Antwerpen krijgt meest ecologische woontoren van Vlaanderen

© rr

In Antwerpen-Zuid is het startsein gegeven van de werken voor een woontoren van 80 meter hoog, goed voor 141 wooneenheden. ‘Een voorbeeld van duurzaamheid’, aldus minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

km

Zuiderzicht, een complex van 24 verdiepingen, zal volgens de ontwikkelaars voldoen aan alle bouwnormen die normaal gezien pas tegen 2050 van toepassing zulen zijn. ‘De technieken liggen vier keer onder de huidige bouwnorm’, aldus Triple Living, die spreekt van de duurzaamste woontoren van Vlaanderen.

De eyecatcher volgens de ontwikkelaars is dat de toren zal aangesloten op een warmtenet. ‘Het is het eerste warmtenet in ons land dat zoveel woningen tegelijk op zo’n beperkte oppervlakte zal verwarmen.’ Dat moet gebeuren via een vijf kilometer lang netwerk van supergeïsoleerde ondergrondse leidingen die de woontoren - en bij uitbreiding de hele site - moet verwarmen.

Toekomst

Op termijn zou het net worden uitgebreid zodat het de helft van de stad Antwerpen kan verwarmen via restwarmte van bedrijven. Mogelijk wordt ook warmte ingezet van de Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gaf donderdagmiddag het officiële startschot voor de bouw van de warmtecentrale, een toren van 55 meter hoog, die het warmtenet kan voeden.

‘In steden als Kopenhagen en Stockholm zijn bijna alle huizen aangesloten op een warmtenet. In Vlaanderen is er nog een weg af te leggen, maar met dit project maken we werk van een inhaalbeweging. Antwerpen kan zo mee in het rijtje komen van de andere steden’, stelde hij.

Wie een stulpje wil kopen, is er aan voor de moeite. Alle appartementen zijn intussen verkocht. In 2020 zouden de eerste bewoners komen. Op de site zijn nog zeven andere torens voorzien.