NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Amersfoort
Een kennismaking met de stad.
We hadden nog een vrije reis bij het spoor.
14-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het groene hart.

De camera bij je, dus wat foto's vanuit de trein gemaakt.

We waren een weeekje op vakantie in Kijkduin, maar om de reis te laten verlopen,zonde.
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amersfoort,

Hadden nog een vrije reis.

Waarheen, het weer was redelijk, dus het werd Amersfoort.

Bij aankomst eerst bij de VVV binnengelopen, een stadskaart gehaalt.

Tevens geinformeerd naar de musea.

Maar eerst koffie gedronken.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste kennismaking.

Onze Lieve Vrouwetoren

De Onze Lieve Vrouwetoren is met haar ruim 98 meter een van de hoogste laat-middeleeuwse kerktorens van Nederland. Bovendien vormt deze het kadastrale middelpunt van Nederland. Deze trots van Amersfoort bezit 100 klokken, waarvan zeven luidklokken. De toren reikt hoog boven de binnenstad uit en haar bijnaam is de Lange Jan. Het beklimmen van de Onze Lieve Vrouwetoren is een mooie gelegenheid om Amersfoort echt te ontdekken.

 

Amersfoort

De oude stadsmuur heeft de bezienswaardige Koppelpoort als toegangspoort, die je leidt naar Amersfoort’s rijke geschiedenis, vernieuwende architectuur, musea, levendige winkelhart, groene gebieden en zomerfestivals.  Amersfoort is een van de grootste monumentensteden van Nederland en dat voel je wanneer je de middeleeuwse straten en historische gebouwen verkent.


15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muurhuizen

De zogenaamde Muurhuizen in de gelijknamige straat aan de zuidzijde van de binnenstad zijn huizen die gebouwd zijn in de voormalige eerste stadsmuur. In de 14e eeuw was de welvaart in Amersfoort zo hoog, dat het inwonertal fors toenam en er een tweede stadsmuur wordt gebouwd. Op de fundamenten van de oude muur worden dan de eerste huizen gebouwd. Deze Muurhuizen staan nog altijd in de binnenstad aan de straat...

Muurhuizen! Een leuke straat om doorheen te wandelen en de bijzondere panden te bekijken.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Synagoge, Drieringensteeg

De synagoge bij het voormalige Juffersgat dateert uit 1727. Tot die tijd werden de religieuze bijeenkomsten bij joden thuis gehouden.

Sinds 1655 werden joden toegelaten in Amersfoort. Afkomstig uit Spanje en Portugal, en later ook Midden- en Oost-Europa, waren ze op de vlucht voor vervolging en oorlog. Zoals in veel andere steden hadden ze tot 1796 geen volledige burgerrechten. Er bestonden met name economische beperkingen, zoals de uitsluiting van gildes. De joodse gemeente diende zelf te zorgen voor voorzieningen als een synagoge, een schoollokaal of een begraafplaats. Joodse verenigingen regelden de liefdadigheid, de sociale zorg en het culturele leven. De synagoge is rond 1737 uitgebreid met een mikwe (ritueel bad). In 1842 werd de synagoge in 10 weken tijd flink vergroot en in 1927 werd het interieur vernieuwd en bracht de Haarlemse glazenier Herman Bogtman de gebrandschilderde Joodse symbolen in de glas-in-loodramen aan.

In de Tweede wereldoorlog werd het gebouw geplunderd en onttakeld. Van het interieur is alleen de 19de-eeuwse Heilige Arke bewaard gebleven. In 1945 werd de synagoge weer in gebruik genomen. Vier jaar later werd met de restauratie begonnen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muurhuizen 2

***
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muurhuizen 3

***
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kamperbinnenpoort

De Kamperbinnenpoort was een eenvoudige, rechthoekige poort in de eerste stadsmuur uit de tweede helft van de 13de eeuw. De oorspronkelijk naam was Viepoort of Martenspoort.

Buiten de stadsgracht stond een voorpoort, met twee smalle, achthoekige torens en een boog ertussen. Deze was met de hoofdpoort verbonden door een brug. De naam van de poort verwijst naar het ' vie' (vee), dat van stadsboerderijen door deze poort naar buiten de muren werd gebracht. Daar lagen weilanden die het bezit waren van de Utrechtse Sint Maartensabdij.

Met de aanleg van de tweede stadsmuur en de Kamperbuitenpoort in het begin 15de eeuw raakte de Viepoort zijn verdedigingsfunctie kwijt. In de eerste helft van de 16de eeuw werd de hoofdpoort grotendeels afgebroken en bleef alleen de voorpoort staan. De boog tussen de torens werd in 1827 gesloopt, maar in 1931-1933 opnieuw aangebracht.


16-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verder langs de gracht.

***
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richting Koppelpoort.

***
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppelpoort, Kleine en Grote Spui

De Koppelpoort, onderdeel van de tweede stadsmuur (1380-1451), kwam gereed in 1427. Het is een gecombineerde land- en waterpoort, waar het water vanuit de stad in de Eem stroomt.

De Koppelpoort werd tijdens de belegering van 1427 voor het eerst aangevallen. Amersfoortse vrouwen wierpen kokend bier vanaf de muren naar beneden en de aanval werd afgeslagen. Voor de hoofdpoort lag tussen 1645 en 1778 een voorpoort, die mogelijk het ontwerp was van de Amersfoortse bouwmeester Jacob van Campen. Aan de binnenzijde van de poort zetelde in ruimtes onder de dichtgebouwde bogen onder andere het Zakkendragersgilde. Toen omstreeks 1840 alle verdedigingswerken werden afgebroken, dreigde ook de Koppelpoort te verdwijnen. Maar de poort bleef gespaard en werd in 1886 gerestaureerd. Ruim honderd jaar later, 1996-1998, is de poort opnieuw gerestaureerd, waarbij bijzondere muurplanten zijn behouden. Hiermee won Amersfoort de Europa Nostra Award, een belangrijke restauratieprijs. 
17-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum Flehite

Al meer dan een eeuw is Museum Flehite gevestigd in het historische centrum van Amersfoort. In drie middeleeuwse muurhuizen, gebouwd op de oude stadsmuur, geeft het museum een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving. Museum Flehite bewaart en exposeert Amersfoorts cultureel erfgoed; de collectie omvat circa 18.000 stukken, waaronder kunst van Matthias Withoos, Jacob van Campen, Hendrik Jan Wolter, Willem van Dam en historische voorwerpen zoals het ‘stokske’ van Johan van Oldebarnevelt. 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum Flehite 1


Een bijzonder onderdeel van het museum is de Levende Geschiedenis in de Mannenzaal tegenover het museum. In de zomermaanden beelden vrijwilligers het leven uit van gastelingen anno 1907.
Maar dat was nu nietKlik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum Flehite 2

***
18-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum Flehite 3

Na het bezoek nog even koffie gedronken in ge hal,nog en praatje en het werd langzaam weer tijd om naar het station te gaan.

Terug naar Kijkduin.

Wandeling, tren en bus.

Weer van een mooie dag genoten, veel gezien, en prachtig weer.

Wat wil een mens nog meer.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling

De wandeling naar het Station.
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekje Kijkduin
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De volgende dag Schevengen, oa het museum

 

op foto klikken om verder te gaan.   Groetjes.
Archief
 • Alle berichten


  Gastenboek
 • Welkom
 • hier ging iets fout haha
 • hallo
 • Hallokes
 • Welkom, en veel plezier met je nieuwe blog

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!