© JVdP

Geen vergunning voor nieuwbouwproject Brederodestraat

De stad heeft een bouwvergunning geweigerd voor een bouwproject in de Brederodestraat wegens een procedurefout. Over de huidige gevel is een uitgebreid rapport nodig.

psim

Op het perceel met biowinkel Terrasana en een Delhaize zijn 69 nieuwbouwappartementen, twee winkelruimtes en een ondergrondse garage gepland.

Tot 25 februari liep er een openbaar onderzoek. Volgens een collegebesluit werd dat onderzoek niet correct uitgevoerd. Het project bestaat uit twee fasen: de parking en de gebouwen. Volgens het besluit werden de rechtstreeks aanpalenden van het project ‘fase A’ niet aangetekend aangeschreven en zijn er voor dit plandeel geen gele affiches bezorgd en uitgehangen. “Een procedurefout van de administratie die we betreuren”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Op het perceel in de Brederodestraat waren vroeger dans- en concertzaal Apollon en cinema Forum gevestigd. Buurtbewoners ijveren voor het behoud van de gevel. In totaal waren er bijna honderd bezwaarschriften. Het agentschap Onroerend Erfgoed adviseert ongunstig. “Dit goed bezit voldoende erfgoedwaarde om te denken in termen van behoud en renovatie in plaats van afbraak.”

De stedelijke dienst Monumentenzorg vroeg een analyse aan de stadsingenieur. “Vanuit stabiliteitsoogpunt is het perfect mogelijk om de huidige gevel te bewaren. Uiteraard met een meerkost.”

Om uitspraak te kunnen doen over sloop of behoud is volgens het besluit een uitgebreider bouwtechnisch rapport noodzakelijk. De buurtbewoners zijn tevreden dat de aanvraag voorlopig geweigerd is. De gevel kan volgens hen geïntegreerd worden in een nieuw project.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER