De vluchtige plantenoliën en hun toepassingen. We werden geschapen met een nek, vast en zeker met de bedoeling dat we hem zouden uitsteken.
05-02-2010
Wie ben ik?
Mijn schuilnaam is Marro. Op deze site ga ik het boek aromatherapie zetten. Dit boek hebben mijn man en ik, zelf gedrukt en uitgegeven in eigen beheer. Wij denken dat dit boek niet meer in de handel verkrijgbaar is.
06-02-2010
Bibliografie
Deze bibliografie is uiteraard onvolledig. Het is onmogelijk al de werken te lezen die handelen over planten en de vluchtige oliën hiervan. Voor sommige onvrijwillige onvolledigheden vraag ik de auteurs van die werken mij te verontschuldigen.
Dr. Valnet : Le traitement des maladies par essences de plantes. Cavel L. : Sur la valeur antiseptique de quelques huiles essentielles (1918). Couvreur A. : Les produits aromatiques utilisés en pharmacie. Rolet A. : Plantes à parfums. Codex Medicus. Dr. Eric Powell : De natuurarts van A tot Z. Dr. E.A. Maury en Ch. de Rudder : gezinsencyclopedie van de natuurgeneeswijzen. Ziekteverschijnselen van A tot Z. Jean Claude Bourret : De Alternatieve dokter.
07-02-2010
Algemene inleiding
"De geneeskunde zou de geneeskrachtige eigenschappen van de plantenessences meer moeten benutten". (Prof. Montaigne).
Alhoewel de vluchtige oliën gedurende verscheidene jaren in de vergeethoek geraakt waren, werden zij opnieuw voor vele onderzoekers en ook voor een groot gedeelte van de Franse bevolking, de geneesmiddelen bij uitstek. Er zijn mensen, die van geen andere dan natuurlijke geneesmiddelen willen weten, wegens de vele en steeds in aantal toenemende ongelukken met agressieve scheikundige geneesmiddelen. Onder de natuurgeneesmiddelen staan de planten en de vluchtige oliën ervan op de eerste plaats. Men keert meer en meer terug naar de natuurlijke middelen, bijzonder in die gevallen waar de na elkaar gebruikte terapeutische methoden gefaald hebben. Dit boek, in zekere van zijn aspekten, zal een schakel zijn tussen de ondervinding van onze voorouders en de moderne wetenschap.
18-09-2010
Beschrijving van de vluchtige oliën.
Door de oneindig vele opzoekingen naar de samenstelling en de geheimen der planten, heeft Dr. Valnet een wetenschappelijke verklaring gevonden voor de bijzondere geneeskrachtige eigenschappen ervan. Zo kan men bv. ontdekken dat look 2 principiële antibiotica bevat tegen staphylokokken en dat één enkel kruidnageltje toelaat gekookt rundsvlees langer te bewaren. Het gebruik van de geurige phenolzuren en de vluchtige alcoholoxides (kruidnagel, tijm, bonenkruid, kaneel, ...) zijn reeds lang gekend in de voeding, vooral in warme landen waar fermentatie in de darmen veel voorkomt en zeer erge gevolgen kan hebben. De vluchtige olie van tijm heeft een grotere bacteriedodende kracht dan bv. phenol dat zeer lang aanzien werd als het antisepticum. Een microbe is niet altijd de oorzaak van een ziekte, maar in het algemeen een éénvoudige aanwijzing van een onvoldoende werking van het organisme. Men hecht in de moderne wetenschap een zeer groot belang aan de weerstand van het organiseme. Een infectie is niet enkel het gevolg van het binnendringen van een microbe in het organisme, die microbe moet in het organisme een goed terrein vinden waar ze kan leven en zich vermenigvuldigen. Het is zeker dat zonder deze natuurlijke weerstand van het organisme de mensheid al lang van de wereld zou zijn verdwenen. Zonder ver in de geschiedenis van de grote epidemieën terug te keren, weet men dat de pest in de 14de eeuw op enkele jaren in Europa alleen meer dan 80 miljoen slachtoffers gemaakt heeft. We zullen verder zien dat de aromaten t.t.z. de vluchtige oliën, geholpen hebben bij de bestrijding van vele epidemieën.
