Plant een winterjasmijn tegen een muur of pergola en u zult uw ogen niet geloven: aan de naakte takken van deze klimplant verschijnen vanaf eind december goudgele bloempjes Laat het nu ook nog sneeuwen en het winterwonder is compleet Het mag vriezen dat het kraakt tussen eind december en eind februari blijft de winterjasmijn koppig bloeien met een opvallende hoeveelheid gele bloempjes Nu onze winters warmer worden, moeten we zelfs niet verwonderd zijn wanneer de bloei al voor Kerstmis start Nog wonderbaarlijker is het feit dat de bloemen aan de naakte takken verschijnen, De bloemknoppen verschijnen hoofdzakelijk aan de jonge takken van een jaar oud, waardoor hun lichtgroene kleur mooi afsteekt tegen het donkergroen van de takken Wanneer een winterjasmijn vrij in de tuin staat, gaat hij nogal ordeloos naar alle kanten uitgroeien. Daarom is het beter hem als klimplant op te leiden tegen een schutting of een pergola Uiteraard kiest u dan het best voor een muur die u vanuit de zithoek kunt zien Op die manier wordt de winter een feest voor het oog, zeker op die dagen dat de bloemen boven een sneeuwlaagje uit komen piepen Om hun kleur nog beter te laten schitteren, kunt u de struik tegen een achtergrond van klimop laten opgroeien Het enige werk dat hij vraagt, is een goede snoei in het voorjaar Knip vooral de geelbruine takken (de oudste) weg. De jonge, donkergroene twijgen laat u ongemoeid
De andere Nederlandse benaming van winterzoet is dan ook een stuk passender. Winterbloeiende heester met helder groengele bloemen in januari-februari- maart. Bloemen verschijnen vóór het blad, ze zitten op het kale hout en zijn aardig om te zien maar niet direct opvallend. Het binnenste van de bloemen is paarsbruin of wijnrood geurend, bloeit op het oude hout. De geelbruine vruchten zijn ellipsvormig en 4cm groot. Bloemen doen denken aan deze van Calycanthus (specerijstruik) die tot dezelfde familie behoort en die sterk kruidig geurende bladeren heeft. Enig geduld is vereist want Chimonanthus bloeit meestal slechts na een vijftal jaar. De bloei is vooral rijk na een warme, droge zomer.
Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes Cranberrycompote wordt vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden Cranberry sap is erg rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de antioxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd Kaascake Het is volop het seizoen van de cranberry's,deze ''Amerikaanse cheesecake'' is wel zo toepasselijk bij het seizoen. Benodigdheden 200 gram countrykoekjes, in stukken 50 gram zachte roomboter 600 gram roomkaas naturel 50 ml sinaasappelsap 150 gram suiker 100 gram witte chocolade, in stukjes 3 eieren, losgeklopt 1 zak cranberry's 340 gram 100 ml rode port Verwarm de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachine of met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk het goed aan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in de springvorm. Bak de kaascake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Haal de kaascake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Kook de cranberry's in de port. Laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is geworden en de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's over de kaascake … smakelijk
Helleborus foetidus, Heeft zijn Nederlandse naam stinkend nieskruid te danken aan de groenige bloemen die stinken als ze worden aangeraakt De overwinterende donkergroene, enigszins leerachtige bladeren zijn handvormig gedeeld in zeven tot elf smalle blaadjes met een gezaagde rand. Deze helleborus kan in de volle zon staan maar ze doen het toch beter in de halfschaduw. In volle zon groeien ze in de zomer wat langzamer.
Januari ,is een stille rustige tuinmaand Genieten kan men nu van de planten die wintergroen zijn, nog bessen dragen of nog bloeien zoals de winterjasmijn De toverhazelaar begint op eind van de maand te bloeien Als het niet vriest de fruitbomen snoeien Druiven moeten nu dringend gesnoeid worden ! VERGEET DE VOGELTJES NIET !
Rijkdom kan een vijand zijn voor een tevreden mens Dus ben ik voorzichtig met wat ik mij zelf wens Rijkdom is niet verkeerd, begrijp mij goed Maar te leven in gezondheid, is wat de mens als eerste wensen moet. Daarom wens ik u het volgende toe, vrede, liefde en vooral een goede gezondheid wat er verder komt ... we zullen zien ..
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer