"> <center>Amor Fati
NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Aan alle blogbezoekers
wens ik een aangename dagImage and video hosting by TinyPic

Inhoud blog
 • Blogpauze ........
 • Blogpauze ......
 • golden award dierenopvoedster
 • Blogpauze


   

  Het Leven kan mooi zijn

  Image and video hosting by TinyPic

  Dierenopvoedster
  bezoeker 100.000

  Image and video hosting by TinyPic

  Image and video hosting by TinyPic


  Recuperatie van 
  een oude PC

    

  Over wat zouden die bezig zijn ..

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen   
  Image and video hosting by TinyPic

    Nieuwe wortelen
  uit mijn tuin
   

  2007

  2008

   

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto


  Image and video hosting by TinyPic
  bewerking van
  bovenstaande foto
  bedankt Corry

    
  Image Hosted by ImageShack.us

  Image and video hosting by TinyPic

                                 

             

   

  Image and video hosting by TinyPic

  Image and video hosting by TinyPic
   

   

   


  Image and video hosting by TinyPic

    


   Awards
  klik op de link

  Image and video hosting by TinyPic

  bestblogs amorfati
  bestblogs 

  FUNSITE!TIZIANA amorfati

  godfather amorfati
   

  wigwam amorfati

  Amor Fati

  Amorfati

  Image and video hosting by TinyPic
  04-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubrovnik (1) ...


  Dubrovnik ( deel 1 / 2 )

  resizeddubrovnikaanpile.jpg

  resizeddubrovnik9aonofr.jpg
  resizeddubrovnik8ablasi.jpg resizeddubrovnik8blasiu.jpg

  Dubrovnik ressorteerde onder het Byzantijnse rijk van de 7de tot de 12de eeuw en heette toen Ragusa. Het werd als Ragusium gesticht in de 7e eeuw na Chr. door Romeinse vluchtelingen die op de vlucht waren voor oprukkende slaven. Later veranderde de naam in Dubrovnik genoemd naar het Kroatische dubrava, wat 'steeneik' betekent. De nederzetting bestond uit 2 delen gescheiden door een kanaaltje, wat nu de geplaveide Placa is.

  resizeddubrovnik6onofri.jpg resizeddubrovnik5.jpg resizeddubrovnik3.jpg

  In 1205 kwam Dubrovnik onder het gezag van VenetiŽ en zou dit gedurende de volgende 150 jaren blijven. Dit duurde tot 1358 toen het onder Hongaars bestuur kwam. In de 1382 ontstond uit het expanderend Dubrovnik de 'Respublica Ragusina' dat zich uitstrekte van Ston tot Cavtat. De stad werd zo machtig dat ze een eigen vloot van meer dan 500 schepen kon opbouwen voor de zeehandel met Egypte, SyriŽ, SiciliŽ, Spanje, Frankrijk en later ook met Turkije.
  Dubrovnik was eeuwen lang een centrum van vrede en voorspoed en kende een buitengewone ontwikkeling van de kunsten en wetenschappen. In 1526 erkende Dubrovnik het gezag van de Turkse Sultan, en werd jaarlijkse belasting aan hem betaald. De Turkse overheersing duurde tot het begin van de negentiende eeuw. Jammer genoeg ging veel van de renaissance kunst en architectuur die Dubrovnik rijk was verloren door een dramatische aardbeving in 1667. Gevolg: 5.000 doden, en enkel het Sponza Paleis en het Rector's Paleis overleefden de tragedie.

  resizeddubrovnik2.jpg resizeddubrovnik23.jpg

  resizeddubrovnik1pilepo.jpg resizeddubrovnik4.jpg resizeddubrovnik9onofri.jpg

  In 1806 maakte Napoleon een einde aan de republiek. Door het Weens Congres van 1815 werd Dubrovnik ingelijfd bij Oostenrijk en maakte daardoor tot in 1918 deel uit van het Oostenrijks-Hongaars Rijk. Na de eerste wereldoorlog werd Dubrovnik Joegoslavisch onder koning Petar I. In de tweede wereldoorlog werd DalmatiŽ door de Italianen bezet. In 1943 maakten zij er een koninkrijk KroatiŽ van. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad een onderdeel van de republiek KroatiŽ, een deel van de federatie JoegoslaviŽ, Na de dood van Tito viel JoegoslaviŽ uiteen. KroatiŽ verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Zoals ik eerder al vermeldde heeft de stad veel te lijden gehad onder de beschietingen van 1991 en 1992 door de Serviers.  resizeddubrovnik22.jpg resizeddubrovnik21.jpg resizeddubrovnik7onofri.jpg

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (20)
  03-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljet....


   

  MLJET
   

  Mljet is een Kroatisch eiland gelegen in de Adriatische Zee, ca. 30 km ten noordwesten van de eeuwenoude historische stad Dubrovnik.
   Mljet is het dichtstbeboste eiland van de Middellandse Zee en heeft een alpenkarakter. Hoogste punt is de bergpiek Veli Grad (514 m). Het eiland staat bekend om haar nationaal park en de hierin gelegen zoutwatermeren: Mali Jezero en Vťliko Jezero. In laatstgenoemde ligt een klein eiland met daarop een Benedictijns klooster en de kerk van St. Mary uit de 12e eeuw. In de haven van Polace staat een christelijke basiliek.