25-09-2010
Geschiedenis.
Men heeft altijd de neiging te denken dat datgene wat men kan waarnemen bij zijn tijd behoort. China, Perzië en indië zijn landen waar distillatie van planten reeds eeuwen voor onze tijdrekening bestond. De Egyptenaren kenden deze reeds en leerden ze aan de Grieken, die op hun beurt de Romeinen onzerwezen. De Egyptenaren maakten ongeveer 40 eeuwen voor onze tijdrekening een vluchtige olie van een soort naaldboom. Het hout van de naaldboom werd in een aarden kom, waarvan de hals voorzien was van een vlechtwerk van wol, verwarmd. De wol werd daarna uitgeperst. De Arabieren ontdekten in de Middeleeuwen de distillatie op waterdamp van de vluchtige oliën. In de 13de eeuw, bij het ontstaan van de pharmaciens, werd de ontwikkeling van distillatie bevorderd. Het was in die periode dat de meesters-handschoenmakers de toelating kregen om reuk op de handschoenen te sprenkelen en geparfumeerde oliën te verkopen. Het was in die periode dat de eerste maal rozemarijnessence gemaakt werd. In de veerstiende eeuw werd in de Provence in Frankrijk essence van lavendel geproduceerd. Volgens Gildemeister waren in de 15de eeuw volgende essences bekend: bittere amandel, kaneel, ceder, rozemarijn, jeneverbes, basemkruid, roos en salie. Een eeuw later werden er nog en zetigtal essence bijgemaakt. In de 17de eeuw kwamen er nog bij: essences van cypres, bergamote, pijnboom,thuya, enz... Onder de regering van Lodewijk XIV was het en eer een essencemengeling te maken onder eigen naam. zo kende men het poeder "à la Maréchal" van la Maréchale d'Aumont en een grote hoeveelheid van parfums en cosmetica onder één of andere beroemde naam van een heer of dame. Maar de onzindelijkheid die in die tijd algemeen was, veroorzaakte een misbruik van deze parfums, zodat de Zonnekoning op het einde van zijn leven al de parfums gewoonweg verbood. Vanaf de 18de eeuw begonmen de vluchtige oliën te controleren op vervalsing. Het was in die periode dat Feminis het "wonderwater" uitvond, dat later de Eau de Cologne zal worden. Eén van zijn neven Farina kwam zich later in Parijs vestigen om dit product te verkopen. In de 19de eeuw ziet men de eerste analyses opduiken. Men weet sinds 1818 dat al de koolwaterstoffen een vaste verhouding hebben van 5 atomen koolstof en 8 atomen waterstof. In 1825 ontdekte Boulet coumarine, de reukstof afkomstig van de tonkaboom. De benaming terpeen danken we aan Kékulé in 1866. Een jaar later maakt men de eerste maal benzoë-oxide langs scheikundige weg. In 1882 werd eugenol ontdekt, het fundamenteel bestanddeel van kruidnagel. In 1855 verschijnt de eerste synthetische stof en in die periode begonnen de westerse landen kunstmatige kleurstoffen te mengen in de voeding en sommige scheikundige bewaarmiddelen te gebruiken. Deze waren de voorlopers van de huidige anibiotica en de synthetische hormonen. Zoals u kunt lezen is het niet in de laatste jaren dat de eerste onderzoeken werden verricht op de planten en de essences ervan.
02-10-2010
Kenmerken.
Essences zijn vluchtige, olieachtige, geurende producten die getrokken worden uit planten. In het algemeen door distillatie op waterdamp, doorpersing, door insnijding in de plant zelf of in uitzonderlijke gevallen door warmte. De vluchtige oliën verschillen van de gewone oliën die vast zijn en een blijvende vlek maken op papier. De vlek gemaakt door vluchtige olie, is slechts tijdelijk en verdwijnt na het verdampen.
Vroeger was de samenstelling van de vluchtige olie onbekend. Sinds de kennis van de organische scheikunde op het einde van de 19de eeuw zijn stilaan de samenstellende elementen ervan gekend, maar ver van integrale kennis. De vluchtige oliën, zegt Dr. Taylon van de universiteit van Austin in Texas, gaven ons zoveel nieuwe componenten dat al de scheikundigen ter wereld duizend jaar werk zouden hebben om alle samenstellende elementen ervan te bepalen. Met zekerheid weten wij nu reeds dat de vluchtige oliën volgende elementen bevatten: terpenen, alcohol, esters, aldehydes, cetones, fenolen, enz... In het algemeen zijn ze kleurloos maar sommigen zijn rood tot donker (kaneel, berk, cade) en zelfs groen (absint). Op basis van de elementaire samenstelling kan men de vluchtige oliën indelen als volgt: 1. Koolwaterstofverbindingen t.t.z. vluchtige oliën rijk aan terpeen (citroen, terpentijn). Het zijn de belangrijkste voor de natuurgeneeskunde. 2. Geoxideerde verbindingen (roos, munt). Het zijn in het algemeen vaste oliën. 3. De zwavelstofverbindingen (de kruisbloemigen, de lelieachtigen).
De vluchtige oliën zijn oplosbaar in alcohol, ethers en vaste oliën. Onoplosbaar in water, waaraan nochtans de geur wordt afgegeven. Het kookpunt ligt tussen 160° en 240°, de dichtheid tussen 0,759 en 1096. Ze zijn rechts of links draaiend, zelden ongevoelig voor gepolariseerd licht. Ze lossen vetten, iodium, solfer en fosfor op. De volledige en natuurlijke vluchtige olie gedraagt zich actiever dan het bijzonderste bestandeel ervan. Trouwens de bestanddelen in mindere mate aanwezig , zijn actiever dan het hoofdbestanddeel. Men moet er een zeker effect van samenwerking in zien. In 1904 toonde Cuthbert Hall aan dat de antiseptische eigenschappen van de vluchtige olie van eucalyptus veel sterker zijn dan deze van het hoofdbestanddeel ervan (eucalyptol). Het volstaat niet, schreef M. Huerre in 1919, alle samenstellende elementen door een scheikundige ontleding van een plantaardig sap bijeen te voegen om maar zelfs een schijn van de geneeskrachtige waarden van het natuurlijk sap te bekomen. Sommige vluchtige oliën waarvan tenminste de samenstelling gekend is, worden langs synthetische weg nagemaakt. Men heeft zonder meer kunnen aantonen dat de geneeskrachtige waarden van de synthetische vluchtige oliën niet eens vergelijkbaar zijn met deze van de natuurlijke. Daardoor zijn veel huid- en zenuwziekten het gevolg van het gebruik van parfums en eau de cologne, die aangemaakt werden met synthetische essences vanwege de lage kostprijs. De synthetische essences zijn prikkelend voor de huid. Tenslotte willen wij benadrukken dat vluchtige oliën dienen bewaard te worden in bruine, goed afgesloten flesjes om het oxideren en de polymerisatie tegen te gaan.
12-10-2010
Eigenschappen.
Door hun rijkdom aan terpeen en fenol, alcohol en alcoholoxides zijn de vluchtige oliën steeds gekend en gewaardeerd voor hun antiseptische eigenschappen. Cavel heeft en onderzoek verricht om de antiseptische eigenschappen van de vluchtige oliën te bepalen. In de volgende tabel werden de resultaten van de onderzoekingen van Cavel vastgelegd. De tabel geeft het aantal cm³ aan van een bepaalde essence die nodig waren om 1000 ml vleesbouillon gemengd met water van een septische put, baterienvrij te maken. Benaming Dosis nodig om 1000 ml te ontsmetten
Van fenol dat altijd beschouwd is als het anticepticum bij uitstek, waren er 5,6 cm³ nodig.
Voor de specifieke eigenschappen van de verschillende vluchtige oliën verwijzen we naar het hoofdstuk waar de vluchtige oliën afzonderlijk beschreven worden.
20-10-2010
Het gebruik van vluchtige oliën.
Alhoewel elders in veel toepassingen van de vluchtige oliën worden gegeven, kunt u hier een samen,vatting vinden van de verschillende mogelijkheden om vluchtige oliën te gebruiken.
1. Inwendig. Inwendig worden de vluchtige oliën in het algemeen gebruikt onder de vorm van druppels, zuiver of vermengd met alcohol. a) Zuiver. 10 to 15 druppels per dag verdeeld over 3-maal daags 3 tot 5 druppels op 1/4 stukje suiker of vermengd in een lepeltje honing.. Het stukje suiker of de honing zolang mogelijk in de mond houden om de vluchtige olie toe te laten door het speeksel te worden opgenomen. b) Verdund in alcohol van 90°. Volgende verhouding : 15 ml vluchtige olie + 50 ml alcohol van 90 °. De vluchtige olie lost op in de alcohol. 15 tot 25 druppels in een beetje lauw water (lang in de mond houden). c) Gemende vluchtige oliën. Men mag verschillende vluchtige oliën ook met elkaarmengen. d) Verdunnen met alcohol. Men kan de vluchtige oliën ook nog meer verdunnen met alcohol. In sommige gevallen kan dit zer nuttig zijn en kunnen verbluffende resultaten worden bereikt. Toch kan men nog niet spreken van homeopathie.
2. Uitwendig. a) Door inhaleren: zuiver of gemengd. 10 druppels in een kommetje warm water. Een handdoek over het hoofd leggen en enkele minuten inhaleren.
Enkele druppels Eucalyptus op een zakdoek en zo inademen zal bij neusverkoudeheden een grote verlichting brengen.
b) Verdampen. 20 druppels vluchtige olie, zuiver of gemengd in een kommetje doen en op de radiator plaatsen. De olie verdampt en vult de leef- of slaapruimten.
c) In baden. Zie hoofdstuk "aromatische baden".
d) Insmeren. Zuiver of verdund met zachte amandelolie. Vb. Eucalyptus zuiver aanbrengen op sinussen, neus en op borst.
e) In zalven. een vluchtige olie vermengd met glycerine aanbrengen en de zalf in de huid masseren.
30-10-2010
DE SPECIFIEKE EIGENSCHAPPEN VAN DE VLUCHTIGE OLIEN
In alfabetische volgorde.
08-11-2010
Cade (spaanse jeneverbes).
Herkomst: uit het gebied rond de Middellandse zee. Het is een zwarte, sterk ruikende ontvlambare vloeistof die verkregen wordt door distillatie van takken en wordtels.
Uitwendig gebruik. - Huidziekten en huidaandoeningen zoals schurft, eczeem, psoriasis. - Haarziekten, haarschilfers. - Jeuk. - Ook huidziekten bij dieren.
Gebruiksaanwijzing.
Uitwendig. Zuiver of verdund met zachte amandelolie. Voor haarziekten en schilfertjes, vermengd met een goede kruidenshampoo, geeft Cade zeer goede resultaten. (5 ml Cade vermengd met 100 ml shampoo).
16-11-2010
Bonenkruid (sarcia montana).
Komt uit het zuiden van Frankrijk. Men vindt het bonenkruid zowel tussen de tijm- als de lavendelvelden. Verkregen door distillatie van de plant en de bloemtoppen.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Stimulans voor de intellectuele functies. - Algemene sexuele krachteloosheid. - Krampstillend, stuipen, zenuwaandoeningen. - Darmkrampen, maagpijnen, opzwelling van de buik, winderigheid, darmfermentatie. - Wormafdrijvend.
Uitwendig gebruik. - Wonden. - Insectenbeten.
Gebruiksaanwijzing.
Uitwendig gebruik. Zuiver of verdund met zachte amandelolie.
22-11-2010
Bergamot (citrus bergania)
Verschillende Nederlandse benamingen worden aan deze vrucht gegeven: bergamotpeer, bergamotcitroen. De vluchtige olie wordt geperst uit de schil.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Ontsmettend. - Krampstillend, bij winderigheid en buikopzwelling. - Darmontstekingen, parasieten in de darmen, wormafdrijvend. - Maagversterkend, moeilijke spijsvertering. - Onvoldoende eetlust.
