
Onze volgende stopplaats bevindt zich 20 km verder in de Hanzestad Herford. Ter plaatse mondt een riviertje de Aa uit in de Werre. Deze riviertjes waren in vroeger jaren ondiep en konden soms te voet overgestoken worden waardoor de stad haar naam dankt aan een voorde (doorwaadbare plaats) over riviertjes op een heirweg. (een strategisch aangelegde verharde langeafstandsweg in het Romeinse Rijk)
Wohnmobilstellplatz (met alle service) gelegen aan de Wiesenweg recht tegenover H2O waterpark. Deze is met slagboom en ticket en te betalen bij het buiten rijden. We hebben de plaats in 2013 ook al eens bezocht maar we zijn hier nu in de buurt en brengen het stadje nog eens een bezoek.
Het historische centrum van de stad bevindt zich binnen de wallen. Het omvatte de voormalige abdijwijk, de oudste wijk Radewig, de oude stad en de nieuwe stad. De wijk Radewig en Oude Stad werden gezamenlijk beheerd door een stadhuis op de Oude Markt, de Nieuwe Stad was onafhankelijk en had een eigen stadhuis. Pas in 1634 fuseerden de drie districten tot één stad. Het toenmalige stadhuis op de oude markt werd in 1878 afgebroken en werd tijdens de 1e WO het nieuwe neo-barokke stadhuis gebouwd samen met de nieuwe markthal ertegenover, in dezelfde bouwstijl, omdat de Oude Markt niet langer volstond voor de marktkramen.
Herford was een belangrijk spiritueel en intellectueel centrum in de Middeleeuwen en een van de best versterkte Duitse steden met vijf stadspoorten en 14 torens. Ze maakten deel uit van een 3,5 kilometer lange stadsmuur. Ondanks deze versterking werd ze tijdens de Dertigjarige Oorlog meerdere malen belegerd en in 1638 brandden grote delen van de stad af. Toen de stadsmuur in 1765 niet meer nodig was, werd het materiaal geveild.
Tot de Reformatie was Herford een belangrijk verzamelpunt voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Attracties voor de pelgrims waren St. Pusinna, waarvan de relikwie in de kathedraalkerk werd bewaard en de wonderbaarlijke St. Mary's Church als de plaats van Herford's visioen (In de 10e eeuw zou de oudste verschijning van de Maagd Maria hebben plaatsgevonden. Volgens de legende namen een herder en zijn schapen een pauze op wat nu de Stiftberg is. Hij stak de herdersstaf in de grond. In een droom verscheen Maria aan hem in de vorm van een witte duif die op zijn staf zat. Zij droeg hem op om op deze plek een kerk te laten bouwen. Ondertussen begon de staf van de herder er uit te zien als een lindeboom. Toen de herder wakker werd, rende hij de stad in en vertelde het aan de kanunnikessen en de Mariakerk werd op de plaats van het visioen gebouwd. Een stuk boomstam wordt bewaard in het altaar van de Mariakerk als een vermeend overblijfsel van de lindeboom).
Tegen het einde van de Middeleeuwen werden meer dan 20 heilige gebouwen en instellingen in Herford vastgelegd. Bronnen spreken van St. Herford, "Sancta Herfordia". In de 13e eeuw werd de commanderij van de Orde van Sint-Jan gebouwd. Terwijl bijna alle andere kloosters in Herford na de invoering van de Reformatie werden opgeheven en de huizen een andere bestemming kregen, werd de commanderij de kern van de katholieke gemeenschap.
Sinds mei 2005 heeft Herford een museum voor hedendaagse kunst en design. Jan Hoet stichtte er in opdracht van burgemeester Wollbrink het museum MARTa (M museum, ART voor kunst en de a voor ambiance). Jan Hoet bleef acht jaar aan het museum verbonden en nam in 2008 afscheid met de tentoonstelling Loss of control.
Dit alles opgezocht te hebben nemen we onze fietsen en rijden langsheen de Werre de Neuer Markt op. We plaatsen ons vervoermiddel aan de St. Johanniskerk en bevinden ons pal in de winkelwandelstraat.
Al wandelend langsheen de winkels komen we aan de 'Linnenbauerplatz" met een monument van de laatste Herford-handwever die zijn linnen zelf naar de groothandel in de stad bracht en het daar verkocht. Alsook een echte speelboot met een waterpark voor de kinderen. Tot de jaren 1960 liep hier de Bowerre, die een molen aandreef en de oude en nieuwe steden scheidde.
Iets verder de "Jahrhundertbrunnen" een fontein met beweegbare figuren met een verkoopster met karretje, een trompetist en twee kinderen in een carrouselgondel, geschonken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de waterwerken in Herford. We slenteren verder door de fussgangerzone en komen aan een groot plein met vele terrasjes, de Alter Markt. Op het Ganzenplein blijven we even rusten voor een verfrissing aan de Ganzenfontein. Alhoewel we in de buurt waren hebben we het Rathaus en de Markthalle op de Rathausplatz gemist. Dat ontdekken we later bij het maken van deze blog. Een reden om nog eens terug te komen.
Al genoeg stappen gedaan vandaag keren we terug naar onze fietsen en nemen dezelfde weg terug naar de parking. De camperplaats, die in de nacht goed verlicht is, ligt aan een tamelijke drukke baan maar de nacht is heel rustig.
Nog langs de service voor het nodige te lozen en we kunnen vertrekken. De betaalautomaat is defect en we moeten betalen in het zwembad er recht tegenover. Je hebt dan nog 30 min. tijd om de parking te verlaten.
|