "Daarna hopen we manieren te vinden om de normale synaptische communicatie te herstellen. Door het stressverwerkingsmechanisme te reactiveren, kunnen we misschien ook schade aan de synapsen verhelpen."


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische onderzoekers vinden nieuwe piste voor behandeling epilepsie

  .

  ...

  .

  Belga...© thinkstock.

  De onderzoeksgroepen van Patrik Verstreken (KU Leuven) en Wim Versées (VUB), die beiden deel uitmaken van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), hebben ontdekt dat epileptische aanvallen kunnen worden onderdrukt door de concentratie van specifieke vetten in de hersenen te verhogen. Dat meldt het VIB. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Structural And Molecular Biology.

  Het onderzoek van Verstreken spitst zich toe op de werking van synapsen in de hersenen waar elektrische boodschappen tussen twee hersencellen worden doorgegeven. Bij verschillende hersenaandoeningen zoals Parkinson is de communicatie aan deze synapsen verzwakt. Verstreken toonde eerder al aan dat bij fruitvliegen het eiwit 'Skywalker' hierbij een cruciale rol speelt. In de menselijke hersenen is een zo goed als identiek eiwit werkzaam onder de naam 'TBC1D24'. Familiale mutatie van dit eiwit ligt aan de basis van een ernstige genetische aandoening die onder meer gekenmerkt wordt door epilepsie.

  Door samenwerking met prof. Wim Versées, die zich bezighoudt met de ontrafeling van de driedimensionale structuur van eiwitten, konden de Leuvense onderzoekers deze structuur van Skywalker (en dus ook van TBC1D24) achterhalen, hetgeen toeliet om het eiwit tot in de kleinste details te bestuderen. "We hebben hierbij ontdekt dat dit eiwit bindingen aangaat met specifieke hersenvetten. Bij meer dan 70 procent van patiënten met een TBC1D24-mutatie bleek deze binding verstoord", aldus Verstreken.

  Door de verhoging van de concentratie van deze hersenvetten bij fruitvliegen met een Skywalker-mutatie konden de epileptische aanvallen volledig worden onderdrukt. "Dit is dus een mogelijke strategie om epileptische aanvallen te onderdrukken. Hoewel ons werk zich toespitst op dragers van TBC1D24-mutaties denken we dat onze bevindingen relevant kunnen zijn voor meerdere vormen van epilepsie", aldus prof. Patrik Verstreken. Beide onderzoeksgroepen gaan nu verder samenwerken om strategieën te zoeken die de concentratie van specifieke vetten in de hersenen kunnen verhogen, om zo epileptische aanvallen te voorkomen.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdekking: leven op aarde begon 220 miljoen jaar eerder dan gedacht

  .

  ...

  .

  David van der heeden...© Thinkstock.

  Onderzoekers hebben in 's werelds oudste steenlagen op Groenland sporen van microben gevonden. Op basis daarvan vermoeden ze dat het eerste leven op aarde zo'n 220 miljoen jaar eerder verscheen dan gedacht.

  Volgens de publicatie in Nature was onze prille planeet een stuk gastvrijer dan tot nu toe werd aangenomen. Het fossiele bewijs kon worden gevonden door de aanhoudende dooi op Groenland, waardoor de oudste rotsen bloot komen te liggen.

  Geoloog Allen Nutman en zijn collega's van de universiteit van Wollongong in Australië, hebben 3,7 miljard jaar oude formaties van microben gevonden. De fossielen, stromatolieten genaamd, behoren tot de oudste  ter wereld. Het is een vorm van afzettingsgesteente, waarbij gestorven bacteriën materiaal (sediment) vasthouden en zo laagjes vormen.

  Bacteriën
  Van de bacteriën zelf resteert na miljoenen jaren niets meer, maar de opbouw van het materiaal verraadt hun rol. Het team vond sporen van 1 tot 4 centimeter groot in de steenlagen op Groenland, die doorgaans te verweerd zijn om iets over hun ontstaan los te laten.

  Door de stenen te analyseren, konden de onderzoekers een beeld schetsen van het milieu waarin de bacteriën leefden en stierven: een levensvatbare, warme en ondiepe omgeving rijk aan mineralen. De resten van de microben bleven vervolgens miljoenen jaren op de bodem liggen.

  Allen Nutman van de universiteit van Woollongong en Vickie Bennet van de nationale universiteit van Australië tonen hun ontdekking © reuters.

  Relatief vroeg
  Nutmans ontdekking versterkt het idee dat het leven op aarde zo'n 4 miljard jaar geleden moet zijn ontstaan, amper 540 miljoen jaar na de formatie van onze wereld. De ontdekking toont ook aan dat het leven niet alleen relatief vroeg begon, maar ook in staat was de omstandigheden op aarde het hoofd te bieden.

  Het voortdurende bombardement met asteroïden bijvoorbeeld, of de giftige dampen van vulkanen. "Dit bewijst dat de aarde 3,7 miljard jaar geleden niet een soort van hel was'", zegt Nutman tegen Reuters. "Het was een plek waar leven floreerde."

  Leven op Mars
  Het nieuwe bewijs voedt ook de verwachting dat op onze naaste ruimtebuur Mars sporen van leven te vinden zijn. De rode planeet moet in een vroeg stadium erg op de aarde geleken hebben. Naast ijs zijn op Mars bijvoorbeeld ook sporen van stromend water aangetroffen.

  "Als het leven hier voet aan de grond kon krijgen en zo'n blijvende afdruk kon achterlaten, dan is het niet een lastig, terughoudend of onwaarschijnlijk iets", Abigail Allwood van NASA. "Geef het leven een kans en het gaat ermee aan de haal."

  Nutman vond sporen van bacterieel leven in 3,7 miljard jaar oude steenlagen © Allen Nutman.

  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microsoft wil kanker binnen 10 jaar uitroeien zoals een computervirus

  .

  ...

  .

  ...De Telegraph...Illustratiefoto) © thinkstock.

  Computergigant Microsoft wil kanker in de komende tien jaar uitroeien. Hoe het dat zal doen? Door de ziekte te behandelen als een computervirus dat lichaamscellen binnendringt en besmet.

  Het lijkt een drastische wending voor een computerbedrijf, maar Microsoft noemt het "een natuurlijke zaak" dat het bedrijf zich toespitst op kankeronderzoek. "We hebben een enorme expertise in computerwetenschappen, en wat er gebeurt bij kanker is net als een computerprobleem", zegt Chris Bishop, labohoofd van Microsoft Research aan The Telegraph.

  Afgelopen zomer opende Microsoft in Cambridge zijn eerste labo voor kankeronderzoek. Het trok een klein leger aan van de beste biologen, programmeurs en ingenieurs. Die pakken kanker aan als was het een bug in een computersysteem. Met behulp van baanbrekende informatica willen de wetenschappers de code van zieke cellen kraken, zodat die geherprogrammeerd kunnen worden.

  De wetenschappers werken zelfs aan een DNA-computer die in een levende cel kan leven en naar fouten in lichamelijke netwerken kan speuren. Als de computer op een mogelijk risico stoot, zou hij het systeem kunnen herstarten en de zieke cellen opkuisen.

  Krijt en kaas

   
  De complexe processen die in cellen plaatsvinden, hebben overeenkomsten met de processen in een computer
  Chris Bishop, Microsoft Research

  Dit mag dan allemaal als pure sciencefiction klinken, volgens Bishop is het helemaal niet zo vergezocht. "Biologie en computerwetenschap lijken zo ver van elkaar te liggen als krijt en kaas, maar de complexe processen die in cellen plaatsvinden, hebben overeenkomsten met de processen in een standaardcomputer", klinkt het.

  Het is volgens het bedrijf dus niet ondenkbaar dat computers die complexe processen kunnen begrijpen en ermee aan de slag kunnen. Als dat mogelijk is, zouden die computers niet alleen in staat zijn te begrijpen waarom cellen zich gedragen zoals ze dat doen, maar ook zieke cellen kunnen herprogrammeren zodat ze weer gezond worden.

  En die oplossing zou zelfs in een relatief korte periode binnen handbereik kunnen zijn. "Als we kanker onder controle krijgen en kunnen sturen, wordt het een chronische ziekte zoals elke andere en dan is het probleem opgelost", zegt dr. Jasmin Fisher, onderzoeker en professor aan Cambridge University. "Voor sommige kankers kan dat volgens mij al over vijf jaar, maar zeker binnen de tien jaar. En dan krijgen we waarschijnlijk een kankervrije eeuw."

  Biden: "Wereld zonder kanker in 2030"

  Ook Amerikaans vicepresident Joe Biden ziet de strijd tegen kanker optimistisch in. "Ik koester de hoop dat we tegen 2030 leven in een wereld waar kanker, zoals we de ziekte nu kennen, niet meer bestaat", zei hij gisteren op de Social Good Summit in New York.

  Volgens Biden staan we aan de vooravond van ongeziene wetenschappelijke en technologische doorbraken. Het initiatief National Cancer Moonshot, dat hij sinds januari leidt, moet op dat vlak een belangrijke bijdrage leveren.

  Op de bijeenkomst in New York kondigde hij een vernieuwde samenwerking aan met tal van internationale instellingen. "We hebben al overeenkomsten met 70 landen om met behulp van de wetenschap de moeilijkste problemen in de wereld aan te pakken, zoals de klimaatverandering en het voedselprobleem. Vanaf vandaag gaat de strijd tegen kanker deel uitmaken van die overeenkomsten."


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haal jij ze binnenkort in huis? De kast die je kleren wast, droogt, sorteert, opvouwt én opbergt

  .

  ...

  .

  © Panasonic.

  De was doen verloopt in heel wat stadiums. Eerst moet je je kleren wassen, dan moeten ze drogen, vervolgens moet je ze opnieuw sorteren en ten slotte moete je ze weer in je kast opbergen. De wasmachine en de droogkast helpen ons hier al bij, maar een nieuwe uitvinding van Panasonic combineert alle stadiums in één machine. Maak kennis met de Laundroid.

                                      © Panasonic.

  Op de technologiebeurs IFA, die momenteel in Berlijn plaatsvindt, passeren wel vaker spraakmakende uitvindingen de revue. Maar uiteindelijk vinden ze niet allemaal gemakkelijk hun weg naar de consument. Deze hoogtechnologische kast verschijnt misschien wel in veel huizen, net omdat ze zo praktisch is.

  De kast scant alle kledingsstukken en geeft ze een wasbeurt op maat. Vervolgens vouwt een ingebouwde robotarm je kleren netjes op om ze nadien te sorteren en op te bergen. Een fantastische uitvinding, vinden wij, want de kast zou ons maar liefst een jaar van ons leven kunnen teruggeven.

  Volgens een onderzoek van Seven Dreamers, dat mee de Laundroid hielp ontwikkelen, spendeert een gemiddeld persoon 9.000 uur van zijn leven aan de was. Dat zijn 375 dagen wassen, opvouwen, sorteren en opbergen, meer dan een jaar.

  Voorlopig heeft Panasonic alleen nog maar een prototype voorgesteld. Het bedrijf verwacht tegen volgend jaar een perfect werkende kast klaar te hebben die klaar is voor de markt.

  Panasonic

  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA deelt unieke foto's van Jupiter: "Dit hebben we nog nooit gezien"

  .

  ...

  .

  Bron: NASA, Telegraph...

   De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een primeur te pakken. Ze kon voor het eerst de noordpool van de planeet Jupiter gedetailleerd op foto vastleggen. De afbeeldingen werden genomen door de ruimteverkenner Juno en dit weekend door de NASA vrijgegeven.

  Indrukwekkend stormweer op de noordpool van Jupiter.
  © NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.
  Infraroodbeeld van de zuidpool van Jupiter.
  © NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

  "Het lijkt op niks dat we ooit eerder hebben gezien", zegt Scott Bolton van het Southwest Research Institute (Texas). Ook de zuidpool van de gasreus werd vereeuwigd, maar het is vooral de noordpool die de aandacht van de onderzoekers trekt. Ze kleurt immers blauwer dan de rest van het hemellichaam en het is er schijnbaar veel stormachtiger dan verwacht.

  De ruimtesonde maakte ook infraroodbeelden van de grootste planeet van ons zonnestelsel. Zo is op een van de foto's het morgenrood op de zuidpool te zien.

  Juno stuurde eerder al foto's van Jupiter door naar de aarde, maar de afbeeldingen die de NASA onlangs op haar website plaatste, zijn veel scherper.

  De verkenner vloog vorige week 'dicht bij' de planeet op een afstand van circa 4.000 kilometer. Er volgen de komende maanden nog tientallen vluchten rond de gasreus om meer data te verzamelen. In 2018 is de missie afgelopen en zal Juno vergaan in de atmosfeer.


  Categorie:Wetenschap
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort gaat je batterij dubbel zolang mee

  SolidEnergy Systems; MIT News

  © thinkstock.

  Smartphonebatterijen gaan al langer mee dan pakweg vijf jaar geleden, maar echt om over naar huis te schrijven zijn ze nog altijd niet. Daar komt volgend jaar wellicht verandering in, want een nieuwe technologie zal ervoor zorgen dat je smartphone dubbel zolang zal meegaan. Dat begint er al op te lijken!

  De nieuwe batterij naast een iPhone-batterij © SolidEnergy.

  SolidEnergy Systems, een bedrijfje onder de vleugels van de gerenommeerde MIT-universiteit, heeft een nieuwe 'anodevrije' lithium-metaalbatterij ontwikkeld. Die batterij is kleiner en kan dubbel zoveel energie opslaan als de lithium-ionbatterij in de huidige smartphones.

  Oprichter van SolidEnergy Systems Qichao Hu onthult het geheim achter de batterij. Een flinterdunne laag lithium-metaal kan een pak meer ionen opslaan dan het vandaag veel gebruikte grafiet. Meer ionen betekent meer opslagcapaciteit en dus een langere batterijduur. Bovendien is de nieuwe batterij veiliger en gemakkelijk herlaadbaar.

  "Met een dubbel zo grote energiedichtheid kunnen we een batterij maken die de helft kleiner is. Maar we kunnen ook een batterij maken die even groot is als een lithium-ionbatterij maar twee keer zolang meegaat", vertelt Hu aan MIT News. Daarnaast kan de batterij gefabriceerd worden met dezelfde machines die ook de huidige lithium-ionbatterijen maken. In tegenstelling tot voor andere nieuwe technologieën, hoeven bedrijven hiervoor dus geen zware investeringen te doen.

  De nieuwe batterij zou al in november voor drones beschikbaar zijn, laat SolidEnergy weten. Tegen 2017 zouden de nieuwste smartphones al een lithium-metaalbatterij onder de motorkap kunnen hebben. Elektrische auto's zouden nog een jaar later aan de beurt zijn.

  © SolidEnergy.