   

  Op het eiland Mljet zijn er geen drukbezochte badplaatsen. Het eiland bezoek je echter als je op zoek bent naar rust en indrukwekkende natuur. Op het eiland verspreid zijn er vele authentieke dorpen. De bekendste zijn Sobra, Pomena, Polaca, Govedari en Babino Polje dat de administratieve hoofdstad van het eiland is. Polaca is de grootste en mooiste haven van het eiland. Hier stond in de oudheid een prachtige Romeinse villa, waarvan u de resten nog kan bekijken.


    

  De oudste historische bronnen, waarin het eiland Mljet genoemd wordt, en dŠt onder de naam Melita, zijn verbonden met de Griekse geschiedenis. Verscheidene auteuren namelijk vermelden het eiland Mljet al in de 4e eeuw v.Chr. Zelfs het verhaal van Homer over Odysseus, de mythische koning, wordt met Mljet in verbinding gebracht. Het verhaal vertelt dat Odysseus na een schipbreuk tot een eiland zwom waar hij zich in een grot schuil hield waarna hij gevangengenomen werd door de nimf Kalipso.

    


   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (17)
  02-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ston...


   

  STON       

  Ston ligt aan het begin van het schiereiland Peljesac. 't Klinkt misschien vreemd om van het begin van een schiereiland te spreken, maar Peljesac hangt met zijn zuidkant vast aan het vasteland van de Dalmatische kust. Dit is dan het 'begin' van Peljesac. Samen met Mali Ston vormde het een defensiesysteem opgezet door de Republiek Dubrovnik tegen de vijand VenetiŽ. Aangezien VenetiŽ het eiland Korcula bezat, wat op slechts anderhalve kilometer van Peljesac ligt, was deze doorgang van cruciaal belang.

     
   
  De Lange Muur
  Om die redenen begon Dubrovnik dan ook met de aanleg van de bekende muur van Ston. De eerste dertig jaar investeerde Dubrovnik veel geld en personeel in de bouw ervan die eindigde op het einde van de 15-de eeuw. Men begon eerst met het bouwen van de langste muur die langs beide kanten van de berg van Mali Ston naar Ston loopt. Dan bouwde men aan weerskanten een ommuurde vesting : Ston aan de noordkant en Mali Ston aan de zuidkant. De vestingen dienden om de bewoners te beschermen die er moesten komen wonen om te werken in de zoutpannen van Ston en voor de soldaten die instonden voor de bescherming.

  De muur is 5,5 kilometer lang en er staan 40 torens en vijf forten langsheen. Voor de bouw van de versterkingen werden bouwmeesters van zowel Dalmatie als Frankrijk en ItaliŽ aangesproken. Het fort helemaal beneden in Ston is wat vervallen en niet te bezoeken, dat van Mali Ston echter wel.


   
   

  Ston zelf is een klein stadje dat ooit volledig ommuurd was. Het is nu een klein aangenaam stadje met veel terrasjes maar het blijft 'gezellig'. Een grote hoofdstraat met pleintje en vele kleine zijstraatjes, een postkantoor en een Konzum, een markt met lokaal fruit en groenten juist buiten de stadspoort richting zoutpannen.
  De Muur Bezoeken :
  De muur kan bezocht worden in Ston en de toegang is gratis. De muur die de omwalling van Ston vormt is volledig te bewandelen, de muur die Ston met Mali Ston verbindt nog niet, daaraan wordt gewerkt. Denk eraan dat je op de muur niet beschut bent tegen de zon ! Enkel in de toren halfweg de wandeling kan je even beschutting vinden in de schaduw. De muur bestaat niet uit veel trappen, maar uit grotere hellende vlakken. In het naar beneden gaan begin je dus best niet te lopen !   

  Zoutpannen :
  De zoutpannen van Ston zijn te bezoeken, maar echter tegen betaling van 1 euro, als souvenir kan je wat zout meenemen verpakt in een mooi linnen zakje voor 5 euro, toegegeven dit is veel geld voor wat zout, maar 't is dan ook zout uit Ston.

  De zoutpannen zijn nog steeds in gebruik en je kan dat ook zien aan de vrij goed onderhouden zoutpannen zelf. In 2006 was er geen productie wegens de slechte weersomstandigheden en de renovatiewerken.

  Ston ligt op een 17 kilometer van Slano en op een kleine 50 kilometer van Dubrovnik.


   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (18)
  01-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korcula ...


   

  Korčula

   
   

  Korčula is een eiland (47 km lang en circa 7 km breed), gelegen in het zuiden van de Adriatische Zee voor de kust van KroatiŽ, waar dit eiland ook toe behoort. Het eiland staat ook wel bekend als het geboorte-eiland van de befaamde ontdekkingsreiziger Marco Polo; dit is echter niet bewezen. Het eiland behoorde in die periode tot de stad VenetiŽ, waar hij ook zou kunnen zijn geboren. Feit is wel dat veel inwoners op dit eiland de achternaam Polo dragen

   

  Korčula is ook een plaats op het gelijknamige eiland in de Adriatische Zee voor de kust van KroatiŽ. Het is de oudste en bekendste stad van het eiland. Deze stad heeft stadsmuren uit de 13e eeuw, die na 1420 met torens en bastions zijn versterkt door de Venetianen. Het belangrijkste monument van de stad staat aan het plein Stossmayerov en dat is de St.-Marcuskathedraal en daar vlakbij de gotische St.-Pieterskerk. Het gotische Arneri-paleis en het Gabrielles-(renaissance)paleis uit de 16e eeuw liggen tegenover de St.-Pieterskerk. Het geboortehuis van de ontdekkingsreiziger Marco Polo (13e eeuw) is te zien als museum, maar de Venetianen claimen hķn stad als geboorteplek. Zeker is dat Genuese zeelui hem hier in de nabijheid gevangengenomen hebben en dat hij toen in zijn cel zijn al dan niet gefantaseerde lotgevallen heeft opgeschreven.

   

  woning Marco Polo                                          

   

  Korcula is 47 km lang en ongeveer 7 km breed. De belangrijkste inkomstenbronnen van Korcula zijn de olijfboomgaarden en de lokale wijn (vooral dessertwijn). Dichte bossen met aleppo dennen, cipressen en eiken bedekken dit eiland. Korcula is een van de meest geliefde eilanden van toeristen. Het biedt dan ook zeer veel: prachtige stranden, pittoreske plaatsen, een aangenaam klimaat en goede verblijfsmogelijkheden in hotels, pensions, campings en jachthavens. Het eiland is het grootste eiland van Kroatie en maakt deel uit van een archipel die uit 48 eilanden bestaat. Ecologisch gezien is het eiland een lustoord met vele baaien, grotten, dichte bossen en glashelder water waarin de meest fantastische kleuren te ontdekken zijn. Vrijwel verlaten stranden nodigen de bezoekers uit om te genieten van ongeveer 3000 zonne uren per jaar, waarbij de temperatuur maar zelden boven de 30 graden uitkomt. 


     
   
  De oudste en bekendste stad van Korcula is Korcula stad. De stad ligt op een schiereiland en wordt omgeven door 13de eeuwse muren, die na 1420 door de Venetianen versterkt zijn met torens en bastions. De hele stad is betoverend. Aan het plein Stossmayerov trg staat het belangrijkste monument van de stad, namelijk de 13de eeuwse St-Marcuskathedraal. De gotische kathedraal is zeker een bezoekje waard. Links van de St-Marcuskathedraal staat de gotische St.-Pieterskerk. Ook dit is een imposante kerk. Tegenover de St. Pieterskerk liggen het gotische Arneri paleis en het renaissancistische Gabrielles paleis uit de 16de eeuw. Dit paleis is sinds 1958 ingericht als het Stedelijk Museum en bevat waardevolle documenten over de zeevaartgeschiedenis van Korcula, een interessante archeologische sectie en een schilderijen galerij met portretten van lokale edelen. De huidige haven van Korcula werd pas in de 19de eeuw aangelegd. Langs de haven zijn vele terrasjes en is het zeer aangenaam toeven. De lokale wijnen grk of posip zijn een absolute aanrader.

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (7)
  31-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Split ...


   

  SPLIT


    
   

  Het hart van Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. De Romeinse keizer Diocletianus beval omstreeks het jaar 300 tot de bouw van dit paleis. Deze gebeurtenis wordt meestal beschouwd als het begin van het bestaan van de stad Split. In de 7e eeuw vestigden zich in het enorme gebouw de eerste stadsbewoners, gevlucht uit Salona (het huidige Solin), dat enkele kilometers naar het noorden lag, nadat die stad geplunderd werd door de Avaren.     

  In het oude centrum zijn veel oude smalle straatjes en pleinen en ook de hoofstraat van het oude centrum is zeer mooie met veel mooie marmeren stenen. U kunt zich hier evengoed in Venetie wanen. Er zijn hier voldoende terrasjes en zeker in het hoogseizoen is het hier zeer gezellig. Voor uitgaans gelegenheden kunt u ook terecht aan de oostkust van de stad.


   

  In de stad zijn er vele bezienswaardigheden die uit de Romeinse en Middeleeuwse periode dateren. Door het rijke culturele erfgoed wordt de stad sinds 1979 door de Unesco beschermd.
  Een stadsbezoek start men best op de populaire ďRivaĒ, de wandeldijk van Split. Na een 50-tal meter is er aan de rechter zijde een oude stadspoort. Zo komt men via de Severovastraat tot aan het Vestibul, een met koepel overdekte bouwwerk, waar men kan door wandelen.
  Naast het Vestibul is de ingang naar de Romeinse kelders.
  Niet ver van het Vestibul is het Peristil. Dit is een wondermooi plein dat langs beide zijde met een zuilengalerij versierd wordt. Onder de bezienswaardigheden zijn er twee sfinxen die uit Egypte afkomstig zijn.
  Naast het Peristil is de Sv. Dujam kathedraal, die oorspronkelijk als

  mausoleum voor de keizer gebouwd werd. De 57 m hoge klokkentoren kan bezocht worden. Van op het hoogste punt van de toren heeft men een indrukwekkend uitzicht over het historische centrum van Split


   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (13)
  30-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trogir....


   

  TROGIR
   

  Trogir is een van de mooiste vakantieplekken in DalmatiŽ. Het is niet zo bekend als Dubrovnik en Split maar is net zo mooi.

