Franse media in de ban van Belgische "collabo-regering"

België heeft een dubieuze regering met twee racistische, homofobe ministers die nazicollaborateurs verdedigen, zo klonk het in de Franse huiskamers die op Canal+ afstemden. Van het fraaie beeld van Michel I dat aanvankelijk werd opgehangen in de Franse media schiet nog maar weinig over, maar de fascinatie is des te groter.

Bijzonder dubieus. Zo staat de Belgische regering na amper twee weken reeds geboekstaafd in de Franse media. Jan Jambon, Theo Francken en de N-VA zijn inmiddels geen nobele onbekenden meer bij onze zuiderburen, maar namen die klinken als een klok, met een wrang bijsmaakje.

Francken: "Racistisch, homofoob en verdediger van collaborateurs"

Naar aanleiding van zijn recente uitspraken werd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) deze week door "Le petit journal" (het jeugdige actualiteitsprogramma van het Franse Canal+) bestempeld als "racistisch, homofoob en verdediger van collaborateurs".

Ze zochten hem op in Brussel, maar de vragen over de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeest van VMO-oprichter Bob Maes werden enkel beantwoord met "geen commentaar". Dat begrepen ze in Frankrijk ook zonder vertaling (zie fragment).

"Jambon, un flamingant pur et dur"

Le Monde, de meest toonaangevende krant in Frankrijk, maakte zich eerder al zorgen over Jan Jambon, eveneens van de N-VA. "Een doorwinterde flamingant", schreef de krant na zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken.

Of nog, "een Vlaamse ultranationalist die twijfelachtige uitspraken doet over nazi's tijdens de oorlog", geprint nadat Jambon gezegd had dat "collaborateurs hun redenen hadden".

Fraai beeld van rechtse regering aan diggelen

Het beeld dat aanvankelijk geschetst werd, was nochtans heel anders, want op 11 oktober had België plotsklaps een rechtse regering, zonder socialisten. De Franse media staken het niet onder stoelen of banken. Dat is interessant! Zo klonk het op de Franse radio- en televisiestations. Aangedreven door de historisch lage populariteit van de socialistische president François Hollande, - hij weet nog slechts 13% van de Fransen te bekoren en is daarmee de meest onpopulaire president van de 5de republiek - keken de Fransen met grote ogen naar de nieuwe rechtse Belgische regering.

De verwachtingen waren hooggespannen. België had wel eens het voorbeeld kunnen worden, toonbeeld van verandering. Maar de inkt was nog niet droog, of de toon keerde al om. Door de uitspraken van Francken en Jambon is de reputatie van de Belgische regering bij onze zuiderburen na amper twee weken al stevig aangetast. Van het aanvankelijk fraaie beeld van de rechtse Belgische regering, schiet nog maar weinig over. Gewild of ongewild? Zeker is dat het tij keren moeilijk zal zijn.

Meest gelezen