Werk stap per stap
Een nieuwe partner, meer bewegen, gezonder eten, minder drinken en roken, minder kopen... Als je al je slechte gewoonten in één keer wil aanpakken, maak je jezelf gek en zal er wellicht weinig veranderen. Werk stap per stap. Begin bijvoorbeeld gezond te eten. Eens je dat gewoon bent, kan je verder.

Maak een schema op
Zodra je jouw voornemens kent, doe je er goed aan om uit te pluizen hoe je ze zal verwezenlijken. Een gedetailleerd schema kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld: je wil meer sporten. Zoek via internet op welke sport je wil beoefenen, voor welke sportschool je zal kiezen en hoeveel het je zal kosten. Dan is de eerste stap al gezet.

Voorkom hoge eisen
Als je te hoge eisen stelt aan jezelf, haak je snel af. Dat komt omdat je geest en lichaam tijd nodig hebben om zich aan te passen aan je nieuwe gewoonten. Wie geen goede conditie heeft en plots vijf keer per week gaat fitnessen, zit binnen minder dan een maand gegarandeerd weer met een zak chips in de sofa. Bouw je sportroutine liever langzaam op. Begin met één keer fitness en schakel pas over op twee keer in de week als je er echt klaar voor bent.

Creëer gewoonte
Ben je verslaafd aan snoep of roken? Dan kan het helpen om een wandelingetje te maken als het verlangen naar zoetigheid of een sigaret de kop op steekt. Loop bijvoorbeeld naar de keuken om de afwas te doen. Of vul de wasmachine, maak het bed op, stof je meubelen af... Zolang je bezig bent met iets anders, denk je minder aan snoep en sigaretten.

Ken je doel
Herinner jezelf dagelijks aan de voordelen die de veranderingen zullen bieden. Rokers kunnen eventueel een foto van een rokerslong op hun koelkast kleven. Mensen die willen afvallen kunnen dan weer een jeans in de kast hangen die ze ooit nog gedragen hebben zonder dat ze te krap zat. Integreer je geen herinneringselementen in je dagelijkse leven, dan vergeet je al snel waarom je voornemens de moeite waard zijn.

Verwen jezelf
Als je je doelstellingen volhoudt, is een sporadische beloning absoluut terecht. Trakteer jezelf op een goed boek, mooie film, mooi truitje of een warm bad als je lang niet hebt gezondigd.

Zoek steun
Het is niet makkelijk om een goed voornemen in je eentje te verwezenlijken. Vertel wat je precies van plan bent aan je familie en vrienden en vraag of ze er rekening mee willen houden. Je kan je plannen ook kenbaar maken via Facebook of Twitter, misschien kom je zo wel te weten dat die ene kennis hetzelfde doel heeft en kunnen jullie er samen naartoe streven.