Brussel zoekt architect voor Citroëngarage

© Frank Ostyn

De verbouwing van de Brusselse Citroëngarage tot cultuurhuis krijgt binnenkort eindelijk vorm, nu het Gewest de aangekondigde architectuurwedstrijd heeft gelanceerd. De Zwitserse architect Roger Diener zal de jury voorzitten.

edm, red

De architectuurwedstrijd wordt uitgeschreven in twee fasen. Kandidaten kunnen nog tot 6 juni een dossier indienen. Na die open oproep worden zeven kandidaten weerhouden door een selectiecomité, die daarna een volledig ontwerp zullen voorstellen aan een internationale jury die wordt voorgezeten door de Zwitserse architect Roger Diener. Ook Brussels bouwmeester Kristiaan Borret mag meebeslissen over de uiteindelijke winnaar.

Citroën Cultural Centre - A new ambition for Brussels from Citroën Cultural Centre Brussel on Vimeo.

Het nieuwe Brusselse museum zal 35.000 vierkante meter groot zijn, ongeveer vergelijkbaar met Guggenheim Bilbao en iets kleiner dan Tate Modern in Londen. Zo’n 15.000 vierkante meter wordt ingevuld door het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst in samenwerking met het Parijse Centre Pompidou. Nog eens 10.000 vierkante meter is voorbehouden aan een centrum voor architectuur, en de overige 10.000 vierkante meter wordt ingericht tot een publieke ruimte waar iedereen gratis kan binnenlopen.

Het budget is geprikt op 125 miljoen euro (zonder btw en honoraria). In werkelijkheid zal het al snel op 170 miljoen euro uitdraaien. Projectleider Yves Goldstein maakte zich eerder sterk dat we een jaar na de oproep de laureaat zouden moeten kennen. De werken zouden dan misschien al in december 2019 van start kunnen gaan.