Zelfs de Belang-top kende niet meteen Nick De Wilde, die in Antwerpen met 2.077 stemmen voorzitter Bruno Valkeniers het nakijken gaf en verkozen raakte in de gemeenteraad. De Wilde voerde niet eens campagne. ‘Boosdoeners' zijn de nieuwe stemcomputers waarover bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) gisteren in het Vlaams Parlement lovend sprak.

De touchscreens blijken te gevoelig te zijn. Kiezers die te hard (of per ongeluk twee keer) drukten op het stemveld voor een partij, gaven automatisch een kandidaat een voorkeurstem. Wie die gelukkige was, hing af van de plaats van dat veld op het computerscherm. Bij Vlaams Belang en bij PvdA+ ging het voordeel naar de nummer 14. Bij de N-VA en Groen ontving de nummer 10 een onverwachte bonus. Rob Van de Velde (N-VA) haalde met 4.081 voorkeurstemmen haast de top tien. Met 1.043 stemmen werd Dirk Avonts (Groen) tweede opvolger.

Jacques Mahieu, die als voorzitter van de Antwerpse rechtbank de Antwerpse kiesverrichtingen superviseerde, bevestigde het verhaal aan De Standaard. ‘Inderdaad, twee getuigen hebben me dat verteld. Juridisch is er geen probleem, het gaat eigenlijk om een fout gebruik van de computer. Tussen de lijsten maakt het geen verschil, binnen de lijsten natuurlijk wel. Kiezers moeten wat aandachtiger zijn. Ze krijgen bovendien de kans om een eventuele foute stem te corrigeren.'

Bij kartellijsten ligt dit gevoeliger. Mahieu wijst op het grote aantal stemmen van Galina Matushina (2.119). Als redelijk onbekende CD&V-kandidaat haalde ze op de Stadslijst (plaats 25) meer stemmen dan SP.A-coryfeeën Maya Detiège en Fouzaya Talhaoui, en nauwelijks minder dan Kathleen Van Brempt en Robert Voorhamme. Ze raakte verkozen. Zo lijkt de computer CD&V te hebben geholpen bij het winnen van de vijfde zetel, ten koste van de SP.A. Ook elders in Vlaanderen heeft het probleem zich voorgedaan.

Wat een geknoei met onze democratie.  Elk serieus politicus (waar, waar ?) moet in eer en geweten beslissen dat er een einde moet komen aan deze klucht en dat de stemcomputers  die inderdaad onbetrouwbaar zijn, naar het schroot moeten gevoerd worden. Wie zegt dat er geen andere abnormale zaken mogelijk zijn met deze computers ?  En de vraag der vragen : zijn deze verkiezingen geldig ?

Ray

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121017_00338928