  Categorie:Wetenschap  Tekstgrootte aanpassen?
  Klik op + of -

  BLOG ZOOM
  Foto  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


  Foto


   photo G banner 200 op 70_zpsuyqs269t.jpg  Blogvrienden
 • Annie
 • Dion
 • Willy's moppentrommel &pps
 • Francis
 • Nicole
 • Marijke
 • Jos
 • Foefelen bij Willy
 • Brigitte
 • Petross

  Mijn favorieten 1
 • Etienne & Rosette
 • Joyce
 • Sjeke(Rogier)
 • Dini
 • Dasha
 • Henk & Anneke
 • Maroeska
 • Lydie
 • Fietszwerver
 • Suz

  Blogvrienden 1a
 • Dieter
 • Khebo
 • Nardnaddy
 • Nadie
 • Czilla
 • Ann
 • Vlasta
 • Nurcahyaku10
 • Lady Ann
 • Angeles

  Blogvrienden 1b
 • Aniko
 • Tebinfea
 • nervenruh
 • Grace
 • Winspiral
 • Kang Tebe
 • Asrazali
 • Irvin
 • Diecast(Vietnam)
 • Lina

  Blogvrienden 1c
 • Onie
 • Harley Radio Bandung
 • Tips dan Trik Seo Blogger Google+
 • Sussi
 • Zsuzsanna
 • Krautl
 • Aniko
 • Abigail's Blog
 • Kzella
 • Jomsantaisekejap

  Lijst(4)
 • Lore
 • Holabda
 • Wolfgang
 • Ionhar
 • Andyrra
 • Iveta
 • Seiko Selular
 • By Photoworks
 • B'jue Corner
 • Julio

  Lijst( 3)
 • Karin & Alex
 • Starlavenderluna
 • DIOGO
 • Arief
 • Agus
 • Gusti
 • Misaki Pure blood
 • Petitecafe
 • Toxifier
 • Caribu

  Lijst (5)
 • Weiwan
 • ASA
 • Karga...Haektponiko
 • Agatuccia
 • Ardiand S
 • Lalique
 • Chez Tebinfea
 • Akhmad
 • Indonesia Blogger
 • Miklos

  Lijst(6)
 • Altebela
 • Istana Larangan
 • Marli
 • Dewa
 • Halimah
 • BR-olshop
 • Dila
 • Gisell
 • Costas
 • Ibaad

  lijst(7)
 • Wiwit
 • Chem
 • MAY
 • Ardiands
 • Nr....
 • Obatsakit
 • Fiona
 • Aliefnk.com(Radja)
 • SBI
 • Eddy Elly

  Blogvrienden(1)
 • Frankie
 • De Westhoek
 • Monique...Voske
 • Meeuw
 • Dushy
 • Luc(fotografie)
 • Alois
 • Els
 • Steffie
 • Jeannine's

  Blogvrienden(2)
 • Alda
 • Jetty
 • Noella
 • Nikki...
 • Maarten
 • Ria..Hondenliefhebster &crack psp
 • José
 • Ton
 • Charlotte
 • Myriam

  Blogvrienden(3)
 • Frieda
 • Alfacinha
 • Ester & Leon
 • Guido
 • Mandy
 • Maria
 • Johan
 • Ria...Fotografie
 • Herbert
 • Anny & Gilbert

  Blogvrienden (4)
 • Anny
 • Corba Jack
 • Harmke
 • Rita
 • Jos(bundeltje)
 • Tinie & Ans
 • Suzieke
 • Krikie
 • Carine(koken)
 • Geldwolven

  Blogvrienden(5)
 • Roosje
 • Nele
 • Benthe
 • Natoken
 • Anny
 • Patty & Freddy
 • Julien...brabbeliaans
 • Jeske..
 • Wattson Jeffy
 • Tonny

  Blogvrienden 6
 • Greetje
 • Lydie
 • Rachel
 • Diana
 • Martine
 • Jasmijn
 • Claire
 • Lucien
 • Dini
 • Happy

  Gastenboek
 • Hallo Rudy en Chrisje,
 • Aangename Maandag.
 • Hallo Rudy
 • Hallo Rudy en Chrisje,
 • Zonnige groetjes

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto


  Zoeken in blog


  Een interessant adres?

  Foto
  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!