NIEUW: Blog reclamevrij maken?
HOMEPAGE
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
 • Na bijna vijf jaar
 • Operatie van een gescheurde achillespees
 • Oefeningen na een gescheurde achillespees
 • Rehabilitatie van een gescheurde achillespees
 • Voetoefening voor de achillespees
 • Nog een massagefilmpje
 • Rekoefening voor de achillespees
 • Rekoefening voor de kuitspier en de achillespees
 • Enkeloefening voor de achillespees
 • Overstapoefening voor de achillespees
 • Duwtechniek voor de achillespees
 • Massagetechniek voor de kuitspier
 • Massagetechniek voor de kuitspier
 • Massagetechniek voor de achillespees
 • Ode aan mijn werkgever
 • Een woordje van dank!!!
 • Juist 6 maanden bezig
 • IK BEN ER NU NOG NIET VAN AF!!!
 • excentrische oefeningen
 • Een beetje teleurgesteld
 • Bijna honderd dagen!!!!!
 • Voor het eerst bij de specialist!!!
 • Kinesitherapie...
 • Nu al een week uit de gips....
 • Een blok van mijn been hoor
 • Ik kijk al uit naar 15 april
 • We zijn nu al zes weken verder....
 • Andere achillespeesklachten.....
 • Veertien dagen later....
 • Lopen met krukken
 • Een infootje over lopen met krukken.....
 • Een vervelende tijd
 • Vijf dagen later
 • 25 vragen over de achillespees
 • De operatie....
 • Diagnose
 • Wat is een achillespeesruptuur
 • Wat is een achillespees
 • Ongeluk!!!!!!
  Wil je me een mailtje sturen?

  Gastenboek

  een berichtje is altijd welkom

  achillespeesruptuur-mijn ervaring ermee
  Mijn verhaal na een gescheurde achillespees
  11-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongeluk!!!!!!
  Ik sukkel al sinds mei-juli 2008 met een ontsteking op mijn achillespees.Vanalles heb ik reeds geprobeerd!!!Eerst naar de huisdokter die mij een ontstekingsremmende injectie gaf,dan werd het wel wat beter ,maar na een geruime tijd kwam de onsteking weer terug.Ik heb er wel de ganse zomer geen last meer van gehad maar halfweg september stak de ontsteking de kop weer op!!Ik ging terug naar de huisdokter ,die af mij een injectie aan de twee zijden van mijn hiel.Na twee weken afwachten was de ontsteking helaas nog niet weg....ik was verplicht de huisdokter terug te raadplegen.Er moesten foto's en rx scan worden genomen waaruit bleek dat de achillespees nogal wat ontstoken zat.Halfweg november werd ik verwezen naar een sportdokter die mij direkt kinesietherapie voorschreef,en dan nog wel 18 beurten van een half uur.Deze werden verdeeld over een zestal weken dus ongeveer drie beurten per week.Het resultaat na al deze inspanning was helaas miniem en de pijn bleef voortduren alsook de ontsteking!!!Ik behandelde de plek met ontstekingsremmende zalf,ijscompressen en tens-massage.Ik bleef ook oefeningen doen om de achillespees te versterken maar dit zonder resultaat tot ik op 10 februari (exact om 13.43h )gewoonweg door mijn achillespees schoot en dit maar na een kleine inspanning.Deze was volledig afgescheurd!!!!Dit gepaard met een helse pijn aan de enkel die plots begon te zwellen,mijn voet kon ik niet meer bewegen,en ging er maar slapjes bij.Ik liet me opnemen langs de spoed in AZ Brugge st.jan waar ze me diezelfde dag nog hebben geopereerd want gans de achillespees was afgescheurd en moest terug worden aangehecht!!!!!Een operatie van ongeveer een uur was geslaagd en om 2200h lag ik al wakker op mijn kamer!!!De volgende ochtend werd er een gips aangebracht met mijn voet in een bepaalde (spits)stand zodat de achillespees steeds in een ruststand en een onstspannen houding verkeert!!!Ik werd ten stelligste verboden op mijn voet te steunen en zo weing mogelijk te bewegen wat uiteraard maar normaal is maar niet gemakkelijk!!!!!Zodoende ben ik veroordeeld tot een zestal weken verplichte vakantie (en dit om te beginnen)als je dat zo kunt noemen waarbij veel gerust zal moeten worden!!!!! Je mag zeker zijn dat dit niet motiverend is voor een persoon die praktisch niet gewoon is van stil te zitten,en dan nog niet van liggen gesproken.....Afwachten!!!!ppppfff

  12-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een achillespees


                        

  De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor zo'n pees.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een achillespeesruptuur
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is mogelijk dat deze peesruptuur ontstaat omdat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of verzwakt is. Bijna altijd is er een snelle en plotselinge spieractie (b.v. omhoog springen tijdens een volleybalwedstrijd) aan de scheuring vooraf gegaan. Een achillespeesruptuur treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen.

  Bij een achillespeesruptuur ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Klassiek is het verhaal dat de patiënt achterom kijkt omdat hij het gevoel had dat er iemand hard tegen zijn onderbeen trapte maar vervolgens tot de ontdekking komt dat er niemand was. Lopen lukt daarna meestal niet of nauwelijks meer. Het is echter ook mogelijk dat men na enige rust nog wel kan lopen en er relatief weinig hinder van ondervindt. Alhoewel dit laatste eerder uitzondering dan regel is kan dit een verklaring zijn voor het feit dat sommigen pas na enkele dagen naar hun huisarts gaan omwille van een zeurende aanhoudende pijn in de "achillespees".


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diagnose

                      

  Bij onderzoek hoeft er niet zo veel zichtbaar te zijn. Bij voelen (palpatie) van de kuit is vaak heel duidelijk een onderbreking in het verloop van de pees vast te stellen.


  Het belangrijkste onderzoek is het testen van de achillespeesfunctie: de hiel kan niet meer van de grond getild worden of bij knijpen in de ontspannen kuitspier (in buikligging met voeten over de rand van de onderzoeksbank (Test vlg. Thompson)), is er geen voetbeweging meer op te wekken. Bij onduidelijkheid kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met echografie van de achillespees.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De operatie....
  De wijze van opereren kan verschillen per chirurg. U wordt geopereerd in buikligging. Aan de achterzijde van de hiel over het verloop van de pees wordt een incisie (insnijding) gemaakt. Er kan hier een gevoelszenuw (nervus suralis) lopen welke soms opzij moet worden gelegd om beschadiging te voorkomen.

  Het bovenste peesdeel kan "V"- vormig worden gespleten waarna het onderste deel hierin kan worden geschoven.

                                        


  Vervolgens worden beide delen aan elkaar vastgehecht volgens een zgn. "zig-zag"patroon. Raar he!!!

                                         

  De peesschede en de huid worden vervolgens gehecht. Aansluitend wordt meestal een gipsverband aangelegd.

                                                        

  Mogelijke complicaties van de operatieve behandeling.

  Geen enkele ingreep is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig, zoals nabloeding, infectie, etc. Een hernieuwde ruptuur komt zelden of nooit voor tenzij leefinstructies niet adequaat worden opgevolgd.

  De nabehandeling

  Voor zowel de conservatieve als de operatieve behandeling bestaat er een nabehandelingschema.

  Operatie en nabehandeling: De gipsspalk die is aangelegd laat zwelling van uw kuit toe maar is niet stevig genoeg om er op te lopen. De eerste week tot aan het eerste polikliniekbezoek mag u niet steunen op deze voet. Na 1 a 1½ week worden de hechtingen verwijderd en krijgt een circulair onderbeengips. De voet die door verkorting van de gerepareerde achillespees tijdelijk in "spitsstand" staat wordt stapsgewijs in neutrale stand ingegipst (meestal 2e of 3e week) waarna u er makkelijker op kunt steunen. Op deze wijze kan de herstellende achillespees langzaam op lengte worden gebracht. Aansluitend volgt een periode van 2 a 4 weken tapebehandeling rond de voet en enkel eventueel in aanvang met een tijdelijke hakverhoging in de tape. Bij overgevoeligheid voor tape kunnen wij voor een andere vorm van bandage, i.e. Scotch Wrap (een soort elastisch rubber tape) kiezen. Soms wordt u verwezen naar de fysiotherapeut voor enige ondersteuning bij het herstel. Globaal kunt u na 6 tot 12 weken nagenoeg weer normaal lopen en kan een eventuele sporttraining hervat worden. (Er zijn mensen die tot meerdere maanden cq 1 jaar nodig hebben om voldoende te herstellen) Van belang is een goede warming-up (GEEN STRETCHEN)!

  Niet-operatieve nabehandeling: In tegenstelling tot bovenstaande wordt niet alleen uw voet en onderbeen maar ook uw knie en bovenbeen ingegipst. De voet staat in spitsstand en de knie is ingegipst in licht gebogen houding. Stapsgewijs in periodes van 2 a 3 weken wordt het been in meer neutrale stand ingegipst en wordt het gips ingekort tot een onderbeengips. Tegenover het voordeel dat u niet geopereerd hoeft te worden staat het nadeel dat u zeker in de eerste weken meer onthand bent met een bovenbeen- ipv een onderbeen gips waarbij het been in een "onhandige stand" is ingegipst. Het herstel kan mogelijk ook enkele weken langer duren.


  14-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 vragen over de achillespees
  1 Wat heeft de achillespees voor functie in het lichaam?
  De achillespees is het verlengde van de kuitspieren en verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees moet je zien als een soort kabel, die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen. Doordat de kuitspieren zich bij het hardlopen aanspannen en weer ontspannen, beweegt het hielbeen, en daardoor ook de voet, waardoor er gelopen kan worden.

  2 Waardoor kan ik last krijgen van die achillespees?
  Je moet je de achillespees voorstellen als een pees, die door een kokertje loopt. Bij elke beweging van de kuitspieren, glijdt die pees door dat kokertje heen en weer. Er zit vocht in dat kokertje, dat als een soort glijmiddel dient. Als nu, wat bij hardlopen heel vaak voorkomt, de voetstand bij de landing van de voet op de grond niet optimaal is -als de achillespeeshoek niet ongeveer 180 graden is dan schuurt die pees a.h.w. tegen de zijkant van dat kokertje aan. Er kan ook van boven aan de achillespees worden getrokken. Dat gebeurt als de kuitspieren te stijf zijn en / of verkort. Kuitspieren kunnen een grote kracht ontwikkelen. Als de kuitspieren niet lang genoeg en soepel zijn, wordt er onevenredig hard aan de achillespees getrokken. Ook kan een hardloper last krijgen, als hij zijn achillespees overbelast, doordat hij plotsklaps de training verhoogt of als hij van zachte ondergrond, het bos, ineens overstapt naar harde ondergrond, de straat. Al deze drie omstandigheden: verkeerde voetstand, stijve, verkorte spieren en overbelasting brengen met zich mee, dat het lichaam ter plaatse extra vocht produceert om de geïrriteerde plek weer te herstellen. De koker wordt nu te nauw. En het bewegen van de achillespees gaat pijn doen. Dit kan leiden tot een ontsteking.

  3 Op welke plaatsen kan ik pijn krijgen in de buurt van mijn achillespees?
  Op het hielbeen, tot aan de rand daarvan (tot ca. 5 centimeter van de grond). De oorzaak van deze pijn is meestal gelegen in het gebruik van de verkeerde hardloopschoenen. Dan heb je de pijn in en om de achillespees zelf. Tussen de 5 en 10 centimeter vanaf de grond. Dit is de echte hardnekkige achillespeesblessure. De pijn kan ook hoger liggen, op de overgang van achillespees en kuitspieren. Tot ca. 20 centimeter van de grond. Deze pijn is een signaal, dat de echte achillespees overbelastingsblessure eraan komt. Nu is er nog iets aan te doen.

  4 Wat Is de meest favoriete plaats voor de echte achillespeesblessure?
  Als je vanaf de aanhechtingsplaats van de achillespees op het hielbeen rekent, ongeveer 5 centimeter daarboven. Als je met je vingers je achillespees omhoog aftast, voel je op die plaats een verdikking zitten. Die plek is zo'n centimeter of 2 á 3 lang. Als je je voet en enkel op en neer beweegt, dan is er op die plaats met de vingertoppen een knisperend geluid waar te nemen. De achillespees kraakt dus ter plaatse.

  5 Wat is een achillespeeshoek?
  Tijdens de landing van de voet op de grond, werkt er een fikse klap in op de voet. Een klap die' twee- tot driemaal het eigen lichaamsgewicht bedraagt. De hardloopschoen behoort daar een groot gedeelte van op te vangen. Maar de hardloopschoen moet er ook voor zorg dragen, dat de achillespees recht blijft, zodat de pees soepel door die 'achillespeeskoker' kan heen glijden. De schoen mag dus nooit onder de klap vervormen: de voet mag niet in de schoen wegzakken. Als de achillespees volledig recht blijft tijdens de landing van de voet op de grond en tijdens de verdere afwikkeling van de voet, dan heeft de pees een hoek van 180 graden. Als de voet wegzakt, dan is de achillespeeshoek vergroot of verkleind en neemt de kans op het krijgen van een achillespeesblessure toe.

  6 Je weet natuurlijk nooit zelf of die achillespeeshoek wel precies 180 graden is. Hoe kun je daar dan achter komen?
  Sterke afwijkingen van de achillespeeshoek zijn wel makkelijk te constateren. Laat een andere loper maar eens een stukje achter je aanlopen. Zet je schoenen eens naast elkaar en kijk of de hielkappen nog recht staan. Of ga eens op zo'n lopende band lopen met een camera daarachter en een monitor ervoor. Kleine afwijkingen zijn inderdaad moeilijker te constateren, maar kunnen over het algemeen niet zoveel kwaad, als er maar op goede, specifieke hardloopschoenen gelopen wordt. Hardloopschoenen, die bij jouw looppatroon horen.

  7 Wat kan ik er zelf aan doen om de achillespeeshoek zoveel mogelijk 180 graden te houden?
  Een grote stap in de goede richting, is het dragen van de juiste hardloopschoenen aan je voeten. Dat is een schoen met een stevige hielkap, die goed om je hielbeen aansluit. De hardloopschoen moet de, voor jou, juiste balans hebben tussen stabiliteit en schokdemping. Iemand die 100 kilo weegt, heeft andere schoenennodig dan iemand die 60 kilo weegt. De schoen moet verstevigingen hebben op de, voor de individuele hardloper, juiste plaats. Als de voet de neiging heeft om naar binnen door te zakken, dan moet die schoen dat daar tegengaan. Er zijn genoeg mensen die scheve voeten hebben, daar is op zich niet zo makkelijk wat tegen te doen, maar de schoenen die ze dragen, moeten zoveel mogelijk steun geven op die plaatsen, waar dat het meeste nodig is om de achillespeeshoek ca. 180 graden te houden. En zo o.a. de achillespeesblessure te voorkomen. Lopen met een sterke afwijking van de achillespeeshoek kan trouwens leiden tot alle soorten van overbelastingsblessures, die er bij hardlopers kunnen voorkomen. Scheenbeenirritatie bijvoorbeeld, kniepijn, voetblessures, heupblessures, lage rugpijn, tot nekpijn aan toe.

  8 Kunnen verkeerde hardloopschoenen dan echt zo bijdragen tot het oplopen van een achillespeesblessure?
  Jazeker, vooral als ze erg slecht zijn natuurlijk. In afgetrapte schoenen zal de achillespeeshoek nooit 180 graden zijn. Dat is ook het geval als de hielkap van een slechte kwaliteit is. Als hardloopschoenen te laag zijn van achteren, dan komt er onevenredig grote trek te staan op de kuitspieren en dus ook op de achillespees. Schoenen kunnen ook te weinig demping geven, waardoor er grote klappen inwerken op de voet en natuurlijk ook op de achillespees. Die raakt veel vermoeider door al dat gestamp. En raakt daardoor geïrriteerd. Nieuwe schoenen kunnen ook tot achillespeespijn leiden. Dit doordat de voet mogelijk in een andere stand wordt geduwd. Door nog eens regelmatig met de oude schoenen af te wisselen, wennen je voeten er aan. Gooi je oude hardloopschoenen dus niet weg, voordat je nieuwe schoenen zijn ingelopen. Door de juiste hardloopschoenen te gebruiken, verklein je de kans op het oplopen van een overbelastingsblessure aanzienlijk.

  9 Wat kan ik bijvoorbeeld nog meer doen om een achillespeesblessure te voorkomen?
  Buiten wat al gezegd is, is gevarieerde training altijd van belang. Bovendien is het gebruiken van verschillende hardloopschoenen door elkaar ook zeer aan te bevelen. De achillespees kan dan nooit te lang op een en dezelfde manier worden belast. Een goede loopstijl, wat betreft de voeten, is natuurlijk ook van belang. Hoe rollenden' er gelopen wordt, des te minder de voeten, en de achillespezen te verduren krijgen. Het is ook van belang om het been tijdens de zwaaifase te kunnen ontspannen. Concentreer je maar eens op je zwaaibeen: is alles volledig ontspannen? Verder, hoe sterker je voet- en been- spieren zijn, des te minderkans je loopt om last van je achillespees te krijgen. Regelmatig voetgymnastiek doen bewerkstelligt dat. En uiteraard het veelvuldig uitvoeren van rekoefeningen, voor de kuitspieren, de hamstrings en de achillespees. Hoe soepeler die spieren zijn, des te minder wordt ervan de bovenkant aan de achillespees getrokken.

  10 Valt Iedereen altijd op deze genoemde manieren te helpen om geen achillespeesblessures te krijgen?
  Jammer genoeg niet. Sommige mensen hebben gewoon geen voeten om lange afstanden mee hard te lopen. Of ze hebben een aangeboren verkorte achillespees. Maar ze willen zo graag hardlopen. Zulke mensen zijn mogelijk gebaat bij orthopedische aanpassingen in of aan hun sportschoenen. Met aanpassingen precies op die plaatsen, waar zij dat nodig hebben. Veel mensen hebben ook een beenlengteverschil. Beenlengteverschil kun je tijdens een sportmedische keuring laten bepalen. Als het verschil meer is dan 1 centimeter, vraag dan aan de arts of er iets aangedaan moet worden. Een inleghakje in een trainingschoen bijvoorbeeld. Of een orthopedische portschoenmaker kan de sportschoen op maat verhogen door er een extralaagje tussenzool in te zetten.

  11 Zijn er verder nog dingen in de handel, die er toe kunnen bijdragen, dat je geen achillespeesblessure krijgt?
  Als de inlegzool in de schoen te slap geworden is, dan ondervindt de voet tijdens het hardlopen niet meer voldoende steun. Een nieuwe, verse en stevige inlegzool doet dan wonderen. De voet wordt weer gesteund, waardoor de achillespeeshoek mogelijk weer richting 180 graden gaat. Er zijn ook corrigerende inlegzolen verkrijgbaar. Inlegzolen, die bijvoorbeeld aan de binnenzijde iets zijn verhoogd, waardoor de voet iets naar buiten wordt geduwd, richting 180 graden. Er zijn ook inlegzolen, die gemaakt zijn van schokdempend materiaal. Dat geeft extra demping aan de schoen. Verder zijn er losse in leghakjes te koop, ook gemaakt van een schokdempend materiaal. Door die in allebei de schoenen te leggen, komen de, hielen iets omhoog, waardoor de kuitspieren, en daarmee ook de achillespezen, worden ontlast. Er zijn ook van die kuitcompressie bandages in de handel. Die kan, je dan om doen, zodra je ter plekke wat pijn voelt en dan met strips, onder en boven de zere plek; aantrekken. Een verder voordeel van deze bandages is, dat de warmte die door het lichaam wordt geproduceerd op die plek blijft en niet verloren gaat. De lokale bloedcirculatie neemt dan ook sterk toe. Waardoor het genezingsproces zal versnellen.

  12 Hoe weet ik nu dat ik een achillespeesblessure heb. Je voelt toch altijd wel wat?
  Een eerste indicatie is de pijn die je voelt, als je 's ochtends opstaat. Als je achillespees bij de eerste passen, die je met je blote voeten op de grond zet, pijn doet, dan is dat een signaal. Die pijn gaat dan heel snel weg, vooral als je schoenen aandoet. Maar de volgende dag duurt het dan weer iets langer, voordat die pijn weg is, enz. Vervolgens voel je pijn bij het begin van een training, ook die verdwijnt weer als je 'warm' gedraaid bent. De volgende keer duurt dat weer langer en uiteindelijk gaat die pijn helemaal niet meer weg. En is de hele zaak daar ontstoken.

  13 Hoe moet ik trainen als ik 's ochtends wat pijn of stijfheid voel in mijn achillespees?
  Onderwerp je hardloopschoenen onmiddellijk aan een grondige inspectie. Zijn ze afgetrapt, staan ze scheef, zijn ze te slap? Zo ja, dan moet je onmiddellijk naar de winkel om nieuwe en betere te kopen. Vervolgens: verminder je onmiddellijk je trainingsbelasting. Alleen nog maar wat niet te lange, rustige duurloopjes op een vlakke, liefst zachte, ondergrond en beslist geen sprintjes, heuvelopen of wedstrijden. Doe twee hakverhogingen in de trainingsschoenen (alsmede in de dagelijkse schoenen). En doe voor en na de training uitgebreid rekoefeningen voor de kuitspieren. En uiteraard een uitgebreide warming-up en een cooling-down.

  14 Waarom is die warming-up en die cooling-down zo goed voor mijn achillespees?
  Door een warming-up gaat het bloed sneller stromen, de kuitspieren raken goed doorbloed. Alles wordt soepel. Kortom: het hele lichamelijke mechanisme wordt opgestart. Rekoefeningen horen daar natuurlijk ook bij. En na afloop van de training / wedstrijd zitten er altijd afvalstoffen in het lichaam, ook in de kuitspieren. Door een cooling-down te doen met daar in weer rekoefeningen, bewerkstellig je, dat 4 afvalstoffen sneller en beter worden, afgevoerd. Warm afdouchen is daar ook een goed voorbeeld van. Hoe soepeler de kuitspieren zijn, des te minder heeft de achillespees te verduren.

  15 Kan ik buiten de training om nog wat meer doen om die pijn weg te krijgen?
  Leg na de training ijs op de achillespees. Een cold-pack is hier heel geschikt voor. Leg eerst een doekje op de huid en leg vervolgens het ijs erop en laat dat 15 minuten liggen. Houd de achillespees volledig ontspannen. Verder kun je, voor zover je tijd en zin hebt, gedurende de verdere dag nog dingen ondernemen, die tot doel hebben de doorbloeding in de achillespees en met name die in de kuitspieren te bevorderen. Waardoor het genezingsproces sterk wordt gestimuleerd.

  16 Geef eens voorbeelden hoe ik de doorbloeding in de kuitspieren en in de achillespees kan bevorderen?
  Door wisselbaden te nemen bijvoorbeeld: je voet en kuit 2 minuten lang in zo heet mogelijk water houden en 30 seconden in koud water. Of ijsmassage. Als je ijsmassage wilt doen, dan zet je een bekertje water met een stokje daarin in de vrieskast. Als het water bevroren is, dan haal je het uit het bekertje. Met het stokje als handvat, masseer je gedurende 6 á 7 minuten de gespannen achillespees (zonder doekje ertussen). Je moet er hier wel voor zorg dragen, dat je het ijs heen en weer beweegt, een draaiende beweging maken dus. Je zult merken, dat de huid rood wordt, vanwege een sterke lokale doorbloeding. En die verhoogde bloedvoorziening gaat daarna nog een aantal minuten door. De ijsmassage kan wel tot tien keer per dag toegepast worden. Ook kun je 's nachts een broeiverband om je achillespees en kuit doen. Je wikkelt een vochtige doek, een handdoekje bijvoorbeeld, om je been. Vervolgens doe je er een plastic draagtas of taft omheen en een zwachteltje om de zaak op zijn plaats te houden. Dit laat je zo zitten gedurende de tijd, dat je slaapt. Dit waterverband gaat broeien en er ontstaat lokale warmte, waardoor de bloedcirculatie ter plaatste toeneemt. Verder is de rode lampmethode bij vele ouderen bekend. En doe rekoefeningen voor de achillespezen, de kuitspieren en de hamstrings, tot de pijngrens, zoveel je maar wilt.

  17 wat voor rekoefeningen moet ik dan doen?
  Er staan genoeg rekoefeningen voor hamstrings, kuitspieren en achillespees beschreven in de hardloop lectuur of ze staan op een speciale rek poster. Als de kuitspieren echt ernstig verkort zijn, ga dan 20 minuten lang op een schuine plank staan: je legt een boek op een centimeter of 30, 35 van de muur op de grond. Daarop leg je een plank, die tegen de muur aankomt. Je gaat nu met je rug en je hielen tegen de muur staan op die schuine plank (je tenen wijzen omhoog richting boek). En je blijft zo staan. Als de kuitspieren langer worden, dan moet je de hellingshoek wat vergroten (boek wat dichter bij de muur of er een dikker boek onder leggen). Houd dit vele dagen achtereen vol. Als het je te lang duurt, lees dan een boek in die tijd of luister naar muziek o.i.d.

  18 Wat moet ik eigen als mijn achillespees echt ontstoken geraakt is?
  Jezelf een draai om je oren geven. Je kunt het vrij gemakkelijk zelf constateren, dat je achillespees ontstoken is. Het gebied rond de achillespees is dan niet alleen wat verdikt en rood, maar voelt ook nog eens warm aan. Dat kun je vaststellen door je handrug er tegenaan te leggen. Bovendien heb je dat natuurlijk allang zelf gevoeld. 's Ochtends kon je bijna niet meer je bed uitkomen. Alleen met pantoffels of schoenen aan kon je je mogelijk nog een beetje door het huis bewegen. Je stopt nu zeker twee tot drie weken helemaal met hardlopen. Je kunt nu twee dingen doen: je gaat via je huisarts naar de fysiotherapeut of je gaat aan de gang met zelfbehandeling. Je legt een aantal keer per dag gedurende 20 minuten een cold-pack op de zere plek (denk aan het doekje ertussen). Als je geen last van je maag hebt, neem je per dag de maximaal toegestane hoeveelheid Aspirines in. Bovendien neem je iedere twee uur een korrel Arnica D6 in en drie korrels Ruta D6, die remmen de ontsteking. Deze homeopathische middelen zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek en drogisterij. Vervolgens leg je een tapeverband aan met druk op de pijnlijke plek en minder druk daaronder en daarboven. De eerste 15 minuten is dit pijnlijk, maar de pijn zakt daarna langzaam weg. Dit tapeverband heeft tot doel, het overtollige vocht weg te persen naar elders, waar geen ontsteking is en waar het wel opgeruimd kan worden. Dit alles doe je twee dagen lang, nadat je de ontsteking geconstateerd hebt.

  19 Moet ik na die twee dagen dan een ander soort behandeling doen?
  Ja. Die eerste twee dagen ben je bezig om de ontsteking af te remmen. Vervolgens ga je je bezighouden met proberen het beschadigde lichaamsweefsel weer te herstellen. Alhoewel de ontsteking nu wel weg is, is het aangedane lichaamsweefsel nog lang niet hersteld. Voordat dat zover is, moet, er- nog wei het een en ander gebeuren. Je moet er vanaf dit moment voor gaan zorg dragen, dat er lokaal een sterke bloedcirculatie plaatsvindt. Dat is essentieel om het lichaam verder goed te kunnen laten herstellen. Je legt nu een tapestrip onder en boven de zere plek. Het vocht is inmiddels opgeruimd en door de tapestrips nu onderen boven de zere plek aan te brengen, maak je een z.g. stuwmeer met bloed. Er ontstaat ter plekke een verhoogde bloedhoeveelheid en daardoor een verhoogde bloedcirculatie. En de behandelingen met het cold-pack worden nu vervangen door die van de ijsmassage. Met het innemen van de Aspirine stop je ook. Vanaf nu slik je één keer per dag driekorrels Arnica D6 en twee keer per dag drie korrels Ruta D6. De broeiverband behandelingen (eventueel met alcohol i.p.v. met water) kunnen eventueel nu worden toegepast, alsmede ook de wisselbaden en de rode lamp methode. De rekoefeningen doen is altijd zeer aan te raden, maar dan wel tot de pijngrens. Je doet net zolang hakverhogingen in je schoenen, totdat je pijnloos zonder kan lopen. Begin niet te snel weer met de training. Als de achillespees niet de gelegenheid krijgt helemaal te genezen, dan kan de achillespees gaan 'verkleven'. Hij zit dan a.h.w. vast aan de rand van de koker. En dat doet vreselijk pijn natuurlijk.

  20 Helpen injecties tegen een ontstoken achillespees?
  In z'n algemeenheid gezegd: nee. Bekend is het toedienen van één of meerdere cortisonen injecties. De ervaring heeft geleerd: laat u nooit een cortisonen injectie geven om een achillespeesblessure te lijf te gaan. Het is voor de chirurg uiterst moeilijk te bepalen of de injectienaald wel of niet in de ruimte tussen de pees en de rand van de koker zit. Op die plaats moet hij wel zitten. Want als de cortisonen in de achillespees komen, dan kunnen de harde weefsels van de achillespees zacht gemaakt worden. De achillespees 'lost' dan a.h.w. wat op. Vooral bij meerdere injecties. Een operatie is ook een uiterst redmiddel en komt slechts in een paar procent van de gevallen voor. En dan nog altijd bij mensen, die de eerste signalen hadden veronachtzaamd, omdat 'er geen training gemist kon worden'.

  21 Zijn er nog andere manieren, waarop ik een achillespeesblessure kan krijgen?
  Jazeker. Je kunt namelijk - ook je achillespees scheuren door, volledig koud zijnde, een sprint in te zetten of een heuvel op of af te stormen zonder de noodzakelijke warming-up gedaan te hebben. De achillespees is slecht doorbloed en kan die belasting niet aan. Niet sporters ervaren hetzelfde als ze nog even de bus of de trein willen halen... Dit zijn geen overbelastingsblessures, maar blessures, die door één aanwijsbare oorzaak zijn ontstaan. Uiteraard ga je hiermee onmiddellijk naar de dokter of naar de Eerste Hulp.

  22 Helpt sportmassage tegen het oplopen van een achillespeesblessure?
  Ja, zeer zeker. De sportmasseur heeft je geregeld op de bank liggen, hij kan voelen dat die achillespees van jou niet meer zo mooi slank is als anders. Dat die iets verdikt is, dat hij wat knispert als je hem beweegt. Hij kan je trainingsadviezen geven, die je dan natuurlijk meteen opvolgt... Bovendien neemt de kans om achillespeesblessures te krijgen af als je voor geregeld onderhoud bij de sportmasseur langs gaat. Hij of zij zal alle eventuele afvalstoffen uit je kuiten verwijderen.

  23 Hoe leg ik die inleghakjes eigenlijk in mijn hardloopschoenen?
  Er zijn hakverhogingen in de handel, die gemaakt zijn van een schokdempend materiaal. Dit materiaal heeft ook de eigenschap, dat het niet heen en weer kan schuiven in de schoen: het plakt a.h.w. een beetje. Die hak verhoging leg je dan onder de inleg zool in je schoen. Het verdient altijd aanbeveling deze inleghakjes net zo lang te gebruiken, totdat de pijn in de kuit of in de achillespees is afgenomen en ze er dan uit te halen. Bouw dat dan geleidelijk af. Bijvoorbeeld door ze drie of vier dagen lang, om de dag, nog in de schoenen te doen, voordat je ze er volledig uitlaat. Als je namelijk permanent met deze inleghakjes in je schoenen loopt, dan wennen je kuitspieren daaraan en zij zullen zich verkorten. Of je moet zéér consciëntieus de rekoefeningen, blijven uitvoeren.

  24 Hardloopschoenen hebben soms een inkeping aan de achterzijde van de schoen ter hoogte van de achillespees en soms juist het tegenovergestelde? Waar is dat nu voor?
  Tja, wie zal het zeggen. Als de schoen op die plek is ingesneden, dan kan de achillespees zich vrij bewegen, wordt die niet belemmerd door de schoen. Terwijl een schoen die daar juist een verhoging heeft zitten, de achillespees meer warmte zal geven en wat meer zal beschermen. Ga maar af op je persoonlijke gevoel.

  25 Is een achillespees in de winter kwetsbaarder dan in de zomer?
  Jazeker. Er zit bijna geen bloed in de achillespees. Daardoor heeft de achillespees altijd veel moeite om warm te worden, en goed doorbloed te raken. In de winter is dat nog wat moeilijker, omdat het bloed dan hard nodig is om het lichaam, en met name de romp, op temperatuur te houden. Er is dan minder bloed beschikbaar voor bijvoorbeeld de handen en de achillespezen. Een uitvoerige warming-up en goede sportsokken zijn in de wintermaanden onontbeerlijke zaken in het kader van de blessurepreventie.  16-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf dagen later
  We zijn nu vijf dagen verder,ik kan die gips maar niet gewoon worden!Vooral de eerste dagen is het nogal moeilijk om om te gaan met krukken,als je een poot moet missen ben je daar wel op aangewezen!!!!Het moeilijkste is natuurlijk van je voet niet te bewegen,en dit vooral van iemand die gewoon is te werken in de horeca!!!!Dit is een beroep waar men constant in de weer is en zeker niet ter plaatse moet blijven trappelen!!!!Hier en daar hoor ik wat raadgevingen en beoordelingen maar kortom gezegd de meeste zeggen wanneer ik goed de instrukties van de orthopedisten volg ik kans maak op een totale genezing!!!!Dit geeft mij natuurlijk wat hoop maar als ik dan denk aan de periode die ik er moet over doen,dan voel ik me helemaal niet meer zo fleurig ,ik krijg er gewoonweg de kriebels van.Natuurlijk een beetje zielig van mij want er zijn nog veel andere mensen die nog in nauwere schoentjes zitten dan ik,dat weet ik.Ik denk dan aan mensen die een auto-ongeval hebben en er uitkomen als een hoopje schroot,of iemand met brandwonden,of iemand met een gebroken heup......wat maken die dan allemaal mee.tIs maar dat ik wil zeggen dat wanneer je leven of je levenswijze een gans andere wending neemt het altijd moeilijk is om je direkt aan te passen en vooral als dit plots gebeurt !!!Best dat het maar tijdelijk is,dat hoop ik toch!!

  19-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vervelende tijd
  Vandaag donderdag,de tijd schuift langzaam voorbij en ik zit al een week in de gips.Ik ben enorm bang dat ik een onbewuste beweging zou doen,zodanig dat er iets zou bewegen in mijn voet,dat de aangehechte achillespees daardoor weer zou loskomen ofdat er daardoor iets anders negatiefs zou gebeuren!Maar ja lieve mensen ik wil nu echt niet zitten klagen hoor maar je kan je niet voorstellen dat iemand die een ganse dag bijna onbeweeglijk moet blijven liggen ,zit af te piekeren en wat er allemaal door zijn hoofd gaat!!!Dit had ik van mezelf eigenlijk ook nooit gedacht hoorZeer slecht voor de moraal immers,probeer het te negeren zegt iedereen maar automatisch komt het terug,willen of niet.Zo moet ik nu dikwijls denken aan personen die bijna met gans het lichaam in een spalk of een gips moeten zitten gedurende een drietal maanden zonder te bewegen,dat moet dan pas echt verschrikkelijk zijn hoor vooral mentaal!!!Ik ben aangewezen op krukken,die ik de eerste dagen vervloekte maar nu koester als mijn beste vrienden.Zonder hen zou ik ook totaal vastgekluisterd zijn aan bed of zetel zodat ik iedere keer hulp zou nodig hebben om juist maar eventjes naar het toilet te gaan,wat een gelukkig man ben ik he!!!!Twee vrienden die je dagelijks steunen waar vind je dat eigenlijk nog,je moet alleen in de beginperiode met hen leren omgaan,daar haal je alleen maar voordeel uit.Best dat ik nog de liefste vrouw heb van de wereld die mijn moraal voedt met haar steunende gesprekken,voor mij zorgt als de beste verpleegster,en mij vooral moed geeft om deze periode te overbruggen.Duizend maal bedankt voor de goede zorgen

  20-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een infootje over lopen met krukken.....

  HET GEBRUIK VAN KRUKKEN

  U heeft zojuist één of twee krukken te leen gekregen. Deze heeft u gekregen omdat één been is aangedaan. De kruk(ken) vormen de vervanging voor (een deel van) een functie van het aangedane been. De informatie die u hier vindt is bedoeld als geheugensteuntje bij het gebruik van deze krukken.

  Hoe ziet een kruk eruit?

  Een kruk is opgebouwd uit buizen die, zoals een telescoop, in elkaar schuiven. De buizen worden in elkaar gehouden door een "knopje" dat vanuit de ene buis in een "gat" in de andere buis valt.

  Bekijkt u de kruk van boven naar beneden, dan komt u de volgende onderdelen tegen: 

                                                                    fig.1

  1. een manchet (soms open en soms bijna gesloten aan de voorzijde),

  2. een drukknopje als instelmogelijkheid voor de hoogte tussen handvat en manchet (dit is niet altijd aanwezig),

  3. een handvat (soms ergonomisch gevormd naar de vorm van een linker of rechter hand)

  4. een knopje als instelmogelijkheid voor de hoogte van het handvat tot de grond,

  5. een schroefdopje waarmee de hoogte instellingsmogelijkheid van de kruk wordt ontgrendeld (dit is niet altijd aanwezig)

  6. en een dop (zie fig. 1)

  Hoe stelt u een kruk in?

  Ga rechtop staan met de armen ontspannen naast u. In deze positie zijn uw ellebogen licht gebogen en de schouders ontspannen en laag.

  De hoogte van de kruk is goed als de muis van uw hand, in die stand kan steunen op het handvat (3) van de kruk. Hierbij moet het niet nodig zijn om voorover te buigen of de schouders op te trekken.

  Indien de hoogte verkeerd is, dient u, afhankelijk van de soort kruk, het schroefdopje (5) los te draaien waarmee de hoogte instelling ontgrendeld kan worden. Druk het onderste drukknopje (4) los waardoor het "gat" vrijkomt dat bij de verkeerde hoogte hoort. Verschuif de buizen naar de goede hoogte. En laat het knopje terug vallen in het goede "gat". Controleer de hoogte en als deze correct is, draait u (indien nodig) het schroefdopje weer vast.

  De manchet (1) van de kruk moet zich minimaal 5 cm. onder uw elleboogpunt bevinden.

  Bij sommige krukken kan de hoogte van de manchet gewijzigd worden. Als dit nodig is kunt u de manchet (1) verplaatsen door het bovenste drukknopje (2) in te drukken waardoor het "gat" vrijkomt wat bij de verkeerde stand hoort. Na verschuiven, laat u het drukknopje terugvallen in het goede "gat".

  Hoe loopt u met krukken?

  U heeft informatie ontvangen of u wel of niet op uw been mag steunen, dus in hoeverre u uw been moet ontlasten. Zonder krukken loopt u volledig belast. Bij gedeeltelijk belast lopen, mag u steunen op het aangedane been. Dit kan zowel met één kruk als met twee krukken. Lopen met twee krukken zonder te steunen op het aangedane been noemt men onbelast lopen • • • • •

  U heeft twee krukken ontvangen en moet onbelast lopen (zie fig. 2):

  a. Bij aanvang van het lopen, staan de krukken en de voet van het goede been naast elkaar (gearceerde voet is aangedane voet).

  b. Beide krukken vooruit zetten tot voor de tenen

  c. Het aangedane been tussen de krukken "hangen"

  d. De voet van het goede been tussen of voorbij de krukken op de grond plaatsen


                                  


  U heeft twee krukken ontvangen en mag gedeeltelijk belast lopen (zie fig.3):

  a. Bij aanvang van het lopen, staan de krukken en de voeten naast elkaar (gearceerde voet is aangedane voet).

  b. Beide krukken vooruit zetten tot voor de tenen

  c. De voet van het aangedane been tussen de krukken op de grond plaatsen

  d. De voet van het goede been voorbij de krukken op de grond plaatsen


                                  


  U heeft één kruk ontvangen en mag gedeeltelijk belast lopen (zie fig. 4): Let op!: Deze kruk draagt u aan de gezonde zijde. Bijvoorbeeld: moet u uw linker been ontlasten dan draagt u de kruk aan de rechter kant.

  a. Bij aanvang van het lopen, staan de kruk en de voeten naast elkaar (gearceerde voet is aangedane voet).

  b. Zet de kruk vooruit tot voor de tenen

  c. De voet van het aangedane been ter hoogte van de kruk op de grond plaatsen

  d. De voet van het goede been voorbij de kruk op de grond plaatsen

                               


  Bijzonderheden bij het gebruik van krukken

  Opstaan

  Als u krukken heeft gekregen met open manchetten dan pakt u beide krukken in één hand vast. Pak met uw andere hand de stoelleuning, de zitting of het bed vast. Als u krukken heeft gekregen met bijna gesloten manchetten dan kunt u de krukken aan uw onderarmen laten bungelen zodat u beide handen vrij heeft om u mee op te drukken vanaf de stoelleuningen, de zitting of het bed. Ongeacht de soort krukken steekt u het aangedane been naar voren en drukt u zich vanuit zit op tot stand met behulp van uw handen en uw goede been.

  Gaan zitten

  U zorgt dat u met de achterkant van uw benen hetgeen voelt waar u op wilt gaan zitten. Zoals bij opstaan is beschreven neemt u, beide krukken in één hand en met de andere hand pakt u de stoelleuning, de zitting of het bed vast. Of u laat de krukken bungelen aan uw onderarmen en ondersteunt zich met beide handen via de stoelleuningen, de zitting of het bed. Ongeacht het soort krukken steekt u het aangedane been vooruit en gaat zitten.

  Op een trap of opstapje stappen

  U plaatst eerst het goede been naar boven. Daarna trekt u de kruk(ken) en het aangedane been bij.

  Van een afstapje of trap afstappen

  U plaatst eerst uw kruk(ken) en aangedane been naar beneden. Daarna trekt u het goede been bij.

  Als er een leuning is kunt u volstaan met het gebruik van één kruk. De kruk die u niet gebruikt, pakt u erbij in de hand waarmee u de andere kruk vasthoudt. Pak de kruk evenwijdig aan het handvat.


   


  21-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lopen met krukken
  Sinds de eerste dag dat ik terug ben van het ziekenhuis zijn mijn krukken de voornaamste gezelschap die ik heb.Ze volgen me overal of beter gezegd ik neem ze overal mee omdat het niet anders kan.In het begin voorzichtig stapje voor stapje 10 cm per 10cm.Moesten die krukken nu eens begeven een mens mag er niet aan denken van daar pardoes op de grond terecht te komen.Het heeft wel een paar dagen geduurd voor ze mijn vertrouwen hebben gewonnen hoor want zo'n dunne buisjes die en volwassen vent moeten dragen,je fantasie begint op hol te slaan .Nu neem ik al ruime passen en hou me niet zoveel meer in.Het doetme denken aan het turnrek waar ik als kleine jongen akrobaatje speelde op het strand in de "pinguinclub"in blankenberge!!!!Als het ware moet je deze en leren beheersen tot je ze volwaardig onder de knie hebt dan ga je vooruit op het tempo die een normaal gezond persoon nodig heeft om dezelfde afstand af te leggen.....eigenlijk denk ik dat wanneer ik ze compleet meester ben ik ze niet meer nodig zal hebben omdat ik dan al bijna genezen zal zijn....Hopelijk zo vlug mogelijk.....

  25-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veertien dagen later....

  Na veertien dagen gips werd ik vandaag in het AZ verwacht om deze te verwijderen....Op de eerste foto zie de eerste gips die werd verwijderd.Dit door middel van een verdacht lawaaimakend mini circelzaagje die zich door her gips kliefde...ik kreeg er gewoon kippevel van en was bang dat deze mijn been zou raken,maar niks van .....de gipsmaker weet wel wat hij doet .Dan werden de draadjes van de operatie verwijderd(foto's 1 2 & 3)Je ziet op de afbeelding dat de hiel volledig werd  geopend voor de aanhechting van de achillespees.

     


  Hierboven zie je een close-up van de hiel,de draadjes zijn hier verwijderd en de wonde wordt nogmaals zeer zorgvuldig ontsmet!!!!

  Om de wonde te beschermen wordt er natuurlijk een pleister opgelegd!!!!!Hier staat de voet nog in spitsstand zoals ze eerst werd ingegipst.Straks wordt de voet voorzichtig in een neutrale stand geduwd.  Vervolgens wordt er een katoenen  sok over het been tot aan de tenen aangebracht met de nodige speling om de huid goed te beschermen.  Boven deze sok worden er dan vellen  van een soort isomo aangebracht om de hardheid van de gips te neutraliseren.Het geeft een zacht gevoel en voelt ook wat warm aan.
  Nu wordt door de gipsmeester een gipsverband aangebracht terwijl hij de voet van spitsstand naar normale stand duwt zodanig dat de voet in praktisch 90° staat met het scheenbeen.Dit is een pijnlijke ervaring maar gelukkig duurt dit niet lang.  Ondertussen is de gips al hard geworden en staat mijn voet vast in deze nieuwe stand.Ik voel de spanning nog goed op de pees maar de gipsmeester vertelde me dat dit na een uurtje ofzo niet meer pijnlijk zou zijn,en effectief deze man heeft wel ervaring hoor want zijn voorspelling kwam gelukkig uit!!!Nu mag ik nog gedurende de periode van een maand totaal nog niet op deze voet steunen,dus afspraak op 25 maart om terug deze gips te verwijderen, wat er dan zal gebeuren vraag ik mij nu ook af dus.....WORDT VERVOLGD!!!!


  12-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere achillespeesklachten.....

  Klachten aan de achillespees

  De achillespees wordt gevormd door de uitlopers van de kuitspieren (tweekoppige m. gastrocnemius), en de dieper gelegen scholspier (m. soleus). Halverwege de kuit stralen ze uit in de achillespees, die vasthecht aan het hielbeen. Samen worden ze wel m. triceps surae genoemd, een zeer belangrijke spier voor het afzetten (plantairflexie) van de voet en tevens dient als stabilisator voor de knie. De achillespeees is weinig doorbloed en geneest langzaam. Op de achillespees kunnen krachten komen van meer dan 12.5 maal het lichaamsgewicht.

  Klachten aan de achillespees kunnen worden veroorzaakt door:
  • afnemende doorbloeding van de pees bij het ouder worden. ( de meeste klachten komen voor in de leeftijd tussen de 35 en 45 jaar, meer bij mannen dan bij vrouwen).
  • verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren
  • overgewicht
  • voetstandsafwijkingen zoals een hol- of knikvoet waardoor een versterkte pronatie of supinatie ontstaat bij de afwikkeling
  • beenlengteverschil en bekkenscheefstand

  Peritendinitis of tendovaginitis

  Dit is een ontstekingsreactie van de peeskoker rond de achillespees. Het is een typische overbelastingsblessure en gaat vaak gepaard met een fijn kraken tijdens beweging. Bij chronische ontstekingen ontstaan er verklevingen tussen de peesschede en de pees met onregelmatige verdikkingen van de peesschede.

  Een tijdelijke hakverhoging of het dragen van heelpads kunnen verlichting geven.

  Bursitis of slijmbeursontsteking

  Slijmbeursontstekingen kunnen voorkomen van de slijmbeurs tussen de achillespees en het onderbeen of van de oppervlakkige slijmbeurs achter op de hiel.

  Het dragen van heelpads kan de klacht verhelpen.
   

  Tendinopathie van de Achillespees

  Tendinitis van de achillespees is de meest voorkomende tendopathie (30% van alle letsels) en komt zelfs voor bij zeer jonge kinderen. Het is een aandoening waar de achilles pees bij of dichtbij het hielbeen ontstoken raakt en pijn veroorzaakt. Deze klacht geeft zware pijn in de achterzijde van de enkel en de hiel. De klacht wordt veroorzaakt door te veel spanning en/of belasting op de achillespees.

   

  Ziekte van Haglund

  Bursisis retrocalcanea of de ziekte van Haglund is pijn bij de achillespees , aan de achterzijde van het been. Het kan irritatie door de schoenrand zijn. Hierdoor treedt verkalking op van het hielbeen en / of een afklemming van de achillispees. Dit is vaak te zien aan een knobbel aan de achterkant van de hak. Het ontlasten van de knobbel op de hak door een kleine schoenaanpassing kan de klacht verlichten. Een siliconen inlegzool kan de hak ontlasten.

  25-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zijn nu al zes weken verder....
  Vandaag niet al te mooi weer zulle ,maar het geeft niet dat ik naar buiten moet want vandaag worden we opgepikt door mijn schoonzus ,(die trouwens altijd paraat is dit te doen) om ons naar het AZ St.Jan te Brugge te voeren...ik kan nog steeds niet met de auto rijden zie je!!!!
  Vandaag rendez-vous bij de gipsmeester voor een nieuwe gips!!!!
  Om 8.45h is het zo ver,bijna niet moeten wachten zeg wat zeer zelden is in een kliniek....De gipsmeester komt aandraven met zijn mine-cirkelzaag om de oude gips te verwijderen,weeral een naar gevoel hoor want het geeft een gevoel alsof hij rakelinks langs de huid passeert,maar gelukkig blijft het alleen bij dat gevoel.Nu blijkt dat deze zogenaamde cirkelzaag alleen maar een getand wieltje is die alleen maar vlug weg en weer gaat  en niet ronddraait!!!Zo nu de gips verwijderen en de ondertussen genezen wonde van de operatie nog een kontroleren.Nu zou alles weer totaal aangegroeid moeten zijn maar............
  De hoop om nu zonder gips verder te moeten is gauw voorbij,want kort na effen het been te ontsmetten wordt er algauw weer zo'n kous over mijn voet getrokken,de basis voor een nieuw gips De voet wordt nu mooi in correcte stand geduwd wat bijlange niet zo pijnlijk niet meer was als toen die uit spitsstand werd geduwd,ik kon mijn voet praktisch zelf in die houding houden.Nu weer dezelfde werkwijze als vorige keer....mousse gips en voila ik ben er weer klaar voor  en dit nu voor drie weken ttz tot 15 april.De surprise van vandaag is dat ik nu wel een zool onder het gips aangebonden krijg.
  Mijn vraag:mag ik daar nu al op  steunen dokter?????Ja mijnheer je moet erop steunen nu,alles is aangegroeid en de pees moet nu versterkt worden door erop te steunen.Allez probeer het maar eens!!
  Wat een openbaring om terug op "twee voeten "te kunnen staan,helemaal niet meer zo hulpeloos als met die krukken met één been opgetrokken.Niettegenstaande ben ik nog niet van die goeie vrienden verlost want evenwicht is ook nog een onderdeel van die plotse verandering.
  Gedeeltelijk bevrijd stap ik nu voorzichtig het AZ uit terwijl mijn echtgenote de kar vooruit duwt waarin ik daarjuist nog zat.Een totale opmontering voor de moraal dus en wetende dat er een goeie evolutie is sta ik nu totaal positief voor de drie komende weken,vooral dat ik nu weet dat ik eens naar buiten kan zonder huppelen op één been!!!!Op naar de 15e april en hopelijk is het mooi weer dat ik een beetje van de zon kan genieten he!!!!!

  10-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik kijk al uit naar 15 april
  Ik wil jullie ook niet steeds lastig vallen natuurlijk maar toch wil ik jullie eens laten weten hoe de stand van zaken is wat betreft mijn voet of beter gezegd de achilespees.Ik zit hier nog steeds en al gedurende negen weken in de gips maar er is goed nieuws,want volgende week woensdag mag normaal gezien de plaaster eraf.....pppppfffff eindelijk!!!Wat mij dan te wachten staat is voor mij natuurlijk een raadsel maar ik denk wanneer dit gips zal verwijderd zijn en de steun ontnomen er voor mij nog een pijnlijke periode aankomt.Ja ik zal nu natuurlijk nog niet paniekeren maar één ding is zeker dat ik naar de kine zal moeten om de achillespees door middel van oefeningen te versterken!!Wat dat teweeg zal brengen zal je ik je toekomende week nog wel eens laten weten he!!!

  15-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een blok van mijn been hoor
  Vanmorgen heb ik weer een afspraak in de gipskamer in het AZ ST.Jan in Brugge.Ben gelukkig de eerste aan de beurt deze morgen zodat lang wachten waar ik trouwens een grote hekel aan heb,uit de boze is!!!De gipsmeester grijpt direct naar zijn  mij nu al alom bekende "cirkelzaagje" om mijn gips in horizontale lijn te openen,een beangstigend gevoel want de trillingen voelen zo dicht aan bij de huid dat het aanvoelt alsof deze op elk ogenblik kan geraakt worden.trouwens een gips is ook niet zo dik he.Toch betrouw ik op de ervaring van de gipsmeester die nauwgezet al na een minuutje de gips van mijn voet verwijderd.Natuurlijk is de huid wegens het tekort aan "openlucht" in een ongezonde toestand maar wat kan je meer verwachten na negen weken in het gips te hebben gezeten.Zeer voorzichtig beweeg ik mijn voet die zeer stijf aanvoelt na deze lange periode van immobilisatie maar het viel al bij al nog mee.Terwijl de arts zijn instructies geeft aan mij over wat ik niet en wel mag doen zit ik al te denken hoe het zal zijn bij de eerste stap die ik over een paar minuutjes zal moeten zetten!!!!Dit viel gelukkig al bij  al nog mee nietegenstaande een slappe kuit en geblokkeerde enkelgewricht,ja..wat wil je na negen weken gips!!!!Stap voor stap zoek ik steun zonder eigenlijk mijn volledig gewicht te fixeren op de geblesseerde voet,traag en voorzichtig,want het andere verbiedt zichzelf.Ik mag er niet aan denken dat de achillespees weer zou scheuren door een nieuwe overbelasting en heb me voorgenomen de eerste dagen nog extra voorzichtig te zijn!!!!Die eerste stappen kan ik beschrijven als een openbaring en dit omdat ik me nu kan verplaatsen zonder dat blok aan mijn been!!!!!

  23-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu al een week uit de gips....

  Sinds 15 april ben ik uit het gips.Het eerste ogenblik is dat wel een totale bevrijding weet je,zo'n gewicht aan je been...;je voelt wel degelijk het verschil hoor!!!Maar eerst had ik gedacht wat rond te huppelen en een beetje weg en weer te lopen ,maar niks is minder waar!!!!!Het gewricht van de enkel zit helaas totaal geblokkeerd,om dat nog niet te spreken over de kleine beentjes in de voet!!!!Na informatie in te winnen bij de kinesist waar ik naartoe ben verwezen blijkt dat deze situatie totaal onoverkomelijk en normaal is na een periode van negen weken gips.Wanneer alles gedemobiliseerd geweest is gedurende zo'n lange periode is het perfekt normaal dat het terug weer gemobiliseerd moet worden om alles weer normaal te kunnen doen functioneren!!!!Het is in feite niet aan de achillespees zelf dat ik eigenlijk last ondervind,buiten reksituaties natuurlijk,maar het is wel mijn voet die mij parten speelt,ttz de spieren en het gebeente moeten terug weer wennen aan de druk van mijn gewicht!!!!  Dit zal maar heel geleidelijk gaan heb ik me laten vertellen,dus hoef ik me zeker geen hoge verwachtingen voor te stellen gedurende de eerste weken!!!Wel heb ik al zeer voorzichtigweg een ritje gedaan met de auto,dat gaf mij een totaal gevoel van bevrijding,maar het deed toch wel eventjes raar in het begin hoor,want na tien weken niet aktief te zijn was dit toch ook wel eventjes wennen!!!!Toch ben ik zeer blij dat ik me terug wat kan verplaatsen want tot nu toe was dit maar in een beperkte omgeving!!Wandelen gaat nu in beperkte mate gepaard met pijn in de middenvoet,dus traag gaan is de boodschap er vooral op lettende dat de voet in een goede positie wordt gezet en de afrol van de voet wordt gerespekteerd!!!!Hopelijk betert deze situatie gauw want de pijn motiveert helaas niet om een lange wandeling te doen maar ik zeg altijd......
  HOOP DOET LEVEN!!!!!!


  04-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinesitherapie...
  Sinds ik uit het gips ben en dit vanaf 15 april volg ik kinesitherapie en dit met een frequentie van drie maal een half uurtje per week.De bedoeling is om het gewricht terug te mobiliseren na negen weken gips.Deze voorbije weken waren helend voor de achillespees,alles weer aangegroeid zoals het moet,maar hadden wel een zeer negatieve invloed op de gewrichtsbanden en voetspieren,dus deze moeten weer door de fysiotherapeut in orde worden gebracht.De kinesist doet wel zijn best hoor maar de eigenlijke inzet komt vanmijnentewege door veel oefeningen te doen thuis want ik kan toch niet verlangen dat hij mij kan genezen in drie maal een half uurtje per week.Vergeet het maar!!!Hij maakt het gewricht  en de voet los door massage met een bepaalde gel die nogal verdacht naar munt ruikt.Daarna worden ofeningen gedaan zoals op en neer bewegen van de voet hetzij met of zonder tegendruk door de vuist van de behandelende persoon,al zittend en al rechtstaand de afrolbeweging  van de voet zonder steun oefenen.Het klinkt belachelijk maar een mens moet echt weer leren stappen zoals het hoort want de neiging tot manken zit er steeds in om de pijn te vermijden.Daardoor heb ik de neiging om steun op de betreffende voet te negeren waardoor er totaal verkeerd op de voet wordt gesteund, en dit zou nare gevolgen kunnen hebben voor de knie en de heup indien niet wordt gecorrigeerd!!!!!Nu na negen sessies en veel zelf oefenen buiten die sessies voel ik al een zekere verbetering in het verstevigen van het gewricht in die mate dat ik al kan gaan met kleine stappen, zeer langzaam er goed op lettend dat ik mijn voet in de goede positie zet en de afrol goed afwerk en dit zonder manken.Toch gaat dit nog steeds gepaard met pijn in de hiel en scheuten aan de achillespees en 's avonds zwelt de enkel wel wat op.Om die zwelling tegen te gaan leg ik ijscompressen  op de enkel en leg ik mijn been in een verhoogde positie.Er werd mij ook aangeraden veel met de fiets te rijden om de bloedcirculatie te stimuleren en de kuitspier te versterken evenals de opnieuw aangegroeide pees!!!Dus veel stilzitten is uit de boze ......

  07-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst bij de specialist!!!
  Na ruim twaalf weken na mijn operatie had ik vandaag een afspraak met de geneesheer-specialist die mij aan de achillespees heeft geopereerd op 10 februari,met name dokter Desmyter.Hij vertelde me dat mijn situatie wel ietwat afweek van een normale ruptuur omdat tijdens de operatie nogal veel weefsel moest worden weggesneden door de infectie die vooraf op de pees zat en waar ik al enkele maanden mee zat tot de pees scheurde!!!!Daardoor zou de revalidatie wat langer duren niettegenstaande dat ik toch normaal ben geëvolueerd in mijn herstel..Hij stelde ook vast dat ik reeds tamelijk goed kan stappen (traag)maar zich wel zorgen maakte over het zwellen van de enkel.Dit zou komen omdat de lymfeklieren terug een weg moeten zoeken om opgestapeld vocht af te voeren want dit zou ook ontregeld zijn door de operatie.Indien de zwelling niet verdwijnt tijdens de periode tot de volgende raadpleging op 4 juni aanstaande zal een echografie moeten worden genomen.De pijn die tesamen gaat met het stappen is totaal normaal maar door te blijven oefeningen doen zal deze geleidelijk verdwijnen.Daardoor wordt het bezoek bij de kinesitherapeut opgedreven van drie tot vier à vijf beurten per week.Met een verlenging van de werkonbekwaamheid tot 20 juni 2009 ben ik weer veroordeeld tot verplicht verlof.Best dat de mooie dagen eraan komen,maar mag ik wel vermelden dat dit wel de eerste keer is in negenendertig jaar dat ik in deze mooie lenteperiode niet MAG  en ook niet KAN werken.Daardoor kan ik nu genieten van het mooie weer en het onluiken van de natuur!!!!Wat een ervaring en dit op vierenvijftigjarige leeftijd!!!!

  18-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna honderd dagen!!!!!
  Het is gewoonweg niet te geloven maar ik ben bijna honderd dagen verwijderd van mijn operatie.De situatie van mijn hiel is nog steeds niet in orde.Telkens wanneer ik enkele voorgeschreven oefeningen doe of ik doe een trage wandeling zwelt de enkel nog steeds op en heb ik pijn aan de achterkant van de hiel.Je zou er de moed bij verliezen.Verleden week dindag juist een week geleden moest ik me gaan tonen aan de adviserende geneesheer die in dit geval een dame was.Zij was zeer vriendelijk en vertelde me dat de evolutie zeer normaal was en dat ik de revalidatie zeker niet mag forceren.Dit zou weer een ontsteking kunnen veroorzaken op de achillespees en dit wil ik kost per kost vermijden hoor.De verveling begint op mijn zenuwen te werken want wat zou ik toch zo graag weer gaan werken!!!!Toch is dit voor het ogenblik geen optie,spijtig genoeg want rekening houdend met het werk van kok die ik doe,is het uitgesloten om al een ganse dag recht te staan.Dit zou nare gevolgenkunnen hebben

  04-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een beetje teleurgesteld
  Vandaag 5 juni heb ik weer een afspraak bij dokter Desmyter,die mij heeft geopereerd.Vooraf werd er een echografie gemaakt van de hiel en de achillespees.Helaas werd daarop snel duidelijk dat er zich onder de aanhechting van de pees weer een lichte ontstekeing aan het ontwikkelen is.Voor mij sloeg dat natuurlijk in als een bom want als er iets is was ik totaal niet wil is herbeginnen!!!!Ik vroeg de specialist wat er daarmee staat te doen,en zijn antwoord was vlug duidelijk.Buiten kine ttz lokale behandling met ultrasone frikties,stretchoefeningen en ijstherapie valt daar eigenlijk niet meer aan te doen.vooral weer veel geduld zie hij,ja dat heb ik al vaker mogen horen na 115 dagen van revalidatie,alsof ik dat nog niet heb gehad.Dat dit er nu weer moet bijkomen mensen,dat had ik totaal niet verwacht na al die tijd,toch had ik er een vermoeden van omdat er de laatste dagen weer een lichte pijn kwam opzetten in de achillespees met uitstraling naar de hiel.....!Gino mijn kinesist heeft mij toch wat moed gegeven mij er niet te druk om te maken daar de ontsteking wel miniem blijkt te zijn en in de beginfase,dus er kan volgens hem vlug verandering in komenVolgende afspraak bij de specialist op 9 juli,en laat ons hopen dat deze nachtmerrie gauw voorbij zal zijn en dat ik weer volop zal kunnen gaan werken ,want dit thuiszitten begint mij op de zenuwen te werken.Ik zal weeral geduld moeten hebben,en mag zeker de moed niet verliezen,dat wordt mij toch gezegd!!!!!Amaai.......

  15-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.excentrische oefeningen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds deze week moet ik beginnen met excentrische oefeningen.De bedoeling daarvan is het versterken van de pees en de kuitspier te bevorderen.Ik moet beginnen met twee sessies van 3x 15 oefeningen per dag;Die bestaat erin om op twee voeten op de tenen te gaan staan,de gezonde voet op te heffen en zodoende met de pijnlijke voet langzaam naar beneden te zakken.Niet zo gemakkelijk hoor vooral die eerste vijftien keer.Met deze oefening voel ik nadien wel een positief effekt die een beetje de pijn doet verminderen.Klik even op de afbeelding dan opent er zich een dokument(pdf)
  In dit document kan je het één en ander vinden over die excentrische oefeningen na een operatie aan de achillespees!!!

  09-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IK BEN ER NU NOG NIET VAN AF!!!

  Vandaag weer een afspraak bij de specialist.Ik vertelde hem wat de situatie was na vijf maanden na de operatie.Wanneer er een serieuse belasting op de pees komt ik het achteraf moet bekopen met pijn.zo kan ik bijvoorbeeld wel een wandeling doen van ongeveer een half uurtje maar daar blijft het dan ook bij.Wanneer de pijn begint op te steken,in de hiel en de pees is het aangeraden de belasting stil te leggen zo werd mij vandaag aangeraden!!!Wel moet er nog een twintigtal beurten bij de kine worden gedaan om de pees naar de kuit los te maken want daar ergens marcheert er nog iets niet goed.Vandaag werd er mij in geuren en kleuren uitgelegd waarom mijn revalidatie zolang duurt!!!De reden daarvan is dat ik veel te lang heb gewerkt met de ontsteking die ik had voor de ruptuur!!!
  Daardoor is de pees volledig beginnen uitrafelen en verzwakken tot uiteindelijk de ruptuur plaatsvond.Bij de operatie moest er zodanig veel zieke weefsel worden verwijderd dat er niet veel gezonde pees meer overbleef.Zodoende moest de pees worden versterkt met een speciaal soort touw die niet wordt afgestoten door het menselijk lichaam en die een draagkracht van ongeveer 200kg heeft.Daarrond moet de pees terug aangroeien en versterken tot hij terug een gehele pees vormt,dus doordat er veel weefsel weg was duurt dit langer dan bij een gewone ruptuur!!Dus met resultaat dat ik nog altijd werkonbekwaam ben tot 1 september dat zal dan bijna zeven maanden zijn dat dit duurt,ik vind mij nu echt wel een speciaal geval zulle,dit moet weer bij mij gebeuren zie,k heb weer alle chance!!!


  14-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juist 6 maanden bezig
  Vandaag is het juist zes maanden geleden dat ik die ellendige scheur van de achillespees heb gehad!!!Hadden ze mij in het begin gezegd dat dit zes maanden zou duren dan was ik wel een beetje tilt geslagen maar nee,ze begonnen met een periode van twee drie maanden om mij niet teveel te ontgoochelen, en daarna deden ze er beetje per beetje een periode bij.Was het nu zelf afwachten wat de evolutie zou zijn of wisten ze dat dit zolang zou duren het zal mij een zorg wezen,het belangrijkste is dat ik nu al zo ver sta en het aan de beterhand gaat!!!!Toch heeft mijn kinesist mij in de beginperiode goed voorgelicht dat ik er niet moest van verschieten werkonbekwaam te zijn tot juli of augustus,en gelijk had hij!!!!
  Nu kan ik alweer doorstappen,wel nog met lichte pijn,maar draaglijk,niet om over te klagen!!Ik doe nog steeds die excentrische oefeningen zonder uitstel, want er hangt veel van af he!!!De hiel en de pees zijn bijna totaal ontzwollen en de kracht op de pees is veel versterkt!!Ik zou niks anders willen dan terug gaan werken zie je,want de moraal begint me parten te spelen.Een mens MOET iets om handen hebben,dat heb ik nu wel ondervonden.Een mens verlangt naar verlof als je teveel werk hebt,dit is misschien wel leuk in de beginperiode,maar na een tijd beginnen de zenuwen hun werk te doen en ik kan je verzekeren dat dit niet aangenaam is om door te maken!!!
  Mijn verwachting is om op 1 september ongeveer terug aan de slag te kunnen maar de verwachtingen bij mijn werkgever zijn helaas niet positief wat ook wat vreet aan de moraal!Het enigste wat ik nu kan doen is volledig genezen en afwachten!!!We zullen wel zien en we mogen de hoop zeker niet verliezen!!  Dat zal ik zeker niet!!!


  26-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een woordje van dank!!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben nu al aan de tweehonderdste dag (pfff)sinds mijn ongeval.Ik kan al zeer goed stappen maar krijg nog af en toe een scheut in de hiel vooral naar een nogal lange belasting,ik denk dat dit nooit volledig zal verdwijnen.Wie had dit kunnen denken dat ik zolang onderweg zou zijn!!!!In het begin dacht ik dat ik na een drietal maanden terug aan de slag zou kunnen,althans dit is toch wat ze me in de beginperiode wijsmaakten ....maar niks is minder waar.Ik denk dat ze dat opzettelijk doen om de moraal van de patient niet naar beneden te halen.Bij elk ambulant bezoek kwam er weer een periode bij en werd er me aangeraden deze te benutten omdat te vroeg beginnen belasten terug een ontsteking zou kunnen veroorzaken,wat weer een terugval van de situatie zou betekenen,dus ik volgde de raad van de specialist maar op voor de zekerheid om toch maar niet te hervallen!!!!!
  Nu zit ik toch een flinke stap verder dank zij mijn persoonlijke inzet,met de professionele begeleiding van kinesist Gino Casier uit lissewege en vooral door de perfekte en geslaagde operatie van de heer orthopedist-dokter Stefan Desmyter uit het AZ St.Jan te Brugge.(klik eens op de afbeelding)
  Langs deze weg wil ik beide personen bedanken voor de begeleiding naar mijn genezing en met plezier sluit ik de informatie op dit blog af omdat ik nu aan het eindpunt van de revalidatie ben gekomen.Ik maakte dit blog om lotgenoten van een achillespeesruptuur te informeren over deze herstellingsperiode en hoop er ook anderen mee van dienst te zijn geweest!!Ik haalde veel info van het internet als documentatie en verweefde ze met mijn persoonlijk verhaal.Hartelijk bedankt om dit blog te bezoeken!!!

  22-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ode aan mijn werkgever

  Wat een toffe werkgever heb ik toch zeg!!!!Ziehier mijn verhaal!!!!

  Reeds meer dan tien jaar werk ik als chef-kok in een restaurant La Tempête te Blankenberge.Ik werkte er graag en zette mij altijd volledig in zowel fysiek als mentaal.De klanten waren tevreden van mijn werk en kwamen dat zeer dikwijls persoonlijk tegen me zeggen in de keuken.

  Rond 1 februari 2009 werd ik nog gelauwerd met een fles Cava met de bijhorende woorden van lof en veel blablabla voor mijn tien jaar dienst!!!!!

  Op 10 februari scheurde ik mijn achillespees waardoor ik plots uit het arbeidscircuit werd gerukt.Ik werd geopereerd en direkt veroordeeld tot drie maanden werkonbekwaamheid maar die liepen uit tot zes maanden en drie weken.

  Sinds ik op 10 februari mijn werkgever heb verwittigd van mijn ongeval heb ik niks meer van hem gehoord alleen wanneer ik zelf contact opnam.Ik kreeg zelfs niet één telefoontje om eens te vragen hoe het met me ging of hoe de stand van zaken was.Ook de hoeveelheid e-mailtjes die ik dikwijls van hen kreeg werden herleid tot nul!!Dit was voor mij erg frustrerend want tijdens deze periode kon ik wel een steuntje gebruiken al waren het maar enkele woordjes om mij een duwtje in de rug te geven!

  Ik werd vervangen natuurlijk,ik begrijp dat,want de zaak moest verder draaien.Deze vervanger was echter de echtgenoot van de kuisvrouw ,een vriendin van de vrouw van de zoon van de baas….dit zegt al genoeg en ik heb er direct een raar voorgevoel van gehad wanneer ik dit te weten kwam!!!

  Op 1 september 2009 werd ik weer goed bevonden om terug aan de slag te gaan.Ik bood me aan op het werk maar ik werd prompt afgesnauwd en economisch werkloos gezet.Normaal moet ik tijdens die economische werkloosheid minimum 1 dag per week tewerkgesteld worden maar deze werden vervangen door 1 dag verlof per week omdat ik nog enkele dagen betaald verlof moet nemen ....een smerige zet van jou mijnheer de baas zodat  het je weer geen geld mocht kosten.Zodoende werd ik  nog niet opgeroepen om te komen werken.Zo word ik voorzichtig aan de kant geschoven.De baas wil zo bekomen dat ik naar ander werk zoek om zodoende mijn vooropzeg niet te moeten betalen zie je….!!!Dat zeggen ze trouwens ook bij de vakbond die ik raadpleegde om er mij wel van te vergewissen dat mijn papieren in orde zijn en inlichtingen te nemen over mijn rechten!!!Het komt er trouwens op neer dat je als werknemer na werkonbekwaamheid en revalidatie steeds in de kou blijft staan,de baas heeft altijd alle troeven in handen!!!Ik sta nu al drie weken economisch zonder maar 1 dag te hebben gewerkt!!!

  Bedankt baas dat je me in zo’n situatie zet,mijn lot ligt volledig in jouw handen,niettegenstaande mijn tien jaar loyaliteit en toegewijding aan de zaak, je hebt niet het minste respect voor uw personeel!!!Ik zette mij ondanks dat ik reeds problemen had met mijn achillespees gans de zomer en het najaar volledig in, zodat JOUW zaak verder kon draaien, ik bleef niet thuis  maar bleef werken en zeer waarschijnlijk was dat de aanleiding tot die achillespeesruptuur.Wat ben ik toch stom geweest, ik had je beter in de kou laten staan!!! Ik dacht dat ik een goede baas had maar je bent geen haar beter dan al die andere zelfingenomen autoritaire geldzakken waar ik voor gewerkt heb !!!

  Trouwens ik zou nooit mijn hoofd  gedraaid hebben wanneer ik je tegenkom zoals JIJ deed toen je met je schone madam op een terras zat in mijn dorp wanneer ik er met mijn gezin met de fiets passeerde,want ik sta recht in mijn schoenen maar JIJ niet !!!! Maar vanaf nu krijg je van mij hetzelfde laken een broek,voor mij bestaan jullie niet meer!!!

  Nu moet ik nog op mijn 55 jaar een job gaan zoeken in de horeca waarin ik al gans mijn leven t.t.z. 36 jaar in werk……waar zullen ze mij nog aanwerven op die leeftijd????

   Bedankt mijnheer de baas dat je me hebt laten stikken!!!!!

  Voor jullie is het alleen maar het geld die telt maar geen medeleven met anderen!!!!


  28-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Massagetechniek voor de achillespees
  Masseer de achillespees met duim en wijsvinger zoals in het filmpje


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Massagetechniek voor de kuitspier
  Masseer de kuitspier zoals aangetoond in het filmpje


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Massagetechniek voor de kuitspier
  Opwaartse massage om de kuitspier los te maken.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duwtechniek voor de achillespees
  Bewerk de achillespees met duim en wijsvinger zoals in het filmpje


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overstapoefening voor de achillespees
  Sta op de tippen van je voet en doe een zijwaartse overstap om de beurt vooraan en achteraan.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkeloefening voor de achillespees
  Maak liggend met de voet draaiende bewegingen met de voet zoals in het filmpje


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rekoefening voor de kuitspier en de achillespees
  Zoek steun tegen een muur om de rekoefening toe te passen zoals in het filmpje.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rekoefening voor de achillespees
  Met het behulp van een dik boek creëert men een verhoog om deze oefening te doen.Men kan dit ook doen op een bank of op de rand van een trap of voetpad.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een massagefilmpje
  Opwaartse massage voor de kuitspier en de achillespees.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetoefening voor de achillespees
  Sta op de top van je tenen en wissel  geregeld van voet,deze oefening wel stoppen wanneer je pijn voelt dat je jezelf niet meer kwetst!!


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rehabilitatie van een gescheurde achillespees
  Doe de massage zoals in het filmpje


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oefeningen na een gescheurde achillespees
  Afwisseling van oefeningen


  29-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Operatie van een gescheurde achillespees
  Operatie zoals die bij mij gebeurt is na een volledige scheuring van de achillespees

   


  30-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na bijna vijf jaar
  Na bijna vijf jaar na de achillespeesruptuur heb ik nog alle dagen last en pijn in mijn hielstreek en kuit. Ik ben er zeker van dat dit voor de rest van mijn leven zal zijn en dat er ondanks alle oefeningen die ik heb gedaan en nog doe , er geen verbetering meer zal komen.
  Ondertussen ben ik 59 jaar geworden en ben ik zo goed als met pensioen, ik ben nog juist tussen de mazen van de veranderde pensioenwetgeving kunnen glippen en ben daar zeer dankbaar voor.
  Voor mij geen arrogante bazen meer, geen commentaar meer achter mijn rug, geen verplichtingen meer of stress.....deze problemen zijn voor mij passé en ik profiteer nu zoveel mogelijk van het leven tesamen met mijn vrouwtje en mijn dochter maar één ding wil ik hier nog kwijt:
  De laatste vijf jaar zijn niet meer voor herhaling vatbaar!!!  >

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!