© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Parkeersensor verklikt overtreders op gratis Shop & Go parkeerplaatsen

Eind december start de aanleg van de voetpaden en terrassen op de Grote Markt. De aannemer is de afgelopen week ook al begonnen met het plaatsen van de boordstenen voor her aanleg van de parking op de markt. Normaal hadden de voetpaden al begin december moeten opstarten maar men is tijdens de werken op veel meer ondergrondse bekabeling en leidingen gestoten dan men verwacht had. “Eerst moet dat kluwen ontrafeld worden voor men met kan beginnen en het leggen van de stoeptegels. Ook krijgen alle keldergaten krijgen een uniforme afsluiting met stadslogo,” weet Bert Stippelmans.

Jozef Croughs

De parkeeroppervlakte van de grote markt wordt een heel stuk kleiner maar de 96 parkeerplaatsen blijven behouden. “Door de parkeerstructuur zo aan te passen vallen er geen plaatsen weg en blijft het vroegere aantal behouden. Er komt wel een Shop & Go strook met een tiental kortparkeerplaatsen op de markt waar maximaal 30 minuten gratis kan geparkeerd worden. Sensoren in de grond verklikken de overtreders aan de parkeerwachters die dan kunnen ingrijpen, “weet Stippelmans. De schepen voor Openbare Werken maakt zich sterk dat zonder extreem winterweer alles volgens plan zal verlopen. “Wij hebben de mensen van de horeca rond de markt de vaste belofte gedaan dat zij bij aanvang van het nieuwe toeristisch seizoen op 15 maart 2016 hun vernieuwde terrassen kunnen in gebruik nemen,” stelt Stippelmans.

Marc Vangrootloon, zaakvoerder van het IJssalon Venise zegt hem daarop te zullen afrekenen. “Wij hebben als handelaars de minderinkomsten door de werken, die notabene in de drukste periode van het jaar voor ongemakken zorgt te positief ingeschat. Wij stellen vast dat de terugval van het zakencijfer al ruim boven de 30 procent uitstijgt. Vandaar dat wij erop aandringen om de voetpaden zo snel mogelijk open te stellen zodat wij onze terrassen kunnen uitzetten en de huidige dramatische toestand met mondjesmaat kunnen weg werken,” aldus Marc. De roomijsverkoper stelt zich ook vragen bij de verkeersafwikkeling van de markt als de Clockhemstraat begin volgend jaar wordt afgesloten voor ingrijpende nutswerken. “Zodra de werken daarop starten wordt het bovenste gedeelte van de Stapelstraat omgekeerd. Dit blijft zo tot mei-juni 2016. Het verkeer kan via de Beekstraat of de Ursulinenstraat (omgekeerde richting politiegebouw) het centrum verlaten,” aldus nog Stippelmans.

Op de hoek van de Stapelstraat en de Grote markt komt ook nog een ondergronds opvangbekken met gecontroleerde overloop voor hemelwater om in de toekomst het overstromingsprobleem in de Stapelstraat te voorkomen.

Kerst

Ondanks de mobiliteitsproblemen doet de schepen voor Citymarketing Vossius er alles aan om de kerstsfeer in het centrum te implanteren. Daarvoor werd beroep gedaan op een Oostenrijkse firma. “Het stadhuis en de belforttoren, die tevens op de lijst van het Unesco werelderfgoed staat, zijn beklommen door een team van zes Oostenrijkse klimmers gespecialiseerd in het aanbrengen van kerstdecoratie op monumentale gebouwen. Zij hebben de prachtige kerstversiering aangebracht zonder ook maar één gat te moeten boren. Ondanks de werf, torent het belfort feeëriek boven de Grote Markt uit. Het stadhuis is gedecoreerd met op de vensterbanken 24 guirlandes, 13 lichtbanners van 12m met in totaal 1560 lopende meter stringlite en 190 lopende meter Icelite.

Jozef Coughs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer