Voldoende slaap vermindert de kans op geheugenverlies

© Shutterstock

Wie als jongvolwassene zorgt voor voldoende nachtrust, kan zijn kans op geheugenverlies en Alzheimer op oudere leeftijd aanzienlijk doen slinken. Zelfs een dutje overdag kan wonderen doen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Baylor University in Texas.

kvd

Michael Scullin, directeur van het slaaplaboratorium van Baylor University in Texas, bestudeerde de resultaten van zo’n 200 slaaponderzoeken sinds 1967 en besloot daaruit dat voldoende en goed slapen in de ontwikkelingsjaren geheugenverlies op latere leeftijd kan uitstellen of zelfs voorkomen. Gemiddeld acht uur per nacht slapen kan de ontwikkeling van Alzheimer tegengaan.

‘We lazen studies waaruit bleek dat goed en genoeg slapen op jongvolwassen leeftijd leidt tot beter mentaal functioneren zo’n 28 jaar later. Wie genoeg slaapt heeft een ook een betere gezondheid en heeft minder last van overgewicht, hoge bloeddruk of cholesterol, wat factoren zijn die kunnen leiden tot geheugenverlies’, vertelt Professor Scullin.

In de studies werd er gekeken naar de hoelang de participanten sliepen, hoelang het duurde vooraleer ze in slaap vielen, hoe vaak ze ’s nachts wakker werden en hoe moe ze zich voelden de volgende dag. Deze resultaten werden vervolgens vergeleken met studies over het functioneren van de hersenen en met experimenten rond slaaptekort en dutjes.

‘Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, zeker bij jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar. Slaap zorgt er bij hen voor dat de hersenen de gebeurtenissen van de dag kunnen overschouwen, wat zorgt voor een boost voor het geheugen. Zelfs een dutje overdag kan het geheugen scherp houden en mentale aftakeling tegengaan’, besluit Scullin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer