
Bij de zaak van grootschalige fiscale fraude door apotheken zijn mogelijk 1.300 apothekers in heel België betrokken. Dat zegt het parket van Dendermonde woensdagmiddag. Het gaat om klanten van een softwarebedrijf dat de apothekers in staat stelde om zowel directe belastingen als BTW te ontduiken.
Een tip van de fiscus leidde de speurders naar het softwarebedrijf Farmad uit Sint-Niklaas. Op vraag van het parket van Dendermonde werd een huiszoeking uitgevoerd bij het bedrijf en bij verschillende apotheken.
'Het bedrijf telt honderden klanten in heel Vlaanderen en bood de apothekers de mogelijkheid om via een toepassing te frauderen met ingeboekte bedragen door ze te manipuleren', zegt Erwin Dernicourt, de procureur des konings van Dendermonde. 'Volgens de eerste schattingen gaat het om een bedrag dat oploopt tot meer dan 2 miljoen euro.
Voorlopig werden er geen mensen aangehouden en werd er nog niemand in verdenking gesteld. Verder onderzoek moet uitmaken of de apothekers doelbewust en op eigen initiatief de fraude pleegden.
Vertrouwensrelatie Het grootschalige onderzoek naar fraude bij apothekers beïnvloedt de vertrouwensrelatie tussen patiënt en apotheker niet. Dat zegt Jan Depoorter, secretaris-generaal van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Het onderzoek is een zaak tussen de individuele apothekers en de fiscus, aldus Depoorter.
De parketten van Dendermonde en Gent zijn een groot fraudenetwerk op het spoor gekomen bij mogelijk honderden apotheken in Vlaanderen. Over fraude wil Jan Depoorter het echter niet hebben.
'Als er fouten gebeurd zijn, ik heb het nu over fouten en niet over fraude, dan moeten die natuurlijk rechtgezet worden', aldus Depoorter. 'Verder is het onderzoek vooral een zaak tussen de individuele apothekers en de financiële instanties. Het vertrouwen van de patiënt in zijn apotheker is hoe dan ook niet verbroken.'
|