
Oppositiepartij Open Vld wil dat alle leerlingen in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs tijdens de lessen godsdienst of zedenleer de basis meekrijgen van alle erkende godsdiensten in ons land. Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht diende hierover een decreetvoorstel in. De Raad van State is alvast van mening dat het voorstel niet strijdig is met de grondwet.
Ik vraag mij af of godsdienstleerkrachten, van welke religie ook, voldoende geschoold zijn om andere religies te onderrichten. Leerkrachten kunnen zich wel bijscholen, maar zijn daarom nog geen experts want theologie is een complexe materie.
De Gucht heeft zijn voorstel al een tijdje klaar en de liberaal krijgt ervoor de steun van de groene oppositiepartij Groen!
De leerlingen zouden daar kennis maken met alle in ons land erkende godsdiensten en levensbeschouwingen (de katholieke, protestantse, anglicaanse en orthodoxe kerk; de islam, het jodendom en de niet-confessionele vrijzinnigheid).
"Kennismaken met de fundamenten van andere levensbeschouwelijke stromingen vindt het katholiek onderwijs belangrijk", benadrukt Van Hecke. "Jonge mensen worden daarmee voorbereid om deel te nemen aan een multireligieuze samenleving".
Debat Daarnaast is het volgens Freilich de eerste keer dat de wetgever beslist hoeveel uur er aan een bepaald onderwerp besteed wordt. "En dat terwijl we, in tegenstelling tot Nederland, een traditie van zeer brede leerplannen hebben in Vlaanderen. Vijftig procent van de lesuren godsdienst besteden aan andere religies is niet min. Ouders verwachten dat hun kinderen iets leren over hun godsdienst, en dat dreigt nu verloren te gaan." Freilich roept op om de levensbeschouwelijke actoren in het debat te horen.
|