Poetin kijkt uit naar nieuwe NAVO-baas

Russisch president Vladimir Poetin ziet ondanks het conflict in Oekraïne toch mogelijkheden voor betere verhoudingen met het Westen. "Ik denk niet dat er iets is dat een normalisering en normale samenwerking zou verhinderen", zei Poetin op de Russische staatstelevisie zaterdag.

fvranckx

In het licht van de huidige spanningen met de NAVO in het conflict, zei hij dat hij met de toekomstige secretaris-generaal van de Alliantie, Jens Stoltenberg (55), "zeer goede persoonlijke betrekkingen" heeft. "Dat is een heel ernstige, verantwoordelijke mens", aldus Poetin over de voormalige Noorse premier, die op 1 oktober de leiding over de NAVO van de Deen Anders Fogh Rasmussen overneemt. Het valt volgens Poetin wel nog af te wachten, hoe Stoltenberg zijn nieuwe functie zal invullen.

Poetin verweet Rasmussen donderdag in een televisieprogramma dat hij nog als Deense premier een gesprek tussen beide politici had opgenomen en gelekt. Moskou was zeer geïrriteerd dat de opname ook nog gebruikt werd in een film. Rasmussen wees de beschuldigingen echter van de hand. Hij zei dat het enkel een geluidsopname was, die in het kader van een documentairefilm na een gemeenschappelijke persconferentie met Poetin tot stand was gekomen.

De NAVO stak na de aanhechting van het schiereiland de Krim bij Rusland de betrekkingen met Moskou in de ijskast en versterkte de militaire aanwezigheid in het oosten.

Belga, Archieffoto's Reurers/PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER