
Naar schatting een op de 200 Belgen heeft coeliakie. Dat is een
ziekte waarbij de patiënt overgevoelig is aan gluten en dus geen brood,
pasta en koekjes kan eten.
Omdat de aandoening relatief onbekend is, ging de Vlaamse
Coeliakievereniging (VCV) vandaag langs bij Vlaams minister van Welzijn
en Gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). Ze gaven de minister een mand
met glutenvrije producten en vragen de Vlaamse regering werk te maken
van sensibilisering.
Levenslang glutenvrij Wie
coeliakie heeft, moet zich levenslang aan een strikt glutenvrij dieet
houden. Gluten, met name tarwe, gerst, haver, rogge en spelt, zijn
verboden. Die producten uit je voeding schrappen is echter niet zo
eenvoudig, zegt de VCV. Ze zitten namelijk verwerkt in ontelbare
voedingsmiddelen. Houdt de patiënt zich niet aan dit strikte dieet, dan
krijgt hij, al naargelang de persoon, af te rekenen met buikpijn,
constipatie, diarree, bloedarmoede, vermoeidheid, gewichtsverlies,
groeiachterstand en verlate puberteit.
Sensibilisering In
België lijdt naar schatting 1 op de 200 mensen aan de ziekte. "We
stoten nog al te vaak op een muur van onbegrip", zegt de VCV. "Coeliakie
is bij velen een nog onbekende ziekte. Veel patiënten hebben er een
lange lijdensweg op zitten alvorens de diagnose gesteld wordt, aangezien
zelfs artsen de glutenintolerantie miskennen." De VCV vraagt daarom,
naar aanleiding van de Internationale Week van de Coeliakie van 16 tot
22 mei, dat de Vlaamse regering werk maakt van sensibilisering.
|