  Trogirís middeleeuwse kern is omsingeld door muren, nog steeds staande kasteel en toren. Het kasteel heet de ďKamerlengo kasteelĒ en de toren is de ďSan MarcoĒ toren. Het Kamerlengo-kasteel, het Stafileo-paleis, Loggia en klokkentoren, Dominicuskerk, de San Marco-toren en nog ontelbaar veel gebouwen maken dit stadje zo uniek.     

  De plaats met een historie van 2000 jaar geleden is in een smalle landstrook gelegen tussen een aangrenzend vruchtbaar akkerlandschap en de kust van het Ciovo-eiland.

  In deze historische kern van Trogir, is de best bewaarde Romaansgotische complex en niet alleen in het Adriatische gebied maar ook in heel centraal Europa.

  De binnenstad van Trogir met zijn kronkelende, soms bijna overdekte nauwe straatjes met eeuwenoude keien, wordt niet ten onrechte een openluchtmuseum genoemd. Er zijn volop gezellige terrasjes en restaurants te vinden.

   

  Trogir is een stad en een haven aan het einde van de baai van de Kaötela, 27 km gelegen van Split. De oude kern is gesitueerd op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo.

  Verschillende periodes in de geschiedenis hebben hun sporen achtergelaten. Prehistorische overblijfselen, klassieke kunst, oude christelijke en oude Kroatische kunst zijn hier versmolten, en zorgen voor een harmonie van vormen en inhoud. Het is een stadsmuseum en is het best bewaarde Romaans Gotisch complex, dit niet alleen in het Middelands zee gebied, maar in geheel Centraal-Europa. De middeleeuwse kern is omgeven door muren, en omvat een bewaard kasteel met toren, en verschillende woningen en paleizen. De kerk van Sint-Laurentius is het meest uitgesproken werk uit de Romaans Gotische stijl in het land. De wijdere omgeving rond Trogir karakteriseert zich door zijn groene vegetatie, verschillende eilandjes, rots en kiezel stranden. Animatie in Trogir omvat o.a. levendige visserman nachten en folklore shows, maar ook klassieke concerten in speciale decors in de stad. Het historisch centrum van de stad is in 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (22)
  29-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRKA....

   


  KRKA
     

  Krka ligt niet ver af van de stad Sibenik in KroatiŽ.

  Temidden van het ruwe karstlandschap, in het achterland van äibenik, is de groene oase van de Krka Rivier. De Krka slingert zich met een lengte van 75 km en een hoogteverschil van 242 m van Knin tot aan de Adriatische Zee.
  De rivier wordt gekenmerkt door vele stroomversnellingen en brede watervallen. In 1985 werd de loop van de Krka tot zevende Nationaal Park uitgeroepen. In het gebied rond de rivier leven meer dan 860 diersoorten, waaronder enkele met uitsterven bedreigt zijn.


   

  Deze rivier heeft zijn bron in de Dinarische Alpen nabij de stad Knin en stroomt over en afstand van bijna 73 kilometer tot aan z'n monding in zee nabij Sibenik. De eerste 24 kilometer van de rivier staat in de zomermaanden echter droog, enkel het laatste stuk van 49 kilometer is steeds zeg maar 'nat'

   

  Het Nationaal Park Krka is een grote, grotendeels ongewijzigde plaats met een exceptionele ecologische waarde. Het omvat ťťn of meer onveranderde of onbeduidend veranderde ecosystemen. 
  Het is geheel gelegen in het gebied van het graafschap äibnik-Kninyen omvat een gebied van 109 km≤ langsheen de Rivier Krka.
  Omwille van de speciale positie van het park en de mozaÔek verdeling van de verschillende types habitats, wordt het park gekarakteriseerd door zijn uitzonderlijke rijke en gevarieerde fauna en flora.
  De bron van Krka is een echte karst bron. Dit is interessant en uniek omdat het gelegen is onder de watervallen van Topoljski Buk gecreŽerd door de Krčić Beek, een zijtak van de Krka rivier. De waterval is 22 m hoog, bruisend in de winter en droog in de zomer.     

  In het gebied rondom de rivier zijn talloze overblijfselen van oude forten en historische gebouwen gevonden die erop wijzen dat dit gebied al heel lang bewoond is. De oudste vondsten dateren van de Paleolithicum. In het gebied zijn de overblijfselen van het Romeinse fort Burnum  en de ruines van een middeleeuws Kroatisch kasteel uit de veertiende eeuw gevonden. Ook zijn er de resten van Romeinse viaducten, talloze nederzettingen en forten aangetroffen. Op het eiland Visovac staat een Franciscaner kerk en convent en het klooster van St. Archangel waar waardevolle kunstcollecties worden bewaard. Ook monumenten van landbouwarchitectuur zoals molens zijn bewaard gebleven. Deze rurale monumenten geven een goed idee van het leven van de mensen langs de rivier de Krka in de voorbije eeuwen en zijn van historisch-cultureel belang.   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (18)
  28-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.äibenik...


   
  Sibenik   

  äibenik ligt aan een mooie lange baai, van 10 km lang, in het mooie Kroatische DalmatiŽ. Dit sfeervol stadje beschikt over een bijzonder mooie architectuur en smalle steile straatjes met winkeltjes. Ook vind u hier de prachtige kathedraal die u zeker niet moet vergeten te bezichtigen.

    

  In tegenstelling tot andere steden aan de kust die zijn gesticht door IllyriŽrs, Grieken en Romeinen, is äibenik een van de oudste steden gesticht door de lokale Kroaten.
  äibenik werd voor het eerst vermeld in 1066 op een kaart van Koning Petar Kreöimir IV. äibenik verkreeg stadsrechten en een eigen diocees in 1298.


   

  äibenik is nauw verbonden met de Kroatische geschiedenis. Dat geldt niet in het minst voor de ongelooflijk mooie en goed bewaren domkerk, die gebouwd werd in de vroege middeleeuwen. Vandaag de dag troont het als een monument van vroegere creativiteit.

   

  St. Jacobs Kathedraal in Sibenik, een uniek monument van sacrale architectuur is toegevoegd aan de lijst van werelderfgoederen in het jaar 2000. De kathedraal werd gebouwd aan de zuidkant van het oude stadsplein. Het idee een kathedraal te bouwen dateert uit 1298 toen Sibenik zijn eigen bisdom en status van stad verkreeg.

  De bouw van de kathedraal begon in 1431 en duurde, met enige tussenpozes, tot 1536

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (12)
  27-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velebit....   

  VELEBIT   
    

  Het Natuurpark Velebit is dankzij z'n oppervlakte van zelfs 2.000 vierkante kilometer bij veruit het grootste beschermde natuurgebied van KroatiŽ, groter dan alle overige beschermde natuurgebieden samen. Het Natuurpark Velebit omvat een groot aantal kleinere beschermde gebieden, waaronder de twee nationale parken Sjeverni Velebit (Noord Velebit) en Paklenica en het strikte natuurreservaat Hajducki en Rozanski kukovi. Op deze grandioze berg, die dankzij z'n verscheidenheid, unieke reliŽf en uitermate afwisselende planten- en dierenwereld tot een van de belangrijkste natuurgebieden van Europa hoort, zijn tal van natuurlijke bezienswaardigheden die tot het meest waardevolle bezit van KroatiŽ horen. Daarom is de hele ongeveer 150 km lange berg beschermd als wereldreservaat van de biosfeer van UNESCO, vooralsnog de enige van zijn soort in KroatiŽ

   

     

  Het park ligt ten zuiden van de grootste bergketen in Kroatie, het Velebit, aan de kust van de Adriatische zee net boven Zadar. Het park staat bekend om zijn grote verscheidenheid in flora en fauna. Zo kent het park meer dan 700 soorten planten. Het park bestaat uit verschillende machtige canyons en grotten.   

   

  De belangrijkste attractie van het park zijn twee indrukwekkende canyons, de Velika Paklenica en Mala Paklenica. Door zijn unieke geografische ligging is Paklenica Nationaal Park voorzien van diverse vegetatie en klimaat zones Ė van warme Middellandse Zee klimaat tot koud bergklimaat.Velebit is een zijtak van de Dinarische Alpen, de bergketen die zich uitstrekt van SloveniŽ door KroatiŽ, BosniŽ en Herzegovina via Montenegro naar AlbaniŽ.  Het Velebit gebergte is het enige dat zo dicht bij zee ligt.   
   
             
   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (15)
  26-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plitvice ...


   


  PLITVICE

  Image and video hosting by TinyPic   

  Het Nationaal Park van de Plitvice Meren is wellicht het mooiste en meest tot de verbeelding sprekende NP van Kroatie. De cascade van verschillende watervallen in de 16 grotere en kleiner meren doen je denken dat je ergens in een Hollywoodfilm van het genre Blue Lagoon beland bent.

   

   

  Het Plitvice meren gebied ligt in KroatiŽ ten zuiden van Zagreb vlakbij de grens met BosniŽ. Het zijn meren die door de heuvels en kleine bergen zijn ingesloten. Onderling zijn de meren weer met elkaar verbonden met klaterende watervallen. Het is werkelijk prachtig. En gelukkig denken meer mensen hier zo over. Daarom is het beschermd.

  Het Nationaal Park Plitvicemeren is een nationaal park in de provincie Lika-Senj dichtbij Plitvička Jezera in KroatiŽ.

   
   

  Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het park bezit momenteel 16 meren met daartussen 90 watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels.

  Het park werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst.

  De Plitvicemeren zijn onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja) zoals onder andere het Proscaroncanskog jezera en het Kozjakmeer. Het grootste benedenmeer is Jezero Milanovac dit is circa 470 m lang, 50-90 m breed en 18m diep 

     0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (17)
  25-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zagreb ...


  ZAGREB

  Image and video hosting by TinyPic


  resizedzagreb9.jpg resizedzagreb13.jpg

   resizedzagreb7.jpg resizedzagreb6.jpg

  Zagreb is de hoofdstad van KroatiŽ en van de provincie Zagreb. De stad ligt in het noorden van het land, dicht bij de grens met SloveniŽ.

  De stad Zagreb ligt aan de rivier de Sava en aan de voet van het gebergte Medvednica aan de rand van de Pannonische vlakte. Groot-Zagreb huisvest ongeveer een op de vijf inwoners van KroatiŽ.

  Zagreb heeft diverse musea, waaronder het archeologisch museum, het Kroatische museum van natuurwetenschappen en het museum voor moderne kunsten.

  resizedzagreb5.jpg resizedzagreb4.jpg

   resizedzagreb3.jpg resizedzagreb2.jpg

  De naam "Zagreb" kwam voor het eerst voor in 1094. Hij is afgeleid van het Kroatische in de slenk. De nu minder gebruikte, oudere Duitse naam "Agram" is afgeleid van "am Graben", wat hetzelfde betekent. Het Kroatische grab en het Duitse Grab zijn beide verwant aan het Nederlandse graf.

  Er zijn ook andere verhalen over de herkomst van de naam Zagreb. …ťn gaat over een Kroatische ban (leider van een bepaald gebied) die zijn leger door een verlaten gebied leidde, waardoor zijn soldaten dorstig werden. Omdat hij zo kwaad was stak hij zijn sabel in de grond en opeens spoot er water uit de grond. Hij gaf het bevel aan zijn soldaten om de bodem ("zagreb" in Kroatisch) bloot te leggen om bij het water te komen. Zo zou de stad aan zijn naam zijn gekomen. Sommigen denken dat het werkwoord zagreb (als in graven) ook met de benaming te maken heeft. Dit idee wordt gesteund door geleerden, omdat de stad achter een gat in de grond (graba) met water lag.

  resizedzagreb1.jpg resizedzagreb10.jpg resizedzagreb20.jpg

   resizedzagreb19.jpg resizedzagreb18.jpg resizedzagreb11.jpg

  Een andere theorie is dat Zagreb "plaats achter de heuvel" betekent ("za breg"), bijvoorbeeld achter de oever van de Sava, en dat de naam daarna veranderd is in Zagreb. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat de Sava vroeger dichterbij het centrum van de stad stroomde. Diep onder de grond in het midden in het centrum van Zagreb, bij de huidige Cvjetni trg ("Cvjetni plein") zijn stukken van een houten boot gevonden. 

   resizedzagreb17.jpg resizedzagreb16.jpg resizedzagreb15.jpg
   
  resizedzagreb14.jpg resizedzagreb8.jpg resizedzagreb12.jpg 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (10)
  24-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (7)...


  Griekenland ( deel 7 / 7 )


  Amorgos

   

  Amorgůs is het meest oostelijke van de Cycladen. Het is ook ťťn van de meest bergachtige en tot in de jaren tachtig bleef het geÔsoleerd en weinig toeristisch
  Op Amorgos zijn de meest bekende Cycladische idolen gevonden. Amorgos was volgens de legende het vakantieoord van Koning Minos uit Kreta. Bekende steden waren toen Aegiali, Arkesini en Minoa. Katapola is de havenstad van het eiland. Hier vindt u opgravingen van de oude stad Minoa.

     Mensen die van mooie zandstranden houden zijn hier op de juiste plek. De gelijknamige hoofdstad van Amorgos heet ook Chora. De huisjes zijn hier allemaal wit en zijn gebouwd rond een Venetiaans kasteel in het centrum


   

     

    


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (18)
  23-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (6)....
   
  Serifos  De naam Serifos is afgeleid uit het Griekse "sterfos" wat onvruchtbaar, dor betekent, maar niets is hiervan waar. Het eiland heeft juist heel veel groen en water. Zelfs goud en ijzer zijn hier in het verleden gedolven.

   

   
   
   
  Wanneer men per boot Serifos nadert denkt men in eerste instantie aan een rots in het midden van de zee. Toch heeft Serifos wellicht de beste zandstranden van de Cycladen. Ook is het eiland ideaal voor wandelaars en mensen die de grote drukte willen ontwijken.  De hoofdstad is Chora of Serifos en is gebouwd op een steile berg. De haven heet Livadi en ligt aan de oostelijke zijde van het eiland. Wat u zeker moet bezoeken is "Moni Taxiarchon" bij het dorpje Galani (Hier zijn muurschilderijen te zien).        

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (18)
  22-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (5)..


  Milos

  Milos is van oorsprong een vulkaaneiland. Op dit eiland werd in de 19e eeuw het wereldberoemde beeld van Aphrodite gevonden, dat nu in het Louvre in Parijs te zien is. Hoofdstad van Milos is Plaka, ook wel Milos genoemd. Het is de moeite waard om hier een zonsondergang mee te maken.

   


   
  Als u hier bent dan moet u zeker ook het archeologisch museum van Milos bezoeken om een reconstructie van het beeld van Aphrodite te zien. Andere bezienswaardigheden zijn de catacomben bij het dorp Tripiti, uit de eerste Christelijke jaren. Mooie stranden zijn die van Pollonia, Adamanta, Agia Kiriaki, Provata en Paliochori. 

   


   


    


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (16)
  21-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (4)...


  Griekenland ( deel 4 )


  IOS

  Ios is een Cycladen eiland dat boven Santorini ligt. Vanaf o.a. Santorini en Piraeus kan je het eiland met de boot bereiken. Ios heeft prachtige baaien en fantastische stranden. Het bergachtige eiland herbergt vele kapelletjes en kerkjes. De hoofdstad van Ios is Ios-stad ook wel Chora genaamd en bestaat uit schilderachtige witte huisjes en smalle straten in de typische Cycladische stijl.


     

  De stad is tegen een heuvel op gebouwd en op het hoogste punt van die heuvel staan de ruines van het in middeleeuwse kasteel en de Venetiaanse Aghios Nicolaos kapel.
  Behalve windmolentjes zijn hier de voor de Cycladen zo bekende witte kerkjes. De overige plaatsen op het eiland bestaan uit niet veel meer dan kleine concentraties van huizen aan een strand. Men zegt dat Ios het eiland is waar de dichter Homerus zijn laatste rustplaats heeft gevonden.   

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (15)
  20-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (3)...


  Mykonos  Mykonos is zonder twijfel het meest modaine eiland van Griekenland. De hoge bergen die we op de meeste cycladen zien, maken hier plaats voor lage rotsachtige heuvels die samen met de betoverende stranden kenmerkend zijn voor het landschap van Mykonos. In de zomermaanden trekt een groot aantal toeristen van over de hele wereld naar Mykonos. Het nachtleven is bijzonder spectaculair.


   

      

  Chora, het schilderachtige hoofdstadje van Mykonos waar de vissersbootjes en de luxe jachten harmonisch naast elkaar liggen, ziet er anders uit dan de meeste stadjes in de Egeische zee. Helderwitte kubus huizen met stenen zitbanken, houten blinden en deuren en felgekleurde balkons, kleine maar prachtige kerken, schilderachtige tavernetjes en winkeltjes met folkloristische artikelen en kunstvoorwerpen sieren de straatjes van Chora.      

   
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (19)
  19-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (2)...

   

  Griekenland ( deel 2 )

  Santorini

   


   
   
  Santorini, het beroemde Cycladen-eiland, verschilt van de rest van de archipel doordat het is ontstaan door de werking van een vandaag de dag rustende vulkaan. Vooral het landschap aan de westkant van het eiland is erg imposant met de enorme, uit het water rijzende, steile klippen waarvan de toppen worden gesierd door helderwitte huisjes. Deze steile kust in het westen loopt uit op eindeloze kiezel- of zandstranden aan de oostkant van het eiland.

   

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
   
  Fira Santorini

   Image Hosted by ImageShack.us
  Kimisi Theotokou kerk, Santorini              Santorini, cycladen eilanden

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
  zonsondergang Santorini               opkomst Maan Over Santorini
   
  Door de vulkanische oorsprong van dit eiland zijn de zandstranden meestal zwart van kleur.
  Fira, het hoofdstadje, is bijzonder pittoresk met een doolhof van smalle straten, de gewelven en de Frankische wijk (Frangika).
  De badplaatsen van het eiland zijn Kamari, Monolithos, Perivolos en Agios Georgios. Excursies die je kunt maken zijn: Akrotiri, een eilandtour en een boottocht naar het vulkanische eiland Nea Kameni met zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen, een tochtje naar het eiland Aspronisso met BBQ en een tochtje in de Atlantis Santorini (onderzeeboot met raampjes) op zoek naar Atlantis.


  Image Hosted by ImageShack.us 
  Cycladen bij zonsondergang                          

   Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
  Mykonos, Cycladen eilanden

  Image Hosted by ImageShack.us 

      
   
   
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (23)
  18-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland (1)...

   

  Griekenland

  ( deel 1  )  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Aghios Nikolaos Kreta                       Haven Yialos, eiland Symi


   Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Eiland Symi                             Lindos, Rhodes, Dodecanese eilanden


  Kreta, is een Grieks eiland in de Middellandse Zee en tevens een administratieve regio. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is na SiciliŽ, SardiniŽ, Corsica en Cyprus het vijfde eiland van de Middellandse Zee. Het eiland is 260 kilometer lang en heeft maximaal een breedte van 60 kilometer. De belangrijkste steden zijn Iraklion en ChanŪa. De kust van Noord-Afrika ligt op 300 kilometer afstand, het Griekse vasteland op 100 kilometer en Athene ligt 250 kilometer naar het noordwesten. Kreta ligt op de grens van de EgeÔsche Zee in het noorden en de Libische Zee in het zuiden. Op Gavdos na, dat tot Kreta behoort, is Kreta het meest zuidelijke eiland van Europa.  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Moni Thari, Rhodes             Mesohori Karpathos, Dodecanese eilanden


  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Klooster Agia Triada, Meteora           Varlaam klooster, Meteora

  Rhodos

  Er zijn verschillende redenen waarom Rhodos als een van de meest populaire vakantiebestemmingen wordt gezien. De helder blauwe zee, de mooie parken, de vele recreatiemogelijkheden, de stralende zon, en de warme gastvrijheid van de eilandbewoners zijn enkele van deze redenen. Ook het nachtleven, de culturele evenementen, prachtig bezienswaardigheden, dagtrips naar de buureilanden en de interessante musea zorgen voor een geslaagde vakantie op Rhodos
  .  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Acropolis, Athens                  Parthenon, Acropolis

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
  Tempel Zeus, Athene                 Rethymnon, Kreta

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (9)
  17-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Firenze (5)...


  Firenze (of Florence ) ItaliŽ
  ( deel 5 / 5 )  Tot 1875 was Firenze zelfs de hoofdstad van ItaliŽ, maar daarna moest het zijn titel afstaan aan Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende de stad een tweede donkere periode waarin Duitse soldaten op hun terugtocht een spoor van vernieling achterlieten.