30-11-2010
Berk (betula lenta)
Verkregen door distillatie van het hout. Groeit praktisch in alle streken met een gemiddeld of koud klimaat.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Urineafdrijvend, werkt de steenvorming in de nieren tegen. - Koortswerend en koorts verdrijvend. - Ontsmettend. - Krampenstillend. - Tegen stuipen, zenuwaandoeningen, jicht. - Bloedzuiverend. - Werkt bij reumatische pijnen, bij pijnlijke gewrichten. - Waterzucht van hart en nieren.
05-12-2010
Basilicum (oxymum basilicum)
Er bestaan ongeveer 150 soorten basielkruid. Wordt gevonden in beide halfronden maar oorspronkelijk komt basielkruid uit Azië.
Gebruikte delen: bladeren en bloemkroon. De vluchtige olie wordt bekomen door distillatie op waterdamp.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Energievergrotend. Bij algemene krachteloosheid en intellectuele overspanning. - Zenuwachtige slaaploosheid. - Krampstillend, tegen stuipen, zenuwaandoeningen, vallende ziekte. - Maagversterkendmiddel, dat de vertering vergemakkelijkt, bij maagkrampen - Darmontsmettend, bij darmontstekingen. - Menstruatieregelend middel. - Ontsteking van mond en keel.
Uitwendig gebruik. - Tegengif voor insektenbeten, ook wespensteken.
14-12-2010
Ajuin (allium cepa)
Men kent sinds eeuwen de eigenschappen van ajuin. Dioscoride, Grieks geneesheer in de eerste eeuw van onze tijdrekening, kende reeds de waterafdrijvende, toxische en ontsmettende eigenschappen van ajuin. Meer kende men toen niet en het heeft eeuwen geduurd vooraleer men wist dat ajuinsap t.o.v. staphylokokken en andere microben een zeer sterk natuurlijk antibioticum is. Het is nog niet zo lang geleden dat men de samenstelling van ajuinsap heeft kunnen vastleggen. Ajuinsap bevat ijzer, iodium, silicium, kaliumzouten, phosphaten en nitraten. Hierdoor kunnen we de geneeskrachtige eigenschappen van ajuin verklaren. Alhoewel we tot nu toe geen uitleg weten van de goede eigenschappen van ajuin bij een hersenbloeding of zijn invloed op sproeten, weet men nu wel waarom ajuinen, de stekende pijn van een wespensteek stopt, zoals een gom een potloodstreepje wegvlakt.
Ajuin is om zijn zeer sterke eigenschappen, urineafdrijvend, energieverhogend, tegen besmettingen, enz... sinds de oudheid een zeer gewaardeerd voedsel. Ajuin geeft gezondheid en een lang leven. De Bulgaren die enorme verbruikers zijn van ajuin, tellen zeer veel honderjarigen.
Gebruikte delen: de vrucht en het sap ervan. Ajuin bevat veel vitaminen A,B,C en veel mineralen: natrium, kalium,fosfor, ijzer, solfer, iodium, silicium, om er maar enkele te noemen.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Algemeen opwekmiddel (van het zenuwstelsel - lever - nieren). Bij algemene zwakte en geestelijke overspanning. - Sterk urineafdrijvend - lost ureum op en verwijdert het. Bij waterzucht en ontstekingen van de urinewegen. - Tegen reumatische pijnen en artrose. - Tegen likdoorns. - Antisepticum, bestrijdt besmettingen. - Slijmoplossend. - Bevordert de spijsvertering, tegen galstenen, gisting in de darmen. - Zwaarlijvigheid - Prikkelt de zinnelijkheid. - Wormafdrijvend. - Slaapverwekkend (in kleine mate). - Aandoeningen der luchtwegen (verkoudheden, bronchitis, astma, strottenhoofdontsteking). - Zeer goed voor de huid, tegen vroegtijdige veroudering.