  Image Hosted by ImageShack.us 

   Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Het grootste deel van de bruggen over de Arno moest eraan geloven, met uitzondering van de beroemde Ponte Vecchio. Firenze bleef ook niet gespaard tijdens een overstroming van de Arno in november 1966, waarbij heel wat gebouwen en kunstwerken zware schade opliepen. Tot op vandaag is men bezig met het uitvoeren van restauraties aan de getroffen zaken.

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

   

  Aan het begin van de 21ste eeuw is Firenze een welvarende provinciehoofdstad die haar inkomsten haalt uit toerisme en industrietakken als textiel, metaal, farmacie, glas en keramiek, wetenschappen, juweelsierkunst, mode en boekdrukkunst.

    Image Hosted by ImageShack.us

   

  De legendarische Neptunusfontein op het Piazza della Signoria is van de hand van kunstenaar Bartolomeo Ammanati uit 1575. Het ontwerp kwam eigenlijk van de Florentijnse goudsmid Bandinelli. Na diens dood werd er een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door Ammanati. Andere bekende deelnemers waren Cellini, Vicenzo Danti en Giambologna.

  Ammanati werd ertoe verplicht voor de figuur van Neptunus de blok marmer die Bandinelli speciaal had uitgekozen te gebruiken. De kunstenaar plaatste rond de fontein een cirkelvorm met mannelijke en vrouwelijk zeegoden, wat een mooi contrast oplevert met de marmeren Neptunus. Veel beeldhouwers hebben deze fontein later nog als voorbeeld gebruikt.


   

     

     

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (12)
  16-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Firenze (4)....


  Firenze ItaliŽ
   ( deel 4 )

   

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

   Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  De Etrusken stichtten Firenze tussen de 9de en 3de eeuw v.Chr. als ťťn van hun kolonies. In 59 v.C. werd het een soort van pensioensoord voor oude Romeinse militairen die de stad ĎFlorentiaí doopten. Nadat Caesar er enkele jaren later het Romeinse stadsrecht verleende, ontwikkelde het zich tot een welvarende handelsstad. Hieraan kwam een eind met de val van het West-Romeinse Rijk.

  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

   Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

  Pas toen Karel de Grote in de 9de eeuw het politieke leven organiseerde en Firenze tot hoofdplaats van Toscane maakte, werd de aanzet gegeven om van Firenze een stad van betekenis te maken. In die periode werden de eerste torens gebouwd en zagen verscheidene kerken het levenslicht.

  De stad kende ťťn van de donkerste periodes uit haar geschiedenis toen in 1348 de helft van de bevolking om het leven kwam door de pest. Kort daarop kwam de rijke en bekende koopmansfamilie De Medici aan de macht, die gedurende drie eeuwen lang aan het hoofd van de stad zouden blijven. Als beschermheren en opdrachtgevers van heel wat grote, artistieke namen uit de geschiedenis bepaalden voor een groot deel de huidige cultuur en architectuur van de stad. Nergens anders in ItaliŽ bevinden zich zoveel kunstwerken en bouwwerken uit de renaissance als in Firenze.


  Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us 

  Misschien wel hťt bekendste werk uit die periode was de ĎDavidí van Michelangelo.
  Als liefhebbers van klassieke muziek zorgden de De Medici er ook voor dat in hun stad in 1597 de eerste opera ooit werd opgevoerd. Na het overlijden van de laatste De Medici-telg werd Firenze een tijd lang bestuurd door het huis Habsburg-Lotharingen, om in 1799 in handen van de Franse bezetter te vallen. Enkele jaren later werd het hertogdom Toscane hersteld en uiteindelijk werd deze provincie in 1860 bij het koninkrijk ItaliŽ ingelijfd.
   
   Image Hosted by ImageShack.us

   
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Landen
  Ľ Reageer (19)


  Image and video hosting by TinyPic


  Image and video hosting by TinyPic
     River of Tears  Image Hosted by ImageShack.us   


   


  Gastenboek
 • x
 • Fijne Paasdagen Harry
 • x
 • Lieve groetjes
 • x

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek  >
  Laatste commentaren
 • Lieve groetjes dikke knuffel maatje (Diana)
      op Blogpauze ........
 • Lieve groetjes dikke knuffel maatje (Diana)
      op Blogpauze ........
 • Foto

  Een interessant adres?

   

   

   


  Blog als favoriet !

  Foto

     Favorieten


  Image and video hosting by TinyPic

  Dierenopvoedster
     Magnetiseur
  Miryam
    

   photo DSC_2781Custom_zpse38438f6.jpg

  http://www.bloggen.be/rebelshoekje/
  Rebelshoekje

  Natuurfreek

  http://blog.seniorennet.be/natuurfreek/
  Marylou  Gazel's Blogje


  Groene Vingers
  Image Hosted by ImageShack.us
  Erna


  Foto

  http://blog.seniorennet.be/rozemarijn/
  Rozemarijn


  Foto

  http://blog.seniorennet.be/klaproosje1/

  Klaproosje1
  Floeremutske


  Foto

   De beste Zon is een blij gezicht


  De Tijd is geen autosnelweg tussen de wieg en het graf,

  Maar een ruimte om te parkeren in de zon.

   

  Neem dus gerust de Tijd om gelukkig te zijn!!!

   

  Echte Vrijheid is geestelijke Vrijheid ...

   


  Image and video hosting by TinyPic 

  Dierenopvoedster
     Magnetiseur
  Image and video hosting by TinyPic
  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!