Uitwendig gebruik. - Ontsmettend, verzachtend en pijnstillend. - Verjaagt de muggen. - Bij abcessen, furonkels, wespenbeten, winterkloven, migraine, doofheid, tandpijn, wratten, wonden en brandwonden.
Gebruiksaanwijzing.
Inwendig gebruik. Rauw. Rauw en laten trekken in water of in alcohol. Gekookt in water. Gemarineerd in distelolie.
Uitwendig gebruik. Pleisters van rauwe ajuin. Inwrijven met ajuinsap.
29-12-2010
Citroenkruid (cymbopogin narolus).
Herkomst: uit de tropische streken. Verkregen door disillatie op waterdamp van de bladeren.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Hartversterkend. - Opwekkend. - Spijsverteringsbevorderend, stimulans voor de maag. - Ontsmettend. - Bacteriedodend.
Uitwendig gebruik. - Ontgeurend. - Muggenverdrijvend. - Ontsmettend voor de leefruimten, door verdamping. - Reumatische pijnen.
Gebruiksaanwijzing.
Uitwendig. - Reuma: inwrijven zuiver of vermengd met zachte amandelolie. - Tegen muggen: op het lichaam zuiver aanbrengen of in de leefruimten laten verdampen.
07-01-2011
Ceder (cedrus atlantica).
Herkomst: Noord-Afrika en het Verre Oosten. Verkregen door distillatie op waterdamp van het cederhout.
Eigenschappen.
Inwendig gebruik. - Energieverhogend. - Boze nagels, haarverlies, droge en doffe huid. - Longaandoeningen, astma. - Ontsteking van de geslachtsslijmvliezen.
Uitwendig. - Tegen huidziekten en eczeem: zuiver of verdund met zachte amandelolie 2 tot 3x daags op de huid aanbrengen. - Voor droge haren: 15 ml essence in 100 ml kruidenshampoo mengen en de haren wassen en langdurig masseren. - Voor droge huid huid en rimpels: 1 deel amandelolie en 1 deel Ceder essence en 's avonds de huid mee insmeren.
12-01-2011
Cypres (cupressus)
Herkomst: Middelandse zeestreken. De vluchtige olie wordt bekomen door distillatie op waterdamp van de vruchten (noix de cypres).
Uitwendig. - Bij spataders: zuiver of verdund met gelijke hoeveelheid zachte amandelolie inmasseren. Deze bewerking enkele malen per dag herhalen. - Zweetvoeten: een zeer warm voetbad nemen met zout water (zeezout) 100 gr per 5 liter water en 20 druppels essence toevoegen. Daarna de voeten masseren met enkele druppels cypres essence, onverdund. - Bij hoest: 4 tot 5 druppels essence op het hoofdkussen, bij het slapengaan.
16-01-2011
Citroen (citrus limonum)
Zou afkomstig zijn uit India. Wordt vooral veel gekweekt in Spanje en Portugal. De vluchtige olie wordt gewonnen door het persen van de citroenschillen. Deze schillen bevatten vele kleine holten die de vluchtige olie vevatten. Groene vruchten geven meer vluchtige olie dan rijpe. Er zijn ongeveer 3000 citroenen nog voor 1 Kg vluchtige olie. Van het vruchtvlees wordt sap gemaakt.
Uitwendig gebruik. - Antisepticum. - Wondhelend. - Hoofdverkoudheid, keelontsteking. - Neusbloedingen. - Aften. - Verzorging van de huid. - Tegengif bij insectenbeten. - Verjaagt motten en mieren.
Gebruiksaanwijzing.
Uitwendig gebruik. - Dampen met warm water waaraan essence van citroen is toegevoegd. - Zuiver of verdund in alcohol, om wonden te ontsmetten. - Verdund, +/- 10 druppels in een glas warm water om te gorgelen. - Tegen wratten: enkele malen daags compressen doordrent met essence. - Als gezichtsmassage: glijke hoeveelheid citroenessence en zachte amandelolie. - Tegen insectenbeten: enkele druppels op de beet wrijven.